Бисквитки

петък, 1 март 2013 г.

Честит 3 март!

Уважаеми съграждани,
приемете моите най-сърдечни поздрави по случай нашия национален празник!

Всяка година на 3 март, тази свещена и незабравима дата,
България се прекланя пред подвига и саможертвата на героите, отдали живота си за освобождението от петвековното робство.
На този ден ние се изкачваме в подножието на паметника на Вестителя, за да поднесем цветя и изразим признателноста си пред подвига на знайните и незнайни български и руски войни, на опълченците от различни националности, дали живота си за нашата свобода.

Днес, когато страната и народът ни преживяват период на тежки икономически и социална пролеми, е необходимо да проявим зрялост, мъдрост и отговорност. Да не допускаме конфронтация и омраза, които ще ни попречат да се обединим около националните идеи. Да си припомним поуките от драматичната ни история и да бъдем достойни наследници на ценностите, защитавани и отвоювани от нашите предци. Нека сведем глави в дълбок поклон пред светлата памет на героите, отдали живота си за свободата и независимостта на нашето любимо отечество Република България.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !

Инж.Николай Иванов,

кмет на община Враца


3 март във Враца

10:30    площад „Христо Ботев”
Ритуал по издигане на националния флаг по повод 135 години от Освобождението на България

11:00 Регионален исторически музей (РИМ), зала „Рогозенско съкровище” 
Откриване на изложба на тракийско сребърно съкровище от
с. Борово

11:15 РИМ , Малка зала на ХГ „Иван Фунев”
Откриване на художествена изложба, посветена на 135-та годишнина от Освобождението на България

11:30 Градска концертна зала, вход свободен
Празничен спектъкъл на Ансамбъл „Тракия” – „Хубава Яна”, посветен на 135 години от Освобождението на България

Поздравление от Общинския съвет във Враца


Изложба „Символите на Враца”


На 1 март в Регионална библиотека „Хр. Ботев” бе показана изложба на художествени реплики на културно-исторически и природни забележителности с мотото „Символите на Враца”. Инициативата бе открита от директора на библиотеката Силвия Врачовска, а гости и организатори бяха приветствани от зам. кмета Красимир Богданов. Програмата „Роден край” представи Калина Тодорова. Свои впечатления от съвместната дейност споделиха Зоя Пехльова от името на Социално-терапевтичен център, Иванка Анастасова, ръководител на клуб „В родния край” - СОУ „Никола Войводов” – Враца и Весела Пелова от Държавен архив.

Изложбата “Символите на Враца” е резултат от редица дейности, реализирани в рамките на обучителна програма “Роден край” на Регионална библиотека, която е част от Патриотичната програма на Община Враца. “Роден край” стартира преди три години с цел да провокира младите да се докоснат до културно-историческото наследство на Врачанския край по нетрадиционен начин – с краеведски разходки, творчески работилници, даматизации и възстановки. През тези три години в различните направления се включиха ученически клубове по краезнание и родознание на врачанските училища, като с някои от тях е изготвена дългогодишна програма за работа. Един от тях е клуб “В родния край” на училище “Никола Войводов” с ръководител Иванка Анастасова. Всъщност това е клубът, с който стартирахме преди три години програмата и с който продължаваме да работим и днес. Работили сме с децата по всички направения с изключително интересни инициативи – от краеведските разходки, работа на терен, направихме една среща между поколенията – събрахме три поколения разказвачи – “Сладкодумците” , с тях през изминалата година реализирахме и първата възстановка, посветена на героичната гибел на Никола Войводов и Цвятко Павлов. През изминалата година за първи път в програмата се включи и Ресурсен център - в творческите работилници, посветени на народните празници. Така освен културна, патриотична, ние реализираме и социалната функция на библиотеката. През изминалата година по тяхна инициатива в програма се включиха и потребителите на Социално-терапевтичен център. Всичко започна от една виртуална краеведска разходка, в която хората си дадоха смета, че всеки ден минават покрай забележителности, за които не знаят почти нищо. Така започнаха и нашите реални разходки от площад “Христо Ботев” и двете средновековни кули, като доброволец се включи и Весела Пелова от Държавен архив със своите увлекателни исторически разкази, а по-късно се породи и желанието за претворяване на символите на Враца с тази приложна техника. Идеята на хората от центъра е да продължат своята работа, тя освен с художествена, е и с терапевтична цел. Програмата „Роден край” продължава по три направления през тази година „Традиция и съвременност”, „Наследство” и „Празничен народен календар”.

Врачанчета посрещнаха Баба Марта



Деца от всички детски градини във Враца днес изпълниха двора на пред къщата-музей на Иван Замбин в двора на Етнографско-възрожденския комплекс. В общоградското тържество за 1 март, организирано от Община Враца, участваха също момичета и момчета от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Асен Златаров”, Дневен център „Зорница” и Ученическия общински съвет. С песни и стихчета врачанчетата припомниха традицията по посрещането на Баба Марта, която също се включи във веселието и ги зарадва с пълна кошница с мартенички. Първата бе за стопанина на града – инж. Николай Иванов. Бяло-червената благословия за кмета бе придружена от пожелание за здраве, дълъг живот и успешна работа. „Скъпи деца, радвам се, че сме заедно в този първи слънчев ден след зимата, за да спазим една хубава българска традиция. Радвам се, че го правим на това място, което също пази и напомня за традиционния ни бит. Желая ви да сте бели и червени, като мартеничките, да сте весели и щастливи!” – с тези думи се обърна към децата инж. Иванов.
След края на тържеството, пред някогашното неделно училище в двора на Етнографско-възрожденския комплекс, млади актьори от ТГ „ТЕМП” представиха легендата за появата на първата мартеница, която се носи във вековете още от времето на хан Аспарух. Мартеници от различни епохи бяха подредени в изложба, чийто домакин бе някогашното неделно училище. Етнографът Йорданка Манкова разказа как са се променяли мартениците през годините и каква символика носи благословията от осуканите бял и червен конец. Имаше и втора изложба на мартенички, специално изработени за днешния празник. Гостуващата експозиция под открито небе бе на Дома на творчеството „Дух и материя” във Враца.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Cнимка Община Враца

22 март 2013 - Световният ден на водата


На 22 март правителства и международни организации потвърждават, че чистата вода е живот и нашият живот зависи от това, как защитаваме качеството на водата.
Инициативата за празнуване на Световния Ден на Водата се поражда през 1992 г. на Конференция на Обединените Нации на тема Екология и Развитие, проведена в Рио де Женейро, Бразилия. От тогава всяка година се организират събития в цял свят, посветени на ВОДАТА, този жизнено необходим ресурс. Недостига на питейна вода е обявен за проблем от първостепенно значение за 21 век. Световният Ден на Водата е обявен през 1993 г. с резолюция на Общото събрание на ООН.
В наши дни около 1/3 от населението на Земята изпитва постоянен недостиг на вода. Сладката вода постепенно се превръща в изчерпаем и при това незаменим природен ресурс.

Ето защо Регионална Инспекция по околната среда и водите, гр. Враца предлага на всички ученици да се включат в инициативата като изявят своя творчески талант в изработването на лозунг за водата, свързан с нейните ценни качества и непреходна сила.

Настоящия конкурс е инициатива, ориентирана към децата с цел да ги провокираме да се замислят как трябва да пазим и пестим водата за да я съхраним за бъдещите поколения!

Лозунгът трябва да е написан на ясен и кратък език, като отразява целта на кампанията за Светонвния Ден на Водата 2013г. Ние търсим закачлив лозунг, който е лесен за разбиране и ще стигне до по-широка аудитория. Лозунгът трябва да обрисува целта на кампанията, т.е. повишаване на осведомеността и засиленото сътрудничество, свързани с грижата за водата наоколо, като същевременно се обърне внимание на предизвикателствата и изискванията за задоволяване на многобройните нужди.

Конкурса за лозунг е отворен към Вас ученици, като творбите ще се приемат от 01.03.2013г. до 22.03.2013г. Всички деца които желаят да се включат в конкурса могат да изпращат своите предложения на мясо или на адрес: гр. Враца, ул. «Екзарх Йосиф» № 81, за ст. експерт «Връзки с обществеността» Людмила Антова или на e-mail: riosv_vr@m-real.net.

Необходимо е да бъдат посочени имената, адреса, телефона, годините, класа и училището на автора. Най-добрите ще бъдат публикувани в сайта на РИОСВ, гр. Враца и ще получат поощрителни награди. Награждаването на отличилите се ще се осъществи на 25.03.2013г. в Информационния център на РИОСВ, гр. Враца.



Деца гостуваха в Областна администрация

В деня на Баба Марта шестгодишните Никола и Александра от ОДЗ „Знаме на мира“ - Враца гостуваха в Областна администрация Враца. Децата бяха придружени от Анжела Илиева директор на детското заведение и учителката на групата г-жа Тодорова. Те поднесоха ръчно изработени мартеници на заместник областните управители Цветелина Теофилова и Валентин Литов ,пожелаха здраве и успехи и рецитираха с много чувство специално подбрани стихове.
Домакините зарадваха децата с мартеници, книжки и лакомства. Никола и Александра подариха мартенички и на служителите на Областна администрация Враца.


Театралният афиш през следващите 7 дни:


Логично е акцентът да е върху новото заглавие, чиято премиера е в петък, 8 март. За спектакъла „Underground” от Христо Бойчев с режисьор Николай Поляков ще ви пиша друг път. Сега ви припомням за другото ни ново заглавие – „Боб” от Елин Рахнев.

Според режисьора Люпчо Георгиевски (той държи името му да се изписва с „п”!) „Боб” е представление, което засяга темата за любовта и брака. И по-точно казано: любовта в брака. Основните действащи лица са двама съпрузи, на около 70 години, които живеят заедно от около 40 години. Но тези съпрузи са затънали в сивотата и ежедневието, монотонността и стерилността на този брак. На сцената те сякаш плуват в това сиво и еднообразно море, като давещи се плувци.
Само любовта може да ги избави от ситуацията, в която се намират. И само тя е тази, която ще им помогне да стигнат до отсрещния бряг, където ще се разпознаят и всеки ще открие у другия своя идеал за съвършения мъж и съвършената жена.”
Спектакълът „Боб” може да се види в събота, на 9 март от 19 часа в камерна зала. Няколко дни по-късно творбата ще бъде показана два пъти на сцена в сръбската столица Белград.

ПМГ „Акад. Иван Ценов” класира три отбора по волейбол


С оспорвани финали завърши общинският етап по волейбол от Ученически игри 2012/2013 г. В последния мач от общинското първенство юношите 11 - 12 клас от СОУ „Христо Ботев” победиха връстниците си от ПТГ „Н.Й. Вапцаров” в петия гейм и се класираха за областния етап от Ученическите игри. При девойките 11 - 12 клас най-убедителни бяха математичките от ПМГ „Акад. Иван Ценов”. Гимназията се класира за областното още и при юношите 8 - 10 клас и при девойките в същата възрастова група. При най-малките – 5 - 7 клас, първи се класираха отборите на СОУ „Отец Паисий” при момичетата и на ОУ „Васил Левски” при момчетата.
На 2 март 2013 г. започват и състезанията от областния етап. Първият спорт, на който Враца е домакин, е баскетбол. Срещите ще се проведат в спортната зала на ПМГ от 9.30ч.
Ето и графика за другите спортове от Ученически игри 2012/2013:
Волейбол – 15, 16 и 17 март - спортната зала на ПМГ – Враца
Бадминтон – 7 март – Козлодуй
Тенис на маса – 8 март – покрит тенис корт – Враца
Лека атлетика – 26 март – стадион „Христо Ботев” - Враца
Хандбал – 23 март – спортна площадка на СОУ „Иван Вазов” – Мездра
Шахмат – 22 март – Враца
Футбол – 20, 21 март / 5-7 и 8-10 клас/ 14 и 19 март – 11-12 клас/ - спортен комплекс „Христо Ботев” – Враца, тренировъчни игрища.
Началният час на всички състезания е 9.30. Състезанията при спортните игри ще се провеждат по системата „всеки срещу всеки” при три отбора, при повече отбори – на „елиминация”.




С Ъ О Б Щ Е Н И Е


“Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители от гр. Враца, че поради отстраняване на възникнала авария, днес, 01.03.2013г, водоподаването ще бъде спряно от 11.00 до 15.00 часа в района, разположен между бул. „Мито Орозов“, ул. „Хр. Ботев“ и училище „Васил Кънчов“ в гр. Враца.

 ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
 080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774


Крими хроника

На 27.02.2013г. и 28.02.2013г., служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД МВР-Враца проведоха операция с цел: установяване на практики от медицински лица, целящи „източване” на парични средства от РЗОК-Враца. Проверена е финансово счетоводната отчетност на две аптеки в гр. Бяла Слатина. В резултат на извършени насрещни проверки е констатирано наличието на първични счетоводни документи /фактури/, отразяващи неверни обстоятелства, с цел представянето им пред РЗОК- Враца, за извършени фиктивни сделки /закупуване на лекарствени продукти/ за които РЗОК-Враца, трябва да преведе съответните парични средства в размер над 120 000 лева. За срок от 24 часа е задържан счетоводител, който е съставил документите. Работата по случая продължава. Събраните материали ще бъдат изпратени на прокуратурата
На 28.02.2013г., при проверка в къщата на И.И./30г./ в гр. Криводол, са открити незаконно притежавани оръжия и боеприпаси- нерегистриран газов пистолет без фабричен номер, пълнител, боеприпас.
След ОИМ за кражба на велосипед собственост на жител на с.Алтимир, извършена на 10.02.2013г., е установено, че извършители са: И.И./25г./ -криминално проявен, осъждан;  Е.К./47г./, криминално проявен ,осъждан.
На 28.02.2013г., в РУП-Мездра е получено съобщение, че от магазин в село Зверино, неизвестни лица са извършили кражба на повече от 1 000 кутии цигари и около 200 лева от оборота на магазина. Крадците проникнали в обекта след като разбили входната врата.
На 28.02.2013г., при проверка в къща в село Горна Бешовица, са намерени и иззети 20 кутии с цигари без български акцизен бандерол.
На 28.02.2013г., в РУП Козлодуй е получено съобщение от жител на село Гложене, който заявил, че от незаключен лек автомобил ”Пежо”, неизвестно лице е извършило кражба на преносим компютър. Образувано е дознание.
На 27.02.2013г., в УП»Дъбника» се е явил Р.К./58г./ от с.Нефела, който е заявил, че в землището на с.Нефела, неизвестно лице му нанесло побой. Образувано е дознание.
Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев

четвъртък, 28 февруари 2013 г.

“Ботев” излиза за победа


Ботев”-Враца излиза за победа срещу “Берое”-Стара Загора. Това заяви старши-треньорът на врачани Антони Здравков. Вторият полусезон в майсторската група се подновява на 2 март. Отборът на “Ботев”-Враца приема тима на “Берое”-Стара Загора. Двубоят ще се играе от 15.30 часа на стадион “Христо Ботев”. Треньорът на врачани Тони Здравков изрази оптимизъм преди срещата с “Берое”. “Нямам амбиции да ги победим с 4:0 или 5:0. Целта пред отбора е спечелим трите точки. Всички футболисти са здрави. Нямаме контузени състезатели. 99% съм сигурен, че отборът е готов физически. Нямаме никакви оправдания. За нас всеки мач до края първенството ще бъде финал. Надявам се, че всички футболисти са готови за тази цел”, коментира Здравков. Наставникът уточни, че няма притеснения относно терена. “Ние разполагаме с футболисти, които са готови да играят на всякакъв вид терени. Свикнали са да играят и на неолимпийски условия и на хубави стадиони, така че каквото е състоянието на терена ще е и за двата тима”. Единственият, който със сигурност ще пропусне двубоя с “Берое” е нападателят Андрей Атанасов, който е наказан. Антони Здравков съобщи, че добре познава играта на “Берое”. “Имах възможността да наблюдавам отбора на “Берое” в три срещи. Определено разполагат с добра селекция и опитни футболисти. Това е един тим, който разполага с добър бюджет и може да си позволи футболисти от всякакъв ранг, както българи, така и чужденци”. Здравков се надява публиката във Враца да бъде 12 играч на отбора в мача срещу старозагорци. Той съобщи, че всичките 12 нови футболисти са били картотекирани в сряда. В момента се чака идинствено жълтата карта на бранителя Росен Ванков.
Мария Георгиева



Футболни запалянковци от Враца в подкрепа на местния театър

Футболните запалянковци от Враца обявиха, че са готови да защитят местния Драматично-куклен театър в справедливия му протест срещу решението на общинските съветници да орежат една трета от годишната издръжка на културната институция. Това стана ясно днес на пресконференция, на която агитката трябваше да обясни как е принудена от властите да подкрепя любимия си „Ботев” по време на пролетните мачове от „А” футболна група. Тарторът на фенклуб „Ботев Враца завинаги” Георги Даскалов заяви, че момчетата от агитката са готови да влязат в градската концертна зала на следващото заседание на местния парламент, за да го принудят да преразгледа решението си.

Подкрепяме справедливия гняв на г-н Попдимитров, директор на театъра, защото тези хора от общинския съвет, тези празни кратуни, късат от залъка на хората и се опитват да съсипят културната институция.
Досега хората от агитката подкрепяха протестите срещу монополите със своята гражданска позиция. Готови сме да идем на следващото заседание на общинския съвет и да покажем на тези празни кратуни, че трябва да променят решението си. Тогава ще видят какво значи протест!”, заяви Георги Даскалов.

Във вторник мнозинството в общинския съвет, формирано от ГЕРБ, НДСВ, СДС, „Лидер” и независими съветници отрязаха 30 000 лева от годишната издръжка на театъра и ги пренасочиха към адмниситративно-териториалното присъединяване на село Нефела към Враца. В решението, което беше подкрепено от 19 сенатора, нямаше мотиви или допълнителни разисквания. То беше взето след предложение на заместник-председателя на общинския съвет Малина Николова.



Кмет подари 400 мартеници


В навечерието на един от най-българските празници – 1 март – кметът на Враца инж. Николай Иванов изпрати 400 мартеници на различни институции в града и страната. Всяка от мартеничките е изработена от някой от момчетата и момичетата в три социални заведения – Дома за деца, лишени от родителски грижи „Асен Златаров” – Враца, Дома за младежи с увреждания в с. Три кладенци и Дневен център „Зорница” – Враца. Идеята да бъде оказана финансова подкрепа на социалните заведения и да бъдат зарадвани партньорите на Община Враца. Сред получателите са кметове на големите общини в България, кметовете на кметства в област Враца, депутати, културни институции, здравни заведения, директори на училища и детски градини.


Поздрав от В и К ООД Враца

Честита Баба Марта!

Баба Марта днес разнася
пълна кошница с цветя
и на всеки на ръката
връзва някаква мечта.

В и К ООД гр. Враца
Ви пожелава
здраве и късмет, повече усмивки
и пролетно настроение!


Ръчно изработени мартенички продаваха младежите от Дома в с. Три кладенци


 Мая Гошова, Мая Иванова и Силвана Димитрова от Дома за младежи с увреждания в с. Три кладенци са сред майсторите на уникални мартенички, ръчна изработка. Своите произведения от бял и червен конец те донесоха в общинската администрация във Враца, за да предложат на служителите да си купят и така да подпомогнат социалното заведение. Заедно с момичетата бе и специалният педагог в Дома Деница Гройчева. Първият, който си купи мартенички бе заместник кметът Красимир Богданов. След него в благородната инициатива се включиха и други служители на администрацията. Мартеничките носеха невероятно настроение и съчетаваха традиционния бял и червен конец с кора от дърво, дървени лъжици, клончета, пайети. Майсторките признаха, че младежите от Дома повече от месец са изработвали своите произведения.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

РЗОК-Враца преведе 5,1 млн.лв. на лекари, болници и аптеки за дейност през януари 2013 г.


Районната здравноосигурителна каса се разплати с всички изпълнители на медицинска, дентална помощ, болници и аптеки за извършената и отчетена от тях дейност през месец януари 2013 г. Всички плащания са извършени в срок и е осигурено спокойствие и сигурност в работата на договорните партньори, както и достъп на пациентите до медицинска помощ.
Общият размер на изплатените от здравната каса средства е в размер на 5 184 323 лв. От тях 394 543 лв. са изплатени на общопрактикуващите лекари, за специализирана извънболнична медицинска помощ са преведени 479 792 лв., за извършени медико-диагностични дейности лабораториите са получили 142 043 лв., а изпълнителите на дентална помощ са отчели по здравна каса дейности в размер на 267 592 лв.
Здравноосигурителните плащания за болнична помощ през януари 2013 г. възлизат на общо 2 627 634 лв. От тях за лечение на пациенти по клинични пътеки, клинични процедури и изпълнение на високоспециализирани медицински дейности болниците са получили 2 453 018 лв., а за оказана медицинска помощ на неосигурени родилки са изплатени 10 000 лв.
Още 13 316 лв. са изплатени за интензивно лечение, 33 280 лв. за диспансерно наблюдение на пациенти със злокачествени заболявания, а за диализа на пациенти с бъбречна недостатъчност – 118 020 лв. За оказано лечение на чужди граждани на болниците са изплатени 1870 лв.
Така болниците получават заплащане в пълен размер на дейността, която са отчели.
За отпускане на напълно или частично платени от НЗОК лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за втория период на месец декември 2012 г. и първият период на януари 2013 г. аптеките от областта са получили 1 265 860 лв.

РУМЯНА СТЕФАНОВА

сряда, 27 февруари 2013 г.

Крими хроника

На 27.02.2013г., служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД МВР-Враца проведоха ОИМ, след сигнал за съмнение в документна измама при продажба на земеделска земя от землището на с. Осен, Община Криводол. Установено е, че лицето Г.Г./55г./ от гр. Враца, криминално проявено за деклариране на неверни данни пред орган на власт и управление на МПС след употреба на алкохол, на 06.02.2013г., е въвело и поддържало в заблуждение представители на фирма от гр. Кнежа, като е използвал неистински частен документ, продавайки им 90 декара земеделска земя, собственост на жител на гр. Варна. На 27.02.2013г., Г.Г. е задържан в момент на извършване на опит да продаде на същата фирма други 35 декара земя на същия собственик, като пак използвал неистински документи. Предотвратената щета за собственика е в размер на 77 000 лева. Работата по случая продължава.
На 29.01.2013г., в РУП-Мездра е постъпил сигнал за откраднат мобилен телефон. След ОИМ е установено, че кражбата е извършена от лицето Б.Д./33г./ от гр.Мездра.
На 27.02.2013г., в 20:00ч. в с.Боденец, при проверка на лек автомобил „Форд Ескорд”, управляван от В.К./55г./ от същото село, е установено, че водача е употребил алкохол- 1,03 промила.
Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев

Анастас Попдимитров: Решението на група общински съветници е безотговорно


Директорът на Драматично-куклен театър – Враца Анастас Попдимитров определи като „безотговорно, лишено от логика и обричащо на бедност една от малкото работещи културни институции” решението на мнозинството в общинския съвет в града да намали с 32% годишната издръжка на театъра. Днес той свика извънредна пресконференция.
Хората, взели това решение, постъпват безотговорно. Не разбирам на какво се дължи тази репресия спрямо театъра и хората, които работят в него. На заседанието на общинския съвет вчера /вторник, 26 февруари/ бившият председател на съвета Малина Николова става и предлага намаление на предвидените 90 000 лева на 60 000 лева, като 30 000 лева трябва да отидат за някаква улица в Нефела. Вярвам, че дори на хората в Нефела ще им е неприятно, ако им ремонтират улицата с пари за култура”, заяви директорът на ДКТ – Враца. Той допълни, че предложението е било подкрепено с гласовете на групата съветници от ГЕРБ, чийто съветник е бившият кмет на Враца д-р Костадин Шахов и който е дал не малко за запазването на театъра в годините на своето управление. Необяснимо, според Попдимитров, е и одобрението на групата съветници от НДСВ, където е бившият областен управител д-р Антонио Георгиев, който като представител на държавата, също е запознат със задълженията на местната власт. Подкрепа за това решение са дали хора от листата на неуспелия кандидат за кмет д-р Григор Томов, представители на политическа партия „Лидер”, дори и независимият Иван Узунов.
Очевидно решението да се гласува по този начин е строго партийно! Но, когато подобно решение се взема в толкова деликатен момент – хората са на улицата и протестират за своите права, е опасно”, допълни Анастас Попдимитров.
Директорът на ДКТ – Враца уточни, че повече от 10 години финансирането на културната институция е съвместно – между министерството на културата и общината във Враца. Всеки лев, даден от хазната във Враца се отчита по 3 пъти в годината. Средствата, дадени от държавата, се проверяват всеки месец, което говори за изрядността на културната институция. „Това, че сградата на театъра е в добро състояние, се дължи на нашата добра работа, на правилното управление на средствата. В афиша за първите 3 месеца от годината имаме повече от 100 представления, а и публика за тях не липсва”, заяви още Попдимитров.
През последната година трупата на ДКТ – Враца има 10 първи награди от международни фестивали в Румъния, Македония, Сърбия, Косово, Албания.
Ще предприема съответните действие срещу решението на една група общински съветници, защото решението не е срещу мен, а против институцията, против това във Враца да има театър! Ще сезирам областния управител и Врачанския административен съд и се надявам, че институциите ще защитят културната институция!”, обеща директорът на врачанския театър.

Да отбележим достойно националния празник 3 март


Уважаеми съграждани,
Във връзка с Националния празник на Република България - 3 март и 135-та годишнина от Освобождението от турско иго, се обръщам към вас с призив да се включите в инициативата да украсим Враца с национални флагове като знак на почит и признателност към героите, дали живота си за свободна България.
Община Враца полага необходимите усилия да се създаде подходяща празнична атмосфера, като ще постави големи национални знамена на обществените сгради, а пешеходната зона от площад „Македония” до площад „Христо Ботев” ще бъде украсена с трикольорни знамена и флагчета.
Нека опазим тази украса, защото тя е за всички нас - гражданите и гостите на града.
Нека посрещнем националния си празник като достойни българи!

инж. Николай Иванов,
кмет на община Враца



Президентът на испанския футболен клуб “Кадис” Антонио Муньос Вера пристига на работно посещение във Враца


В делегацията от Пиринейския полуостров са включени още и спортният директор, както и представител на борда на директорите на клуба. Испанците пристигат във Враца на 2 март и ще подпишат договор за сътрудничество с “Ботев”. “По време на визитата им ще проведен няколко работни срещи. Испанците имат интерес към наши футболисти, ние също към техни, като целта е обиграване и обмен на млади състезатели”, коментира спортният директор на “Ботев” Валентин Станчев. Междувременно стана ясно, че от 15 до 22 март във Враца по покана на ръководството на “Ботев” ще пристигнат и представители на два тима от Германия-първият във втора лига “Брауншвайнинг” и “Локомотив”-Лайпциг.

Един бронзов медал и куп призови класирания спечелиха грациите от Мездра в осмия Международен турнир „Златен лъв“

Надпреварата се проведе от 21 до 26 февруари в Львов-Украйна. В първентвото участваха гимнастички от България, Украйна и САЩ. От българска страна се представиха единствено възпитаничките на Лили Николова от клуб „Анелия“-Мездра. Съчетанията на турнира бяха само индивидуални. При 7-годишните отлично се представи Калина Илиева, която се класира на шесто място на съчетание без уред. В надпреварата при 9-годишните отново без уред Емили Стоянова се нареди на четвърта позиция. В същата възрастова група, но на съчетания без уред и бухалки Екатерина Костова е осма, а съотборничката й Велина Вециславова е десета на без уред и въже. Това бе и най-многобройната група, където се включиха 22 гимнастички.С две грации се представи клуб „Анелия“-Мездра в турнира при 10-годишните, като и двете гимнастички достигнаха до финали. Тихомира Бонева е трета на без уред и въже, а Денислава Георгиева е пета на без уред, въже и обръч.
Надпреварата в Украйна бе първо състезание за календарната година за грациите от Мездра. От днес възпитаничките на Лили Николова започват подготовката си за Държавните първенства в различните възрастови групи.

Крими хроника


На 26.02.2013 г., в село Соколаре е извършена полицейска проверка на товарен автомобил „ГАЗ”, управляван от И.К./39г./ от гр.Бяла Слатина. В автомобила са открити 700 цигли, 20 греди с дължина по 4 метра, 30 дървени летви с дължина по 4 метра. След ОИМ е установено, че циглите и дървения материал са откраднати стопанска сграда на фирма в село Соколаре, а извършители на кражбата са три лица от село Търнак.
Образувано е дознание.
След ОИМ и ПСД за кражба на: 290 кутии с цигари, 3 бутилки с алкохол и 100 запалки, извършена 17.02.2013г., от заведение за бързо хранене в гр. Козлодуй, е установено, че извършители са лицата: Х.Й./17г./ -криминално проявен и осъждан за кражби и грабеж;  Б.И./17г./ -криминално проявен.
  След ОИМ и ПСД за кражба на 11 литра домашна ракия, буркани с мед, ъглошлайф, ел. дрелка и комплект инструменти, извършена на 23.02.2013г., от избено помещение в гр. Враца е установено, че извършител е лицето Н.Н./38г./ от гр. Враца.
На 26.02.13г., в гр.Враца, при проверка на лек автомобил”Пежо”, управляван от С.П./28г./ от гр.Враца, е установено, че водача шофира след употреба на алкохол- 1,75 промила. Образувано е дознание.
След ОИМ за счупени 3 прозореца /стъклопакет/ на къща в село Ракево, извършено на 12.02.2013г., е установено, че извършител е 16-годишно момче от същото село.
На 26.02.2013г., в 19:15ч. в гр. Мездра е извършена проверка на лек автомобил „Мазда”, управляван от Ц.Й./36г./ от гр.Мездра. пробата за алкохол на водача е положителна- 1,17 промила.
На 26.02.13г., в РУП-Враца е получено съобщение,че за времето от 22:30ч. на 25.02.13г., до 08:10.ч. на 26.02.13г., противозаконно е отнет товарен автомобил „Мерцедес”, който бил паркиран в ж.к.”Дъбника”. Образувано е дознание.
  Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев


вторник, 26 февруари 2013 г.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е


“Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители от кв. Кулата на гр. Враца, че причината за спиране на водоподаването им на 26.02.2013г е повреда на водопровод, причинена от фирма „Воден цикъл`2011“ , полагаща канализационни тръби по изпълнение на Водния цикъл на гр. Враца.
Фирмата е поела ангажимент аварията да бъде направена до края на днешния ден и водоподаването за жителите на кв. Кулата да бъде възстановено.
„В и К“ ООД гр. Враца оказва необходимото съдействие за отстраняване на аварията и се извинява на своите потребители за причинените неудобства от името на фирма „Воден цикъл`2011“.


ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774



РЗОК – Враца и РК на БЛС постигнаха единомислие


По инициатива на народния представител от ГЕРБ д-р Янко Здравков и председателя на Регионалната колегия на БЛС във Враца д-р Георги Комитски, снощи се състоя среща-разговор между членовете на Управителния съвет на местната лекарска организация и ръководството на РЗОК. Поводът за срещата бе исканата оставка на директора на НЗОК от страна на БЛС.
По време на разговора бе обявена и коментирана методиката на разпределение на бюджета за болнична и извънболнична помощ. Направено бе и сравнение с показателите от предходните три години. В резултат бе констатирано, че заложеният бюджет за 2013 г. е на нивото на 2012-та и с два милиона и половина повече от 2011 г. Различното от 2012-та са механизмите за контрол и регулация на обществените финанси. В рамките на диалога бяха очертани и конфликтните точки в методиката, за които д-р Янко Здравков пое
ангажимент да бъдат представени на управителя на НЗОК. Надделя становището, че проблемите могат и трябва да бъдат решавани в конструктивен диалог, без ескалация на напрежението и ултимативни условия. В дебата се наложи мнението, че са необходими 3-4 месеца, за да се видят резултатите от новата методика и чак тогава, ако се налага, да се направят промени в нея.


Крими хроника

На 25.02.2013г., в 19:00 часа в гр. Враца, при извършен обиск на лицето М.С./22г./, полицейски служители са открили полиетиленови топчета зелена суха листна маса, която при направения полеви наркотест реагира на канабис. Образувано е дознание.
След ОИМ за кражба на метални пръти от частен имот в гр. Бяла Слатина, извършена на 25.02.2013г., е установено, че извършители са двама мъже от гр. Бяла Слатина.
 След ОИМ и ПСД за кражба на хранителни продукти и безалкохолни напитки от заведение за бързо хранене в гр. Мездра, извършена на 21.02.2013г. е установено, че извършители на престъплението са криминално проявените и осъждани лица: К.Н./27г./ от гр. Мездра и И.Г./20г./ от гр. Мездра. Хранителните продукти са открити в жилището на едно от лицата.
След ОИМ за кражба на медна лозарска пръскачка, меден котел, 2 кг. медна тел и ел. кабел от къща в село Камено поле е установено, че извършител е криминално проявен мъж от същото село.

Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев

Д-р Здравков подари ЕКГ в Оряхово


Вчера народният представител от ГЕРБ д-р Янко Здравков подари на оряховския филиал на МБАЛ „Христо Ботев” АД- Враца триканален апарат за електрокардиограми. Новата придобивка, така необходима на пациентите и работещите в здравното заведение лекари, е на реномираната швейцарска фирма „Шилер”. Д-р Здравков подари също и консумативи, необходими за работата на апарата.
Имахме огромна нужда от ЕКГ – до този момент използвахме четири много стари апарата, които при един и същи пациент отчитаха различни резултати… А това е нова и надеждна апаратура, на която може да се разчита” – сподели развълнувано от неочаквания щедър дар управителят на филиала д-р Светла Пурчева. Тя изказа искрена благодарност от свое име и от името на лекарския екип към депутата д-р Здравков и кмета на Оряхово Росен Добрев, в чийто кабинет се състоя трогателната среща.
Въпреки радостта, д-р Пурчева сподели с кмета и депутата настоящи проблеми в здравното заведение и си пожела повече подобни жестове, от които биха спечелили хората в региона. От своя страна д-р Янко Здравков обеща в близко бъдеще филиалът да се сдобие и с ехограф.

Галина ГАНОВА


понеделник, 25 февруари 2013 г.

Над 700 ученици участваха в зимния празник във Врачанския Балкан


Над 700 ученици от 12 училища днес участваха в традиционния Зимен спортно-туристически празник, организиран от Община Враца. 28-то издание на надпреварата тази година се проведе в местността при хижа „Пършевица” във Врачанския Балкан при отлична организация. Официалното откриване бе направено от заместник кмета Красимир Богданов, който даде старт на дисциплините от зимния празник и провеждащото се паралелно общинско първенство по ски за ученици. В първата дисциплина – крос 800 метра – при момчетата на първо място финишира Калин Георгиев от Спортното училище „Св. Климент Охридски”, а при момичетата – Цветилена Георгиева от СОУ „Отец Паисий”. В кроса на 1000 метра най-добрите бяха Мартин Владинов и Нели Славчева от СОУ „Васил Кънчов”. В надбягването на 1200 метра, във възрастовата група – 11 – 12 клас, на първо място се класираха Антонио Петров от СУ „Св. Климент Охридски” и Габриела Василева от СОУ „Отец Паисий”. На същата дистанция се състезаваха и преподаватели на участниците в празника. Особено оспорвана бе надпреварата сред мъжете, където най-бърз се оказа Илиян Маринов от СУ „Св. Климент Охридски”, следван от Симеон Къчовски от СОУ „Никола Войводов”, а трети остана Николай Григоров от СОУ „Отец Паисий”. Единствената дама, която премери сили с мъжете, бе Юлияна Борисова – преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”. Най-емоционалната и оспорвана дисциплина бе тегленето на въже, където се включиха 15 отбора в две възрастови групи – до 14 години и над 14 години. Най-силни и ловки при по-малките бяха учениците от СОУ „Никола Войводов”, следвани от връстниците им от училищата „Отец Паисий” и „Христо Ботев”. При по-големите се наложи отборът на ПГ „Димитраки Хаджитошин”, който в оспорван финал победи СОУ „Васил Кънчов”. Третото място бе за ЕГ „Йоан Екзарх”. Истински артистизъм и въображение показаха участниците в конкурса за най-красива снежна фигура. При по-малките журито, с председател зам.-кмета Красимир Богданов, определи на първо място фигура на футболист, направена от момчетата и момичетата от СУ „Св. Климент Охридски”. Второ място завоюваха трите мечки на отбора от СОУ „Никола Войводов”. Трето място бе отредено за кулата на учениците от СОУ „Христо Ботев”. При по-големите безспорен фаворит бе бялото мече на известна марка безалкохолни напитки, направено от ученици от СОУ „Христо Ботев”. Втори сред майсторите се класираха учениците от СОУ „Отец Паисий” с техния снежен замък. Фигура на лебед с малки лебеди, изработена от СОУ „Васил Кънчов” бе класирана на трето място. Много публика събра и състезанието по спускане с чували по двойки и четворки. И в двете дисциплини най-добри бяха възпитаниците на ПТГ „Н. Й. Вапцаров”.
В Общинското първенство по ски, гигантски слалом, най-малкият участник бе шестгодишният Деян Георгиев. На първо място в групата на момчетата до 13 г. се класира Марио Илиевски. При момчетата до 15 г. най-бърз бе Велислав Георгиев, а при най-големите – до 17 г. – първи бе Николай Кънчев. Паола Иванова се класира първа в групата на момичетата до 13 г. При момичетата до 15 г. най-добра бе Станислава Николова, а при момичетата до 17 г. – Мартина Георгиева.
Всички класирани на призовите места получиха от Община Враца медали, купи и материални награди. За първи път организаторите предложиха безплатно ски училища за деца, под ръководството на квалифицирани инструктори, безплатен транспорт за участниците и безплатен чай.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”