Бисквитки

петък, 8 март 2019 г.

Представяне на творческите разработки на участниците в Конкурс на тема „Свята и чиста Република”


На 11.03.2019 г./понеделник/ от 17.00 часа в кино залата на Община – Враца ПП ГЕРБ организира събитие за представяне на разработките и награждаване на участниците в Конкурс за мултимедиен продукт на тема: „Свята и чиста Република”.
Инициативата, свързана с героичната история на България, се провежда за трета поредна година. През 2017 г., началото се постави с конкурс, посветен на 144 години от гибелта на Апостола на свободата. Миналогодишното издание на конкурса бе посветено на 140 години от Освобождението на България. Тази година с инициативата отбелязваме 280 години от рождението на Св. Софроний епископ Врачански.
Победителите в трите категории на конкурса - презентация, клип и е-постер ще бъдат определени от тричленно жури с председател Георги Ганецовски – директор на Регионален исторически музей – Враца, Силвия Врачовска – директор на РБ „Христо Ботев” – Враца и Албена Цекова – учител по информатика и ИТ.
Авторите на отличените разработки ще получат предметни награди.
Каним всички жители на Враца да присъстват при представянето на мултимедийните продукти и награждаването на победителите.

Детската млечна кухня в ж.к. „Дъбника“ отвори врати

Новата детска млечна кухня в ж.к. „Дъбника“ посрещна днес първите си посетители, тя се намира в ДГ „Радост“ в най-големия жилищен квартал на Враца.
Официалното откриване на новата придобивка се състоя навръх Международния ден на жената– 8-ми март. Лентата преряза кметът Калин Каменов, който честити празника на всички майки и дами. „Днешното откриване е по инициатива на родители от квартала и е осъществено с подкрепата на Община Враца. Благодаря за гражданската ви позиция, това събитие е факт, че ние ви чуваме и отговаряме на вашите искания.“, заяви в словото си кметът Калин Каменов и добави, че се търсят средства за цялостен ремонт на ДГ „Радост“.
Минути след прерязването на лентата на новата детска млечна кухня бяха заверени и първите купони за храна. „За днес заявките са 15 като съм сигурен, че скоро ще успеем да запълним капацитета от 300 порции дневно“, добави при откриването кметът Калин Каменов.
Сред гостите на тържеството бяха още заместник-кметът Петя Долапчиева, директорът на ДГ „Радост“ Диана Александрова и Юлия Гарванска - председател на обществения съвет към  детската градина.

Врачански художнички подредиха изложба


Над 30 художествени произведения – живописни платна, икони, графики и рисувана керамика подредиха  девет врачански художнички за 8-ми март.
Творбите са експонирани в Кафе-галерия на Клуба на дейците на културата във Враца.
Пред десетки почитатели на изобразителното изкуство изложбата бе открита от председателя на КДК Емилия Ралчева.
Музикантите Нина Михайлова /цигулка/ и нейната дъщеря Елеонора /флейта/ изпълниха „Дует на цветята” из операта „Лакме” на Делиб, както и „Песен от тайната градина”.
Младата пианистка Йована Кирова очарова с изпълнението на „Por Una Cabeza” и пиеса от репертоара на Клайдерман.
Поетът Върбан Велчев рецитира свои стихове, посветени на жената и подари на художничките по една своя стихосбирка.
Изкуствоведът Мариела Ценова представи творчеството на Силвия Равнополска, Емилия Върбанова, Елица Александрова, Виктория Димитрова, Татяна Вутова, Мария Исаева, Ивета Михайлова, Пламена Гешковска и Валентина Василева. 
Ценова постави финал на художествената програма със своето стихотворение „Рецепта за Ева”.
Събитието уважиха представители на културни институции, общински съветници, както и от много приятели и почитатели на врачанските творци.
Пролетният  празник  в КДК завърши с чаша вино.


четвъртък, 7 март 2019 г.

Спряно водоподаване

Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че във връзка с извършването на строително ремонтни дейности, днес 07.03.2019г. водоподаването ще бъде спряно от 09:30 ч до 17:00 ч. в района на бул.”Христо Ботев” в участъка от бул.”Втори юни” до ул.”Искър”.
Тел.: 092 66 11 19
Моб.Тел.: 0889 316 774

вторник, 5 март 2019 г.

Спряно водоподаване


“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че във връзка с извършването на строително ремонтни дейности, днес 06.03.2019г. водоподаването ще бъде спряно от 09:00 ч до 17:00 ч. в района на бул.”Христо Ботев” в участъка от бул."Втори юни" до ул."Искър".
Тел.: 092 66 11 19
Моб.Тел.: 0889 316 774

От днес, 5 март 2019 г., за заместник изпълнителен директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД е назначен Александър Николов.


Той е работил 27 години в атомната централа. Бил е изпълнителен директор, заместник изпълнителен директор, директор на дирекция “Производство”, ръководител на управление “Експлоатация”. През годините е заемал и други ръководни и оперативни длъжности, сред които дежурен инженер на блок, главен дежурен на АЕЦ, главен технолог “5, 6 блок”, ръководител на направление “Експлоатация”, главен инженер на Електропроизводство-2, ръководител на направленията “Инженерна поддръжка”, “Инженерно осигуряване” и “Инженерно-техническо осигуряване”.
През последните 4 години е работил в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН.
Александър Николов е завършил специалност “Топло- и ядрена енергетика” в Технически университет – София. Има допълнителна мениджърска квалификация по “Организация и управление на бизнеса” и “Индустриален мениджмънт” от Стопанска академия “Д. А. Ценов”, Свищов. Завършил е и редица международни квалификационни курсове – “Мениджмънт на големи проекти” в Мадрид, Испания; “Експлоатационна безопасност на атомни централи” в Карлсруе, Германия; “Експлоатационна безопасност на АЕЦ” в Токио, Япония; “Експлоатация на АЕЦ – надеждност и безопасност” в Чикаго, САЩ, и др.

Изложба на жени-художници в КДК

Клуб на дейците на културата във Враца организира художествена изложба по повод 8-ми март.
В експозицията са представени творби на девет художнички от Враца. Това са Емилия Върбанова, Силвия Равнополска, Елица Александрова, Виктория Димитрова, Татяна Вутова, Мария Исаева, Ивета Михайлова, Пламена Гешковска и Валентина Василева. 
Творчеството на врачанските авторки ще бъде представено от изкуствоведа Мариела Ценова.
В Галерия КДК са подредени маслени живописни платна, графики, икони.
Официалното откриване на изложбата ще се състои на 6-ти март 2019 година /сряда/ от 17.00 часа в Кафе-галерия КДК.






Николай Дойнов представя поетична книга във Враца
Поетът Николай Дойнов представя във Враца своята стихосбирка „Небесна механика”.
Културното събитие ще се състои на 5 март 2019 г. /вторник/ от 17.00 часа в читалнята на библиотеката при Народно читалище „Развитие 1869”  - Враца. 
 Николай Дойнов е български поет и културолог, носител  на най-високи държавни отличия за своята литературна и обществена дейност,председател е на Съюза на народните читалища.
Роден е през 1963 г. в София. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури през 1982 г. и българска филология в Софийския университет. Носител е на литературните награди „Димчо Дебелянов“ (1987), „Веселин Ханчев“ (1988), наградата за първа книга на млад автор на в-к „АБВ“ (1990). Превеждан е на много европейски езици и иврит. 

G

неделя, 3 март 2019 г.

Калин Каменов: „Да бъдем единни и гордо да развеем българското знаме“


„Ако преди в нашия град е било невъзможно да се чуе звук на църковна камбана, да запееш свободно българска песен, да се разходиш с високо вдигната глава, то днес това не е така. Макар свободни, отново сме песимистични и недоволни. Съвременното робство е вътре в нас и се нарича – разединение. Днес сме свободни, но не и единни. Разликата между предците ни и нас е, че те осъзнаха, че е по-добре да не бъдат жертви, а да пишат историята. Младите хора имат нужда не просто от наученото в училище, а от житейски уроци по родолюбие. Преди седмица раздадохме хиляди български знамена на децата на Враца. За 5 дни успях да видя стотици будни детски очи, милеещи за своя град, за България. Ако искаме да бъдем големи, то големи трябва да бъдат и мечтите ни. В днешния ден няма смисъл от високопарни слова, трябва просто да сведем глави пред загиналите, да сме единни и гордо да развеем българското знаме, изричайки думите – Да живее България! Честит празник!“ – каза кметът Калин Каменов в словото си по повод Националния празник – 3 март.
Началото на честването на Освобождението във Враца бе дадено с празнично шествие с 25-метров трибагреник, който бе пренесен от площад „Македония“ до централния площад „Христо Ботев“ от отличени ученици, спортисти, деца с народни носии и общественици.
Официалната церемония по отбелязване на Националния празник започна с издигане на българското знаме. Програмата продължи с изпълнение на стихове от третокласничката Анна Веселинова от НУ „Иван Вазов“ и актьора Борислав Борисов.
Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.
В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на поета и революционер – Христо Ботев.
На тържествената церемония присъстваха още: народни представители, областният управител Малина Николова, председателят на Общински съвет – Румен Антов, общински съветници, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на местната администрация – Нина Дакева, общественици, ученици, студенти и граждани.
Програмата продължи с концерт на дует „Пирин“, като под звуците на фолклорна музика, се извиха български хора.
В програмата, по случай отбелязването на 3 март се включиха военнослужещи от Военно формирование 54 990, Врачанска Митрополия, средношколски смесен хор към СУ „Отец Паисий“, Духов оркестър при читалище „Развитие“. 
Националният празник бе отбелязан и в село Челопек, където кметът Калин Каменов присъства на представянето на книгата „Челопек – природният олтар“. Програмата започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Аспарух и изпълнения на стихове от ученици и членове на читалището. Участниците получиха по едно българско знаме от кмета Каменов и Тихомир Тошев – кмет на село Челопек.

Електронна платформа



Във Враца беше представена
Електронна платформа за интерактивна комуникация между работодатели, търсещи работа и предлагащи обучения и квалификация на кадри. Инициативата за създаването на платформата е на областния управител Малина Николова и на председателя на Регионалната структура на КРИБ – Враца Пенка Петрова.
„Идеята да разработим платформата възникна между КРИБ – Враца и Областна администрация – Враца в резултат на съвместната ни работа за развитие на професионалното образование. Как да се осигури пряка връзка между работодателите и кадрите при предлагането и търсенето на работа, връзка между училищата, центровете за професионално обучение и хората, желаещи да се обучават допълнително е въпрос, който намери отговор и практически създаде тази възможност чрез платформата, която представяме днес. Благодаря на структурата на КРИБ за финансирането на проекта и на създателя на платформата д-р инж. Цветан Христов. Този проект е факт и част от политиките по задържане на хората в нашата област и развитието на нейния потенциал“, каза при откриването на събитието Малина Николова.
Председателят на КРИБ – Враца Пенка Петрова представи целите на уеб платформата и услугите, които предлага тя.
„Платформата за интерактивна комуникация е базирана на идеята на социалните мрежи и спомагаща за бързото и ефективно осъществяване на контакт между работодатели, търсещи работа и учебни заведения, предлагащи обучения за придобиване на професионална квалификация и/или правоспособност. Работодателите могат  да представят фирмата, която управляват с фирмено портфолио, видеоклипове, описание на основните дейности и необходимостта от кадри, да търсят кадри по определени критерии в цялата база от активни CV профили, да се свързват директно с кандидата за работа, да повишите значително ефективността на подбора, да се информирате за предлаганите обучения и квалификационни курсове, необходими за професионалното развитие на техните кадри. Търсещите работа могат да публикуват автобиографиите си с придружаващи кандидатурата документи като портфолио, видео визитка, мотивационно писмо, да осъществяват връзки с професионални блогове и сайтове, да разглеждат публикуваните обяви и да подават документите си, свързвайки се директно с работодателите на посочените от тях контакти, да намират възможност за допълнителна квалификация, която позволява да кандидатстват за работа по предпочитана професия, да се записват в курс за продължаващо обучение. Професионалните гимназии, университетите, центровете за професионално обучение могат да предлагат обучения за придобиване на професионална квалификация, придобиване на правоспособност, курсове за следдипломна квалификация, да осъществяват консултантска дейност за професионална квалификация и преквалификация, да намират бързо и достъпно кандидати за обучение и квалификация, да създават вътрешни връзки към съответните професии и браншове, чрез които кандидатстващите за работа да откриват бързо и лесно публикуваните обяви“, поясни Пенка Петрова.
Техническите възможности на платформата представи инж. Илия Монов, като отговори на поставените въпроси за начина на регистрация и качването на данни в уеб сайта.
„Платформата защитава данните на физическите и юридическите лица и дава възможност на всеки, който желае да се регистрира или дерегистрира по всяко време“, сподели д-р инж. Цветан Христов.
Присъстващите на събитието представители на Регионално управление на образованието – Враца, Дом на науката и техниката – Враца, директори на професионални и профилирани гимназии, на средни училища, на бизнеса в областта изразиха мнението, че платформата е нов, модерен начин за комуникация и реклама на всички, които ще използват новосъздадения продукт.