Бисквитки

събота, 4 октомври 2014 г.

Изборният ден в област Враца започна в спокойна обстановка


В 06.00 часа  секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на  СИК и РИК. 
До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. 
Служителите на звено „Български документи за самоличност” в ОДМВР-Враца днес ще приемат искания на граждани за издаване на удостоверения за гласуване до 18.00 часа. Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден - 5 октомври. Вчера са били издадени 5 удостоверения за гласуване.
В избирателбните секциите няма да се допускат лица във видимо нетрезво състояние, както и лица носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Органите на Министерството на вътрешните работи ще се намесват за възстановяване на реда при необходимост и по решение на СИК.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

  

петък, 3 октомври 2014 г.

Д Е К Л А Р А Ц И Я


         Уважаеми съграждани, в деня на национален траур, за Враца пристигна една съкрушителна новина – възстановяването на военното поделение в града е спряно за неопределено време. В поделение 54 990 днес е получена заповед, с която служебното командироване на избраните военни се отлага. Този акт е в пълно противоречие с личните обещания и ангажименти, които служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов пое при наша среща на 21 август. Договорено бе, че от 1 октомври във Враца ще започнат работа първите кадри във възстановеното поделение. Това трябваше да стане в изпълнение на заповед на бившия министър на отбраната Ангел Найденов, издадена на 1 юли. Военнослужещите се подготвиха за пристигането си в нашия град, напуснаха досегашната си работа, преместиха семействата и записаха децата си във врачанските детски градини и училища. Днешният акт е безпрецедентен не само поради неспазеното обещание, дадено от министър, а и защото се случва в навечерието на изборите. Съвсем логично е да попитаме чии интереси защитава министър Шаламанов? При всички случаи това не са интересите на врачани! Нашите съграждани нееднократно заявиха публично своята позиция в подкрепа на съществуването на поделението в града. Искам още веднъж да изкажа своето крайно възмущение от безпринципната политика, водена от служебно правителство, чиито конституционни права са строго определени. Посягането на съдбите на толкова хора, без каквато и да е мотивация, е недопустимо!



инж. Николай Иванов, кмет на община Враца

102 проверки са извършили експертите на РИОСВ – Враца през месец септември


През месец септември 2014 г. експертите на РИОСВ – Враца са извършили 102 проверки на 95 обекта в областта, от които 83 са планови и 19 извънредни. Дадени 11 са предписания за констатирани пропуски и нарушения на екологичното законодателство.
            15 от извънредните проверки са за изпълнение на издадени предписания, две по жалби и сигнали, 1 за издаване на Решение по чл. 67 от Закона за управление на отпадъците и една проверка във връзка с констатирано нерегламентирано депониране на битови отпадъци в населено място от община Мездра.
Седем от дадените предписания са от отдел “Управление на отпадъците и опазване на почвите”, като шест са за почистване на замърсени терени с битови отпадъци и шлам  и едно  предписание е за представяне на необходимите документи във връзка със заплащане на продуктовите такси.  Експертите от отдела са констатирали изпълнението на 5 предписания, дадени в предходни периоди. Установено е, че две от дадените предписания не са изпълнени в срок, за което предстои съставяне на актове за административни нарушения.
През месец септември от Автоматичната измервателна станция „ЖП гара – Враца“ не са отчетени превишения на замърсяване от изследваните показатели /серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон/. Отчетено е едно превишение на средно дневна норма (СДН) на замърсяване от  ФПЧ10.

Подробна информация за месечната контролна дейност на РИОСВ – Враца можете да намерите на интернет страницата на инспекцията -  http://riosv.vracakarst.com в раздел “Контролна дейност”, подменю “Месечни отчети за контролната дейност на РИОСВ – гр. Враца”.

 Пресцентър РИОСВ - Враца

Спират за ден движението по бул. „Демокрация” във Враца


            В събота (4 октомври) от 9 до 21 часа ще бъде затворен за движение бул. „Демокрация” в участъка от ул. „Екзарх Йосиф” до площад „Св. Софроний Врачански” във Враца. Затварянето се налага поради полагането на последен износващ слой асфалт, което е част от започналия там основен ремонт. Строително-монтажните дейности се извършват от врачанската фирма „Пътстройинженеринг” АД. По същото време в събота тролеите ще се движат само в участъка от бл. 26 в жк „Дъбника” до площад „Св. Софроний Врачански”. Автобусните линии с номера 5, 6, 7, 8, 20 и 23 вместо по бул. „Демокрация” ще се движат по бул. „Васил Кънчов”, а тези с номера
10 и 13 – по ул. „Екзарх Йосиф”. За останалите няма промяна.


Разпределиха местата в допълнителните СИК във Враца


         Консултации за разпределението на квотите на партиите в шестте допълнителни секционните избирателни комисии във Враца бяха проведени днес. Преговорите бяха водени от кмета инж. Николай Иванов и в тях взеха участие представители на всички партии и коалиции от партии, представени в българския и европейския парламент.
Шестте допълнителни СИК ще бъдат разкрити в Дома за стари хора „Зора” , в МБАЛ „Христо Ботев”, в затвора, в Комплексния онкологичен център, в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания и в ОС „Изпълнение на наказанията” – арест – Враца. На представителите на партиите и коалициите бяха предложени два варианта на разпределение. Приет бе първият вариант, при който в допълнителните СИК ще има и представители на Реформаторския блок и коалицията „ББЦ, ВМРО – БНД, ЗНС, ДГ”. Разпределените места са общо 30. Политическа партия „ГЕРБ” ще има 11 членове в допълнителните СИК, „Коалиция за България” – 10, ПП „ДПС” – 4, ПП „Атака” – 3, а коалиция „ББЦ, ВМРО – БНД, ЗНС, ДГ”  и „Реформаторски блок” – по едно.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


Крими хроника


На 02.10.2014г., на територията обслужвана от УП-Дъбника е проведена специализирана полицейска операция с цел: проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол, повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Проверени са 5 питейни заведения, 3 училища, МПС. Констатирани са 4 нарушения.
Пак на 02.10.14 г., в две частни жилища в гр.Б.Слатина са намерени  и иззети 160 кутии с цигари без български акцизен бандерол.
В 03.35 часа в РУ-Б.Слатина е получено съобщение  за горящ автомобил на „ул. Васил Левски” в гр. Бяла Слатина.   Установено  е, че е възникнал пожар в лек автомобил „Ситроет”. Ще бъде извършен допълнителен оглед. Образувано  е досъдебно производство.
След ОИМ и ПСД за кражба на акумулатор от лек автомобил в с. Гложене, извършена на 25.09.2014г., е установено, че извършител  е 17-годишно лице от  с.Гложене.
В с.Крива бара е спрян за проверка лек автомобил ”Опел-Вектра”. Установено е, че водача П.П./27г./ е неправоспособен,  а автомобила  е обявен за издирване.
На  територията на РУП-Козлодуй е проведе СПО метода на широкообхватен пътен контрол.  Проверени са 28 МПС и 41 лица. Констатирани са 13 нарушения на ЗДвП.
На територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.
Проверени са 3 питейни заведения, 9 МПС, 14  лица, 2 пункта за изкупуване на метали.  Констатирани са 4 нарушения.
         Регионален говорител на МВР:

Красимир Василев

четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Социалисти с дарение за Мизия и Крушовица

Обединението на жените -социалистки от Пловдив направи дарение в Крушовица и Мизия
 Сто и седем торбички, пълни с хранителни продукти получиха на 2 октомври  в село Крушовица и град Мизия. Дарението беше доставено на място от Татяна Бахчеванска  и Йовелина Маркова – зам.председател на пловдивското обединение. 40 от пакетите бяха дарении в Крушовица, а 67 - в Мизия. Всяка торбичка съдържа олио, брашно, леща, макарони, ориз, захар и боб. Продуктите в Мизия бяха приети от Пламен Началнишки и ще се раздават на пострадали от наводненията семейства.
Обединението на жените социалистки в Пловдив започна инициатива  за събиране на помощи  за пострадалите от наводненията в Мизия и Крушовица.  В нея се включиха всички членове на Градския съвет на БСП гр.Пловдив от шестте района, с което показаха  своята съпричастност и солидарност със страданието на хората от този район на България.
Резултатът от даренията са 107 пакета за 107 семейства от насъщни хранителни продукти, които представителките на Обединението на жените социалистки в Пловдив доставиха в Мизия и Крушовица.
На изпращането на микробуса за Мизия присъства и водача на листата с № 22 Георги Търновлийски и жените от Обединението.


”Да ние много добре знаем, че с това не можем да нахраним хората, но има ли нещо по- силно в този трагичен момент от проявената искрена човечност и съпричастност към страдащите?, сподели Минка Сърнешка- председател на Обединението на жените социалистки в Пловдив.
От сърце благодаря на г-н Филчев за дареното от Районната потребителна кооперация, от Ц. Иванова, която дари обувки и на Д. Стоев от „Старата изба” –Първенец, без които не можехме да закараме хранителните продукти. От сърце благодаря на всички социалисти, които навреме се отзоваха на нашия апел и дариха средства.
Ние, жените социалистки ще продължаваме да отстояваме позиция , която защитава бедните и страдащи хора, защото нашето верую е любовта към човека и правото на всички да живеят достойно.”, категорична е Сърнешка.

Театърът представя

Заглавията от театралния афиш през следващите 7 дни:

04.10.`14 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
„Умният храбър шивач” от братя Грим

06.10.`14 г. – понеделник в Камерна зала от 19 часа
„Една жена – трима мъже” от Петър Петрович-Пеция

07-09.10.`14 г. – ТУРНЕ в Национален театър на Черна гора - Подгорица
участие в Биенале на европейския театър
„Тобелия” от Любомир Джуркович

08.10.`14 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Търговци на презервативи” от Ханох Левин

09.10.`14 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Шекспир – събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл

10.10.`14 г. – петък в Камерна зала от 19 часа
„Женитба” от Н.В.Гогол

11.10.`14 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Меко казано” от Валери Петров

11.10.`14 г. – събота в Камерна зала от 19 часа
„Боб” от Елин Рахнев

13.10.`14 г. – понеделник на Голяма сцена от 19 часа
„Една нощ с героите на Ники Урумов” –
авторски спектакъл на Николай Урумов


Крими хроника

След ОИМ и ПСД  за кражба на компютърна конфигурация от  помещение в сградата на  ЕГ „Йоан Екзарх”-Враца, извършена на 23.09.2014г. е установено, че извършител е лицето В.М./25г./ от гр. Враца.
 За времето от 16.00ч. до 22.00ч. на 01.10.14г., на територията на с.Паволче, с.Челопек, с.Згориград, с.Лиляче, с.Бели Извор и с.Власатица е проведена специализирана полицейска операция   за противодействие на престъпленията против собствеността; взломни и домови кражби,търговия с крадени вещи; проверки пред увеселителни заведения, както и други престъпления.  Проверени са  МПС, 5  питейни заведения, 3  заложни къщи, 3 пункта за изкупуване на черни и цветни метали.  Констатирани нарушения –няма
На 30.09.2014г.,  на територията на РУП Мездра бе проведена СПО по линия „Наркотици”. В апартамент в гр. Мездра бяха намерени  растения и семена –канабис. По случая в РУП Мездра е образувано БП.
На 01.10.2014г.,  в гр.Козлодуй е извършена проверка на лицето И.О./23г./ от гр.Козлодуй. по време на проверката И.О. изхвърлил от портфейла си плик с прахообразно вещество, което след извършен теск реагира на хероин.  ж.к 2 бл.38 ет.3 ап.9 същият изхвърлил от портфейла си полиетиленов По случая  е започнато БП.
За времето от 09.00 ч.  на 01.10.2014 год. до 08.00ч. на 02.10.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена  СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са 4 питейни заведения, 11 МПС, 18  лица, 2 пункта за изкупуване на метали. Констатирани са 2 нарушения на ЗДвП.
         На  01.10.2014 г. , по време на СПО в гр. Роман  е извършена проверка на лицето М.М./42г./  от с.Буковлък, обл. Плевен. Намерени  и иззети са 5 плика съдържащи нарязан тютюн.
При проверка на лицето А.А./62-годишна/ от гр.Червен бряг, са намерени  и иззети 5 пилка с нарязан тютюн.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

                                                                          

сряда, 1 октомври 2014 г.

Кмет поздрави възрастните хора


            Врачани се събраха днес, за да отбележат Международния ден на възрастните хора. Тържеството, в което взеха участие самодейни състави от общината, бе в градската концертна зала. „С огромно уважение и добри пожелания за здраве и дълголетие се обръщам към вас в Деня на възрастните хора!  Ние, вашите деца, засвидетелстваме в този ден не само своята обич, но изразяваме и уважението и моралните ангажименти към хората от третата възраст! Щастливи сме, че черпим непрестанно от мъдростта на годините и вашия силен дух, с които ни дарявате и напътствате. С много загриженост се стремим да осигурим градска среда за по-добър живот и най-вече да отдадем заслужено внимание с обич и топлина! Бъдете все така близо до нас в делника ни, раздавайте от натрупания житейски опит на поколенията напред вашия нестихващ ентусиазъм и бодър дух, бъдете най-мъдрата и обичана част от нашия живот! Честит празник!” – каза в приветствието си към тях кметът инж. Николай Иванов. По-късно кметът уважи и тържеството във врачанското село Мраморен.
            И през тази година общинското ръководство осигури в бюджета си средства за необходимите ремонти на пенсионерските клубове в региона. Завършени са основните ремонти на клубовете в селата Мраморен, Паволче и Чирен. Продължава основният ремонт в с. Три кладенци. Във Враца завърши текущият ремонт на клуб „Еделвайс” и на клуба при бл. 34 в жк „Дъбника”, а все още се работи в пенсионерския клуб, който е в близост до РЗОК.
            

Откриха новата академична година във Враца

   С националния химн и посрещане на знамето започна церемонията по тържественото откриване на новата академична година във врачанския филиал на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Заедно с първокурсниците, днес във филиала се обучават 350 студенти. „Чест е нашия град да се слави с филиал на престижния Великотърновски университет, с уважавани преподаватели и успехите им в духа на разбирателството и колегионалността. Приветствам с „Добре дошли!” в университета всички първокурсници! От днес имате задължението да изпълните своя свят с нови знания, с нови приятелства и много емоции, предстоят изпити и напрегнати моменти. Бъдете упорити по пътя към науката, която сами сте избрали, за да осмисли живота ви и стане мост към една успешна кариера. Уважаеми преподаватели, вие изграждате със собствените си научни достижения висок авторитет на университета! Образовайте своите студенти в духа и с ценностите на съвременното българско общество! На добър час през новата академична 2014/2015 година!” – пожела при откриването кметът инж. Николай Иванов. Сред официалните лица на церемонията бяха също Галина Евденова – началник на Регионалния инспекторат по образованието и Иван Грозданов – директор на НОИ – Враца. Водосвет за здравето и преуспяването на студенти и преподаватели отслужи отец Димитър Митов.

 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Жителиуте на Мизия протестират

В Областна администрация – Враца ежедневно пристигат жалби от негодуващите жители на Община Мизия.
Жалбите са породени от неправомерното изплащане и непрозрачното разпределение, от страна на  Община Мизия, на финансовите средства от дарителските кампании. Средствата са дарени за нуждите на жители на Мизия, след наводнението в града.
Ръководството на Община Мизия и Общинския съвет ги използват паричната помощ по други направления, но не и да бъдат раздадени на бедстващите хора останали без домове. Жалбоподателите твърдят, че проблемът не е само с финансовите средства, но и с помощите за пострадалите. Помощите се държат в частните домове на служители от общинската администрация.
По този повод жителите на Мизия предупреждават, че ще излязат на протест днес в 17, 00 часа пред сградата на Община Мизия.
Областна администрация – Враца се стреми за бързото разрешаване на ежедневно постъпилите жалби от хората в Мизия. Писмата се препращат в най-кратък срок на компетентните институции, които могат да съдействат за разрешаването на поставените въпроси.


Връчване на дипломи

Филиал „Проф. д-р Иван Митев” – Враца към Медицински университет София  ще изпрати випуск 2014 на 3 октомври 2014 година от 10 часа в Драматично-куклен театър  -Враца, голям салон.
Своя път в живота и професията ще поемат 77 абсолвенти, завършили висшето си образование във филиал „Проф. д-р Иван Митев” – Враца - 60 медицински сестри и 17 акушерки.
Връчването на дипломите ще бъде съпроводено с тържествен концерт, а за отличниците на випуска са предвидени специални награди.
Елма Глоговска
Организатор учебен отдел 

Крими хроника

На 30.09.2014г., по време на специализирана проверка в село Моравица, в къщата В.П./57г./ са намерени и иззети незаконно притежавани оръжия  и боеприпаси. По случая е образувано БП за престъпление по чл. 339, ал.1 от НК.
След ОИМ и ПСД за кражба на портмоне в което имало лична карта и 200 лева, извършена на 17.06.2014г. в магазин в гр.Враца е установено, че извършител е лицето В.Т./23-годишна/ от гр. Криводол. В хода на разследването е установено, че от дебитната карта са изтеглени 400 лева.
В частен дом в село Лесура е извършена полицейска проверка по време на  която  е намерен незаконно притежаван пистолет.  Образувано е  БП.
В 05.43ч. в гр.Враца е спрян за проверка лек автомобил „Ауди А6”,  управляван от Ц.К./44г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол на водача  е положителна-  1,07 промила .
При проверка в частен дом в с.Гложене са намерени боеприпаси и самоделно направен пистолет. Лицето В.Л./50г./ не притежава разрешение за съхранение на оръжие. Образувано  е досъдебно производство.
В землището на гр. Козлодуй е извършена полицейска проверка на автомобили на охранители на земеделска продукция.  Намерени  и иззети са ловна пушка и газов револвер, за които лицето Ю.К./53г./ от гр. Козлодуй, не притежава разрешително за оръжие. Образувано  е досъдебно производство.
 В 23.15ч. в село Селановци е извършена проверка на лек автомобил “Фиат управляван от  А.С./49г./ от с.Владая, обл.София. Пробата за алкохол на водача е  положителна- 0,61 промила.
 В РУП-Оряхово е проведена специализирана проверка  по линия „НАРКОТИЦИ”.  Не са установени наркотични вещества.
На територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са 7 питейни заведения, 8 МПС, 21 лица, два пункта за   изкупуване на метали.  Констатирани са 6  нарушения.  

 Регионален говорител на МВР:

Красимир Василев

вторник, 30 септември 2014 г.

Забраняват продажцбата на алкохол



З А П О В Е Д

1602
От 30.09.2014 г.

         На основание чл. 44, ал. 1, т. 4 от ЗМСМА и с цел осигуряване на нормална обстановка и недопускане на нарушаване на обществения ред на територията на Община Враца, при произвеждане на избори за народни представители за Народно събрание на 05.10.2014 г.

Н А Р Е Ж Д А М:

            Началникът на Районно управление „Полиция” – гр. Враца да организира опазването на обществения ред на територията на общината на 04.10.2014 г. и 05.10.2014 г.

З А Б Р А Н Я В А М:

         1. Продажбата на алкохолни напитки и пиво в заведения за обществено хранене и други обществени места от 0800 ч. до 2000 ч. на 05.10.2014 г.
            2. Употребата на алкохолни напитки и пиво на обществени места от 0800 ч. до 2000 ч. на 05.10.2014 г.
            3. Всякакви масови прояви, създаващи предпоставки за нарушаване на обществения ред на 04.10.2014 г. и на 05.10.2014 г.
            От горните забрани изключение се допуска единствено при провеждане на сватбени тържества.
            За констатираните нарушения на настоящата заповед на нарушителите ще бъдат налагани административни наказания съгласно Закона за административните нарушения и наказания.
            Настоящата заповед да се доведе до знанието на гражданите чрез средствата за масово осведомяване и Интернет страницата на Община Враца.
Копие от настоящата Заповед да се връчи на секретаря на общината, на кметовете и кметските наместници и на началника на РУП –Враца за сведение и изпълнение.
            Контрол по изпълнение на настоящата Заповед възлагам на секретаря на община Враца и началника на РУ „Полиция“- Враца.


инж. николай иванов
Кмет на Община Враца



Раздават 41 420 лева на пострадали от наводненията в община Враца


            Шестдесет и три домакинства от община Враца, пострадали от наводненията през август, ще получат финансова помощ от националната дарителска кампания на БЧК. На свои заседания общественият съвет към Община Враца взе решения за разпределянето на помощта, която е на стойност 41 420 лв. Решенията бяха гласувани на базата на приети критерии, които отговарят на критериите на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.

         Най-пострадали са шест домакинства от общината, на които къщите са застрашени от самосрутване. Те ще получат по 1 150 лв. По 750 лв. са отпуснати на 37 домакинства, чиито жилища се нуждаят от основен ремонт. Петнадесет домакинства ще вземат по 400 лева. При тях от наводнението са унищожени електроуреди и покъщина. Три домакинства ще получат по 150 лв. за въстановяването на единствена тоалетна. Две домакинства са определени като леко пострадали и за тях помощта е по 160 лв. Не са гласувани финансови помощи за домакинства, при които пострадалото жилище не е единствено. Списъците с разпределението на помощта са предадени на Областния съвет на БЧК – Враца, който ще извърши плащанията.
 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

понеделник, 29 септември 2014 г.

Крими хроника

На 25.09.2014г., жител на гр. Мизия е подал сигнал, че неизвестно лице е проникнало  в жилището му през незатворен прозорец и откраднало мобилен телефон.  След ОИМ е установено, че извършител на деянието  е 17-годишно лице от  с.Гложене, криминално проявено за кражби.
За времето от 09.00 ч.  на 29.09.2014 год. до 08.00ч. на 30.09.2014г. на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са  7 питейни заведения, 16  МПС, 22 лица, 2 пункта за изкупуване на метали. Констатирани са 7 нарушения 
          На 29.09.14г., около 18.10ч. на пътя  гр.Мизия- гр.Оряхово катастрофира в метална предпазна ограда /мантинела/ лек автомобил ”Опел”, управляван от В.Л./30г./ от гр.Враца.Убити и ранени няма. Пробата за алкохол на водача е положителна- 2,06 промила.
На 30.09.2014г., около 00:20ч. в с. Камено поле е спрян за проверка лек автомобил „БМВ 320 Д”,  управляван от П.П./23г./  от гр. Враца. Пробата за алкохол на водача  е положителна-  1,35 промила.          
На 28.09.2014г., в 20.30ч. в РУП-Враца е получено съобщение от жител на село Галатин, който е заявил, че около 16.00ч. в землището на с.Бели извор, непознат мъж му нанесъл побой, като в резултата на това получил наранявания  и е настанен в болница. След бързи ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето И.Н./40г./ от гр.Враца.

  Регионален говорител на МВР:
 Красимир Василев
                                                                          

Cъбират старите дрехи и обувки в специални контейнери

   Община Враца постави на десет места в града контейнери за събирането на отпадъци от текстил, стари дрехи и обувки. Инициативата е пилотна за България. Целта е този вид отпадъци да не попадат в контейнерите за битова смет. „Така ще запазим града по-чист, защото нерядко точно старите дрехи и обувки са разпилени около контейнерите за битова смет. С разделното им събиране щадим и сепариращата инсталация на депото, където попаднали текстилните отпадъци създават технически проблеми на съоръжението. Другата важна причина е те да не постъпват в клетките на депото и за тях да се плащат такси за депониране и отчисления по Закона за управление на отпадъците, които нарастват ежегодно” – каза кметът инж. Николай Иванов.
Десетте места, на които са поставени новите контейнери, се намират на бул. „Христо Ботев” (срещу Изчислителния център), на ул. „Оборище” (в близост до контейнера за твърди битови отпадъци), на бул. „2 юни” (до спирката срещу бензиностанция „OMW”), при пазарната площадка в жк „Металург”, до пълномощничеството и до бившия „РУМ” в жк „Дъбника”, до Младежкия дом, до сградата на РЗОК, при пазарната площадка до автогарата и на ул. „Иванка Ботева” (до контейнерите при бившето ДЗИ). Събраните отпадъци от текстил, стари дрехи и обувки, ще се използват като гориво в циментовия завод в с. Бели извор.

Покритият басейн във Враца отваря врати след ремонт


           На  1 октомври, след профилактичен ремонт, ще отвори врати  покритият плувен басейн във Враца. За  гражданите е осигурен воден коридор, който могат да ползват от 6.00 до 18.00 часа през седмицата и  всички водни коридори в почивните дни  от 10.00 до 17.00 часа. По утвърдени графици, децата в начинаещи групи и учениците от Спортното училище „Св. Климент Охридски” в града, както и участниците в отборите по водна топка, ще ползват базата в останалите часове от  седмицата.
            През август и септември бе извършена  профилактика на всички подгряващи, отоплителни и водни  съоръжения  на басейна.Укрепени бяха носещите колони пред витринажната част, поставени бяха защитни мрежи, изменени са подходите за влизане в басейна. Чрез технологична промяна се  съкрати пътят на движение на топлата вода към сауната и къпалните помещения. Остават довършителни ремонтни дейности  на вентилационната система и завършване на последния етап от цялостна подмяна на водопреносната мрежа, с което значително  ще бъдат намалени  разходите за консумативи. Извършен бе освежителен ремонт на основните и спомагателни помещения на спортното съоръжение.  Изцяло бе ремонтиран покривът на  залата за силови упражнения към покрития плувен басейн. Поради проявения интерес от граждани и спортуващи към лечебния масаж, бе оборудван салон за масаж, който се намира до входа на басейна и скоро ще бъде отворен за посетителите.
             „С   извършените  ремонтни дейности се стремим  ежегодно да подобряваме условията за тренировки. Горди сме,  когато врачански отбори печелят награди в състезания и се чувстваме съпричастни, че поддържайки  спортното съоръжение  и създавайки добри условия за тренировки, ние съдействаме  за техните  победи. Особено се радваме   на засиления интерес на децата към плуването. Подкрепяме реализирането  на всички програми на Министерството на младежта и спорта. И през тази учебна година продължава безплатното участие в школата по плуване към общинския  Център за работа с деца.  На 1 октомври стартира поредната програма „Научи се да плуваш”, която е за безплатно обучение на деца от I до V клас” – поясни кметът на Враца инж. Николай Иванов.

 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”