Бисквитки

събота, 26 януари 2019 г.

Строителни дейности затварят временно улица „Трапезица“



Строителни дейности затварят временно улица „Трапезица“
          Поради извършването на строително-монтажни работи на частен обект,  на 28 и 29 януари 2019 г., от 08:00 до 16:30 часа, ще бъде ограничено движението по улица „Трапезица“.
Строителната фирма, извършваща дейностите, е уведомила Община Враца и компетентните институции в регламентирания срок и е създадена временна организация за движение.

петък, 25 януари 2019 г.

Конфискуваха кон във Враца

Безстопанствен кон конфискуваха служители на звено „Инспекторат“. Животното е засечено на общински терен в района на спортен комплекс „Христо Ботев“ в града. Конят е прегледан от ветеринарен лекар, за да се провери здравословното му състояние.
При установяване собственикът на животното, ще му бъде съставен акт за нарушаване на чл. 25 от наредбата за  осигуряване  на обществения ред, опазване на околната среда и  опазване наимуществото на територията на Община Враца.
Проверките на експертите от звено „Инспекторат“, свързани с изпълнението на общинските наредби продължават.

Поради авария светофарната уредба при кръстовището на автогарата временно няма да работи

Поради тежка авария на контролното табло на светофарната уредба на кръстовището на бул. „Васил Кънчов“ и ул. „Екзарх Йосиф“ (района на автогарата) временно ще бъде преустановено регулирането на пътното движение със светлина сигнализация. 
Движението ще се осъществява съобразно наличните пътни знаци и маркировка. Аварията ще бъде отстранена в най-кратък срок.

четвъртък, 24 януари 2019 г.

В още три училища във Враца се преустановяват учебните занятия


Със Заповед на началника на Регионалното управление на образованието – Галина Евденова се прекратяват учебните занятия в още три училища на територията на град Враца. От 25 януари до 29 януари /включително / няма да бъде осъществяван учебният процес в СУ „Отец Паисий“ и началните училища „Иванчо Младенов“ и „Св. Софроний Врачански“.
Мерките са взети по предписание на Регионалната здравна инспекция във връзка с установен висок процент на заболеваемост.
До момента общо 5 училища в град Враца са с преустановена учебна дейност.

Враца почете паметта на жертвите от бомбардировката през 1944 г.

С общо възпоменание в храм „Свето Възнесение“  бяха почетени загиналите от опустошителните бомбардировки над града през 1944 г. Богослужението беше отслужено от отец Аспарух и отец Галин. По времена панихидата бяха прочетени имената на 124-те жертви. 
След края на траурния ритуал, пред Мемориала на загиналите врачани във Втората световна война и жертвите от въздушните бомбардировки над града бяха поднесени цветя. Кратка справка за историческите събития представи Хари Георгиев, старши експерт „Културни мероприятия“. 
На почитането паметта на жертвите присъстваха  кметът Калин Каменов, заместник областният управител Робертино Маринов, заместник-кметът Петя Долапчиева, директорът на Дома на науката и техниката Евелина Васкова, общественици и граждани.
На днешния ден - 24 януари, преди 75 години 300 бомбардировачи от 15-та въздушна армия на САЩ планират да нанесат удар над София, но поради гъстата мъгла изсипват товара си над Враца, Кунино, Беглеж и други населени места в Северна България. Загиват 124-ма души, сред които цели фамилии, като Ангелови, Балиеви, Добралевски, Дянкови, Карабашеви. Без покрив в този ден се оказват 1 667 врачани. Сред разрушените сгради е и читалище "Развитие". Общо в този ден над страната са пуснати около 800 бомби и са разрушени 234 сгради.

В КДК четоха стихове на Робърт Бърнс
В Клуб на дейците на културата във Враца се състоя литературно четене. Повод за творческата среща е 260-та годишнина от рождението на световно известния шотландски поет Робърт Бърнс.
Председателят на КДК Емилия Ралчева представи в резюме неговия житейски и творчески път. Врачанските творци Върбан Велчев, Мариела Ценова и Ботьо Гарвански прочетоха едни от най-популярните стихове на световния автор Робърт Бърнс - „ В цъфналата ръж”, „Финдли”, „Девойката, която ми постла легло”, „Ана”, „Старата любов” и други. Прозвуча и стихотворението „Отечество”, което се смята за неофициален химн на Шотландия.
В цъфналата ръж
Идейки си запъхтяна
вечерта веднъж,
Джени вир-водица стана
в цъфналата ръж.
Джени зъзне цяла, Джени
пламва изведнъж.
Бърза, мокра до колени,
в цъфналата ръж.
Ако някой срещне някой
в цъфналата ръж
и целуне този някой
някого веднъж,
то нима ще знае всякой
де, кога веднъж
някого целувал някой
в цъфналата ръж?
Робърт Бърнс  


сряда, 23 януари 2019 г.

Наградиха деца от Враца, участвали в национален конкурс на МВР

Заместник-кметът Петя Долапчиева и началникът на Районно управление на МВР – Милен Иванов връчиха награди на доброволците от „Детско полицейско управление“ при Иновативно основно училище „Васил Левски“, участвали в националния конкурс за рисунка на Министерството на вътрешните работи „Полицаят е мой приятел и учител“. В благотворителната надпревара от врачанското училище са участвали пет рисунки на деца, като три от тях са спечелили призове на национално ниво. Техните творби са сред най-добрите, представени от общо над 70 участници от цялата страна.
Наградите на малките доброволци са осигурени от Община Враца. На церемонията, провела се в актовата зала на учебното заведение, присъстваха още директорът на ИОУ „Васил Левски“ – Румен Петков, служители от ОД на МВР и родители.
В Националния конкурс за детска рисунка „Полицаят е мой приятел и учител“ са участвали 84 рисунки на членове на Детските полицейски управле ния от цялата страна. Рисунките на участниците са откупени на благотворителен търг на церемонията „Полицай на годината“, а събраните средства  са дарени в полза на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

вторник, 22 януари 2019 г.

10 дни за ползване на отстъпката за подадена декларация за доходите по електронен

Юлия Грънчарова                 


Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2019 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Допълнително условие за ползване на отстъпката е гражданите да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 31 януари 2019 г. 
Най-бързо и лесно декларацията се подава по интернет с персонален идентификационен код. Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите e 30 април 2019 г.
До момента в офис на НАП Враца са приети 245  декларации за доходите на физически лица, от тях 157 са  подадени по интернет, в т.ч. с електронен подпис 87 и с ПИК 70. От началото на годината са подадени   115 заявления за ползване на електронни услуги чрез ПИК.
Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.  
ТД на НАП В.Търново, офис Враца  2019 г.Страница. 1 от 1

Покана


Програмата на театъра до края на януари:


22.01.19 г., вторник, 19 часа, Камерна зала 
"Летене" от Оля Мухина

23.01.19 г., сряда, 19 часа, Камерна зала
"Нора" от Х. Ибсен

24.01.19 г., четвъртък, 19 часа, Камерна зала
"Гергьовден" от Стеван Сремац

25.01.19 г., петък, 18 часа, Куклена зала
"Палечка" от Ханс Кристиан Андерсен

26.01.19 г., събота, 10.30 часа, Куклена зала
"Палечка" от Ханс Кристиан Андерсен

29.01.19 г., вторник, 19 часа, Камерна зала
"Красавицата и княза" по Ф.М.Достоевски

30.01.19 г., сряда, 19 часа, Камерна зала
"Гергьовден" от Стеван Сремац

31.01.19 г., четвъртък, 19 часа, Камерна зала
"Симулатор за чифтосване" от Джоузеф Скримшоу

Отбелязваме 75 години от бомбардировката над Враца

На 24 януари се навършват 75 години от   въздушната атака над Враца през Втората световна война. На този ден през 1944 г. 300 бомбардировачи от 15-та въздушна армия на САЩ планират да нанесат удар над София, но поради гъстата мъгла изсипват товара си над Враца, Кунино, Беглеж и други населени места в Северна България. 84 са самолетите, които удрят Враца. В следствие на бомбардировката загиват 124 човека, а 250 са ранени.
Община Враца ще почете паметта на загиналите жители на града в бомбардировките с обща панихида, отслужена в храм „Свето Възнесение“. Богослужението ще започне в 10:30 ч.
След църковния ритуал, венци и цветя ще бъдат поднесени пред Мемориала на загиналите във Втората световна война и бомбардировката над Враца, намиращ се на бул. „Никола Войводов”.

понеделник, 21 януари 2019 г.

Връчиха първите Монтесори дипломи на педагози от Враца


Кметът Калин Каменов връчи свидетелства на първите 6 учители, преминали обучение за работа по метода Монтесори. „Обучението по метода Монтесори е инвестиция в децата. Те ще бъдат по-подготвени, по-отговорни и по-уверени в себе си, когато продължат образованието си в училище“ – каза Каменов и допълни, че Враца е първа в Северна България по въвеждане на метода Монтесори в детските градини.
На връчването присъства още и Христо Чукурлиев – директор на Факултета за дистанционно, електронно и продължаващо обучение в Нов български университет, който заяви, че Враца е втората община в България, която подкрепя метода Монтесори и го въвежда в детските градини. Приветствие към присъстващите отправи и Ренета Венева -  обучител от Нов български университет. „Имате подкрепата на своите семейства, на колегите си и на община Враца. Бъдете смели и работете с кураж и сърце с децата“, допълни Венева.
Първите педагози с дипломи Монтесори са преподаватели в  детските градини „Слънце“, „Щастливо детство“ и „Славейче“. Обучението бе проведено в периода март - септември 2018 г. и се осъществява от Нов български университет по специално разработена учебна програма, като партньори в реализирането на проекта са привлечени квалифицирани български специалисти, притежаващи международна диплома от AMI (международната Монтесори Асоциация).
В момента, по метода Монтесори се обучава втора група от 20 педагози от Враца, като в нея влизат и двама учители от детски градини в Бяла Слатина и Козлодуй. Обучението за професионалната квалификация се осъществява от септември 2018 г. до юни 2019 г.
По метода във Враца вече се работи в групи в детските градини „Европейчета“ и „Славейче“, а от януари и в „Щастливо детство“ и „Слънце“.
Методът Монтесори е основан на практическите наблюдения и на научните открития на д-р Мария Монтесори, италиански лекар и възпитател. Иновативното обучение се прилага успешно повече от 100 години в цял свят.

Откриха обновената Детска консултация


С водосвет, във Враца бе открита обновената Детска консултация, която се намира в сградата на Диагостично - консултативен център – 1 в града.
„За мен е удоволствие на днешния ден – Бабинден, да поздравя всички от името на кмета Калин Каменов. Повече от 40 години не е правен ремонт на детската консултация. Нека сега тук щастливи и удовлетворени да бъдат родителите, които водят децата си. Да поздравим лекарите и акушерките с днешния празник, които в своите ръце ежедневно поемат новия живот“ – каза при откриването на реновирания обект Долапчиева.
За да пази и закриля служителите и посетителите в Детската консултация, заместник-кметът подари икона на Св. Стилиян - закрилник на бебетата и малките деца.
Управителят на ДКЦ-1 д-р Огнян Тошев благодари на Община Враца за отпуснатите средства за ремонта и на фирмата-изпълнител на ремонтните дейности - „Опал 94“ АД, Враца.
Стойността на инвестицията за обновяването на Детската консултация е в размер на 7 080,00 лв., с ДДС. Ремонтът включва подмяна на дограма –врати и прозорци, подмяна на ел. инсталация с ново LED осветление, шпакловка и боядисване на детската консултация, както и на частично прилежащия коридор.
На откриването на реновираната Детска консултация присъстваха областният управител на област Враца Малина Николова, председателят на Общинския съвет Румен Антов,  главната сестра на ДКЦ-1 Снежа Шахова, лекари, медицински специалисти.