Бисквитки

петък, 22 ноември 2019 г.

Стартира изграждането на довеждащия водопровод – водният цикъл на Враца е във финална фаза



На официална церемония бе поставено началото на изграждането на довеждащия водопровод от яз. „Среченска бара“ до град Враца. Дейностите са част от последната фаза на проекта за воден цикъл на града.

„Днес поставяме началото на един изключително важен за региона проект – изграждането на водопровод, който ще захранва не само Враца и населените места, но и Мездра. Подобна инвестиция в региона не е правена от 70-те години на миналия век. Преди стартирането на дейностите, положихме големи усилия и проведохме над 480 отчуждителни процедури. Благодарение на съвместните усилия на двата областни центъра – Враца и Монтана, съвсем скоро загубите на питейна вода, ще бъдат драстично намалени, а качеството й ще отговаря на всички условия. Благодаря на всички ангажирани експерти от министерствата, от местните администрации, с които положихме големи усилия, за да стартираме строително-ремонтните дейности. Пожелавам успех на строителя и вярвам, че 33-километровото трасе ще бъде завършено качествено и в срок“ – каза кметът Калин Каменов в началото на церемонията.

В рамките на събитието, Гергана Ангелова – представляваща фирмата-изпълнител „МС-ТЕХНО-ХИДРО“ ДЗЗД заяви, че строително-ремонтните дейности по трасето няма да засегнат жителите на град Враца и съвсем скоро населените места в региона ще имат качествено водоснабдяване.

Началото на строителството бе поставено със символична първа копка, направена от кмета Калин Каменов, областния управител Малина Николова и Гергана Ангелова – представляваща фирмата-изпълнител.

Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.

На събитието присъстваха още: областният управител на Монтана – Росен Белчев, народният представител Красен Кръстев, председателят на Общински съвет – Враца – Нели Стоянова, общински съветници, кметове на общини, експерти от Министерство на околната среда и водите, управителят на ВиК - Враца - Ангел Престойски.

Строително-ремонтните работи по проекта включват рexaбилитaция нa cтoмaнeния вoдoпpoвoд - пoдмянa нa ĸaпaци нa cъopъжeниятa и мoнтaж на нoви ĸaтoдни cтaнции, пoдмянa нa cпиpaтeлни ĸpaнoвe и въздyшници.
Фирмата-изпълнител ще подмени всички тръби по стария азбестоциментов водопровод с нови, чугунени тръби, като успоредно с това ще се изградят нови шахти за управление и измерване на водния поток. Предвижда се дa имa 8 oтĸлoнeния зa вoдocнaбдявaнe и нa дpyги ceлищa пo тpaceтo мy.

Общият размер на инвестицията по проекта „Интегриран проект за воден цикъл на гр. Враца – II фаза” е в размер на 114 506 125,63 лв., като безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ е 78 246 103,33 лв. За изграждането на довеждащия водопровод от яз. „Среченска бара“ до град Враца е сключен договор с изпълнител - „МС-ТЕХНО-ХИДРО“ ДЗЗД в размер на 46 338 270,16 лв. без ДДС.

Очаква се след завършването на строително-ремонтните дейности и въвеждането в експлоатация на новия водопровод да бъдат намалени загубите на вода и да се осигури нормално водоснабдяване за всички селища, попадащи в обхвата на водопровода. Същевременно ще се създадат условия на живущите за ползване на питейна вода, която да отговаря на съвременните санитарно-хигиенни норми.


С ОБЩО УЧЕНИЕ АЕЦ „КОЗЛОДУЙ” УЧАСТВА В „ЗАЩИТА 2019”

С

На 19 и 20 ноември в АЕЦ „Козлодуй” се проведе общо учение в рамките на Националното пълномащабно учение „Защита 2019.
Целта бе да се провери готовността на органите за управление и силите за реагиране да действат в синхрон при възникване на евентуална авария, както и да се оцени ефективността на действията и процедурите за защита на населението. 
В сценария на занятието бяха симулирани поредица от хипотетични инциденти и откази на оборудване в различни обекти на ядрените съоръжения. Събитията бяха пресъздадени от оперативната смяна на Пълномащабния симулатор за блокове с реактори тип ВВЕР-1000 в Учебно-тренировъчния център на АЕЦ „Козлодуй”. Проверена бе техническата изправност на системата за оповестяване, инсталирана в двукилометровата зона за превантивни защитни мерки на атомната електроцентрала. С помощта на софтуерни програми в Центъра за управление на авариите бяха направени изчисления за вероятностните радиологични последици въз основа на параметрите, описани в сценария на тренировката. В реално време бяха регистрирани данни за състоянието на околната среда чрез мобилната лаборатория за радиоекологичен мониторинг. В хода на учението беше извършена и практическа евакуация на част от персонала на централата, а превозните средства, напускащи територията на АЕЦ, преминаваха „дезактивация” на изградените за целите на занятието контролно-пропускателни пунктове. Тествани бяха готовността за оказване на долекарска, първа и последваща медицинска помощ, както и взаимодействието в оперативен план с Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН) – АЕЦ „Козлодуй”.
В двудневните занятия в атомната централа участваха дежурните по аварийния план, медици от Служба „Трудова медицина”, експерти от различни подразделения на АЕЦ – Електропроизводство – 2, Открита разпределителна уредба, Безопасност, Радиоекологичен мониторинг, Информационен център, Връзки с обществеността и др. Те работиха в тясна координация помежду си и с екипите на над 30 държавни, регионални и местни институции, взели участие в тренировката.
В Националното пълномащабно учение „Защита 2019” се включиха всички аварийни структури на Единната спасителна система на България. Техните действия протекоха на различни места в цялата страна – на площадката на атомната централа, в обединените контролно-пропускателни пунктове, изградени за целите на учението в с. Хърлец (обл. Враца), с. Лехчево (обл. Монтана), гр. Кнежа (обл. Плевен) и др., в щабовете за защита при бедствия на национално, областно и общинско ниво в София, Враца, Монтана, Козлодуй и Мизия, в Аварийния център на Агенцията за ядрено регулиране, във ведомствените щабове на министерствата в столицата и др.
Аварийно-спасителните дейности по време на „Защита 2019” бяха проследени от контрольори и наблюдатели от Министерство на вътрешните работи, Главна дирекция ПБЗН, Московския регионален кризисен център на Световната асоциация на ядрените оператори (WANO), Международната агенция за атомна енергия и посолството на Япония у нас.
Мащабното учение потвърди изграденото добро взаимодействие между екипите на атомната централа и структурите на Единната спасителна система, готовността за стриктно спазване на процедурите, както и наличието на необходимата подготовка за експедитивно оповестяване, анализиране, оценка и овладяване на извънредни ситуации.

четвъртък, 21 ноември 2019 г.

Стартира благотворителната кампания „Осинови врачанско семейство“

За 17-та поредна година беше дадено началото на благотворителна кампания „Осинови врачанско семейство“, инициирана от граждански организации във Враца в подкрепа на социално слаби семейства и техните деца. 
„Днес е 21 ноември- Ден на християнското семейство“, който се празнува от 90 години. Поздравявам организаторите и всички, които ще се включат в инициативата, защото това е един прекрасен повод, в навечерието на Коледните празници, да усмихнем повече деца на Враца. Пожелавам Ви да раздавате повече топлина, светлина и доброта на нашите деца! Честит Празник!“ – каза в приветствието си заместник-кметът Петя Долапчиева, която символично „осинови“ 4-годишно момиченце. 
Кметът Калин Каменов ще зарадва с подаръци за Коледа 5-годишно момченце, което си е пожелало – спортен екип, книжка, конструктор и лакомства. С подаръци за предстоящите празници ще зарадват децата и заместник-кметът Мария Попова и секретаря на Община Враца – Нина Дакева.
На събитието, което се проведе във фоайето на читалище „Развитие“, присъстваха още областният управител на област Враца Малина Николова, председателят на Общински съвет-Враца Нели Стоянова, общински съветници, директори на образователни и културни институции и др.  
Благотворителната кампания, в която ще бъдат включени повече от 100 деца от училища и детски градини в града, продължава до средата на декември и има за цел да подпомогне врачански семейства в затруднено положение с подаръци за коледните и новогодишни празници.

сряда, 20 ноември 2019 г.

Общинският щаб проведе обучение при бедствие от изтичане на природен газ


Обучение на тема: „Дейност на Общински щаб за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия и общинските структури при възникване на земетресение с последващи разрушения и изтичане на природен газ от „Подземно газово хранилище“ „Чирен“ – с. Чирен.“проведе общинският щаб във Враца. Акцията бе ръководена от секретаря на Общинския щаб за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия и главен експерт в Община Враца  - Ивайло Тошев.
В рамките на обучението е извършена проверка на общинския план за защита при бедствия в частта земетресение, и външен авариен план на обект с висок рисков потенциал Подземно газово хранилище “Чирен”- с. Чирен, тяхната готовност и взаимодействие. Проиграни са практическите знания и учения на участниците в учението по оповестяване, събиране на информация, извършена е оценка на обстановката, подготовка на предложения за решение за провеждане и ръководство на спасителни мероприятия при възникналите бедствия.
В края на срещата бяха представени резултати за подобряване на координацията, взаимодействието и провеждане на спасителни мероприятия при бедствия и промишлени аварии.
На срещата присъстваха заместник-кметът Петя Долапчиева, секретарят на Община Враца Нина Дакева и експерти от общинска администрация.

Фотофакт

“Тролейбусен транспорт” прекръсти площад във Враца.

вторник, 19 ноември 2019 г.

Турнир „Шахът-игра за крале” се проведе във Враца



Възпитаници на врачански училища взеха участие в ученическия турнир „Шахът-игра за крале”, организиран от Община Враца. В оспорваното състезание се включиха над 30 ученици, разделени в 3 възрастови групи: І- ІV клас, V-VІІІ клас и ІХ-ХІІ клас. Победителите в съответните категории са, както следва:
 І възрастова група 1-во място: Ангел Додов - НУ „Иванчо Младенов”, 2 място: Деян Търнавски - НУ „Иванчо Младенов”, 3-то място Божидар Игнатов- НУ Св. Софроний Врачански”
ІІ възрастова група -  1-во място: Симона Иванова- СУ „Отец Паисий”, 2-ро място: Дарин Димитров- ППМГ „Акад. Иван Ценов”, 3-то място: Александра Димитрова- ППМГ „Акад. Иван Ценов”.
ІІІ възрастова група - 1 място- Георги Игнатов- ППМГ „Акад. Иван Ценов”, 2-ро място: Димо Маринов- ППМГ „Акад. Иван Ценов”, 3-то място:Кристиян Викторов- ППМГ „Акад. Иван Ценов”.
Отличените в състезанието получиха награди и грамоти, осигурени от Община Враца.
Турнирът „Шахът- игра за крале” е част от Програмата на дейности и изяви за стимулиране на занимания по интереси на учениците от Община Враца за 2019 г. и има амбициозната задача да възстанови традициите в този аристократичен спорт сред младите хора във Враца. Желанието на участници и организатори е турнирът да се превърне в ежегоден и скоро да привлича и участници от други градове. Перфектното съдийство на турнира е дело на Иван Въжаров, който даде ценни съвети на участниците и подари ценни шахматни книги, които да им помагат в трудния път по стъпките на гросмайсторите.

Ремонтни дейности ограничават временно движението по част от надлеза при КАТ


От 19 ноември до 21 ноември, от 08:00 часа до 18:00 часа, ще бъде ограничено движението по част от надлеза при КАТ /районът от бул. „Васил Кънчов“ до бул. „Христо Ботев“/, заради извършване на ремонт по пътния участък. 
Алтернативният маршрут за водачите на  превозни средства ще е по булевардите - „Васил Кънчов“ и „Христо Ботев“ /военното поделение/.
Създадена е и временна организация на движението, със съответните указателни знаци.

понеделник, 18 ноември 2019 г.

Сградата на Община Враца беше осветена в лилаво в подкрепа на недоносените бебета


Сградата на Община Враца беше осветена в лилав цвят тази вечер по повод Световния ден на недоносените деца – 17 ноември. По този начин Враца показа своята съпричастност и подкрепа към преждевременно родените бебета и техните семейства
През месец ноември, десетки забележителности и сгради по целия свят ще бъдат осветени в лилаво по повод Световния ден на недоносените бебета. В България инициативата е на фондация "Нашите недоносени деца", в партньорство с Европейската фондация за грижа на новородените и Световния алианс срещу преждевременното раждане.
Световната статистика показва, че 1 на всеки 10 новородени се ражда недоносено. България също е част от тази статистика, като има региони, в които преждевременните раждания са над 16-17%.                        

неделя, 17 ноември 2019 г.

Враца отбеляза Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия




С демонстрация на „челен сблъсък“ с автомобил и представяне на книгата „Останете живи“, във Враца бе отбелязан Световният ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. Събитието се проведе в двора на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ .
Чрез специален симулатор, предоставен от Safety Driving Academy, присъстващите имаха възможността да участват в така наречения „челен сблъсък“. Програмата продължи с демонстрация на алко очила, пресъздаващи шофирането на автомобил при употреба на алкохол.
Специален гост на събитието бе авторът „Останете живи“ – Георги Стоянов, който представи книгата и разказа истории на участници в пътни инциденти.



Враца бе домакин на Национален университетски шампионат


Над 60 студенти от цялата страна се включиха в Националния университетски шампионат по лекоатлетически крос, който се провежда за четвърти път във Враца. Начало на спортната проява бе дадено от доц. Йордан Йотов от Асоциация за университетски спорт „Академик“ и Маринела Петрова – директор дирекция „Образование, здравеопазване и социални дейности“.
Състезателите бяха разделени в две категории – мъже, които се съревноваваха на маршрут от 6 км. и жени – на трасе от 2 километра.
В шампионата участваха студенти от 9 висши учебни заведения в страната: Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Национална спортна академия, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Пловдивски университетПаисий Хилендарски", Технически университет, Университет по архитектура, строителство и геодезия и Университетът за национално и световно стопанство.

ПОВИШАВА СЕ МОЩНОСТТА НА ПЕТИ БЛОК




От 10:35 часа на 17 ноември на пети блок на АЕЦ “Козлодуй” започна повишаване на мощността, която вчера, 16 ноември, временно бе ограничена до 50%. 
Натоварването на блока се извършва поетапно, съгласно изискванията на технологичниярегламент, и ще продължи до достигане на 100%. Направени са всички необходими проверки, с които е потвърдена работоспособността на оборудването.
Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” продължава да работи с пълно натоварване на мощността.