Бисквитки

четвъртък, 21 април 2011 г.

Областно състезание по безопасност на движението предстои в Криводол

На 28 април /четвъртък/ 2011 г. Криводол ще бъде домакин на Областно ученическо състезание по безопасност на движението по пътищата „Да обучим и опазим децата в пътното движение”. Организатори са Община Криводол и Регионален инспекторат по образованието – Враца, със съдействието на Областна комисия по безопасност на движението, Центъра за методическа възпитателна работа по безопасност на движението, „Пътна полиция” – КАТ, Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи, Съюз на българските автомобилисти и Български червен кръст.
Началото на състезанието ще бъде поставено от 10.00 часа на площада пред сградата на Общинска администрация.
След самото състезание пред участниците ще бъде представена презентация за дейността на Автомобилен и мото клуб „Старт-Н-Криводол”, а на пистата за рали и авто крос, децата ще имат възможността да се возят в управляваните от пилотите автомобили.

Кадрови проблеми мъчат тима на „Ботев“-Криводол

Наставникът Иван Ценов няма да може да използва някой от основните футболисти в домакинския мач срещу „Малеш“-Микрево. Двубоят е от 24 кръг на първенстовото в Западната „Б“ група. „Имаме сериозни проблеми в защита, които трябва да решим преди двубоя с „Малеш“-Микрево“, коментира треньорът Иван Ценов. Бранителят Михаил Милчев е с контузия и е под сериозна въпросителна за мача. Със сигурност срещата пропуска все още невъзстановеният от травма в глезена защитник Ивайло Зарчев. Срещу „Малеш“ поради наказание заради натрупани картони няма да играе и бранителят Аян Ирфан, а за капак и Радослав Филипов напусна отбора. „Независимо от проблемите излизаме за победа. Със сигурност мачът няма да е лек, но ние ще се борим за трите точки. Нямаме друга алтернатива“, категоричен е Ценов. Срещата между отборите на „Ботев“-Криводол и „Малеш“-Микрево ще се играе в събота /23 април/ на стадион „Локомотив“ в Мездра от 17.00 часа.

Търсят достойно място за Войводата

Достойно място за първият паметник на Христо Ботев ще търсят експерти и общинските съветници във Враца. Решението бе взето на среща която се проведе в заседателната зала на Община Враца. На нея присъстваха г-жа Цветана Кьосева –заместник –директор на Националния исторически музей като представител на Министерство на културата, доц.Емил Мирчев –член на експертния съвет на СБХ , представители на Инициативен комитет с председател Илиана Минковска , директора на РИМ-Враца, както и архитекти,художници, общински съветници и журналисти.
Кметът на Община Враца д-р Костадин Шахов заяви,че е пристъпил към действия по преместването на паметника в изпълнение на Решение № 140/ 08.07.2008 година по Протокол №18 на Общински съвет-Враца.Поради активизиране на общественото мнение в тази посока обаче,той ще се въздържи и ще изчака Общинският съвет да вземе нова решение което ще бъде третото от 1990 година насам. Д-р Шахов основно ще разчита на мнението на експертите –музейни работници,архитекти и скулптори.Всички се обединиха около мнението паметника да бъде възстановен и запазен.

За 28-ми път идват празниците "Мездра - Май"

Програма:
5 май (четвъртък)
17.00 ч. – Откриване на фото изложба на Мария Цолова - Фоайе на ОбА
6 май (петък)
9.00 ч. – Тържествена литургия в храм „Св. Георги Победоносец”
17.30 ч. – Ретроспективна изложба, посветена на 80-годишнината от рождението на Върбан Бояджийски. - Дом на железничаря
19.30 ч. – Тържествен концерт с участието на Поли Паскова - Площад „България”
7 - 8 май (събота и неделя)
10.00 ч. – І кръг от Държавния шампионат по автомоделизъм – радиоуправляеми модели
- Спортна площадка на ПГ по МСС
9 май (понеделник)
10.00 ч. – Полагане на венци и цветя на паметника на загиналите във войните и отбелязване на 66 години от победата над хитлерофашизма и края на Втората световна война.
10 май (вторник)
17.00 ч. – Представяне на книгата „Магарешки времена”на Георги Апостолов. - р-нт „Родина”
11 май (сряда)
10.00 ч. – Патронен празник на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” - Дом на железничаря
12 май (четвъртък)
10.00 ч. – „Малката Баба Яга” - Детско представление на Драматично куклен театър – Враца- Дом на железничаря
19.00 ч. – „Рейс” - Представление за възрастни на Драматично куклен театър – Враца - Дом на железничаря
13 и 14 май (петък и събота)
20.00 ч. – “Мездра рок-фест”- Площад „България”
14 май ( събота)
10.00 ч. – Градско първенство по художествена гимнастика за деца, Девойки младша възраст и Девойки старша възраст.
- Физкултурен салон на ОУ „Хр.Ботев”
16 май (понеделник)
18.00 ч. – „Стъпки в пясъка” – Български игрален филм – гост Иван Бърнев - Дом на железничаря
17 май (вторник)
10.00 ч. – Смесена лекоатлетическа щафета за детските градини - Алея на кестените
17.30 ч. – Концерт на възпитаници от Детски комплекс - Дом на железничаря
18 май (сряда)
17.30 ч. – Концерт на групи за стари градски песни от Мездра и Монтана - Дом на железничаря
19 май (четвъртък)
19.00 ч. – “Магията на оперетата”- концерт на Врачанска филхармония. - Дом на железничаря
20 май (петък)
17.00 ч. – Майски краеведски четения - СОУ”Иван Вазов”
18.00 ч. – Концерт на Вокална група „55 310” - Площад „България”
21 май(събота)
20.00 ч. – Празник на с. Моравица
23 май (понеделник)
17.30 ч. – Закриване на Футболен турнир на малки вратички за фирмени, квартални и селски отбори. - Спортна площадка на СОУ „Ив. Вазов”
24 май (вторник)
10.00 ч. – Детско утро. Обявяване на награди на деца с постижения - Площад „България”
11.30 ч. – Среща на Общинското ръководство с дейци на просветата и културата
29 май (неделя)
10.00 ч. – Национален фолклорен събор “ Де е българското “ - комплекс “ Дядо Йоцо “ с. Очин дол

Маратон на четенето събра ученици в Криводол


Народно читалище „Н. Й. Вапцаров-1924” гр. Криводол и читалищната библиотека за поредна година участваха в Националния маратон на четенето, под мотото „Походът на книгите”.
В маратона се включиха кметът на общината инж. Николай Иванов, Илия Перчинков – председател на Общинския съвет, Анелия Николова – секретар на общината, Боян Илиев – секретар на читалището, служители от общинската администрация, ученици от СОУ „Св. св. Кирил и Методий”.
Малки и големи се потопиха в чудния свят на книгите и четоха на глас текстове от любими произведения, оставили трайни следи в духовната ни култура.
Учениците от четвърти клас пък станаха библиотекари за един ден, обслужваха читатели и се запознаха с подреждането на библиотечния фонд.
Проведен бе и тематичен урок по екология „Да научим повече за Земята, за да запазим себе си” с лектор Катрин Цолова. Открита бе съвместна изложба от табла и рисунки на обучаващите се в курс по екология по програма за преквалификация на регистрирани безработни и ученици от училищата и детските градини в общината.
Организирано бе и групово посещение на ученици от първи и втори клас в библиотеката.
В читалището бе организиран и конкурс за най-вкусни и интересни идеи за сандвичи „Цар Кулинар”. В него участваха ученици от втори до седми клас.
В рамките на тези мероприятия, свързани с „Походът на книгите”, артисти от Врачанския драматичен театър представиха театралната постановка „Рейс” по Станислав Стратиев в салона на местното читалище.

сряда, 20 април 2011 г.

TV 7 окупира площад "Ботев"


TV 7 се настани на площад "Ботев" във Враца с два тира, бусове, шатра и огромна сцена с прожектори. На нбея започна концерттна програма от Националния конкурс "Бъдещите звезди на България". Учатваха певци, танцьори и други таланти от региона.
Утре от 8 часа човекът-новина Бареков ще разбуни духовете в града. А вечерта ще има отново концерт концерт на Милена.
Дикато едни пяха и танцуваха на сценатга, брейкъджиите загряваха на паметника на Христо Ботев.

Vratsa I don't love you


100 соларни лампи бяха монтирани вчера във финалния етап на проект "Vratsa I love you" (Враца, аз те обичам), заяви ръководителят на проекта Мила Иванова. Като доброволци, въпреки лошото време, се включи целият 5 "А" клас от СОУ "К.Тричков" -Враца, както и представители на частния бизнес и КНСБ-Враца. Дъждът не спря ентусиазмът на гражданите и участието им дори надмина нашите очаквания, каза още Мила Иванова - председател на КНСБ Враца и допълни, че се надява същите тези граждани да съхранят европейския облик постигнат в района около Автогара Враца,ЦДГ 9 и ДЯ №2. Целта на проекта е едновременно с осветлението да се постигне и максимална екологична обстановка, както и да се мобилизира гражданската инициатива за постигането на един по-красив и светъл квартал и град като цяло.
Де да беше така. Само за една нощ те бяха изкубани вандалски и на сутринта имаше 2 (две)дръжки. Сбъркано е името на проекта,той е трябвало да се казва "Враца аз не те обичам".

Общо събрание на МБАЛ – Враца се проведe днес

Общо събрание на акционерите в МБАЛ „Хр. Ботев” АД, гр. Враца се проведе днес в сградата на болничното заведение. Участие, в качеството си на акционери на дружеството, взеха представител на държавата, кметовете на община Враца, Мездра, Мизия и зам. кмета на гр. Кнежа.
На Общото събрание бяха приети Доклада за дейността на дружеството за 2010г.и Годишният финансов отчет на дружеството за 2010 година. Беше избран одитор на дружеството за 2011година. Действащият съвет на директорите беше освободен от отговорност за дейността си през 2009-2010година.
Кметът на Община Враца д-р Шахов постави въпроса за увеличение на капитала на дружеството чрез записване на нови акции от общината.
В последвалите неговото предложение дискусии бяха обсъдени вариантите за прехвърляне на акциите от останалите общини-акционери към община Враца или държавата, като акционер с мажоритарен дял.

Затварят пътни участъци

Днес и утре в периода от 10,00 часа до 18,00 часа ще бъдат затворени следните пътни участъци:

- ул.”Вардар” от кръстовището на ул.”Козлодуйски бряг” до ул.”Екзарх Йосиф” ;

- ул.”Леонова”-от сградата на зъболечението до площад „Левски”

Затварянето на тези улици се налага поради полагане на асфалтова настилка.

Община Враца се извинява за причиненото неудобство за гражданите!

Уважаеми колеги, моля ви да огласите тази информация която ще бъде полезна за гражданите на нашия град!

вторник, 19 април 2011 г.

„Симпатия” с първо място на фестивал


За седми път Панагюрище беше домакин на Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие” – 2011 г. Камерна формация за поп и джаз пеене „Симпатия” при Младежки дом – Враца с вокален педагог Маргарита Малджанска, очарова жури и публика с изпълнението си Вариации върху „Хубава си, моя горо” – обработка за каменна формация – Петър Карагенов. Врачанските изпълнители се състезаваха в своята възрастова група с формации от Пловдив, Бургас, Антоново и Казанлък. В края на оспорвания ден председателят на журито Красимир Гюлмезов връчи купата на носителите на първото място – Камерна формация за поп и джаз пеене „Симпатия” – Враца.

Солени глоби за охлюви

Глоба от 100 до 1000 лева за физическо лице и от 200 до 5 000 лева за юридическо лице очаква всеки, който изкупува охлюви, без за това да е уведомил РИОСВ- Враца. За 2010 година експертите от РИОСВ- Враца не са констатирали нарушения на режима на изкупуване на видовете лозов и градински охлюв.
РИОСВ-Враца приема уведомления за разкриване на пунктове за изкупуване на охлюви. Първи май е крайният срок, в който желаещите да разкрият пунктове за изкупуване на охлюви, може да подадат уведомление в Регионалната инспекция по околната среда и водите - Враца.
Изкупуването на охлюви става само в периода 10 май - 30 юни. Всеки пункт трябва да е оборудван с хладно помещение, калибровано сито и подходящ амбалаж за съхранение и транспортиране на охлювите.
Броят на пунктовете е сравнително постоянен през последните години. През 2010г. бяха приети уведомления за разкриването на 41 пункта за изкупуване на охлюви на територията на областта. Голяма част от пунктовете – 15 бр. са открити на територията на община Мездра, следвана от общините Криводол – 7 бр., Враца – 5 бр., общ.Хайредин – 4 бр., Роман – 3 бр., общ.Оряхово – 2 бр., Бяла Слатина – 2 бр. и по един в Мизия, Козлодуй и Борован.
След изтичане на срока, в който се приемат уведомленията, лицата, които са извършили нарушение или не отговарят на посочените условия, подлежат на санкции съгласно Закона за биологично разнообразие.

Хора и песни посрещнаха пролетта


В събота бе открит 16-тият Общински пролетен празник, който се проведе на Лазаровден в Народното читалище „Пробуждане 1906” в с. Чирен.
Над 420 певци, танцьори и разказвачи от 19 читалища на Община Враца взеха участие в празника, който започна с традиционното лазаруване за здраве и берекет. Над 50 лазарки огласиха с песните си площада пред читалището и кметството на с. Чирен. Домакинът-кметът на селото и председател на читалището- Диан Дамянов, дари лазарките по обичая с яйца, подаръци и паричка.
Организаторите на празника – Община Враца, кметство с. Чирен, НЧ “Пробуждане 1906” с. Чирен, както и читалищата от общината, бяха подготвили и кулинарна изложба – базар, на която бяха събрани 280 лв. Част от събраните средства ще бъдат използвани за закупуването на конци, сърма и други материали за ушиването на копие на знамето на Мица и Калица Хаджикръстеви.
На сцената на читалището в с. Чирен бяха представени повече от 60 изпълнения на песни, танци, обичаи и сценки, показани на местните фолклорни празници и селектирани от експертите на Сектор “Култура”, които са посетили всички празници в 19-те читалища на Общината.
На първо място експертите от Сектор “Култура” са класирали читалище “Пробуда” с. Згориград, което получава грамота и парична награда в размер на 120 лв.
На второ място е читалище “Фар” с. Паволче –грамота и награда от 90 лв.
Читалищата в с. Тишевица и Голямо Пещене получават трета награда – грамота и сума от 70 лв.

TV7 пристига във Враца


В четвъртък на живо от Враца ще се излъчва „Гореща точка” с Николай Бареков
Националната ефирна телевизия TV7 продължава своето мащабно турне под мотото „TV7 в България”, чиято следваща спирка са градовете Враца, Монтана и Видин. В периода 20-22 април телевизията ще излъчва част от програмата си от този регион, за да отрази местните проблеми, забележителности, таланти и актуални теми.
В сряда, 20 април, мобилната сцена на TV7 ще бъде позиционирана в центъра на Враца, от където през следващите три дни ще се осъществят преки включвания за новините и сутрешния блок на телевизията. Репортерите на TV7 ще бъдат и в градовете Монтана и Видин, от където също ще се правят преки включвания.
В четвъртък, 21 април, от центъра на Враца, точно пред паметника на Христо Ботев, Николай Бареков ще води сутрешния блок „БОдилник” и рубриката „Гореща точка”, а за доброто настроение на местните жители ще се погрижи рок примата Милена Славова, която ще изнесе свой концерт от сцената на TV7 в четвъртък вечер.
Като част от проекта „TV7 в България” ще се реализират и конкурсите „Бъдещите таланти на България” и „Момиче на времето”, в които ще може да се включат представителите на региона.
Проектът „TV7 в България” цели да скъси дистанцията между лицата от екрана и обикновения зрител и да даде възможност на хората от различни части на страната да споделят, както проблемите на техния град, така и нещата, с които се гордеят и които са се превърнали в символ на региона.

Ще светят 100 соларни ламп

100 соларни лампи бяха монтирани днес във финалния етап на прект "Vraca I love you" , заяви ръководителят на проекта Мила Иванова. Като доброволци, въпреки лошото време, се включи целият 5 "А" клас от СОУ "К.Тричков" -Враца, както и представители на частния бизнес и КНСБ-Враца. Дъждът не спря ентусиазмът на гражданите и участието им дори надмина нашите очаквания, каза още М. Иванова и допълни, че се надява същите тези граждани да съхранят европейския облик постигнат в района около Автогара Враца,ЦДГ 9 и ДЯ №2. Целта на проекта е едновременно с осветлението да се постигне и максимална екологична обстановка, както и да се мобилизира гражданската инициатива за постигането на един по-красив и светъл квартал и град като цяло.
Уличното осветление е една от най-големите разходни позиции в много градове по целия свят.Най-новите достижения на научната общност за използване на слънчевата енергия достигна до техническо развитие, съответстващо на енергийно-спестяващите нужди на хилядолетието.Соларното улично осветление е икономично в много отношения.За инсталирането му, не е необходимо да се копаят канали, за да се полагат кабели, както и да се включват към общата електрическа мрежа.Дневната слънчева енергия се използва за зареждане на самообслужващи се акумулаторни батерии, а осветлението през нощта се осъществява в зависимост от акумулирана през деня слънчева енергия.Работният режим на лампите може да бъде настроен в зависимост от слънце греенето на района. Соларното осветление е изцяло електронен процес.Работният режим на системата гарантира безопасност и стабилност на работа, без опасности от електрически инциденти, поясняват организаторите.
От „Асоциация за развитие на децата и младежите в град Враца" смятат два пъти в годината да организират хората от квартала, работещите в детската градина, детската ясла и всички желаещи като"домакин на почистване и залесяване" с цел устойчивост на предприетите в началото мерки.
Мила Иванова
Председател на РС на КНСБ - Враца

Ще светят १०० соларни лампи

100 соларни лампи бяха монтирани днес във финалния етап на прект "Vraca I love you" , заяви ръководителят на проекта Мила Иванова. Като доброволци, въпреки лошото време, се включи целият 5 "А" клас от СОУ "К.Тричков" -Враца, както и представители на частния бизнес и КНСБ-Враца. Дъждът не спря ентусиазмът на гражданите и участието им дори надмина нашите очаквания, каза още М. Иванова и допълни, че се надява същите тези граждани да съхранят европейския облик постигнат в района около Автогара Враца,ЦДГ 9 и ДЯ №2. Целта на проекта е едновременно с осветлението да се постигне и максимална екологична обстановка, както и да се мобилизира гражданската инициатива за постигането на един по-красив и светъл квартал и град като цяло.
Уличното осветление е една от най-големите разходни позиции в много градове по целия свят.Най-новите достижения на научната общност за използване на слънчевата енергия достигна до техническо развитие, съответстващо на енергийно-спестяващите нужди на хилядолетието.Соларното улично осветление е икономично в много отношения.За инсталирането му, не е необходимо да се копаят канали, за да се полагат кабели, както и да се включват към общата електрическа мрежа.Дневната слънчева енергия се използва за зареждане на самообслужващи се акумулаторни батерии, а осветлението през нощта се осъществява в зависимост от акумулирана през деня слънчева енергия.Работният режим на лампите може да бъде настроен в зависимост от слънце греенето на района. Соларното осветление е изцяло електронен процес.Работният режим на системата гарантира безопасност и стабилност на работа, без опасности от електрически инциденти, поясняват организаторите.
От „Асоциация за развитие на децата и младежите в град Враца" смятат два пъти в годината да организират хората от квартала, работещите в детската градина, детската ясла и всички желаещи като"домакин на почистване и залесяване" с цел устойчивост на предприетите в началото мерки.
Мила Иванова
Председател на РС на КНСБ - Враца

Мащабен проект спечели Община Враца

Новината съобщи на пресконференция кметът д-р Костадин Шахов. Инициативата на стойност над 1 милион е насочена към превенция на риска от наводнения в Община Враца. Проектът е по Оперативна програма „Регионално развитие” /Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.4-06/2010 „Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации”. Съгласно Решение на МРРБ № РД-02-14-769 от 13.04.2011г./ Инициативата на община Враца е класирана на 5-то място сред общо одобрени в страната 39. Проектът е събрал 82 точки при максимален брой 95. Точната му стойност е 1 048 654,06 лева, уточни д-р Шахов.
Съфинансирането от страна на Община Враца е в размер на 52 432,70 лева т.е. 5 %. Размерът на исканата безвъзмездна финансова помощ от ОПРР е 996 221,36 лева или 95%.
Проект „Превенция на риска от наводнения в Община Враца” e с планирана продължителност от 12 месеца.
Общата цел е превенция на риска от наводнения, вследствие на високи води в преминаващи през територията на три от населените места в Община Враца – територията на града, на с. Косталево и с. Власатица, както и водни обекти, защита на бреговете им от ерозия, за ограничаване на социално-икономическите и екологичните щети, подобряване на физическата среда и повишаване на безопасността и сигурността на населението и прилежащите терени. Според специфичните цели инициативата ще предотврати наводнения от три водни обекта на територията на Община Враца, като основното е намаляване на потенциалните неблагоприятни последици за човешкото здраве и околна среда за жителите на трите населени места. Цели се още предотвратяване процесите на ерозия на бреговете на три ключови обекти в Община Враца – две дерета и един язовир. Предстои възстановяване на стената на язовир Косталево и изграждане на система за контрол и наблюдение с цел осигуряване на безопасна експлоатация на хидровъзела и предотвратяване на наводнения. Чрез подобряване на условията за отвеждане на повърхностни води и повишаване сигурността чрез възстановяване на проводимостта на отводнителни канавки в село Власатица и корекция на Медковско дере ще се ограничат социално-икономическите и екологични щети.
По проект „Превенция на риска от наводнения в Община Враца” се предвиждат дейности на три обекта, публична общинска собственост. Това са корекция на Медковско дере II етап, аварийно възстановителни работи на язовир Косталево и възстановяване проводимостта на отводнителна канавка с. Власатица.
„Корекция на Медковско дере - Втори етап” обхваща участъка от бул. „Втори юни” до ул. „Васил Кънчов”. Дължината на трасето, което ще бъде коригирано е 402 м. По този начин ще се решат и част от канализационните проблеми на кв. Медковец, тъй като дерето е естествена отводнителна артерия, подчерта кметът. Корекцията на Медковско дере включва почистване коритото на дерето, корекция на самото дере и облицоване със стоманобетонова настилка и стоманобетонови подпорни стени, както и улавяне на високите води, преминаващи през дерето в чертите на града.
Аварийно възстановителните работи на язовир Косталево предвиждат няколко основни дейности. Това са възстановяване на преливника, изграждане на отводящия канал след преливника, изграждане на отводящия канал след основния изпускател и ремонт на основния изпускател и гасителната шахта след него.
Тъй като няма изградена система за контрол и наблюдение на съоръженията на хидровъзел „Косталево” в настоящия проект се предвижда изграждане и на такава. Тя ще наблюдава три основни и важни параметъра - вертикални и хоризонтални деформации на тялото на язовирната стена, системата за измерване положението на депресионната повърхност по сухия откос на стената и скатовете на водохранилището и системата за измерване на количеството на филтриралата вода през стената, основата и бреговете.
Третият възлов обект касае възстановяване проводимостта на отводнителна канавка с. Власатица. Предвижда се почистване на два отводнителни канала, които минават от началото до края на населеното място. Това е предвидено с цел поемане на повърхностния отток, формиран от деретата, поемане на водите от населеното място и отвеждането им в р. Въртешница. Каналите ще се изградят с нови стоманобетонови правоъгълни профили. Общата дължина на проектираните отводнителни съоръжения е 566 м. Корекционните мероприятия представляват комплексно практическо решение, отговарящо на изискванията за запазване и защита на околната природна среда в населената част.

Община Враца взе участие в ежегодното туристическо изложение „Културен туризъм”


То се провежда за осми път в Балканската столица на културния туризъм – гр.Велико Търново от 13-и до 16-и април 2011г., под егидата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма с активното участие на Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов” и Община Велико Търново.
В тазгодишното издание на форума се включиха над 80 изложители - представители на общини, информационни центрове, неправителствени организации, културни институти и фирми от туристическия бранш и свързаните с него отрасли, както и чуждестранни туристически представителства, фирми и организации от Испания, Полша, Аржентина, Индонезия, Гърция, Македония, Франция, Корея и др. Събитието бе открито от кмета на града д-р Румен Рашев в присъствието на заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, заместник-министърът на културата Тодор Чобанов и осветено от свещеници от Великотърновската митрополия.
На 13-и април за първи път Община Враца и Регионален исторически музей – Враца представиха мултимедийна презентация на археолога Георги Ганецовски от РИМ-Враца на тема: „Културно-историческото наследство на Враца и археологическите разкопки на РИМ – новите възможности на дестинация „Северозапад”.
Основната цел бе популяризирането и рекламирането на културно-историческото и археологическо наследство и възможностите на гр.Враца и Врачанския регион за развитие на културен и алтернативен туризъм чрез атракции и иновативни дейности.
На 14-и април се проведе годишна среща на кметовете на общини от страната по проблемите на туризма, организирана от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма с участието на заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов и Тодор Чобанов, заместник-министър на културата. На срещата присъства заместник-кметът на община Враца д-р Михаил Шарков.
Министърът по усвояване на средствата от ЕС Томислав Дончев представи възможностите на оперативните програми за финансиране със средсва на ЕС на дейности и проекти , свързани с повишаване привлекателността на населените места и регионите.
Съвместно с представители на неправителствени организации в сферата на туризма, представители на местните власти и бизнеса бяха обсъдени мястото на атрактивните природни и исторически забележителности в туристическите програми. Дискусията беше част от Националната кампания „Чудесата на България 2011”.
В програмата на международното туристическо изложение бяха включени много изложби, дискусии по проблеми, свързани с местните политики за развитие на туристическите дейности, презентации на туристически дестинации, кръгла маса на тема: ”2011г. – Международна година на доброволците: туризъм и музеи” в която участва специалният гост на форума д-р Марио дел Корсо – президент на италианската федерация „Приятели на музеите”.
Представена беше книгата „Културният туризъм - мисията на Велико Търново” на доц. д-р Соня Алексиева и се проведе фестивал за филми, популяризиращи туризма и културно-историческото наследство „На източния бряг на Европа”.
Щандът на община Враца бе посетен от много представители на културни институции, неправителствени организации, информационни центрове, туристически агенции и туроператори.

Голям спортен празник в Балкана


В събота пред хижа „Леденика” във Врачанския балкан се проведе Пролетния спортно-туристически събор „Леденика – 2011”, организиран от Община Враца, ТД „Веслец” – Враца и РИО на МОНМ,
В туристическия събор взеха участие всички училища и клубове по пешеходен туризъм, фирми и граждани на територията на община Враца.
Първо място в дисциплината „Туристическа щафета” при децата беше спечелено то СОУ „Отец Паисий” - Враца, второто място – от Спортно училище „Св. Климент Охридски”, а трето място завоюваха учениците от ОУ „Хр. Ботев” – с. Паволче.
В същата дисциплина категория „средношколци”, първото място бе за ПМГ „Акад. Иван Ценов” – Враца, второ – за учениците на СОУ „Н. Войводов” и трето за ПТГ – „Н. Вапцаров”
В категорията „мъже и жени” първото място беше присъдено на Пешеходен клуб „ТД „Веслец” – Враца, второто на БТС – Лом, а третото – на БТС – Костинброд.
В дисциплината „Теглене на въже” при децата победи СОУ „Отец Паисий” - Враца, второто място беше за учениците на ОУ „Кирил и Методий”, а на трета позиция бяха децата от СОУ „Н. Войводов”. При средношколците, първото място спечелиха ПТГ – „Н. Вапцаров”, второ - Спортно училище „Св. Климент Охридски”, а трето – за учениците от СОУ „Отец Паисий” - Враца.
В категорията „мъже – жени”първо място беше присъдено на БТС – Враца, второ на учителите от СОУ „Отец Паисий” , а третото – на БТС – Берковица. Всички учители, директори и победители до трето място бяха връчени материални награди.

Оригинална инициатива ще проведе ПП ГЕРБ Враца за Великден


Покана за участие в конкурс за рисунки към всички деца от община Враца отправи народният представител на ПП ГЕРБ от област Враца Николай Коцев на провелата се днес (18.04.2011г.) пресконференция. Заедно с колегата си от парламента д-р Янко Здравков, той обяви началото на великденската иницатива на областната структура на ГЕРБ Враца, която се изразява в конкурс за детски рисунки, които след селектиране и одобрение от компетентно жури ще бъдат изрисувани и върху огромното великденско яйце, изработено и поставено пред офиса на партията преди две години. Величественото и уникално с големината си декоративно Великденско яйце достига височина 3,30м, тежи над 900кг. и в най-широката си част е с диаметър 2,70м, а за изработката му са използвани метална конструкция, минерална вата, циментова шпакловка и гипс. Тази година то предстои да бъде украсено за втори път, радвайки всички, които минават през центъра на града. Събраните рисунки - предложения на деца, без възрастово ограничение на участниците, ще бъдат изложени на стената зад постамента. Творбите се приемат в офиса на партията във Враца до четвъртък (21.04.), когато ще стартира и риисуването върху яйцето, под наблюдението и с помоща на художника Явор Венчев, който е и председател на журито, отсяващо рисунките за “яйцето”. “Няма да задаваме тема за творбите им – децата са оптимисти, нека нарисуват, каквото желаят, а ние ще се опитаме да реализираме представите им”, заключи г-н Коцев.
Друга новина, която съобщи г-н Коцев на състоялата се среща с медиите, бе успешната договорка за сътрудничество между собственика на местната кабелна телевизия Владимир Михайлов и оглавяващият ОДП на МВР – Враца комисар Росен Иванов, за предоставяне на безплатен интернет от кабелния оператор по всички критични точки в града, които ще бъдат наблюдавани от полицията. Срещата е била инициирана от врачанския депутат, като продължение на подетите през последнте месеци инициативи на ПП ГЕРБ Враца за охрана, видео-наблюдение и превенция на села от общината и възлови точки в града. В тази връзка той информиира и за помощта, която е обещана от ПП ГЕРБ Бургас за предоставяне на няколко метра специална верига, каквато беше открадната от намиращи се в местността “Хижата”, паметни плочи. Там преди повече от седмица по нициатива на ГЕРБ Враца бе монтирана камера, с цел спиране на грабежите от монумента “Вестителят на свободата”, случили се наскоро.
Друга тема, която засегна Николай Коцев тази сутрин, бе идеята на ГЕРБ Враца за развитие на културния и исторически туризъм в общината. Първа крачка в тази посока, е направеният от него и археологът от РИМ Враца Нарцис Торбов оглед, на стартиралите разкопки на древни могили в региона. След съгласуване със специалистът той се е спрял на могила на древно-тракийското племе трибали, намираща се край Криводол, за която да се инициира набиране на средства за обстойни разкопки, реставрация и консервиране на находките. Сумата, която е обявена за необходима от експертите е 80 000 лв. “Предстои ни да изясним статута на земята, в която се намира могилата, след което ще бъде отворена банкова сметка за набиране на средства за осъществяването на тази идея. Искрено се надявам, че ще се намерят повече родолюбиви дарители!” апелира г-н Коцев.
В края на брифинга той обяви, че от известно време текат срещи със собствениците на фирми за добив, преработка и продажба на врачански камък, за обсъждане на възможностите за подпомагане на дейността им, като характерна за района.

350 се биха за „Фолкън”


Повече от 350 таекуондисти от България, Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина, Гърция, Армения и др взеха участие в международния турнир за купа „Фолкън“, който се проведе на 16 и 17 април в Благоевград, зала „Скаптопара“. Двадесет от възпитаниците на врачанския клуб по таекуон-до „Кум Рьонг“ взеха участие в турнира „BULGARIA OPEN“ и спечелиха двадесет и три индивидуални, три отборни отличия и купа за 2 място в комплексното класиране по медали. На това състезание таекуондистите на „Кум Рьонг“ бяха с разширен отбор при юношите и девойките - с 8 дебютанти . Ден преди турнира Майстор Ким Унг Чол гостува във Враца и проведе изпит за повишаване в степени. 31 от възпитаниците на врачанската школа смениха цветовете на коланите си и много от тях придобиха право да участват на състезания.
Илия Цветков: „ Състезателите ни се представиха добре, естествено имаше какво още да се желае при мъжете и жените. Отлично се представиха новите попълнения в отбора, които като за първо състезание спечелиха доста ценни отличия и натрупаха опит. Вече освен при юношите имаме и отбор девойки, с които можем да участваме и в отборните дисциплини, които със сигурност ще ни носят медали.“
Следващите предизвикателства за врачанската школа са отворените международни турнири в Гърция и Стара Загора в началото и средата на месец май, както и държавното първенство за деца в края на май, в което също ще има дебютанти след проведения изпит.

Медалистите:
1. Алекс Богданов- 1 място спаринг юн.ст. възр. -51 кг, 1 място отборно спаринг юноши ст.
2. Радослав Димитров – 1 място форма юноши, 3 място специална техника, 3 м спар.юн.мл
3. Петя Цонова, дебютант – 1 място форма девойки, 2 място спар.девойки ст.възр.
4. Томас Марков- 3 място спаринг юноши мл.възр.
5. Велимир Макавеев , дебютант– 3 място спар. Юноши мл.възр.
6. Божана Божинова, дебют – 2 място спаринг девойки ст.възр.-64 кг, 2 м форма, 2 м спаринг девойки ст.възр
7. Вяра Николова , дебют – 1 място спаринг девойки ст.възр.-52 кг, 3 място форма, 2 място спаринг девойки ст.възр
8. Елена Дида Сахиб Еса – 2 място спаринг девойки ст.възр.-52 кг, 1 място форма, 2 място спаринг девойки ст.възр
9. Велизар Емануилов – 2 място спаринг юноши ст. -57 кг, 2 място форма, 1 място отб. Юноши ст възр спаринг
10. Петър Диков – 2 място спаринг юн.мл. -51 кг, 3 място отборно юн.мл.спаринг
11. Митко Димитров – 1 място спаринг юноши ст.възр. отборно
12. Владислав Стоев, дебют – 3 място спаринг юноши ст.възр. отборно
13. Веселин Иванов, дебют -1 място спаринг юноши ст.възр. отборно
14. Николай Николов – 3 място спаринг мъже до 71 кг, 2 място форма
15. Марио Тодоров -3 място спаринг мъже +85 кг
16. Изабела Цветкова – 1 място спаринг дев.мл., 3 място форма, 2 място специална техника, 2 място отборно спаринг девойки
17. Даниела Кочовска, дебют – 1 място спаринг девойки мл.-64кг, 2 място отборно спаринг девойки
18. Марио Цветанов, дебют – 3 място отборно спаринг юноши мл.възр.
19. Борис Кочовски – 1 място отборно спаринг юноши ст.възр.
20. Ирена Цветкова – 2 място спаринг жени -69 кг, 3 място специална техника, 3 място силов тест – чупене
Купа за второ място по брой медали в комплексното класиране. Първо място е Фолкън, Благоевград, трети са Тракия, Пловдив.

Пресцентър „Кум Рьонг“