Бисквитки

събота, 21 юли 2018 г.

Откриха параклис в село Паволче


Новоизграден параклис „Св. Пророк Илия“ бе открит тържествено в село Паволче. На освещаването му присъства секретарят на Община Враца – Нина Дакева, която приветства жителите на населеното място и подари кръст за храма, от името на кмета Калин Каменов.
Новата сграда бе осветена от Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.
На церемонията присъстваха още: областният управител на Враца – Малина Николова, народните представители Петя Аврамова и Красен Кръстев, кметът на село Паволче – Емил Василев, кметове на населени места и жители от селото.
След освещаването на храма, бе даден курбан за здраве и благополучие.
Параклис „Св. Пророк Илия“ е изграден с подкрепата на Община Враца, дарения от представители на бизнеса, както и със средства на жителите на село Паволче. Храмът е разположен до гробищния парк в селото, пространството около него е облагородено, като е изграден и санитарен възел.

петък, 20 юли 2018 г.

Откриха петото издание на Фестивала за древни култури


            За пета поредна година, местността „Валога“, край врачанското село Оходен, се превърна в сцена на древните култури. Фестивалът „Слънцето на Тодорка“ привлече стотици жители и гости на Враца, имащи интерес към древното минало на региона. На официалното откриване на арт-форума присъства секретарят на Община Враца – Нина Дакева, която връчи на организаторите поздравителен адрес от името на кмета Калин Каменов.
            Преди началото на церемонията бе представен древен ритуал, изпълнен от талантливите актьори на театрална група „ТЕМП“ към Младежкия дом в града. Програмата продължи с изпълнение на самодейци от Народно читалище „Пробуда – 2012“ – с. Оходен и демонстрация на Клуб по китайски бойни изкуства – Враца.
            В рамките на фестивалната вечер ще се проведе приключенската игра „Пътя на Слънцето“ – втора част – „Първи съвет на жреците“. Организаторите на фестивала за древни култури са подготвили богата и тематична програма за посетителите на форума. В следващите дни ще бъдат организирани експериментални работилници за керамика, древни възли и плетиво и коване на монети. Всяка вечер, под надслов „Нощ край Скът“, на откритите сцени ще се представят творчески формации от Северозападна България. По време на артистичното събитие ще бъдат проведени кръгли маси, с участието на археолози от цялата страна.
            На откриването на събитието присъстваха още: народният представител Красимир Богданов, общински съветници, кметове на населени места, жители и гости на Враца.
            Петото издание на Фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка“ се организира от Младежкия дом и Регионален исторически музей  - Враца, с подкрепата на Община Враца.



Временна организация на движението на част от ул. „Петропавловска“

В Община Враца е получено заявление от собственик на частен имот за извършване на строително-ремонтни работи по присъединяване на обекта към газоразпределителната мрежа. След съгласуване на графика за предстоящите дейности и одобрение от експертите в местната администрация, се налага временна организация на движението на част от ул. „Петропавловска“.
От 23 юли /понеделник/ до 26 юли /четвъртък/ ще се извърши разкопаване на пътния участък, в района от ул. „Река Лева“ до ул. „Иван Вазов“. Алтернативният маршрут за движение ще се осъществява по ул. „Иван Вазов“. Ще бъде поставена съответната сигнализация за водачите на превозни средства, както и за пешеходците.
Следващ етап от реализирането на ремонтните дейности е разкопаване на кръстовището на ул. „Петропавловска“ и ул. „Иван Вазов“. Дейностите ще се извършат само в рамките на 27 юли /петък/. Движението ще се осъществява по ул. „Иван Рилски“, като отново ще бъде поставена съответната сигнализация.
В периода от 28 юли /събота/ до 1 август /сряда/ ще бъде прокопан районът от ул. „Иван Вазов“ до ул. „Георги Бенковски“, като ул. „Петропавловска“ няма да бъде затворена за движение на МПС-та.
Строително-ремонтните работи ще завършат с разкопаване на част от ул. „Петропавловска“, след кръстовището с ул. „Георги Бенковски“. Дейностите ще се реализират в рамките на 1 август /сряда/. Алтернативният маршрут за движение е по ул. „Одрин“.
След завършване на четирите етапа от дейностите по газоразпределителната мрежа на частния обект, всички компрометирани участъци ще бъдат възстановени от строителя.
За временната организация при изпълнение на ремонтните дейности по участъка от уличната мрежа своевременно са уведомени и:
-Сектор „Пътна полиция“;
- ЦСМП – Враца;
- РСПБНЗ – Враца;
- ОПУ – Враца.

Курбан за здраве и благополучие събра жителите на село Косталево


По традиция, на 20 юли, когато се почита Св. Пророк Илия, в село Косталево бе даден курбан за здраве и благополучие. Жителите на населеното място бяха поздравени от секретаря на Община Враца – Нина Дакева.
Отец Николай отслужи водосвет, а програмата продължи с изпълнения на самодейни състави от читалища в общината. Събитието се проведе в местността „Св. Илия“ и на него присъстваха още: кметът на село Косталево – Любомир Кръстев, кметове на населени места, общински съветници, читалищни дейци, както и десетки жители на врачанското село.


Променя се маршрутът на атракционното влакче


Променя се маршрутът на атракционното влакче
            Поради извършваните строително-ремонтни дейности в района на площад „Христо Ботев“ и пространството пред Община Враца, се налага промяна в маршрута на атракционното влакче.
Цветната композиция ще поднови своята дейност от 21 юли /събота/. Началната спирка е площад „Македония“ /Суми/, като атракциона ще се движи до „Долна лифтена станция“ и обратно до площад „Македония“ /Суми/, където е крайната спирка.
 При свободни места, в посока „Долна лифтена станция“, влакчето ще спира на междинна спирка на улица „Поп Сава Катрафилов“ /зад НОИ/.
В рамките на делничните дни, атрактивното превозно средство ще осъществява курсове от 17:00 часа до 20:00 часа. На национални празници и през уикендите – от 10:00 часа до 13:00 часа и от 17:00 часа  до 20:00 часа.
Решението за промяната в маршрута бе взето днес, от транспортната комисия към Община Враца, по предложение на директора на ОП „Спорт и туризъм“ – Кирил Кирков.
 

четвъртък, 19 юли 2018 г.

Извънредно заседание


Заместник областният управител Мирослав Комитски проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. Срещата е свикана във връзка с възникнали огнища на особено заразни болести по животните – Инфлуенца /грип/ по птиците и Чума по дребните преживни животни в областите Бургас и Ямбол и с цел недопускане разпространението на болестите на територията на област Враца, както и влошената епизоотична обстановка по отношение на болестта Африканска чума по свинете в Република Румъния и опасността от навлизането й на територията на нашата страна. По време на заседанието, на което присъстваха експерти от Областна дирекция на „Безопасност на храните“ – Враца, Регионална здравна инспекция, Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите, Изпълнителна агенция „Автомобилна инспекция“ и кметове на общини, са набелязани мерките за предотвратяване и ограничаване разпространението на заболяванията на територията на област Враца. Д-р Пламен Панталеев, инспектор в ОДБХ – Враца представи накратко актуалната обстановка и разясни основните симптоми на болестта. Д-р Панталеев подчерта, че няма огнища и на трите болести на територията на област Враца и допълни, че заболяванията не са опасни за човека, но вирусът може да се разпространи чрез хранителни продукти. След проведените разисквания, комисията взе решение кметовете на общини незабавно да свикат заседания на общинските епизоотични комисии, в чиито състав да бъдат включени регистрирани ветеринарни лекари, членове на Български ветеринарен съюз за Област Враца. Общинските епизоотични комисии следва да вземат решение за провеждането на Информационна кампания по населените места в съответната община, с цел по-голяма информираност на животновъдите за опасните заболявания, да бъдат извършени проверки и инвентаризация на животновъдни обекти и засилен клиничен надзор над животните. Предвидените мерки ограничават транспортирането и свободния преход на животни. При постъпване на сигнали в кметствата и общините за съмнения за болни животни, сигналите следва да се препращат незабавно към ОДБХ-Враца, а за случай на безконтролно движение на животни, както и за нерегламентирани пазари и тържища за животни и към Районните управления на полицията по места. Стриктно се извършват и проверки на граничнитеконтролно - пропусквателни пунктове за пренос на заразени продукти и храни.

Спряно водоподаване

Водоснабдяване и канализация"ООД -гр.Враца уведомява своите потребители, че поради наложителна смяна на главни кранове, днес 18.07.2018г. водоподаването ще бъде спряно до 17:00ч. в района разположен между ул. "Антим I", бул. "Христо Ботев" ( от пл."Христо Ботев" до Сувенирната палата) и ул. "Лукашов" ( от Сувенирната палата до Първа инвестиционна банка).

При възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано.

"Водоснабдяване и канализация"ООД-гр.Враца се извинява на своите потребители за причиненото неудобство и им благодари за проявеното търпение и разбирателство.

Наградиха участниците в конкурса „Най-патриотичен клас“


Наградиха участниците в конкурса „Най-патриотичен клас“
В заседателната зала на Община Враца бяха връчени наградите на участниците в конкурса „Най-патриотичен клас“. Срещата бе открита от кмета Калин Каменов, който благодари на всички ученици и учители за положения труд. „За мен е удоволствие, че тази година към инициативата се присъединиха двойно повече участници, които положиха неимоверни усилия, за да представят автентичния български дух и история. В рамките на няколко месеца показахте, че можете да сте обединени и да сте пример за своите връстници. Бъдете горди от постигнатото, развивайте го и никога не се отказвайте! Благодаря ви, днес вие сте хората, които създават история!“ – каза Каменов в приветствието си към участниците в конкурса.
Положителна оценка за второто издание на „Най-патриотичен клас“ даде и евродепутатът Владимир Уручев, който заяви, че младите хора във Враца възраждат българските ценности. „Това е инициатива, създадена в града, който е дълбоко свързан с нашето национално достойнство. Щастлив съм, че всеки отбор представи своето виждане за патриотизма. Вярвам, че всеки от вас ще е посланик на България в Европа!“ – добави Владимир Уручев.
Младите родолюбци бяха поздравени и от председателя на Общинския съвет в града – Румен Антов. „Бъдете патриоти, защото сме родени в град, с богато историческо минало!“ – заяви Антов.
Церемонията продължи с награждаване на участниците в конкурса. На отборите бяха връчени тематични грамоти, с паметника на Христо Ботев и опълченския лъв. Плакети за достойно представяне получиха отборите на: 10 „А“ клас на СУ „Козма Тричков“, 11 „А“ клас на СУ „Никола Войводов“, 10 „Б“ клас на СУ „Козма Тричков“, 10 „Б“ клас на ПЕГ „Йоан Екзарх“ и 11 „Е“ клас на ППМГ „Акад. Иван Ценов“.
Победител във второто издание на конкурса  е отборът на 10 „Б“ клас на СУ „Христо Ботев“. Призьорите ще имат възможността да посетят градовете, в които поетът и революционер е живял, преподавал и развивал дейност – Букурещ, Браила, Галац и Измаил. В украинския град, младите родолюбци ще посетят лицея и да се срещнат с негови възпитаници

сряда, 18 юли 2018 г.

Петя Долапчиева: „Всеки наш общ успех е сбъдната мечта на Апостола!“

18.07.2018
Петя Долапчиева: „Всеки наш общ успех е сбъдната мечта на Апостола!“
Петя Долапчиева: „Всеки наш общ успех е сбъдната мечта на Апостола!“
            „На днешния ден, преди 181 години е роден един от най-смелите герои на България, оставил светла диря в народната памет. И днес идеите му за равноправие звучат актуално. В деня на рождението на Левски е необходимо да си припомним, че подобно на него, ще се борим за демокрация и справедливост, че няма да пестим сили, за да постигнем неговите завети. Вярвам, че всеки наш общ успех, би бил негова сбъдната мечта. Поклон пред делото на Апостола на българската свобода! Да живее България!“ – с тези думи заместник-кметът Петя Долапчиева приветства присъстващите на тържественото отбелязване по случай 181-та годишнина от рождението на Васил Левски.
            Честването започна с тематичен рецитал и изложба на учениците от Иновативно основно училище „Васил Левски“. Програмата продължи с ретроспекция на паметните дати и събития, белязали живота на Дякона, подготвена от уредника в Регионалния исторически музей – Красимир Григоров .
 
На тържеството присъстваха още: заместник областният управител Мирослав Комитски, директорът на ИОУ „Васил Левски“ – Румен Петков, директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Силвия Врачовска, ученици и общественици.
В знак на почит и признателност пред паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя.
 
18.07.2018
Петя Долапчиева: „Всеки наш общ успех е сбъдната мечта на Апостола!“
Петя Долапчиева: „Всеки наш общ успех е сбъдната мечта на Апостола!“
            „На днешния ден, преди 181 години е роден един от най-смелите герои на България, оставил светла диря в народната памет. И днес идеите му за равноправие звучат актуално. В деня на рождението на Левски е необходимо да си припомним, че подобно на него, ще се борим за демокрация и справедливост, че няма да пестим сили, за да постигнем неговите завети. Вярвам, че всеки наш общ успех, би бил негова сбъдната мечта. Поклон пред делото на Апостола на българската свобода! Да живее България!“ – с тези думи заместник-кметът Петя Долапчиева приветства присъстващите на тържественото отбелязване по случай 181-та годишнина от рождението на Васил Левски.
            Честването започна с тематичен рецитал и изложба на учениците от Иновативно основно училище „Васил Левски“. Програмата продължи с ретроспекция на паметните дати и събития, белязали живота на Дякона, подготвена от уредника в Регионалния исторически музей – Красимир Григоров .
 
На тържеството присъстваха още: заместник областният управител Мирослав Комитски, директорът на ИОУ „Васил Левски“ – Румен Петков, директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Силвия Врачовска, ученици и общественици.
В знак на почит и признателност пред паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя.
 

вторник, 17 юли 2018 г.

Първи кръг от Държавното Първенство - off road

На 15 и 16.07.2018г. на специално изградената писта, в гр .Пазарджик  се проведе Първи кръг от Държавното Първенство  - off road – включен за първи път  в календара за 2018г.  на Българската федерация по автомоделни спортове.
Домакин на състезанието беше Модел Яхт Клуб –Пазарджик. При отлична организация, добро време и много позитивизъм се проведоха свободни тренировки, квалификации и финали. Специални благодарности на домакини, състезатели и доброволци, без които нямаше да се случи това състезание!
В крайното класиране в отделните класове, победители станаха:
В клас 1:8  Бъги /Nitro/ – първо място зае Кристиян Костадинов от отбора на „Кинетик” Русе.  
В клас 1:5 Бъги /Nitro/ на първо място се класира Eмил Карамфилов от Асоциация на моделистите, следван от  неговия съотборник Цветалин Борисов, а трети остана з.м.с. Дамян Петров от отбора на СТМК –Враца. Другите  представители на отбора  на СТМК –Любомир Цветомиров и Самуил Кулев,заеха  съответно четвърто и пето място.
 В клас 1:8  Електро Бъги   първо място отново за Кристиян Костадинов от Русе , а представителя на домакините Николай Георгиев от  Модел Яхт Клуб – Пазарджик остана втори.
В клас 1:8  Електро Тръги победа за домакините -  Атанас Георгиев е първи, трети остана съотборника му Стойко Нейчев, а Самуил Кулев от СТМК –Враца зае второ място.
 Вклас 1:10 Електро Бъги   за трети път в състезанието  на  първо място застана  Кристиян Костадинов от Русе, втори остана  Любомир Цветомиров от СТМК-Враца, а трето и четвърто място заеха представителите на домакините – Ангел Колунчев и Константин Колунчев.
Следващото състезание от Календара на БФАМС е  кръг от Държавно Първенство 2018г. On road  electric ,  което ще се проведе на 28 и 29 юли  в гр.Сливница.


7 прикачени файла
 

Враца ще отбележи годишнина от рождението на Васил Левски




            С тематична програма ще бъде отбелязана 181-та годишнина от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски. Събитието ще се проведе на 18 юли, от 10:30 часа, пред паметника на Дякона. Специално за празничния ден, учениците от Основно училище „Васил Левски“ са подготвили кратък рецитал.
            Годишнината ще бъде отбелязана и с камерна изложба от ученически рисунки, а уредникът в Регионалния исторически музей – Красимир Григоров, ще запознае присъстващите с паметни дати и събития от живота на Левски.
            В честването ще се включи и екипът на Регионална библиотека „Христо Ботев“, който организира лятна читалня, където на децата ще бъдат четени разкази и стихове, посветени на Апостола.

понеделник, 16 юли 2018 г.

Спряно водоподаване

Във връзка с извършване на планирани строително-ремонтни дейности по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, днес 17.07.2018г. водоподаването ще бъде спряно от 09:00ч до 17:00ч в района на ул."Антим I", бул. "Христо Ботев" (в участъка от пл."Христо Ботев" до Сувенирната палата), ул."Лукашов" (в участъка от Сувенирната палата до Първа инвестиционна банка).

Танцов състав „Хемус“ се завърна от два международни фестивала


Танцов състав „Хемус“ се завърна от  два   международни фестивала
Представителен танцов състав „Хемус“ при Община Враца взе участие в два международни фестивала. От 06 до 08 юли талантливите майстори на танца, с ръководители Геновева Спасова и Валери Спасов взеха участие в Международния фолклорен фестивал на православните държави. В престижния форум танцьорите премериха сили с 12 състава от 7 държави - Русия, Румъния, Сърбия, Македония, Гърция, Беларус и Косово. В оспорваната надпревара съставът зае второ място.
Непосредствено след изявата си в Босна и Херцеговина, талантливите врачани покориха сцената на Международния фолклорен фестивал за песни и танци в град Херцег Нови, в Черна гора. Събитието се провежда всяка година, като неговата цел е да се популяризира фолклорът на отделните страни. В рамките на форума, танцов състав „Хемус“ участва в съвместни концерти с представители от още осем държави.
Участието в международните прояви на Представителен танцов състав „Хемус“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Враца.