Бисквитки

петък, 22 юни 2012 г.

ДКТ – Враца през следващите 7 дни


В неделя, 24 юни от 19 часа на Голяма сцена започва концертът в подкрепа на Мариян Георгиев, на който ДКТ – Враца е домакин. В проявата участват: Kristo, Bobo, Expose и Skandau.
В сряда, 27 юни от 19 часа в Камерна зала започва „Кавказкият тебеширен кръг” от Бертолт Брехт;
В четвъртък, 28 юни от 19 часа в Камерна зала започва спектакълът „Най-истинският” (Същият този Мюнхаузен) от Григорий Горин.

Детските представления са:
В събота, 23 юни от 10.30 часа в Куклена зала е шоуто „Калпазански рай”.
Във вторник, на 26 юни от 10.30 часа в Камерна зала започва постановката „Обувки за щастие” от братя Грим;
В събота, на 30 юни от 10.30 часа в Куклена зала е традиционното детско матине – постановката е „Малки куклени истории” от Рада Москова.

Враца бе домакин на инициативата „Силните срещу дрогата”


За първи път Враца бе домакин на кръг от Държавното първенство по силов многобой. Третият кръг на първенството се проведе в района на площад „Христо Ботев” и в него взеха участие петима състезатели – трима от България и двама от Сърбия. Надпреварата премина под наслова „Силните срещу дрогата” и бе посветена на Международния ден за борба със зависимостите – 26 юни. Съорганизатори бяха Община Враца, Общинският съвет по наркотични вещества и Българската федерация на силовите атлети „Айрън мен”. Надпреварата събра многобройна публика, въпреки високите температури. „Камъните на Атлас", „Ръчна количка", „Фермерска разходка", „Теглене на 2-тонен джип", „Кобилица" и „Морски спринт" бяха атрактивните дисциплини на силовия многобой, които видяха врачани. Комплексен победител стана българинът Слави Славов, който събра 26 точки в шестте дисциплини. Втори се класира сърбинът Алан Радошевич (с 23 точки), а трети – неговият сънародник Рони Кечкеш с 19 т. Николай Домусчиев завърши с актив от 14 т. Пети остана Младен Ганчев, който въпреки стара контузия, която му попречи, успя да събере 3 т.
            След първите три дисциплини бе предвидена игра с най-малките „силни мъже” на Враца. Четири деца до 5 години и три по-големи – до 10 години - от таекуон до клуб „Кум Рьонг”, се включиха в импровизирана „Фермерска разходка”. При по-малките най-бърз бе Димитър Георгиев. Като подготвен състезател (момчето е син на треньора по борба Юлиян Георгиев и Ирена Георгиева – шампионка при жените в същия спорт), той показа  добра техника и се наложи над връстниците си Ивайло Деянов и Виктор Петров. С четвърто време завърши четиригодишният син на треньорката по джудо Таня Василева Витан. При по-големите отново имаше син на спортно семейство, Боил – син на световната шампионка по таекуон до Ирена Цветкова и нейния треньор и съпруг Илия Цветков. Той  завърши втори, след своя съотборник Християн Вълков. Трети остана Росен Борисов. Клуб „Кум Рьонг” получи и боксова круша, която да ползва в тренировките си.
Сред официалните гости на състезанието бяха кметът на Враца инж. Николай Иванов и зам.-кметът Красимир Богданов, който връчи наградите на най-добрите. От ръководството на общината бе изразено желание подобно състезание да се организира и догодина.

Даниела Хитова,
 гл. експерт „Връзки с обществеността”
Cнимкa: Община Враца

АЕЦ “Козлодуй” дари книги на училища и културни институции


            На 20 юни 2012 г. Валентин Николов, изпълнителен директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, подари закупените от атомната централа комплекти книги “Подбрани извори за българската история” на представители на трите средни училища в гр. Козлодуй – СОУ “Св. св. Кирил и Методий”, СОУ “Христо Ботев” и ПГЯЕ “Игор Курчатов”. Книги получиха и читалищните библиотеки в града и в селата Хърлец, Гложене и Бутан; Домът на енергетика; Общинският детски комплекс и корабът-музей “Радецки”.
            При връчването Валентин Николов заяви, чe АЕЦ Козлодуй” наред с факта, че е високотехнологично предприятие, осъществява и благотворителна дейност – за образование и за социални проекти. Това дарение е свързано с българската история, акцентира той, която ни помага да съхраним идентичността си и да отстояваме своята значимост като европейска държава. Изпълнителният директор подчерта, че зад акта на благотворителност стоят стотиците инженери, физици, технолози, работещи в АЕЦ, и чрез работата на които има възможност за осъществяване на тази родолюбива проява. От името на Общината за жеста на централата думи на благодарност отправи кметът Румен Маноев.
            Събитието се състоя в културния дом на енергетиците по време на организираната от клуб “История” към АЕЦ “Козлодуй” среща с акад. Георги Марковизтъкнат историк и член на научния съвет на Института по история към БАН, и с Димитър Димитров – съпредседател на Фондация “Тангра ТанНакРа”, която е издател на уникалните томове с исторически документи.

четвъртък, 21 юни 2012 г.

Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ): Страните-членки не могат да постигнат сами това, което би било възможно, ако действат заедно в областта на енергетиката


 Това, което може да постигне Европа, ако говори с един глас по енергийните въпроси с трети страни, е непостижимо за отделните държави-членки, заяви Владимир Уручев от Групата на ЕНП(ГЕРБ) в ЕП по време на провеждащата се днес в София международна конференция на тема "Енергийна сигурност - национални, регионални и евроатлантически рамки", която е под патронажа на президента Росен Плевнелиев.
 Българският евродепутат очерта три основни предизвикателства пред ЕС-  преминаване от партньорство към интеграция в енергийния сектор,  диверсификация на енергийните доставки и засилена координация между държавите- членки по външните аспекти на единния вътрешен енергиен пазар.
 "Към момента ЕС внася над 60% от необходимия газ и повече от 80% от нужния нефт, което поставя въпросите за сигурността на енергоснабдяването и необходимостта от нова газопроводна инфраструктура, както вътре в Съюза, така и към потенциалните доставчици на енергийни ресурси", разясни по време на форума Владимир Уручев. Според него отговорът на това предизвикателство е в създаването на единен  интегриран енергиен пазар на базата на обща регулаторна основа в рамките на Европейската енергийна общност. Той припомни неотдавнашното присъединяване на Молдова и Украйна към енергийната общност  и очерта потенциала на Турция да се превърне в главна транзитираща газ за ЕС страна. Г-н Уручев определи Договора за създаване на Енергийната общност като важен инструмент за по-нататъшната енергийна интеграция на ЕС с трети страни и призова  за неговото продължаване и след изтичането му през 2016г.
 В своята  презентация  Владимир Уручев  се спря още на значението на партньорството на ЕС със страните - традиционни доставчици на енергийни ресурси (ОПЕК, Северна Африка, Каспийския регион, Централна Азия, Персийския залив), както и тези  с индустриални и бързоразвиващи се икономики, особено в сферата на новите и устойчиви енергийни технологии.
 Той изтъкна, че диалогът ЕС-САЩ е от съществено значение за установяване на стабилен и прозрачен глобален енергиен пазар, както и за развитието на общи стандарти в енергетиката и апелира за още по-тясно сътрудничество в рамките на създадения  през 2009г енергиен съвет ЕС-САЩ.
 Владимир Уручев  подчерта  и  значителния принос на втечнения газ за сигурността на енергийните доставки на ЕС, призовавайки към изграждане на допълнителна инфраструктура за втечнен газ на Балканския полуостров и  към специално сътрудничество, както със страните- доставчици на втечнен газ (като Катар, Австралия, Тринидад и Тобаго), така и с потенциалните основни консуматори на този енергиен продукт (Япония, Китай, Индия).
 Не на последно място българският евродепутатът говори  и за енергийния диалог ЕС-Русия. Според него новият Договор ЕС-Русия трябва да адресира теми като достъпа до енергийните ресурси, мрежите и експортния пазар, защитата на инвестициите, реципрочността, предотвратяване на кризи, ценообразуването на енергоносителите, ядрената безопасност и др.
За да има успех в диверсификацията, Европейският съюз трябва по-целенасочено да се ангажира и с региона на Каспийския и Средния Изток чрез подпомагане на развитието на енергийните сектори на Азербайджан, Туркменистан и Ирак.
 В заключение г-н Уручев се обяви още веднъж за подобряване на координацията между страните-членки и увеличаване на ролята на Еврокомисията в енергийните взаимоотношения с трети страни, от което ще произтече голяма добавена стойност за целия ЕС, като даде за  пример преговорите на ЕК с Азербайджан и Туркменистан за споразумението по законовата база на Транскаспийския газопровод.
 Конференцията, в която участват  наши и чужди дипломати, представители на научните среди от страната и чужбина, депутати от 41-то Народно събрание,  експерти от министерствата, се очаква да завърши с приемането на Рамка за регионален диалог по въпросите на енергийната сигурност.


Проф. Кунов е сред приятелите на общинската програма за патриотично възпитание


Зам.-кметът на Враца Красимир Богданов, заедно с археолозите Нарцис Торбов и Александра Петрова, днес дадоха началото на инициативата „Приятели на общинската програма за патриотично възпитание”. Тя ще се провежда през цялото лято в Регионалния исторически музей и в нея ще участват деца от всички детски градини в общината. Първата група бе от деца от ЦДГ „Българче” и ЦДГ „Звездица”.
Първият урок бе в раздел „праистория”, в който малките врачанчета се запознаха с артефакти от древността и сами изработиха глинени фигурки и съдове, по подобие на експонаните в музея. След края на урока зам.-кметът Красимир Богданов връчи дипломи за завършен курс на обучение в общинската патриотична програма на младежите от Центъра за социална рехабилитация и интеграция.
Сред най-новите приятели на общинската програма за патриотично възпитание е и известният учен и почетен гражданин на Враца проф. Ангел Кунов. Видният врачанин заяви готовност като етап на патриотичната програма да представи експозицията от минерали, която той подари преди време на Регионалния исторически музей.
Cнимкa: Община Враца

Споразумение за разсрочване на задълженията с роми


Споразумение за разсрочване на задълженията за общински наеми ще подпишат живеещите на ул. „Доспат” във Враца. Максималният период на разсрочването ще е две години, като в същото време наемателите ще плащат и текущите си задължения към общината. Това обещаха днес живеещите в общински жилища на ул. „Доспат” при срещата си със зам.-кмета Светозар Луканов. Той пристигна на място, за да разговаря с гражданите от ромски произход по няколко проблемни теми. Пред всички зам.-кметът прочете точния размер на задълженията на всеки от живеещите. „Общите задължения са за над 84 000 лева. И това при наем от 20 – 25 лева на месец. Има хора, които не са плащали по 7 – 8 години. Разсроченото плащане е добър вариант, а който не желае да плаща, ще бъде изведен от общинското жилище” – заяви Луканов.
По официални данни на ул. „Доспат” са настанени над 270 души, неофициално обаче се знае, че в района пребивават над 800. „Няма да търпим тук да се самонастаняват приходящи” – категоричен бе зам.-кметът. Пред хората от района той постави и въпроса с постоянните жалби от съседите им. Луканов цитира, че само от началото на тази година в Общината са постъпили над 30 жалби, в който се говори за различни нарушения на обществения ред. Проблем е и замърсяването, както и пускането извън дворовете на животни. „Законите трябва да важат за всички с еднаква сила. Ако вие ги спазвате, общината ще бъде зад вас, ако – не, ще е против вас. Ние сме за това законът да важи както за българите, така за ромите и за всички останали” – каза на срещата Светозар Луканов. Той се ангажира, че ако се налага ще се среща с тях всяка седмица, докато нещата не се въведат в ред. Живеещите на ул. „Доспат” обещаха да започнат да плащат, да почистят района и да излъчат свои представители, които да се срещат със зам.-кмета при решаването на проблемите. 
Cнимкa: Община Враца

Работна среща се проведе в Комплекския онкологичен център


          Кметът на Враца инж. Николай Иванов и зам.-кметът Светозар Луканов присъстваха вчера на кратък отчет и представяне на лечебното заведение от управителя на Комплексния онкологичен център д-р Жулиета Цолова. Гостите се запознаха с историята на онкологичния център, с постигнатите успехи и предстоящите дейности. Инж. Иванов получи от д-р Цолова три сертификата на лечебното заведение. Първият сертификат е издаден в Стокхолм и е за това, че Комплексният онкологичен център е акредитиран като Център по онкология и палиативни грижи. Вторият сертифицира лечебното заведение като създаващо високоспециализирани медицински услуги в сферата на онкологията, покриващо националните медицински стандарти за диогностика, лечение и рехабилитация, обменящо добри медицински практики и спазващо лекарската тайна, и правата на своите пациенти и служители. Третият сертификат дава право на онкологичният център да обучава студенти по време на следдипломната им квалификация. Сертифицирането по трите признака прави лечебното заведение във Враца единствено в страната.
Кметът на Враца благодари за отличните резултати и заяви, че е горд от постиженията на общинското лечебно заведение. „Постигнатото от вас е не просто съизмеримо с най-добрите болници в страната, а и сте първи в България” – каза инж. Николай Иванов. Кметът отбеляза и безспорно добрите резултати в лечебно-диагностичния процес. Той благодари на медицинския персонал и на д-р Цолова, и им пожела в следващите години лечебното заведение да се развива. След това, заедно със зам.-кмета Луканов и управителят на центъра д-р Цолова, посетиха всички отделения на КОЦ – Враца. На място се запознаха със състоянието на апаратурата, с проблемите по отношения на сградния фонд, изслушаха мнението на лекарите и медицинския персонал и препоръките от тях към Общината.
         Инж. Николай Иванов и Светозар Луканов поеха ангажимента за решаването на текущи проблеми в лечебното заведение. Съвместно с ръководството на онкологичния център бе обсъдена и работата по проекта за изграждането на лъчелечебен център на стойност над 6 милиона лева.

                                                                                               Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

Върху света земя…


На 24 юни Градешкият манастир „Св. Йоан Предтеча” чества храмов празник
      Красиви каменни зидове с четири големи и две малки порти опасват светата обител, разположена в китна низина до с. Градешница, Врачанско. Двуетажните жилищни постройки са издигнати през 1865 г. и са свързани в ъгъла на втория етаж с малък параклис "Св. Иван Рилски". Църквата в Градешкия манастир е построена през 1861 г. и представлява каменна, еднокоробна базилика с двускатен покрив, завършващ с тристепенен каменен фриз. Предполага се, че днешната църква е изградена върху основите на стар храм. На втория етаж на жилищната сграда в е вграден параклисът "Св. Иван Рилски", открит през 1865 г. Интересни каменни релефи с охранителна функция са разположени над входната врата на манастира – светците Константин и Елена, държащи разпятието, двуглав орел (за съжаление силно повреден от иманярски набези), около прозорците на църквата – архангел Михаил и други охранителни типажи, по каменния кръст върху храма – разпънатия Христос в народно-наивиситичен стил, охраняван от две стилизирани лами.
Както множество църкви и манастири, построени върху или до стари езически светилища, Градешкият манастир е съграден върху „света земя”. Възникването му се свързва с късноримската и раннобългарска крепост в близката местност Калето, съществувала до началото на ХІI-и век - преди поробването ни от Византия - и със средновековното селище „Селището” и неговия некропол, продължило да съществува и по времето на Втората българска държава.
            Историческите извори от ХVІ век са любопитна сбирка от документи, отнасящи се до развитието на северозападните български земи, от която черпим ценни данни и за миналото на светата обител. Във военни дневници и документи от този период, описващи боевете на влашкия войвода Михаил Витязул срещу турците през зимата на 1594-1595 г., се споменава, че по българските земи на юг от река Дунав били разрушени над 2000 селища. Тогава били опожарени Черепишкият, Струпецкият и Градешкият манастир.
            След признаването на християните за равноправни поданици на султана два века по-късно започва възстановяването на множество църкви и манастири. Вероятно тогава е възстановен и Градешкият манастир – сигурни данни, за това че той е действащ има от началото на ХІХ век.
            Легендите ни връщат назад към времето, когато манастирът е подложен на  съдбовни изпитания -  в „кърджалийското зло”, когато е пален и разрушаван, монасите – жестоко изгаряни, посичани и гонени.
            ...Някога, още през турско робство, върху стръмния десен бряг на река Огоста в местността Кръното е имало стар манастир. Мястото и сега там се нарича „Пустият манастир”.
Кърджалии вилнеели по тези места - палели, плячкосвали и грабели. При едно свое нападение те опожарили манастира и избили обитателите му. Останал жив само един калугер, който тръгнал нагоре през гората. Вървейки, стигнал до оброчен камък. На това място той си направил колиба и заживял в нея като отшелник в пост и молитви, докато хората от близките села не научили за него. Не след дълго проправили пътека през гората и започнали да го посещават. Утешавал ги той, със своята мъдрост ги поучавал и им помагал  да се преборят с отчаянието и мъката, вдъхвал им вяра в Бога. Решили хората и на мястото на колибата построили църква – храм Божи, а сетне и манастир изградили. Оброчният камък, до който е изграден манастирът, е запазен и до сега. А тази история дълго време разказвал един от обитателите на новия манастир – Йеромонах Дионисий...
Следващото предание ни връща отново във времето черкезките и кърджалийски золуми…
Между 1821-1868 г. в приземието на североизточното крило на манастира имало килийно училище. В него се обучавали на четмо и писмо младежи и деца от околните села.  Широко разпространено сред местните е преданието за черкезко нападение над манастира, когато били избити всички деца и младежи в това училище. При ремонт на манастира през 70 г. на ХХ в. костите им са открити и препогребани близо до централния вход на манастира.
Друга легенда свързва възстановяването на опожарения манастир с Божията поличба. Когато брат и сестра – богобоязливи люде, добри християни, решили да го възстановят на същото място и повикали майстори, готови да започнат строежа, видели в небето над тях да кръжи орел. Направил няколко кръга и изведнъж стремглаво се спуснал надолу, грабнал една от шиндите и се издигнал високо. Направила пак няколко кръга птицата и полетяла на юг. Всички смаяни я проследили с поглед. Не след дълго орелът пуснал шиндата и тя паднала на мястото, дето е сега манастирът.
Решили хората, че това е Божия поличба и там, където паднала дъската, там изградили новия манастир.

Калина Тодорова

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ


На 20.06.2012г. около 07:00ч. от служители на сектор БОП- Враца се проведе СПП по линия “Наркотици”. В рамките на извършена проверка в дворно място, прилежащо към частен дом, находящ се в с.Софрониево, общ. Оряхово, ползван от криминално проявеното за лихварска дейност, палеж и притежание на наркотици лице А. В. Ц., жив. гр. Козлодуй се намериха общо 16 бр. засадени растения с височина от 100см. до 150см. и ширина от 20см. до 100см., от които се иззе зелена листна маса с общо тегло 6,3 кг. При направения полеви наркотест листната маса реагира на канабис.
По случая е образувано ДП  по описа на СБОП- Враца за извършено престъпление по чл.354 в от НК.
От последващи ОИМ и ПСД в дом находящ се в с.Софрониево, ползван от А. В. Ц., се намериха и иззеха 2бр. полиетиленови плика, съдържащи около 600гр. зелена, суха, листна маса, която при направения полеви наркотест реагираха на канабис.
По случая е образувано ДП по описа на СБОП- Враца за извършено престъпление по чл.354 в от НК.
А. В. Ц. е задържан за срок от 24 часа в РУП- Враца.
На 07.06.2012г. в 10.00ч. в РУП-Враца е получено съобщение от Д. Т. Д. от гр. Враца, който е заявил, че за времето от 17.00ч. до 17.30ч. на 05.06.2012г. НЛ използвайки невниманието му е влязло през не заключена входна врата на вила,негова собственост, находяща се във Врачански лозя, и е извършило кражба на 1бр.мобилен апарат марка „Нокиа Е 52”.Нанесената щета е на стойност около 150лв. по данни на тъжителя.
В РУП-Враца е образувана преписка по описа на РУП-Враца.
От проведените ИМ се  установи, че извършител на деянието е криминално проявеното и осъждано за кражби лице Д. Ц. Г. жив. гр. Враца.
Телефона предмет на кражба е намерен и иззет.

сряда, 20 юни 2012 г.

Държавно първенство по силов многобой


Община Враца, Общинския съвет по наркотичните вещества и Българска федерация на силовите атлети - Айрън мен организират във Враца Държавно първенство по силов многобой под мотото „Силните срещу дрогата”. Най-силните мъже на Балканите  посвещават състезанието на Международния ден за борба със зависимостите – 26 юни. Състезанието е първо по рода си в града и е под патронажа на кмета инж. Николай Иванов. Началният час е 17.30 ч. на пл. „Христо Ботев” / на улицата от Балабановата къща до „Райфайзен банк”/.
„Спортът е нашият наркотик. Затова искам да призова настоящите и бившите състезатели по силов многобой и всички, които се чувстват много силни да дойдат на 21 юни на площада и да подкрепят инициативата на федерацията. Нека така да повдигнем настроението си, не чрез стимултанти. В този кръг всички участници се отказаха от наградния фонд и решихме с парите от него да направим дарение на един спортен клуб и деца от детска градина в гр. Враца”, каза Мирон Йорданов, председател на БФСА – Айрън мен.
 Състезанието ще се проведе в шест дисциплини – „Логлифт”, „Фермерска разходка”, „Силова щафета”, „Камъните на Атлас”, „Дърпане на превозно средство и „Кобилица”. В състезанието ще участват шестима българи, както и двама сърби.

Инвестиционен фонд, базиран в Лондон, ще влезе в управлението на "Ботев" /Враца/

Инвестиционен фонд, който инвестира средства във футбола и е базиран в
Лондон, ще влезе в управлението на ПОФК "Ботев" /Враца/, това стана ясно
днес след среща при кмета на града инж. Николай Иванов. Градоначалникът
посрещна Ивайло Рачев, представител на фонда, Чавдар Атанасов, президент на
"Ботев" и Момчил Калистратов, член на Управителния съвет на футболния клуб.
Конкретните параметри на споразумението ще станат известни следващия петък -
29 юни, за когато е насрочено общо събрание на ПОФК "Ботев". Ивайло Рачев, който е роден във Враца и от 12 години живее и работи в Италия, и е представител на "Милан" за Русия, България и Турция, не назова конкретния
размер на бъдещите инвестиции, но поясни, че инвестиционният фонд смята да
реализира амбициозна програма за следващите 3 години. Той представлява екип,
в който влизат световно известният мениджър Пепино Тири, Ернесто Бронзети и
Густаво Маскарди.
Подготовката на отбора започва от 27 юни, сподели Чавдар Атанасов. На 1 юли
"Ботев" заминава на лагер в Тетевен, а след това е предвидено участие и в
турнир в Банско. Възможно е това лято във Враца за контроли с "Ботев" да
пристигнат чуждестранни отбори.

 снимкa: Община Враца

Cъобщение на “АЕЦ Козлодуй”


Повече от месец след смъртта на Радослав Стоянов – служител на фирма “Хидроремонт ИГ” – Варна, в публичното пространство продължават да се разпространяват различни слухове, свързани със случая. По този повод ръководството на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД се обръща към ангажираните с разследването органи в очакване на компетентното им заключение, за да бъдат окончателно и напълно изяснени причините, довели до този трагичен инцидент. Още веднъж искаме да подчертаем, че за нас в АЕЦ “Козлодуй” истината е също толкова важна, колкото и за цялото общество.

вторник, 19 юни 2012 г.

Побой в ЦСМП

В РУП Враца е заведена жалба   по описа на РУП от лицето Н.Д.   от гр. Враца  , за това, че на 19.05.12г. е посетила ЦСМП гр. Враца, където след възникнал скандал между нея и лице представило се за лекар в ЦСМП   и е бил нанесен побой от същото лице.От проведените ОИМ се установи, че лицето нанесло побоя на тъжителката  е   С. С.   от гр. София, който лекар и е бил на смяна в ЦСМП Враца.  . Преписката ще бъде изпратена в РП Враца с мнение за образуване на ДП  .

Кражби

От извършената проверка  по повод подадена жалба от жител на  с.Градешница,   за това, че за времето от м.март до 01.06.2012г. НИ е извършил  кражба на около 400кг.слънчогледово семе от складово помещение на фирма „Агро-Стил 06” ЕООД находя що се в землището на с.Градешница  , се установи, че извършител на деянието е   Г. К. от с.Градешница  .Слънчогледовото семе предмет на кражба е продадено от извършителя   в маслобойна, собственост на фирма „Агро Стил 06” ЕООД.
   В РУП-Враца е образувано ЗМ №762/2012г. по жалба на П.  Д.  от гр. Враца   затова, че на 07.06.2012г. НЛ е счупило стъклото на предна лява врата на л.а.”БМВ” негова собственост .От проведените ОИМ се установи, че извършител на деянието е  Г. Д.   от гр.Враца  .На извършителя е снето сведение по случая и е освободен.
  В РУП-Б.Слатина е получено съобщение   от И.Н.   от гр.Б.Слатина, че около 14.50. ч. между  гр.Б.Слатина и с.Търнак лицата А.Ч. и  Ч.К. и  двамата от с.Търнак, след като са използвали сила и заплахи са му отнели лек а-л. Сузуки „”Вагон Р”  . От проведените БОИМ се установи автомобила ,които е оставен в двора на къщата на извършителите в село Търнак.Двамата  са   задържани в РУП-Б.Слатина за срок от 24ч.Започнато е ДП  
     Получено е съобщение от  И. П.  , от гр.Бяла Слатина,   че на автобусната спирка в централната част на с.Търнак непознато   лице след използване на физическа сила й е отнело портмоне с лични документи. От проведените бързи ОИМ и ПСД се установи, че извършител на деянието е М. В.   от с.Търнак.  Портмонето е намерено и иззето.  
 Започнато е ДП  .
 В УП-Хайредин е получено съобщение от жителка на с. Рогозен,   която е заявила, че на 15/16.06.2012г. НИ от не заключена селскостопанска постройка в двора на домът й е извършило кражба на готварска ел.печка, газов котлон, прахосмукачка, ръчна коса за косене и казан за варене на буркани.
По случая в РУП-Козлодуй е образувано ЗМ.
От проведените ОИМ е установено, че извършители на деянието са лицата Г. К.   и Б. Г. и двамата от село Рогозен.


Дни на интелигентната енергия във Враца


 Днес в градската концертна зала на Община Враца Христина Стоичкова и Маргарита Томова - експерти от дирекция „Жилищна политика” в МРРБ представиха проект „Енергийно обновяване на българските домове” по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г.
Финансова помощ за изпълнение на мерки за енергийна ефективност ще получават сдружения на собственици, регистрирани по реда на Закона за управление на етажната собственост в съответната общинска администрация и в регистър БУЛСТАТ. Заявления за интерес ще може да бъдат подавани от 01.07.2012 г.
За всяка одобрена сграда собствениците ще получат финансова помощ до 50 % от стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда. От оперативната програма ще се покрият изцяло разходите за обследване и установяване на техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност.
Община Враца организира тази среща съвместно с МРРБ като част от общинските „Дни на интелигентната енергия”, които се провеждат от 18 до 20 юни. Те се организират по проект „CONURBANT - Всеобхватен мрежови подход за включване на европейските агломерации и други обширни области за участие в „Спогодбата на кметовете”.
Екипът по проекта представи целите, очакваните резултати по проекта и няколко ефикасни метода за спестяване на енергия.

Сдружение „Велика Болгария” гостува във Враца


 Заместник кметът на Община Враца Красимир Богданов  бе сред официалните гости при представянето на Сдружение „Велика Болгария”. Срещата се проведе в Регионалния исторически музей. В нея взеха участие председателят на сдружението Патриция Кирилова, акад. Евгени Сачев и доц. д-р Красимир Коев, които са сред съучредителите на неправителствената организация. Двамата учени изнесоха доклади по патриотични теми. Сдружението връчи своята награда „за заслуги в опазването на културно-историческото наследство на България” на врачанския общественик Огнян Пищиков.
 
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
снимкa: Община Враца

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ


На 18.06.12г. в 22.50ч. на тел.112 е получено съобщение от жител на гр.Криводол, който е заявил ,че на същата дата  около 22.40 ч. в домът си при опит за кражба чрез увреждане комарник на прозорец на къщата му е задържал непознато за него лице.
От извършената проверка е установен  К. Д., жив. с. Мадан, криминално проявен за кражби. Д. е задържан в РУП-Враца за срок от 24ч.
По случая в РУП-Враца е образувана преписка.
На 18.06.12г. около 22.40ч. гр.Враца, кв.”Кулата” авто-патрул на РУП Враца спират за проверка конска каруца управлявана от Б. А., от с.Нефела и П. К., от кв.Кулат. При извършената проверка се установи, че лицата транспортират 0.5 куб. м. дърва за огрев без КГМ и без документи доказващи законният им произход. Лицата са приведени в УП”Дъбника” където са и  съставени констативен протокол и 2 акта по ЗГ. Конят с каруцата и дървата са прибрани на съхранение във база на горското стопанство –гр.Враца. От лицата са снети писмени сведения и са освободени.
 B РУП-Б.Слатина е получено съобщение от жителка на гр.Б.Слатина, която е заявила, че от работното и място находящо се в сградата на читалище е извършена кражба на сумата от 86.00 лв., лични документи и 2 мобилни телефони .
            От проведените БОИМ се установи, че извършител на  кражбата е малолетният М. Т., от гр. Б.Слатина. Вещите обект на кражбата са намерени и предадени на собственика.
            По случая е образувано ЗМ по описа на РУП-Б.Слатина.
Hа територията на  РУП -Б. Слатина се  проведе СПО във връзка с  продажбата на акцизни стоки –тютюневи изделия без бандерол ,с неистински акцизен бандерол и акцизен бандерол с изтекъл срок на ползване. По време на операцията е извършено следното:
-В 08.20 ч. са проверени Г. И., от с.Буковлък , като в нея са намерени 15 пакета рязан тютюн с тегло 2.716 кг., както и А. П., от с.Буковлък  в която са намерени 16 пакета рязан тютюн с тегло 2.840 кг.
-В 08.40 ч. е проверена К. А., от с.Буковлък ,  в нея са намерени 17 пакета рязан тютюн с тегло 3.058 кг.
-В 08.50 ч. е извършена проверка на л.а. БМВ-316 и возещата се в него  А. К. от с.Буковлък, в която са намерени 192 пакета рязан тютюн с тегло 28.700 кг. Образувано е ДП по описа на Митница Лом.
-В 11.50 ч. е извършена проверка в търговски обект в гр. Б.Слатина и при извършеното претърсване и изземване в обекта и прилежащ двор към него се намериха и иззеха 170 кутии цигари, без акцизен български бандерол, както и 57 пакета рязан тютюн без акцизен български бандерол с тегло 22.540 кг.
Образувано е ДП по описа на Митница Лом.
B 21.27ч. в гр.Мездра, авто-патрул при РУП-Мездра спират за проверка л.а. „Форд” Ескорт управляван от Р. Л., с.Боденец. При извършване на проверката е установено, че водачът управлява МПС след употреба на алкохол, изпробван с техн.средство Алкотест Дрегер 7410 плюс, на който светлинната индикация е отчела 1,51 промила на хиляда в издишания въздух. На водачът е съставен АУАН, издаден талон за мед. изследване.Същия не е задържан поради здравословни причини.
 От проведените бързи ОИМ по преписка по описа на РУП-Роман за извършена кражба от частен дом на 1 бр. газов пистолет 9 мм. и три броя газови патрона собственост на жител от гр.Роман, е установено, че извършители на кражбата са П. А., и К. И., и двамата от  гр.Роман. Вещите обект на кражба са иззети и предадени на собственика.

понеделник, 18 юни 2012 г.

Кмет награди медалистите от спортни първенства


    Днес кметът инж. Николай Иванов връчи грамоти на 55 медалисти от европейски и световни първенства, държавни шампиони и шампиони в ученически игри от Враца. Инициативата е първа по рода си, а идеята на ръководството на Община Враца е тя да се превърне в ежемесечна традиция.
Отличията са спечелени от началото на годината до момента.
В градската концертна зала пристигнаха световният вицешампион по кик бокс Асен Асенов, европейските медалисти по таекуон до, донесли две златни, три сребърни и седем бронзови отличия, както и държавните шампиони от спортните клубове по автомоделизъм, по борба, кик бокс, лека атлетика, таекуон до и шампионите от „Ученически игри 2011-2012” по лека атлетика и волейбол от ПМГ „Акад. Иван Ценов”. Един от наградените треньори бе Огнян Филипов (автомоделизъм). Той благодари на кмета за уважението към труда и постиженията на младите спортисти. Треньорът по таекуон до Илия Цветков, в знак на благодарност, подари на инж. Николай Иванов златен медал от последното европейско първенство. Медалът е един от спечелените от неговия спортен клуб.
В следващия месец своите грамоти за високи спортни постижения ще получат държавните шампиони от клуба по водна топка – девойки -„Ботев - Враца”.

Провериха ремонта на бул. „Васил Кънчов”


         Кметът на Враца инж. Николай Иванов  и заместникът му Ангел Вълчев провериха на място как върви ремонтът на пътната настилка по бул. „Васил Кънчов”. Изкърпването е стигнало до подлеза при жп гарата.  Предстоящото асфалтиране ще е причина за затварянето на двете платна на подлеза в посока от автогарата към жп гарата, което ще бъде обявено допълнително. След края на ремонта в двете направления, подлезът ще бъде почистен от работещите в „БКС” и в „Дружество по заетост” – за това се договориха кметът инж. Николай Иванов и управителите на двете дружества Момчил Младенов и Харалампи Петров. Шахтите в района също ще бъдат почистени и целият подлез ще бъде измит.
         Инж. Николай Иванов и Ангел Вълчев направиха проверка и в сградата, която се ремонтира по проекта „СТИМУЛ”.


Провериха терена на „Екобулпак”


           Екип на Община Враца, воден от главния архитект на града Данаил Дилков, направи в петък внезапна проверка на площадката на „Екобулпак”, в която вилня пожар в началото на май. Дружеството пое ангажимент до края на същия месец от площадката да бъдат изкарани всички депонирани отпадъци. Екипът от Община Враца установи, че уговорката не е спазена. Установено бе, че на площ от около 15 декара са струпани отпадъци с височина три метра. По случая е направен констативен протокол, с който е установено, че имотът продължава да се ползва не по предназначение. Тази информация е изпратена на Регионалната дирекция „Строителен контрол” във Враца за предприемане на последващи действия.
         По данни от кадастралната карта на Враца и от нотариалния акт за покупко-продажба на имота, намиращ се в хранително-вкусовата зона на града, той е с предназначение да бъде складова база. По време на пожара бе установено, че теренът се ползва с предназначение площадка за третиране на отпадъци. Община Враца изпрати писмо до собствениците „Екобулпак” да предоставят устройствния план и строителните книжа, с които е разрешено имотът да се използва за площадка за третиране на отпадъци. В отговор прокуристът на „Екобулпак” Георги Славчев изпрати писмо, с което бяха предоставени разрешително за строеж на ограда на имота от 2008 г., договор за наем на площадката между „Екобулсорт” ЕАД  и „Екобулпак” и регистрационни документи по Закона за управление на отпадъците за „Екобулсорт”. Регистрационните документи са издадени от директора на РИОСВ – София и според тях „Екобулсорт” може да събира, транспортира и съхранява отпадъци на площадката, собственост на „Екобулпак” в хранително-вкусовата зона на Враца. В разрешителното е указано също, че отпадъците трябва да се съхраняват на обособени места в едно от халетата на площадката, а неопакованите балирани отпадъци трябва да се съхраняват в особобени съдове.


                                                                                              Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
 снимки: Община Враца

Поредна измама


На 18.06.12г. в 01.40ч. в РУП-Враца се е явило лицето К. И. гр.Враца,която е заявила,че на същата дата към 00.20ч. на домашният и телефон се е обадил непознат мъжки глас представил се за – следовател от 2-ро РУП-СДВР, който е заявил, че синът й е катастрофирал в гр.София при което е убил малко дете и за освобождаване от наказателна отговорност е необходимо да заплати сумата от 2 000лв. Около 00.45ч. в гр.Враца К.И. е предала на непознато за нея лице горепосочената сума. Описание на лицето : мъж на видима възраст около 30 години, висок около 175см. облечен с панталон тип 7/8 ми, фланелка с къс ръкав и тъмна шапка с козирка.
По случая в РУП-Враца е образувано ДП.

Покана