Бисквитки

петък, 17 февруари 2017 г.

Безработните дължат месечно по 18,40 лв. за здравни вноски



От 1 януари 2017 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 18,40 лева. Със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2017 г. от 1 януари 2017 г. е определен нов размер на минималния осигурителен доход - 460 лв. Според Закона за здравното осигуряване неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Тоест за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8% върху 230 лв.
От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Така например здравната вноска за месец януари 2017 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2017 г.
От НАП напомнят също, че всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на агенцията по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Тоест, ако от 1 януари трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то следва да подадете декларация Образец 7 до 25 февруари. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева.
От началото на годината до момента в офис Враца са приети близо 1200 декларации образец 7.
Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Ако обаче са повече от три неплатените вноски, за да бъдат възстановени здравните права на лицата, те трябва да заплатят суми за 60 месеца назад.
Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

Конкурс



По повод 144-та годишнина от гибелта на Васил Левски, ПП ГЕРБ – Враца организира конкурс за творчески електронен продукт под надслов: „СВЯТА И ЧИСТА РЕПУБЛИКА“.  Участниците ще подготвят и представят материали в три категории - презентация на тема: „Ако спечеля, печеля за цял народ”, клип на тема: „Времето е в нас и ние сме във времето” и е-постер на тема: „Дела трябват, а не думи”. Канят се всички жители и гости на Враца да присъстват по време на представянето на разработките, което ще се проведе на 19.02.2017 г. от 13.00 часа в Голямата зала на „Младежки дом” – Враца. Наградите на отличените ще бъдат връчени на 3 март.

четвъртък, 16 февруари 2017 г.

Богданов с предложения за популяризиране на „Ботеви дни в чужбина“



По време на второто заседание на Ботевския организационен комитет, Красимир Богданов направи предложения за включване в програмата на „Ботеви дни 2017“ на събития, които в голяма степен ще популяризират в чужбина най-голямата културна проява на Враца. Предложенията засягат организирането на:

 1.       Изложба  „СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОИН“
Изложбата  „СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОИН“ се състои от 24 пана (документални картини с текстове и илюстрации) с размер 130 на 80 см. Тя включва материали от западни публикации  като  “Graphic” , “Illustrated  London News“, “L`Illustration”, “Monde Illustre”, “Illustrirte Zeitung”, “Domenica del Corriere” и други. Също така множество автори на книги и статии, които запознават своите читатели  с развитието на българската войска, описват, често със суперлативи, качествата на българските войници и офицери, разказват за българските военни успехи и несполуки.
Изложбата е дело на дългогодишните изследовтелски и събирателски усилия на журналистът от Българската секция на ББС-Лондон Димитър Димитров.
Освен изложбата, авторът представя и три книги: първата от Нишкото въстание през 1841 до  Балканската война; втората е за  двете  Балкански войни 1912-1913г., а третата покрива периода  от Първата световна  война до 1944г.
В книгите  читателите  могат да прочетат освен българския превод, също и самите оригинални текстове на съответните езици, да видят множество от илюстрациите от западни художници и гравьори  на  български воини. Включени  са и извадки от новели и романи за български воини, издадени във Франция, Англня, Германия, но до момента непознати в България.
Има и няколко материала свързани с Враца, например по време на Сръбско-българската война „Monde Illustre” изобразява на челната си страница записването на доброволци в града. Няколко години по-късно италиански граф посещава Враца, описва гарнизона и се среща с учили в Торино български офицери.
Изложбата „СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОИН“ беше представена в Народното събрание и няколко големи български града. Включването и в рамките на „Ботеви дни 2017“ дава шанс на врачани и гостите на града, да се докоснат до едно от културните събития на годината.
Изложбата би струвала не повече от 200 лв. – транспортиране на платната и престой на автора. Ангажирам се с контактите с г-н Димитров.
             
             
2.        Поставяне на паметна плоча на Перо Херцеговинеца в родният му град Велес, Р. Македония.
Петър Спасов Симеонов, наречен Перо Херцеговинеца и Перо Македончето, е български революционер, подвойвода на Ботевата чета. Той е роден около 1846 година в град Велес, тогава в Османската империя, днес в Република Македония. Участва в Херцеговинското въстание в 1875 година, заради което получава прякора си. В края на април 1876 година се установява в Бекет, Румъния, където организира четата Свети Георги, която се присъединява към четата на Христо Ботев на парахода „Радецки“. Симеонов е ранен в боя при Милин камък. След смъртта на Христо Ботев вечерта на 20 май, Перо оглавява основното ядро на четата и се изтегля на югоизток. На следния ден са обградени от черкези в местността „Погледец“ над село Челопек и Симеонов загива в сражението.
Днес в родният му град няма паметен знак, увековечаващ подвига на героя. Предвид на европейските перспективи пред Р. Македония, същата в последните години се ангажира с отбелязването на общи прояви с България. Освен това, инициативата може да стане основа за бъдещи културни събития между двата града.
Изработването и поставянето на плочата не би струвала повече от 500 лв.
Ангажирам се с установяването на контактите на Враца с ръководството на македонската община.

3.        Реклама на „Ботеви дни 2017“ и туристическият продукт на Враца в Париж.
Преди няколко месеца, при посещение в българското посолство в Париж, проведох среща с посланик Ангел Чолаков. По негово предложение, нашият град и важните културни прояви, могат да бъдат рекламирани във Френската столица. За това е необходимо, пана/с каквито общината разполага от предишни изяви и туристически изложения/ представящи природни и исторически забележителности, както и културни прояви, провеждащи се във Враца, да бъдат изпратени на адреса на посолството. От там, безвъзмездно ще ги поставят на фасадата на посолството/намиращо се близо до площад „Конкорд“ в центъра на града/.
Разходите ще бъдат само за транспорт.
Ангажирам се с контактите с посолството и с г-н Лоик Ерве,  председателя на групата за приятелство с България във Френския сенат, който ще гостува във Враца през пролетта на 2017г.

Богданов заяви готовност за включване с личен организационен и финансов принос към подготовката на въпросните събития.