Бисквитки

събота, 17 януари 2015 г.

Националната програма за енергийна ефективност


                 УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ВРАЦА,
Уведомяваме Ви, че от 16.012015 г. в официалният сайт на Община Враца вече е публикувана пълната информация по Националната програма за енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради.
Тук ще откриете критериите за допустимост на сградите, които могат да кандидатстват по Програмата, всички стъпки , през които трябва да се премине, за да бъде одобрена сградата за финансиране – от необходимите образци за регистриране  на Сдружения на собствениците до подписване на четиристранно споразумение за финансиране, задълженията и отговорностите на Общината и на всички участници в процеса по обновяване на Вашите домове.
На официалният сайт на Община Враца ще намерите и Методическите указания на МРРБ по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. 
С нарочна заповед кмета на Община Враца инж. Николай Иванов е определил експертна работна група от общинската администрация, която ще приема, обработва и координира всички действия по реализацията на проектите и ще бъде в пълна помощ на заинтересованите лица, кандидатстващи по програмата. 
Във всеки един етап от реализирането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Община Враца, подалите заявления за участие ще могат да проследят докъде са стигнали техните документи.
В Центъра за административно обслужване в Община Враца и в Пълномощничеството в ж.к. „Дъбника” в гр. Враца вече са на разположение информационни брошури с основните моменти по прилагането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Община Враца.













петък, 16 януари 2015 г.

Московски отговори на Божинов за спрените влакове


БДЖ няма да спира нови влакове, а някои от спрените линии ще бъдат възстановени. Това стана ясно от отговора на министъра на транспорта Ивайло Московски на питане на народния представител Георги Божинов.

Припомняме, че в началото на седмицата народният представител от Врачанска област внесе питане до министъра на транспорта за спрените 38 влакове и за съдбата на БДЖ. Преди няколко дни бяха спрени 10 пътнически влака, обслужващи Северозападния регион. Според предварителните заявки  БДЖ трябваше да спре от 1 февруари още 80 влака в цялата страна.

Докато течеше протеста на гара Мездра, където се бяха събрали над 300 човека от Северозападния регион, в Народното събрание вървеше дебата между Георги Божинов и министър Московски.

Дебатът приключи със следните заключения:

1.Ще бъдат осигурени необходимите 40 млн.допълнителна субсидия за поддържане на нерентабилните ж.п. линии
2. От 1 февруари няма да спират останалите 80 влакове, които се планираше да бъдат спрени
3. Спрените вече 38 влакове ще бъдат прецизно разгледани и най-необходимите линии ще бъдат възстановени, за да се успокои населението.

„ В целия свят железопътния транспорт е най-социалния транспорт. Освен това, този транспорт е част от националната сигурност на една държава.
Не може с лека ръка да закриваме ж.п. линии и по този начин да оставим населението без достъпен транспорт. Не може да се обезлюдяват цели региони от страната заради липса на здравеопазване, образование  и евтин транспорт. Ние от БСП няма да допуснем това”, коментира народният представител Георги Божинов.

Приемна на Георги Божинов в Хайредин

Народният представител Георги Божинов организира приемна на 17 януари /събота/ от 15.00 часа в Хайредин.

Срещата е с представители на общината и жители на Хайредин. Поводът за разговора е призивът на жители на общинския център за спешна реакция и предприемане на адекватни действия за спасяване на къщите на живеещите в кварталите по поречието на река Огоста в границите на село Хайредин.

Подателите на жалбата смятат, че проблемът с наводняването на къщите е възникнал след изграждането на малка водно-електрическа  централа „Елена”.



Областният съвет по условия на труд прие инициативи за 2015 година


Значително са подобрени условията на труд в областта,  това е становището на Дирекция „Инспекция по труда“ – Враца в резултат  на контролната й дейност и на базата на доклад, изнесен днес на заседание на Областен съвет по условия на труд. В него взеха участие представители на Областната администрация, Инспекция по труда, браншови организации и синдикати.
При откриването на форума, заместник областния управител Мирослав Комитски набеляза основните цели за действие на Съвета и изказа убедеността си, че в предстоящата година, съвместната дейност с работодателските и синдикалните организации ще повиши степента на информираност на работещите по проблемите за безопасност и здраве при труд. 
За последните дванадесет месеца са направени близо 1600 проверки на фирми и предприятия от Дирекция „Инспекция по труда“, на които са констатирани 7212 нарушения. От тях най-голям е процентът на неизпълнение на законодателството с неналичие на документи, а близо 640 са нарушенията за липса на предпазни съоръжения и облекло. Намалял е и относителния дял на установените нарушения от страна на работодателите по отношение на изплащане на забавени възнаграждения и обезщетения.
Като цяло е подобрено качеството на оценката на риска и оттам, предприемането на адекватни мерки. Няма регистрирани тежки трудови злополуки на територията на цялата област.
Съветът прие инициативи, които ще прераснат в целогодишна кампания по популяризирането на дейностите по безопасност и здраве при работа на територията на областта, обхващаща местната власт, предприятията и с приоритет към подрастващите в училищата. Ще бъдат предоставени информационни материали по безопасност и здраве при работа, разработени от Главна инспекция по труда- София чрез  Дирекция „Инспекция по труда“ – Враца на общините, синдикалните организации и предприятията.
Г-жа Пенка Петрова, представляващ в Областния съвет по  условия на труд Регионалното представителство на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, беше  упълномощена от Съвета да  проведе работна среща с Регионалния инспектор по образованието –Враца, на която да се обсъди възможността да се разработи план за работа с подрастващите по популяризиране на безопасността и здравето при работа чрез активната подкрепа на общините  от област Враца  и да проведе такава среща и по общини с Кметовете за бъдещи семинари и обучения на служителите  по безопасност и здраве при работа.
Областният съвет прие предложението на Тихомир Трифонов – заместник - кмет на община Бяла Слатина, представителите на КРИБ на срещите по общини да обсъдят специфични проблеми и да съдействат с експерти – лектори, като се използват възможностите за местните средства за информация – телевизии, радиа, вестни, да представят  експертните мнения по  безопасност и здраве при работа,  пред  обществеността.
Инж. Николина Кътовска – изпълняващ длъжността кмет на Община Мездра  даде заявка за партниране с КРИБ по реализирането на  обучения, срещи и беседи на територията на община Мездра  с представители на  местната власт, бизнеса и съдействие за бъдещите беседи по училищата в общината.
Принципно съгласие получиха и предложенията на КРИБ за създаване на единни критерии за работодателите и да се инициира на Конкурс на областно ниво за бизнеса по прилагане на дейности по безопасност и здраве при работа и проучване на възможностите за финансиране на разработването на Стратегия в областта на безопасните и здравословни условия на труд и План с дейности за нейното реализиране.
Съветът прие да отбележи 28 Април – Световния ден на безопасност и здраве при работа с панихида и поднасяне на венци и цветя пред паметника на разклона за Леденика и с. Згориград. Световният ден тази година е посветен на зелените работни места и осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд в зелените производства. За тази цел след панихидата ще се проведе разширено заседание на Областния съвет по условия на труд,  на което експерти от Националният център по обществено здраве и анализи – София  ще представят ключови презентации по темата „Зелени производства“ за представители на местната власт, бизнеса  и медиите.
В края на 2015 г. ще се проведе заключителното заседание на Съвета, на което ще бъде отчетена дейността и ще се обсъдят нови инициативи за следващата година.
„Заетостта е  възможна само при работеща система за безопасност и здраве при работа. Тук аз виждам основната роля на работодателските и синдикални организации, като основен двигател за добрата работа на тази система. Днес присъстват и  представители на местната власт, тъй като кметовете в областта са  и работодатели и също следва да полагат грижи за добрата работа на Системата за безопасност и здраве при работа.
Убеден съм, че Регионалното представителство на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България ще подкрепя процеса по създаването на Общински съвети по условия на труд и активното им участие в обучението по общини.“ – заяви още заместник областният управител Мирослав Комитски.


Надя Гетова

експерт „Връзки с обществеността и протокол“

Уточнение

във връзка с пресконференция на ТД на НАП В.Търново, проведена на 15 януари 2015 г.

    Във връзка с проведената във В.Търново на 15 януари пресконференция на ТД на НАП В.Търново пред медии, приходната агенция във В.Търново държи да направи следното уточнение:
    Инж. Николай Иванов, кмет на Община Враца не е бил проверяван от НАП за несъответствие между доходите и имущественото си състояние, в качеството си на физическо лице или кмет, а единствено като Председател на УС на ФК „Ботев” Враца, във връзка с данъчна проверка на клуба.


Театралния афиш през следващите 7 дни


ПРОГРАМАТА

17.01.`15 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Малката баба Яга” от Отфрид Пройслер

20.01.`15 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Шекспир – събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл

21.01.`15 г. – сряда в ОДЗ „Българче” от 9.30 часа
„Тримата снежковци”

21.01.15 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
”Бащата” от Аугуст Стриндберг - ПРЕМИЕРА

22.01.`15 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
”Бащата” от Аугуст Стриндберг - ПРЕМИЕРА

23.01.`15 г. – петък в ОДЗ „Славейче” от 9.30 часа
„Не пресичай на червено!”

23.01.`15 г. – петък в Камерна зала от 19 часа
„Ъндърграунд” от Христо Бойчев

24.01.`15 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
„Умният, храбър шивач” от братя Грим


Зам.-министър Каменов провери ремонта на стадиона във Враца


            На какъв етап са строително-ремонтните дейности на стадион „Христо Ботев” във Враца провери на място зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов. В срещата, освен изпълнителите на обекта, участваха също зам.-кметовете инж. Николай Йорданов и инж. Красимира Георгиева. До момента е готова дренажната система на целия терен, поставена е автоматична поливна система и е посята тревна настилка. Втори семенен посев ще се направи през пролетта. В секторите Б 1 и Г 1 на стадиона са разрушени старите трибуни и на тяхно място се изграждат нови. В момента се раб
оти по стоманено-бетоновите конструкции, върху които ще бъдат монтирани доставените вече близо 2 000 седалки.
Извършва се основен ремонт на административната сграда. Завършена е хидроизолацията на покрива, външната топлоизолация и частичната подмяна на дограмата. В сграда се прави подмяна на В и К и електроинсталация, изпълняват се нови подови настилки. Приключило е боядисването и доставката на необходимото оборудване за стаите. Извършен е цялостен ремонт на баните, съблекалните, сауните и санитарните възли.
         „Задоволен съм от това, което виждам. Хубавото е, че в това студено време фирмата продължава да работи и вън и вътре в стадиона. Надявам се много скоро, в новия сезон, „Ботев” Враца да играе мачовете си на едно от най-хубавите спортни съоръжения в страната. Все още не са осигурени средствата за втория етап от ремонта на стадиона във Враца. Те не са никак малко. В цялата страна има нужда от подкрепа за реновиране и изграждане на спортни съоръжения, а ние, като министерство трябва да гледаме за всички. Така че поетапно ще се преценява къде и как ще се подкрепя. Това не означава, че този проект ще остане на такъв етап. С екипа на Община Враца ще мислим за варианти за последващите етапи, за да стане в завършен вид проекта. Сигурен съм, че е въпрос на време това да се случи. Трябва да седнем и да го планираме така че да намерим необходимите средства. Най-малкото, на първо време, за пистата” – каза след срещата министър Каменов.
         Първият етап от ремонта на стадион „Христо Ботев” се очаква да приключи в края на февруари. В обновяването му са вложени над 2 милиона лева от Министерството на младежта и спорта.

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника

На 15.01.2015г., за времето от 08.30 до 17.30ч. в централната градска част на гр. Враца, служители на Пътна полиция проведоха специализирана операция по видеозаснемане на неправилно спрели и паркирали МПС. Заснети са 26 нарушения. Водачите на автомобилите  ще бъдат известени  и ще им бъдат наложени санкции по ЗДвП. 
   В РУП – Враца е получено съобщение, че за времето от 09:12.2014г. до 10:00 часа, от имот в лозята край гр.Враца, неизвестно лице е  извършило кражба на: медна пръскачка, 10 м. ел.удължител,  удължител с дължина 20м., ножовка,  алуминиев тиган, алуминиево канче, 4кг. обгорен меден проводник,  месингови кранчета /ВиК/, клещи, медни капаци от лозарска пръскачка, 11 гаечни ключа.
След бързи ОИМ и действия по разследването е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното и осъждано за кражби лице Г.Ц./50г./ гр. Враца. Откраднатите вещи и предмети са намерени  и иззети. Г.Ц. е задържан за 72 часа.
На 15.01.2015г., по време на специализирана операция по линия „Наркотици”, в магазин  в гр. Враца  е извършен обиск на лицето П.П./25г./ от  гр. Враца. Намерена  и иззета  е зелена листна маса- канабис. Образувано   е досъдебно производство.
В 15,00ч в с.Гложене е спрян за проверка лек автомобил марка ”Фолксваген-Джета”. Установено  е, че водача Ц.Ц./29г./  от с.Бутан е неправоспособен и управлява автомобила след отнето свидетелство за управление на МПС. Образувано  е БП.
За времето от 09.00 ч. на 15.01.2015 год. до 08.00ч. на 16.01.2015г., на територията на РУП-Оряхово е проведе специализирана операция  за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Няма констатирани нарушения.

    Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


четвъртък, 15 януари 2015 г.

Заседание на Областен съвет по условия на труд


На 16.01.2015 г. от 11.00 ч., в Заседателната зала на Областна администрация, ет. 6, ще се проведе заседание на Областния съвет по условия на труд, председателстван от Областния управител Малина Николова. На заседанието ще  присъстват представители на Областната администрация, Инспекция по труда, браншови организации и синдикати.
Предстои да бъдат обсъдени и приети инициативите и дейностите за реализиране от Съвета през 2015 г., както и възможностите за учредяване на Общински съвети по условия на труд, в съответствие с  Нормативната уредба.
Ще бъде представен също така Отчет за извършените проверки от дирекция „Инспекция по труда“ – Враца относно спазване на законодателството в областта на труда, заетостта и държавната служба.


Крими хроника


На 14.01.2015г., за времето от 13.00 до 15.00ч. в гр. Враца е проведена специализирана полицейска операция по метода „Широкообхватен пътен контрол”. Проверени са 63 МПС. Установени са 17 нарушения. Без технически преглед- 5, използване на мобилен телефон по време на шофиране-1, без обезопасителен колан- 5, нередовни документи- 4. Съставени са 8 акта и 9 фиша.
За времето от 09.00 до 17.00ч. в централната градска част на гр.Враца, служители на Пътна полиция извършиха видеозаснемане на неправилно паркирани и спрели автомобили. Заснети са 28 нарушения. Водачите на заснетите автомобили ще бъдат известени и ще им бъдат наложени санкции по ЗДвП.
Видеозаснемането ще продължи и през днешния ден.
След издирвателни мероприятия по сигнал за кражба на CD, лични документи и 150 лева, извършена на 01.07.2014г. от лек автомобил паркиран на улица  в гр. Враца  е установено, че кражбата е дело на криминално проявеното, осъждано за кражби и наркотици лице- Р.М./37г./ от гр. Видин. Кражбата била извършена след като Р.М. счупил стъкло на автомобила.
По време на разследването  е установено, че същото лице  е извършило и друга кражба от лек автомобил. На 20.08.2014г. в гр. Враца, Р.М. счупил стъкло на лек автомобил и извършил кражба на CD, акумулатор, електрическа дрелка. Откраднатите  вещи и предмети са намерени  иззети.
След разследване по сигнал за кражба на 360кг. царевица от нива край гр.Враца е установено, че извършители на деянието са лицата: М.Ц./25г./; Н.Ц./27г./; В.А./26г./; М.Т./15г./ от гр.Враца. Образувано  е досъдебно производство 
На 14.01.2015г.,  на територията на с.Паволче, с.Челопек, с.Згориград, с.Лиляче, с.Бели извор и с.Власатица е проведена полицейска операция с цел:  установяване на малолетни   и непълнолетни лица около нощните увеселителни питейни заведения; проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол; повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност. Не са установени нарушения 
На 14.01.2015г. за времето от 13.00ч. до 22.00ч., на територията на РУП Мездра е проведена специализирана операция  с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления.  
На 15.01.15г., в 03.29 ч.  в РУП-Мездра  е получено съобщение за горящ лек автомобил на улица „Хр.Ботев” в гр. Мездра. Огънят  е потушен от служители на РСПБЗН –гр.Мездра. Лекият автомобил „Хюндай И10” е с обгоряла предна част. Образувано  е досъдебно производство.
 За времето от 09.00 ч. на 14.01.2015 год. до 08.00ч. на 15.01.2015г.,на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция  за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Няма констатирани нарушения.
 На 14.01.2015г., в РУП –Враца се е явил  жител на с.Згориград, който е заявил, че от незаключения му лек автомобил паркиран пред ресторант в гр. Враца, неизвестно лице  е извършило кражба на портфейл, в който имало лични документи, дебитни карти и др. Образувано  е досъдебно производство.

                          Регионален говорител на МВР:
           Красимир Василев
                                                                         


сряда, 14 януари 2015 г.

Нов човек в екипа на Община Враца


            От днес в екипа на общинската администрация във Враца има нов служител. Снежка Петкова е назначена на длъжността главен експерт „Международна дейност и протокол”. До този момент, през последните 11 години, Петкова отговаряше за връзките с обществеността и протокола във „Водоснабдяване и канализация” – Враца.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Заседание на Консултативния съвет към Председателя на Областен обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията



На днешния форум присъстваха Денислав Начков - административен ръководител на Окръжна прокуратура – Враца, Ивайло Хайтов – заместник окръжен прокурор в Окръжна прокуратура – Враца, Иван Кирилов – директор на ОДМВР – Враца, Пламен Тончев – директор на Териториална дирекция „Национална сигурност“ – ДАНС, както и Александър Александров, директор на НАП – офис - Враца. Консултативният съвет бе председателстван от заместник областния управител Ирина Иванова и на него беше обсъден и приет Проекта на Плана за действие за превенция и противодействие на корупцията за 2015 г. на област Враца.
Акцент в антикорупционните действия през тази година се поставя върху информираността на гражданите във връзка с изборните им права на предстоящия местен вот. За тази цел се предвижда да бъдат разработени и разпространени информационни брошури.
Беседи с антикорупционна насоченост ще бъдат проведени съвместно с Регионалния инспекторат по образованието и членовете на Областния общестевн съвет. Те ще са насочени към учениците от 11-ти и 12-ти клас, като мярката се предвижда да бъде изпълнена в рамките на месеците февруари – декември на 2015 година.
Предстои провеждането на два обществени форума. Първият е насочен към строителния бранш и прилагането на Закона за обществените поръчки, а вторият, с тема: „Местни избори 2015 – ключови за развитието на общините в област Враца“, ще бъде проведен съвместно с Асоциация „Прозрачност без граници“.
Традиционно в края на годината, на заседание на обществения съвет, ще бъдат оповестени резултатите от дейностите по превенция и противодействие на корупцията по териториални звена.
Редовното заседание на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията ще се проведе на 25.02.2015 г., когато ще се обсъди и приеме окончателно изготвения План за действие за 2015 г.
Проектът на Плана за действие за превенция и противодействие на корупцията за 2015 г. е публикуван на официалния сайт на Областна администрация, в категория „Антикорупция“.


Надя Гетова

експерт „Връзки с обществеността и протокол“

Деца пресъздадоха традиционни танци и песни за Василица

Областният управител Малина Николова и нейният екип посрещнаха сурвакари от Основно  училище „Христо Ботев“ в с. Паволче,  които отправиха своя поздрав по случай празника Василица - Ромската Нова година. Децата пресъздадоха обичаите и традициите и с танци и стихотворения наричаха за здраве и късмет.
Да са здрави и усмихнати им пожела Областният управител и им подари паричка и лакомства. „Бъдете все така усмихнати и нека всеки един от вас намери своето призвание. Видяхме колко сте талантливи и се радвам, че заедно с вашите преподаватели постигате много нови успехи“ –  заяви със задоволство   г-жа Николова.
Децата са част от екипа на Младежки център – Враца, който работи  по проект за изграждане на устойчив модел за интеграция и социално включване.

Надя Гетова

експерт „Връзки с обществеността и протокол“

вторник, 13 януари 2015 г.

Крими хроника

На 13.01.2015г., на територията на селата: Долна Кремена, Горна Кремена, Кален, Цаконица и Горна Бешовица е проведена специализирана операция с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението в малките населени места през тъмната част от денонощието.  Нарушения не са констатирани.
При претърсване на къща в село  с.Липница, обитавана от  криминално проявено и осъждано лице, полицейските служители са намерили иззели два пистолета  и боеприпаси за тях. Образувано  е досъдебно производство.
За времето от 09.00 ч. на 13.01.2015 год. до 08.00ч. на 14.01.2015г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция  за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Няма констатирани нарушения.
             След ОИМ и ПСД по сигнал, че клиент на казино  в гр. Враца платил с банкнота от 200 евро, която се оказа фалшива,  е установено, че деянието  е извършено от лицето Д.Б./21г./ гр. Враца.
На 13.01.2015г.,в 12.46ч. в РУП Враца е получено съобщение от 82-годишен жител на гр.Враца, който заяви, че на същата дата предал 2000 лева на непознати лица, които го подвели  с обяснението, че парите са нужни за да получи колет изпратен от негов роднина в чужбина. Образувано  е досъдебно производство.

 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Няма повишаване на водното ниво на язовирите и реките на територията на общините в област Враца




Разпоредената проверка констатира състоянието на язовирните и речните нива. От докладите на  служителите става ясно, че в община Борован двата язовира – „Гарвански геран“ и  „Тихият лъг“ се изпускат конролируемо през основните изпускатели.
На територията на община Хайредин язовир „Рогозен 1“ и язовир „Бързина“ преливат през преливниците с около 200 литра в секунда. На този етап няма опасност от преливане на язовири и разлив на реки, което да застраши населението на територията на област Враца.
             Въпреки спокойната обстановка, е създадена организация за денонощно наблюдение на водните нива на реките и язовирите в областта.

Среща в Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Реформата за подобряване и модернизация на сектор ВиК е ключова в инвестиционен план и е

Това стана ясно на проведената в Министерство на регионалното развитие и

благоустройството среща, на която присъства Областният управител на област Врацa

Малина Николова.

В първата от поредицата срещи, свързани с ВиК - сектора, присъстваха представители

на Министерство на околната среда и водите, на Националното сдружение на общините,

ВиК - дружества и ВиК – асоциации и бяха обсъдени механизмите за осъществяване на

реформата като важно условие за привличане на европейски средства. Неизпълнението на

поетите ангажименти по Националната стратегия за развитие и управление на отрасъл ВиК и

европейските изисквания в областта на екологията и качеството на питейната вода ще доведат

до липса на европейско финансиране. Според министър Лиляна Павлова се нуждаем от

огромна инвестиция за подобряване на водоснабдяването и пречистването на отпадните води.

Реално за модернизиране и подобряване на качеството на ВиК - сектора са необходими

над 11 млрд. лв. С реализиране на проекти по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-

2020г., ВиК- сектора може да разчита на 2,5 млрд. лв. Инвестиции могат да се набавят и от

Оперативна програма „Развитие на селските райони“, както и от бюджета.

За реализиране на реформата в сектор ВиК в МРРБ е създаден специален съвет, който

ще работи съвместно със всички заинтересовани страни - МОСВ, ДКЕВР, МФ, МЗХ, МЗ,

НСОРБ и областни администрации, синдикалните организации в сектора, БАВ и БСК, съюз на

ВиК операторите.

Съветникът на министъра на регионалното развитие и благоустройството по въпросите

за ВиК, г-н Радослав Русев представи стъпките за реализация на реформата и подчерта, че

ВиК- услугата у нас се влошава, както в сферата на водоснабдяването, така и при дейностите

отвеждане и пречистване. По отношение на питейната вода, Русев, открои качеството в някои

региони и проблеми с непрекъсваемостта и налягането в тръбите. Той коментира и цената

на водата у нас, която не покрива разходите за амортизация, което ако не се промени след 20

години ще доведе до тотална амортизация на системите. По думите му България е на първо

място в ЕС по разлика в цената на услугата. В някои дружества в страната се заплаща под 1 лв.

за куб.м., докато в други региони цената надхвърля 3 лв. Освен това съществен процент (70-

80%) от цената, която се плаща отива за доставка на питейна вода, а останалото за отвеждане

и пречистване на замърсени води, което също е аномалия. Според разчетите за покриване

на заложените критерии, във всеки регион са нужни инвестиции в осреднен размер на 200

млн.лв., като се планира поне половината да се набавят чрез фондовете на ЕС, а останалите от

други източници – държавния бюджет, собствени инвестиции на ВиК –операторите, заемни

средства, държавни и общински средства и др.

Създаването на действащи асоциации и работещи договори между тях и ВиК

операторите е основна стратегическа задача и областният управител има своята основна роля

като председател и представител на държавата в асоциациите. Много важно е да се осигури

открита и оперативна среда на работа, в която кметове и областен управител да създадат

подход за регионално управление на ВиК инфраструктурата.

гаранция за качество

Крими хроника

 След издирвателни мероприятия по сигнал за кражба на дрелка,  ъглошлайф, ел.ренде и медна пръскачка, всичко на стойност 450 лева, извършена за времето от 01.12.2014г. до 29.12.2014г. от частен дом в село Баурене  е установено, че извършител е лицето Б.А./27г./ от същото село.
След издирвателни мероприятия по сигнал за кражба на акумулатори от два товарни автомобила, извършена на 19.12.20124. в село Игнатица  е установено, че  извършители са лицата: П.Н./21г./ и Б.И./25г./ от гр.Ботевград.
За времето от 09.00 ч. на 12.01.2015 год. до 08.00ч. на 13.01.2015г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Няма констатирани нарушения .
На 12.01.2015г., в 10.00ч. е получено съобщение от жител на село Камено поле който е заявил, че за времето от месец декември 2014г. до 10.00ч. на 12.01.2015г., от частен имот в село Камено поле, неизвестно лице е  извършило кражба на метален диск за рязане на дърва и метална ос от циркуляр. След бързи ОИМ е установено, че извършители на кражбата са две непълнолетни лица от същото село.
В къща в село Камено поле  е извършена полицейска проверка при която е намерен  и иззет газов пистолет и патрони за него. Оръжието  е незаконно притежавано.

      Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

ОБУЧАВАТ 60 МЛАДЕЖИ ОТ ВРАЦА В БИЗНЕС УМЕНИЯ


Проектът „НОВИ ПРЕДПРИЕМАЧИ – НОВИ РАБОТНИ МЕСТА“ се осъществява от Сдружение „МЛАДЕЖКИ ЦЕНТЪР ЗА КРЕАТИВНОСТ И ИНОВАЦИИ“ в партньорство с ОБЩИНА ВРАЦА и с подкрепата на Национална програма за младежта 2011-2015 към Министерство на младежта и спорта, като по съият ще се обучат 60 младежи между 16 и 29г. в Община Враца от 22 до 26 януари 2015г.
Обучителните лаборатории са безплатни и ще се проведат с водещи лектори и мениджъри от ИТ сектора, туризма и еко земеделието в х-л Хемус.
В рамките на 6 дни участниците в проекта ще придобият нови компетенции за стартиране на собствен бизнес, специализирани знания, умения за бизнес планиране и изготвяне на креативна концепция.
Чрез симулация на конкурентна среда, работа по групи, ролеви игри и индивидуални проекти по метода „учене чрез правене“ младежите ще се състезават помежду си с бизнес идеи, предприемчивост и активност. Всички участници ще получат сертификати за придобитите знания и умения, като предимство при кандидатстване за работни позиции. Победителите в състезателното обучение ще получат стипендия за стартиране на собствено предприятие - търговско дружество или кооперация на базата на своята идея за бизнес. 
Кандидатстването става в три лесни стъпки – изпращане на  адрес: www.facebook.com/mcki.bg  на мотивационно писмо за участие в свободен текст, кратко описание на бизнес идея или начинание до 1 страница / желана насока за професионално развитие и координати за обратна връзка – email и телефон. Критериите са: Възраст между 16 и 29г., постоянно или временно местоживеене на територията на Община Враца, като участникът не бива да е бил осъждан или да е имал криминални прояви по НПК. Предимство е опита в извънкласни дейности и младежки инициативи. До 7 дни след изпращане на заявката, екипът на проекта ще се свърже с участниците за потвърждение за участие или отказ.

 „Туризъм“, „био земеделие“ и „ИТ“ не са избрани случайно като теми на обучителната програма. Първо тези три икономически отрасъла са възможност за креативно мислене, бизнес инициатива и са базирани на дадености, които да позволят тяхното развитие на територията на Община Враца и второ – те могат да решат в голям мащаб проблема с младежката безработица в региона и да постигнат устойчива и дългосрочна заетост на младите хора и по-висок стандарт на живот.

понеделник, 12 януари 2015 г.

Иван Кирилов посети Камено полe

Директорът на ОД МВР Враца Иван Кирилов посети днес село Камено поле и се срещна  с кмета на селото Цветелина Ботева. На срещата присъства и началника на РУП-Роман Красимир Йончев.
Разгледани бяха проблеми от криминогенно естество и тяхното решаване чрез съвместна работа на служителите на МВР и местната власт. Цветелина Ботева сподели задоволство и благодарност към служителите на РУП-Роман, които се отзовават на всички подадени сигнали, като нерядко полицейски служители идват по сигнал и в почивни за тях дни. В резултата на добрата работа на полицията, битовата престъпност в селото е далеч по-малко в сравнение с други населени места. Голяма част от проблемите, предимно битови кражби се извършват от малолетни и непълнолетни лица, като причината за това е слабия родителски контрол, смята кмета.  Като пример бе даден случай от миналата седмица, когато непълнолетни лица откраднаха 4 кокошки от имота на възрастен жител, но извършителите бяха своевременно разкрити. Стопанинът благодари на директор Кирилов  и изрази желание да бъдат наградени служителите работили по този и по други два случая на разкрити кражби от същия имот.
В резултата на добрата работа на служителите  от РУП-Роман през миналата година, обслужваната от тях територия  е  с най-малко регистрирани престъпления.
Кметът Цветелина Ботева изказа надежда, че ще бъде увеличен броя на полицаите, както и  ще се подобри състоянието на автомобилния парк на РУП-Роман.

Иван Кирилов обеща на кмета на селото, че както и досега полицейските служители ще се отзовават на всеки подаден сигнал за извършено престъпление

Божинов пита за спрените влакове


Народният представител от БСП Лява България Георги Божинов ще отправи питане до Министерството на транспорта за спрените влакове, от които най-засегнати са хората от Северозападна България

Народният представител Георги Божинов е солидарен с протеста на хората от Северозападна България срещу  спирането на 38 влака- жизнено важни за хората от този регион.
„ Остро се противопоставям  на това решение и на волунтаристичните действия   на ръководството на БДЖ, начело с Владимир Владимиров. Тези фрагментарни и несистемни действия не са реформи, а са най-сигурния път за ликвидиране на железниците  в България, коментира Георги Божинов.
Когато се унищожат капилярите и вените, то няма да има приток на кръв и за артериите в системата на БДЖ”, убеден е народният представител от Врачанско.

Георги Божинов се обръща с питане към Министерството на транспорта за последното решение на  ръководството на БДЖ. Той ще направи предложение в Парламентарната група на БСП Лява България за предизвикване на дискусия за това решение, както и за съдбата на БДЖ.