Бисквитки

събота, 7 декември 2019 г.

Калин Каменов награди победителите във второто издание на турнира в памет на Сашо Ангелов

Над 100 деца участваха във второто издание на турнира в памет на футболиста от Ботев Враца – Сашо Ангелов. В спортната проява, която се проведе в залата на ППМГ „Акад. Иван Ценов“, участие взеха четири отбора на домакините от Ботев, както и състезатели от отборите на Локомотив Мездра, Пегас Видин, Монтана и клуб „Звездичка“.
Победителите бяха наградени от кмета Калин Каменов, който поздрави младите таланти и им пожела да не се отказват от спорта.„Благодаря на всички, които участваха в турнира, посветен на легендатаСашо Ангелов. Вярвам, че с подкрепата на вашите треньори и родителите ви, ще продължавате да се развивате и да ставате още по-добри!“ – каза още Каменов.
Първото място в турнира взе отборът на Монтана, следван от тимовете на Ботев Враца и Локомотив Мездра, които си поделиха второ и трето място. Четвъртото място зае отборът на Пегас Видин.
Събитието се организира от Ботев Враца, с подкрепата на Обществен дарителски фонд за Враца и Фондация „Америка за България“.





Търговско-промишлената палата връчи наградата „Мито Орозов“ на представители на местния бизнес

На тържествена церемония, по повод 160-та годишнина от рождението на Мито Орозов, Търговско-промишлената палата връчи призове за „Новаторство, индустриален подем и социална отговорност, носещи името на видния врачански индустриалец. Гост на събитието бе кметът Калин Каменов, който благодари на присъстващите за подкрепата и работата им за развитието на града. „Местният бизнес изгражда гръбнакана Враца, затова всеки един от вас е достоен за уважение. През последната година започна изграждането на два големи завода. По този начин градът е на световната карта на автомобилната индустрия, като поетапно се нареждаме до големите икономически центрове в страната. Вярвам, че стартирането на производството на МД Електроник и Теклас ще предостави възможност за още по-голямо развитие не само на Враца, но и на местния бизнес. Гордея се с това, което правите! Вашата предприемчивост е достойна за уважение!“ – каза кметът Калин Каменов в началото на церемонията.
Приветствие към представителите на бизнеса и образователните институции отправи и изпълнителният директор на ТПП – Враца – Илиана Филипова.
В категория „Иновации“ бе отличена фирмата – „Къща на камъка“ООД.
Дружеството „Центромет“ / „Метал Технолоджи Груп“/ получи награда в категория „Индустриален подем“, а за „Инвестиции и устойчиво развитие“ бе отличена строителната фирма „Инекс Трейд“ ЕООД.
За устойчиво и технологично обновление наградата отиде при местния производител „Беана – Враца“ ООД. В категория „Най-голям износител“ призът бе връчен на „Техкерамик – М“ АД, а за цялостен принос за развитие на бубарството в България – бе отличен „Научен център по бубарство“.
В тазгодишните награди „Мито Орозов“, „Българска леярна“ ЕООД бе наградена в категорията „Млад предприемач“.
Наградите в 7-те категории бяха връчвани от наследниците на местния индустриалец – Мито Орозов.
В рамките на церемонията призове получиха и директорите на професионалните гимназии в града, както и Регионалното управление на образованието.


петък, 6 декември 2019 г.

Дядо Коледа пристигна във Враца с файтон на Мито Орозов



С реставриран файтон, направен по чертежи на видния врачански индустриалец и фабрикант – Мито Орозов, във Враца пристигна Дядо Коледа. На площад „Христо Ботев“ пред 8-метровата коледна елха бешеподготвена празнична програма, в която взеха участие приказните герои -Мечо Пух и ТигърИзненада за всички беше изпълненото желание на двамата приятели, които си пожелаха да завали сняг.    
Кметът на Община Враца - Калин Каменов поздрави присъстващите и пожела на най-малките да са здрави, да се забавляват и да получат много подаръци.
Кулминацията на вечерта беше запалването на пъстроцветните светлини на коледна елха, чиято украса тази година беше обогатена с нови фигурални елементи.
Тържеството, с което бе дадено началото на Коледните и новогодишни празници, завърши с красива заря, която озари небето над Враца.
В празничната програма участие взеха Юлия Колова в ролята на Мечо Пух и Калин Костадинов в ролята на Тигър - актьори от ДКТ Враца, детска вокална група „Детелинка” и квартет „Хармония” при ЦПЛР „ЦРД” с ръководител Маргарита Данаилова, деца от Детска градина „Слънце” - Маргарита Иванова от подготвителна група „Мечо Пух” със стихотворението „Чудна звезда” и Калоян Зарков от подготвителна група „Звездичка” със стихотворението „Край елхата” и дядо Коледа.

Училище „Васил Кънчов“ отбеляза патронния си празник с богата програма


С богата музикално-художествена програма бе отбелязана 82-та годишнина от освещаването на сградата на СУ „Васил Кънчов“. Официален гост на празника бе Калин Каменов, който призова учениците да не се отказват пред трудностите. „Патронът на вашето училище е личност, която е посветила голяма част от живота си, в името на родния си град. Това е човек, който е бил пример и модел за подражание. Днес, ние трябва да продължим неговото дело и да помагаме за развитието на Враца. Затова, имайте своя мечта, отстоявайте позициите си и я превърнете в реалност. Бъдете пример за вашите връстници, подкрепяйте се и никога не се отказвайте от поставените си цели. Честит празник!“ – каза кметът Калин Каменов на присъстващите.
Директорът на учебното заведение – Димитър Марков също поздрави педагогическия колектив и отличи изявените ученици.
Тържественият концерт продължи с изпълнения на талантливите възпитаници на СУ „Васил Кънчов“ и с програма от участниците по проект Еразъм, които са гости на учебното заведение.



Калин Каменов прие делегация от 4 държави


Кметът Калин Каменов прие гости от четири държави, които участват по международен проект, в рамките на програмата „Еразъм+“. Делегацията включва преподаватели и възпитаници на учебни заведения в Европа, които са партньори на СУ „Васил Кънчов“. Държавите, участващи в проекта „Да изградим мост между поколенията“ са – Полша, Португалия, Кипър и Турция.
„Посланието на проекта е изключително актуално, тъй като мостът между поколенията е един от начините за съхраняване на нашата идентичност. През последните няколко години организираме различни събития, насочени именно към възраждане на изконните ни ценности и традиции. Това е възможност да извлечем най-важните поуки от миналото и да бъдем по-мъдри в настоящето. Вярвам, че участвайки в проекта, ще придобиете много нови знания и умения“ – каза в приветствието си Калин Каменов.
Срещата продължи с представяне на дейностите по проекта, които включват изучаване на културно-историческото наследство на Враца и начина на живот на възрожденските българи. Директорът на СУ „Васил Кънчов“ – Димитър Марков коментира, че по време на своето посещение в града, учениците ще обучават възрастни хора как да си служат със съвременните технологии, ще бъдат посетени клубовете на пенсионера и ще се изготвят презентации и филми.
В края на дискусията, кметът Калин Каменов и ръководителите на чуждестранните групи си размениха тематични подаръци, представящи забележителностите на отделните страни.

Враца отбеляза Никулден по стара традиция


За поредна година, големият християнски празник – Никулден бе отбелязан от врачани по стара традиция – на централния площад „Христо Ботев“. Програмата започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий и освещаване на рибен курбан.
„Благодаря ви, че възраждаме българската традиция и отбелязваме Никулден заедно. Именно в дни като този се усеща духът на нашия град и всяко нещо придобива смисъл. И тази година организираме благотворителна изложба на шарани, като със събраните средства ще закупим още легла за Акушеро-гинекологичното отделение в нашата болница. Честит празник!“ – каза кметът Калин Каменов в приветственото си слово.
На всички присъстващи бяха раздадени над 1500 порции от рибния курбан, а празникът продължи с превърналата се в традиция – кулинарна изложба на шарани. Петдесетте риби, приготвени от екипите на детски ясли, градини, учебни заведения и ОП „Социални дейности“,бяха закупени от жители и гости на Враца.
На събитието присъстваха още: заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на местната администрация Нина Дакева, банкери, директори на детски и учебни заведения, общественици и граждани.
Днес, от 16:30 часа, ще бъдат запалени светлините на 8-метровата елха на централния площад, като по този начин ще се постави символичното началото на коледните и новогодишни празници в града.

Остават 10 дни за промени и плащане на авансовия корпоративен данък за 2019 година


За информация: Людмила Байчева                 
                                      Тел.:092 66 84 100

На 16 декември изтича срокът за внасяне на последната месечна или тримесечна авансова вноска за корпоративен данък за 2019 година. Същевременно това е и последният срок, в който фирмите имат възможност да направят корекция на декларираните от тях авансови вноски за тази година, за да не надвнесат ненужно данък или за да не плащат лихви към НАП при определени несъответствия на вноските.
Фирмите, чийто приходи от продажби за предходната година надвишават 300 000 лева, са длъжни да правят авансови вноски за корпоративен данък. Те  са месечни и тримесечни и се определят на базата на прогнозна данъчна печалба за текущата година.
Анализите на НАП показват, че има случаи, при които прогнозираните авансови вноски за корпоративен данък се оказват доста по-високи или по-ниски от дължимия годишен данък. Това може да доведе до начисляване на лихви от страна на НАП или пък до нужда от възстановяване на данък.
В тази връзка, законодателят е дал възможност на предприятията сами да намаляват или увеличават своите авансови вноски през годината, когато смятат, че те ще се различават значително от дължимия годишен корпоративен данък. Намалението, съответно увеличението, на авансовите вноски се ползва след подаването на декларация за промяна в тях. Този вид декларации се подават в офиса на НАП по месторегистрация на фирмата, като най-лесният начин за подаване на документи към приходната агенция си остава ползването на електронните услуги, които тя предоставя на своите клиенти
Повече информация за декларирането и плащането на корпоративен данък можете да се намерите на сайта на НАП www.nap.bg, на телефона на Информационния център 0700 18 700 /на цена, съобразно тарифата на съответния оператор/ или в офисите на приходната агенция.
ТД на НАП Велико Търново, Офис Враца 2019Стр. 1 от 2

Професионалната техническа гимназия отбеляза годишнина

С поредица от инициативи Професионалната техническа гимназия „Никола Йонков Вапцаров“ почете 94 години от създаването си. Кулминацията на патронния празник беше на 5 декември с тържество в двора на учебното заведение, в рамките на което бяха рецитирани стихове на поета Никола Вапцаров.
Празничният ден продължи с тържество шествие и поднасяне на цветя пред паметника на видния врачански фабрикант и индустриалец Мито Орозов. В честването на годишнината се включи и кметът Калин Каменов, който връчи поздравителен адрес на директора на гимназията Ирма Емилиянова.  


четвъртък, 5 декември 2019 г.

Първото българско Село на книгата – Челопек бе домакин на представянето на новия роман на Нидал АлгафариИ


Кметство - с.Челопек и Сдружение Книгинипосрещнаха талантливия писател, режисьор, сценарист и продуцент Нидал Алг
афари с новия му роман в две части „Рано или Късно“. В уюта на селския Пенсионерски клуб „Баба Илийца“, сред традиционното гостоприемство на местните жители той разказа за сюжетната линия на творбата си и запозна присъстващите с  любопитни и реални исторически факти, вплетени в нея. Това е поредната негова книга с премиера в село Челопек, и първото литературно произведение, представено в населеното място, след приемането му за член на Международната организация на градовете и селата на книгата. Преминалата сред много интерес среща с любители на словото завърши с посещение на  НидалАлгафари в книжарничка „Извор“, която го очарова и от която закупи антикварна книга, за да подкрепи начинанието на Сдружение „Книгини“. Домакините на събитието желаят успех на романа „Рано или Късно“ и нестихващ творчески ентусиазъм на г-н Алгафари.  

До края на декември земеделците избират как да се облагат доходите им за 5 години напред


За информация: Людмила Байчева                 
                                      Тел.:092 66 84 100
Физическите лица,  регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2020 година, напомнят от Национална агенция за приходите /НАП/
Правото на избор се упражнява с подаване на декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ в срок до 31 декември на предходната година. Изборът е валиден за 5-те последователни данъчни години и не е необходимо той да се потвърждава ежегодно с подаване на нова декларация. При облагане по реда, предвиден за едноличните търговци, регистрираните като земеделски стопани физически лица  не могат да ползват правото за преотстъпване на данъка върху годишната данъчна основа, който е предвиден в чл. 48, ал. 6 от ЗДДФЛ.
Новорегистрираните през 2019 г. земеделски производители, могат да изберат за същата година да се облагат с данък върху годишната данъчна основа по реда, предвиден за едноличните търговци /чл. 28 от ЗДДФЛ/, като изборът се декларира в годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2019 г. В случай, че желаят да продължат с този ред на облагане през 2020 г. и следващите четири години, е необходимо да подадат декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ в срок до 31 декември 2019 г.  Образецът на декларацията  за избор на реда за облагането на доходите на земеделските стопани може да бъде намерен на сайта на приходната агенция www.nra.bgррубриката „За гражданите“, в Документи - данъци
Декларацията се подава лично от земеделския стопанин или негов упълномощен представител в офиса на НАП по постоянен адрес на физическото лице. Декларацията може да се подаде по електронен път и по пощата.
 Повече информация за избор на реда за облагането на доходите, попълване на декларацията и за плащане на дължимите данъци, земеделските стопани могат да получат на телефона на НАП  0700 18 700 /на цена, съобразно тарифата на съответния оператор/.

Нова книга на Иван Пенев


Клуб на дейците на културата и Регионална библиотека „Христо Ботев”- Враца представят новата книга на Иван Пенев „Сбогуване”.
Премиерата на стихосбирката ще бъде на 11-ти декември 2019 г. /сряда/ от 17.30 часа в читалнята на Регионалната библиотека, Враца, ул.”Петропавловска” 43.

Иван Пенев е роден през 1942 г. в село Ореш, община Свищов.
Завършил е Сoфийски университет „Климент Охридски”, специалност „Българска филология”.
Издал е седем стихосбирки – „Високо цвете” /1990 г./; „Петъчни бягства” /1998 г./; „Есенни причастия” /2000 г./ ; „Яснота” /2002 г./; „ На ръба на безкрая” / 2005 г./; „ 50 късни изповеди” /2008 г./; „Звездни сънища” /2010 г./.
Дългогодишен преподавател по български език и литература във врачански училища, обществен работник, директор на Регионална библиотека „Христо Ботев”-Враца. Член е на Съюза на българските писатели, бил е председател на Клуб на дейците на културата, носител е на Наградата за литература на Община Враца.

Враца запазва ниските нива на данъците, спрямо общините в България


Община Враца ще запази ниските нива на данъците, като предложеното увеличение за автомобилите е минимално, в зависимост от мощността на превозното средство. Предложение за промяна има и при данъка при придобиване на имущество, като отново увеличението е с 0,5% - от 2% през 2019г., на 2,5 % през 2020 г. Очакваните приходи, в размер на 300 000 лв., ще бъдат вложени приоритетно за подобряване на инфраструктурата и обособяване на паркоместа в жилищните квартали.
Предложението за промяна в стойността на данък МПС касае само мощността на автомобилите, не и екологичния стандарт. Справка в дирекция „Местни данъци и такси“ показва, че за автомобили с мощност до 75 к.с. средното увеличение е с 3,34 лв. за година. Така, собственик на автомобил с мощност от 75 к.с. през 2019 година заплаща данък в размер на 18,70, а през 2020 година – 22 лв. /или увеличение с 3,30 лв./.
При превозните средства с мощност до 102 к.с. увеличението е отново е минимално. През 2019 година собствениците на автомобили с мощност до 102 к.с. са заплащали данък в размер на 82,50, а през 2020 година увеличението ще е с 7,50 лв. или 90 лв. за година.
Предложенията на местната администрация за промени в цените на данък придобиване на МПС и имущество ще бъдат обсъдени с граждани, представители на бизнеса и общински съветници на 18 декември /сряда/, от 17:30 часа, в залата на Общинския съвет. Направените предложения ще бъдат гласувани на редовно заседание на местния парламент на 19 декември.

Ледената пързалка във Враца започва да работи от днес

От днес започва да работи ледената пързалка във Враца. Един от най-големите зимни атракциони в Северна България ще очаква любителите на кънките всеки ден от 10:00 до 22:00 часа. Цената на 30-минутна сесия за деца и ученици е 3 лв., а за възрастни – 5 лв.
Посетителите на атракциона ще тестват уменията си на леда, под звуците на коледна музика.



Светлините на елхата във Враца грейват на Никулден


Символичното начало на коледните и новогодишнпразници във Враца ще бъде поставено на Никулден, когато на централния площад ще бъдат запалени светлините на 8-метровата коледна елха. 
Тържествената програма ще започне в 16:30 часа, с пиеса на героите от популярния анимационен филм „Мечо Пух“, които ще посрещнат дядо Коледа на площад „Христо Ботев“. В празника участие ще вземат и възпитаниците на детска градина „Слънце“, както и квартет „Хармония“към ЦПЛР „ЦРД“ – Враца.




сряда, 4 декември 2019 г.

Иимениците от Община Враца, които празнуват на 6 декември – Никулден.



Никола – 361
Николай –  1619
Николина -  220
Николинка - 59
Никол - 236
Николета – 33
Ники – 9
Никита - 11
Ненка  -  19
Нина -  312
Нино -  18
Кольо – 14
Нено  2
Ненко  7

На 6 декември се отбелязва денят на един от най-почитаните християнски светци – Свети Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец. Празникът е наричан от народа Никулден.

Свети Николай властва над моретата, реките, езерата и над целия подводен свят.

За свой патрон го почитат рибари, търговци, кираджии, воденичари, ловджии, банкери.Светецът помага на младите хора да се оженят. Той е закрилник на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката.

Обреди и Традиции на Никулден

На този ден на трапезата се поднася риба, като обикновено се приготвя шаран. 
Най-често шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като “рибник”.
В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

Инспекторатът премахна неизползваеми автомобили

Звено „Инспекторат“ премахна принудително два автомобила, излезли от употреба и паркирани на терен – публична общинска собственост, намиращ се пред бл.№16, в ж.к. „Дъбника“. Превозните средства са транспортирани до център за разкомплектоване, намиращ се във Враца.
До принудителната мярка се стигна поради неизпълнение на предписанията на Инспектората за преместване на автомобилите от собствениците в установения срок. И на двете превозни средства не е заверен знакът за технически преглед, съгласно чл. 32д от Наредба №I – 45.
Акцията е във връзка със спазването на Наредбата за управление на отпадъците на територията на община Враца.
Община Враца припомня, че със заповед на кмета Калин Каменов е създадена комисия, в която участват представители на звено „Инспекторат“, експерт „Транспортна и общинска инфраструктура“ към местната администрация, както и служител към Районното управление на полицията в града. Експертите поставят специални стикери на автомобилите, които не са преминали технически преглед последните две години и са разположени върху терени, които са общинска или държавна собственост.
След поставянето на указателните стикери, собствениците на превозните средства разполагат с едномесечен срок, в който да ги преместят в имот – частна собственост. При неизпълнение на разпоредбите, автомобилът се извозва принудително от лицензиран оператор, в депо за вторични суровини. От звено „Инспекторат“ уточняват, че ако собственикът на извозеното МПС не го потърси в 14-дневен срок, то ще бъде разкомплектовано.
Целта на инспекциите е да бъдат освободени междублоковите пространства от неизползваемите превозни средства.

Калин Каменов към студенти: „Бъдете вдъхновители и работете с желание и със сърце“

За да бъдете добри, в това което работите, влагайте емоция, желание и сърце. Не се страхувайте да грешите, а извличайте поука от неуспехите. Ако на едно място не сте постигнали успех, то търсете следващото предизвикателство.“Това каза кметът Калин Каменов по време на публичната лекция, която изнесе пред студенти на филиала на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ във Враца. Каменов беше първият гост - лектор, който откри инициативата на висшето учебно заведение.
Форумът беше открит от директора на филиала доц. д-р Рени Христова-Коцева, която заяви, че лекцията се провежда по повод студентския празник – 8 декември. Над 100 студенти, от различни курсове и специалности, присъстваха на срещата, която се проведе в Младежкия дом във Враца.
Темата, която беше разисквана със студентите: „Професионалната реализация на един млад човек във Враца днес“. Каменовсподели своя опит, предизвикателствата, пред които се е изправял и грешките, които е допускал през годините, за да покаже, че човек трябва да бъде активен и  упорит, независимо дали всеки път ще постигне успех. Пред студентите, кметът разказа за ролята му като президент на студентското правителство, за назначаването му в Агенция „Закрила на детето“, по-късно оглавяването на институцията и сега като кмет на Враца.
„Пожелавам Ви, мили момичета и момчета, да бъдете вдъхновяващи преподаватели, а за дапостигнете това трябва да четете, да учите, да не се страхувате и да се обогатявате със знания всеки ден. Тогава съм сигурен, че ще успеете!“ – допълни още Каменов.
В рамките на дискусията беше представен и новият заместник-директор на филиала - д-р Елица Александрова.