Бисквитки

петък, 2 май 2014 г.

Крими хроника

На 01.05.14г. в 18.45ч. в ОДЧ- РУП-Б.Слатина е получено съобщение от кмета на с.Буковец,който е заявил за  извършена кражба от  необитаем дом находящ се в с.с..
От извършената проверка се установи,че за времето от 01.04.14г. до 01.05.14г. НИ след срязване на метална решетка на прозорец е проникнал в  необитаем дом, собственост на Н. И. Н. от гр.София , откъдето е извършил кражба на следните вещи: 1 бр.печка на твърдо гориво, 1 бр. телевизор марка „Нео”,3 бр. дамски зимни якета,1бр. хладилник ”Мраз”, 1 бр. готварска печка марка „Раховец” и 1 бр.кафеварка.
Щетите по данни на собственика са на стойност около 600лв.
            По случая е образувано ДП 
На 01.05.2014г. около 22.20ч. в РУП Мездра е постъпило, че в с.Елисейна, ул.Георги Марков №22, от смесен магазин собственост на ПК с МОЛ Д. Г. Д. от с.Елисейна , е извършена кражба на хранителни стоки и алкохол от неизвестни лица.Нанесената щета е около 100 лв.
Местопроизшествието е посетено от служители на РУП Мездра.Извършен е оглед при който е установено, че е взломено стъкло на прозорец, откъдето е проникнато, извършена е кражба на 1 бр. бутилка уиски Савой, 1 бр. бутилка водка Флирт, 1 бр. бутилка мастика Пещера, кафе , вафли, кюфтета в тарелки и др. По случая в РУП Мездра е заведено ДП.
ПАЛЕЖ
На 01.05.2014г. в 03.45ч. в ОДЧ на РУП-Оряхово е получен сигнал от тел.112 , че в с.Лесковец е възникнал пожар в лек автомобил Гранд Чероки ,собственост на Г. И. М. с жив. гр.Враца, ползван от Е. Д. В., жив. с.Лесковец.  Пожара  е загасен от служители на РСПБЗН гр.Оряхово.
 Извършител неизвестен.Причини и щети в процес на установяване
            Нанесената  щета е за около 6000 лева.
            Образувано е ДП.
На 01.05.2014г. в 18.31ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от  И. Ц. И. ,живущ гр.Враца, който е заявил , че на същата дата около 18.00ч. , НЛ е запалило полипропиленови  и полиетиленови тръби с различни диаметри , складирани във и извън двора на ЕООД гр.Враца, находяща се в гр.Враца, вследствие на което са изгорели неустановено до момента количество тръби и ВиК части, собственост на  АД от гр.София , както и напълно унищожен лек автомобил „Опел Астра”  , паркиран в същият двор , собственост на Г. А. Ц., живуща гр.Враца, ползван от Р. И. Ц., живущ гр.Враца, работник във ЕООД-Враца.
Пожара е изгасен  от служители на ОУПБЗН-Враца.
Нанесената щета в процес на изясняване.
По случая в РУ”Полиция”-Враца е образувано ДП.
На 01.05.2014г. в 23.05ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от П. Н. А. живущ гр.Враца, който е заявил, че на същата дата около 23.00ч. , НЛ използвайки лесно запалима течност е запалило , собственият му кафе-автомат марка „Зануси Спацио” , находящ се в гр.Враца.
Вследствие на пожара кафе автомата е унищожен.
Пожара е загасен от служители на ОУПБЗН-Враца.
По случая в РУ”Полиция”-Враца е образувано ДП.
РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
На 01.05.14г. в 09.51ч. в РУП-Враца е получено съобщение от Б. К. Й. от гр.Враца ,които е заявил,че за времето от 30.04.14г. до 08.30ч. на 01.05.14г. Н.Л. е увредило като е счупило стъклени витрини с  размер 1.5/1.2м. на заведение ,находящо се в гр.Враца, , негова собственост.
             Щета в процес на изясняване.
             В РУП-Враца е образувано преписка.
От проведените ОИМ се установи ,че извършител на увреждането е лицето М. Ц. М. от гр.Враца -криминално проявен за грабеж и кражба. М. Ц. М.  е задържан за срок от 24ч. в РУП-Враца.
На 01.05.14г. в 08.13ч. на тел.112 е получено съобщение от Л. Л. В. от гр.Враца,който е заявил,че за времето от 19.30ч. на 30.04.14г. до 08.00ч. на 01.05.14г. Н.Л. противозаконно е отнело собственият му л.а. Рено Клио ,жълт на цвят ,такси ,паркиран на неохраняем паркинг в гр.Враца.Автомобила е производство 2005 г.и няма застраховка”Автокаско”.
Щета в процес на изясняване.
В РУП-Враца е образувано ДП.
От проведените бързи ОИМ и ПСД  е установено ,че извършител на деянието е  К. И. И. от гр.Враца -криминално проявен за кражби.Автомобила предмет на престъплението е намерен изоставен в гр.Враца. К. И. И. е задържан за срок от 24ч. в РУП-Враца.
Данни за станали ПТП 
На 01.05.2014г. около 21.15ч в с.Остров катастрофира лек  автомобил „Форд Ескорт” упр. от К. К. М. от с.Остров, като блъска паркирания лек автомобил „Пежо 206” ,соб. на П. Д. В. от гр.Плевен и след което лекият автомобил Форд Ескорт напуска ПТП.
Убити и ранени няма. Щети по двата автомобила за 300лв.

Причини: неправилно движение на заден ход от страна на водача на лек автомобил Форд. К. К. М.  и лекият автомобил Форд Ескорт са установени в с.Остров, след което К. К. М.  е изпробван за алкохол с алкотест Дрегер ,който е отчел 0,00промила. На същият е съставен АУАН и е издаден протокол за ПТП.

сряда, 30 април 2014 г.

РУМЪНСКА ДЕЛЕГАЦИЯ НА РАБОТНО ПОСЕЩЕНИЕ В АЕЦ „КОЗЛОДУЙ”



На 29 април в АЕЦ „Козлодуй” пристигна на работно посещение делегация от съседна Румъния. Тя бе водена от председателя на окръжния съвет на окръг Долж г-н Йон Приотясъ и включваше кметове на близки населени места – Крайова, Бекет, Кълъраш, Раст, Дабулени и др. Включени бяха и представители на различни държавни институции – държавен ветеринарен контрол, инспекция по опазване на околната среда на Република Румъния и др.

Областният управител на Област Враца Венцислав Василев и изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов посрещнаха гостите и ги приветстваха в Информационния център на атомната централа.

Основна тема на срещата бe подготовката за обществено обсъждане в Република Румъния на Доклада за оценка на въздействие върху околната среда. „Аз се надявам, че ще продължим да си сътрудничим и за бъдещото развитие на ядрената енергетика чрез изграждането на нови ядрени мощности” – каза Иван Генов в своето приветствие. Той подчерта, че Румъния и България са едни гърди напред пред всички страни в региона, които планират да изграждат ядрени мощности.

Гостите посетиха работещия 6 енергоблок и машинна зала, за да се запознаят с основните принципи на работа в ядрената централа.

НАПИШИ СВОИТЕ ДУМИ ЗА АЕЦ И СПЕЧЕЛИ НАГРАДА!


По повод 40-годишнината от откриването си
“АЕЦ Козлодуй” ЕАД –
първата атомна централа в Югоизточна Европа,
организира
НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС ЗА ЕСЕ
на тема

“Моите думи за АЕЦ “Козлодуй”

Условия за участие:
В конкурса могат да участват ученици от 9 до 12 клас на средните училища
в България (включително завършващите през 2014 г.).
Всеки участник може да участва с едно есе с обем до 800 думи.

Всяко есе трябва да бъде придружено от следната информация:
Ø  трите имена на автора;
Ø  години;
Ø  училище;
Ø  адрес, телефон, и-мейл.

Класирането се извършва от компетентно жури. Изпратените творби не се връщат и не се рецензират, те остават собственост на организаторите и могат да бъдат публикувани в издания на АЕЦ “Козлодуй”.

Срок за изпращане на есетата – до 13 юни 2014 г., на адрес:
За конкурса “Моите думи за АЕЦ “Козлодуй”,
Отдел „Връзки с обществеността”
“АЕЦ Козлодуй” ЕАД
3321 Козлодуй

или на и-мейл:

Най-добрите есета ще бъдат отличени с награди:
-          за първо място – лаптоп
-          за второ място – таблет
-          за трето място – електронна книга


Наградените автори ще бъдат поканени в гр. Козлодуй за връчване на наградите на 20 юни 2014 г.

Враца ще събира отпадъците си по европейски стандарт

       Враца е сред първите общини в България, в които едрогабаритните неопасни отпадъци от бита, а също текстил и кожа ще се събират по европейски стандарт. Според новите изисквания на Закона за управление на отпадъците, от юли тази година всички граждани ще са длъжни да предават на обособени площадки излязлите си от употреба вещи. За тях ще бъдат поставени три контейнера на съществуващото регионално депо край града. В първия ще бъдат складирани стари мебели и други вещи, излязли от употреба, които могат да се ползват повторно, без текстил и кожа. Изделията от текстил и кожа, като дрехи и обувки, ще се събират във втория контейнер. В града ще бъдат разположени още 10 контейнера за текстил и кожа. Третият контейнер на депото ще бъде за едрогарабаритни отпадъци от бита, които са негодни за употреба. Вещите от първия контейнер, при интерес от граждани, ще им бъдат предоставяни безплатно. Събраното във втория и третия контейнер ще се ползва за гориво в пещите на „Холсим” – Бели извор. „Целта на складирането на едрогабаритните вещи е да дадем възможност за повторната им употреба и така да предотвратим образуването на отпадъци. Това е най-високата скала в управлението на отпадъци, според закона” – поясни зам.-кметът инж. Николай Йорданов.

Даниела Хитова,
главен рексперт "Връзки с обществеността"

Краеведска разходка „Домът на книгата”


Скъпи колеги, приятели, съмишленици, нашият екип има удоволствието да ви покани на познавателна краеведска експедиция по един изпълнен с трепет и сърдечен спомен маршрут: 60-годишната история на Регионална библиотека „Христо Ботев”. Нарекохме го „Домът на книгата” и идеята ни е заедно да си спомним, разкажем, споделим своите лични истории, свързани с този дом, като се спрем за среща пред всяка сграда, в която се е помещавала през годините някогашната Окръжна методическа библиотека. Приканваме журналисти, млади краеведи и всички последователи на идеята за приемственост и съхранени традиции в областта на културата да се присъединят към инициативата. Приканваме и всички вас, наши бивши и настоящи колеги библиотекари, читатели и партньори – ако в посочения ден и час не успеете да се включите в краеведската разходка, изпратете ни вашите спомени и разкази на адрес: гр. Враца, ул. Петропавловска 43, Регионална библиотека „Христо Ботев” – Отдел „Краезнание” или kraeznanievr@abv.bg - така те ще станат част от сборника, посветен на годишнината.

Заповядайте на 15 май 2014 г.
Начало: 10.00 часа – Читалище „Развитие”.

                                                                                                                                                                                           От Инициативен комитет по отбелязване на годишнината

Пръскат тревните площи срещу кърлежи


         На 7 май Община Враца ще извърши първата за тази година обработка на тревните площи във Враца срещу насекоми, акари и гризачи. Лошите метеорологични условия забавиха акцията, която бе планирана във Враца за края на април. Веднага след празниците ще започне пръскането на тревните площи на детски площадки, градинки, паркове, зелените площи към транспортните ивици, речните корита и гробищните паркове. Втората обработка срещу кърлежи, бълхи, комари и гризачи ще се извърши през юни, а третата – през август. На обществените територии в кметствата ще бъде извършена дезинсекция, дератизация и деакаризация в средата на май.


вторник, 29 април 2014 г.

Танцьори от шест страни пристигат за фестивала във Враца


Във Враца бе открит IX-ият Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет”. За празника на танца в града пристигнаха над 500 изпълнители от Република Северна Осетия – Алания, Словакия, Молдова, Черна Гора и България. Днес се очаква към участниците да се присъедини и танцов състав от Македония. До 1 май двадесетте творчески формации ще радват публиката от няколко сцени в града. Фестивалът започна с дефиле по улиците на Враца, предвождано от гайдарски състав, което премина под бурните аплодисменти на гражданите. „За мен е удоволствие и чест да открия този празник на танца, на младостта и обичта към фолклора. Надявам се настроението и на изпълнители, и на публика да бъде чудесно! На всички участници желая  успешно представяне!” – каза по време на откриването кметът инж. Николай Иванов. Сред официалните гости на церемонията бе и зам.-кметът по образование, култура, спорт и туризъм Красимир Богданов. При откриването всяка от трупите се представи с кратка визитка с танц, а в края на церемонията всички се хванаха на българското хоро.
Днес празникът продължава с концерт на чуждестранните групи, който започна в 11 ч. на фестивалната сцена пред Пощенската палата. В 18 ч. в читалище „Развитие” е гала концертът на българските състави и на гостите от „Владикавказкие алани” – Република Северна Осетия – Алания. В сряда календарът на фестивала предвижда друг гала концерт – на всички чуждестранни състави, заедно с танцовите формации от Ябланица, Варна и Берковица. Началото е в 17.30 ч. на сцената на читалище „Развитие”. На 1 май в 10 часа по централната пешеходна зона на Враца отново ще премине шествие на участниците. В 11 ч. на две сцени – пред Община Враца и при Пощенската палата – ще са последните два концерта. Всички изяви по време на фестивала са със свободен вход за гражданите.

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

понеделник, 28 април 2014 г.

11. 016 жители от област Враца се включиха в почистването


11. 016 жители от област Враца организирано се включиха в инициативата на БТВ „Да изчистим България за един ден”, а приблизителните количества събрани отпадъци до момента е над 590 тона. Голям е броят и на включилите се в почистването около блоковите и междублокови пространства в областта.
Най- голям е броят на доброволците от община Враца – над 5 000, следвани от Бяла Слатина и Мездра с 1 483 и 1 329 души.
В кампанията участие взеха общо 127 общински администрации, ведомства, фирми и неправителствени организации. Училищата и детските градини включили се в инициативата са 71, като най – много учебни заведения са от община Мездра – 20 броя.
Почистени бяха много райони в града, входно-изходните артерии на Враца, паркове, градинки, междублокови пространства и нерегламентирани сметища. Броят на нерегламентираните сметища за областта е 6, от които 4 в община Роман и 2 в община Хайредин.
Община Криводол отмени деня за чистене за някоя от следващите съботни дни, причината е породена от лошите метеорологични условия.
Областна администрация обобщи данните за активността по време на кампанията, като през целия ден изпраща периодично резултатите до БТВ.

Крими хроника

На 28.04.2014г., в  00.50ч. в  гр.Враца е спрян за проверка мотопед “Симсон” без регистрационни табели, управляван от П.Д./27г./  от с.Краводер. Водачът управлявал мотопеда след употреба на алкохол- 2,48 промила
 На 27.04.14г., около  05.30ч. в РУП-Б.Слатина се явил жител на  гр.Б.Слатина, който е заявил, че е получил телефонно обаждане от 34-годишна жена от гр.Б.Слатина, която му съобщила, че се намира в лек автомобил заедно с двама мъже и изпитва страх, че може да бъде изнасилена. Незабавно е изпратен полицейски патрул, който установил лекия автомобил на земен път по посока на село с.Бърдарски геран. В автомобила били лицата: М.И./24г./ и Г.Ц./47г./   от гр.Б.Слатина, както и жената подала сигнала. Същата заявила, че с нея е  бил осъществен полов акт против волята й от едно от лица, а второто лице извършило блудствени действия спрямо нея. Мъжете са задържани за в РУП-Б.Слатина. Образувано  е досъдебно производство.
Около 15.30 часа в гр.Б.Слатина е спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген”, управляван от Е.Д./48г./ от гр.Б.Слатина. Пробата за алкохол е положителна-  0.86 промила.
На 26.04.2014г. от 21.00 ч. до 06.00 ч. на 27.04.14 г.,  на територията на  УП-Борован е  проведена специализирана полицейска проверка за ефективно противодействие на престъпността, осъществяване на контрол по спазване на правилата за движение по пътищата, установяване  и задържане на извършители на престъпления и осигуряване на добър общественият ред.. Проверени са 7 МПС и 19  лица. Съставен  е един акт по ЗДвП.
На 26.04.2014г. от 21.30ч.  до 06.00ч. на 27.04.14г., на територията на  РУП –Б. Слатина е  проведена СПО с цел опазване на общественият ред  и противодействие на престъпността в малките и отдалечените населени места на територията на ОД МВР-Враца. Проверени са  24 МПС и 46 лица.  Констатирани са  5 нарушения,  които са санкционирани с 3 акта по ЗБЛД , 1 акт и 1 фиш по ЗДвП.
На 27.04.2014г., около 15.30ч. на кръстовище  в  гр.Б.Слатина катастрофират: лек автомобил „Мерцедес 200ЦЕ” управляван И.Г./49г./-  неправоспособен водач от гр. Бяла Слатина, който напуснал мястото на катастрофата; товарен автомобил управляван от Й.Й./40г./ от гр.Б.Слатина. Пробата за алкохол на водача на товарния автомобил е отрицателна 
В 11.20ч. в с.Люти брод е спрян за проверка  лек автомобил „Форд” без регистрационни табели, управляван от Т.Й./50г./  от с.Люти брод, неправоспособен водач/изтекъл срок на СУМПС. Пробата за алкохол е положителна- 0,88 промила.
За времето от 21.04.2014г. до 28.04.2014г., на територията на РУП - Козлодуй е проведе комплексна СПО по предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Проверка на дискотеки, барове, ресторанти и клубове, в които има данни за посещение от деца.  Проверени са 83 МПС и 314  лица. Констатирани са 65 нарушения, за които са съставени  17 акта и 34 фиша  по ЗДвП, 9 акта по ЗБЛД, 4 акта по КЗ. Образувани са 7 досъдебни производства.
За времето от 09.00 ч.  на 27.04.2014 год. до 08.00ч. на 28.04.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени.  Проверени са 8 питейни заведения, 19 МПС, 26 лица, пунктове за изкупуване на метали.  Констатирани са 10 нарушения, за които са съставени 2 акта и 6 фиша по ЗДвП, 2  акта по ЗБЛД.
За времето от 10.00 часа на 22.04.2014 г. до 17.00 часа на 27.04.2014г. ,на територията на РУП-Роман е проведена СПО с цел противодействие на престъпността. Проверени са 11 МПС и  57  лица. Констатирани са 5 нарушения, за които са съставени, 2  акта по ЗБЛД, 2 фиша по ЗДвП, 1  акт по Наредба №1 на Община - Роман.
На 28.04.2014г., в 02.00ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от с.Три Кладенци, че на улица в селото гори  лек автомобил ”Опел Астра”. Пожарът е загасен от собственика и служители на ОУПБЗН-Враца. Изгоряла предната част на автомобила. Образувано  е досъдебно производство.

 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Кметът на Враца: „Проблемът с финансовите корекции ще се реши само в диалог с държавата”



         Управляващият орган на ОП „Околна среда” със свои писма наложи финансови корекции на всички големи водни проекти в България, включително на Община Враца. Предвидената финансова корекция за Враца е 4.6 милиона лева. Тези финансови корекции са свързани с процедурата по възстановяването на финансирането по оперативната програма, което бе спряно преди няколко месеца от Европейската комисия.
„В края на миналата седмица се проведе среща с Управителния съвет на НСОРБ, където тази тема бе обсъждана подробно. Общините категорично не сме съгласни да поемем тежестта на тези финансови корекции и чрез нас да бъде решен проблемът с възстановяването на финансирането по тази оперативна програма. Подобни финансови корекции не само ще доведат до изключително тежки проблеми с бюджетите на санкционираните общини, но поставят и под сериозна заплаха  довършването на всички тези стартирали водни проекти. Това от своя страна може да доведе до още по-голяма щета на оперативната програма. Тези финансови корекции не са аргументирани. Общините не носят вина по отношение на методиката за оценяване, заложена в процедурите по обществените поръчки, които са свързани с изпълнението на водните проекти. Още повече, че голяма част от тях са провеждани в условията на извършван предварителен контрол от Управляващия орган. Да не говорим за предварителния контрол през Агенцията за обществени поръчки. Голяма част от тези поръчки са преминали и през становища на КЗК и ВАС, както е и в случая с община Враца” – категоричен бе инж. Николай Иванов.
Кметът допълни също, че Община Враца ще внесе пред Управляващия орган аргументирани възражения. Той изрази надежда, че очаква възраженията да бъдат приети, а финансовите корекции – отменени. Наложените финансови корекции за Община Враца са за пет от договорите по Интегрирания проект за воден цикъл на гр. Враца. Това са договорите за техническа помощ, за строителния мениджмънт и строителен надзор, за ВиК мрежата – Етап I, за реконструкцията на ПСОВ ( пречиствателна станция за отпадъчни води) и за доставката на помпи. Тези договори са сключени след провеждане на обществени поръчки в периода 2010 – 2011 г.
На заседанието на НСОРБ е било взето и решение за спешна среща с премиера, за да се търси решение за изход от ситуацията.  „Вярвам, че в тази тежка ситуация диалогът с МОСВ и Управляващия орган ще продължи, и ще бъде намерено най-доброто решение и за общините, и за държавата” – допълни инж. Иванов. Възможен вариант за решаване на проблема е поемане на ресурса за финансовите корекции от държавния бюджет.


Над 5 000 врачани се включиха в кампанията по почистване

5 063-ма  жители на община Враца се включиха в тазгодишната кампания “Да изчистим България за един ден”. За трета поредна година общинската администрация подкрепя инициативата на “Би Ти Ви”. В събота бяха събрани и след това извозени до депото за неопасни отпадъци 96 тона боклук, а на строителното разтоварище – 540 тона строителни и инертни отпадъци.
„За пореден път Враца показа не само инициативност, но и сериозни резултати в кампанията. Желанието ни е това да не е кампанийна дейност, а всички заедно да фирмираме една по-висока култура по отношение на опазването на териториите. Искам да благодаря на всички граждани, институции и фирми, които се включиха в кампанията” – каза кметът инж. Николай Иванов. Тази година в почистването участваха:
Училищата:
СОУ „Васил Кънчов”
ЕГ „Йоан Екзарх”
НУ „Иванчо Младенов”
ПГТР
Висшите учебни завадения в Студентски град

Детските градини:
ОДЗ „Българче” -3-те филиала
ОДЗ „Брезичка”

Организациите:
Дирекция ПП „Врачански балкан”
ЖП секция- Враца
Регионален исторически музей – Враца
Областна администрация- Враца
РИОСВ- Враца
Държавно горско стопанство –Враца
ПП „ГЕРБ”
МБАЛ „Христо Ботев”- 70 мед. сестри
Общинска администрация- Враца

Фирмите:
„Пътремонт” ООД
„Ситистрой”
„Строителна компания”
„Иванов 53”
„СП-90”
„ДДД-Груп”
„Енергоремонт груп 87” ЕООД
„ГУСВ”
„ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ”
„БИЛЛА България”
„БКС-Враца”
„ЕКОПРОЕКТ”.
На най-активните сред участниците Община Враца раздаде грамоти и награди.

 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”