Бисквитки

петък, 5 юли 2019 г.

Акт за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци

Служители от звено „Инспекторат“ санкционираха лице, което изхвърля нерегламентирано строителни отпадъци в съдовете за сметосъбиране. Нарушението е установено в района на „ОКС“, където контейнерите са поставени за изхвърляне на биоразградими отпадъци от търговците на улица „Драган Цанков“.
На лицето е съставен акт за неспазване на чл.71, т. 9 от Наредбата за управление на отпадъците и опазване на чистотата на територията на община Враца.
Проверките на Инспектората ще продължат.
АПИ стартира обществените поръчки за строителство и надзор на 54 км от пътя Видин Ружинци
Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществените поръчки за проектиране и строителство, и за надзор при модернизацията на 54,3 км от път I-1 (E-79) Видин - Ботевград, в участъка от Видин до Ружинци. Индикативната стойност на строително-монтажните работи е близо 460 млн. лв. без ДДС. Проектът ще се реализира със средства от републиканския бюджет. Срокът за подаване на офертите за строителство е до 12 август т. г., а за надзор - 15 август т. г.
Както и при провеждащата се в момента тръжна процедура за избор на изпълнители на 33 км от път I-1 между Мездра и Ботевград, така и при тази ще се приложи нова схема на плащане, която предвижда цялата стойност на договора да се разплати на изпълнителя след приключване на строителните дейности.. Целта е бъдещите изпълнители на направлението Видин - Ботевград да работят максимално мобилизирано и да завършат обекта качествено и в кратък срок.
Обществената поръчка за проектиране и изпълнение на строително-монтажните работи за участъка от Видин до Ружинци е в три обособени позиции.
В обособена позиция №1 е отсечката от Видин до пътен възел „Макреш“ (от км 3+757 до км 33+400). Общата й дължина е 29,643 км. Индикативната стойност за изпълнение на строително-монтажните работи е 250 750 157 лв. без ДДС, но тя не е пределна Срокът е 30 месеца. Прогнозната стойност на тръжната процедура за строителен надзор е 3 775 000 лв. без ДДС.
Трасето в участъка от км 3+757 до км 8+870 ще преминава по съществуващия обходен път на Видин, който ще бъде реконструиран и разширен с две ленти за движение в посока, т. е. ще бъде осигурен пътен габарит Г20. След км 8+870 трасето ще бъде изградено изцяло по нов терен извън съществуващия път І-1 с габарит на автомагистрала Г28, включващ две ленти за движение в посока, аварийна лента, банкети и разделителна ивица. Към новия пътен габарит ще бъдат привързани двата съществуващи пътни възела – при пресичането на новия път с път ІІ-12 Видин- Брегово (пътен възел „Брегово“ и с път ІІ-14 Видин- Връшка чука ( пътен възел „Новоселци“).
За повишаване безопасността на движение и безконфликтното пресичане с републиканската мрежа в участъка от км 8+870 до км 33+400 ще бъдат изградени 3 пътни възела - п. в. „Видин“ при обходния път на града при 9-ти км, п. в. „Дунавци“ при пресичането с третокласния път Дунавци – Синаговци при 20-ти км, и п. в. „Кула“ за връзка с пътя Кула – Страцимирово – гара Страцимирово, при 30-ти км. В отсечката ще бъдат изградени 21 големи съоръжения - 2 моста над реките Делийска и Войнишка, 2 виадукта, 3 надлеза, 5 пътни подлези и 9 селскостопански надлези и подлези. При 15-ти километър от двете страни на пътя ще има площадка за отдих, която ще бъде с ток, вода и пречиствателно съоръжение.
В обособена позиция №2 е участъкът от разклона за Макреш, при бъдещия пътен възел „Макреш“, до с. Бела, при пътен възел „Бела“ (от км 33+400 до км 47+000). Общата дължина на този участък е 13,6 км. Индикативната стойност е 115 042 400 лв. без ДДС, но тя не е пределна. Срокът за изпълнение е 24 месеца. Прогнозната стойност на поръчката за надзор е 1 737 886 лв. без ДДС.
Тази отсечка от пътя е извън обхвата на съществуващия път I-1 и преминава по ново трасе, с габарит на автомагистрала Г28, включващ две ленти за движение в посока, аварийна лента, банкети и разделителна ивица, като в определени участъци с по-големи наклони е предвидено изграждането и на лента за бавно движещи се товарни автомобили. Между 33-ти и 37-ми км отсечката е западно от съществуващия път I-1 (Е79). При 36-ти км новият път ще пресича ж. п. линията Видин-София с надлез и ще минава над напоителен канал. От 37-ми до 42-ри км ще се спуска към град Димово и река Арчар, ще пресича път I-1 и при 40-ти км ще преминава над град Димово. От 42-ри до 47-ми км пътят ще продължава над град Димово и село Бела, ще е разположен успоредно на пътя Димово - Ружинци и при 46-ти км отново ще пресича път I-1 с пътен възел.
В този участък ще бъдат изградени 2 пътни възела – п. в. „Макреш“ при 36-ти км, и п. в. „Бела“ на път I-1 в участъка Бела – Скомля, който е при 46-ти км. Ще бъдат построени редица съоръжения - 8 моста, 2 селскостопански подлеза, водостоци и т. н. В близост до пътен възел „Бела“ ще бъде разположен контролен център за управление на трафика.
В обособена позиция №3 е отсечката от с. Бела до Ружинци (от км 47+000 до км 58+128). Общата й дължина е 11,128 км. Прогнозната стойност за изпълнение на строително-монтажните работи е 94 135 800 лв. без ДДС, но тя не е пределна. Срокът за изпълнение е 24 месеца. Индикативната стойност на поръчката за надзор е 1 424 287 лв.
Отсечката между с. Бела и Ружинци ще бъде изградена с габарит на автомагистрала Г28, включващ две ленти за движение в посока, аварийна лента, банкети и разделителна ивица, като в определени участъци с по-големи наклони е предвидено изграждането и на лента за бавно движещи се товарни автомобили Такава ще има между 36-ти и 39-ти км в платното за Видин и между 39-ти и 44-ти км в посока Ботевград. 
Между 47-ми и 52-ри км пътят ще преминава успоредно на ж. п. линията, като е отдалечен от нея и не засяга съществуващия селскостопански път. След това при 49-ти км ще пресича река Скомля над язовира, ще преминава над две дерета и при 52-км трасето ще пресича ж. п. линията Видин - София. Между 52-ри и 58-ми км след преминаването на пътя за село Орешец, новият път ще се спуска към Ружинци. При 56-ти км отсечката ще преминава над път I-1 /E79/ Видин - Кула.
В участъка ще бъдат изградени надлез над ж. п. линията Видин - София, мостове над реките Барата и Скомля, 3 селскостопански подлеза. При 50-ти км от двете страни на пътя ще има площадка за отдих с тоалетни, паркинги, осветление и пречиствателно съоръжение.
Строителството на направлението Видин - Ботевград /167 км/ ще започне от едни от най-сложните отсечки Мездра - Ботевград /33 км/ и Видин - Ружинци /54,3 км/, което е повече от половината трасе на скоростния път. Проектите са разделени на лотове, за да може на обектите да се работи едновременно и да завършат в кратък срок.
Пътят Видин – Ботевград е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.



05.07.2019 г.

четвъртък, 4 юли 2019 г.

60 служители от ОД МВР Враца получиха награди по повод професионалния празник на МВР- 5 юли


Директорът на ОД МВР Враца старши комисар Янко Янколов  награди  с   отличие  „Писмена похвала“   59 служители от всички  районни управления  в областта. Наградите   са присъдени   за съществен принос при изпълнение на конкретни професионални задачи.
Награда „Грамота“  беше  връчена  от  името на административния секретар на МВР Бойко Славчев.   

На тържествено  събрание  в ОД МВР Враца по повод 140 години от създаването на МВР и професионалния  празник – 5 юли, старши комисар Я.Янколов     награди  лично   служителите  и поздрави  целия  състав на областната дирекция, като изрази  увереност, че постигнатите  положителни резултати  ще  бъдат ежедневие  в професионалната работа на  полицаите  и административния персонал.

Откриха паметен знак на врачанина Тодор Рачински

На официална церемония, кметът Калин Каменов, председателят на Фондация „Тодор Рачински“ – Младен Цолов и внукът на агронома – Николай Рачински, откриха паметен знак по повод 90-годишнината от рождението на известния врачанин.
„За последните няколко години, с общи усилия успяхме да изградим паметници на видни врачани, сред които – проф. Андрей Николов, Мито Орозов и Людмил Кирков. Днес, увековечаваме делото на селекционера Тодор Рачински. Вярвам че няма човек, който минавайки около монументите, да не се почувства горд от своите съграждани. Родолюбивата инициатива ще бъде продължена, а паметта за нашите предци няма да се изгуби.“ – каза кметът Каменов при откриването на постамента.
Председателят на Фондация „Тодор Рачински“ – Младен Цолов благодари на всички, участвали в реализирането на идеята и заяви, че ще бъдат организирани още инициативи в памет на селекционера-агроном.
На откриването на барелефа присъства и внукът на Тодор Рачински – Николай Рачински, който поздрави инициаторите за изграждането на монумента, като допълни, че по този начин връзката с историческото минало никога няма да бъде прекъсната.
Паметният знак бе осветен от отци от врачанската епархия, а отбелязването на 90-годишнината от рождението на агронома продължи със среща под надслов „Спомени за Тодор Рачински“, която се проведе в Градската концертна зала.
На събитието присъстваха още: председателят на Общинския съвет – Румен Антов, общински съветници, заместник-кметът Мария Попова, директорът на регионална библиотека „Христо Ботев“ – Силвия Врачовска, акад. Атанас Атанасов – ръководител на Геномен център към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, проф. Марин Банов – председател на Селскостопанската академия, общественици, земеделски производители и граждани.
Идеята за изграждането на постамента е на Община Враца, Общински съвет – Враца, общинския съветник – Божидар Джунов и Фондация „Тодор Рачински“. Паметният знак е изработен от триплекс, със закалено стъкло и представя биографията на създателя на 22 сорта пшеница.

Ново оборудване за Домашен социален патронаж във Враца


Кметът на Община Враца Калин Каменов и изпълнителният директор на Фонд „Социална закрила“, Марина Сарадинова, подписаха договор за съвместна дейност за закупуване на оборудване и обзавеждане по проект „Модернизиране на кухненското оборудване и обзавеждане на Домашен социален патронаж – Враца“. Контрактът бе подписан на 03 юли в град София. Общата стойност на договора е в размер на 29 995, 00 лв., от които 26 995, 50 лв. са отпуснатите средства от Фонд „Социална закрила“ и 2 999,50 лв. са собствен ресурс.
Дейностите по изпълнение на договора предвиждат модернизиране на обзавеждането чрез закупуване, доставка и монтаж на професионално кухненско оборудване.
Чрез реализирането на проекта ще се създадат условия за пълноценно социално включване и намаляване на бедността, подобряване достъпа до социалните услуги, предоставяни от Домашен социален патронаж – гр. Враца (ДСП) на лица с различни увреждания; самотно живеещи стари хора с увреждания и/или със затруднения в самообслужването, които имат нужда от помощ при приготвянето на храна; самотно живеещи стари хора в отдалечени населени места без достъп до социални услуги.
           Изпълнението на проекта е част от социалната политика на Община Враца и дейностите за реализиране на целите, заложени в Общинския план за развитие на Община Враца за периода 2014-2020 г., насочени към повишаване на качеството и ефективността на социалното обслужване, разширяване на предлаганите социални услуги, включително иновативни социални услугиподобряване качеството на живот и възможностите за социално включване на възрастни хора и лица с увреждания.
Срокът за изпълнение е 4 месеца и ще се реализира до 31.10.2019 г.

Ще бъде изградена ВиК инфрастрУКтура за 50 милиона лева



Министърът на околната среда и водите Нено Димов и Ангел Престойски, управител на „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Враца, подписаха договор за изграждане на ВиК инфраструктура. На събитието присъства и областният управител на Враца Малина Николова. Общият размер на инвестицията е над 50 млн. лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС) осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на над 36,3 млн. лв.

„ВиК“– Враца е първото от 14-те консолидирани ВиК-оператора, който благодарение на работата на целия колектив ще бъде финансирано по ОПОС чрез прилагане на регионалния подход при изпълнение на инвестиции във водната инфраструктура. По проекта ще бъде рехабилитирана, реконструирана и/или доизградена общо 80 км ВиК мрежа за градовете Враца, Мездра, Бяла Слатина и Козлодуй. С успешното изпълнение на дейностите по проекта още 78 000 жители ще имат достъп до подобрено водоснабдяване. Очаква се загубите на вода да намалеят с 20%.

Директните ползи за населението са свързани с намаляване на риска от замърсяване на водни басейни чрез увеличаване на ефективността при събирането, отвеждането и пречистването на отпадъчни води и с подобряване нивото на предлаганите ВиК услуги.

Срокът за изпълнение на проекта е 49 месеца.

сряда, 3 юли 2019 г.

Спортен празник


СК“Спартак-Враца“ и врачанските полицай отбелязаха професионалния празник на служителите от МВР – 05.07.2019г. със спортен празник и турнири в различни спортове. На 03.07.2019г. в спортен комплекс „ Христо Ботев“ се проведе турнир по футбол. Тази година купата отиде при отбора на Затвора – Враца, където Бойчо Бойчев, Иван Тошев и компания  играха финал с отбора на военното поделение във Враца, който завърши с 3:1. В малкия финал отбора на РДБПЗН – Враца надигра РУ Козлодуй в спор за бронза. Призове за най-добър вратар получиха Апостол Апостолов, а за голмайстор Иво Иванов от отбора на РДБПЗН –Враца. 
От 10.30 на 03.07.2010г. на стрелбището при УТК „Леденика“ се проведе и  традицинния турнир по полицейска стрелба. Служителите на реда в областта представиха уменията си в стрелбата чрез участието на десет отбора от полицейските поделения в област Враца и гости по покана. В дисциплина от полицейска стрелба и изключително интересно упражнение, сили премериха 22 състезателикато в отборната надпревара първо място спечели отбора на РУ АЕЦ-Козлодуй в състав Ивайло Флоров и Румен Николов. Второ място зае отбора на РУ-Враца в състав Николай Милушев и Боян Широкански, а на трето отбора на РУ – Мездра в състав Емануил Павлов и трансфения  състезател Десислава Иванова.
В индивидиуалната надпревара при мъжете шампион заслужено стана Николай Милушев, втори Ивайло Флоров, а третото място спечели Емануил ПавловВ женската надпревара медала за първо място спечели Катя Василева, следвана от Десислава Иванова. Адмирации заслужиха тази година отбора на ветераните в състав Иван Братинов  и Красимир Младенов, които се класираха на осмо място и очароваха всички участници със умения, дисциплина и стриктно спазване на мерките за безопасност. 
Наградите на победителите в турнирите по футбол и стрелба, бяха връчени от комисар Атанас Петков – началник на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР-ВрацаТрадиционно състезанието на врачанските полицаи премина в празничен дух и при изключително спортсменска атмосфера.  
На същата дата от 10.00 ч. се проведе и турнир по тенис на мвтори, домакин на които бе СК,,Бобата.Класиране: Първо място за Цветан Росалийски - РСПБЗН-Враца, второ място за Иван Иванов - РСПБЗН-Враца, трето място за Емил Орлинов от РУ - Лом,четвърто място -Васил Атанасов от РУ-Лом,пето място - Аспарух Ангелов РУ-Ломи шесто място - Теодор Ангелов от РУ - Лом. Адмирации за колегите от ОДМВР Монтана!
От предвидените спортни мероприятия от програмата на СК,, Спартак Врацаостава турнир по плуване, които ще се проведе на 08.07.2019г. в спортен комплекс „Христо Ботев“ от 10.00 часа.

Включиха Шести блок

В 17:52 часа на 03.07.2019 г. шести блок на АЕЦ Козлодуй” бе включен в енергийната система на страната, след като в 13:50 часа бе спрян поради задействане на електрическа защита. 
Отстранени са причините, довели до изключването на блока. Извършени са необходимите проверки, които потвърждават, че всички системи и съоръжения на блока работят нормално.
Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността.


Ремонтни дейности временно ограничават паркирането по улица „Димитраки Хаджитошев“



Поради извършване на строително-ремонтни дейности, на 3 юли /сряда/, от 08:00 до 17:00 часа, временно ще бъдат ограничени престоят и паркирането по улица „Димитраки Хаджитошев“. В рамките на деня ще бъдат запълвани дупки, в изключително лошо състояние, които създават предпоставки за възникване на пътно-транспортни произшествия.
Фирмата-изпълнител на дейностите ще постави съответната сигнализация в района.

вторник, 2 юли 2019 г.

Спортен празник по случай професионалния празник на служителите от МВР о

Спортен празник  по случай професионалния празник на служителите от МВР – пети юли. Спортен клуб „Спартак – Враца “ за пореден път организира спортен празник за служителите от ОД на МВР Враца. Събитието е по повод професионалния празник на служителите от МВР – пети юли. Предвидено е провеждането на състезания по четири вида спорт – футбол, стрелба с пистолет, тенис на маса и плуване. В спортния празник ще вземат участие служители от ОД на МВР Враца, районните полицейски управления, служители от Пожарна безопасност и защита на населението и отбори по покана. Програма :  Турнир по стрелба с пистолет: - начало 10.00 ч. на 03.07.19г. – място стрелбище при УТК Дъбника.   Турнир по тенис на маса :- начало 10.00 на 03.07.19г.- място клуб,, Бобата''. Тунир по футбол : - начало 10.00 ч на 03.07.19 г. помощтни игрища на стадион Христо Ботев и плуване - начало на 08.07.19г. от 10.00 часа на открит плувен басейн. СК Спартак Враца е подготвил Плакети за отборните победители и медали и грамоти за индивидуалните.   Спортен клуб „Спартак – Враца “ за пореден път организира спортен празник за служителите от ОД на МВР Враца. Събитието е по повод професионалния празник на служителите от МВР – пети юли. Предвидено е провеждането на състезания по четири вида спорт – футбол, стрелба с пистолет, тенис на маса и плуване. В спортния празник ще вземат участие служители от ОД на МВР Враца, районните полицейски управления, служители от Пожарна безопасност и защита на населението и отбори по покана. Програма :  Турнир по стрелба с пистолет: - начало 10.00 ч. на 03.07.19г. – място стрелбище при УТК Дъбника.   Турнир по тенис на маса :- начало 10.00 на 03.07.19г.- място клуб,, Бобата''. Тунир по футбол : - начало 10.00 ч на 03.07.19 г. помощтни игрища на стадион Христо Ботев и плуване - начало на 08.07.19г. от 10.00 часа на открит плувен басейн. СК Спартак Враца е подготвил Плакети за отборните победители и медали и грамоти за индивидуалните. 

Две детски градини получиха награди от национален еко конкурс

Заместник-кметът Петя Долапчиева връчи специалната награда на  победителката от ДГ „Слънце“ във Враца в детския еко форум за опазване на Планетата: „Най-големият малък приятел на природата и животните“, организиран от Фондация „АФА-България“. Почетният приз получи Вяра Николаева Козарски от 4-та подготвителна група „Бамби“, която е едно от четирите деца в града, чиито картини бяха избрани от организацията за почетната изложба в Народното събрание, проведена на 19-ти юни
Петя Долапчиева поздрави всички участници в конкурса, като им пожела прекрасно лято, изпълнено с игри и забавления. „Много се радвам, че в ДГ „Слънце“ се работи в сферата на изобразителното изкуство. Доказателство за това е и днешната награда. Пожелавам на Вяра да продължи да рисува и в началното училище. Сигурна съм, че това няма да е единствената й награда“.  
В ДГ „Дъга“, която е третото учебно заведение с представители в изложбата, бяха отличени две деца – Ана-Мария Нешкова от 3-та група „Звездичка“ и Цветомира Лазарова от 2-ра група „Слънце“.
Инициативата на Фондация „АФА - България“ е свързана с обединяване усилията на обществото за формиране на ново екологично мислене и поведение. Целта на проекта е малките деца и ученици да се запознаят с проблемите в следствие на замърсяването на природата и как това се отразява на животните.

Лятното училище във Враца отново отвори врати

   За четвърта поредна година в Общностния център за деца и семейства отвори врати Лятното училище. Заниманията са част от проект „СТИМУЛ за ранно детско развитие“ и бяха открити с празнична програма. Официален гост на проявата беше заместник-кмета Петя Долапчиевакоято пожела на бъдещите първокласници много приятни мигове в овладяването на нови знания и умения.
Услугата „Допълнителна педагогическа подготовка за повишаване на училищната готовност на децата за равен старт в училище“ ще се предоставя в продължение на два месеца – юли и август на общо 30 деца, разделени в 2 групи.
Целта на услугата е да се доразвият и съхранят придобитите в предучилищното образование когнитивни и социални умения. В Лятното училище образователните елементи са комбинирани с игри и дейности, обогатяващи познанията на децата за обкръжаващия свят и осигуряващи равен старт в учебните заведения.


Молебен за добра реколта даде началото на жътвата в село Чирен

С молебен за здраве, берекет и добра реколта, отслужен от отец Аспарух, бе дадено началото на жътвената кампания в село Чирен. Официален гост на събитието беше кметът на Община Враца - Калин Каменов. Днес, празнуваме създаването на хляба и труда, които са ни съхранили като народ. Сигурен съм, че усилията, които сте положили, ще ви се отплатят и нека да не забравяме, че никой не е по-голям от хляба!“. С тези думи Каменов се обърна към жителите на селото.
Приветствие към присъстващите отправи и областният управител Малина Николова. Събитието уважиха още: заместник областният управител Мирослав Комитски, председателят на Врачански съюз на зърнопроизводителите - Румяна Ангелова, кметове на населени места от община Враца.
В рамките програмата бе представена фолклорна постановка за плодородие и благополучие.

Община Враца раздава безплатно минерална вода

Във връзка с очакваните високи температури, днес, 02 юли, от 11:30 ч., Община Враца съвместно с Българския червен кръст, осигурява безплатна минерална вода за гражданите. 
Пунктът е разкрит на бул. „Никола Войводов“ (бившето кино „Коларов“). До него ще бъде поставено сърце, където всеки може да остави капачките от получената бутилка с минерална вода.
В инициативата ще вземат участие служители от общинска администрация и доброволци от Български червен кръст – Враца.

понеделник, 1 юли 2019 г.

10 причини да остана в моята Враца

Десет фото пана, представляващи развитието на град Враца през последните три години, бяха показани пред сградата на Общината. Събитието е част от националната кампания на вестник „Стандарт“ „10 причини да остана в моя роден град“. Целта на инициативата, част от която стана и Враца, е да бъде показана промяната на общините в България и да бъдат отличени хората, които с постиженията си са допринесли за развитието на градовете.
Всяко едно пано бе представено от кмета Калин Каменов. „Преди 4 години ако някой беше казал, че във Враца ще има инвестиции за над 50 млн. лв., никой нямаше да повярва - но това вече е факт.“ -  каза кметът при представянето на сектор „Инвестиции“. Той отбеляза и вложените средства в модернизирането на автопарка на общинското дружество БКС иогромния напредък в реализирането на мега проекта Воден цикълВ сектор „Пътна инфраструктура“, Каменов коментира, че през последните 20 години в община Враца не са ремонтирани толкова пътни артерии, както досега – над 42 км. „Без образование, няма да има и кадри. Тук е мястото да благодаря на Министерството на образованието и науката, на Министерството на регионалното развитие и благоустройство, за отпуснатите средства за ремонт на училища и детски градини, както и за съдействието на областния управител“ - коментира още кметът на Враца. Каменов посочи още развитието на града в секторите „Енергийна ефективност“, „Социална политика“, „Младежка политика“, „Култура“, „Фестивали“, „Спорт“ и „Природни забележителности“. 
    „Само за 4-ри години Враца опроверга мита, че тук нищо не се случва и това е най-бедният район в страната. Забелязвате ли сега, че щом се заговори за нови инвеститори в България, името на Враца винаги се споменава сред първите. И не само се споменава, но вече се позиционира на автомобилната карта на инвеститорите. Виждам също, че посланиците на Враца са младите хора. Те вече променят облика и живота на града и Враца се дава за пример за това, как в един град може да се работи и да се развива -  каза главният редактор на вестник „Стандарт“, Славка Бозукова, която беше и модератор на събитието. 
В рамките на кампанията бяха наградени изявени жители на града, скоито Враца се гордее, както и институции, допринесли за развитието на града.
В категория „Икономика“ призът получи Холсим България АД. Грамотата беше връчена на изпълнителния директор Тодор Костов от директора на Българската агенция за инвестиции - Стамен Янев. В категория „Образование“ наградата бе връчена на директора на Професионална техническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“ – Ирма Емилиянова от областния управител Малина Николова. Талантливата пианистка, 15-годишната Елица Стефанова, получи грамота от народния представител Красен Кръстев в категория „Даровити деца“. Майстор-грънчарят Куман Жеков грабна отличието в категория „Занаяти“, което му бе връчено от кмета Калин Каменов. С награда, в категория „Духовност“,бе удостоен Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий. Призът получи секретарят на Врачанска митрополия – Отец Николай от директора на централен клон Враца-ОББ – Лефтерина Пицина. В категория „Култура“ грамота бе връчена на директора на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Силвия Врачовска от председателя на Съюза на българските писатели -  Боян Ангелов. Заместник-министърът на младежта и спорта -  Стоян Андонов връчи отличието в категория „Спорт“ на отбора по водна топка СКПС Ботев 2000. Благодарност за наградата отправи треньорът Венетка Начева. В категория „Гражданска активност“ призът получи  Боди-М-Травъл. Наградата бе връчена на Данаил Илиев, главен мениджър на фирмата, от председателя на общинския съвет - Румен Антов.
В програмата участие взеха Танцов състав „Радост“, с ръководител Христо Пеевски и вокална група, с ръководител Маргаритка Данаилова,към Центъра за подкрепа за личностно развитие „Център за работа с деца“ Враца.