Бисквитки

събота, 18 април 2015 г.

Стотици врачани участваха в пролетния спортен празник

         Тридесет купи и медали, и над 150 материални награди раздаде кметът инж. Николай Иванов на призьорите в пролетния спортен празник, който се проведе във Врачанския Балкан. Над 400 ученици и възрастни туристи се включиха в пролетния спортен празник, организиран традиционно от Община Враца и Туристическо дружество „Веслец – Враца”. Туристическа щафета, теглене на въже и крос бяха трите дисциплини, в които участниците мериха сили.
            Първата дисциплина в спортния празник бе крос. В нея призовото място във възрастовата група 5 – 8 клас при момчета зае Митко Иванов от ОУ „Васил Левски”, втори стана Томислав Маринов от ПТГ „Н. Й. Вапцаров”, а трети – Цветко Цветков от СОУ „Отец Паисий”. При момичетата в същата категория първа се класира Михаела Миткова Спортно училище „Св. Климент Охридски”, втора бе Йоана Петрова от СОУ „Отец Паисий”, а трета – Мария Ангелова от същото училище. При девойките 9 – 12 клас призова позиция зае Нели Николова от СОУ „Васил Кънчов”, следвана от Мария Пламенова от ПМГ „Акад. Иван Ценов” и Цветослава Петрова от СОУ „Кузма Тричков”. При юношите 9 -12 клас най-бърз бе Александър Алипиев от ПМГ „Акад. Иван Ценов”, на второ място се класира Валтер Димитров от ПТГ „Н. Й. Вапцаров”, а на трето – Пламен Якимов от ПТГ „Н. Й. Вапцаров”.
В щафетата във възрастовата група 1 – 4 клас първи се класира отборът на СОУ „Отец Паисий”, на второ – ОУ „Васил Левски”. При по-големите – 5 – 8 клас – в същата дисциплина на челно място отново застана отборът на СОУ „Отец Паисий”, на второ – тимът на с. Паволче, а на трето – СОУ „Христо Ботев”.
Оспорвана бе надпреварата в тегленето на въже, където при най-малките 1 – 4 клас първи стана отборът на СОУ „Отец Паисий”, а втори – на ОУ „Васил Левски”. В категорията 5 – 8 клас най-добри бяха участниците от СОУ „Отец Паисий”, следвани от СОУ „Кузма Тричков” и ОУ „Кирил и Методий”. При най-големите ученици – 9 – 12 клас, класацията бе СОУ „Отец Паисий”, СОУ „Кузма Тричков” и ПТГ „Н. Й. Вапцаров”. При възрастните участници най-силен се оказа сборният отбор  на учители от Враца, втори стана другият сборен отбор от учители и трети – на туристите ветерани от Видин, Лом и Монтана.
            Отборите на преходното жилище във Враца и Спортното училище „Св. Климент Охридски”, които участваха извънредно, също получиха награди.


Над 500 самодейци зарадваха врачани

         В истински празник се превърна традиционният преглед на самодейните състави от читалищата в община Враца. Двадесетото издание на Общинския пролетен празник събра над 500 самодейци от 21 читалища в региона. Гостите бяха посрещани с кръшни мелодии в изпълнение на духовата музика от селата Върбешница и Вировско. Залата на читалище „Развитие” във Враца едва побра почитатетелите на родния фолклор. „За мен е удоволствие да открия 20-тия Общински пролетен празник. Тази прекрасна традиция наистина има дълбоки корени в културния живот на нашата община. Носи радост и удоволствие от срещите с таланта на нашите изпълнители на народно творчество. Изпълва ни с гордост, че тук, в този прекрасен кът земя, в родния врачански край, процъвтява култура, достатъчно стойностна, за да даде отпечатък върху националните духовни ценности. Вярвам, че тези послания ще тръгнат към селата ни, към всички кътчета на областта, към нашите приятели от страната и чужбина!” – каза в приветствието си кметът инж. Николай Иванов. Сред гостите на празника бяха и кметове от населените места в общината.
Изпълненията на малки и големи певци и танцьори бяха посрещани с бурни аплодисменти от публиката. Най-малките участници бяха петгодишни от с. Три кладенци, които представиха хумор, а най-възрастният участник бе 85-годишната Тодорка Кръстева от с. Косталево. Любителите на различните изкуства се насладиха на най-доброто от творчески сезон есен-зима 2014 – 2015 г., което бе подбрано след предварителна селекция. Кметът инж. Николай Иванов награди читалищата, чийто самодейци се представиха най-добре. Това са читалищата в селата Паволче, Мраморен, Згориград, Девене, Три кладенци, Челопек, Чирен, Голямо Пещене, Бели извор и Баница. За всички останали участници имаше грамоти за достойно представяне.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





петък, 17 април 2015 г.

Театърът представя


21.04.`15 г. – вторник на голяма сцена от 18.30 часа
„Вик за любов” от Жозиан Баласко

22.04.`15 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Бащата” от Аугуст Стриндберг

23.04.`15 г. – четвъртък на Голяма сцена от 19 часа
Гостува „Глупаци” от Нийл Саймън


24.04.`15 г. – петък в Камерна зала от 19 часа
„Родолюбци” от Радослав Дорич

25.04.`15 г. – събота в Куклена зала
„Приключение на горската полянка”



Крими хроника

В рамките на полицейската операция „24 часа контрол на скоростта”, проведена за времето от 06:00 часа на 16.04.2015г. до 06:00 часа на 17.04.2015г., на територията на ОД МВР-Враца са установени 49 нарушения, които са санкционирани с 23 акта и 26 фиша по ЗДвП.
На 16.04.2015г., на територията  РУ-Враца, селата ,Паволче, Челопек, Згориград, Лиляче, Б.извор и Власатица е проведена специализирана полицейска операция за установяване на малолетни и непълнолетни лица в нощните увеселителни питейни заведения; mроверкr за наличие на стоки без акцизен бандерол, повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид Констатирани нарушения - няма.
Специализирана операция със същата цел е проведена и на територията на жк.”Дъбника”, жк.”Сениче”, селата Чирен, Девене и Три кладенци. Нарушения не са установени.
След издирвателни мероприята по сигнал за кражба на 10 покривни капака от фотоволтаична централа в село Алтимир, извършена на 10.04.2015г.  е установено, че извършител на кражбата е 15-годишно момче от гр. Б.Слатина.
В с.Галиче е спрян за проверка лек автомобил „Москвич”, управляван от лицето И.Д./31г./ от гр. Враца. Установено е, че водача е неправоспособен, а регистрационните табели са  издадени за друго моторно превозно средство. Образувано  е БП 
В 13.00ч. в РУ-Бяла Слатина е получено съобщение от С.М./42г./ от с.Три кладенци, който е заявил, че в с.Добролево е възникнал скандал с познато за него лице от гр.Враца, което му нанесло порезна рана с джобно ножче, след което въпросното лице се е отправил с автомобил към село Борован, където е задържан от служители на УП-Борован.  Образувано  е досъдебно производство.
 На 15.04.2015г., от 19.00ч.  до 07.00 ч. на 16.04.15г. на територията на  РУ-Бяла Слатина е  проведена специализирана операция за  опазване на общественият ред  и противодействие на престъпността в малките и отдалечените населени места.  Няма констатирани нарушения 
На 16.04.2015г. от 21.00 ч. до 01.00 ч. на 17.04.2015г., на територията на  РУ-Б.Слатина е  проведена специализирана операция с цел:   охрана на обществения ред и недопускане извършването на кражби на кабели, ел.проводници, незаконна сеч на дърва. Няма констатирани нарушения. 
На 06.04.2015г., в  12:30ч. в РУ-Мездра е получен сигнал, че от пробната стая в магазин за дрехи в гр. Мездра, от дамска чанта  е извършена кражба на  95 лева. След  ОИМ е установено, че лицето П.Б./19-годишна/ от гр. Мездра е извършило кражбата след като влязло  в пробната стая непосредствено след жената подала сигнал за липсата.
В РУ -Козлодуй е получено съобщение от 14-годишно момиче от с.Софрониево, което  е заявило, че в магазин в гр. Козлодуй, неизвестно лице  откраднало от дамската  й чанта мобилен телефон,  лични документи и сумата от 240 лв.,  След издирвателни мероприятия  е установено, че кражбата  е извършена от лицето Н.В./39г./ от гр.Козлодуй.
На 16.04.15г., в 20.50ч. в РУ-Враца е получено съобщение от Д.Б./53г./ от гр.Враца, който е заявил, че към 20.45ч. в гр.Враца, мястото за паркиране на   таксита до МБАЛ-„Христо Ботев”, докато е седял в управлявания от него лек таксиметров автомобил „Дачия”, двама познати за него мъже  се приближили и през отворения прозореца на автомобила единия от тях му нанесъл удар в лицето. Д.Б.  излязъл от автомобила и се отдалечил,  а едно от лицата се  качило в колата и потеглило  с нея, като малко след това изоставило автомобила на бул.„Втори юни”. След оперативно-следствени действия е установено, че едно от лицата  е  Д.С./50г./, но не е открито на домашния му адрес и  е обявено за местно издирване. Има насоки и за втория мъж, който също се издирва. Образувано е досъдебно производство.
Около 17,00 ч. в гр.Враца  катастрофират:  мотоциклет Полини управляван от 16-годишен неправоспособен водач и  лек автомобил „Фолксваген”,  управляван от П.Г./39г./ от гр.Враца.  Убити и ранени няма. Причина за катастрофата: водача на мотоциклета не спазва дистанция от движещият се пред него лек автомобил.
    Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев
                                                                         


четвъртък, 16 април 2015 г.

Право на отговор

По повод публикация във в. „Стандарт” от днес, 15 април 2015 г., на стр. 25, озаглавена „Парадокс: Актьорите във Враца колкото в Сатирата”, цитирайки изявление на заместник-министъра на културата Боил Банов по БНТ:

Нормално е и не е парадокс актьорите във Врачанския театър да са колкото в Сатирата, защото е драматично-куклен, сиреч два театъра в една структура.
Нормално е и не е парадокс, ако не се правят компромиси с качеството на продукцията, разбира се.
Нормално е и защото Врачанския театър е предпочитано място за младите. В момента тук работят17 актьори под тридесет години. Парадокс е, че не се случва в София.
Нормално е актьорите да не напускат театъра, защото той всяка година присъства в най-известните фестивали в Европа - Любляна, Букурещ, Белград, Москва и много други.
Парадокс има в системата, по която работят българските театри. Единствена в целия свят! Ненормално е, че никой не дискутира това.

С УВАЖЕНИЕ!
Анастас Попдимитров
Директор на ДКТ-Враца
Председател на БАРОК





сряда, 15 април 2015 г.

Крими хроника

След процесуално-следствени действия по сигнал за кражба на два велосипеда, извършена на 08-09.04.2015г. от избено помещение на жилищен блок в гр. Враца е установено, че извършители на деянието са криминално проявените и осъждани лица: Н.Ф./50г./ и Б.Б./47г./ от гр.Враца.
На 15.04.15г., в 21.00ч. в гр.Враца е спрян за проверка  лек автомобил ”Ситроен С 3”,  управляван от К.Т./56г./ от с.Згориград.Пробата за алкохол на водача е положителна- 0,59 промила.
На 15.04.15г.  около 19.30 часа в местността „Мара Врачанка” полицейски служители са оказали съдействие на служители на Дирекция по горите- Берковица, при което са задържани криминално проявените и осъждани лица: И.И./22г./; Р.И./18г./ от с.Борован, които превозвали с конски впряг около 2 куб. незаконни придобити дърва.
 За времето от 09.30 ч. до 17.00ч. на 15.04.2015г., на територията на РУ-Оряхово е проведена специализирана операция  по линия „Кражби”.  При извършените проверки  в частни имоти  в гр. Оряхово не са открити инкриминирани вещи.
       На 15.04.15г., около 12.45ч. в гр.Враца на кръстовище ул.”Кр.Бързаков” и ул.”С.Соколов”,  лек автомобил ”Шевролет” управляван от Р.Т./46г./ от гр.Враца блъснал 10-годишно дете. Детето е прегледано от екип на ЦСМП и е освободено. Причини: невнимание от страна на водача спрямо пресичащите пешеходци. Пробата за алкохол на Р.Т. е отрицателна 
На 15.04.15г., в 17.28ч. в РУ-Враца е получено съобщение от  80-годишна жена от гр.Враца, която е заявила, че около 12.00ч. на домашния й телефон  е позвънил непознат мъж, който й съобщил, че е гръмнала газова бутилка,   синът й е пострадал и за лечението му трябва да даде колкото пари има вкъщи. Около 17.00ч. пред жилището си жената предала 600 лева на непознат мъж.
              Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


​​Владимир Уручев и Мария Габриел с принос в здравословното хранене на децата в училище



http://www.eppgroup.eu/sites/default/files/styles/mail_format/public/photo/2014/01/153165850.jpg?itok=6SQNm4aB


 Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент одобри доклад относно преразглеждането на двете европейски схеми за предлагане на плодове и зеленчуци и мляко в учебните заведения. Предложенията на евродепутатите Владимир Уручев и Мария Габриел от Групата на ГЕРБ/ЕНП за включване в двете училищни схеми на традиционни и местни продукти с доказан положителен ефект върху здравето на децата, като мед, кисело мляко и сирене, получиха широка подкрепа и залегнаха във финалния текст на документа.
Докладът цели изграждането на здравословни хранителни навици сред децата още от ранна възраст чрез повишаване консумацията на пресни плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения.
По данни на ЕК, 22 млн. деца са с наднормено тегло, а подрастващите консумират едва 30-50 % от препоръчителното дневно количество пресни плодове и зеленчуци. Съгласно новите правила, държавите- членки ще имат възможност да включат по-широка гама от продукти в двете схеми, както и да засилят образователното измерение на програмите. Между 10 и 20 % от финансовия пакет по двете схеми се предвижда да бъде отреден за реализация на образователни мерки, в това число посещения на ферми, запознаване на децата с произхода на храната, здравословно и балансирано хранене, биологично земеделие и борба с разхищението на храни.
Евродепутатите подкрепиха обединяването на двете схеми в обща рамка с цел намаляване на административната тежест по прилагането им. Новата програма ще разполага с увеличен бюджет в рамките на Общата селскостопанска политика - до 230 млн. евро за учебна година: 150 млн. евро за схема "Училищен плод" и 80 млн. евро за схема "Училищно мляко". Предстои гласуване на доклада в пленарна зала.

вторник, 14 април 2015 г.

Крими хроника


 След ОИМ за кражба на ел.водна помпа, 15 м. меден ел.проводник, всичко на стойност около 300 лева, извършена на 28.02.1015г. от частен имот в гр.Криводол е установено, че извършител на кражбата е криминално проявеното за кражби лице Б.М./18г./  от гр.Криводол.
След процесуално-следствени действия по сигнал за кражба на преносим компютър от частен дом в село Паволче, извършена за времето 10-17.03.2015г.  е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното / грабеж и средна телесна повреда / лице Н.Н./32г./ от с. Паволче.
На 14.04.2015г., на територията УП- Криводол е проведена специализирана полицейска операция за установяване на малолетни и непълнолетни лица в нощните увеселителни питейни заведения; проверки за наличие на стоки без акцизен бандерол; повишаване чувството за сигурност на гражданите; противодействие на битовата престъпност; кражби на животни от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Проверени  са 12 лица, 4 МПС, 4 питейни заведения. Констатирани нарушения-няма.
На 14.04.15 г.,  към 16.55 ч. в с.Нивянин катастрофира   като се преобръща извън платното лек автомобил „Форд”,  управляван от лицето С.Й./17г./- неправоспособен водач от село с.Ново село, обл.Видин. Водачът  е ранен, транспортиран за лечение  в болница.
На 19.03.2015г., в РУ-Мездра е получен сигнал, че от съблекалня на фирма в гр. Мездра е извършена кражба на портмоне, в което имало 20лв., лична карта , свидетелство за управление на МПС и 6 банкови карти. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е лицето Н.П./31г./от гр.Мездра.
За времето от 20.00ч. на 14.04.2015г. до 04.00ч. на 15.04.2015г.,  на територията на селата Ребърково, Люти брод, Зверино и Елисейна е проведена специализирана операция с цел осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението в малките населени места през тъмната част от денонощието.
Констатирани са 2 нарушения на ЗдВП.
На 14.04.2015г., в с.Бутан е извършена проверка на лек автомобил  „ВАЗс прикачено ремарке без рег. табели, управляван от лицето И.М./50г./-  неправоспособен водач от с.Лехчево. В колата са открити  50 метални пръти демонтирани от бивша консервна фабрика в с.Бутан.
На 14.04.2015г., по време на проверка в частен дом в село Бутан са намерени  иззети  37  кутии цигари без български акцизен бандерол.

                     „24 часа контрол на скоростта”

Във връзка с членството на Република България в TISPOL - европейската мрежа на службите на Пътна полиция и поетите ангажименти за участие в организираните от TISPOL инициативи, за времето от 13.04.2015 г. до 19.04.2015 г. на територията на всички държави-членки ще бъде извършен засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост за движение.
Нарушенията свързани с превишаване на разрешената скорост за движение са често срещано явление във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за причиняването на тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа. Имайки предвид, че голям процент от тежките пътно-транспортни произшествия в страната, с голям брой убити и пострадали са причинени поради движение с превишена или несъобразена скорост, осъществяването на засилен контрол по спазване на скоростните режими е от изключително значение за подобряване на пътната обстановка и намаляване на жертвите по пътищата.
Статистиката сочи, че през 2014 г. в страната превишената и несъобразена скорост продължава да е най-голям дял за пътнотранспортните инциденти по вина на водачите. Поради тази причина са настъпили 2566 (38%) от тежките ПТП, при които са загинали 318 (52%) и са ранени 3293 (39%) човека. За превишена скорост през 2014г. са установени 123 067 нарушения. По този показател данните за Република България са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на Европейския съюз.
            Предвид горното, моля да разпоредите за времето от 13.04.2015 г. до 19.04.2015 г.  при осъществяване контрол на пътното движение, да бъдат засилени проверките за установяване на нарушения свързани с превишаване на разрешената скорост за движение.
            В рамките на седмичната полицейска операция за времето от 06:00 часа на 16.04.2015 г. до 06:00 часа на 17.04.2015 г. на територията на 22 от общо 31 държави членки на TISPOL, е предвидено да се проведе операция „24 часа контрол на скоростта“. 


  Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

                                                                          

Кметът на Враца участва в заседание на Комитета на регионите в Брюксел


            Кметът на Враца инж. Николай Иванов ще вземе участие в поредица от работни срещи и заседание на Европейския комитет на регионите в Брюксел. На 15 април Европейският комитет на регионите организира конференция, в която ще вземат участие европейски политици и представители на регионалните и местните власти. Темата на конференцията е „Инвестиционен план за Европа: обединение на силите”. Ще бъде направена оценка на инвестиционния план за Европа от гледна точка на местните власти. Заключенията на конференцията могат да бъдат представени на 111-та пленарна сесия на Комитета на регионите, която започва на следващия ден и ще продължи и на 17 април. След разглежданите теми на пленарната сесия са подобряване на изпълнението на Териториалната програма на ЕС 2020, Стратегия за разширяване и основни предизвикателства през периода 2014 – 2015 г. и за интегриран подход към културното наследство на Европа. След края на заседанията на 17 април, в които инж. Николай Иванов също ще участва, той ще присъства и на среща за учредяването на междинна група в Комитета на регионите за сътрудничество между по-слабо развитите региони в Европа.

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника

   На 12-13.04.2015г., на територията на  РУП- Бяла Слатина е  проведена специализирана операция с цел опазване на общественият ред и противодействие на престъпността в малките и отдалечените населени места на територията на РУ-Бяла Слатина. Няма констатирани нарушения.
На 13.04.2015г., около 22.45ч. в с.Боденец е спрян за проверка лек автомобил ”Мерцедес” управляван от П.П./47г./ от гр.Мездра. Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,73 промила.
 За времето от 20.00ч. на 13.04.2015г. до 04.00ч. на 14.03.2015г.,  на територията на селата Боденец, Върбешница и Крапец е проведена специализирана операция с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението в малките населени места през тъмната част от денонощието.
Констатирани нарушения: едно задържано лице, съставен един акт по ЗДвП, образувано  едно БП за употреба на алкохол.
На 13.04.2015г., около 17:30ч. в гр.Враца, кръстовище на ул.”Втори юни” и ул.”Иван Тричков” катастрофират: лек автомобил „Мицубиши” управляван от Б.Ц./25г./ и 40-годишната велосипедистка К.Н.  Ранена е велосипедистката, която е обслужена в ЦСМП-Враца и освободена. Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с техническо средство,  пробата на велосипедистката е положителна- 1.2 промила.
От тел.112  е получено съобщение,  че във фургон, находящ се зад комплекс „Ахат”, в строителен парцел на ул. „Втори юни” е намерен  трупът на мъж на видима възраст 60-70 годишен клошар живущ във фургона от  няколко месеца. Установено е, че трупът е на В.П. 53г./ от гр. Враца. След извършена аутопсия от съдебен лекар е установено, че причината за смъртта е белодробна емболия 
Пак от тел..112 е получено съобщение, че  в гаражна клетка зад магазин „Lidl” на бул. „Васил Кънчов” е намерен трупът на мъж на видима възраст 60-70 годишен клошар, който живеел в гаража.  Трупът е в напреднал стадий на разлагане. Установено е, че трупът е на В.Д./53г./ от гр.Враца. Образувано  е досъдебо производство.
На 13.04.2015г., около 16:15ч. на пътя с.Люти дол-гр.Мездра катастрофират: лек автомобил Форд”Фокус” управляван от М.М./52г./ от гр.София и лек автомобил „Хонда”, управлявана от Г.А./44г./ от гр.София. Леко ранени са двама от пътниците в колите. Пробите за алкохол на водачите са отрицателни.

Резултати от контрола на пътното движение в дните на Великденските празници 09-13 април

За посочения период служители на Пътна полиция –Враца са провели специализирани операции и проверки при които са установени 165 нарушения на Закона за движение по пътищата. Съставени са 65 акт и 60 фиша. Най-много нарушения са установени  за превишена скорост- 54; употреба на алкохол- 8; неправоспособни водачи- 6.
За периода са станали 17 леки и 3 тежки ПТП. Ранени са 3 души.

    Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

                                                                          

Кмет подари билети за концерта на ансамбъл „Пирин”


            Шестдесет билета за големия концерт на фолклорен ансамбъл „Пирин” във Враца подарява кметът инж. Николай Иванов. Билетите са за доброволците от врачанската структура на БЧК и на служители, работещи в Центровете за настаняване от семеен тип и Преходното жилище в града. Концертът е на 15 април на голямата сцена на Драматично-кукления театър от 19 ч. Изявата е част от националното турне на ансамбъла под наслов „60 години ансамбъл „Пирин”. Ще могат да се видят песни и танци както от пиринския край, така и от други фолклорни области в България. Концертът е под патронажа на кмета на Враца.


Общински пролетен празник събира самодейци във Враца


            Тази година ще се проведе 20-тото издание на Общинския пролетен празник на читалищата от община Враца. Празникът ще се състои на 18 април (събота) в 10 ч. в залата на читалище „Развитие” във Враца. На сцената ще излязат над 500 самодейци от 21 читалища от общината. Най-малките участници ще са петгодишни от с. Три кладенци, които ще представят хумор. Най-възрастният участник е 85-годишната Тодорка Кръстева от с. Косталево. Любителите на различните изкуства ще се насладят на най-доброто от творчески сезон есен-зима 2014 – 2015 г. Програмата, която ще видят зрителите, е направена след предварителна селекция на най-доброто. Селектирането стана при представяне на изявите на самодейците в различните населени места. В много от селата тези представяния се превърнаха в общоселски празници. „С всяка следваща година дейността на колективите се подобрява, а репертоарът им се обогатява. И тази година, освен утвърдените любителски колективи, ще има и нови участници. За всеки от зрителите ще има по нещо. Заповядайте и се насладете на талантите от нашата община” – канят организаторите от Община Враца.

Община Враца кани на пролетен спортен празник


            На 18 април пред хижа „Леденика” ще се проведе традиционния общински спортно-туристически празник. Организатори са Община Враца и Туристическо дружество „Веслец – Враца”. Поканени за участие са всички ученици, клубове по пешеходен туризъм, фирми и граждани от региона. За тях са предвидени три състезания – туристическа щафета, теглене на въже и крос. Участниците ще бъдат разделени в четири възрастови групи – от 1 до 4 клас, 5 – 8 клас, 9 – 12 клас и мъже и жени. Началото на празника е в 10 часа. Най-добрите във всички дисциплини ще получат купи, медали, материални награди и лакомства, осигурени от Община Враца.
Заявките за участие се приемат в дирекция „Образование, култура, спорт и туризъм” до 16 април.



Започват номинациите за почетен гражданин и наградата на Враца


До 30 април в Община Враца се събират номинациите за носителите на званието „Почетен гражданин” и „Наградата на Враца” за 2015 г..
Издигането на кандидатурите може да бъде направено от институции, сдружения, организации и граждани. Със званието „Почетен гражданин” се удостояват физически лица с изключителни заслуги и особен принос в областта на хуманитарните дейности, обществено-политическия, стопанския, социалния, културния и спортния живот на града.
„Наградата на Враца” е ежегодна и с нея се удостояват творци, дейци, общественици, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката, икономиката, здравеопазването, спорта, медиите, социалната сфера и обществения живот за значителния им принос и активна дейност за издигане авторитета на Враца.
Номинациите се приемат в сградата на общинска администрация, на 2-я етаж, стая № 66.
Предложенията да са адресирани до Комисията за разглеждане на предложенията за „Наградата на Враца за 2015” и удостояване със званието „Почетен гражданин на Враца” .  

Лице за контакти: Борислав Тошев–началник отдел „Работа с кметствата, обслужване на Общински съвет и АСД”, телефон за връзка : 0887420763.
  
Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”