Бисквитки

събота, 31 май 2014 г.

Поздрав от кмета на Враца

Уважаеми съграждани,


В навечерието сме на 138-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Синовната обич и признателност отново ще ни водят към паметните места, обгърнати с ореола на незабравата. Всички наши мисли и дела в тези дни са посветени на това събитие. Тържественото честване е неизменна част и от празника на нашия град – 1 юни.
Нека отдадем заслужената почит към героите и бъдем достойни наследници на величавото им дело!

                                                                           инж. Николай Иванов,

                                                                           кмет на община Враца

„В и К” ООД гр. Враца отчете още една успешна година

 
На Общото събрание на съдружниците, което се състоя на 30.05.2014г в учебния център на дружеството, управителят на „В и К” ООД  гр. Враца г-н Ангел Престойски отчете пред държавата и общините дейността на дружеството през 2013г. На общото събрание присъстваха кметовете на общините от област Враца, общински съветници, представител на Министерството на регионалното развитие.  

Г-н Престойски отчете, че ВиК дружеството е едно от малкото в страната напълно финансово и технически осигурено дружество и въпреки сериозните социално-икономически и демографски проблеми във Врачанска област, е успяло да постигне положителни резултати при изпълнението на всички основни икономически показатели, както и на показателите за качество на ВиК-услугите.

 Отчетени бяха направените значителни инвестиции за подобряване на ВиК – инфраструктурата.  Вложените от дружеството средства за изпълнение на инвестиционната програма през 2013г са в размер  на 4 368 441 лева,  от които за реконструирани и изградени водопроводи са вложени 1 708 195 лв, за закупуване и ремонт на машини и производствено оборудване са вложени 812 303 лв, закупените нови и ремонтирани стари транспортни средства са за 883 658 лв, за изграждане на нови и подмяна на амортизирани водопроводни отклонения дружеството е вложило 93 333 лв,  ремонтираните сгради са на стойност 100 943 лв,  възстановени са пътни настилки след отстраняване на аварии за 232 411 лв.  

 Във всички общини на област Враца са извършени реконструкции и разширения на водопроводната мрежа, като изцяло са завършени 138 обекта и е изградена и подменена с полиетиленови тръби 69 278 метра водопроводна мрежа, което е съизмеримо с подмяната на водопроводната мрежа на голям град по проект за воден цикъл.  Отделно от това дружеството е отстранило 4284 бр. аварии през 2013г. В сравнение с 2012г /4716 бр./ броят им е намалял с около 400. Тенденцията авариите да намаляват от година на година е възможна, благодарение на подмяната на над 500 км. водопроводна мрежа през последните десет години.

Въпреки засушаването през летните месеци на 2012г. и 2013г. и спадането на нивото на основният водоизточник „Среченка бара“, който достигна историческият си минимум, през отчетната година населените места с въведено временно режимно водоподаване бяха изключение. И това е благодарение на предприетите от  дружеството оптимизации по ВиК-мрежата като подмяна и монтаж на регулатори на дебит и налягане, дистанционно управление и контрол на нивата на водоемите чрез диспечерската система в дружеството и други.

Отчетено бе, че техническата обезпеченост на врачанското водоснабдително дружество е на нивото на което и да е европейско ВиК-дружество.

«В и К» ООД гр. Враца е  напълно финансово стабилно без да има каквито и да е задължения към доставчици, към НАП за осигуровки и данъци, както и към работниците за заплати.

Всички присъстващи кметове и представителят на Министерството на регионалното развитие изразиха задоволството си от добре свършената работа в дружеството през годината и успешното управление на тяхната собственост.

          


Автомоделистите няма да карат в Шумен



Поради изключително лошите метеорологични условия и още по-лошите предвиждания на синоптиците за съботния и неделния ден, Българската федерация по автомоделни спортове отложи провеждането на Първия кръг от Държавния шампионат за модели с ДВГ. Това съобщи зам.председателя на родната ни федерация Огнян Филипов. Датата на състезанието ще се определи от Управителния съвет на БФАМС.

петък, 30 май 2014 г.

Крими хроника

След ОИМ за кражба на  телевизор, токоизправител и барбекю от вилен имот в землището на  кв. Бистрец  е установено, че извършители на кражбата са лицата: К.М./18г./ и В.И./18г./ от с.Ракево. Кражбата  е била извършена през месец март 2014г, а заявена от собственика в средата на месец май 2014г. Установено е, че за периода от месец септември 2013г. до средата на месец май 2014г, двете лица са  извършили още две кражби- от вилен имот  и от жилище  в гр.Враца.
На 12.05.2014г., в РУП-Враца е постъпил сигнал от жител на гр. Враца, който  е заявил, че през месец септември 2013г., от къщата му  в гр.Враца  е извършена кражба на 140 лева. След ОИМ е установено, че извършители на кражбата са лицата: К.Ц./16г./ и М.А./17г./ от гр.Враца.
  На 29.05.2014г., в приемната на МВР в с.Гложене  е постъпила жалба от жител на същото село, който  е заявил, че неизвестно лице  разкъсало мрежа на комарник  на къщата й, проникнало  в жилището  и извършило кражба на таблет,  зарядно устройство за мобилен телефон,  флаш памет и 50 лв.  След ОИМ и ПСД е установено, че извършител на престъплението е  криминално проявеното  и осъждано лице  М.И./25г./ от същото село.
На 30.05.2014г., в 01.50ч. по време на СПО в гр.Оряхово е извършена проверка на лек автомобил „Фолксваген Голф”,  управляван от Т.Н./20г./ от гр. София. Пробата за алкохол е положителна- 1,71  промила.
На 29.05.2014г.,  в РУП-Оряхово е получено съобщение от жител на гр. Оряхово, че неизвестно лице е счупило два прозореца на Общински детски комплекс –Оряхово.  
         След ОИМ  е установено, че извършители на деянието са две малолетни лица.
За времето от 09.00 ч.  на 29.05.2014 год. до 08.00ч. на 30.05.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена  СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са  6 питейни заведения, 15 МПС, 23  лица, 2 пункта за изкупуване на метали,  1 заложна къща. Констатирани са 7 нарушения. 
На 29.05.2014 г., в частен дом в  с. Радовене е извършена полицейска проверка. Намерени  и иззети са 245 къса цигари без български акцизен бандерол,  2 плика със ситно нарязан насипен тютюн, без български акцизен бандерол.
Oколо 19:30ч. на пътя гр.Враца-гр.Мездра катастрофира в метална мантинела след което се преобръща на пътното платно лек автомобил  „БМВ 530”,  управляван от М.Д./40г./ от с.Пудрия. Пробата за алкохол на водача  е отрицателна.

 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев/
                                                                         


Монтират триметрова цигара в центъра на Враца


            На 31 май в 9.30 ч. на площад „Македония” във Враца общинският съвет по наркотичните вещества ще организира кампания във връзка със Световния ден без тютюнев дим. На мястото ще бъде монтиран триметров модел на цигара с призив за отказ от тютюнопушенето. Всеки желаещ да се присъедини към здравословното начинание ще може да остави последната си кутия с тютюн в прорез в основата на огромната цигара.


Представиха сборник за ботев четник


            Сборник за ботевия четник Ангел Тотев Ковачев (известен като Ангел Тодоров) бе представен в Регионалната библиотека „Христо Ботев” във Враца. Автор на книгата е проф. Георги Бърдаров, а рецензент – акад. Георги Марков от БАН. Двамата учени и зам.-кметът Красимир Богданов участваха в представянето на историческата книга. Темата предизвика голям интерес като в читалнята на библиотеката присъстваха историци, краеведи, писатели, ученици от исторически паралелки във врачански училища. Разисквани бяха много въпроси, свързани с Христо Ботев, неговата чета и личността на Ангел Тодоров.





Откриха нов кабинет по география в училище „Христо Ботев”


            Нов кабинет по география бе открит днес в СОУ „Христо Ботев” във Враца. Лентата бе прерязана тържествено от кмета на Враца инж. Николай Иванов и Лазар Додев – представител на Министерството на образованието и науката. Откриването стана в деня, в който училището чества патронния си празник. „В дните на Ботевата слава, Вашия празничен ден е особено тържествен и вдъхновен от величавия подвиг и идеалите на Христо Ботев. Да пазиш живи въглените на националната памет е задача отговорна, понякога нелека. С професионализъм и търпение, близо две столетия учителите от СОУ „Христо Ботев“ изпълняват призванието си да учат и възпитават младите личности и да ги превръщат в пълноценни граждани с горд ботевски дух! Днес Вашите постижения и награди от национални и международни конкурси продължават да правят всички ни горди и уверени в таланта и възможностите на вашите ученици. Приемете най-искрените ми благопожелания за здраве и нови успехи, късмет и благополучие! Носете гордо ботевото име!” – с тези думи се обърна към екипа и учениците инж. Николай Иванов. Сред официалните лица на празника бяха също зам.-областният управител Иван Даков и Галина Евденова – началник на Регионалния испекторат по образование.
            Лазар Додев връчи от името на министерството на директора на училището Виктор Кръстев позлатен плакет с образите на свети братя Кирил и Методий. Плакетът е за изключителни успехи в развитието на училището. Додев дари на училището и излючително рядко и ценно издание на книгата „Записки по българските въстания”. Специален сертификат за качество „за образцова и иновативна учебна база” училището получи началника на инспектората Галина Евденова.
            Четири месеца са били необходими за цялостния ремонт и изграждането на новия кабинет по география, който е с атрактивен интериор. Идейният проект е на Ивайло Рацов, който е автор и на проектите на останалите специализирани кабинети в училището. С него се завършва кабинетната система в училището по основните профилиращи предмети – поясни Виктор Кръстев. Стойността на направеното обновяване е 50 000 лева, които са били заделени от бюджета на училището.
            Траянополският епископ Киприян, в съслужение с врачански свещеници, отслужи за здравето на всички водосвет.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца





четвъртък, 29 май 2014 г.

Призив към политическите партии



            Уважаеми председатели на политически партии, коалиции от партии и инициативни комитети в община Враца, остават броени дни до 1 юни – празникът на града, когато ще посрещнем стотици гости за националното честване на паметта на Христо Ботев и загиналите за освобождението на България. Призовавам ви да изпълните своите задължения по чл. 186, ал. 3 от Изборния кодекс и да почистите разлепените от вас агитационни материали в срок до петък – 30 май включително. Така ще отговорим на общото желание Враца да бъде чист и приветлив за тържествата.



                                                                  инж. Николай Иванов,
                                                                  кмет на община Враца




Крими хроника

На 28.05.2014г., в 15.30 часа, в района на „Железния мост” край гр. Враца, полицейски патрул спрял за проверка  лек автомобил „Форд”, управляван от Ц.М./38г./ от гр. Вършец. В колата са намерени 30 стека цигари без български акцизен бандерол.  Ц.М. е задържан в РУП-Враца. Образувано  е БП.
При претърсване на къща в село Добролево, полицейските служители са намерили  и иззели  200 кутии с цигари без български акцизен бандерол. Образувано  е Б.П
По време на специализирана проверка  за незаконна търговия и разпространение на акцизни стоки без български акцизен бандерол,  в къща в с. Камено поле са намерени  и иззети  общо 752 къса цигари от различни марки,  без български акцизен бандерол.
По време на операцията  е извършена  проверка на лек автомобил „Мерцедес”,  управляван от Т.Т./65г./ от гр. Враца, са намерени  и иззети  общо 80 къса цигари от различни марки, без български акцизен бандерол.
На  28.05.2014г., при проверка  в частен дом в село с.Струпец са намерени  и иззети 46 кутии  цигари от различни марки, без български акцизен бандерол.
При проверка  в друга къща  в село Струпец, полицейските служители са намерили 2 кутии цигари   без български акцизен бандерол.
След ОИМ за кражба на мобилен телефон, извършена на 14.05.2014г. в село Галиче е установено, че извършител на деянието  е 11-годишно лице от същото село.
За времето от 09.00 ч.  на 28.05.2014 год. до 08.00ч. на 29.05.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са  4 питейни заведения, 9 МПС,  15 лица, 2 пункта за изкупуване на метали, 1 заложна къща.  Констатирани  са 7 нарушения на ЗДвП.
На 28.05.2014г., от 18.00ч.  до 02.00ч. на 29.05.2014г.  на територията  на с.Горно Пещене, с.Тишевица, с.Вировско, с.Мраморен, с.Голямо Пещене е проведена специализирана операция за противодействие на престъпността в малките населени места на територията на ОД МВР-Враца.
Нарушения не са установени.
Oт 14.00ч.  до 20.00ч.,  на територията  на с.Паволче, с.Челопек, с.Згориград, с.Лиляче, с.Бели Извор, с.Власатица е проведена СПО за  противодействие на престъпността в малките и отдалечените населени места. Не са установени нарушения.
Oт 22.30ч. до 02.30ч. на 29.05.14г., на територията на гр.Враца е проведена специализирана полицейска операция за контрол на неправомерно престояване и паркиране на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места, проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол, повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал.
Проверени са 30 лица, 8 питейни заведения, леки автомобили. Констатирани са 3 нарушения.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Наградиха призьорите от турнира по бадминтон


         Най-добрите състезатели до 15 години в първия национален турнир по бадминтон, който се проведе във Враца, бяха наградени днес. В церемонията участваха кметът инж. Николай Иванов и зам.-кметът Красимир Богданов. На първо и второ място при смесените двойки се класираха състезателите от Хасково Селин Бакалова и Стефан Господинов, и Таня Петкова и Явор Янков. Третото място бе завоювано от Симона Борисова и Мартин Петков от клуб „Оряхово 80” от гр. Оряхово. Безспорни шампиони при двойките момчета станаха близнаците Мартин и Тихомир Петкови от врачанското село Тишевица, които се състезават като част от оряховския клуб. На второ място се класираха Стефан Господинов и Явор Янков от Хасково, а на трето Атанас Тодоров и Стефан Терзиев от клуб „Атлет” – Първомай. Две момичета от Хасково Таня Петкова и Селин Бакалова спечелиха първото и второто места в индивидуалното състезание за момичета. Трета стана Кристина Иванова от „Оряхово 80”, а другото трето място бе за нейната съотборничка Симона Борисова. Съвсем очаквано при момчетата на първо място се класира Мартин Петков. Второто място завоюва Стефан Господинов от Хасково. Третото място отново бе за двама – за Тихомир Петков от Оряхово и Явор Янков от Хасково.


Храмов празник в с. Баница



            Църквата „Св. Възнесение” в село Баница днес има храмов празник. Днес се навършват и 130 години от откриването на храма. Двойният празник събра много миряни в двора на църквата. Сред официалните гости бяха кметът на община Враца инж. Николай Иванов и зам.-кметът Красимир Стефанов. За тържеството бяха дошли гости от селата Чирен, Мало Пещене и Оходен и кметове от съседни села. За здравето на всички тържествен водосвет отслужи свещеник Николай Костадинов. Гостите и жителите на селото бяха почерпени с курбан. Всички дарители, помогнали да се осъществи днешният празник, получиха грамоти.

Враца е домакин на национален турнир по бадминтон


            Първи национален турнир по бадминтон започна днес във Враца. Турнирът е под патронажа и бе открит от кмета на общината инж. Николай Иванов. „За мен е удоволствие, че този национален турнир се провежда във Враца в рамките на Ботевите дни. На всички участници желая успех. За двама от участниците той е бенефисен – за близнаците Тихомир и Мартин Петкови. Поздравявам ги с това, че станаха част от младежкия отбор по бадминтон на България” – с тези думи се обърна към участниците и гостите кметът.

         За турнира, наречен „Топ 16”, в спортната зала на Природо-математическата гимназия пристигнаха момчета и момичета от Първомай, Хасково, Оряхово и врачанското село Тишевица, които са и организатори на състезанието. За призовите места ще се борят 11 момчета и 10 момичета. Те ще се състезават индивидуално, двойки момчета и смесени двойки. Купите, медалите и материалните награди са осигурени от ОУ „Св. Климент Охридски” – с. Тишевица. Награждаването ще е утре, когато завършва турнирът.

Кмет награди номинираните за наградите на Враца



            За втора поредна година кметът инж. Николай Иванов връчи плакети и грамоти на всички номинирани за наградата на Враца и званието „почетен гражданин на Враца”. За церемонията пристигнаха футболистът Илия Каменов и председателят на надзорния съвет на „Холсим” Евгени Евгениев, предложени за почетни граждани, а също Росица Кузманова – управител на Мемориален комплекс „Ботев път”, художникът Любомир Минковски и журналистът Кирил Андровски, номинирани за наградата на Враца. По уважителни причини не можаха да присъстват художникът Евгени Тодоров и проф. Пенка Маринова, номинирани за почетни граждани и дългогодишният директор на Младежкия дом Петър Иванов, предложен за наградата на Враца. Всички номинирани благодариха, както на вносителите на предложенията за тяхното награждаване, така и на кмета за указаното уважение. В словото си към тях инж. Николай Иванов подчерта, че всички номинирани имат безспорни заслуги за Враца.

 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

сряда, 28 май 2014 г.

43-ма автори представят творби в изложбата “Земята на Ботев”


            Тази година в регионалната художествена изложба „Земята на Ботев” участват 43-ма автори, които представят 85 творби. За първи път в традиционната изложба има и раздел „фотография”. Гостуват творци от Лом, Видин, Монтана и София, и от града-домакин Враца. След обстойно обсъждане, журито с председател Кирил Апостолов определи най-добрите. Наградите връчи кметът инж. Николай Иванов, а сред официалните гости бе и зам.-кметът Красимир Богданов. В раздел „живопис” първа награда получи проф. Стефан Алтъков, а втора – младата авторка Кристина Василева. В раздел „графика” призовото място бе за врачанина Росен Спасов. Първа награда взе  Цено Ценов за направената от него скулптура, а в раздел „фотография” бе отличена снимка на Люба Филипова. Поздрав към всички наградени и участници в изложбата и гости отправиха поети от Украйна, Русия и Полша, които прочетоха свои преводи на родните си езици на стихове на Христо Ботев. Кметът инж. Николай Иванов получи от гостите сигналния брой на книгата „Гора зашуми, вятър повее”.  Луксозното томче включва ботеви стихове на български, арменски, македонски, латвийски, руски и словенски езици.
         Всички участници в изложбата дариха по една своя творба за фонда на Художествената галерия при Регионалния исторически музей във Враца.







Изложбата „Родени свободни” гостува във Враца



            Вестници и списания от епохата на българското Възраждане могат да бъдат видяни от врачани и гости на града. Изложбата „Родени свободни” гостува в Регионалния исторически музей във Враца в рамките на „Ботеви дни`2014”. Експозицията е съвместен проект на „БТА”, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Официалното откриване бе направено от кмета инж. Николай Иванов и Максим Минчев – генерален директор на „БТА”.
            Изложбата представя 17 платна с фотоси на българските вестници и списания от преди 130 години. Сред тях са вестниците на Любен Каравелов „Свобода” и „Независимост”, на Христо Ботев – „Дума на българските емигранти” и „Будилник”, на Георги С. Раковски – вестниците „Бранител” и „Бъдущност”, и списание „Българска старина”, на Стефан Стамболов – вестник „Нова България”. В изданията са включени теми от българския политически живот, за българската жена, за църквата и емигрантите. Сред уникалните документи е и удостоверението за почетно членство на Виктор Юго в Българското централно благотворително общество. „Идеята за тази изложба се роди след едно мое посещение в Козлодуй на кораба „Радецки”, където видях оригиналите на няколко български вестника от времето на Възраждането. Оказа се, че никой до този момент не се е сетил да направи изложба с изданията от онзи период, който е началото на българската свободна журналистика. Тези издания са един учебник по журналистика, учебник по морал и родолюбие. Пред нас е една изложба за гледане и за четене” – с тези думи се обърна към гостите Максим Минчев. „Тази изложба идва във Враца в един от най-хубавите дни за нашия град, за което Ви благодаря” – каза при откриването кметът инж. Николай Иванов.
            Заедно с изложбата „Родени свободни” в същата зала е подредена и ретроспективна изложба от фонда на Регионалния исторически музей. Тя представя оригинали и фотокопия на вестници, посветени на Христо Ботев и неговата чета.


 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


вторник, 27 май 2014 г.

Крими хроника



На 26.05.14г., в 23.10ч., на  междуетажна площадка в жилищен блок в  гр.Враца, полицейски екип установил три непълнолетни лица и 20-годишно момиче от гр. Враца, в което е намерено бяло прахообразно вещество-  амфетамин. Образувано  е досъдебно производство.
В 20.50 ч. в двора на училище „Св. Св. Кирил и Методий” -Мездра, полицейски служители са установили лицата: Д.Ц./22г./ и Т.Т./21г./ от гр. Мездра, криминално проявени. При извършеният  обиск, в едно от лицата е намерена  суха листна маса- канабис. Образувано е досъдебно производство.
За времето от 09.00 ч.  на 26.05.2014 год. до 08.00ч. на 27.05.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са  6 питейни заведения, 25 МПС, 36 лица, 2 пункта за изкупуване на метали, 1 заложна къща. Констатирани са 9  нарушения, които са санкционирани по ЗДвП и по ЗБЛД.
    Регионален говорител на МВР:
     Красимир Василев
                                                                         

Дамян Петров ще кара на Европейско в Австрия



Oт 28 юли до 3 август в aвстрийският град Фехринг ще се проведе Европейско първенство по автомоделизъм  за модели 1:5 Бъги. Днес от Европейската централа ЕФРА дойде съобщение, че на България са разрешени три квоти за участие в първенството.
От България за участие в състезанието ще заминат Дамян Петров от СТМК Враца, Светослав Янакиев от СКРУМ Варна и Сивил Антимов от „Стелди Ер” София.
Огнян Филипов

Откриха „Ботеви дни`2014”





            С тържествено издигане на националния флаг и запалване на вечния огън до паметника на Христо Ботев във Враца започна церемонията по откриването на тазгодишните второюнски тържества. „В този тържествен ден, ние, гордите потомци от Враца и Врачанския край сме отново тук, на Ботевия площад, пред този свят паметник, за да отдадем почит и да се преклоним пред героичния подвиг на Войводата и неговите четници.
Титаните имат прекрасна съдба! Техният живот и подвиг се сливат с гордата и трагична народна участ през вековете. От историческите дни на Априлското въстание от 1876 г. до днес, всяко поколение преоткрива нови образи и картини от онези събития, черпи вдъхновение и пие от живия извор на героизма, за да пази духа на войводите и четници – свидни синове на България! Няма забрава, там където родолюбието е живо! 138 години след героичните събития във Врачанския Балкан, с възторг и плам, младежите и девойките тръгват по бойния път на Ботевата слава. Историческите места, съхранили ботевия дух, ще бъдат обгърнати от синовна почит и човешка гордост. Път и "страшен", и "славен", път към безсмъртието и духовното пречистване. Днес, младостта на България, ботевите поклонници от 68-ми Национален туристически поход, с много гордост ще извървят пътя от Козлодуйския бряг до Старопланиския връх "Околчица"! За нас, съвременниците, е дълг всяка година да посвещаваме най-хубавите си дела и думи на Христо Ботев и неговите четници. Ботевото свободно отечество се прекланя пред своите герои!” – с тези думи кметът на Враца инж. Николай Иванов откри „Ботеви дни`2014”. На площада до паметника на Войводата застанаха врачанският митрополит Калиник, зам.-областният управител Иван Даков, председателят на общинския съвет Малина Николова, зам.-кметовете инж. Красимира Георгиева, инж. Николай Йорданов и Красимир Богданов, общински съветници. На церемонията присъстваха също 200 от общо 837-те участници в тазгодишния поход „Козлодуй – Околчица”, ученици от всички врачански училища, общественици, граждани и гости на града.
            Половин век след издигането на паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца днес той бе осветен. Освещаването извърши траянополският епископ Киприян в съслужение с врачански свещеници и при участието на хора към врачанска митрополия. На присъстващите бе раздадена юбилейна картичка, издадена по този повод. По стара българска традиция кметът инж. Николай Иванов раздаде по китка здравец на ръководителите на групи в похода.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”