Бисквитки

петък, 2 ноември 2018 г.

Осигуряват се допълнителни курсове на градския транспорт за Архангелова задушница



Във връзка с предстоящата Архангелова задушница, на 03 ноември „Тролейбусен транспорт“ ЕООД – Враца и Община Враца  осигуряват допълнителни курсове на обществения транспорт в града.
Всички тролейбуси ще се движат до спирка „Химко“, след това автобус, с учестен график, ще извозва пътниците от спирката на бившия химически комбинат до Нов гробищен парк.

„В ателието на съвременния врачански будител“


Денят на народните будители се превърна в територия на творчеството за учениците от 12-ти клас на врачанските училища ППМГ „Акад. Иван Ценов“, ПЕГ „Йоан Екзарх“, СУ „Никола Войводов“, ПГТР и ПТГ „Никола Вапцаров“, участници в инициативата на ПП ГЕРБ – Враца „В ателието на съвременния врачански будител“.
Под умелото ръководство на директора на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца - Силвия Врачовска средношколците решаваха кръстословици и подреждаха в пъзели паметните слова на народните будители.
Тихомир Машов – уредник в отдел „Музейни образователни програми”, с помощта на морзовата азбука, даде възможност на своя отбор да открие съкровищата в Регионален исторически музей – Враца.
Магията на кукления театър и създаването на етюди с кукли представи пред своята група актьорът Емил Пеняшки от Драматично-куклен театър - Враца.
Учителят по литература от ПЕГ “Йоан Екзарх“ Косьо Костадинов включи учениците в асоциативната игра с думи, производни на думата будител.
Представителят на Младежки дом – Враца –дизайнер Росица Стоянова работи с младите хора по създаването на художествени творби за България.
Творческата среща на учениците със съвременните врачански будители откри общинският ръководител на ПП ГЕРБ – Враца – Малина Николова.
„Многоликата ни история е дала почва за раждането на просветители, духовници, учители, писатели, художници, актьори, дарители и самодейци във всеки етап на развитие. Краеведската ни история е запечатала на страницата на времето имената на Софроний Врачански, Христо Ботев, Никола Войводов, Димитраки Хаджитошев, Константин Огнянович, Козма Тричков, Кръстьо-Пишурка, Цвета Кръстенякова, Иванчо Младенов, Тодор Балабанов, Григория Найденов, Васил Кънчов, Христанчо Матов. Добре дошли в „В ателието на съвременния врачански будител”, инициатива, организирана от Политическа партия ГЕРБ, като политика за младите хора на Враца, които трябва да помнят, знаят и следват стъпките, да вървят в крачките на народните и съвременни будители“, подчерта в словото си Малина Николова.
След атрактивното представяне на дейностите в творческите ателиета и споделянето на преживяванията на учениците от съвместната работа с ръководителите на групите, представители на училищата получиха подаръци от ПП ГЕРБ – Враца – портрети на народни будители и книги на врачански автори за училищните библиотеки.
С признателност и уважение към дейността на личностите, олицетворяващи съвременния врачански будител, бяха връчени почетни плакети на Георги Ганецовски, Силвия Врачовска, Емил Пеняшки, Косьо Костадинов и Росица Стоянова.
„Това е висока оценка на нашите усилия, за нашия труд и за една скромна кауза да докажем значимостта на българското историческо наследство. Този приз е заслужен, както за мен, така и за всички колеги, за което Ви благодаря“, сподели при връчването Георги Ганецовски.
„Благодаря за признанието! С всеки ден осъзнавам, че е необходимо не само да се събудим, но и да възродим онази невъобразима жажда за знание и  за самоосъзнаване“, заяви Емил Пеняшки.
„Днес получавам този приз и се надявам всеки един да осмисля деня със стойностни дела“, каза Косьо Костадинов.
Художникът Росица Димитрова пожела инициативата да стане традиция.
Силвия Врачовска сподели преживяванията си по време на творческата дейност с учениците.
„Уважаеми съвременни врачански будители, за мен е чест да Ви връча почетни плакети, с които засвидетелствам своята и на моите колеги благодарност, затова, че променяте съвременна Враца със същия дух, с който Вашите предшественици са ни я оставили в наследство. Днес младите хора на нашия град, общувайки с Вас по интерактивен начин, споделиха преживявания и емоции, оставящи трайна следа от съприкосновението с работата на врачанските творци. Честит и благословен празник!“, пожела на участниците общинският ръководител на ПП ГЕРБ – Враца.





четвъртък, 1 ноември 2018 г.

Фотоизложба представи живота и творчеството на великия композитор Александър Танев


Изложба  „Дух и слово”, посветена на 90 години от рождението на бележития български композитор Александър Танев, бе открита във фоайето на Градската концертна зала във Враца. Официален гост на културната проява бе кметът Калин Каменов. Експозицията включва 10 пана със снимки и документални данни за видния творец.
Фотоизложбата представя Александър Танев, не само в ролята му на композитор, но и на общественик, хоров деятел и професор в Музикалната академия.
На откриването присъстваха още дъщерята на композитора проф. д-р Борислава Танева, заместник-ректор на Музикалната академия, внуците Марта Танева и Алекс Атанасов, както и неговата снаха Албена Танева - доцент по политология в Софийския университет.
Празничната програма продължи с концерт  на Симфониета Враца и прожекция на филм, посветени на жизнения и творческия път на композитора.
Културното събитие е част от празничната програма на Община Враца, по повод Деня на народните будители и се реализира с помощта на Софийска община по програма „Култура“.

Посрещнаха чудотворната икона на Света Богородица


            Украинската чудотворна икона на Света Богородица – „Скоропослушница“ бе посрещната от Врачанския митрополит Григорий, кмета Калин Каменов, духовници и миряни.
            Пристигането на чудотворния образ на Божията майка в катедралния храм „Св. Апостоли“ бе известено от камбанен звън. След посрещането на иконата, започна вечерня, оглавена от Врачанския митрополит, в съслужие с отци от епархията.
            Реликвата ще остане за поклонение в храма до 5 ноември /понеделник/.
            Иконата  на Света Богородица е изписана през 1893 година, в светогорския манастир - „Св. Панталеймон“. Вярващите я нарекли „Скоропослушница“, тъй като се приема, че Божията майка бързо „чува“ молитвите на миряните.

Започна изграждането на паметник-чешма за кинорежисьора Людмил Кирков


Кметът Калин Каменов, актьорът Филип Трифонов и директорът на Дома на науката и техниката Евелина Васкова направиха символична първа копка на изграждането на паметник-чешма, в памет на родения във Враца кинорежисьор - Людмил Кирков. Идеята за построяването на монумента е на врачански общественици, които учредяват инициативен комитет, с председател актьорът Филип Трифонов, изиграл ролята на Ран в българския филм „Момчето си отива“.  Поставен бе и основният камък на паметник-чешмата, който бе осветен от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.
 „Врачанинът Людмил Кирков е създател на едни от най-известните български филми. Щастлив съм, че стартираме един проект, чрез който неговият живот и дело ще бъдат съхранени.  Сигурен съм, че след реализирането на проекта много българи ще разберат, че Враца е „люлката“ на българското кино!“ – каза актьорът  - Филип Трифонов.
Приветствие към присъстващите отправи и кметът Калин Каменов. „Радостен съм, че на днешното събитие присъстват и деца, защото по този начин ще разберат кой е Людмил Кирков. Всички ние, като негови съграждани, сме длъжни да направим възможно името на известния кинорежисьор да бъде помнено, а творчеството му – предавано на поколенията. Благодарение на Людмил Кирков много наши сънародници, не само в страната, но и по света,  обичат българското кино. Днес сред нас е и Филип Трифонов – актьорът,  участвал в много филми на врачанския кинорежисьор и заемащ главната роля в „Момчето си отива“, който е сниман в нашия град. В деня на народните будители започваме едно родолюбиво дело, свързано с почит и уважение.  Проектът на монумента е дело на врачанския скулптор  Милен Каменов. Идеята е този паметник да бъде и чешма, така че всеки, който пие вода, символично да се поклони пред живота и делото на талантливия ни съгражданин – Людмил Кирков.  Вярвам, че с общи усилия ще успеем да съберем необходимите средства и ще увековечим паметта на кинорежисьора ! Надявам се, че на другия голям празник – 24 май, да имаме повод да се гордеем с откриването на паметника-чешма“ – заяви кметът Каменов.
На откриването присъстваха още директорът на Дома на науката и техниката – Евелина Васкова, която е заместник-председател на Инициативния комитет „В памет на Людмил Кирков“, заместник областният управител Мирослав Комитски, общински съветници, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, главният архитект Чавдар Спасов, общественици, ученици и граждани.
Монументът ще бъде изграден в градинката срещу Дома на науката и техниката, а мястото ще бъде облагородено. Модерната визия на монумента е подчинена на формата на кино лента, съчетаваща чешма и барелеф, пластично изграден, извисяващ се над композицията, така че всеки отпивайки от „извора“ да направи своя символичен поклон пред таланта на Людмил Кирков. На паметника ще бъдат изписани биографични и кинематографични данни за Людмил Кирков. Бележитият врачанин е автор на 16 знакови за българското кино филми, сред които „Момчето си отива“, „Оркестър без име“, „Матриархат“, „Селянинът с колелото“ и др.
Стартирала е и кампания за набиране на средства за издигане на барелефа. Всеки желаещ да подпомогне изграждането на паметник-чешмата може да направи това на дарителска сметка: IBAN BG56 UNCR 7000 2523 4044 95 в Уникредит Булбанк.
Почитането на паметта на великия български кинорежисьор ще продължи и през месец декември. В седмицата, когато е роден Людмил Кирков - 14 декември и когато е починал – 12 декември, ще се прожектират негови филми. Поканени са да присъстват и актьори, участвали в незабравимите български ленти.




Калин Каменов: „Да пазим добрината, духовността и вярата в сърцата си, защото те ще ни направят съвременните будители“


 
„Призовавам ви да пазим добрината, духовността и вярата в сърцата си, защото те ще ни направят съвременните будители“. Това каза в словото си кметът Калин Каменов по повод отбелязването на Деня на народните будители – 1 ноември, което се проведе пред паметника на „небесния покровител“ на Враца Св. Софроний Епископ Врачански.
На този ден почитаме бодрия ум, духовността и любовта към българското. Будител днес може да бъде всеки един от нас – от най-мъдрия до най-мъничкия, всеки един може да бъде полезен със своето дело и да направи така, че нашият град да бъде много по-одухотворен“, каза още Каменов.
В Деня на народните будители стотици врачани се събраха пред паметника на Св. Софроний Врачански, за да се преклонят пред именитите личности, допринесли за съхраняването на българския дух през вековете.
На събитието присъстваха още заместник областните управители на област Враца Робертино Маринов и Мирослав Комитски, общински съветници, зам.-кметът Петя Долапчиева, директори на образователни и културни институции, жители и гости на града, ученици и общественици. В празничната програма взеха участие духов оркестър при НЧ „Развитие-1869“ и средношколски хор при СУ „Отец Паисий“ с изпълнение на „Ден на народните будители“, „Де е България“ и „Колславен“.
Водосвет-молебен за здраве и благоденствие на врачани отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, а в края на тържеството в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Св. Софроний Врачански.

сряда, 31 октомври 2018 г.

Продължава засаждането на дръвчета в центъра на Враца


Озеленяването на централната градска част във Враца продължава. Днес екипи на БКС засаждат нови дръвчета от вида кълбовидна акация. Дейностите са част от изпълнението на проекта за обновяване и модернизиране на централната пешеходна зона, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.
Предстои да бъдат засадени нови дървесни видове на обособените за целта места по ул. „Г. Бенковски“ и по ул. „Иванка Ботева“. Засаждането се извършва по утвърден план-график, съобразен с метеорологичните условия. Озеленителните дейности ще продължат до окончателното изпълнение на проекта.

Калин Каменов: „Успешното училище е това, което е ориентирано към професиите и бизнеса“



Кметът Калин Каменов откри семинар по проект EDU-LAB Ново дунавско управление за постигане на съответствие между висшето образование и пазара на труда“, посветен на разработването на концепции за нови учебни програми за целите на висшето образование.
„Успешното училище е това, което е ориентирано към професиите и бизнеса. Смятам, че реализацията на проекта ще помогне не само на бизнеса, но и на представителите на средните и висши училища в нашия регион да бъдат ориентирани правилно.“ С тези думи Каменов приветства участниците във форума.
Основен фокус на конференцията бяха предложенията от дискусиите между заинтересованите страни по отношение на възможни учебни програми и теми, съответстващи на необходимостите и предизвикателствата пред висшето образование на 21-ви век и начините за ефикасно подобряване на съществуващите такива, за да съответстват на потребностите на бизнеса и индустрията. Основните цели на проекта са свързани с подобряване  на професионалните възможности на младите хора от Дунавския регион.
Врачанският бизнес в лицето на фирмите „О.М.С. Салери Клон България“, „Холсим България“, „Ромтех 3ЕС“ и „Чех Пласт“ взе дейно участие в дискусията.
На събитието присъстваха още заместник-кметът Мария Попова, представители на партньорите – Българска стопанска камара, Техническия университет – София и община Враца. В конференцията участваха и представители на членуващи в Българска стопанска камара организации, включително Индустриален клъстер „Мехатроника и автоматизация“, Българска туристическа камара, Браншова организация „Охрана и сигурност“, Индустриален клъстер „Сигурност“, Българска камара на химическата промишленост, Асоциация „Екологичен инженеринг“, Фасилити мениджмънт асоциация, професионална гимназия „Хенри Форд“, Регионална стопанска камара – Враца, а също така и на други фирми и браншови организации от Северозападен район на планиране.


вторник, 30 октомври 2018 г.

ГЕРБ‒Враца Ви кани „В ателието на съвременния Врачански будител”



В Деня на народните будители, ПП ГЕРБ – Враца организира инициативата „В ателието на съвременния Врачански будител”. Регионален исторически музей – Враца, Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, актьорът Емил Пеняшки, дизайнерът Росица Стоянова и литераторът Косьо Костадинов ще включат с разнообразни културни дейности младите хора на Враца в творчески ателиета.Събитието ще се проведе на 01.11.2018 г., /четвъртък/, от 16 ч., в Регионален исторически музей – Враца.
Вратите са отворени за всички жители и гости на града, които желаят заедно да споделим празника.
Очакваме Ви!



Калин Каменов: „Постепенно възраждаме българските обичаи и традиции във Враца“


            „В последните няколко години с моя екип си поставихме цел да променим облика на традиционните събития във Враца, като поставим акцент върху българския бит и култура. Щастлив съм, че тези промени срещнаха подкрепа от страна на нашите съграждани, като по този начин постепенно възраждаме българските традиции и обичаи. Лакмусът за това е Традиционният врачански есенен панаир. На юбилейното издание на форума присъстваха над 130 занаятчии и стотици български търговци и производители от цялата страна. Още в първия ден голяма част от продуктите бяха изчерпани. Безспорно усилията, които полагаме си заслужават, тъй като се увеличава броят на туристите в нашия град. Именно затова трябва да си поставяме по-високи цели, които с подкрепата на правителството да бъдат реализирани“ – каза кметът Каменов при откриването на съвместния проект на министерството на туризма и министерството на земеделието, храните и горите – „Сподели България“.
В рамките на форума министърът на туризма Николина Ангелкова отбеляза, че има ръст на туристите във Враца и региона за последната година с 2%. „За последните няколко месеца, над 26 000 туристи са посетили Враца. Това е доказателство, че  градът става все по-атрактивна и предпочитана дестинация, както за хора от други градове в страната, така и за чуждестранни туристи. Тук е мястото да благодаря на кмета Каменов за усилията, които полага за популяризиране на региона.“ – каза Ангелкова и допълни, че най-важната цел на проекта „Сподели България“ е да бъдат промотирани дестинациите, чрез местните ястия и винопроизводството.
Министърът на земеделието, храните и горите – Румен Порожанов заяви, че земеделието и туризмът са сред най-перспективните сектори за Европа. „В организираните срещи досега участваха над 400 представители на туристическия бранш, както и винопроизводители. Наш ангажимент е да се изработят тематични дигитални карти, които ще бъдат включени в приложението „Аз обичам България“ – каза още министър Порожанов.
Срещата продължи с дискусия, в която участие взеха представители на туристическия бранш в региона и винопроизводители.
На обсъждането на проект „Сподели България“ присъстваха още: областният управител на област Враца – Малина Николова, инж. Красимир Коев – директор на „Изпълнителна агенция по лозата и виното“, експерти от министерството на туризма, кметове на общини от региона, ресторантьори, хотелиери, земеделски производители и ученици.
Проектът „Сподели България“ предвижда създаване и популяризиране на 12 винено-кулинарни дестинации, обхващащи територията на цялата страна. За окончателното им утвърждаване се провеждат поредица от регионални кръгли маси. Реализирането на инициативата ще  подпомогне за утвърждаването на България като дестинация за четири сезона и ще допринесе за развитието на винения и кулинарния сектор.


Националната инициатива „Мениджър за един ден“

Областна администрация – Враца се включва в Националната инициатива „Мениджър за един ден“ 2018 на Джуниър Ачийвмънт. 17-тото издание на Младежкия кариерен форум се провежда на 30 октомври 2018 година в цялата страна под мотото „Вдъхнови бъдещето!“. Областна администрация – Враца подкрепя идеята на една от най-мащабните инициативи и участието на ученици от 4 врачански училища, кандидатствали чрез електронната платформа. Те ще работят в държавната институция на 30 октомври 2018 г., където политическият кабинет и екипът от експерти ще споделят своя опит с младите хора от СУ „Никола Войводов“ – Враца, ПЕГ „Йоан Екзарх“ – Враца, ПГТР и СУ „Васил Кънчов“.
Провеждането на инициативата „Мениджър за един ден“ е в синхрон с политиката на Европейския съюз образованието да бъде с практическа насоченост, за да могат младите хора да получат истинска подготовка и ранно кариерно ориентиране.



Александра Игнатова стана кмет на Община Враца за един ден


Ученичката от Професионална езикова гимназия „Йоан Екзарх“- Враца Александра Игнатова стана кмет на града в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“. Събитието се организира от фондация „Джуниър Ачийвмънт“ (JA Bulgaria) и дава възможност на младежи да се запознаят с управлението на града отблизо, като станат част от общинската администрация за един ден.
          „Надявам се днешният ден да е ползотворен и интересен за вас. Участието в програмата ще ви даде възможност да вземете решение дали искате да се занимавате с обществена дейност във Враца. Не се притеснявайте да питате, защото това е начинът да се научите. Чака ви един много натоварен ден, който се надявам да е и много интересен за вас.“С тези думи кметът Калин Каменов посрещна шестимата нови ръководители в общината.
Петнадесетгодишната Александра сподели, че позицията на кмета като управител на населеното място е от съществено значение както за политическия живот, така и за живота на жителите на града и в този смисъл представлява интерес за нея.
В тазгодишното издание ръководни постове заеха още Ивет Ненкова като председател на Общински съвет-Враца (СУ „Козма Тричков“), Ванеса Генчева – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ (СУ „Козма Тричков“), Мариела Младенова – заместник-кмет по строителство (ПГТР), Александра Вутова – главен архитект (ППМГ „Акад. Иван Ценов“) и Виолета Томова – секретар на Община Враца (СУ „Козма Тричков“).

понеделник, 29 октомври 2018 г.

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще участва в кръгла маса във Враца по проекта за 12 винено-кулинарни дестинации



Министърът на туризма Николина Ангелкова ще участва в кръгла маса за обсъждането на проекта „Сподели България“ в гр. Враца. С представители на местната власт и туристическия и земеделски сектор в региона ще бъдат дискутирани дестинациите „Мизия“ и „Златия", ще бъде направено и обобщение на 12-те винено-кулинарни дестинации на територията на страната.
В дискусията ще вземат участие министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, Калин Каменов, кмет на община Враца и инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното. 
Кръглата маса е част от инициативата за създаване и утвърждаване на дестинациите, по която съвместно работят Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите.
Събитието ще се проведе на 30 октомври 2018 г. (вторник) от 13:30 часа в градската концертна зала в община Враца.