Бисквитки

петък, 26 април 2013 г.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е


          “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители от гр. Враца, че продължава отстраняването на аварията в помпена станция „Висока зона“ и  водоподаването ще бъде възстановено до 22:00ч тази вечер в следните райони на гр. Враца:  ж.к. „Младост“, ж.к.“Медковец“, района зад Пожарната, района ограничен между бул. „Демокрация“, ул. „Спортна“, ул. „Екз. Йосиф“  и бул. „Втори юни“, както и района на ул. „Иваница Данчов“ и  ул. „28 октомври“ в гр. Враца.



ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774

Лазарки благословиха община Враца


Малки лазарки от ОДЗ „Знаме на мира” днес дойдоха в сградата на общинска администрация, за да пеят за здраве, късмет и берекет в цялата община Враца. Заместник кметът инж. Красимира Георгиева и секретарят на администрацията Иван Жеков, заедно със служители, посрещнаха лазарките. Техните песни и танци зарадваха домакините. „Благодаря ви, мили деца, за това, че ни уважихте. Благодаря за милите думи и благопожеланията. Да сте живи и здрави!” – пожела зам.-кметът инж. Красимира Георгиева. Както повелява традицията, домакините раздадоха на гостите подаръци.


Съботата ще е работен ден за кметствата в община Враца


 Тази събота, 27 април, във всички кметства в община Враца и в общинска администрация ще има дежурни служители, които ще приемат декларации от желаещите да гласуват по настоящ адрес на предстоящите парламентарни избори. Това стана ясно по време на традиционната месечна среща на кметовете от региона, водена от секретаря на Община Враца Иван Жеков. До 1 май ще са готови и обявени забранителните списъци, които включват имената на гражданите, които нямат право да гласуват и не може да бъдат дописвани в избирателните списъци. Тридневен е срокът за обжалване от страна на граждани, попаднали несправедливо в този списък. Обжалването става с декларация и представяне на документи в съответното кметство или градската управа. Всички изборни книжа, материали и копирните машини, които ще се ползват в деня на изборите, ще бъдат раздавани по график на 11 май. След получаването им секционните избирателни комисии ще трябва да ги тестват и да съставят протокол дали работят.

Врачанските училища представят възможностите си за обучение



Развълнувани ученици, преподаватели и родители се събраха за откриването на второто издание на „Панаир на образованието”, организиран от Община Враца. „Скъпи ученици, кандидат-гимназисти, тук ще намерите безброй възможности за кандидатстване в следващата образователна степен. Пожелавам ви да откриете най-подходящото за вас учебно заведение, в което да реализирате своите заложби и изградите умения и нови знания. Искам да благодаря на Регионален инспекторат по образованието – Враца, който за първи път се включва в изложението с Център за кариерно ориентиране. На всички вас желая успех. Откривам „Панаир на образованието – 2013”. На добър час!” – пожела Маринела Петрова, директор на дирекция „Култура, образование, спорт и туризъм” в Община Враца. И тази година в изложението се включиха всички начални, основни, средни и профилирани училища и професионалните гимназии. Пред бъдещите гимназисти те представят специалностите и възможностите за обучение, които предлагат врачанските училища. Някои от участниците показаха на практика какви умения могат да се придобият в училищата, като привличаха погледите с кулинарни изкушения, правене на прически и дори с танци.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

четвъртък, 25 април 2013 г.

Крими хроника

След ПСД за кражби от 4 къщи в село Борован е установено, че извършители са лицата: Р.К./50г./ и Г.Г./14г./ от същото село. От началото на месец април 2013г., двете лица откраднали: телевизор, въздушна пушка, 5 медни пръскачки, кабели от ел.уреди, 4 броя удължители и кабели от ел. уреди, комплект ножове „Бьоргнер”, кафеварка, дамски обувки, смесители от батерии за вода, водомер, други вещи и предмети.
След ОИМ и ПСД е разкрито лицето което откраднало два броя дигитални термометри от манипулационна стая в ”ЦПЗ”-Враца ЕООД(Център за психично здраве). Кражбата е извършена от В.Г./33г./– криминално проявен и осъждан за кражби .
 След ОИМ за кражба на: дамска чанта марка „Calvin Klein”, 2 златни ланчета, 2 златни кръстчета, чифт сребърни обеци с камъни „Сваровски”, чифт обеци марка „Calvin Klein”, чифт златни обеци и сумата от 190 лв., всичко на обща стойност около 1 500лв, извършена на 21.04.2013г. от апартамент в гр. Враца е установено, че извършители са две 13-годишни момчета.
На 21.04.2013г., от къща в село Лесура, неизвестно лице е откраднало за времето 2 300лв. След оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че кражбата е извършена от Г.Г./34г./ от същото село.
За времето от 09.00 ч. до 11.00 часа на 25.04.2013 г., на територията на гр. Мездра е проведена СПО по време на която са проверени  22 МПС и 22 лица. Съставени са 4 акта и 15 фиша за нарушения на ЗДвП.
След ОИМ и ПСД за кражба на хранителни продукти от магазин в гр.Козлодуй, извършена на 01.04.2013г. е установено, че извършители са две лица на възраст 15-17 години.
На 25.04.2013 г., за времето от 13:30ч. до 17:00 ч. на територията на РУП-Козлодуй е проведена СПО с цел: контрол, въздействие на водачите на МПС управляващи мотопеди и мотоциклети след употреба на алкохол,без регистрационни табели , без обезопасителни каски, техническа неизправност, превишена скорост и др. груби нарушения на правилата за Проверени са 14 МПС и 38 лица. Констатирани са 11 нарушения на ЗДвП.
На 25.04.2013 год. в гр.Оряхово е спрян за проверка товарен автомобил „Рено” управляван от М.А./34г./ от гр.Мизия. Установено е, че водача е неправоспособен и шофира след употреба на алкохол- 0,76 промила.
Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев


С Ъ О Б Щ Е Н И Е


“Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители от гр. Враца, че поради отстраняване на авария, днес 26.04.2013г. водоподаването ще бъде спряно от 09:30ч до 17:00ч в ж.к. „Младост“, ж.к.“Медковец“, района зад Пожарната, района ограничен между бул. „Демокрация“, ул. „Спортна“, ул. „Екз. Йосиф“ и бул. „Втори юни“, както и района на ул. „Иваница Данчов“ и ул. „28 октомври“ в гр. Враца.


ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774
 





РИОСВ – Враца награди победителя в конкурса “Най-чисто населено място, граничещо с резерват “Врачански карст””

 
На 25 април (четвъртък) от 11 часа в информационния център на РИОСВ –Враца на официална церемония бе награден победителя в конкура за “Най-чисто населено място, граничещо с резерват “Врачански карст, който тази година се провежда в рамките на проект „Дейности по устойчиво управление на резерват „Врачански карст” – изключителна държавна собственост, попадащ в териториалния обхват на РИОСВ - гр. Враца”, финансиран по Приоритетна ос 3: „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие" на оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.
Наградата беше връчена на кмета на с Челопек, общ.Враца, Гриша Григоров, след извършения оглед и оценка от комисия на експерти от РИОСВ-Враца в областта на управлението на отпадъците и защитените територии. В конкурсната надпревара участват селата: Паволче, Челопек, Бели Извор, Лютаджик, Згориград и квартал Бистрец.
На събитието присъстваха кметовете на населените места, както и представители на медиите.
Повече информация по реализацията на проекта може да намерите на страницата на РИОСВ - Враца www.vracakarst.com



Пролетната кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване


          Отделението по трансфузионна хематология /ОТХ/ при МБАЛ „Христо Ботев” АД – Враца, ще се включи в пролетната кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване. Желаещите да дарят кръв могат да го направят от 07.30 до 19.30 часа на 27 април /Лазаровден/ в отделението, намиращо се на 4 етаж /вход на ДКЦ-1/.
         Изискванията към безвъзмездните кръводарители са: да не страдат от хронични заболявания, да не употребяват медикаменти и да са на възраст между 18 и 60 години.
         За пореден път кампанията е организирана от Националния център по трансфузионна хематология, Министерство на здравеопазването и БЧК, и преминава под надслов „Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си ”. В София тя ще се проведе на 28 април /Цветница/.

Консултации с партиите се проведоха в Областна администрация Враца


Консултации за състава на комисията, която ще приема от СИК бюлетините, екземплярите от протоколите,предназначени за областната администрация и останалите книжа и материали  във връзка с  провеждане на насрочените Президента на Република България избори за Народно събрание, се проведоха на 25.04.2013 г. в сградата на Областна администрация – Враца. Те бяха водени от заместник областния управител Цветелина Теофилова.
Броя на членовете на комисиите по чл. 233 ал. 7, включително председател, заместник – председател, секретар е 15 души за 6 – ти Врачански изборен район. За комисиите с числен състав 15 души съотношението между партиите и коалициите от партии е, както следва: за ПП „ГЕРБ" - 6 членове, за „Коалиция за България" - 3 членове; за ПП „ДПС" - 2 членове, за ПП „Атака" - 1 член, за „Синята коалиция" - 1 член, за ПП „НДСВ" - 1 член и 1 представител на областна администрация.
При провеждане на консултациите участие взеха упълномощени представители на Политическа партия „ГЕРБ“, „Коалиция за България“, „Синята коалиция“, ПП „Атака“ и ПП „Национално движение за стабилност и възход“. От ПП „ГЕРБ“ е направено предложение председателят на комисията да е от ПП „ГЕРБ“. От „Коалиция за България“ са предложени заместник – председател и двама членове. „Синята коалиция“ предложиха секретар на комисията. След проведените дебати между присъствалите представители се постигна консенсус, но тъй като не е участвал представител на ПП „Движение за права и свободи“, Областният управител ще изпрати всички предложения и възражения, заедно с представените съгласно Изборния кодекс документи в РИК. 

Приеха Областен план по енергийна ефективност


План за енергийна ефективност на Област Враца 2013-2016 г. бе приет на заседание, което се проведе на 25 април 2013 г. в Областна администрация Враца. На срещата присъстваше и г-н Петър Добрев – главен експерт към Териториално звено към АУЕР за Северен централен район, член на ОСЕЕ с право на съвещателен глас.
Представителят на Агенцията изрази похвала за дейността на Областна администрация Враца в изпълнение на политиките за енергийна ефективност, както и при разработването на Областния план за енергийна ефективност.
Членовете на съвета обсъдиха и приеха
Областният план е разработен  на основание чл. 11 от Закона за енергийна ефективност, който предвижда политиката по енергийна ефективност да се осъществява чрез изготвяне на планове от органите на държавната и местна власт. Той кореспондира с Директивите на ЕС, касаещи енергийната ефективност и националните стратегически документи.
Данните в Областния план са взети от Втория национален план за действие по енергийна ефективност 2011-2013, Регистрите на АУЕР и НСИ.
Целите поставени в ОПЕЕ са съобразени с общите цели за развитие на Северозападен район, както и със спецификата и потенциала на областта. 

Утре – 26 април, ще бъде направена първата копка на „Обходния път на гр. Враца

Това е път I-1 (Е79) от км 0+000 до км 6+816,60”. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.
На церемонията ще присъства председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.
Общата дължина на участъка е 6,817 км. Проектът включва изграждането на един пътен възел, две четириклонни и едно кръгово кръстовище и др. Срокът за изпълнение е 360 календарни дни.
Изпълнител е Обединение „Обход Враца”, в което участват „Трейс Груп Холд” АД, гр. София и „Пи Ес Ай“ АД, гр. Стара Загора. Договорът за строителство е за 14 600 989.45 лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществи „Трафик холднг“ ЕООД. Техният договор е за 1 125 600 лв. с ДДС.
Обектът е по маршрута на общоевропейски транспортен коридор №ІV. Като участък от път Е-79 по него се осъществяват транспортни връзки между три европейски държави – Румъния, България и Гърция. С пускането в експлоатация на втория мост над р. Дунав при Видин - Калафат ще се увеличат транзитните потоци в Северозападна България, като направлението ще се използва по-интензивно като най-къс маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

ОУ „Васил Левски” празнува своята 90-годишнина


 С вълнуващ концерт учениците и преподавателите от ОУ „Васил Левски” във Враца отбелязаха 90-годишнината от създаването на своето училище. Първите му ученици са били приети в две стаи в къщата на родолюбеца Иван Миков, жител на квартал „Медковец”. През годините в училището са се обучавали хиляди врачани. „Има празници, които са с непреходен и вечен характер! Такъв празник е годишнината от създаването на училището, особено когато става въпрос за почти вековен юбилей - доказателство за зрялост, мъдрост и постоянство, много търпение и успехи! 90 години след създаването си, ОУ „Васил Левски” е място, изпълнено от детски смях, от учителски ентусиазъм и родителска грижа. 90 години на последователност и всеотдайност към младите хора, които превръщате в зрели личности! Пожелавам ви с много гордост и чест да носите името на своето училище и нека жаждата за знания ви води напред към нови успехи!” – пожела Маринела Петрова – директор на дирекция „Култура, образование, спорт и туризъм” в Община Враца. От името на кметския екип тя връчи подарък на училището.

Градската концертна зала, където се състоя концертът, бе изпълнена с днешни и бивши възпитаници на училището, преподаватели, родители, приятели. За тях от сцената звучаха песни в различи музикални стилове, танцуваха мажоретки, гимнастички, изпълнители на народни танци, дискобалет. Празникът завърши с огромна торта и пожеланието „На многая лета”.
Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                  

Продължава кампанията за Бистрешкия манастир


След като преди година с финансовата подкрепа на Холсим (България) АД – Бели Извор и Община Враца издадоха първата книга за манастира, днес Регионална библиотека и Регионално краеведско дружество-Враца могат да се поздравят с поредния успех в съвместната кампания за изучаване и популяризиране на Бистрешкия манастир „Св. Иван Рилски (Пусти) – Касинец” –  красива цветна брошура с паралелен текст на английски, френски и испански език. Автори на текста са Пламен Иванов, Калина Тодорова и Весела Пелова, а на фотографиите – Петър Петров, Васко Врачовски и Боян Пищиков. Преводът е дело на Николай Иванов и Ваня Пенчева. Изданието е факт благодарение спомоществувателството на евродепутата Владимир Уручев. Краеведите се надяват отново с помощта на приятели, съмишленици и дарители да продължат кампанията, станала част от националната инициатива „Светият път” като успеят да зарадват участници и гости с подготвения вече за печат сборник с материали от няколкогодишни теренни проучвания на манастира, който ще съдържа  и редица автентични текстове и непубликувани архивни фотографии. 

Отборът на “Ботев”-Враца гостува на “Лудогорец”


В мач от 24 кръг на NEWS 7 футболно първенство. Двубоят ще се играе в събота – 27 април от 18.00 часа на “Лудогорец Арена”. Четирима основни футболисти на “Ботев”-Враца са с контузии и няма да могат да играят срещу шампиона “Лудогорец”. Това са централният защитник Дарко Савич, халфовете Николай Христов и  Александър Якимов и нападателят Андрей Атанасов. “Правим всичко възможно да възстановим футболистите за предстоящия мач. От четиримата обаче твърдо отпада Атанасов, който бе на преглед в София и се оказа, че контузията му е сериозна и ще почива тази седмица. Надявам се да бъде възстановен за важното домакинство срещу “Етър”. С надежди сме до събота да се възстановят Христов и Якимов, чиито травми са малко по-леки”, коментира старши-треньорът на врачани Антони Здравков. Наставникът уточни, че отборът ще пътува утре сутринта за Разград и там ще проведе тренировка. “Въпреки ситуацията с многото контузии и липсата на вариативност в тима очаквам да се представим по-най-добрия начин срещу шампиона и носител на Купата на България. Искам момчетата да покажат напълно своите възможности. Отсъствието на бранителя Йордан Минев няма да е плюс за нас, тъй като тимът от Разград разполага с достатъчно класни футболисти на скамейката, които ще го заместят достойно”, допълни Здравков.

Крими хроника



На 24.04.2012г., в УП”Дъбника” е получено съобщение, че от двора на къща  в село Чирен е извършена кражба на 4 агнета.  След бързи ОИМ по горещи следи е установено, че извършители на деянието са криминално проявените за кражби лица: Ц.Н./21г./ от с.Оходен ,И.С./37г./ от гр. Враца,  Л.Т./44г./ от с.Оходен.  Животните/две заклани/ са намерени и върнати на собственика.
След следствени действия за кражба на мобилен телефон, извършена на 26.02.13г. в гр.Враца  е установено, че деянието  е извършено от 15-годишно момче от гр. Враца.
След оперативно-издирвателни мероприятия за кражба на 100м. меден ел.проводник / рекордоман/, извършена на  24.03.2013г. от вила в местността „Шаровитица” е  установено, че извършител е лицето М.Д./30г./  от гр. Враца.
След проверка за кражба   на верижка от благородна стомана марка „Морелато”, фотоапарат „Кодак”  и комплект  дамски бижута от благородна стомана, всичко на  обща стойност 664.00 лв., извършена на 20.02.2013г. , от къща  в гр.Враца  е установено, че  извършител е  лицето В.Д./32г./- криминално проявеното и осъждано за кражби и управление на МПС в срока на административно наказание без СУМПС.
На 24.04.13г., служители на РУП-Б.Слатина  са извършили претърсване  в жилището на Ц.П./21г./ в гр. Бяла Слатина. Намерени  и иззети са 3 полиетиленови сгъвки със суха зелена листна маса с общо тегло 11.76гр., която при извършения наркотест реагира на канабис. Лицето  е задържано за срок от 24 часа.
При претърсване  в жилището на  К.А./38г./ в гр. Б.Слатина са намерени  и иззети 45 бойни патрони „Уйнчестър”.
В 18.40ч. в с.Брусен е спрян за проверка лек автомобил ”Фолксваген Поло”,  управляван от П.С./62г./ от същото село. Пробата  за алкохол  е положителна- 0,84 промила
На 23.04.2013г., в приема на МВР  в с Бутан е подаден сигнал, че от  необитаема къща в селото, неизвестни  лица са откраднали 2 печки на твърдо гориво,  готварска печка, пералня, радиоапарат, 2 тонколони, 5 комплекта с инструменти,  касетофон. След бързи ОИМ е установено че извършители са три лица от същото село, които продали част от откраднатото на жител на село с. Хайредин.
В хода на разследването  е установено, че същите лица са извършители и на друга кражба  в селото. От дворно място откраднали 60 м ел. кабел, 6 метални тръби, метална джанта за автомобил, 3 алуминиеви тави, 1 метална детска количка и винкел с дължина 4,5м. 
На 24.04.2013 г., за времето от 13.00 ч. до 15.00 ч., на територията на гр.Оряхово е проведена СПП по линия “Незаконно притежание на оръжие и боеприпаси”. При претърсване на къща в  с.Крушовица,  обитавана от криминално проявеното лице  П.П./44г./ са намерени и иззети: пушка без фабричен номер и  револвер.
В 19.50ч. в гр.Враца, ж.к.”Дъбника”, мотоциклет „Хонда” управляван от Б.П./30г./- неправоспособен водач от гр. Враца, катастрофирал в бордюра след което попаднал  в насип извън пътното платно. Водачът  е настанен в МБАЛ-Хр.Ботев . Пробата за алкохол  е отрицателна.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

Областно ученическо състезание


Днес 25.04.2013г.,  от  11.00 часа в СОУ „Христо Ботев”- Враца ще се проведе областното ученическо състезание „Защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации”.
Състезанието е организирано от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Враца. Участват 5 отбора от областта. Осигурени са предметни награди и грамоти.

Над 500 ученици и туристи ще участват в пролетния спортен събор във Врачанския Балкан


   В събота, на 27 април, пред хижа „Леденика” във Врачанския Балкан ще се проведе традиционният пролетен спортно-туристически събор. До момента своето участие, в организирания от Община Враца празник, са заявили 520 ученици и туристи. Сред тях са възпитаниците на осем врачански училища и на седем пешеходни туристически клубове от Видин, Берковица, Червен бряг, Кюстендил, Сандански и Перник. Пешеходният лъч ще тръгне в 8 часа от Дома на туриста. Училищата, които желаят да вземат участие, могат да направят заявки за организиран транспорт в „Автобусни превози”. Цената на билет за отиване и връщане е 3 лева. От дружеството-превозвач увериха, че при желание на групи от граждани и за тях ще бъдат осигурени автобуси.
Официалното откриване на събора е в 10.30 ч., след което започват спортните състезания  по теглене на въже и туристическа щафета за деца, юноши и девойки, мъже и жени. Класиранията ще са отборни, с награди за най-сръчните и издържливите. 

сряда, 24 април 2013 г.

РИОСВ – Враца организира официална церемония по награждаване на победителя в конкурса “Най-чисто населено място, граничещо с резерват “Врачански карст””


На 25 април (четвъртък) от 11 часа в информационния център на РИОСВ –Враца ще се проведе церемония по награждаване на победителя в конкурс за “Най-чисто населено място, граничещо с резерват “Врачански карст”. На събитието са поканени да присъстват кметовете на селата Паволче, Челопек, Бели Извор, Лютаджик, Згориград и квартал Бистрец, които участваха в съревнованието, както и представители на медиите.
По-рано този месец комисия от експерти от РИОСВ-Враца в областта на управлението на отпадъците и защитените територии обходиха населените места и оцениха тяхното състояние по предварително зададени критерии. Награждаването ще бъде проведено в рамките на проект „Дейности по устойчиво управление на резерват „Врачански карст” – изключителна държавна собственост, попадащ в териториалния обхват на РИОСВ - гр. Враца”, финансиран по Приоритетна ос 3: „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие" на оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.

Повече информация по реализацията на проекта може да намерите на страницата на РИОСВ - Враца www.vracakarst.com


„Панаир на образованието” събира училищата във Враца



         За втора поредна година Община Враца организира изложение, на което ще бъдат представени възможностите за образование във врачанските училища. Панаирът на образованието ще се проведе в петък, 26 април, пред сградата на Сувенирната палата. Откриването е в 10.30 ч., а финалът – в 16 часа.
В изложението ще участват всички начални, основни, средни и профилирани училища и професионалните гимназии. За първи път ще се включи Центърът за кариерно ориентиране към РИО – Враца. Учебните заведения ще покажат какви специалности предлагат, какъв ще е приемът за новата учебна година, какви са възможностите за обучение и извънкласни форми. От училищата в малките населени места в общината са подготвили организирани посещение на учениците, които завършват 8 клас, за да се запознаят с възможностите за кандидатстване в следващата образователна степен.

Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника


На 23.04.2013г., в  22.15ч. в гр.Враца е спрян за проверка лек автомобил ”Опел Корса”,  управляван от М.И./20г./ от гр.Вършец. Пробата за алкохол  е положителна-  0,74 промила .

На 23.04.13г.,  към 22.10 ч. в  центъра на с.Борован е спрян за проверка  мотоциклет ”Ямаха”. Установено  е, че мотоциклета  е без регистрационни табела,  а водача  - Л.Л./26г./   от с.Девене  е неправоспособен. Пробата за алкохол  е положителна- 2,93 промила.
При проверка  в къща в село Върбешница полицейски служители са открили четири пресовки с надписи „Амонит”  с тегло около 300гр., въздушна пушка. Работата по случая продължава. 
След оперативно-издирвателни мероприятия за кражба на 150 литра нафта, извършена на 23/24.04.2013г.  от автобус „Мерцедес” паркиран на улица в гр.Оряхово, е установено, че извършители са криминално проявените лица: С.М./25г./ и М.Т./27г./ от гр.Оряхово.
На 24.04.2013 год. в 00:52ч. в гр.Оряхово е извършена полицейска проверка на лек автомобил „Фолксваген Пасат”,  управляван от Г.Г./42г./ от гр.Оряхово.  Пробата  за алкохол  е положителна- 1,28 промила.
 За времето от 09.00 ч. до13.00ч. на 23.04.2013г., на територията на РУП-Бяла  Слатина  е проведена  СПО по време на която са проверени: 20 МПС  и 20 лица. Съставени са 12 фиша и 8 акт по ЗДвП.
След ОИМ и ПСД за кражба на мобилен телефон „Sony Xperia” на стойност 400лв., извършена  на 16.04.2013гг, от апартамент  в гр. Враца  е установено, че кражбата е дело на  11-годишно момиче.

  Регионален говорител на МВР:

Красимир Василев
                                                                         

вторник, 23 април 2013 г.

Готова е нова наредба за обществения ред във Враца


Нова наредба за осигуряване на обществения ред, опазване на околната среда и опазване на имуществото на територията на община Враца ще бъде внесена от кмета инж. Николай Иванов на предстоящата сесия на общинския съвет, която ще се състои  на 30 април.
         С предишни решения на общинския съвет в периода 2008 – 2010 г. са били приети четири наредби, които регламентират поддържането и опазването на чистотата и управлението на отпадъците, изграждането и опазването на зелената система в региона, реда за придобиване, притежаване и отглеждане на кучета, и провеждането на търговска дейност на територията на община Враца. В момента действа наредба, която включва в себе си разпоредби от четирите наредби и текстове за опазване на обществения ред, околната среда и имуществото в региона. С внасянето на новата наредба се цели да се избегне дублирането на разпоредби в подзаконови нормативни актове, да бъдат ясно регламентирани обществените отношения и да се засили контролът по опазване на обществения ред. Специално внимание е обърнато на административно-наказателните разпоредби. В досега действащата наредба бяха предвидени едни и същи санкции за всички нарушения в размер за физическите лица - глоба от 20 до 5 000 лева, а за юридическите лица и ЕТ – имуществена санкция в размер от 100 до 50 000 лева. В новата наредба за всяко нарушение е посочено отделно наказание, като предложението е да бъдат повишени минималните размери на санкциите за нарушаване на обществения ред, за посегателства върху имуществото на гражданите и общинските имоти, за замърсяване на околната среда и други. Предложените промени целят да се въздейства възпитателно и предупредително върху нарушителите.
Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

СЪОБЩЕНИЕ



На основание чл. 233, ал. 7 от Изборния кодекс (ИК) за всеки многомандатен изборен район на територията на Република България, определени с Указ № 58 от 13 март 2013 г. на Президента на Република България (обн., ДВ, бр.25 от 13.03.2013 г.) съответната Районна избирателна комисия (РИК) назначава по една комисия по чл. 233, ал. 7 от ИК, която да приема от секционните избирателни комисии (СИК) бюлетините, екземплярите от протоколите, предназначени за областната администрация и останалите книжа и материали.
Съгласно решение № 2452 – НС от 19.04.2013 г. на ЦИК броя на членовете на комисиите по чл. 233 ал. 7, включително председател, заместник – председател, секретар е 15 души за 6 – ти Врачански изборен район. За комисиите с числен състав 15 души съотношението между партиите и коалициите от партии е, както следва: за ПП „ГЕРБ" - 6 членове, за „Коалиция за България" - 3 членове; за ПП „ДПС" - 2 членове, за ПП „Атака" - 1 член, за „Синята коалиция" - 1 член, за ПП „НДСВ" - 1 член и 1 представител на областна администрация.
Представителността в комисиите по чл. 233, ал. 7 от ИК е отделна и не повлиява на броя на представителите и съотношението между политическите сили при назначаване на членовете на СИК по реда, посочен в Решение № 2335-НС на ЦИК от 29 март 2013 г. 
В тази връзка и съгласно цитираното решение на ЦИК  Областният управител на област Враца насрочва превеждане на консултации  за определяне състава на комисията по чл. 233 ал. 7 от ИК на 25.04.2013 г. от 11:00 ч. в заседателната зала на 4 етаж в сградата на Областна администрация – Враца, находяща се на адрес бул. „Демокрация“ № 1, гр. Враца.

Крими хроника


След ОИМ и ПСД за кражба на мобилен телефон на стойност 300лв. от паркиран незаключен лек автомобил в гр. Враца, извършена на 28.02.13г. е установено, че кражбата  е дело на лицето Б.С./54г./ от гр.Враца.
На 22.04.13г.,  в РУП-Враца е получено съобщение от бащата на 15-годишно момече от гр.Враца, който е заявил, че в задния двор на ПТГ”Н.Й.Вапцаров”, неизвестно лице  е нанесло побой на сина му. След ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето Д.Н./17г./ от гр. Враца.
За времето от 08.30ч.  до 17.30ч на 22.04.13г., на  територията на с.Мраморен,с.Голямо Пещене,с.Баница и с.Оходен е проведена специализирана полицейска проверка с цел: повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражба на животни от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Проверени са леки автомобили  и пътуващите  в тях лица, 5 питейни заведения,  учебни заведения. Издаден е  един акт по ЗДвП.
За времето от 17.30 ч. до 22.00 ч. на 22.04.2013 г.,  на територията на селата: Елисейна ,Зли дол, Зверино и Оселна е проведена СПО, с цел :осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления.
За същия период е проведена  и специализирана полицейска операция на територията на селата: Боденец, Крапец , Върбешница, Моравица, Руска Бела и Крета.  Проведени  са  срещи  със самотно живеещи лицa.
На 22.04.2013г.,  в 11.30ч. в РУП гр.Козлодуй е получено съобщение от 62-годишна же на от с.Гложене, която съобщила, че е заварила две лица в двора на имота й, които правели опит да откраднат 200 единични тухли. Полицейски служители са залови лицата: И.А./15г./ и А.И./15г./ от същото село.
За времето от 21:00ч. на 22.04.2013г. до 05:00ч. на 23.04.2013 г.,  на територията на селата  Крива бара, Бутан и Гложене е проведена  комплексна специализирана полицейска операция с цел: предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, осигуряване на добър обществен ред и безопасност на движението.
Проверени са МПС,  питейни заведения, учебни заведения.

  Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

ВРАЦА ИСКА ШОУ „ПОЛИТИК ЖИВЕЕ С 200 ЛВ.“ ПО TV7


Направете риалити, в което да участват политици и да трябва да се оправят с по 200 лв. на месец. Това поиска врачанин в ефира на кампанията „България избира“ на NEWS7 и TV7, която се излъчи от балканския град. „Такова риалити ще има висок рейтинг, но то ще е унижение за достойнството на гражданите“, отвърна водещият на кампанията Николай Бареков.
Ниските доходи и високата безработица се оказаха сред най-големите проблеми на хората във Враца. Градът се намира в Северозападна България, която е обявена за най-бедния район в Европа. Оттам беше избран за депутат и социалният министър на ГЕРБ Тотю Младенов. „Не ви ли е срам?“, попита наследник на участник в Ботевата чета политиците от всички цветове, които бяха на площада, за да отговарят на хората. „Тотю Магарев дава 65 лева за социално подпомагане, кой може да живее с 65 лева?  Коприва и моркови ли да ядем?, попита човекът.
Цяло семейство, което няма пари за ток и отопление разказа покъртителната си история. „Спал съм с дрехи през зимата“, каза млад мъж и се разплака. Той поиска работа, а не милостиня. „ГЕРБ остави стотици хиляди безработни. Накарахте ни да садим картофи, нарекохте младежите овчари, нарекохте с обидни думи пенсионерите“, коментира проблема кандидат-депутатката на БСП от района Силвия Първановска. Кандидат-депутатът на ДПС обяви, че доходите ще се вдигнат, когато се изгонят монополите от България.
По време на кампанията „България избира“ врачанин предложи със сигнал до Бареков корумпираните чиновници не само да бъдат отстранявани от работа и съдени, но да бъдат оставяни и без пенсии. Негова съгражданка се възмути, че има три деца, а е оставена от държавата с 60 лева на месец. Човек на площада пък обеща на политиците, че ако продължат да говорят от името на  народа без да правят нищо за него, ще ги псува всеки ден.
Хората във Враца протестират и срещу закриването на военното поделение в града, което е оставило много семейства без препитание. Учителка показа фиш от заплата на преподавател в града, който демонстрира размерa на увеличението на учителските заплати – от 540 лв. на 541 лв. „Семейството ми успява благодарение на това, че мъжът ми работи в София. Заради по-високите доходи сме разделени непрекъснато“, каза тя.
Във Враца срещат и жилищни проблеми и с Топлофикация, каза юристът на TV7, който ще окаже помощ с консултации на врачани.

В рамките на шест седмици екипът на „България избираобикаля 19 града и дава микрофона за дискусии между народа и местната власт, вади на светло местните и националните проблеми. Живите предавания на TV7 са във вторник, сряда и четвъртък от 08:00 и 17:00, a най-интересните моменти от турнето зрителите на NEWS7 могат да гледат от 21:00.

Повече информация за националното турне в подкрепа на гражданската позиция „България избира” на NEWS7 и TV7 можете да намерите на:
както и в Twitter на http://twitter.com/NEWS7Bulgaria.

В и К ВРАЦА ОТЧИТА РЕКОРДНИ РЕЗУЛТАТИ


В и КOOД гр. Враца проведе Общо събрание на съдружниците в края на миналата седмица, на което Ангел Престойски - управител на дружеството отчете пред държавата и общините дейността на дружеството през 2012г. На общото събрание присъстваха  кметовете на общините от област Враца и представител на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Основните характеристики за дейността  на  “В и К” ООД  гр. Враца концентрирано се съдържат в коефициентите, зададени от МРРБ в Договора за управление на дружеството, като ВиК Враца е от много малкото в страната, което ги е изпълнило и дори повишило спрямо миналата година - подчерта управителя на дружеството. Постигнатите високи финансови резултати, въпреки задълбочилата се криза са показателни  - повишение на ръста на приходите, нарастване на  счетоводната печалба, ръст на балансовата печалба, нарастване на рентабилността,  рязко подобряване на ликвидността,  качеството на питейната вода отговаря на стандартите.  Нараства и размера на дивидентите за държавата  и  общините. През 2012г. всички задължения, произтичащи от дейността - към  доставчици, към НАП за осигуровки и данъци, както и към работниците за заплати, дружеството е обслужвало без каквото и да е просрочие.
Във всички общини на областта ВиК Враца извърши реконструкции и разширения на водопроводната мрежа, като изцяло са завършени 149 обекта. Изградената и подменена с полиетиленови тръби ВиК- мрежа за 2012г.   е 73 439 м., което е своеобразен рекорд за страната. Това е постижение, което не е било по силите и на по-големи ВиК-дружества в по-развити икономически райони в България - подчерта управителя на дружеството.
През 2012г.  дружеството изпълни самостоятелно Инвестиционна програма на стойност 4 673 585 лeвa, от които за ремонтирани съоръжения, в т.ч. реконструирани и изградени водопроводи са вложени 1 241 932 лв., закупените и ремонтирани производствени машини и оборудване  са на стойност 423 026 лв, закупените нови и ремонтирани стари транспортни средства са за 480 038 лв, ремонтираните сгради са на стойност 249 493 лв,  възстановените пътни настилки след отстраняване на аварии са за 273 654 лв. и др.
Въпреки активната работа по подмяна на мрежата, през 2012г. в област Враца са отстранени  4716 бр. аварии. За сравнение през 2011г.  авариите са били 4268 бр., през 2010г. – 5317бр., през 2009г. - 5184бр., 2008г. - 5472бр., през 2007г. - 7111бр.  Броят им спрямо 2011г. е нараснал, вследствие на продължителната суша. През летните месеци екипи на дружеството са отстранявали по 40-45 аварии дневно.
На общото събрание бе отчетено недопускането на въвеждане на режим за потребителите от гр. Враца и гр. Мездра, въпреки незапомнената суша, която доведе до кризисен спад в нивото на хидровъзел «Среченска бара». Благодарение на добрите инженерни решения и намаляване на  потреблението от язовир «Среченска бара»  с 1.2 млн. куб. метра вода,  ВиК Враца не допусна въвеждане на режимно водоподаване за потребителите, водоснабдени от хидровъзела и населението не усети кризисната ситуация за разлика от съседните области,  които трябваше да минат на воден режим.  
Дружеството отчете оптимизация на работата при отчитане и проверки на измервателните уреди, където са най-сериозните проблеми с потребителите.  Подменени са 5150 бр. водомери на сградни водопроводни отклонения и 2918 бр. индивидуални водомери. 
През 2012г. заведените нови  съдебни дела срещу длъжници са 2807  (през 2011г.  - 1734 дела, през 2010г. – 1569 дела) на обща стойност на главницата 1 196 136 лв. (1 009 568 лв. през 2011г.). За незаконни присъединявания и неправомерни въздействия върху средствата за измерване на водата са заведени 9 дела в районните съдилища.
И през 2012г. “В и К” ООД гр. Враца изведе като приоритет в работата си с потребителите осигуряването на достъпност, надеждност и сигурност на водоснабдителните и канализационните услуги при гарантиране на тяхното качество и ефективност. Дружеството се стреми да подобрява услугите, за да повиши удовлетвореността на клиентите и през отчетната година бяха предложени повече възможности за касово и безкасово плащане на сметките за вода, като тенденцията, която се наблюдава е на нарастване плащанията на сметките по електронен път. През 2013г. ще бъде изграден най-модерния посетителски център за обслужване „на едно гише“ в закупеното от ВиК помещение в сградата на управлението на ул. „Ал. Стамболийски“ № 2,  с цел по-добра достъпност и улеснение на потребителите.
Всеобщ достъп до ВиК-услугите, равнопоставеност, отчитане на социалната поносимост на цените на водоснабдителните и канализационните услуги, недопускането на злоупотреби, създаването на много добри условия за работа на служителите на дружеството, както и  подобряване състоянието на ВиК-инфраструктурата в област Враца са в основата на стратегията за работа на дружеството и през 2013г.
Кметовете на населените места дадоха отлична оценка за работата на управителя на ВиК ООД гр. Враца г-н Ангел Престойски  и за постигнатите високи резултати от дружеството през отчетната година.




МАРАТОН НА АКУШЕРКИТЕ



АГО при МБАЛ „Христо Ботев” АД – Враца

Организира на 28 април /неделя/


МАРАТОН НА АКУШЕРКИТЕ



Желаещите да вземат участие да се явят в спортни екипи в 10.00 ч. на кръстовището при „Космос”. Стартът на маратона ще бъде даден в началото на алеята, водеща към Стадион „Христо Ботев”.

Проявата е по повод 5-ти май – Световен ден на акушерската професия, а целта е среща на жените и техните семейства с акушерките в неформална обстановка.

В тази връзка акушерките канят за участие в маратона /без възрастови ограничения/ майките, родили в АГО на Врачанската болница, техните семейства, както и представители на фирми, предлагащи на пазара консумативи и аксесоари за бебета.

Програмата предвижда щафета за: акушерки, студентки-акушерки; майки с деца. Организаторите обещават приятни емоции, полезни контакти и изненадващи награди за всички участници.


ЗАПОВЯДАЙТЕ!



Бойко Борисов: Ще подкрепяме всички земеделци, които са изрядни към държавата


Имаме воля и знаем как да довършим реформите в аграрния сектор. Готови сме да помагаме и да подкрепяме всички – малки, средни, едри земеделци, стига да са изрядни към държавата. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, пред които ГЕРБ представи програмата си за сектор земеделие. На срещата присъстваха и бившия председател на земеделската комисия в парламента и водач на листата на ГЕРБ-Сливен Десислава Танева и евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел.
От своя страна председателят на асоциацията Ангел Вукодинов подчерта, че са работили добре с правителството на ГЕРБ и разчитат на добър диалог с партията, защото само така могат да бъдат решавани проблемите на земеделския сектор. Зърнопроизводителите поставиха пред Бойко Борисов и ГЕРБ три основни свои проблема. Поискаха приемането на закон за браншовите организации, защото заради липсата на такъв не могат да кандидатстват за членство в големи европейски организации, където се подготвят повечето земеделски политики на ЕС. Освен това поставиха и въпросите за акциза върху горивата за земеделските производители и животновъди и за състоянието на поливните съоръжения в страната.
Десислава Танева обяви пред зърнопроизводителите, че ГЕРБ отдавна е готов с проектозакон за браншовите организации, но не сме намерили подкрепа единствено около формулирането на критериите за представителност.  Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов също заяви, че ако ГЕРБ получи следващ мандат от избирателите ще инициираме приемането на такъв закон. „Ако ни изберат пак ще подкрепим такъв закон. Подкрепяме ви, за да можете да участвате в земеделските организации в Европа и да защитавате интересите на всички български земеделци и животновъди“, подчерта Борисов. По отношение на хидромелиорациите, Десислава Танева каза, че програмата на ГЕРБ предвижда разделяне на дейностите по превенция от поливните дейности в държавното  поливно предприятие. „На следващ етап сме готови да преминем и към концесиониране на поливния сектор на собственици и ползватели на земя, както и на кооперативи“, обясни Танева. Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ е готов да даде равни възможности на държавните и частните инвестиции в поливното стопанство. „Това е голяма възможност да влязат големи инвестиции в поливния сектор. При наличието на Дунав и толкова много реки е кощунство да не се използва целия този ресурс. Това ще помогне страшно много на земеделието, а не като при Станишев и Тройната коалиция, които изляха огромно количество пари в 80 мегавата в „Цанков камък“ и тази инвестиция ще се изплати след 3 000 години. Ако тези пари ги бяха инвестирали в поливни съоръжения, щяха да се изплатят за няколко години от продукцията“, коментира Борисов. По въпроса с акциза, Десислава Танева обяви, че България вече е получила нотификацията за акциза върху горивата и тя ще важи за всички земеделски сектори и за животновъдите. Освен това Танева обясни, че в предизборната програма на ГЕРБ е заложено още връщането до 7 дни на ДДС-то на изрядните фирми сектори, запазването на плоския данък и дерогация за обратно начисляване на ДДС при търговията със зърно.
Евродепутатът Мария Габриел подчерта пред зърнопроизводителите, че именно правителството на ГЕРБ е защитило пред Брюксел и постигнало 30% увеличение на директните плащания за българските земеделци. „Това ни коства много усилия. Благодаря и на вашата организация, че ни подкрепихте в диалога с Брюксел“, коментира Габриел. Зърнопроизводителите благодариха на Габриел, че е най-активния български евродепутат и защитава интересите им в Брюксел.

22.04.2013 г.
Пресцентър ПП ГЕРБ

понеделник, 22 април 2013 г.

Всеки, който е удържал данък за доходи извън трудов договор, подава новата декларация за дължими данъци


Всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък, трябва да подава новата декларация за дължими данъци. Декларацията – по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци (образец 4001), се подава в сроковете за внасяне на дължимите данъци.
Новата декларация се подава и от фирми и самосигуряващи се лица, които плащат доходи по извънтрудови правоотношения или от наем на физически лица и са длъжни да удържат авансовия данък върху доходите. В тези случаи дължимите авансови данъци се декларират в НАП до края на месеца, следващ тримесечието, през което е получен доходът като за доходи изплатени през ІV-то тримесечие на годината данък не се дължи и съответно не се декларира.
Декларацията за дължими данъци (образец 4001) се представя в НАП и за окончателните данъци, удържани върху доходите на чуждестранни физически лица у нас (като например от възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други), както и за окончателните данъци върху доходите от дивиденти и др. дължими от местни и чуждестранни физически лица. Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително и общините.
От 2013 г. всички данъци и осигурителни вноски (с изключение на тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване) се плащат по една единствена банкова сметка. Освен това при превод на пари към бюджета отпаднаха всички над 50 кода за вид плащане, с изключение на два 11 11 11 (за плащания за данъци и осигуровки) и 58 11 11 (за плащания за ДЗПО). Не е необходимо и попълването на изрично основание за плащане, тъй като погасяването на задълженията към хазната става според датата на възникването им.


В кои случаи физическите лица са задължени да подават декларацията за дължими данъци?



Въведената от началото на 2013 г. декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци (образец 4001), се подава от физически лица, когато те са задължени да определят и внасят данък за придобитите доходи. Декларацията се подава в случай, че едновременно са налице следните обстоятелства:
·         физическото лице е придобило някои от следните видове доходи: наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество; друга стопанска дейност (напр. извънтрудови правоотношения; упражняване на свободна професия и др. за които облагаемия доход се формира по реда на чл. 29 от ЗДДФЛ); доходи, подлежащи на облагане с окончателен данък по реда на глава шеста от ЗДДФЛ;
·         физическото лице дължи данък за придобитите доходи и то само трябва да определи и внесе дължимия данък за тези доходи.
-------------------------
Примери:
1. Физическо лице получава месечно наем от друго физическо лице – в този случай лицето само е задължено да определя и внася дължимия авансово данък и съответно има задължението да подава декларацията за дължими данъци (образец 4001).
2. Физическо лице, упражняващо свободна професия (напр. като адвокат, нотариус, частен съдебен изпълнител, лекар, стоматолог и т.н.) и съответно регистрирано като самоосигуряващо се лице по смисъла на КСО. В този случай лицето също е задължено само да определя и внася дължимия от него авансов данък за придобитите през годината доходи и съответно е задължено да декларира дължимите данъци с подаването на новата декларация (образец 4001).
3. Физическо лице е съдружник в търговско дружество и в тази връзка е самоосигуряващо се лице по смисъла на КСО. Лицето получава възнаграждение по извънтрудово правоотношение от друго дружество, като е декларирало пред платеца, че е самоосигуряващо се лице. В този случай платецът не следва да удържа авансово данък, а задължението за определяне и внасяне на данъка е на физическото лице, като то е задължено и да декларира дължимия данък с подаването на декларация образец 4001.
4. Местно физическо лице е получило дивидент от компания в чужбина и съответно дължи окончателен данък, като при това само е задължено да определи неговия размер и да го внесе, както и да подаде декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ.
-------------------------
Кога не се подава декларацията?
Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО (образец 4001) не се подава, в случай, че физическото лице е придобило доходи от изброените по-горе източници (наем, упражняване на свободна професия и т.н.), но не дължи данък за придобитите доходи или дължимият данък се удържа и внася от платеца на дохода.

-------------------------
Примери:
1. Физическо лице, което е пенсионер, получава месечно наем от друго физическо лице в размер на 500 лв. Наемодателят няма други доходи освен въпросният наем и пенсията. Лицето е с намалена работоспособност 65 на сто и според правилата на ЗДДФЛ не дължи авансово данък, тъй като облагаемият му доход няма да превиши сумата от 7920 лв. В този случай лицето не следва да подава декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ, тъй като няма дължим данък.
2. Физическо лице, получава възнаграждение по извънтрудово правоотношение, като платецът на дохода е предприятие и съответно то е задължено да определи, удържи и внесе авансово данък върху изплатения доход. В тези случаи декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ се подава от платеца на дохода (предприятието) и съответно физическото лице не следва да декларира дължимия данък.
3. Физическо лице – адвокат започва дейността си през м. септември 2013 г. и първата дата, на която получава доход е 02.10.2013 г. За доходите, придобити през четвъртото тримесечие на годината лицето не дължи авансово данък и съответно не подава декларацията за дължим данък (образец 4001) за това тримесечие. В конкретния случай облагането на доходите ще се извърши едновременно с подаването на годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2013 г.
-------------------------
Какви са сроковете за подаване на декларацията за дължими данъци?
Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО (образец 4001) се подава в сроковете за внасяне на дължимите данъци, а именно:
1. За дължимия авансово данък за доходите от наем и друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, както и за дължимия авансово данък за доходите от друга стопанска дейност (упражняване на свободна професия, извънтрудови правоотношения и т.н.) – декларацията се подава в срок до края на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода, като за четвърто тримесечие  не се внася авансово данък и съответно декларация не се подава. Следователно, за изброените видове доход, декларацията за дължими данъци (обр. 4001) се подава през 2013 г., както следва:
·         за дължимия авансово данък за доходи, придобити през първото тримесечие на годината – в срок до 30 април 2013 г.;
·         за дължимия авансово данък за доходи, придобити през второто тримесечие – в срок до 31 юли 2013 г.; и
·         за дължимия авансово данък за доходи, придобити през трето тримесечие – в срок до 31 октомври 2013 г.
2. За дължимите окончателни данъци по глава шеста от ЗДДФЛ, в случай, че задължението за определяне и внасяне е на физическото лице – придобило доходите декларацията за дължими данъци (обр. 4001) се подава през 2013 г., както следва:
·         за дължимия окончателен данък за доходи, придобити през първото тримесечие на годината – в срок до 30 април 2013 г.;
·         за дължимия окончателен данък за доходи, придобити през второто тримесечие – в срок до 31 юли 2013 г.;
·         за дължимия окончателен данък за доходи, придобити през трето тримесечие – в срок до 31 октомври 2013 г.;
·         за дължимия окончателен данък за доходи, придобити през четвъртото тримесечие – в срок до 31 януари 2014 г.
В случай, че едно и също физическо лице освен авансов данък е задължено да внесе за конкретното тримесечие и окончателен данък (напр. за доходи от дивиденти от чужбина) – попълва една бланка, в която описва двата вида данък.

Санкции
В случай, че физическото лице не изпълни задължението си за подаване на декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ (образец 4001) в установените срокове, се наказва с глоба в размер до 500 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание. При повторно нарушение глобата е съответно в размер до 1000 лв.
           
Начини на подаване
Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци  се подава:
·         лично или чрез упълномощено лице в офисите на НАП;
·         по пощата с обратна разписка;
·         по електронен път – чрез интернет с електронен подпис.

Защо се подава?
Необходимостта от въвеждането на задължение за подаване на декларацията за дължими данъци се свързва с новия ред за погасяване на публичните вземания, а именно постъпилите плащания след 01.01.2013 г. се обвързват автоматично с вписаните в данъчно-осигурителната сметка на лицето задължения по реда на тяхното възникване. От друга страна, задълженията се формират в данъчно-осигурителните сметки на лицата само въз основа на акт на орган по приходите или въз основа на подадена декларация. Ето защо е необходимо всяко възникнало задължение за внасяне на данък, включително от физическо лице, да бъде обвързано с конкретна декларация и за авансовите данъци за доходите от наем и от друга стопанска дейност, както и за окончателните данъци по глава шеста от ЗДДФЛ това е именно декларацията за дължими данъци (образец 4001).