Бисквитки

вторник, 18 октомври 2011 г.

Истината за водния цикъл на Враца

Светла Кръстева: Интегрираният проект за воден цикъл е пред провал 
- Г-жо Кръстева, какво се промени в управлението на общината за последните две години при реализацията на европейски проекти за инфраструктура?
Проличава неумението на ГЕРБ Враца да организира изпълнението на крупни проекти в урбанизираните зони на общината, от което следват сериозни затруднения в организацията на движението и неудобство за жителите.
-Напоследък управляващите показват раздвижване около проекта за водния цикъл. Вие сте запозната с темата и това така ли е? 
- И да, и не. Вярно е, че за първи етап изпълнителят вече е обявен, но за съжаление това можеше да стане много по-рано. Не е изключено да се е прибегнало до този спешен избор с цел да се привлекат повече гласове. Нека не забравяме, че е избран изпълнителят само на първия етап, а още не се знае кой ще е на втория. Зимата ще забави още повече строително-монтажните дейности. Още повече че има определена законова последователност, която няма как да се избегне и по този начин забавянето ще е още по-голямо, ако другите участници обжалват.
-Защо се бави толкова много проектът?
-Управляващите от ГЕРБ твърдят, че проектът е бил преработен. Това звучи несериозно, защото Европейската комисия не би финансирала проект, който след това ще се нуждае от преаработване. Още повече, че консултант на интегрирания проект за водния цикъл официалният консултант на ЕК за големи инфрааструктурни дейности ДЖАСПЪРС. Не съм убедена че някой врачанин може да повярва на това плитко извинение на управляващите. 
-Кой разпределя парите за изпълнение на дейностите по проекта?
Бенефициент на проекта първоначално беше ВиК, за да не участва общината със свои средства, а през 2008г. беше прехвърлен на община Враца. ГЕРБ тогава организираха едно псевдо обществено обсъждане за получаване на заем за финансиране на процент съучастие в изпълнението. Това участие представлява около 10% което са приблизително 12 млн. лева. Сега управляващите мълчат и не казват какво се случва с този заем и как ще се обслужва. Това е една бомба със закъснител за следващия кмет.
-Само с тези ли проблеми ще се срещне следващата общинска управа?
-Има няколко основни слабости, които няма да чуете от сегашните управляващи. На първо място възстановяването на участъците, по които е работено, няма да бъде цялостна реконструкция на уличната мрежа, а само на разкопаното. Съществува реална опасност срока по индикативния график, който е края на 2014г., да не бъде спазен.  Това ще предизвика големи загуби на общински и държавни средства, тъй като след уречения срок, финансовата тежест за изпълнението на проекта вече няма да пада върху ЕК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар