Бисквитки

петък, 28 август 2015 г.

77-ми творчески сезон на театъра във Враца



77-ият творчески сезон на Драматично-куклен театър – Враца започва с турне. Това е участието в юбилейното издание на театралния фестивал, организиран от Нова европейска театрална мрежа /НЕТА/. Проявата ще е в обновения Национален театър на Румъния в столицата Букурещ
„На този фестивал присъстват най-добрите театри в Европа: Санкт Петербург, Москва, Канада, Швеция. Цяла Европа е представена с най-добрите спектакли, които има в момента. Сред тях са селектирани и две продукции от България – това са спектакълът „Медея – това е майка ми” на режисьора Иван Добчев и театрална работилница „Сфумато” и „Тобелия”от Любомир Джуркович, режисирана от словенеца Нико Горшич на ДКТ-Враца, която постановка миналата година беше провъзгласена за най-добрия спектакъл в международния фестивал „Актьор на Европа. Попадането ни сред такава селекция ме кара да се чувствам удовлетворен, защото това е признание за работата ни”, заяви директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров.
Гостуването в Букурещ няма да е единственото турне в началото на сезона за ДКТ-Враца, тъй като дни по-късно две постановки на местната трупа ще бъдат показани на международен фестивал в Струмица, Македония:
„Заминаваме за международния фестивал „Ристо Шишков”, където ще се представим с „Тобелия” от Любомир Джуркович и „Бащата” от Аугуст Стриндберг. Спектаклите ще бъдат изиграни на 9 и 10 септември в Струмица, където се провежда утвърден театрален фестивал с участници от цяла Европа”, допълни Попдимитров.
Директорът на врачанския театър уточни, че публиката във Враца също ще бъде зарадвана с три нови заглавия през есента.

четвъртък, 27 август 2015 г.

ЦИК ще избира секретаря на ОИК във Враца



            Консултации за състава на Общинската избирателна комисия в община Враца се проведоха днес. Срещата бе водена от секретаря на Община Враца Иван Жеков. В консултациите взеха участие местни представители на политическите партии и коалиции „ГЕРБ”, „БСП – лява България”, „АБВ”, „ВМРО” и „НФСБ” като представители на „Патриотичен фронт”, „ДПС”, „Атака”, „Реформаторски блок” и „ББЦ”. Без дебати премина изборът на председател на Общинската избирателна комисия. Всички участници в срещата приеха ръководното място да бъде заето от предложения кандидат от „ГЕРБ” Боряна Станева. По указания на ЦИК комисията може да има един заместник председател, макар в изборния кодекс да е посочено, че е възможно да са двама. За заместник председателското място спориха „БСП – лява България” и „Атака”. След преговори „Атака” прие кандидата за заместник председател на „БСП – лява България” Мария Генова. В допълнение бе уточнено, че ако след допитване до ЦИК се окаже, че може да има двама заместник председатели, те не се отказват от своя кандидат Георги Петров. Не бе постигната договореност представител на коя партия да е секретар на ОИК. За поста свои кандидати излъчиха „Реформаторски блок” и „ДПС”. Кметът на община Враца ще изпрати протокол от проведените консултации в ЦИК, където ще бъде взето окончателното решение.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”




Поздравления за представянето в Копривщица



Заместник – министърът на културата Боил Банов изпрати на Областна администрация Враца Благодарствено писмо и плакет за цялостно постижение в провеждането на XI Национален събор за българско национално творчество в град Копривщица. Юбилейното издание на Националния събор премина под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и отбеляза 50-та годишнина от възникването му като движение за опазване и популяризиране на българската култура. В благодарствения адрес, заместник – министър Банов изразява удоволствието си от отличната организация и представянето на област Враца по време на Събора. Той изказва благодарността си към кметовете на общини от областта, които са подпомогнали участниците и съпричастността им към носителите на нематериалното културно наследство на България.
Специални думи на благодарност са изразени към ръководствата на народните читалища от областта и към художествените ръководители за тяхната всеотдайност за опазването на българския фолклор
„Приветствам и изказвам своята признателност към многобройните участници, които бяха заслужено наградени за своя упорит труд и постоянство в съхраняването на народното творчество и неговото предаване на по-младото поколение“ - се казва още в Благодарствения адрес.
Тази година на седемте естради в местността „Войводенец“ представиха своите умения повече от 14 хил. певци, свирачи, танцьори и разказвачи. В над 100 часовата програма, Национална експертна комисия присъди общо 743 грамоти за постижения и раздаде 416 плакети на индивидуални и групови участници, а 104 читалища бяха отличени за цялостен принос и приемственост на работата.
Експертната комисия в състав проф. Петър Льондев, доц. д-р Ваня Матеева и гл. ас. д-р Миглена Иванова отличи и награди общо 48 индивидуални и групови изпълнители от народните читалища на област Враца. С плакети за цялостно представяне бяха удостоени Народно читалище  „Съединение – 1923“, с. Бърдарски геран, Народно читалище  „Н. Й. Вапцаров“, с. Хърлец, Народно читалище „Просвета – 1909“, с. Хайредин и Народно читалище „Искра – 1921“ от село Синьо бърдо. За изпълнение на автентични местни хора, със специален плакет бяха наградени Танцов състав на град Оряхово, индивидуалният изпълнител – свирач на окарина Георги Тодоров от с. Лик, Танцов състав „Северняци“, с. Селановци, Състав за автентичен фолклор  „Калушари“, Танцов състав „Бутан“, Танцов състав „Сърбеница“, с. Софрониево. За пеене със съпровод награди получиха Калинка Костадинова, както и Народно читалище „Фар – 1970“ от село Паволче за представяне на обред и изпълнение на местни песни. Отличени в категорията са още Женска певческа група от с. Челопек, Певческата група на село Девене, Женски народен хор „Балканска китка“- с. Згориград, Танцов състав от село Три кладенци и индивидуалният изпълнител Мариян Стоянов.
Журито награди с грамоти за постижения изпълнителите от танцовите състави и фолклорните групи от деветнайсет читалища от област Враца.
Националният събор на българското народно творчество се организира от Министерството на културата и Община Копривщица, с подкрепата на Областната администрация на София област, Българска национална телевизия и Българско национално радио.