Бисквитки

петък, 27 септември 2013 г.

Правителството и кметовете се срещнаха във Враца


            Враца бе домакин на двудневно национално съвещание на кметовете на общини, издигнати и подкрепени от БСП. Форумът бе открит от председателя на НС на БСП Сергей Станишев. В първия ден за активен диалог с местните власти участваха министър-председателят Пламен Орешарски, вицепремиерът Даниела Бобева и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев. Във втория ден в дискусията се включиха вицепремиерът Зинаида Златанова, финансовият министър Петър Чобанов, министърът на социалната политика Хасан Адемов, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и министърът на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов. Над 150 бяха кметовете от цялата страна, които пристигнаха за съвещанието. Кметът на Враца инж. Николай Иванов, който бе домакин на форума, прове
де лични срещи с премиера Пламен Орешарски, вицепремиерите Даниела Бобева и Зинаида Златанова, и министрите Петър Чобанов, Драгомир Стойнев и Хасан Адемов. Обсъдени бяха основните проблеми на общината и бе потърсено съдействие за тяхното решаване. На националното съвещанието бе представена програмата на правителството за взаимодействие с местните власти, като основният акцент в нея бе възстановяването на диалога между правителството и общините. Разгледани бяха също финансовата рамка на бюджет 2014, икономическото и стопансткото развитие на общините, социалните мерки и инициативи за намаляването на безработицата, проблемите и възможностите на европейските проекти, и законодателните инициативи на правителството, свързани с местната власт и самоуправлението.
            Вицепремиерът Зинаида Златанова съобщи, че е направено предложение и ще се отстоява да се приемат от Европейската комисия интегрирани регионални инициативи за развитието на Северозападна България. Планът за съживяването на региона ще бъде финансиран с евросредства от всички инструменти. Целта е икономически и инфраструктурно областите от Северозапада да догонят средното ниво за страната.
            „Това бе една изключително полезна среща, със сериозни и тежки дискусии. Обсъдени бяха проблеми, които години наред нямаше пред кого да бъдат поставени. Сега всички проблеми са чути и съм сигурен, че за общините предстоят по-добри дни. Радвам се, че Враца бе домакин на националното съвещание” – обобщи кметът инж. Николай Иванов.


Приключват ремонтите по селата 

         Пред завършване са строителните и ремонтни дейности, които бяха предвидени за тази година по благоустрояването на селата в община Враца. Това стана ясно на редовната месечна среща на кметовете от малките населени места. В почти всички села е използван над 400-те кубика бетон и трошенокаменна фракция, които общинското ръководство осигури. Циментът за бетона бе дарение от „Холсим” и осигурен по съфинансиране по ОП „Развитие на човешките ресурси”. С него са ремонтирани и изцяло направени улици, тротоари, мостове, канали.  Ремонтните дейности са извършени с помощта на заетите по Националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост” и ОП „Развитие на човешките ресурси”. Кметовете на Власатица и Девене специално благодариха на кмета инж. Николай Иванов за оказаното съдействие при решаването на важни за селата проблеми. Във Власатица е изграден отводнителен канал в горната махала на селото. „Тоя проблем е на 40 години. Водата там течеше буквално през дворовете на хората. Сега направихме канал, поставихме решетки и хората са доволни” – коментира кметът Петър Атанасов. В община Враца безплатно са направени проекти за допълнителни сгради към църквата в с. Девене. „Проектите са за стая за отдих на свещеника, за навес с поставени маси и пейки, където да се събират хората и тоалетна. От митрополията съм взел 6 000 лева и започваме строителството. Без проектите нямаше да стане” – каза кметът на селото Николай Мицов.
         Предстоящото зимно почистване на уличната мрежа в селата бе друга обсъждана тема на срещата. Разгледани бяха възможностите за начина на договаряне на снегопочистването. „Най-справедливият метод на плащане, според мен, е на свършена работа, на километър, като разбира се, цената не е под себестойността” – каза кметът на общината инж. Николай Иванов. Кметовете на селата се съгласиха с това предложение и бяха единодушни, че тази година ще са нужни повече средства. Предстои по места да бъдат сключени договори за почистването на вътрешните улици.
 Даниела Хи това,гл. експерт „Връзки с обществеността”

                                                                 

Крими хроника


На 26.09.2013г., във вилен имот
 в местността „Лиляшка могила”, полицейски служители са извършили претърсване по време на което са открили   30  стръка суха зелена листна маса- канабис, 15 хартиени сгъвки със  суха листна маса- канабис. В автомобила на 46-годишния собственик на имота е открит 1 кг. зелена листна маса- канабис. Общо тегло на намерената листна маса е около 7 кг. Образувано  е дознание.                                                                                                                

         За времето от 09.00ч. на 25.09.2013г. до 07.30ч. на 26.09.2013г., на територията на РУП-Враца  е проведена специализирана полицейска проверка с цел: противодействие, ограничаване и разкриване на престъпления свързани с МПС/ кражби, ПЗО, лизингови или застрахователни измами, незаконни сделки с МПС, трафик, изработване на коли двойници.  Проверени са 80 МПС, 2  гаража,  8 автоморги, 1 автоработилница, 1 автокъща.  В една от автоморгите  са установени  две лица, които работят без трудови договори.     

На 27.09.13г., в 00.20 в с.Борован е спрян за проверка  лек автомобил „Фолксваген Поло”, управляван от В.Б./30г./ от същото село. Пробата за алкохол е положителна- 2,04 промила.

На 26.09.2013г., в гр.Б.Слатина са извършени полицейски проверки във връзка с незаконен добив на дърва. Служители на ДГС-Враца и служители на РУП-Б.Слатина са извършили проверки в два част и имота  в гр. Бяла Слатина и  в един имот в село с.Галиче.  Открити са общо 13.5 куб. м дърва. Съставени са 6 акта по Закона за горите

На 26.09.2013г., от 07.30ч.  до 08.30 ч. и от 12.00 до 13.30ч., на територията на  РУП –Б. Слатина е  проведена СПО във връзка с традиционната акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя.” Проверени са 14 МПС и 19 лица. Констатирани са 8 нарушения, които са санкционирани по ЗДвП.

На 26.09.2013г.,  в РУП-Мездра е получен сигнал от кметския наместник на с. Горна Бешовица, че  е извършена кражба на 180 метра ел. проводник от уличната ел. мрежа на селото. Образувано   е дознание.

На 19.09.2013г., в РУП-Мездра е получен сигнал от  директора на „ПГМСС”-Мездра, че за времето от 11.09.2013г. до  13.09.2013г., неизвестно лице  е счупило два прозореца  и е разбило дървена врата на библиотеката на училището. След ОИМ е установено, че извършители са 3  малолетни лица от гр. Мездра

За времето от 17.30 ч. до 22.00 ч. на 26.09.2013 г.,  на територията на селата: Моравица, Руска Бела и Крапец е проведена СПО с цел: разкриване на закононарушения и престъпления свързани с ползването, преработката и търговията с дървесина. По време на СПО не са засичани МПС и ППС превозващи дървесина

За времето от 09.00ч. на 25.09.2013г., до 07.30ч. на 26.09.2013г., на територията на  РУ”Полиция” Козлодуй и УП-Хайредин е проведена комплексна специализирана полицейска операция с цел: противодействие, ограничаване и разкриване на престъпления свързани с МПС /кражби, ПЗО, лизингови или застрахователни измами, незаконни сделки с МПС, трафик, изработване на коли двойници.  Проверени са 20 МПС, 4 гаража,  ,1 частен имот, питейни заведения,  охранявани обекти.  Съставен са 1 акт по ЗДвП, 2 фиша по ЗДвП , 1 акт по ЗБЛД.

За времето от 21.00ч. на 26.09.2013г. до 05.00ч. на 27.09.2013г., на територията на УП-Хайредин,  с.Гложене, с.Бутан и ромската махала в гр.Козлодуй е проведена комплексна специализирана полицейска операция с цел предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, осигуряване на добър обществен ред и безопасност на движението. Констатирани са 2 нарушения на ЗДвП

На 26.09.2013г., в 18.50ч. в с. Хайредин катастрофират: лек автомобил „Форд”, управляван от В.Б./40г./-неправоспособен водач от с. Хайредин  и товарен автомобил „Мерцедес”,  управляван от Г.М./65г./ от с.Слатина, Област Монтана. Пробите за алкохол на водачите са отрицателни.



На 27.09.2013г., в 00.10 ч. в гр. Козлодуй, лек автомобил „Фолксваген”  управляван от 39-годишен неправоспособен водач от гр. Козлодуй, катастрофирал в селскостопанска постройка. Пробата за алкохол  е отрицателна.



На 26.09.2013 г.,  на територията на РУП „АЕЦ Козлодуй„ е проведена СПП с цел: ограничаване предпоставките за тежки ПТП с водачи на мотоциклети и мотопеди с липсващ практически опит за движение, управляващи с превишена скорост, под въздействие на алкохол, неизправни МПС, неизправни осветителни системи. Констатирани са 12 нарушения, за които са съставени, 3  акта  и 6 фиша по ЗДвП, 1 акт  по КЗ

На 25.09.2013.г. в 22.21ч.,  в землището на село Галово  е възникнал пожар на суха трева. Огънят с разпространил бързо  и обхванал  къща  в селото. Изгоряла е покривна конструкция 138 кв.м. От пожара е пострадал собственика на къщата, който е получил частични изгаряния и е настанен в МБАЛ гр.Б.Слатина. Огънят е загасен от служители на РСПБЗН-Оряхово. Образувано   е дознание.

На 26.09.2013 г.,  на територията на РУП-Роман е проведе СПО с цел :противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Служители на РУП-Роман, съвместно със служители на ДГС-Мездра са извършили проверка  в частен имот в село с.Камено поле. Намерени  и иззети са 10 куб.дърва, за които е установено, че са без контролна  горска  марка.

На 26.09.2013г., на територията на с.Косталево, Врачанските лозя и с.Веслец е проведена специализирана полицейска проверка с цел: повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражба на животни от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Извършени са и проверки за противодействие на незаконен добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Нарушения не са констатирани.


     Регионален говорител на МВР:

Красимир Василев

                                                                         



РЗОК-Враца разпредели на болниците отпуснатите допълнително средства от резерва


На 26.09.2013г. в РЗОК Враца се проведе работна среща между директора на РЗОК и управителите на всички 11 болници от областта във връзка с разпределението на допълнително отпуснатите от резерва на НЗОК средства за здравноосигурителни плащания за болнична помощ и медицински изделия.
На  свое заседание на 23 септември 2013 г. Надзорния съвет на НЗОК взе решение да се отблокират  269 033 000 лв. от резерва на касата. С тези средства ще бъдат платени на болниците разходите за надлимитна дейност през месец август и за последното тримесечие на годината.
За РЗОК-Враца за четвърто тримесечие са определени 6 287 992 за лечение по клинични пътеки, клинични процедури, лекарствена терапия на лица с онкологични заболяваня и изпълнение на високоспециализирани медицински дейности, и 266 785 лв. за медицински изделия.
Съгласно утвърдените за РЗОК Враца средства, директора на РЗОК е определя по дейности прогнозни стойности за IV тримесечие на лечебните заведения за болнична медицинска помощ.  Общо за лечение на пациенти по клинични пътеки до края на годината между болниците от областта са разпределени 4,9 млн.лв. За сравнение средно месечното изпълнение на бюджета на болниците за дейност по клинични пътеки към момента е в размер на 2,5 млн. лв.  
Разчетите на НЗОК показват, че средствата от резерва са недостатъчни за покриване на разходите за болнична помощ и до края на годината в бюджета на здравната каса се очертава дефицит от 130 млн. лв. Поради ограничения финансов ресурс с решение на Надзорния съвет е отменена възможността за превишаване на определените месечни стойности на бюджетите на болниците. Така през октомври, когато РЗОК  плаща за дейност септември, болниците няма да получат на 100%  средствата, които са изразходили, тъй като някои от тях вече са надхвърлили определените им месечни стойности.
С цел спазване на финансовата дисциплина и предприемане на мерки за оптимизиране на разходите до края на 2013г., извършената дейност от болниците, която се явява в надвишение на определените стойности ще бъде поставена със статус „чакаща решение на надзорен съвет” в персонализираната информационна система на НЗОК.
Управителите на болниците изразиха своите притеснения от ограничения финансов ресурс, с който ще разполагат до края на годината. Това според тях ще се отрази негативно на пациентите, на работата на персонала на лечебното заведение и на разплащането на болницата с доставчици на лекарства и консумативи.
Очаква се управителите на болниците да изготвят своите становища във връзка с финансовите параметри на бюджетите им до края на годината. Изготвеният анализ, след обобщаване на данните, ще бъде представен в НЗОК.
По време на срещата стана ясно, че в процеса по изготвяне на бюджета на НЗОК за 2014 г. се обсъжда да се предвидят средства за заплащане на останалата към 31.12.2013 г. неплатена дейност от IV-то тримесечие на 2013 г.  

  ПРЕСЦЕНТЪР
РУМЯНА СТЕФАНОВА


С Ъ О Б Щ Е Н И Е


           “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че днес, 27.09.2013г, поради отстраняване на авария, водоподаването ще бъде спряно до 14:00 часа в ж.к. „Дъбника“ в блокове от №1 до № 7.


ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774




четвъртък, 26 септември 2013 г.

Крими хроника

На 25.09.2013г., при провеждане на СПО по превенция и предотвратяване на престъпления свързани с МПС е извършена проверка на лек автомобил „BMW” кабриолет с холандски регистрационни табели, управляван от Т.Б./34г./ от гр. Враца. Установено е, че колата  е  с подправен номер на рамата,  а  автомобила  е обявен за издирване като предмет на престъпление в Испания. 

         На 25.09.2013 г., в 21:00 ч. в гр.Враца е спрян за проверка  лек автомобил „Фиат”, управляван от И.Г./68г./ от гр.Враца.Пробата  за алкохол  е положителна-  0,61 промила.

 На 25.09.2013г.,  в 23.30 в с.Търнава е спрян за проверка  товарен автомобил  „Фолксваген Транспортер„,  управляван от Я.Я./39г./ от с.Търнава. Пробата за алкохол е положителна- 1,48 промила.

         На 25.09.2013г., на територията на  РУП-Бяла Слатина е  проведена СПО във връзка с престъпления свързани с МПС /кражби ,ПЗО, лизингови или застрахователни измами ,незаконни сделки с МПС ,трафик и изработване на коли двойници/ с цел ефективно противодействие на престъпността, осъществяване контрол по спазването на правилата за движение по пътищата.  Констатирани са 10  нарушения. Съставени са 2 акта по ЗДП ,1 бр.акт по КЗ, 3 фиша .

За времето от 23.00ч. на 25.09.2013г. до 02.00ч. на 26.09.2013г., на територията на РУП Мездра  е проведена СПО по линия „Противодействие и превенция на престъпленията свързани с МПС”. Съставени са 2 акта по ЗДвП , 1 акт по КЗ, 1 протокол по чл.55 от ЗМВР. Не са открити издирвани автомобили или автомобили  предмет на престъпление.

За времето от 10.00ч. до 11.00ч. и от 21.00ч до 22.00ч. на 25.09.2013г., на територията на РУП - Козлодуй е проведена комплексна СПО по противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал, противодействие на престъпността, опазване на селскостопанска продукция, превоза на живи животни и продукти от животински произход. Констатирани са 6 нарушения, за които са съставени  1 акт по ЗДвП, 4 фиш по ЗДвП,  1 акт по ЗБЛД.

На 25.09.2013г., около 23:30ч. в с. Хайредин, лек автомобил „Сеат” катастрофирал в дърво край пътя. Автомобилът е бил управляван от неправоспособния водач- С.И./26г./ от с. Бутан, който шофирал след употреба на алкохол- 2,04 промила.  В колата са пътували още 3 лица. Ранени са  водача и двама от пътниците  в автомобила. Пострадалите са прегледани  в болницата  в гр. Козлодуй.

На 25.09.2013г.,  на територията на РУП „АЕЦ Козлодуй„ е проведена СПП с цел: ограничаване предпоставките за тежки ПТП с водачи на мотоциклети и мотопеди, управляващи с превишена скорост, под въздействие на алкохол, неизправни МПС, не изправни осветителни системи.  Констатирани са 8 нарушения, за които са съставени, 1 акт и 6 фиша по ЗДвП. Извършени са проверки  за противодействие, ограничаване и разкриване на престъпления свързани с МПС / кражби, ПЗО, лизингови или застрахователни измами, незаконни сделки с МПС, трафик, изработване на коли двойници. Констатирани са 13 нарушения, за които са съставени, 4 акта и 7 фиша по ЗДвП.
След ОИМ по сигнал за кражба на златен пръстен от частен дом в гр. Оряхово, извършена на 21.09.2013г, е установено, че извършител  е 14-годишно момиче от гр.Оряхово.
За времето от 09.00ч.  до 16.00ч. на 25.09.2013г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО по линия на незаконен добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Няма констатирани  нарушения.
За времето от 09.00ч.на 25.09.2013г. до 07.30ч. 26.09.2013г.,  на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО с цел: осъществяване на контрол и  превенция, предотвратяване на  престъпления свързани с МПС, застрахователни и лизингови измами, създаване и реализиране на автомобили ”двойници”. Проверени са: 3 автокъщи, 7 автоработилници, един автосервиз. Констатирани са 9 нарушения, които са санкционирани  с  1 акт и 8 фиша по  ЗДвП.
  На 25.09.2013г., на територията на РУП-Роман е проведена СПП за незаконна търговия и разпространение на акцизни стоки без български акцизен бандерол.  При проверка на лицето Л.Б./27г./ от с. Буковлък, полицейските служители са открили нарязан тютюн без български акцизен бандерол.
На територията на РУП - Роман е проведена СПО с цел: ограничаване  и разкриване  на  престъпления  с МПС . Съставени са: 1 акт по ЗДвП , 1 акт по  КЗ,  2  фиша по ЗДвП.

 Регионален говорител на МВР:

Красимир Василев

Отборът на “Ботев”-Враца гостува на “Монтана”

Отборът на “Ботев”-Враца гостува на “Монтана” в мач от 8 кръг на първенството в “Б” професионална футболна група. Дерби-срещата на Северозапада ще се играе в събота – 28 септември от 17.00 часа на стадион “Огоста”. „Предстои ни тежко гостуване на “Монтана”, заяви новият старши-треньор на “Ботев” Тодор Гарев.
“Ако кажа, че сме в отлично състояние ще излъжа. Наясно сме, че ни предстои един изключително труден мач, най-вече защото идва в един неприятен момент за нашия отбор. Знаете треньорски рокади. Имаме си куп други проблеми и финансови и от битов характер. Всичко това не го казвам като оправдание, но искам да Той допълни, че отборът е леко демотивиран. “То е видно, но се надявам до два-три дни всички тези неща да се отшумят по някакъв начин. Имаме обещанието, че поне част от финансовите задължения, които има към момчетата да бъдат изчистени и се надявам това да стане до утре за да може до събота да направим един боеспособен състав”. В отбора на “Ботев” от вчера се завърна Дарко Савич. По всяка вероятност обаче бранителят няма да вземе участие в мача с “Монтана”. “За мен той е изключително ценен футболист. Грешка бе, че беше оставен леко да си отиде след като изкара цялата подготовка. Това също оказа влияние върху представянето на отбора. Близо месец не е водил пълноценна подготовка и все още не е на 100% готов. В последния момент ще преценяваме дали ще го използваме в Монтана”. Още двама футболисти са под въпрос за съботното гостуване поради контузии. Това са Георги Какалов и Симеон Мечев. Гарев съобщи, че в треньорския щаб остават досегашните помощник-треньори Илия Войнов и Румен Ненов. “Разчитам изключително много на всички. Говорили сме. Аз им вярвам и се надявам това да бъде щабът до края на есенния полусезон. Силно се надявам от тук нататък да имаме успехи, защото това, което виждам в отбора е огромна липса на самочувствие. Това е нормално защото идва от неуспехите и класирането. “Ботев” не заслужава това място. Според мен момчетата играят с 50% от потенциала си”, заяви старши- треньорът. Той коментира и темата за оттеглената подкрепата на агитката към отбора.

 “За един тим това е огромна загуба. Аз не познавам отбор, който да има успехи, ако няма зад гърба си. Тя има своето право отдръпнала се. Надявам се този проблем да се разреши, защото имаме нужда от тях”.
Мария Георгиева

Без медали за врачанските полицаи


Врачанските полицаи загубиха срещу миналогодишния републикански шампион Пловдив с 0:2 и отпаднаха от борбата за медалите. През първото полувреме играта бе равностойна и на почивката отборите се прибраха при резултат 0:0. В началото на втората част Мирослав Виденов /Миката/ с глава отблизо пропусна да открие резултата, а в последвалите минути пловдивските полицаи вкараха гол за 0:1. След гола врачанските момчета отпаднаха психически и докрая на мача допуснаха и втори гол , който фиксира и крайния резултат в двубоя 0:2.

Утре врачани играят с отбора на Главна дирекция за изпълнение на наказанията и при победа ще играят за пето и шесто място, а при загуба ще играят за 7-8 място. 

Враца отбелязвa 130-годишнината от отварянето на първата в България фабрика за файтони


         С тържествено честване във Враца ще бъде отбелязана 130-годишнината от отварянето на първата в България фабрика за файтони. Коларницата е носела името на нейния собственик и майстор на файтоните Мито Орозов. Внуци и правнуци на видния врачанин ще са сред официалните гости на събитието, което ще се състои на 30 септември от 17.30 ч. в двора на Етнографско-възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански”. Експозиция в комплекса е запазила някои от оригиналните файтони, изработени от Мито Орозов. На тържеството ще прозвучат някои от любимите му песни в изпълнение на хор „Орфей”. Фотоизложба ще разкаже за прочутата и в Европа врачанска фамилия. За първи път е учреден и ще бъде връчен специален приз „Мито Орозов”. Призът е за новаторство и ще бъде присъден на предприемач от региона.
 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

                                                                  

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

     “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че днес, 26.09.2013г, поради отстраняване на авария, водоподаването ще бъде спряно  до 14:00 часа  в района на ж.к. „Дъбника”        от Училище „Н. Войводов”  до Оряховско шосе в гр. Враца.


ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/

ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774

сряда, 25 септември 2013 г.

Фотоизложба разказва за разкопките в местността „Градище”


Фотоизложба, посветена на културния туризъм, бе открита днес в Регионалния исторически музей във Враца. Поводът е Световният ден на туризма, който се отбелязва на 27 септември. Събраните над 70 снимки разказват за новите находки, открити в местността „Градище” при археологическите разкопки през тази година и за инициативите от Програмата за патриотично възпитание на Община Враца. Кадрите са запечатили проучването на пространството пред входа на ранно-византийската базилика от 5 – 6 век и новооткритото помещение до северната стена на храма. На фотосите могат да се видят също възстановката на боя с мечове и стрелбата с лъкове в местността „Градище”, практичното занимание по каменоделство и строеж на крепости, и римската трапеза, организирани като част от патриотичната програма. Направена бе и презентация, подготвена от ученици от СОУ „Никола Войводов”. „Надявам се и в бъдеще да бъдете все така активни, както досега. С вашата активност днес Програмата за патриотично възпитание вече излезе извън ученическите среди и има приятели в БАН, в научните кръгове и дори извън границите на България. Радвам се, че отново сме заедно в навечерието на стартирането на новата патриотична програма” – с тези думи се обърна към учениците зам.-кметът Красимир Богданов. На откриването на изложбата присъстваха също археолозите Нарцис Торбов и Александра Петрова, които правят проучванията в местността „Градище”.





Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

                                                                 

Кметът на Враца напуска УС на ФК "Ботев"


Тодор Гарев е новият старши-треньор на “Ботев”-Враца. Това реши на свое извънредно заседание Управителния съвет на клуба. Спортно-технически директор на врачани е Валери Цветанов. Управителния съвет на “Ботев” е получил предложение от местни бизнесмени да поемат управлението и финансирането на клуба, като за целта им се дадат пълни права. На днешното заседание УС разгледа това предложение и взе решение да го приеме. В най-кратки срокове ще бъде насрочено извънредно Общо събрание.  На него настоящият УС ще подаде оставка и ще бъде избран нов най-вероятно от по малко членове, в който ще влязат представители на местния бизнес. Екипът, който поема спортно-техническото управление по настояване на новите спонори е Валери Цветанов – спортно-технически директор и Тодор Гарев – старши-треньор на “Ботев”. Кметът инж. Николай Иванов ще подаде оставка като председател на УС, като до провеждане на Общото събрание и избирането на нов такъв с всички права ще бъде упълномощен Валери Цветанов. Иванов съобщи, че Община Враца ще продължи да осигурява подкрепя на футболния клуб, както до сега. Кметът ще остане член на Общото събрание като представител на Общината, но без да участва в УС. „Създаде се обстановка, която не ми позволява да работя – от една страна е финансовата криза, която ни връхлетя, а от друга – има липса на доверие и подкрепа. Няма как да остана начело на „Ботев” в ситуация, в която не получавам подкрепа, а само критики, заяви Николай Иванов.


Автомоделистите закриват сезона


Българската федерация по автомоделни спортове и Aвтомоделния клуб „Цунами” Шумен ще проведът през почивните дни в Шумен заключително състезание за радиоуправляеми автомодели за 2013 години. Повече от 30 състезатели от 10 клуба в страната ще мерят сили в пет категория модели „Електроформула” „Нитро”, „Формула 2”, „Формула 5” и „Бъги 1:8”.
Враца ще бъде представена от Дамян Петров, Росен Ралчовски, Кристиян Крумов и Емил Давидов, а козлодуйския ас ще кара за АЕЦ Козлодуй. Квалификациите са в събота, а в неделя са финалите. Организаторите са подготвили за победителите купи, плакети и грамоти.

РЪКОВОДИТЕЛ НА МААЕ С ВИСОКА ОЦЕНКА ЗА АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”


На 25 септември в АЕЦ “Козлодуй” пристигна на официално посещение Александър Бичков, заместник генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и ръководител на Департамента по ядрена енергетика към Агенцията. Той бе придружен от д-р Лъчезар Костов, председател на Агенцията за ядрено регулиране, и Борислав Станимиров, заместник-председател на АЯР.
“Високо ценим отношението на Международната агенция за атомна енергия към българската атомна енергетика. Наш основен принцип е всички препоръки и съвети от страна на Агенцията да бъдат задължително включвани в програмите ни за изпълнение. Доказателство за това е грандиозната програма за модернизации на 5 и 6 блок. Ние я изпълнихме, следвайки указанията на МААЕ” – подчерта в приветствените си думи Иван Генов, изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”. Той изтъкна отличното взаимодействие между Международната агенция за атомна енергия и атомната централа във всички аспекти, свързани с осигуряването на безопасността и с експлоатацията на ядрените съоръжения.
“Вашата атомна централа е една от най-добрите в света”, заяви по време на срещата с ръководството на АЕЦ “Козлодуй” Александър Бичков. “Искам да отбележа, че България е един от активните участници в дейностите на МААЕ. Ваши специалисти участват в наши мисии и проверки в различни централи по света и съм убеден, че това сътрудничество ще продължи”, добави заместник генералният директор на МААЕ. Александър Бичков подчерта, че атомната енергия има няколко важни преимущества: устойчиви цени, независимост от доставчика на гориво, както и най-нисък дял на въглеродни емисии в целия цикъл на производство.
Той допълни, че АЕЦ “Козлодуй” има голям опит в дългосрочното съхранение на отработено гориво, който е важен за МААЕ и трябва за бъде разпространен до всички атомни централи в света.
Александър Бичков напомни, че в света в момента се експлоатират 370 ядрени реактора, а 69 са в процес на изграждане.
Гостите се запознаха със състоянието и плановете за развитие на АЕЦ “Козлодуй” и с проекта за изграждане на нова мощност на площадката на централата. В програмата бе включена и обиколка на машинната и командната зала на пети енергоблок.


С Ъ О Б Щ Е Н И Е


       “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че днес, 25.09.2013г, поради отстраняване на авария, водоподаването ще бъде спряно в блокове „Чавдар“ и блокове „Химик“ до 15:00 часа.


ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774


25.09.2013г.                                                  

вторник, 24 септември 2013 г.

Врачанчета спечелиха награди на фестивала „Надмощие на духа”

 Елица Стефанова и Хриси Пачалова от Враца се върнаха с награди от Седмия международен музикален фестивал на хора с увреждания „Надмощие на духа”. Фестивалът се проведе на 21 и 22 септември във Велинград и в него участваха деца от България, Русия и Турция. Гранд при бе присъден на Елица Стефанова за изпълнението й  на „Сонатина” на Моцарт и „Есенна скица” на Гилог. На талантливата млада пианистка бе връчена статуетка „Нота”. Песента „Обичам те” в изпълнение на Хриси Пачалова грабна сърцата на публиката и журито и спечели изработването на видеоклип в БНТ. Хриси е ученичка в СОУ „Отец Паисий”, а Елица – в НУ „Иванчо Младенов”. Достойно бе представянето и на Десислав Ценов от СОУ „Никола Войводов”, Полина Велчова от СОУ „Христо Ботев” и Ани Пачалова от СОУ „Отец Паисий”. Участието на младите дарования бе подкрепено финансово от Община Враца.

 Даниела Хитова, гл. експерт „Връзки с обществеността”

                                                                  

Врачанските полицаи биха колегите си от Разград


Днес на стадиона в с.Оризаре врачанските полицаи изиграха първата си среща от груповата фаза на Републиканското първенство за служители в системата на МВР с колегите си от Разград.
С голове на Влади Ангелов и Николай Костадинов врачани спечелиха с резултат 2:0 и утрешната им среща срещу Монтана ще определи кой отбор отива на 1/8 финалите, защото късно снощи и комшиите от Монтана надделяха над Разград със 2:1.

Съгласно регламента за 1/8 финалите се класират седемте победители в групите и най-добре представилият се отбор от вторите.

Полицаи играят футбол в Несебър


Днес в красивия морски град Несебър бе открито Републиканското първенство по футбол за служители в МВР. Мероприятието е организирано от Областното управление на МВР Бургас и Спортната асоциация на МВР.

В надпреварата ще вземат участие 21 отбора, разделени в 7 групи. Врачанските полицаи след изтеглен пълен жребий са в една група с полицаите от Монтана и Разград. Утре е първия мач на врачани срещу полицаите от Разград.  Футболните срещи ще се играят на терените в Несебър, Поморие и Оризаре. Шампионата завърши в неделя, а победителите ще бъдат наградени с купи, медали и грамоти.

Крими хроника


На 23.09.13г., в частен дом  в с.Галиче е извършено претърсване.  Намерени и иззети са 70 кг. нарязан тютюн, без български акцизен бандерол. Образувано  е дознание 
При претърсване  в къщата  в село Галиче, полицейски служители са намерили и иззели 200 кутии цигари от различни марки, без  български акцизен бандерол. Образувано  е БП.
За времето от 07.00ч. до 19.00ч. на 23.09.2013г., на територията на гр.Мездра е проведена специализирана полицейска операция с цел: противодействие на незаконния добив,транспортиране и съхранение на дървен материал. Не са констатирани нарушения
За времето от 17.30ч. до 22.00 ч. на 23.09.2013г.,   на територията на селата Долна Кремена и Горна Кремена е проведена СПО с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления. Проверени са 10  МПС, 17 лица, 4  питейни заведения,   охранявани обекти
За времето от 10.00ч. до 11.00ч. , от 14.до 16ч., и от 21.00ч до 22.00ч. на 22.09.2013г. ,на територията на РУП - Козлодуй се проведе комплексна СПО по противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал, противодействие на престъпността, опазване на селскостопанска продукция, превоза на живи животни и продукти от животински произход. Констатирано  е  1 нарушение на ЗДвП.
За времето от 09.00ч.  до 16.00ч. на 23.09.2013г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО  по линия на незаконен добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Няма констатирано нарушение.
На 23.09.2013г., на територията на РУП-Роман е проведена специализирана полицейска проверка  за незаконна търговия и разпространение на акцизни стоки без бандерол.  Няма констатирани нарушения.
На 23.09.13г.,  от тел.112 е получено съобщение, че за времето от 16.00ч. на 21.09.13г. до 07.50ч. на 23.09.13г., неизвестно лице е разбило  патронник на входна врата на магазин за продажба на цигари, алкохол и захарни изделия в гр. Враца,  ул.”Лукашов”. Извършена  е кражба на цигари, алкохолни напитки, захарни изделия, пари от оборота. Образувано  е дознание.
В РУП- Враца е получено съобщение, че за времето от 18:15 часа на 20.09.2013г., до 09:00 часа на 23.09.2013г., неизвестно лице  е разбило прозорец на сградата на Езикова гимназия „Йоан Екзарх”-Враца, след което откраднало компютърна конфигурация. Образувано  е дознание.
На 23.09.13г., в 09.22ч. на  тел.112 е получено съобщение от бащата на 13-годишно момче от гр.Враца, който  е съобщил, че около 07.25ч. в  гр.Враца, бул. „Н.Войводов”, синът му  е бил ударен с твърд предмет в областта на тила от четири непознати  лица.
Регионален говорител на МВР:
/Красимир Василев

                                                                          

понеделник, 23 септември 2013 г.

Правят поход в международния ден на туризма

  Поход до местността „Мечо кладенче” във Врачанския Балкан ще бъде организиран във Враца по повод 27 септември – Международният ден на туризма. Участници могат да станат всички желаещи врачани. Сборният пунк е Природозащитен център „Натура”, а тръгването е в 9 часа на 27 септември. Маршрутът преминава през прохода „Вратцата”, стига до местността „Мечо кладенче” и се връща отново при прохода. Очаква се продължителността на похода да е 4 часа. 
В дните преди Международния ден на туризма Община Враца е организирала още няколко събития. На 25 септември в 11 ч. в Регионалния исторически музей ще бъде открита фотоизложбата „Археологическите разкопки в местността „Градище” и Програмата за патриотично възпитание на Община Враца – аспект в културния туризъм”. На следващия ден в местността „Погледец” или при лошо време в село Паволче ще има практическо занимание по туристически умения за ориентиране и скаутско оцеляване. Предвижда се състезание между два отбора за бързо монтиране на палатки. Открит урок по немски език на тема „Спомени от моето туристическо лято на 2013 г” ще се състои на 26 септември в 15.30 ч. в Природо-защитен център „Натура”. За своето лято ще разкажат ученици от 12 клас на ПМГ „Акад. Иван Ценов” във Враца.
         От 26 до 29 септември Община Враца ще се включи и в изложението „Малка туристическа борса” в Поморие.



Пещерата „Леденика” временно няма да приема посетители


От днес в 10 ч. пещерата „Леденика” е временно затворена за посещение, поради наложителен ремонт. До Община Враца бе изпратен сигнал за пукнатина в скалния масив близо до входа на пещерата. Комисия от общински експерти бе на мястото и констатира, че до входа на пещерата действително има пукнатина. Комисията излезе с предложение да се потърсят експерти, които да дадат предложение какви действия трябва да се предприемат, така че да се отстрани проблемът. Екип от Центъра за научни изследвания и проектиране при Университета по архитектура, строителство и геодезия – София направи оглед и излезе със становище да се изготви експертно становище и да се извършат укрепителни дейности в пещерата. От днес екип на звеното „научно-изследователска дейност” при Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” – София започва работа на място. Срокът, в който трябва да бъде изготвено експертното становище е 15 дни, след удобряването му ще са нужни още 15 дни за аварийното укрепване на скалния клин при входа на пещерата „Леденика”. Стойността на сключения договор за ремонта е за 6 520 лв. с ДДС.

Кметът прие оставки в „Ботев” – Враца

         Две оставки е приел тази сутрин инж. Николай Иванов като председател на управителния съвет на ФК „Ботев” - Враца. Оставките са на спортно-техническия директор Валентин Станчев и на старши треньора Ясен Петров. Решението дали те ще напуснат тима ще бъде взето на заседание на управителния съвет, което ще се състои утре в 11 ч. През тази седмица спортно-техническият процес ще продължи под ръководството на помощник треньорите. „В последните месеци, освен финансовата подкрепа от Общината и лично моите усилия като председател на управителния съвет, футболният клуб не получава подкрепа от никъде и от никого. Всички, цялата спортна общественост, сме много критични към представянето им и има защо, но освен критика, подкрепа не се получава, особено финансова” – коментира инж. Иванов. Той бе категоричен, че ако нещата продължават по този начин, никакви кадрови промени няма да помогнат за спасяването на отбора.  „Не мисля, че град като Враца не може да мобилизира финансов ресурс, извън това, което се отделя от данъците на врачани, за да се издържа футболния клуб. Клубът има нужда не само от подкрепата на феновете, но и от финансова подкрепа” – каза още председателят на управителния съвет. Към момента футболистите не са получили заплатите си за юли и август.

И материалите за изкопите в квартал „Кулата” са чисти

         Материалите, които се използват за засипването на изкопите на канализацията по проекта за водния цикъл, които се използват в квартал „Кулата”, отговарят на всички изисквания. В тях няма естествени и техногенни радионуклиди – сочат резултатите от лабораторните изследвания, направени в РИОСВ – Враца.  В пробите няма също съдържание на вредни метали и металоиди. Пробите бяха взети след възникнали съмнения в жителите на квартала относно качеството на ползваните материали за засипка.

Строителите продължават с възстановяването на улици и тротоари

         Всички тротоарни и улични настилки, пътни знаци и предпазни огради, които са били преместени или нарушени по време на работата по изпълнението на проекта за водния цикъл на Враца ще бъдат възстановени от строителите – поясни днес кметът инж. Николай Иванов. Продължава работата по асфалтирането на завършените участъци. „По трасето на тролейбусния транспорт взехме решение да накараме строителите да завършат участъците до асфалт. Не навсякъде бе изтекъл технологичният срок за полагането на асфалта, но не можехме да оставим районите засипани само с трошено-каменна настилка, защото това щеше да пречи на гражданите, на пътникопотока и да замърсява пътното платно. Вероятно ще има слягане и пропадане, което веднага ще бъде възстановявано за сметка на изпълнителите. Не може да посрещнем зимата с отворени и само насипани с камъни участъци” – категоричен бе инж. Иванов.


Даниела Хитова,

РИОСВ – Враца обявява конкурс за най-добра снимка от резерват “Врачански карст”


По повод 30 години от обявяването на резерват “Врачански карст”, РИОСВ – Враца обявява конкурс за най-добра снимка от резервата. Снимките трябва да вдъхновяват зрителя да посети уникалните и красиви места и да отразяват богатството и разнообразието на местната фауна и флора. Скален масив от такъв мащаб, заемащ такава голяма площ на тази надморска височина е много рядко явление в световен мащаб. Представлява непрекъснат скален венец с дължина около 10 км. и посока северозапад-югоизток, който е разсечен по средата от ждрелото Вратцата на р. Лева. Територията обхваща карстов район с изключително живописни пейзажи. Резерватът приютява уникален комплекс от медитерански и субмедитерански растителни видове далеч на север, извън границите на средиземноморския басейн. Много от видовете са балкански и български ендемити и/или реликти.
Изисквания за участие:
·         Фотографиите, трябва да бъдат не по-малки от 1600 пиксела по широката си страна и от 3 MB размер на файла
·         Те следва да бъдат във формат jpg, а името на файла трябва да е съставено от името и фамилията на автора
·         Кандидатстващите за участие в конкурса фотографии се изпращат в срок до 30.11.2013 г. на организаторите по електронна поща на адрес riosv_vr@m-real.net
·         Заедно с файловете, изпратени на електронен адрес, изпращайте и данни за автора и описание на мястото, където е направена снимката
     Критерий за оценка на фотографиите:
  1. Критерий А: съответствие на темата – относителна тежест 30%
  2. Критерий В: техническо изпълнение – относителна тежест 30%
  3. Критерий С: художествена стойност - относителна тежест 40%
Авторите на три от най-добрите снимки ще получат награди. Фотографиите ще бъдат подредени на специална изложба, организирана от РИОСВ – Враца.
Организаторите получават авторските права върху отпечатаните фотографии.
Организирането на конкурса е част от дейностите по работа с деца, провеждани в рамките на проект „Дейности по устойчиво управление на резерват „Врачански карст” – изключителна държавна собственост, попадащ в териториалния обхват на РИОСВ - гр. Враца”, финансиран по Приоритетна ос 3: „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие" на оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Оперативна програма “Околна среда 2007-2013 г.”. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от РИОСВ – Враца и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и правителството на Република България, представлявано от Министерство на околната среда и водите.

Крими хроника

На 22.09.2013 г., при проверка на автокъща в гр. Враца е открит лек автомобил „Сеат” без регистрационни табели и рама. Установено  е, че автомобила  е обявен за издирване като предмет на престъпление в Република Италия.
За времето от 07.00ч. до 19.00ч. на 22.09.2013г., на територията на гр.Мездра е проведена специализирана полицейска операция с цел: противодействие на незаконния добив,транспортиране и съхранение на дървен материал. Не са констатирани нарушения на Закона за горите.
     За времето от 19.00ч. до 03.00ч. на 23.09.2013г., на територията на РУП Мездра в селата Брусен , Царевец, Старо село е проведена СПО с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, обезпечаване на общ.ред и безопасността на движението в населените места през тъмната част от денонощието. Констатирано  е едно  1  нарушение на ЗДвП.
На територията на РУП - Козлодуй е проведена комплексна СПО по противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал, противодействие на престъпността, опазване на селскостопанска продукция, превоза на живи животни и продукти от животински произход. Констатирани са 3 нарушения, за които са издадени 3 фиша.
На 22.09.2013г., за времето от 14:00ч. до 17:00ч. на територията на РУП - Роман е проведена  специализирана полицейска проверка.  Съставени са  5 фиша   и 3 акт  по ЗДвП. 
Около 10.30ч. в центъра на с.Борован е възникнал скандал между 6 лица. Скандалът прераснал  в побой, по време на  който са пострадали две лица. Образувано  е дознание.
   Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Дамян Петров е десети в Букурещ


30 пилоти от Италия, Холандия, Германия, Унгария, България и Румъния взеха участие в силното международно състезание по автомоделизън „Гранд При Румъния”, което завърши в Букурещ. Врачанския пилот Дамян Петров влезе във финала в клас „Формула 2” с пето време, до средата на 45-мин. финал бе пети, но получи сериозна техническа повреда и остана на десето място. Първи завърши рекламния състезател на световно известната фирма за производство на радиуправляеми автомодели „Серпент” Майкъл Салвен от Холандия, който навъртя 145 обиколки.

Валентин Станчев и Ясен Петров подадоха оставки


Спортният директор на “Ботев”-Враца Валентин Станчев и старши-треньорът Ясен Петров подадоха днес оставки. Те бяха приети от кмета на общината инж. Николай Иванов, който е и председател на Управителният съвет на футболния клуб.
“Моето решение не е емоционално, а много добре обмисмено. Благодаря на верните привърженици на “Ботев”, както и на футболистите и спортно – техническия щаб”, заяви Валентин Станчев.  Той уточни, че оставката му не е следствие от загубата от “Спартак”. “Тя бе просто капката, която преля чашата. За мен беше ясно, че от няколко месеца се опитва тенденциозно да се убие футболът във Враца. Това което се случва е ненормално и нелогично и аз не мога да бъда част от него. Смятам, че решението ми е правилно. Има много разумни хора в града и ако си отворят очите повече, че ще разберат, кои са хората, които се хвалеха, че са създали футболния клуб и  ще го унищожат. Същите тези хора направиха всичко възможно отборът да изпадне от “А” група и те са същите, които се хвалеха, че са изгонили Тони Здравков. На цялата футболна общественост са ясни тези хора. Те идват на стадиона и от 5-ата минута започват с обидите. Това е една определена групичка, която насажда негативизъм и в останалите хора. За мен истинските фенове на един клуб помагат и в тежките моменти. Сгрешихме, че искахме да правим професионален футбол, който е далеч от задкулисните игри, който да не влиза в комбинации и да не разчита на съдийска помощ, но това явно е голямата грешка в България и за това нивото на футбола ни е такова”, коментира Станчев. Той уточни, че напуска “Ботев”, но ще продължи да се занимава с футбол.
Ясен Петров заяви, че не вижда бъдеще в “Ботев”-Враца и се чувства обиден. “Случват се отрицателни неща, коколкото и ние да искаме те да са положителни. На практика виждам хроника на една предизвестена смърт. Нямам никакви индикации, че нещо хубаво ще се случи и няма смисъл да се измъчваме взаимно. Проблемът в момента е единствено финансов, което не е малко. Всичко, което се случва на този свят започва с това нещо. Не можеш да градиш без да имаш ресурс. Няма как да стане. Не съм обиден, чувствам се излъган. Ще бъда много искрен: тук съм дал цялата си енергия за да работя. Човекът, заради който дойдох бе Вальо Станчев. Тръгвам си с него и нашите взаимоотношения ще останат винаги едни и същи, но се чувствам излъган защото си мислех, че тук има някакъв проект, но се оказа, че няма нищо”, коментира Ясен Петров.  Кметът на община Враца инж. Николай Иванов, който е и председател на УС на клуба, свиква утре заседание, на което ще бъдат определени заместниците на Валентин Станчев и Ясен Петров. „Искам да кажа, че в последните месеци футболният клуб освен това, което получава като подкрепа от общината и лично моите усилия като кмет и председател на УС, не получава подкрепа от никъде и от никого. Цялата спортна общественост сме много критични към представянето на тима и има защо, но ако нещата продължават така, каквито и да е кадрови и спортно-технически решения няма да помогнат за спасяването на отбора. Аз не мисля, че град като Враца не може да мобилизира финансов ресурс, извън това, което от данъците на врачани се отделя за футбола, за да се издържа един клуб. Ботев има нужда от подкрепа, не само фенска. Има нужда от финансова подкрепа”, заяви инж. Николай Иванов.

Той допълни, че до назначаването на нов старши-треньор заниманията до края на седмицата ще бъдат водени от помощник треньорите Румен Ненов и Илия Войнов.

ВиК Враца получава Международната европейска награда за качество за 2013 година


         Дружество „Водоснабдяване и Канализация“  гр. Враца е удостоено да получи Международната европейска награда за качество за 2013година, която се присъжда ежегодно от клуба на световните лидери в търговията за постигнати високи резултати  в различни сектори на дейност. Изборът е направен между 7000 фирми от 95 държави в света.                                      
         Международната европейска награда за качество е учредена с цел популяризиране на философията за качество и признание  на наградените  фирми за постигнатите трайни резултати и устойчиво бизнес-развитие. С получаването на този висок приз мениджърите на наградените компании  стават членове на престижния „Клуб на световните търговски лидери“, който е създаден за насърчаване на обмена и връзките между най-добрите компании в света.
         Наградата ще бъде връчена на 28 октомври 2013г. в конгресния център на хотел Меридиен  Етоал в Париж.  На награждаването ще присъстват бизнесмени от 5континента.                                                                                                                                                                                                                               Водоснабдителното дружество ще получи и правото да бъде включено в следващото издание на многоезичен Справочник на най-добрите фирми, носители на международната награда за качество.               

Снежка Петкова
PR ВиК ООД гр. Враца