Бисквитки

петък, 10 февруари 2012 г.

Снегът отлага представление

Поради неблагоприятните атмосферни условия – трайно задържали се отрицателни температури и дебела снежна покривка, се отлага гостуването на „Секс, наркотици и рокендрол” от Ерик Богосян. Спектакълът с участието на Асен Блатечки, който трябваше да се играе на 15 февруари /сряда/ от 19.30 часа на голяма сцена във Врачанския театър, ще се играе на 26 март /понеделник/ също от 19.30 часа на голямата сцена на ДКТ – Враца.
Ръководството на ДКТ – Враца се извинява на зрителите за причиненото неудобство. Всеки, който иска да посети спектакъла на 26 март от 19.30 часа, може да го направи с купения вече билет, без да е нужно да прави презаверка. Онези зрители, които не могат да присъстват на новата дата на спектакъла, да заповядат на билетна каса, за да получат парите си обратно срещу връщане на билетите.
Ръководството на ДКТ – Враца се извинява за причиненото неудобство, но очаква да получи разбиране от страна на истинските ценители на театралното изкуство от Враца и региона. Все пак изкуство се прави и с мисъл за здравето на хората, а не на всяка цена!








Покана

Уважаеми госпожи и господа,
Имам удоволствието да ви поканя да присъствате на изявите, посветени на отбелязването на 139-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски. 
Програмата по отбелязването включва:
17.02.2012 г. /петък/ от 17.00 ч.
Вечер за Апостола на свободата с участието на проф. Андрей Пантев
Регионален исторически музей
19.02.2012 г. /неделя/
·        10.15 ч. Поднасяне на цветя пред бюст-паметника на Васил Левски от ученици от ОУ ”В. Левски”
площад „Левски
·        10.30-10.50.ч. Панихида за дякон Игнатий - Васил Левски и литийно шествие от храма до паметника на Васил Левски пред Пощенска палата
Възнесенска църква
“Храм-паметник Свети Софроний епископ Врачански”
·        11.00 -11.15 ч. Отбелязване на 139-та годишнина от гибелта на Васил Левски
Паметник на Васил Левски пред Пощенска палат
Вашето присъствие ще бъде чест за мен! 
инж. Николай ИВАНОВ
Кмет на Община Враца

Община дава пари за новородени


Със заповед  на кмета на Община Враца инж. Николай Иванов от 9. 02.2012 г. и в изпълнение на решение на Общински съвет – Враца се възстановява изплащането  на еднократната целева финансова помощ за новородено дете за 2011 г., осигурена от бюджета на Община Враца. Финансовата подкрепа за децата, родени през 2011 г. ще се изплаща до 30. 06. 2012 г.  
 Сумата е в размер на 100 лв. за едно дете и 300 лв. за новородени близнаци.

Ново отличие за ученици от ПМГ във Враца

 По случай международния ден за безопасен Интернет - 7 февруари 2012 год. Националния център за безопасен Интернет обяви конкурс на тема "Мост между поколенията - да открием дигиталния свят заедно и безопасно". Сред представените 170 работи от страната жури с председател Милена Дамянова - зам.министър на МОМН присъди почетна трета награда за пиесата на Ангел Николчев - ученик от VIII Б клас на ПМГ Враца.Група ученици от същия клас заедно с класния ръководител и преподавател по български език и литература Николина Андонова участваха в подготовката и представянето на пиесата на сцената на Куклен театър - гр.софия. Помощ в това мероприятие оказаха и професионални режисьори от НАТФИЗ. Представянето на ПМГ бе прието с бурни ръкопляскания от публиката в залата - ученици от софийските  училища и представители на Просветното министерство, Държавната агенция за закрила на детето, многобройни спонсори от различни фирми и фондации. Тържеството завърши с награждаване на победителите от Калин Каменов - зам.председател на Агенцията за закрила на детето. Въпреки тежките атмосферни условия учениците от VIII Б клас на ПМГ достойно защитиха честта на училището и на град Враца.

Полицията: Обстановката в областта се успокоява


Без ел. захранване са пет махали на с. Средни рът, общ. Ром
През изминалото денонощие от 09.00ч. на 09.02.2012 до 06.00ч. на 10.02.2012г., са реагирали на следните сигнали
От 20:45 часа на 08.02.2012 г., спасителна  група  с верижна техника е изпратена за с. Средни рът, общ. Роман, за сваляне на болен 75-годишен мъж. Заедно с медицинско лице и близки на възрастния мъж, групата се е отправила  към къщата. Поради трудния терен, на 10 км над с. Средни рът машината е спряла поради невъзможност да продължи.  На 09.02.2012г., спасителния екип е подменен и увеличен на 5 служители на ОУПБЗН. Около 14.10ч.екипа е пристигнал на мястото,  намерени са двама души (семейство)- Й.М./75г./ и П.М./76-годишна/. И двамата са били  в добро здравословно състояние. Предложено им е да бъдат свалени при роднини, но са отказали.
- От 15.10ч. до 16.10ч.- спиране на водата и обезопасяване на спукан кран на ВиК инсталация, в гр.Враца ул.”Генерал Леонов”(Бивше зъболечение)


На вниманието на превозвачите

Фериботния комплекс Оряхово-Бекет е затворен поради ледохода по река Дунав.
В момента на паркинга на КПП-Оряхово има 23 ТИР-а, други 27 са паркирани  в района на комплекса.
Не може да се каже колко време ще е необходимо за възстановяване на работата на ферибота.
 

Коснултаивен съвет проведе първото си заседание

В залата на Община Враца се проведе първото заседание на Обществения консултативен съвет по култура, председателствано от Кмета инж. Николай Иванов. Съставът на консултативния съвет обхваща творци и дейци на културата от всички области –художници, поети, архитекти, музиканти, както журналисти и личности, които със своите идеи и новаторско мислене могат да бъдат полезни за развитието на културата в нашия град. На заседанието беше утвърден статута на Обществения  консултативен съвет по култура и беше избрано Оперативно бюро на съвета.

СТАТУТ

на

Обществен  консултативен  съвет  по  култура


          Общественият консултативен съвет се създава като консултативен орган към  кмета на Община Враца. В съвета влизат доказани професионалисти в своята област, изявени общественици, ръководството на ПК по култура към Общински съвет,  както и личности,  доказали своята гражданска позиция.

          Общественият съвет  е отворена структура и има консултантска дейност, отнасяща се до важни обществени въпроси, при които се явява необходимост от обществено разглеждане и предложение до компетентните органи. Общественият съвет   предлага решения или възможности за решения на общинската администрация по обсъжданите въпроси.

Общественият съвет да бъде  генератор на идеи за опазване на духовността, развитието на културата  и издигане авторитета на  общината като културен и туристически център.

          Общественият съвет се свиква не по-малко от два пъти годишно и се председателства от  кмета на Общината или зам.-кмета по образование, култура, спорт и туризъм. Разглежда и наболели обществени въпроси, поставени  в писмена форма от членове на съвета или граждани.

          За по-добра и ефективна работа Общественият консултативен съвет избира на първото си заседание през 2012 година оперативно бюро от пет души, което заседава ежемесечно. Мандатът на обществения съвет е 4 години и съвпада с мандата на общинското ръководство.

          Работата в  Общественият съвет  е на доброволни начала.

Оперативното бюро на консултативния съвет има следните членове:

1. Огнян Пищиков

2. Георги Ганецовски

3. Димитър Панов

4. Радосвета Крумова

5. Явор Венчев

На проведеното заседание съгласно дневния ред бяха разгледани финансовите параметри за обезпечаването на дейността на културните институции и осъществяването на културния календар на Община Враца за 2012 година.

На срещата бяха обсъдени също така и внесени предложения за провеждане на Ботеви дни 2012.

2 253 търговски обекти във Врачанско вече имат дистанционна връзка с НАП


От НАП напомнят, че в края на март изтича срокът, в който всички, притежатели на фискални устройства, трябва да ги свържат с агенцията. Дотогава всички бензиностанции и газ-станции в страната трябва да монтират нивомерни системи на резервоарите си.
Общо за цялата страна досега, онлайн връзка на фискалните си устройства с приходната администрация са осигурили над 120 000 търговци.
От област Враца до момента, 2 253 търговски обекта са осъществили връзка  с информационната система на НАП. Най-голям е броят на обектите за търговия на дребно с хранителни стоки – 372, дистанционна връзка вече имат и 147 питейни заведения, 147 магазина за облекло, 135 обекта за предоставяне на медицински услуги и др. Досега няма свързани касови апарати с агенцията на  обекти за обмен на валута, за продажба на велосипеди, за ремонт на мебели,   дискотеки и др.
От офис на НАП Враца призовават своите клиенти да не изчакват, а да се обърнат своевременно към обслужващите ги сервизни фирми, защото с наближаване на крайния срок  се удължава  времето, за което технологично ще става връзката с агенцията.
Всеки търговец може да провери  в интернет страницата на агенцията http://nap.bg дали неговото фискално устройство подлежи на доработка, за да отговори на изискванията на наредбата за отчитане на продажбите или ще му се наложи да си купи ново.
Допълнителна информация за свързването на касовите апарати със сървърите на НАП търговците могат да получат на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.
Неспазването на определените в Наредба Н-18 срокове ще доведе до запечатване на обекти и налагане на глоби до 10 000 лв., което никога не е било цел на НАП, затова препоръчваме на своите клиенти, да не изчакват, за да не пропуснат последния срок за осигуряване на дистанционна връзка с агенцията.

Враца участва в голям туристически проект

Община Враца взе участие в двудневна работна среща по проект „Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН от България” на Министерството на  икономиката, енергетиката и туризма в  хотел „Централ Парк” град София. Проектът стартира през месец ноември 2011г. и е на стойност 64 284 евро. Конкретните цели на проекта са повишаване осведомеността и разпознаваемостта на дестинациите ЕДЕН чрез интегрирането им в туристическата реклама на България, изграждане на информационно- комуникационна платформа с участието на всички заинтересовани страни като инструмент на добри практики и въвеждане на модели за развитие на устойчив туристически продукт, насърчаване на сътрудничеството между дестинациите ЕДЕН на Балканите за формиране на трансгранични туристически продукти и утвърждаване на имидж на региона като съвкупност от уникални и изключителни дестинации.         
Основната цел на проекта и предвидените дейности е да представи България като дестинация за специализиран туризъм и да промотира възможностите й в областта на екологичния, културния и спа- туризма. В ЕДЕН дестинациите са включени победителите и техните подгласници от конкурсите ЕДЕН през последните 3 години. Община Враца е участвала в проекта „952: Природата Ви приветства”.
Проектът предвижда издаване на имиджова брошура на ЕДЕН-дестинациите, пътна карта за сътрудничество и изграждане на партньорска мрежа, онлайн фотоконкурс „Отлични туристически дестинации ЕДЕН-България 2012” за любители, провеждане на Балканска среща на дестинациите, създаване на уеб портал и интегрирано представяне на дестинациите в националния портал www.bulgariatravel.org и популяризиране на ЕДЕН мрежата в Интернет чрез уеб банери.
Имиджовата брошура дава цялостна представа за инициативата ЕДЕН на Европейската комисия и представя подробна информация за всяка от ЕДЕН дестинациите от трите Национални конкурси за отлична туристическа дестинация-  „Тракийски дух”, „952: Природата Ви приветства” и „Водата- извор на живот” и ще бъде представена официално по време на предстоящите международни туристически изложения в София, Берлин и Букурещ.

четвъртък, 9 февруари 2012 г.

Банатчанин създаде музей в къщата си

Банатското българско село Бърдарски геран се слави с обичта към миналото и традициите. В него е единственият етнографски музей в общината, наречен "Банатска къща", създаден през 1987 г. по повод честването на 100-годишнината на селото. Жителите на Бърдарски геран имат забележителен нюх за стойностното и са страстни колекционери. Пример - уникалният музей, който създаде в къщата си Стефан Франев, най-младия любител музикант от фамилията Франеви, в която любовта към музиката се предава от баща на син от поколения. Стефан свири на тромпет от четиригодишен и бързо успява да се включи в състава на селския "оркестър за сватби и погребения", наречен "Банатска духова музика".
Интересът към старинните предмети започва от първия досег до някогашните музикални инструменти, грамофони, носии, предмети на бита. Събира от възрастни хора различни предмети. Стефан разказва как като питал някоя баба дали има стара ютия или нещо друго, тя му казвала да се качи сам на тавана и да си вземе каквото намери за колекцията. Така събира ценни вещи, които сега са в сбирката,превърната в обич към родното, към миналото, към традициите, към Бърдарски геран. И запазва духа на банатските българи.
Светлана Караджова

53 годишен се застреля в дома си

Вчера от тел.112 е получено съобщение от 52-годишна жена от гр.Враца, която е заявила, че около 09.50ч. в семейното им жилище в гр. Враца, ул. „Братя Миладинови”,  съпруга й Т.М./53г./ се е прострелял   със законно притежаван револвер.  Извършен е оглед, иззето е оръжието, боеприпасите и разрешителното за него. Образувано  е дознание.

Обстановката в Област Враца

Без ел. захранване са:
-          пет махали на с. Средни рът, общ. Роман.
През изминалото денонощие от 09.00ч. на 08.02.2012 до 09.00ч. на 09.02.2012 са реагирали на следните сигнали:
-          РСПБЗН АЕЦ  18.01-19.25 часа- техническа помощ в гр. Козлодуй - “Дом на енергетика”  вдигане на националното знаме. 
-          РСПБЗН Враца, 19.06-20.15 часа,  пожар без материални щети в гр. Враца,  ж.к “Дъбника” , бл. 43, вх. В, комин.
   -    От 20:45 часа на 08.02.2012 г., екип  с верижна техника и 3 спасители са направили опит за сваляне на  болен 75-годишен мъж от една от махалите на село Средни рът., но пътят е  бил непроходим.  Около  00:30 часа на 09.02.2012 г., екипа заедно с медицинско лице, сина и внука на болния се отправили  към с. Средни рът. Към 04:15 часа екипа стига на 10 км над с. Средни рът, където пътя е стеснен и машината не е могла  да продължи. Сутринта на  09.02.2012г., към мястото са заминали 5 служители  на  ОУПБЗН Враца.


сряда, 8 февруари 2012 г.

Само за влюбени

Честваме 130-та годишнина на предучилищното възпитание в България

Започна поредицата от работни срещи, свързани със отбелязването на 130-та годишнина на предучилищното възпитание в България – „Исторически аспекти на предучилищното възпитание”.
Лектор на научната беше доц. д-р Емилия Кирилова  - преподавател в катедрата по „Педагогика и методика” на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Участие взеха директори и учители от детските заведения на територията на община Враца, както и Даринка Костадинова – експерт по предучилищно възпитание в РИО на МОНМ – Враца и Валентина Михайлова – началник отдел „Образование” в Община Враца.
Доц. Емилия Кирилова направи ретроспекция на предучилищното възпитание в България и представи архивни книги, свързани с нея. Директорите и учителите продължиха работата си в работна група с цел създаване на историческа презентация на обучението в предучилищна възраст, както и работата си по подготовката на ретроспективна изложба от фотоси, която ще бъде експонирана в Регионален исторически музей в града. Провеждането на работната среща е част от предвидените пет работно - консултативни срещи по методически обединения с цел реализирането на Научно-практическа конференция „Детската градина – отговорност за бъдещето”, която е предвидена за месец  март тази година. Партньори са РИО по образование – Враца, Община Враца и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. С подкрепата на Регионален исторически музей  - Враца, РБ „Христо Ботев” – Враца, РК – ОМЕП, Враца.

Стартира Кампания „Любов към хората в беда”

Национален алианс  за работа с доброволци стартира Кампания „Любов към хората
беда
Целта на кампанията е подпомагане на пострадалите от бедствията в районите Хасково и Харманли, чрез събиране и даряване на стоки и предмети от първа необходимост
Кампанията ще протече в два етапа
В първия етап - от днес до 14 февруари в цялата мрежа от 33 Доброволчески центъра на територията на страната, нашите екипи ще мотивират хората да дарят топли обувки, домакинска посуда, спално бельо, които са най-нужни в този момент на пострадалите от наводненията
Във втория етап ще организираме събирането на битова техника и обзавеждане, за да помогнем за възстановяването на домовете на хората от бедстващите региони
Екипът на Национален алианс  за работа с доброволци /НАРД/ вярва, че с добра воля и щедри сърца можем да направим Началото по-леко за хората в беда.
Даренията очакваме в:
  • Центровете за работа с доброволци в мрежата  на НАРД  в цялата страна, адреси и телефони с контакти можете да намерите на www . navabg.com
  • регионалните Дирекции за социално подпомагане, чиито адреси можете да видите на страницата на АСП - http://www.asp.government.bg
За контакти:
Вера Кирилова
регионален координатор Пловдив,

0899 05 21 93/ verakirilova@gmail.com

Кметът на Община Враца инж.Николай Иванов: Положението е тежко

„Положението е тежко , с наличната техника се опитахме в началото да се почистят всички транспортни оси в града, което се оказа невъзможно. Четири от снегопочистващите машини аварираха, опитвайки се да почистват между спрените автомобили. Много тежка беше обстановката при общинската пътна мрежа при с.Три Кладенци, с.Девене и с.Чирен имаше снегонавявания около метър и осемдесет и се налагаше непрекъснато дежурство на машини,  за да не се търси след това    по-специализирана помощ” – съобщи  пред медиите кметът .
В тази обстановка,  до тази сутрин мисля, че не допуснахме бедствено положение. Много по-големи градове от Враца потърсиха помощ от държавата  и в момента го правят. Градът функционира нормално макар и при тежка зимна обстановка,  всички основни улици са проходими при зимни условия. Опитваме се и в момента да влезем във всички малки улички, където спрените автомобили позволяват.В селата обстановката е сравнително добра, четири от селата нямат възможност да почистят улиците си – това са с.Баница, с.Върбица  и  с.Паволче.  Различни  са причините - аварирала техника, където ще бъде пренасочена отново техника на БКС. Няма бедстващи хора, няма проблеми с ел. захранването и водоподаването. Пътят към  с.Лютаджик е необходимо да се разшири отсечката от с.Горно Озирово,  за да има нормално снабдяване с хранителни продукти.
Доста хора са на улицата и чистят при тези тежки условия, току що научихме за един проблем в района на Стария пазар, където демонстративно не се справят с работата и ще вземем дисциплинарни мерки. Инж.Иванов поясни,че става дума за работници от аварийна група  от програма  на Агенцията по заетостта,  които са употребили алкохол през работно време, вместо да работят, и ще бъдат уволнени веднага.
         Кметът поясни,че се прави всичко възможно проблемите, които възникват да се отстраняват своевременно, да се реагира на всеки един сигнал.
         В момента не правим сметка колко пари ще струва това снегопочистване, защото търсим начин да се справим с всеки един проблем. Кризисният щаб, макар и малък по численост, не е спирал да  работи от понеделник.
Община Враца е възложител на БКС и има право да се намесва по отношение на организацията на работа,  когато смятаме,че това е необходимо и това правихме цяла нощ. Мисля, че имаше ефект след като се намесих. Оценката,  която кметът Иванов  даде на БКС е задоволителна при тези условия и допълни,че тази нощ лично е наблюдавал  работата им. 
 Комисия ще направи преглед на всички търговски обекти и териториите, които са ангажимент на етажната собственост и ако се налага ще се правят санкции.
Има създадена добра организация на работа с Гражданска защита, пътно поддържащите фирми , които се занимават с републиканската пътна мрежа.
Днес с моя заповед разпоредих да се извърши обстойна проверка на всички язовири на територията на община Враца,  предвид предстоящото снеготопене,което може да стане внезапно, и трябва да вземем спешни мерки.  Като цяло това е голям проблем за общините и поддръжката на техническите съоръжения на водоемите, защото много  години в тях не е инвестирано. Това ще бъде приоритет след обстоен анализ,конструктивни заключения и подготовка на проекти за търсене на средства от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии като превантивна мярка.
Всичките 33 машини, с които БКС разполага, са включени в снегопочистването като с някои от тях ще се наложи да помогнем и на селата, прави се всичко възможно  да не се допусне бедствено положение.

Покана

Областният управител на Област Враца и компания „Южен поток България” АД на основание чл.95 от Закона за опазване на околната среда и чл.9 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС, организират консултации на 10.02.2012 г. от 13.00ч. в Областна администрация – Враца, зала VІ ет.
Срещата ще бъде във връзка с изработване на Задание за обхвата и съдържанието на ОВОС за цялостното инвестиционно намерени на възложителя  - „Изграждане на газопровод Южен поток” на територията на Република България.
Организаторите канят  за участие в срещата кметовете на общините Козлодуй, Мизия, Оряхово, и местната общественост.
Елма Глоговска
Областна администрация - Враца

Оказана помощ

На 08.02.2012г., в 08.00 часа от тел.112 е получен сигнал за закъсала линейка  на пътя гр.Оряхово- гр.Мизия.В линейката е имало 4-годишно дете.  Изпретен е екип на ПБЗН-Оряхово, който е оказал помощ. Линейката е издърпана и придружена до болницата  в гр. Оряхово.

вторник, 7 февруари 2012 г.

Обръщение от кмета на Враца

Уважаеми съграждани, поради тежките метеорологични условия, снегопочистващите машини ще се движат приоритетно по основните пътни артерии, за да се гарантира обществения транспорт. Почистване ще се прави също около здравните заведения и социалните институции.  Второстепенните улици ще започнат да се чистят, след овладяването на ситуацията. За целта, моля всички граждани да отстранят личните си автомобили от приоритетните зони и да проявят разбиране. Призовавам жителите на Враца и собствениците на търговски обекти да почистят снега от прилежащите си територии.


Кмет на община Враца
инж. Николай Иванов

Полицията: В област Враца няма бедстващи хора

Обстановката в Област Враца към 12.00 часа: Превалява сняг. Няма бедстващи хора.

Без ел. захранване са:

-         пет махали на с. Средни рът, общ. Роман.

Затворен пътен участък : Няма затворени пътища.

Останалите пътищата са нормално проходими  при зимни условия.

Специализираната техника на ОУПБЗН – Враца е в готовност за работа при зимни условия.

От 09.30 часа до 10.00 часа, отстраняване на висулки в гр. Враца, бул. “Демокрация” №18. Мястото е недостъпно и е заградено със сигнална лента.

От 10.41 часа, РСПБЗН Бяла Слатина са оказали съдействие на ЦСМП – Бяла Слатина за изтегляне на закъсала линейка с родилка на пътя между с. Галиче и с. Търнава. Намиращият се на място екип продължава да изтегля на същия пътен участък закъсали автомобили.

Проверяват язовирите

През 2011г. на територията на Област Враца са проверени два пъти / пролетта и есента/ 22 язовира. Проверките са извършени на основание Заповеди на Областният управител на област Враца и във връзка с Указания на Заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи, утвърдени със заповед №Р-22/09.02.2011г.
В Междуведомствената комисия, проверила язовирите, са били  включени представители на Областна администрация  - Враца, Областно управление “ПБЗН”- Враца, “Напоителни системи” ЕАД - клон Мизия,  Басейнова дирекция за управление на водите “Дунавски регион”- Плевен, звено Враца.
 Нивото на водата на проверените 22  потенциално опасни язовира  е било под границите на разрешения за завиряване обем. Осигурен е необходимият свободен обем от 1/3  за поемане на водите от пролетните дъждове и снеготопенето по високите части на планините. При проверките не е констатирано преливане на вода  през преливниците на язовирите.  
В област Враца язовирите са собственост на общините, а три от тях -        яз. „Върбешница“, яз. „Дъбника“ и яз. „Аспарухов вал“- Козлодуй на „Напоителни системи“ ЕАД – клон Мизия.
Към месец февруари 2012 г. по данни от собствениците на язовирите, няма опасност от възникване на аварийни ситуации и нивото на завиряване е в границите на допустимото. Наемателите на язовири, там където има такива, поддържат постоянна връзка със собствениците с оглед осигуряване безопасността на съоръженията.

Елма Глоговска
Областна администрация - Враца

Дискутират нивото на социалните услуги

В Областна администрация Враца се проведе съвместно заседание на Областен координационен екип и Звено за мониторинг и оценка на Областната стратегия за развитие на социални услуги в Област Враца. Заседанието беше ръководено от г-жа Цветелина Теофилова, Зам. областен управител и Председател на Областния координационен екип.
Представен беше Годишен мониторингов доклад за изпълнението на Областната стратегия за развитие на социалните услуги през 2011 г., изготвен от Звено за мониторинг и оценка.  Докладът е въз основа на информация събрана от посещенията на Звеното за мониторинг и оценка, съобрзано план за работа през 2011 г., както и данни, предоставени от общините за изпълнението на техните стратегии.
В изпълнение на правилата за работа на ЗМО и ОКЕ представеният Доклад беше одобрен с пълно мнозинство.
На срещата бяха направени  разяснения от г-жа Димитрийка Цанова, Директор на РДСП Враца за необходимите данни по натуралните показатели за 2013 – 2015 г. в социалната сфера, във връзка с писмо, изпратено от Изпълнителния директор на Агенция за социално подпомагане.
Гости на заседанието бяха  регионалните координатори за Област Враца по проект на Агенция за социално подпомагане "Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище". Те представиха проекта и възможностите за съвместна работа.


Поради липса на интернет връзка вчера не успях да пусна информацията.
Е. Глоговска

Отново крадат бивш техникум във Враца

Вчера в 15.22ч. от  тел.112 е получен сигнал, че няколко лица извършват кражба  в сградата на бившата ПГХТ „Мария Кюри” – Враца. Полицейски екип е задържал в сградата лицата: К.К./33г./- криминално проявен за кражба; А.М./15г./ от Враца, които направили опит за кражба на паркет от сградата на училището.                 

Над 18 млн.лв. просрочени задължения събра през 2011 година офис Враца


През 2011 година в офис на НАП Враца са изпратени  6 123 покани за доброволно изпълнение на длъжници към бюджета с обхванати задължения в размер на 34 млн.лв.
            Издадените постановления за налагане на обезпечителни мерки от сектор „Управление на дълга” са 727 за близо 32 млн.лв.
Наложени запори на банкови сметки 919 – за над 15 млн.лв.; 61 запори на движими вещи на стойност 3 млн.лв. и 21 възбрани на недвижими имоти на обща стойност 1 млн.лв.
Предадените дела за принудително изпълнение са 1 450 на стойност 64 млн.лв.
            Новообразуваните изпълнителни дела от сектор „Принудително изпълнение” са 1 707 за сумата от 55  млн.лв.
Прекратени са 692 изпълнителни производства, извършени  25 описа на имущество на длъжници, насрочени  50 публични продажби чрез търг с тайно наддаване, проведени са  41 търга.
            В резултат на предприети мерки за събиране през изминалата година  са погасени 18.2 млн.лв. просрочени задължения, в т.ч. 8.4 млн.лв. данъчни и 9.8 млн.лв. осигурителни вноски
През 2011 г. са издадени и 413 разрешения за неотложни плащания. Усилията на публичните изпълнители са насочени към мерки за събиране, които максимално да облекчат бизнеса за да продължи да извършва дейността си.
Такива възможни действия са, отсрочване и разсрочване на задълженията и даване на разрешение за неотложни плащания, при което банковата сметка на длъжника се запорира, но от нея всеки месец се изтегля само определен процент от наличните парични средства за погасяване на данъчни и осигурителни дългове, а останалите са на разположение на дружеството за да може да осъществява търговската си дейност и да не се допусне фалит.
Затова НАП препоръчва на всеки гражданин или представител на фирма, който има временни финансови затруднения при плащането на данъци и осигуровки да се свърже с публичните изпълнители, към съответната компетентна дирекция за да обсъди  различните възможности за плащане.




понеделник, 6 февруари 2012 г.

Почина актьорът Ангел Георгиев - Ачо

Почина актьорът Ангел Георгиев - Ачо, съобщиха негови близки, цитирани от пресцентъра на Министерството на културата.
Опелото ще се състои на 9 февруари, четвъртък, от 12,30 ч. църквата "Св. Седмочисленици" в София.
Една от последните роли, в които сме го виждали, е в сериала на Би Ти Ви "Седем часа разлика".
Ангел Георгиев - Ачо е роден на 28 декември 1944 г. във Враца.
Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кр. Сарафов" през 1968 г. при проф. Желчо Мандаджиев.
Работи като актьор в Драматичен театър - Благоевград, Драматичен театър – Пазарджик, 30 години е в Сатиричния театър.
От 2002 г. е в трупата на театър "София".
Има над 100 роли в театъра и още толкова в радиото, телевизията и киното.
Сред ролите му са: Сотир в "Одисей пътува за Итака" от К. Илиев, Манчо във "Вражалец" и Кочев в "Новото пристанище" от Ст. Л. Костов, Безотговорния в "Рейс", Тихов в "Мамут", Висящия в "Сако от велур" от Ст. Стратиев, Михал в "Михал Мишкоед" от С. Доброплодни, Мъжа в "Брачен етюд” от Е. Олби.
И още сме го виждали като Президента Делбек в "Хотел между тоя и оня свят" от Е. Е. Шмит, Борис – поп в "Конят на Александър Велики" и Йосиф във "Всички луди ме обичат" от Стефан Цанев, Баптиста Минола в "Укротяване на опърничавата" от Шекспир и др.
Носител е на редица национални награди:
1969 г. - IV национален преглед на българската драма и театър за ролята на Борил в "Калоян" от Камен Зидаров, Национален преглед на младежката пиеса – гр. Русе за ролята на Часовников в "Океан" от Ал.Щейн, Първа награда за радиопиеса на национален преглед – гр. Разлог за ролята на Вълкът в "Тайната сила на Мечока Пепо" от Д. Димитров, 1989 г. – Национален преглед на българската драма и театър за ролята на Маджаров и Унгарски в "Обичате ли човешко?" от Мирон Иванов; 1998 г. – Награда "Икар" на САБ за най-добра мъжка роля – Михал в "Михал Мишкоед" от Сава Доброплодни.
Актьорът има над 100 роли в театъра и още толкова в радиото, телевизията и киното, като една от последните, в която сме го виждали е сериала "Седем часа разлика"
Ангел Георгиев като дядото в сериала "Седем часа разлика"

Утре се приема проектът за обходен път на Враца

Във връзка с предстоящото приемане на проекта за обходен път на Община Враца, разяснения внесе арх. Даниел Дилков.
На 21.07.2011 г. е проведено обществено обсъждане на проекта за парцелен план на обходния път на град Враца. На него е било разяснено какво точно представлява обходния път. Преди това, проекта, внесен от ИА „Пътна инфраструктура” е обявен в ДВ. Пътя предвижда запазване на съществуващото трасе покрай яз.Дъбника, пресичане на Оряховското шосе на едно ниво с кръгово движение и  преминаване северно от пречиствателната станция на град Враца.  След пречиствателната станция пътя пресича Криводолско шосе, като пресичането също е на едно ниво , но дори без кръгово движение. По продължението си между кв. Кулата и с. Нефела се влива в пътя за Монтана чрез пътно съоръжение т.н. тромпет. Това вливане е на две нива. Предвижда се габарит на пътя Г-10, т.е  по една лента за движение във всяка една посока. Мотива е,че досега съществуващия път е двулентов и затова няма нужда да се разширява. Пътя от Ботевград до Видин е предвиден да бъде скоростен четирилентов, като обходните пътища на Монтана и Видин също са четирилентови – поясни арх. Дилков.
В околовръстния път на Враца се влива и пътя на тировете от ферибот Оряхово – около 400 тира дневно, но въпреки това мотива за двулентовия път според проектантите е недоказан трафик.
Предстои утре Висшия експертен съвет да приеме проекта за обходен път на Враца. Преди това е постъпило заявление от ИА „Пътна инфраструктура” за съгласуване на Подробния устройствен план  на Враца от Общински съвет – Враца. По закон за изграждане на инфраструктура от национално значение, Подробния устройствен план се съгласува от общинските съвети на общините, през които преминават. Общински съвет – Враца е отказал да съгласува този план и е изпратено писмо до Министъра на регионалното развитие и благоустройството с молба да бъде преразгледан проекта. До този момент няма отговор на писмото. То е било изпратено веднага след решението на 14 септември 2011г. ,. Очакванията са на утрешното заседание на експертния съвет , Министерството на регионалното развитие и благоустройството да се е съобразило с решението на Общински съвет – Враца.
„Ако експертния съвет не се е съобразил с решението на Общински съвет – Враца, законовите разпоредби за обжалването на решението се свеждат до нула” – заяви в заключение арх. Даниел Дилков.

"Рила газ" ще преработва настилки

Кметът на Община Враца инж. Николай Иванов представи информация за проведената миналия четвъртък среща с изпълнителния директор на „Рила Газ” г-н Серджо Пантано във връзка с предстоящите инвестиционни намерения през настоящата 2012 г. Обсъдени са направените до момента инвестиции от страна на газифициращата компания на територията на града, проблемите и трудностите, които са срещани, както и съдействието на Община Враца при тяхното разрешаване. На срещата са представени и предстоящите задачи за 2012 г.  Това, което в най-близко бъдеще предстои е събирането на работен екип, който да подготви плана за действие за 2012 г. и в контекста на старта на строителството по проекта за воден цикъл на град Враца. До този момент е изградена мрежа от 37 000 л. м ., предстои да бъдат изградени още 85 000 л.м. Общата сума на направена инвестиция в газифицирането на града, платена като административни и други такси е в размер на 272 511 лв. Една от най-важните задачи в края на зимния период е пълен преглед на възстановените асфалтови настилки и възстановяването им наново, там, където не са възстановени качествено, допълни инж. Иванов. За качественото изпълнение  изпълнителния директор на „Рила Газ „ е уверил, че ще Община Враца ще получи пълното му съдействие. По този начин ще се отстранят всички проблеми, налични на много места, особено по време на строителството през миналата година.
Поради късния период на изграждане на мрежата, качеството на възстановяване не е добро. Кметът на Община Враца изрази мнение, че ще се възползва от дадените правомощия от Закона за устройство на територията и общинските наредби и ще се възложи преработка на тези участъци, които не са добре възстановени. Кметът на Община Враца инж. Иванов е поел ангажимента от гледна точка на административно съдействие, при заявка за включване в газопреносната мрежа, Община Враца максимално бързо да одобрява проектите за включване на граждани или юридически лица. В момента общинското ръководство прави анализ за включването на сгради. Този анализ включва комплекс от мерки. „Ако сградата не е санирана и не са приложени мерки за енергийна ефективност, всяко отопление е скъпо” – поясни кметът. В контекста на реализирането на амбицията на ръководството, към която реална подкрепа проявява  Комисията по образование в Общинския съвет чрез фонд „Енергийна ефективност” да бъдат тотално санирани всички останали сгради на училища и детски градини, ще бъде проектирани и вида отопление. Там , където анализа показва, че този вид отопление е изгодно, ще бъде избрано отопление чрез газ, със съответната инвестиция, която ще бъде направена

Предупреждение за 05.02.-07.02.2012 г.

Според прогнозата на НИХМ – БАН през периода 05.02 – 07.02.2012 г. се очакват обилни количества валежи от дъжд и сняг.
Ще се образува нова снежна покривка, налице е реална опасност от образуване на поледици и увеличаване отока на водите.
В Северозападна България и високите полета валежите ще са предимно от сняг, в останалите райони от дъжд. Поледици са възможни в Северна България.
По-значителни ще бъдат валежите в Рило-Родопската област – между 20 и 40 л/кв.м, а в североизточните райони между 10 и 15 л/кв.м.
Очаква се повишаване нивото на реките и локални разливи.
Ще духа умерен вятър, в западната част от Дунавската равнина от северозапад, в останалите райони от югоизток. Максимални температури ще бъдат предимно между 2° и 7°, в Северозападна България между минус 5° и 0°.
В планините ще духа силен до бурен юг–югозападен вятър, който по-късно ще се ориентира от изток и ще отслабва.
В тази връзка да се предприемат мерки за повишаване готовността за действие при обилни валежи на територията на цялата страна.
Чрез дежурните длъжностни лица в ОКИЦ на ОУПБЗН и Областните и Общински съвети за сигурност, дежурните части на ОД на МВР и диспечерските пунктове на електроразпределителните и ВиК дружества, да се предупредят за очакваните ниски температури, опасност от заледявания и наводнения, областните управители, кметовете и заинтересованите фирми и организации и се следи за измененията на обстановката на територията на областите.

 

НАП предлага нови електронни услуги

НАП вече издава персонален идентификационен код (ПИК) за достъп до електронни услуги без да е необходимо закупуването на електронен подпис. Чрез този код клиентите на администрацията съвсем скоро ще могат да проверят
·        какъв е осигурителния им доход - върху каква сума работодателите, внасят осигурителните им вноски
·        данните в индивидуалната им партида по Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) - в кой пенсионен фонд е осигурен и каква е натрупаната сума до момента по партидата
·       декларираните пред НАП трудови договори за лицето от неговия работодател;
·        декларираните от юридическите лица пред НАП трудови договори;
·        и да подадат искане за издаване на документ
Гражданите и представителите на юридически лица могат да получат персонален идентификационен код след подаване на заявление по образец, което може да се изтегли от тук www.nap.bg. Заявлението може да се подаде във всеки офис на НАП, включително и по пощата, но получаването му става лично в офиса на агенцията по постоянен адрес за физическите лица и адрес на управление на юридическите лица.

Предвижда се в близките месеци достъпът до тези услуги да се разшири и той да става не само чрез интернет, но и чрез системата на кол центъра на НАП – 0700 18 700. До края на годината се предвижда определени групи клиенти на НАП да могат да правят справки чрез ПИК и в личната си данъчно-осигурителна сметка
            До този момент в офис Враца са издадени 63 персонални идентификационни кода за достъп до електронни услуги.

КООП откри нов магазин

В село Остров бе открит още един магазин от веригата КООП.
Гости на празника бяха   Величка Петрова- началник отдел търговия,  Йордан Дилков- изпълнителен директор на „Колендро” ЕООД, Атанаска Петкова и Галилей Гръблев - кмет на селото.
Под ръководството на секретаря на читалището Ирена Станкулова пенсионери от клубовете изнесоха кратка музикална програма.
Благодарност към ръководството на ПК ”Единство” за поканата да станем част от техния  празник.
Пожелаваме търговията в новия магазин да върви по вода! Много клиенти и късмет!
Още ношини ш сайта на Оряхово

неделя, 5 февруари 2012 г.

Почина писателят Кирил Торомански

         
На 4 февруари 2012 година почина писателят Кирил Торомански
Кирил Торомански е роден на 29 март 1925 година в село Долно Церовене, област Монтана
Завършва гимназия в София (1944) и българска филология СУ  “Климент Охридски" (1952). Редактор в Радио София (1949 - 50), специален кореспондент и кореспондент за Северозападна България на в. "Литературен фронт" (1952 - 62), очеркист във в. "Отечествен зов" - Враца (1962 - 70). Редактор във в. "Ботевско знаме".
Литературната си дейност започва през 1950 година с очерци на селска тема, поместени във в. "Литературен фронт". Творчеството му се характеризира с жив интерес към актуалната проблематика на съвременното социално развитие, към промените в живота на българското село през 50-те и 60-те години. Първата му книга "Агитпунктът свети" излиза през 1952 г. 
В периода от 1980 – 1992 година е член на редколегията на алманах „Околчица”. 
Негови творби са публикувани в сп. „Пламък”, алманах „Околчица”, в. Литературен фронт” и „Литературен форум” (1993) и регионалния периодичен печат.  Има издаден сборник на руски език с избрани творби.
Кирил Торомански е един от основателите и заместник председател на Клуб на дейците на културата във Враца, където развива активна обществена дейност.
Автор е на 13 книги, добили национална известност като сборниците с разкази “Пробудената равнина”, “Низи”, “Огньове от есенна шума”, “Лулило”, “Шумоленето на листопада”, както и романите “Отава”, “Въжетата” и “Кръгът на зимите”.
Торомански е отличаван с много литературни награди и е носител на Наградата на българските журналисти “Златното перо”.
Неговата житейска и литературна биография е включена в “Българска литературна енциклопедия” на Българската академия на науките.
Авторът е подготвил повест и нов роман, чието издаване предстои
Награди
През 1974 година става носител на литературната награда “Васил Воденичарски”, учредена от АПК “Огоста” – Хайредин за книгата му с очерци “Огньове от есенна шума”.
          През 1976 година получава втора награда за “Пазачът на слани” в раздела за очерци и есета от литературния конкурс, обявен от Окръжния съвет за изкуство и култура – Враца. 
          През 1983 година получава трета награда в конкурса на Окръжен съвет за култура и издателство „Христо Г. Данов” за написване роман на съвременна тема – „Кръгът на зимите”.
          През 1987 година му е присъдена наградата за творчество „Златно перо” във връзка с приключилия конкурс на Съюза на българските журналисти, която се присъжда в навечерието на 1 ноември – Ден на българската журналистика

Поклон пред светлата му памет!



Клуб на дейците на културата-Враца