Бисквитки

събота, 29 ноември 2014 г.

АПИ: Шофьорите да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия



Утре за 14 области в Северна България е определен жълт код за потенциално опасно време
  Шофьорите, на които утре им предстои пътуване в Северна България, е необходимо да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия. Метеорологичната прогноза е за валежи от сняг в 14 области. Жълт код за потенциално опасно време е определен за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Търговище, Разград, Добрич, Варна и Силистра.
Агенция «Пътна инфраструктура» препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.
  27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа.
  Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

ПРЕСЦЕНТЪР АПИ      
София,
29.11.2014 г.

петък, 28 ноември 2014 г.

Спиране на водоподаването

Поради възникнала авария от строителни дейности по проекта за водния цикъл на гр. Враца, водоподаването ще бъде спряно в кв. Медковец до 17:00часа.

Воден цикъл

Забраняват хвърлянето на пиратки и фойерверки




         Заповед, с която се забранява употребата на пиротехнически изделия, издаде кметът на Враца инж. Николай Иванов. В нея се казва, че не е разрешено използването на пиратки и фойерверки, създаващи силен шум, които смущават хората в жилищата им във времето извън интервала от 8 до 14 ч. и от 16 до 22 ч., с изключение на коледните и новогодишните празници. По същото време е забранено и провеждането на илюминации. Посочени са видовете фоейрверки, които не могат да се продават и използват. Не се разрешава употребата на пиротехнически средства в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и  в районите на здравни и лечебни заведения, училища, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири. В заповедта се казва също, че е забранена продажбата на пиротехнически изделия от търговци и физически лица, които нямат разрешение за такъв род търговия, а също търговията на пиратки и фойерверки на места, където не са спазени изискванията за тяхната продажба и съхранение.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника



След ОИМ за кражба на мобилен телефон, извършена на 03.05.2014г. в с.Уровене е установено, че извършител на кражбата е лицето И.Т./20г./ от гр.Враца.
На  27.11.2014г., на територията на  РУП   Козлодуй  е преведена специализирана полицейска проверка  за противодействие и пресичане на   икономически и  криминални престъпления в сферата на търговия с метали. Нарушения не са констатирани.
За времето от 10.30 ч. до 15.00 ч. на 27.11.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция по линия  „Кражби”. Проверени са адреси на територията на гр.Оряхово. Не са намерени инкриминирани вещи.
За времето от 09.00 ч. на 27.11.2014 год. до 08.00ч. на 28.11.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Няма констатирани нарушения.
    Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                        

Няма да вдигат данъците и таксите в община Враца



            През 2015 година данъците и таксите в община Враца няма да бъдат променяни. Това стана ясно на публичното обсъждане на проекта за бюджет за следващата година, водено от кмета инж. Николай Иванов. Без промяна на приходната база и при финансовата устойчивост на общината ще бъдат запазени качеството на предоставяните публични услуги, ще продължи да се изпълнява общинската социална политика и ще има модернизация на инфраструктурата. Такива са основните цели на проектобюджета за 2015 г. Очакваните постъпления за местни дейности и дофинансирането на държавни дейности са 15 963 313 лв. Прогнозата за собствените приходи е базирана на постигнатите до момента резултати и амбициите през 2015 г. да бъдат събрани не малка част от просрочените задължения.
С 33 % през следващата година ще бъдат увеличени средствата, които се дават за насърчаване на деца с творчески заложби и така сумата ще стане 20 000 лева. С 11 % повече ще са средствата за дофинансиране на детските градини и ОДЗ в общината. Очакваната издръжка за тях е до 1 467 430 лв. Ученическото столово хранене ще бъде дофинансирано с до 210 400 лева. За обезщетения и помощи на домакинства по решение на Общински съвет са предвидени 210 000 лева. В бюджета са предвидени до 317 000 лева за извънучилищни и младежки дейности. За нови детски площадки, пейки и беседки ще бъдат заделени до 80 000 лева. До половин минион лева ще бъдат вложени през 2015 г. в изграждане, ремонт и поддръжка на уличната мрежа. За инвестиционни разходи и текущи ремонти са предвидени 1 269 619 лв. Други до 300 000 лева ще бъдат похарчени за озеленяване на града. За борбата с безстопанствените кучета са предвидени 91 000 лева. До 150 000 лева са заделени за превантивни дейности по намаляването и ликвидиране на последствията от бедствия и аварии. За подпомагане на културните институти във Враца – до 150 000 лева. И през следващата година ще има средства за проекти по „Малки граждански инициативи” – до 60 000 лева. За всички посочени разходи, при представянето на проекто-бюджета, бе посочено от къде ще бъдат финансирани, което е различното в презентирането тази година, направено от Румяна Маринова – директор на дирекция „Финансово-счетоводна дейност” в Община Враца.
            Само две предложения за планиране в бюджета бяха направени от граждани. Първото е да бъде подпомогната дейността на „Анимал хелп” при овладяването на популацията на безстопанствените кучета и котки. Иван Иванов помоли Община Враца месечно да осигурява 1 870 лева, за да се грижат за уличните животни, които те подслоняват и им осигуряват осиновители от страната и чужбина. Да бъде изградена улица „Венец” във Враца, която до този момент не е изграждана, помоли Николай Търнавски. И за двете предложения бе прието да бъдат заделени средства в бюджет`2015.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”