Бисквитки

четвъртък, 14 март 2019 г.

Враца отбелязва Седмицата на франкофонията

С богата програма Враца ще отбележи Седмицата на франкофонията. Инициативите стартират от 14 март и ще продължат до 22 март. 
Първото събитие в програмата е концерт под надслов „Европейска музикална пролет“, който ще се състои тази вечер от 19 ч. в Градската концертна зала. Музикалната проява е с диригент Момчил Томов, като участие ще вземат Симфониета Враца, френският флейтист Оливие ЛузинкиСтоймен Пеев (цигулка) и Тодор Петров (пиано). 
В събитията, посветени на Международния ден на франкофонията – 20 мартще се включат още ученици от ПЕГ „Йоан Екзарх“, СУ „Васил Кънчов“, НУ „Св. Софроний Врачански“ и ИОУ „Васил Левски“. 
За поредна година, във фоайето на НЧ „Развитие“ ще бъдеподредена изложба на детски рисунки по 10-те думи на Франкофонията. Откриването на експозицията и награждаването на участниците ще се състои на 20 март от 12.00 часа във фоайето на читалището.
Седмицата на франкофонията се провежда под патронажа на кмета на Община Враца Калин Каменов и се организира съвместно от Клуб на франкофонията и Община Враца.

сряда, 13 март 2019 г.

Врачанските ММА бойци отново донесоха медали

Трима Бойци на Врачанският „Боен клуб Сила „ се върнаха  с медали от провелото се в „Арена Шумен“Държавно първенство по ММА организирано от Българска федерация по ММА . На първенството взеха участие над  160 състезателя от 17 клуба. 
Врачанският клуб изведе трима свой бойци ,които се представиха отлично и успяха да стигнат до финалите .Това са надеждите Цветомир Тодоров – юнуши до 65кг. Николай Цветков –кадети до 49кг.и дебютантът Георги Иванов –момчета до 52кг.
Най младата надежда на клуба Георги Иванов направи блестящ дебют в октагона ,като успя да премине квалификационните стещи премина през  четвъртфинала и стигна до финалите на първенството . В първата си среща Георги отказа опонента си с събмишън, на полуфинала победи с технически нокаут, но не успя да надиграе опонента си от „Спартак „Кърджали който спечели финалната среща по точки. Така най- малкият състезател на „Боен клуб Сила“ се окичи с сребърен медал.
Николай Цветков при конкуренция от 5ма съперника в първата си среща игра блестящо три рунда в които надигра опонента си от „Спартак „Кърджали и спечели срещата с 3:0 съдийски ,което го предвижи към четвъртфиналите .На четвърт финала  изигра 3 рунда ,но не надигра опонента  си от Варненският „Викинг инс“,така Николай отпадна от надпреварата и се задоволи с бронзов медал.
Цветомир Тодоров за осми пореден път стана Републикански шампион. В надпреварата за шампионската титла се изправиха един срещу друг  шестима бойци .В първата среща срещу Цветомир се изправи състезател от „Локомотив“Горна Оряховица който беше нокаутиран от Цветомир. В полуфиналната среща врачанският боец отстрани с събмишън само за 26 секунди опонента си от Кърджали. На финала още в първият рунд заключи друг боец от Горна оряховица . Окичвайки се с златният медал боецът на „Боен клуб Сила „ си усигури място в националният отбор на България с който ще вземе участие на Балканско първенство което ще се проведе през месец май в Истанбул ,след което ще започне подготовка за Европейско първенство по ММА което ‚е се проведе в средата на лятото в столицата на Италия –Рим .
Треньорите Асен Асенов ,Ивайло Русинов и Петър Петров  се справика блестящо с подготовката на тримата бойци и отчитат представянето на момчетата като отлично. Ежедневната работа и постоянството на техните възпитаници ги кара да се чустват горди с постиженията им . 

СЕДМИЦА НА ФРАНКОФОНИЯТА 14 – 22 март 2019 г. – Враца


Седмицата на франкофонията се провежда
 под патронажа на кмета на Община Враца
Калин Каменов

14 март
четвъртък

Концерт посветен на Международния ден на Франкофонията „ЕВРОПЕЙСКА МУЗИКАЛНА ПРОЛЕТ“ – с участието на ОЛИВИЕ ЛУЗИНКИ – ФРАНЦИЯ /флейта/

19:00ч.
Градска концертна зала

18 март
понеделник

1.Викторина, посветена на Седмицата на франкофонията – от 18 до 22 март

2. Поетическият цикъл „Бретан” на Елисавета Багряна - бинарен урок с XII б клас СУ “Васил Кънчов“
11:00ч.


13:10ч.
Радио „Силвър”


Актова зала-СУ“Васил Кънчов“
19 март
вторник

„Франция и приносът ѝ за прогреса на човешката цивилизация“ - урок с  XII а клас
СУ“Васил Кънчов“
11:30ч.
Кабинет по френски език- СУ“Васил Кънчов“
20 март
сряда

1. Откриване  изложба на детски рисунки по 10-те думи на Франкофонията и награждаване на участниците

2. Прожекция на френски филм –  в СУ “Васил Кънчов“

12:00ч.



13:10ч.
Фоайе на ч-ще „Развитие-1869“


Актова зала-СУ“Васил Кънчов“
21 март
четвъртък

1. „C‘еst la vie! – за живота на френските тийнейджъри“-урок с X a клас СУ “Васил Кънчов“
13:30ч.




Актова зала-СУ“Васил Кънчов“
22 март
петък

1. Засаждане на  дръвче в „Алея на франкофонията” в двора на ЕГ “Йоан Екзарх“

2. Празник на френския език в ЕГ “Йоан Екзарх“
12:30ч.


13:10ч.
в двора на ЕГ “Йоан Екзарх“


Актова зала


вторник, 12 март 2019 г.

Представиха творчески проекти в Конкурс „Свята и чиста Република”, посветен на 280 години от рождението на Св. Софроний Врачански

При голям интерес протече конкурсът за мултимедиен продукт под надслов: „СВЯТА И ЧИСТА РЕПУБЛИКА“.  В инициативата, организирана от ГЕРБ – Враца по повод 280 години от рождението на Св. Софроний Врачански, се включиха над 42 ученици и учители с 23 творчески проекта.
„С третото издание на патриотичния конкурс, организиран от ПП ГЕРБ – Враца отбелязваме кръглата годишнина от рождението на Св. Софроний Врачански чрез Вашия принос за съхранение и опазване на културно-историческото наследство. Вашите оригинални проекти обогатяват електронното портфолио, което създадохме, за да привлечем вниманието на младите хора и учителите към събитията и личностите, които са оставили ярка следа в националното ни самосъзнание и определят днешните и утрешните хоризонти на ценностната ни система. Факт е нарастващият интерес към този конкурс, което означава, че неговите цели постигат резултати, за което от името на ръководството на ПП ГЕРБ – Враца и областния координатор Петя Аврамова благодаря на всички участници”, каза при откриването на конкурса областният управител и общински ръководител на ПП ГЕРБ – Враца Малина Николова.
Участниците представиха своите разработки,разделени в три категории - презентация, клип и е-постер. Победителите определи жури в състав Георги Ганецовски – директор на РИМ – Враца, Силвия Врачовска – директор на РБ „Христо Ботев” - Враца и Албена Цекова – преподавател по информатика и информационни технологии.
В категория презентация на първо място от учениците бяха класирани Деница Узунова и Цветелина Георгиева от ППМГ "Академик Иван Ценов". Втори в класирането са Любомир Цветанов, Роберто Цветков, Теодора Димитрова и Яница Игнатова от ППМГ "Академик Иван Ценов". Трета награда журито присъди на Силвия Василева - ученичка в ПГТР.
В същата категория първо мястоот групата на учителите бе присъдено на Доротея Петрова от НУ „Иван Вазов”. Втори в класирането са Татяна Донева и Тодор Тодоров - учители от ПГТР, а на трето място–Снежанка Каменова, Цветелина Харалампиева и Иванка Атанасова.
В категория клип първа награда получиха учениците от ППМГ „Акад. Иван Ценов” СимонаВутова, Цветослав Николов и Георги Господинов. На второ място журито класираКалина Петкова и Цвета Асенова от ПЕГ „Йоан Екзарх” – Враца, а третата награда заслужи Антъни Чучковот НУ „Св. Софроний Врачански”.
В категория електронен постер журито присъди първа награда на Десислава Колева от ППМГ „Акад. Иван Ценов”. На второ и трето място бяха класирани отново възпитаници на ППМГ „Акад. Иван Ценов” - Пресияна Стоянова, Христина Аврамова и Никола Пламенов.
В групата учители с електронен постер първа награда получиха Доброслава Бонева и Ивайло Папов - учители в ПТГ "Н. Й. Вапцаров", а на второ място журито класира Пламена Цветанова – директор на Детска градина „Европейчета“.
Наградите на участниците в конкурса бяха връчени от областния управител и общински ръководител на ПП ГЕРБ – Враца Малина Николова и общинския съветник Нели Стоянова. 

Проект „Създаване на Северозападен регионален борд „Образование-бизнес“,


Областният управител на област Враца Малина Николова и екип от експерти от Областна администрация - Враца взеха участие в стартираща пресконференция по Проект „Създаване на Северозападен регионален борд „Образование-бизнес“, проведена на 11 март 2019 г.  в Областна администрация - Ловеч.
Проектът се изпълнява от „Форум за наблюдение и анализ на публични политики”, в който партньори са трите областни администрации на Враца, на Ловеч и на Монтана.   Финансирането на проекта е по Приоритетна ос „Ефективно и професионално управление в партньорство с гражданското общество и бизнеса“ на ОП  „Добро управление“ 2014-2020.
В пресконференцията участваха Ваня Събчева, областен управител на област Ловеч, областният управител на Монтана Росен Белчев,  кметът на Ловеч Корнелия Маринова, началникът на Регионално управление на образованието – Ловеч  Еленко Начев, ръководството на проекта от Фондация „Форум за наблюдение и анализ на публични политики“ и Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на област Ловеч.
Основните цели и дейности бяха представени от ръководителя на проекта Асенка Христова. Проектът е на стойност 79 800 лв. безвъзмездна финансова помощ, в това число 85% съфинансиране от Европейски социален фонд в размер на 67 860 лв. и 15% национално финансиране в размер на 11 975 лв.
 „Това, че създаваме Северозападен регионален борд „Образование-бизнес“, като иновативен механизъм за координиране и подпомагане на сътрудничеството между регионалните и местни власти, социалните партньори и бизнеса е изключително важно, както за нас участниците в проекта,  така  и за всички области от Северозападния район, където ще мултиплицираме добрия опит и резултати, формирани на база интегрираните политики между партньорите в проекта“,  изрази становището си при откриването на срещата  областният управител на област Враца.
Добрият опит в сферата на развитието на професионалното образование и обучение на област Враца беше презентиран от Малина Николова.
Областният управител акцентира върху основните стъпки и широкия кръг от участници, включени в  разработената и прилагана Пътна карта на дейностите по Държавния план-прием в област Враца. Анализът, направен на база реализирания план-прием за 5 годишен период, отчита увеличаване на професионалните паралелки за сметка на профилираните.
 „Преминахме през много и различни предизвикателства, преодоляхме съпротивата от страна на училищата, сблъскахме се с липсата на активност от страна на работодателите, но със своите действия убедихме учебните заведения, че приемът трябва да бъде ориентиран единствено в полза на ученика и приобщихме работодателите като ключови участници в процеса. Считам, че представената добра практика на област Враца за координиране и подпомагане на сътрудничеството между местните власти, социалните партньори и бизнеса при формулирането и изпълнението на регионалните политики в областта на професионалното образование и обучение, ще допринесе за ефективното изпълнение на заложените в проекта дейности“,  каза Малина Николова и пожела успех в реализацията на проекта.

Враца с две номинации в наградите Bulgarian Travel Awards


Община Враца е с две номинации на наградите в областта на туризма Bulgarian Travel Awards 2019, които се реализират по проект на Travel Academy. Гласуването стартира днес и ще продължи до 30 март.
Номинациите са в категории „Туристическа община на годината“ и „Туристическа атракция на годината“, където Враца  участва с развлекателен парк и пещера Леденика.
Победителите ще бъдат обявени на официална церемония в началото на месец месец април. Подкрепете Община Враца на официалната интернет страница на наградите Bulgarian Travel Awards 2019 - http://travel-awards.bg/submissions/category-muncipality ( „Туристическа община на годината“) и http://travel-awards.bg/submissions/category-attraction („Туристическа атракция на годината“). 


Мобилно приложение следи за неплащане на данъци


 Юлия Грънчарова               
                                 
Нова версия на мобилното приложение на НАП позволява проверка дали дадена касова бележка е истинска или фалшива. Проверката става със сканиране на QR код, които поетапно до края на годината ще стане задължителен във всяка касова бележка, издавана от български търговец. Към момента около 50 000 касови апарати печатат такива кодове върху бележките, които издават. 
Мобилното приложение на НАП може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play - за  Android устройства.
Проверката става на 2 фази – първо се сканира отпечатания на бележката QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни дали данните в хартиената бележка и мобилното приложение съвпадат или се различават. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона, за сигнализиране за фалшива касова бележка.
Ако данните съвпадат, потребителят може да направи справка чрез приложението дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на НАП. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелено, че документът е бил успешно получен в НАП. Ако има разлика в данните или бележката не е изпратена в приходната агенция, приложението дава възможност за подаване на сигнал по телефона.
До момента мобилното приложение на приходната агенция има над 50 000 инсталации от потребители, като броят им непрекъснато расте.
Ако клиент изобщо не получи касова бележка, може да сигнализира в НАП на телефона на Информационния център 070018 700 в работно време или на имейл infocenter@nra.bg  

понеделник, 11 март 2019 г.

ПОКАНА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ


Община Враца уведомява, обществеността и заинтересованите физически и юридически лица, за организиране на обществено обсъждане във връзка с предложение за закупуване на нов подвижен състав, част от обществения градски транспорт и транспортната система на територията на Община Враца, обслужвана от „Тролейбусен транспорт“ ЕООД гр. Враца.
Общественото обсъждане ще се проведе на 12 март 2019 г., от 17:00 ч., в Конферентната зала на Общински съвет - Враца.
В бюджета на Община Враца са предвидени 3 млн. лева, чрез поемане на дългосрочен общински дълг. Проведени са предварителни разговори с „Фонд за градско развитие за Северна България“ (ФГР Север) за осигуряване на финансирането на проекта. Фондът изразява принципното си желание и интерес да финансира прогнозните разходи.
Общественото обсъждане има за цел да се уточни вида на превозните средства, които могат да бъдат закупени с предвидените средства.
Предложения и становища могат да бъдат направени и на e-mail: obshtinavr@b-trust.org или подавани в писмен вид в Центъра за административно обслужване  на  Община Враца.

КАЛИН КАМЕНОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ВРАЦА

ПОКАНА ЗА ОБЩЕСТВЕНА КОНСУЛТАЦИЯ


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
 Община Враца уведомява обществеността и заинтересованите физически и юридически лица за организиране на обществена консултация във връзка с приемане на  Наредба за изменение и допълнение на Наредба за изграждане и възстановяване на елементите на техническата инфраструктура на територията на община Враца.
С предлаганото изменение на Наредбата се предвижда възстановяването на компрометираните участъци от пътища и улици - общинска собственост, при извършване на аварийни и планови ремонти, както и при изграждане на нови мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, да се извършва в увеличени размери, а именно в широчина, съответстваща на габарита на пътя и дължина, обхващаща разрушената зона, увеличена с още 0,30 м. от двете страни.
Обществената консултация ще се проведе на 11 април 2019г., от 17.00ч., в Конферентната зала на Общински съвет-Враца.
На основание чл. 26, ал. 3 от Закона за нормативните актове на интернет страницата на Община Враца е публикуван проектът, придружен с мотиви за неговото приемане.
Предложения и становища могат да бъдат направени и на e-mail: obshtinavr@b-trust.org или подавани в писмен вид в Центъра за административно обслужване  на  Община Враца.


С уважение,
КАЛИН КАМЕНОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ВРАЦА