Бисквитки

събота, 18 май 2019 г.

Калин Каменов награди победители в конкурса „Работилница за репортери 2019“


Враца бе домакин на официалната церемония по награждаване на победителите в конкурса „Работилница за репортери 2019 – Пътят към дома“. Събитието беше открито от кмета Калин Каменов. „За мен е изключително голямо удоволствие в нашия град да присъстват бъдещи репортери от цялата страна. Вие сте хората, които имате остър ум, критично мислене и конструктивни предложения. Много често, изразявайки вашата позиция по определени теми и проблеми в обществото, се превръщате в коректив и допринасяте за реалното участие на младите хора в управлението на нашата страна. Продължавайте да бъдете обективни, не толерирайте фалшивите новини и никога не се задоволявайте с това, което имате, защото само това е начинът да бъдете достойни за уважение хора и професионалисти“ – с тези думи, кметът Каменов се обърна към участниците в конкурса.
Приветствие към талантливите младежи отправиха и техните ментори, които им пожелаха да не се отказват от журналистическата професия и да надграждат постигнатото.
В рамките на церемонията, кметът на Община Враца връчи призове на врачанките Виктория Цветкова и Елина Спасова, които са отличени в категорията „Посланик на общината“. Младите журналисти получиха и парична награда от кмета Каменов, който награди и представителите на общините – Банкя, Благоевград, София, Сливница, Вършец, Дупница и село Галиче.
Програмата ще продължи с обявяване на победителите и финалистите в конкурса, а всички участници ще посетят различни културно-исторически забележителности във Враца. 
На церемонията присъстваха още: началникът на Регионалното управление на образованието – Враца Галина Евденова, директори на учебни заведения, журналисти от регионални и национални медии, представители на бизнеса и неправителствени организации.
Градът е домакин на официалната церемония по награждаване на победителите в „Работилница за репортери 2019“, тъй като миналогодишните победители са врачанките- Теодора Александрова от ПЕГ „Йоан Екзарх“ и Ани Павлова от ППМГ „Акад. Иван Ценов“.
Конкурсът „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ е организиран от регионалния портал за новини Espressonews.bg и се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел.
В тазгодишното, четвърто издание се включват 121 ученика от средните училища в 15 общини - Банкя, Благоевград, Божурище, Ботевград, Бяла Слатина, Враца, Вършец, Годеч, Драгоман, Дупница, Костинброд, Мездра, Своге, Сливница и София. В рамките на месец и половина участниците работиха по шест конкурсни задачи, под менторството на утвърдени журналисти и преподаватели - Миролюба Бенатова, Емил Спахийски, Доника Ризова и ас. д-р Иван Вълчанов от катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС, а броят на създадените статии и видеорепортажи е над 300.
Материалите на финалистите бяха оценени от жури в състав: Генка Шикерова, журналист и водещ в Нова телевизия, Филипа Иванова, журналист и водещ в БНТ, доц. д-р Стела К. Ангова ръководител катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС, Неда Василева, журналист и телевизионен водещ с професионална кариера в телевизиите Bulgaria ON AIR и Телевизия Европа, Лилия Мустакова, журналист и водещ в Bulgaria ON AIR, Кирил Вълчев, журналист и радиоводещ в Дарик радио, Евелина Павлова от Radio FM+.
Участниците се борят за титлата „Репортер на EspressoNews”, като победителят ще получи и пътуване в Брюксел, осигурено от патрона на инициативата Ева Майдел. 
Образователният конкурс „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда със съдействието на Rollplast, AQ Magnit, Автошкола Василеви, УНСС, 360 Creative Bulgaria, Volontime, Samsonite, BHTC , МЕТРО, ПГ „Велиза Пеев", Автомотор корпорация АД, Мания Принт, Кока-Кола Хеленик България. Медийни партньори са NOVA, БНТ, Bulgaria ON AIR, сп. Мениджър, noviteroditeli.bg, obekti.bg, Teen Station.


петък, 17 май 2019 г.

Над 450 деца спортуваха заедно

С представително шествие на детските градини бе дадено началото на четиринадесетото издание на общинския спортен празник „Децата на Враца спортуват“. Събитието се проведе в Лекоатлетическата писта и бе открито от заместник-кмета Петя Долапчиева, която поздрави участниците и пожела успех в игрите. Тя посочи още, че чрез днешния празник отбелязваме Световния ден на предизвикателството и Деня на българския спорт.
В състезанията, част от програмата на проявата, участваха над 450 малки спортисти. Те демонстрираха спортни общоразвиващи упражнения, мериха сили в състезателни игри, а малки мажоретки дефилираха и показаха своите грациозни умения. За първи път в празника бяха включени и дисциплините: аеробика и щафетно бягане.
В спортното събитие се включиха и деца от Общностен център за деца и семейства, по проект „СТИМУЛ за ранно детско развитие“.
Участниците в проявата ‚Децата на Враца спортуват“ бяха наградени от заместник-кмета Петя Долапчиева с купи и грамоти.
Следващото събитие, организирано от Община Враца – „Децата на Враца празнуват“, ще се проведе на 21 май, от 16:30 ч. на откритите сцени на площад „Македония“ и парк „Дъбника“.

четвъртък, 16 май 2019 г.

Министърът на културата Боил Банов откри юбилейното издание на Националния фестивал на малките театрални форми

Министърът на културата Боил Банов откри юбилейното 30-тоиздание на Национален фестивал на малките театрални форми /НФМТФ /Враца 2019 и 9-тия Международен фестивал на NETA/ New European theatre action/. Той заяви, че това е най-качественият фестивал в цялата страна и пожела на добър час на актьорите.
Заместник-кметът Петя Долапчиева връчи поздравителен адрес от името на кмета Калин Каменов, на директора на Драматично-куклен театър във Враца – Анастас Попдимитров. Огромна чест е че, в навечерието на Ботеви дни, градът ни се превръща  в столица на театралното изкуство. Днес Враца става културен център, обединяваш хиляди артисти от страната и чужбина. Поздравявам участниците и им желая здраве, вдъхновение и много успехи. Вярвам, че всеки от творческите колективи ще плени публиката!“, се казва в поздравителния адрес на кмета Калин Каменов. На официалното откриване присъстваха и заместник-кметът Мария Попова, народен представител,общественици, актьори, културни дейци и граждани.
В юбилейната програма, на двата театрални фестивала, които ще продължат до 22 май, са включени общо 17 български и чуждестранни спектакъла.
На четири сцени във Враца, любителите на театралното изкуство ще се насладят на постановки от България, Румъния, Грузия, Словения, Хърватия и Македония.
Завесата на най-стария театрален фестивал в България ще бъде вдигната с постановката „Тобелия“ на танцовия театър от Любляна и драматизацията по повест на Ф.М. Достоевски – „Красавицата и княза“.

Временна организация на движението по ул. „Поп Сава Катрафилов“

Във връзка с извършване на строително-монтажни работи на частен обект, на 17 май /петък/, от 13:00 ч. до 17:00 ч., ще бъде ограничено движението в дясната лента по ул. „Поп Сава Катрафилов“, в посока бул. „Втори юни“.
Строителната фирма, извършваща дейностите, е уведомила Община Враца и компетентните институции в регламентирания срок и е създадена временна организация за безопасност на движението.

Стартира XIV издание на „Децата на Враца спортуват“


За четиринадесета поредна година, децата от детските градини на община Враца ще се включат в традиционния Общински спортен празник „Децата на Враца спортуват".
     Спортният празник ще се проведе на 17 май 2019 г., от 10:00 ч., на Лекоатлетическата писта в града и в него ще вземат участие над 450 деца. По този начин малките възпитаници от детските учебни заведения ще отбележат Деня на българския спорт.
В рамките на празника децата ще покажат своите умения като мажоретки и гимнастички. За първи път се включват и дисциплините:аеробика и щафетно бягане.
      За всички участници са осигурени изненади, подаръци, купи и грамоти. 


Калин Каменов, министри и експерти от европейски държави подписаха Харта за обвързване на образованието с пазара на труда

На официална церемония, кметът Каменов, министри и експерти от европейски държави подписаха „Дунавска харта за млади таланти“. Събитието е част от заключителната среща по проект EDU – LAB: „Ново дунавско управление за постигане на съответствие между висшето образование и пазара на труда“ и се проведе в хърватската столица - Загреб.
Хартата изразява желанието на партньорите по проекта за разработването и прилагането на форми на обучение, съобразени с нуждите на бизнеса. Основната цел на документа е да се внедрят модели за по-практично ориентирана подготовка на младите хора. Кметът Калин Каменов коментира, че през последните три години Община Враца полага усилия за развитие на професионалното образование, което да е ориентирано изцяло към професиите и бизнеса.
На церемонията присъстваха още: министърът на труда и социалната политика на Хърватия, проф. д-р Волфганг Шуслер – от фондация „Образование“ – Германия, преподаватели в Технически университети в Белгия, Румъния, Словения, Словакия, Босна и Херцеговина, Сърбия и Унгария, заместник-министърът на образованието и науката – Деница Сачева, заместник областният управител Мирослав Комитски, преподаватели от Технически университет – София, членове на Българска индустриална камара и Българска туристическа камара, представители на врачанската фирма RBO, както и експерти от местната администрация.

Враца посреща победителите в „Работилница за репортери 2019“

Враца ще бъде домакин на официалното награждаване на победителите в конкурса за ученици „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“. Събитието ще се проведе на 18 май от 13.00 ч. в Градската концертна зала, а патрон на церемонията е кметът на Общината Калин Каменов.
Четвъртото издание на социалния проект ще се състои в град Враца, от където са миналогодишните победителки в конкурса „Работилница за репортери 2018 - Родова памет“ - Теодора Александрова от ПЕГ „Йоан Екзарх“ и Ани Павлова от ППМГ „Акад. Иван Ценов“, които ще бъдат и водещи на церемонията. 
Конкурсът „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ е организиран от регионалния портал за новини Espressonews.bg и се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел. В тазгодишното, четвърто издание се включват  121 ученика от средните училища в 15 общини - Банкя, Благоевград, Божурище, Ботевград, Бяла Слатина, Враца, Вършец, Годеч, Драгоман, Дупница, Костинброд, Мездра, Своге, Сливница и София. В рамките на месец и половина участниците работиха по шест конкурсни задачи, под менторството на утвърдени журналисти и преподаватели - Миролюба Бенатова, Емил Спахийски, Доника Ризова и ас. д-р Иван Вълчанов от катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС, а броят на създадените статии и видеорепортажи е над 300. 
В момента материалите на финалистите се оценяват от жури в състав: Генка Шикерова, журналист и водещ в Нова телевизия, Филипа Иванова, журналист и водещ в БНТ, доц. д-р Стела К. Ангова ръководител катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС, Неда Василева, журналист и телевизионен водещ с професионална кариера в телевизиите Bulgaria ON AIR и Телевизия Европа, Лилия Мустакова, журналист и водещ в Bulgaria ON AIR, Кирил Вълчев, журналист и радиоводещ в Дарик радио, Евелина Павлова от Radio FM+.
Участниците се борят за титлата „Репортер на EspressoNews”, като победителят ще получи и пътуване в Брюксел, осигурено от патрона на инициативата Ева Майдел. Имената на финалистите ще бъдат обявени на официалната церемония във Враца на 18 май. Тогава ще станат ясни тези, които ще получат журналистически стажове в националните медии, партньори на конкурса, носителите на званието „Посланик на община“, тези, които ще бъдат поканени на събеседване в катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС, за да продължат своето образование в избрана комуникационна специалност там, както и носителите на специалните награди, предоставени от компаниите и институциите, партньори на проекта. 
Образователният конкурс „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда със съдействието на Rollplast, AQ Magnit, Автошкола Василеви, УНСС, 360 Creative Bulgaria, Volontime, Samsonite, BHTC , МЕТРО, ПГ „Велиза Пеев", Автомотор корпорация АД, Мания Принт, Кока-Кола Хеленик България. Медийни партньори са NOVA, БНТ, Bulgaria ON AIR, сп. Мениджър, noviteroditeli.bg, obekti.bg, Teen Station.

сряда, 15 май 2019 г.

Паволче е домакин на Първи фестивал на патриотичното творчество


Първи фестивал на патриотичното творчество „С ботевски пламък в сърцето” ще се проведе в село Паволче и с него ще се отбележат 10 години от поставянето на възпоменателния знак на Кървавия камък”, в памет на загиналите ботеви четници в местността „Бигора”Пъстрият празник ще се състои на 18 май, от 10:00 ч., в двора на ОУ„Христо Ботев”.
Фестивалът е част от проявите, посветени на143-тата  годишнина от подвига на Христо Ботев  и  неговата чета. Организатори на събитието са Народно читалище „Фар 1930” с. Паволче и кметството на населеното място. Провежда се сфинансовата подкрепа на Фонд „Култура“ към Общински съвет-Враца.
Първият фестивал на българската патриотична песен, есе и стихове, посветени на българските възрожденци, загиналите за свободата и в името на България, има конкурсен характер. До момента са постъпили над 60 заявки за участие от 22 читалища от общините Враца, Борован,  Бяла Слатина, Вършец, Мизия и Мездра, групи и състави от училища от Враца, Бяла Слатина и село Девене,  както и от Клуба на пенсионера „Шарено герданче“.
Близо 300 ще са участниците в патриотичната надпревара, които ще се състезават в три категории:
• „Есе” на тема „С Ботевски пламък в сърцето“  и заявка са подали 11 любители на словото от Общините Враца, Велико Търново и Бяла Слатина;
• „Изпълнение на патриотично стихотворение”. В тази категория ще се включат 22 ученици, които ще декламират произведения от и за Ботев;
• „Патриотична песен” и в този раздел ще се състезават 10 индивидуални изпълнители и 18 групи.  

Покана


Врачанският митрополит Григорий отслужи молебен за зрелостницитевъв Враца

Молебен за здраве и благополучие на зрелостниците от училищата във Враца беше отслужен в митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски” в града от Негово Високопреосвещенство Врачанскимитрополит Григорий. На църковния ритуал, който се провежда за трета поредна година, присъстваха над 100 абитуриенти, заместник-кметът Петя Долапчиева, представители на общинска администрация, директори на учебни заведения, преподаватели и родители.
Врачанският митрополит Григорий благослови младите хора, които участваха в църковното служение. „От утре ще бъде различно, но който и път да поемете в живота най-важното е да останете честни и добри хора. На добър час!“ – каза в словото си към зрелостниците Негово Високопреосвещенство и призова младите хора да се включат в обявения конкурс на тема: „Св. Софроний Врачански – ярък духовен пример от миналото към настоящето и бъдещето.“ Той е посветен на 280 години от рождението на небесния покровител на Врачанската епархия, 225 години от ръкоположението му за епископ и 55 години от канонизацията му за светец, които се навършват през 2019 г.
В края на църковната служба зрелостниците получиха икона на Възкресение Христово и личната благословия на митрополит Григорий. 

С лекоатлетическа щафета, Враца отбелязва Деня на българския спорт


Над 70 деца ще се включат в традиционната лекоатлетическа щафета, с която във Враца ще се отбележи Деня на българския спорт – 17 май. Началният час на събитието е в 11:00 ч. и ще се проведе на алеите на спортен комплекс „Христо Ботев“.
Заявки за участие в надпреварата са заявили 10 училища от Община Враца, и в нея ще се включат ученици от III до XII клас.
За победители и участниците, организаторите от Община Враца са осигурили купи, медали, фланелки и лакомства.

вторник, 14 май 2019 г.

Стотици рокери се събират за втора година на Врачанския Балкан

За втора поредна година, Врачанският Балкан ще събере стотици рокери и мотористи на „Мото-рок уикенд“. Събитието ще се състои от 17 до 19 май в местността „Леденика“ и се организира от Мотоциклетен клуб „MOTOMAFIA MCC“ и Община Враца.
Официалното откриване ще бъде на 17 май от 18:00 ч. Програмата на събора обещава много забавления, игринадпревари и рок концерти, в които ще се включат групите „Докторс Гого Бенд“,  „Four play gang“, High Voltage“ и сръбската банда „New deal“.
И тази година организаторите са подготвили томбола с награди, а най-голямата е мотоциклет.

неделя, 12 май 2019 г.

Лиричен листопад” - нова книга на Анета Дилова


Клуб на дейците на културата- Враца и Регионална библиотека „Христо Ботев”-Враца
представят на 15-ти май 2019 г. / сряда/ стихосбирката на Анета Дилова „Лиричен листопад”.
Начало: 17.00 часа
Място: Обща читалня на Регионална библиотека
Анета Дилова е родена в село Баница, Врачанска област.
Завършва Софийски университет „Св.Климент Охридски” – специалност „История и философия”. 
През 1979 г. защитава дисертация в Московската академия на науките и получава научна степен „Доктор по философия”.
Издадени книги:
- „История на Врачанския драматичен театър”/ 1988 г., в съавторство/
- „Премълчани откровения” /стихосбирка, 2011 г./
-„Баница- село с богата история” / 2013 г./
-„Беше вчера” / автобиографична, / 2015 г./
-„Село Баница – старите родове” / 2016 г./
- „Раздумки” / Неподправени случки и разкази от ежедневието,/ 2018 г./