Бисквитки

четвъртък, 26 октомври 2023 г.

Бизнесът подава автоматизирано осигурителни декларации в НАП

 

10/26/2023

За информация: Людмила Байчева                 

                 Тел.:092 66 84 100

 

Надградена електронна услуга на НАП дава възможност на бизнеса да подава автоматизирано осигурителни декларации Образец №1 и №6 към приходната агенция. Това става възможно с осигуряване на свързаност между клиентските софтуери и системите на НАП от типа „система-система“ чрез използване на софтуерен ключ (API ключ). Потребителите могат да поискат API ключ чрез услугата „Ново заявление за достъп до АPI“, достъпна с електронен подпис в е-Портала на приходната агенция. За да се подават данните за осигурителните декларации автоматизирано към НАП, е необходимо софтуерният ключ да се интегрира в софтуера, който използват клиентите. 

Електронната услуга беше внедрена през май, като тогава чрез софтуерен ключ бяха интегрирани информационните системи на хазартните оператори, които вече имат автоматичен достъп до Регистъра на уязвимите лица по Закона за хазарта, напомнят от НАП. 

Информация за надградената услуга в Портала за електронни услуги на НАП може да се получи на телефоните на приходната агенция: 0700 18 700 или 02/9859 6801, на цена, съобразно тарифата на съответния оператор и на имейл – infocenter@nra.bg.   

Двама задържани при акция на НАП и полиция срещу търговията с фалшиви фактури

10/26/2023

За информация: Людмила Байчева                 

                 Тел.:092 66 84 100

      

Националната агенция за приходите и Главната дирекция „Национална полиция“ проведоха акция срещу търговията с фалшиви фактури близо до Стоков базар „Илиянци“ в четвъртък преди обяд. Мъж и жена са задържани в момент на продажба на неистински счетоводни документи. 

В рамките на няколко дни продавачите на фактури са били наблюдавани от екипи на НАП и полиция. Фискалните инспектори и служителите на реда са проверили две от местата, за които се знае, че са „работно място“ на продавачите. 

По време на акцията е използван способа „таен клиент“, който е помогнал на екипите да установят извършителите по време на продажбата на неистински счетоводни документи. В района е проверен обект и автомобил, използвани от задържаните, в които са открити много фалшиви фактури и касов апарат. 

С използването на подобен документ може да се ощети фиска с хиляди левове. Във фалшивата фактура се вписват високи суми, които се представят в НАП и по този начин се намалява данък печалба, която следва да бъде платена от дружеството, поясняват от приходната агенция.

 Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство и материалите са предадени на прокуратурата.