Бисквитки

събота, 21 септември 2019 г.

Популярният водещ Ники Кънчев пристига във Враца с атрактивно шоу за деца и младежи

На 23 септември /понеделник/, от 19:30 часа, в Градската концертна зала ще се проведе шоуто „Надиграй Ники Кънчев“. В рамките на един час, деца и младежи от 1-ви до 12-ти клас ще могат да участват в образователната игра, отговаряйки на въпросите на популярния телевизионен водещ.
Участниците в шоуто ще бъдат разделени в три категории, категория „Пиленца“ – за деца от 1-ви до 4-ти клас, категория „Пингвини“ – от 5-ти до 8-ми клас и категория „Жирафи“ – от 9-ти до 12-ти клас. В първите два раздела ще бъдат избрани трима участници, а в третия –4.
Въпроси ще бъдат задавани и на публиката. Община Враца е осигурила награди както за призьорите в образователната надпревара, така и за публиката.
Желаещите да участват в „Надиграй Ники Кънчев“ могат да се запишат на страницата на Община Враца във фейсбук, както и на телефони: 0885 102 295/0877 900 709.





Възстановена е знакова статуя в парк „Руски“

От началото на месец септември започна реконструкцията на парк „Руски“, като осигурените средства от бюджета са над 35 000 лв. Към момента е изградено водно огледало, с каскада и фонтан. В рамките на строително-монтажните работи бе поставена и реплика на статуя, която е била в парка, преди повече от 20 години.
Предстои монтирането на чешма, както и обновяване на алеите и зелените площи в района.
Кметът Калин Каменов коментира, че съвсем скоро паркът ще има коренно различна визия. „С осигурените средства от бюджета започнахме реконструкцията на целия район около площад „Руски“ и възстановихме статуята, която се намираше в парка преди десетилетияПодготвямепроекти за обновяване на съществуващите паркови пространства, както и изграждането на нови зони за отдих“ – заяви Каменов.

Започва изграждането на модерен спортен комплекс във Враца

Враца ще има нов спортен комплекс, с две игрища за минифутбол, модерна база и възстановителен център.
На официалната церемония, инвеститорът Вангел Вангелов заяви, че съвсем скоро в града ще има ефективна спортна инфраструктура, където младите таланти да се развиват. Председателят на УС на Футболен клуб „Околчица-Враца“ – Валентин Лилов благодари на местната администрация и Общинския съвет за оказаната подкрепа при реализиране на инвестиционното намерение.
Кметът Калин Каменов коментира, че след по-малко от година Враца ще разполага с един от най-модерните спортни комплекси в Северозападна България. „Дълги години тук имаше една пустееща сграда, която застрашаваше живота на преминаващите. Благодарение на общите ни усилия с инвеститора, както и подкрепата на общинските съветници, днес поставяме началото на изграждането на модерна спортна база, която ще се използва целогодишно. Това е втората добра новина за последната седмица, тъй като само преди няколко дни в града отново отвори врати картинг пистата. Изпълняваните проекти и активната подкрепа на местния бизнес ще допринесат за възраждането на спортен комплекс „Христо Ботев“ – каза още Каменов.
Началото на строителството бе поставено със символична първа копка, която бе направена от кмета Калин Каменов, Вангел Вангелов и Валентин Лилов.
Водосвет за здраве и благополучие отслужи отец Галин от врачанската епархия.
На събитието присъстваха още: главният архитект – Чавдар Спасов, футболистите от детско-юношеската школа на Ботев Враца и представители на спортните клубове.
Спортният комплекс ще се намира в непосредствена близост до стадион „Христо Ботев“. На терен от 8 дка ще бъдат изградени две игрища, с изкуствена настилка, като едното от тях ще е закрито. Обектът е отдаден под наем на инвеститора за срок от 10 години, с решение на Общински съвет - Враца. В близост до двете игрища, на площ от над 1300 кв.м. ще се построи модерен спортен комплекс, със съблекални и възстановителен център.

петък, 20 септември 2019 г.

Община Враца повишава качеството на Домашен социален патронаж

Кметът Калин Каменов откри първата пресконференция по проект „Модернизиране на кухненското оборудване и обзавеждане на Домашен социален патронаж – Враца“, чийто бенефициент е община Враца и се изпълнява от Общинско предприятие „Социални дейности“
Директорът на социалното предприятие и ръководител на проекта -Юлия Кръстева, разясни целите на проекта и представи извършените дейности до момента.
По проекта ще бъде закупено ново кухненско оборудване и обзавеждане - печка, пасатори, хладилна камера, конвектомат и др., което ще замени амортизираната техника в социалната услуга „Домашен социален патронаж“, ще повиши качеството на предлаганите услуги, ще намали разходите за ел. енергия и ще предостави възможност за включване на нови потребители.
Понастоящем, жители на Община Враца, които ползват услугите, са 420, като това са възрастни и самотно живеещи, лица с увреждания и уязвими групи от областния град, както и от населените места Нефела, Чирен, Мраморен, Голямо Пещене, Баница, Три кладенци, Девене и Бели извор. Предстои разширяване дейността на услугата чрез предоставянето й в село Оходен.
Проектът „Модернизиране на кухненското оборудване и обзавеждане на Домашен социален патронаж – Враца“ е на обща стойност 29 995 лв. и се финансира от фонд „Социална закрила“, като близо 3 000 лв. са осигурени от бюджета на община Враца. Срокът за изпълнение на проекта е до 30.11.2019 г.


Калин Каменов откри фестивала „Изкуство и култура“
В следващите два дни, Враца ще е домакин на фестивала „Изкуство и култура“. Арт форумът бе открит от кмета Калин Каменов. „През следващите дни във Враца ще могат да се видят различните форми на изкуството, благодарение на големия брой участници в пленера. Вярвам, че с общи усилия, градът ни ще се превърне в културната столица на Северозападна България“ – каза кметът Калин Каменов.
Председателят на УС на „Институт за териториални иновации и сътрудничество – ИТИС“ – доц. д-р Косьо Стойчев благодари на кмета Калин Каменов за подкрепата при провеждане на форума.
Програмата ще продължи с концерт на ансамбъл „Дунав“ и изпълнения на самодейни състави от Враца и региона.В културната проява участие вземат десетки занаятчии, производители и търговци, които представят своите продукти на специално обособени шатри. В рамките на фестивала ще се презентират и проекти на Община Враца, реализирани по различни програми с европейско финансиране.
На откритата сцена пред сградата на местната администрация ще се провеждат тематични концерти, като на 21-ви септември, от 20:00 часа, публиката ще може да се наслади на известни класически произведения. Денят на независимостта – 22-ри септември, ще бъде отбелязан с българска рок и поп музика. Началото е в 19:30 часа, като в концертаучастие ще вземе група „Сакар“, Яна Чакалска и приятели.
За най-малките посетители на форума е предвидена постановка на кукления театър „Аладин “ и

 вълшебната лампа“, който ще се проведе на 21 септември от 11:00 часа. Същият ден, от 17:00 часа, Димитър Тодоров от Софийски куклен театър ще представи пиесата – „Рибарят и златната рибка“.
В последния ден на събитието, на 22 септември, от 17:00 ч. ще бъде открита изложба на произведения, създадени по време на пленера.
Със собствени средства от бюджета на филиала на ДГ „Славейче“ в село Костелево бе изградена нова детска площадка, с ударопоглъщаща настилка.
Нова детска площадка

На откриването на съоръжението присъства кметът Калин Каменов.Ефективното управление на бюджета позволи реализирането на проекта за нова детска площадка. Вие показахте как, когато сте обединени, нещата могат да се случат. Вярвам, че новата придобивка ще се използва от най-малките и ще се пази от всички жители. Добрите новини за населеното място ще се увеличават, защото съвсем скоро ще стартира и основният ремонт на пътя до селото. По този начин, с вече асфалтираната ул. „Христо Ботев“, пътната инфраструктура тук ще бъде значително подобрена“ – каза още Каменов.
Програмата продължи с изпълнения на възпитаниците на учебното заведение.
На събитието присъстваха още: общинският съветник и председател на постоянната комисия по образование – Таня Георгиева, кметът на населеното място – Любомир Кръстев, заместник-кметът на Община Враца Петя Долапчиева, директорът на ДГ „Славейче“ – Димитринка Найденова, жители на село Костелево.
За изграждането на новата детска площадка са инвестирани над 5 500 лв. от бюджета на ДГ „Славейче“, а основата на съоръжението е изградена от кметството на населеното място. 


четвъртък, 19 септември 2019 г.

Калин Каменов награди победителите в Ученически игри 2018/2019

На церемония, в залата на Профилирана Природо-математическа гимназия, кметът Калин Каменов награди победителите в общинското състезание „Ученически игри“ сезон 2018/2019.
На първо място в комплексното класиране запоредна година се класира отборът на Средно училище „Христо Ботев“, завоювал общо 240 т. от всички 8 дисциплини. На второ място се нареди отборът на ППМГ ,,Акад. Иван Ценов“ със 198 т., а трети са възпитаниците на СУ ,,Козма Тричков“ със 136 т.
В тазгодишното издание на спортната надпревара участваха 151 отбора от 14 общински училища, като 4-ри от тях достигнаха до финалния етап на игрите.
Учениците се състезаваха в 8 вида дисциплини – баскетбол, волейбол, бадминтон, тенис на маса, лека атлетика, футбол, хандбал и шахмат, разделени в 3 възрастови групи : 5-7 клас; 8-10 клас и 11 и 12 клас за момчета и момичета, юноши и девойки.
Отличените отбори и участниците в конкурса получиха пълен комплект екипи за различни видове спорт, включени в програмата на Ученически игри, както и топки за баскетбол, волейбол и футбол,а учителите анцузи. Наградите са осигурени от Община Враца.

Враца е домакин на арт фестивал


Концерти, изложба на художници и арт работилници са само част от събитията, включени в програмата на фестивала „Изкуство и култура“, чийто домакин е Враца. Проявата ще бъде открита от 18:30 ч. на 20-ти септември на площада пред сградата на Общината, с концерт на ансамбъл „Дунав“ и самодейни състави от Враца и региона
В рамките на 3 дни – от 20-ти до 22-ри септември, на обособени шатри художници ще рисуват природни и културни забележителности от града и региона, над 20 занаятчии, производители и търговци ще изложат своите продукти - вина, хранителни продукти, сувенири, както и ще бъдат представени проекти на Община Враца, реализирани по различни програми на Европейския съюз.
Всеки ден от туристическия Арт фестивал на открита сцена пред сградата на Община Враца ще се провеждат тематични концерти. На 21септември, от 20:00 ч., жителите и гостите на Враца ще могат да се насладят на известни класически произведения, а следващият ден – 22 септември е посветен на българската поп и рок музика. Концертът е с начален час 19:30 ч. и в него участие ще вземат група „Сакар“ от 19:30 ч., Яна Чакалска и приятели.
Програмата на туристическия фестивал включва още куклениятеатър „Аладин и вълшебната лампа“, който ще се проведе на 21 септември от 11:00 ч.. Представление за най-малките ще има и в 17:00 ч., когато във Враца ще гостува Димитър Тодоров от Софийски куклен театър с постановката „Рибарят и златната рибка“.
В последния ден на събитието, на 22 септември, от 17:00 ч. ще бъде открита изложба на произведения, създадени по време на пленера.
Враца е градът, в който се провежда второто събитие от първото издание на Фестивала „Изкуство и култура“, част от проект Активно изкуство за атрактивен туризъм” – АРТУР. Целта на събитието е, чрез природното и културно-историческото наследство да се популяризира Враца, както и населените места в трансграничния регион, като по-активна туристическа дестинация.

Ремонтни дейности затварят временно част от улица „Петропавловска“


Поради извършване на строително-ремонтни дейности на частен обект, на 19 септември, от 08:00 ч. до 17:00 ч., ще бъде ограничено движението по ул. „Петропавловска“, в участъка от кръстовището с бул. „Христо Ботев“ до кръстовището с ул. „Казашка“.
Строителната фирма, извършваща дейностите, е уведомила Община Враца и компетентните институции в регламентирания срок и е създадена временна организация за движение.

На тържествен концерт наградиха отличени деца в конкурс за Св. Софроний Врачански

С награждаване на призьорите от конкурса за литература и изобразително изкуство на тема: „Св. Софроний Врачански – ярък духовен пример от миналото към настоящето и бъдещето“, започна тържествениятконцерт, част от програмата на Софрониевите чествания, които се провеждат във Враца.
Отличените в художествената надпревара бяха удостоени с грамоти и предметни награди, които им бяха връчени от кмета Калин Каменов, Врачански Митрополит Григорий и областния управител Малина Николова.
В категория „Изобразително изкуство“, І група – до 7 години, победител е АлександрАсенова от гр. Койнаре, на второ място се класира Йоана Йорданова от същия град, а след тях се нареди Яна Коцева, възпитаник на ДГ „Европейчета“, гр. Враца. Във ІІ група /1-4 клас/ и трите места са спечелени от възпитаници от НУ „Св. Софроний Врачански“, катопървото място грабна Габриела Иванова, второто място е за КристофърНиколов и трети е Иван Цветелинов.


Калин Каменов – кмет на годината за привлечени инвеститори
            Калин Каменов е отличен като кмет на годината, в категория „Инвестиции“, в годишните награди на платформата Kmeta.bg.
„Благодарение на общите ни усилия с министъра на икономиката Емил Караниколов, изпълнителния директор на Българска агенция за инвестиции – Стамен Янев и подкрепата от страна на правителството, Враца отново е на инвестиционната карта на България. В момента в града се изграждат два високотехнологични заводи, които ще разкрият нови над 2000 работни места, а производството ще е в сферата на автомобилната индустрия. Вярвам, че съвсем скоро, Враца отново ще бъде икономически център не само в Северозападния регион, но и на национално ниво. Високото отличие ни задължава да продължим да инвестираме в инфраструктурата и образованието в града. За мен основен приоритет ще продължава да бъде – привличането на нови инвеститори, предоставящи адекватни условия на труд и заплащане, както и производство, което не замърсява околната среда“ – каза кметът Каменов в рамките на церемонията.
На събитието присъстваха още: министърът на регионалното развитие и благоустройството – Петя Аврамова, министърът на туризма – Николина Ангелкова, изпълнителният директор на БАИ – Стамен Янев, народни представители, предприемачи, членове на работодателски организации, както и кметове на общини от страната.

В тазгодишния конкурс на онлайн платформата на българските общини, гражданите имаха възможността да гласуват в 9 категории, като се оценяваше работата на кметовете през целия мандат

Победител в ІІІ група /5-7 клас/ е Елза Алиева – ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, гр. Враца, след нея се класираха Димитър Димитров  от СУ „Христо Ботев“, гр. Враца и Михаел Георгиев, НЧ „Фар 1930“, с. Паволче.
Първо място в ІV група /8-12 клас/ спечели Десислава Димитрова, ПЕГ „Йоан Екзарх“, гр. Ловеч, второто място грабна Гергана Михайлова, СУ „Отец Паисий“, гр. Враца и трето място е за Филип Цветанов от СУ „Христо Ботев“, гр. Враца.
В раздел „Литература“ в І група, победител стана Анна-МарияФилипова от СУ „Васил Кънчов“, гр. Враца, на второ място се класира Божидара Димитрова от ПЕГ „Йоан Екзарх“, гр. Враца, а трети са Цветомир и Димитър Димитрови от СУ „Христо Ботев“, гр. Враца.
Във втора група първото място отиде при Илиан Николов от Литературен клуб „Кръстьо Пишурка“, гр. Лом, второто място спечели Василена Ценова –от Литературен клуб „Ние врабчетата“, гр. Бяла Слатина и третото място си разделиха Благовест Антонов от Враца, и Виктор-Кристиян Василев –от ПЕГ „Йоан Екзарх“ също от областния град.
Тържественият концерт продължи с изпълнения на ученици от НУ „Св. Софроний Врачански“, Симфониета - Враца, Дамски хор при Възнесенски храм „Св. Софроний Врачански“гайдарят Петър Янев и двама негови ученици и Kамерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“.

С камбанен звън, Враца посрещна Българският патриарх Неофит

Тържествено и с празничен звън във Враца беше посрещнат Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който  оглави празничните богослужения в чест на небесния покровител на града – Св. Софроний Врачански.
Патриарх Неофит бе посрещнат пред Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански” от Врачански митрополит Григорий, кмета Калин Каменов и областния управител Малина Николова, след което оглави архиерейска света литургия.
В празничното богослужение участие взеха: Врачански митрополит Григорий, Великотърновски митрополит Григорий, Старозагорски митрополит Киприян, Неврокопски митрополит Серафим, Видински митрополит Данаиил, Ловчански митрополит Гавраил, митрополитът на Верия, Науса и Кампания, Гърция Пантелеймон, митрополит Варсануфий от Румъния, висши духовници и свещеници от други Поместни православни църкви.
Пристигането на Българския патриарх Неофит и отслужената света литургия е кулминацията на честванията, посветени на три годишнини, свързани с небесния покровител на епархията – св. Софроний Врачански: 280-та годишнина от рождението на светеца, 225-та годишнина от ръкоположението му за епископ и 55-та годишнина от неговата канонизация.

сряда, 18 септември 2019 г.

Инвестиции в пътища, образование, социална политика, спорт и нови работни места са акцентите от мандата на Калин Каменов


С публичен отчет, кметът Калин Каменов представи постигнатото в мандат 2015-2019 година. В сферата на пътната инфраструктура през последните четири години са инвестирани над 35 млн. лв. за обновяване на улици в града, като са възстановени над 50 км. от настилките наулиците. От началото на 2019 година фокусът на местната администрация е възстановяване на междублокови пространства и участъци в отделните квартали на града.
Успешното реализиране на Първи и Втори етап от проекта за воден цикъл, въведената в експлоатация Пречиствателна станция за отпадни води, както и предстоящото изграждане на Довеждащия водопровод от яз. „Среченска бара“, Каменов отбеляза като едно предизвикателство пред екипа му, което вече е във финална фаза.
В рамките на публичния отчет се представиха предвидените промени в обществения транспорт. „С общи усилия успяхме да запазим екологичния транспорт на Враца, като от този месец в града и населените места ще се движат 14 чисто нови автобуси. Осигурени са средства и за закупуването на 9 чисто нови тролейбуси и 13 чисто нови електробуси, като успоредно с това въведохме нова транспортна схема, която позволява по-голяма ефективност и включва необхванати до момента райони“ – каза още кметът на Враца.
В представянето на постигнатото за изминалите четири години акцент бе и разкриването на над 2 000 работни места, благодарение на изграждащите се производствени мощности на чуждестранните компании – МД Електроник и Теклас.
В сферата на образованието са инвестирани над 17 млн. лв., като са обновени базите на 80% от детските и учебните заведения в града. „Обектите от образователната инфраструктура, които модернизираме, не са ремонтирани от десетилетия. Същевременно успяхме да реновираме и сградите, в които се помещават филиалите на двете висши учебни заведения. Днес, във Враца се обучават над 1200 студенти, като съм уверен, че техният брой ще се увеличава с всяка следваща година. С моя екип и с подкрепата на родителите започнахме поетапното въвеждане на метода „Монтесори“ в детските градини“ – коментира Каменов.
На отчета бе представен и променящият се облик на градската среда, реконструираните паркове и детски площадки, както и санираните 29 жилищни сгради във Враца.
Кметът Каменов заяви, че социалната политика на местната администрация не е просто един нормативен документ, а са реални действия. „В момента функционират 13 социални услуги, а с изпълняваните проекти от Общината до 2020 година техният брой ще бъде 22, което ще осигури подкрепа на над 700 лица в неравностойно положение“ – каза още градоначалникът.
В представянето на реализираните проекти за периода 2015-2019 година бяха посочени инвестираните над 3 млн. лв. в пътища в малките населени места на Враца и новоизградените храмове и параклиси, както и новият модел на управление на ОП „БКС“, благодарение на който предприятието е с нова специализирана техника и значително по-голяма ефективност.
В рамките на публичния отчет, кметът посочипостигнатото в сферата на младежките дейности, туризма, културата и спорта.
„Благодаря ви за подкрепата през изминалите 4 години. Показахме, че заедно можем и ще променим Враца, защото градът е на всеки един от нас“ – с тези думи, кметът Калин Каменов завърши представянето на отчета за периода 2015-2019 г.
На събитието, което се проведе пред сградата на Община Враца присъстваха още: областният управител Малина Николова, заместник областният управител – Мирослав Комитски, заместник-кметът Петя Долапчиева, секретарят на местната администрация – Нина Дакева, общински съветници, директори на държавни и местни администрации, на детски, учебни и здравни заведения, представители на бизнеса, спорта и културата, граждани.

вторник, 17 септември 2019 г.

Най-известните ръкописи на Св. Софроний Врачански пристигнаха във Враца


За първи път пред обществеността във Враца, в Регионалния исторически музей, са изложени триот общо единадесетте, най-ценни и известни ръкописи на св. Софроний Врачански. На представянето на уникалните реликви присъстваше кметът Калин Каменов, който благодари на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ за предоставените преписи. „Днес, ние повече от всякога трябва да пазим и почитаме делото на небесния закрилник и покровител на Враца. Нека да го носим сърцата си и да се гордеем, че над нашия град бди един голям български светец и будител – св. Софроний Врачански - каза в приветствието си кметът Каменов.
Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий посочи в словото си, че небесният покровител на Враца е велик син на Православната църква и на българския народ, чието име и до днес продължава да буди чувство на признателност във всяко българско сърце.Повече информация за ценните реликви представи директорът на Националната библиотека доц. Красимира Александрова. 
В рамките на деня, жителите и гостите на Враца ще могат да видят  първия Софрониев препис на „История славянобългарска“, направен през 1765 г. в гр. Котел, Часословец от 1768 г. и  поучения и словосказания за празниците Господни (Първи видински сборник) от 1802 г. 
На представянето на реликвите присъстваха още: митрополитът на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон, свещенници, ученици и граждани.
Ръкописите ще могат да бъдат разглеждани до 16 ч. днес – 17 септември, в Регионалния исторически музей. Входът е свободен.