Бисквитки

петък, 15 февруари 2019 г.

Община Враца организира зимен спортно-туристически празник

Традиционен зимен спортно-туристически празник „Враца – 2019” ще се състои в събота, 16 февруари. Мероприятието е под патронажа на кмета Калин Каменов и има за цел да популяризира зимния туризъм сред учениците и населението. Съорганизатор на състезанието, което се провежда за 34-ти път, е Българска асоциация „Спорт за всички”.
Зимният празник е първото спортно-туристическо мероприятие за годината в спортната програма на общината.
Надпреварата ще се проведе в местността „Учителски колонии” във врачанския балкан и ще започне в 10:00 часа.
Програмата на състезанието включва четири дисциплини: крос, конкурс за най-хубав снежен човек, щафета и теглене на въже, предназначени за ученици от I до XII клас. Заявки за участие са подали от 10 общински училища или над 250 ученици.


четвъртък, 14 февруари 2019 г.

От 1 април касовите бележки за гориво ще съдържат подробна информация


От 1 април 2019 г. всички касови бележки, които получаваме за заредено гориво на бензиностанциите, ще са по-подробни. Целта е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното придобиване от търговеца. Това гласят последните промени в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.
Съгласно новите изисквания при продажба/зареждане на течни горива във фискалния бон, издаван на бензиностанциите, ще трябва да е отпечатана на отделни редове по вид гориво и информация за:
- размер на ДДС за продаденото/зареденото гориво;
- размер на акциза за продаденото/зареденото гориво;
- продажна цена на горивото без акциз и без данък върху добавената стойност (нето стойност);
- покупна цена на горивото без акциз и без ДДС (покупна стойност).
От НАП обръщат внимание, че разликата между крайната продажна цена и покупната му цена не трябва да се възприема като печалба за търговеца, тъй като в този марж се включват и други разходи на съответната бензиностанция за продажбата на горивото – заплати, обучения, сервиз и др. От НАП допълват още, че доработването на фискалните системи на бензиностанциите съгласно последните изисквания в Наредба Н-18 няма да изискват допълнително изпитване, тестване и одобрение от Българския институт по метрология.
Допълнителна информация за промените, свързани с отчитането на оборотите може да се получи на телефона на Информационния център на НАП 070018700.  

С наричания за здраве и берекет, веселие и кръшни хора Враца празнува Трифон Зарезан

„Тази година нека гроздето - черното да е колкото този калпак - голямо, да е сочно и хубаво!“. С тези наричания новоизбраният „Цар на лозята“ Цветан Антонов от село Згориград изпълни традиционния ритуал„зарязване“ в двора на Замбината къща в Етнографско-възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански“Той грабна титлата от миналогодишния носител Цветан Въчински. В зарязването на лоза се включи и кметът Калин Каменов, който пожела годината да е здрава и плодородна.
„Ако не почитаме традициите, има опасност да ги загубим и забравим. Затова днес е хубаво да провокираме младите хора и те също да се включат в честването на народните ритуали и празници. Радвам се, че виждам тук толкова млади хора. На всички Вас пожелавам да предавате българските обичаи на по-младото поколение, както и дълго време да отглеждаме уникалния сорт „Врачански мискет“, наричан от старите врачани - теменуга. Хубаво е че има хора, които опазват тези масиви и ги възстановяват. На тях трябва да помагаме и да ги подкрепяме. Честит празник! каза кметът Каменов в приветствието си към присъстващите на честването. 
За поредна година десетки врачани и гости на града се събрахазаедно да отпразнуват народния празник Трифон Зарезан, да опитат от обредните пити, да се хванат на кръшно хоро около огньовете и да вдигнат наздривици.
В тазгодишната надпревара за „Най- добро червено и бяло вино“ се включиха 50 участници. Специално жури, с председател Тихомир Костадинов - винопроизводител, оцени най-качествените гроздови еликсири.
В категория „бели вина“ се състезаваха общо 15 гроздови сок. Първото място спечели виното на Красимира Илиева, следвана от Младен Младенов и Веселин Петров.
В конкурса за „Най-добро червено вино“ първото място грабна еликсирът на Петя Илиева, второто място взеха самодейците от читалище „Пробуда“ – Тишевица, а третото място също отиде при самодейци, но от читалище „Просвета“, село Вировско. Отличените бяха наградени от заместник-кмета Петя Долапчиева.
Участие в празничната програма взеха самодейците и женски хор при Народно читалище „Пробуда - 1926“, село Згориград и танцьорите от ПТС „Хемус” към Община Враца.

сряда, 13 февруари 2019 г.

Милена Върбанова представи новата си книга

„Атланти и Чудовища“ – това е новата книга на Милена Върбанова, чието представяне във Враца организираха Клуб на дейците на културата и библиотеката при читалище „Развитие”.
Милена Върбанова е историк и специалист по теория и история на културата. През 2016 г. излезе от печат първата й книга „Връх България”, в която авторката утвърждава истинската роля на траките и българите като основоположници на европейската цивилизация, предлага оригинална теория за произхода на гърците и нов прочит на прочутия „диск от Фестос”. Значителен интерес предизвиква в научните среди студията й „Виа Болгера- Българският път” за древните и ранносредновековни и български поселения в Ломбардия.
„Атланти и чудовища” е  втората й книга.
Кратко експозе за книгата представи поетът Петър Анастасов, в чието издателство тя е отпечатана.
Авторката отговори на въпроси на публиката и разказа историята на написването на книгата.

 ************
  Живеем в съдбоносно време, което стоварва върху нас беди, опасности и унижения. Ставаме все по-бедни, все по-малобройни, все по-несвободни. Но сякаш по чудо, противно на очакванията на идеолози и властници, днешната епоха ни дарява и една изстрадана награда - успяхме да надмогнем ред заблуди, догми и илюзии, оковаващи като менгеме съзнанието на човечеството от два века насам. Прозряхме истината за произхода на човешкия род и за водещата роля на тракийския и българския етнос в европейската и световната цивилизация.
   В глобален исторически план това означава пълно преосмисляне на т. нар. праистория и отхвърляне на псевдонаучната теория за произхода на съвременния човек от… маймуната. Взривният технологичен прогрес в първите две десетилетия на настоящия век ни помогнаха да възкресим едно древно познание, укривано и унищожавано, погребано под хилядолетни пластове от лъжи и невежество.
     Книгата „Атланти и Чудовища“ изобилства с открития. За първи път в световната историческа литература се появява, подплатена със съвременни научни доказателства,  трактовка на описаните в древногръцката (а според авторката древнотракийската), митология и в омировите творби чудовища като машини и технически съоръжения на планетарната атлантска цивилизация. Сцила и Харибда, Тифон и Талос, горгоните и граите, овенът със златното руно и други чудовищни образи от древната книжнина, според Милена Върбанова са технически изобретения на атлантите, чийто външен и функции са предадени в древните текстове с точността на технически паспорт.
     Самите атланти, оцелели след световния катаклизъм, потопил Атлантида, са далеч по-многобройни, отколкото се предполагаше досега.   
    Те не само са постоянни действащи лица в съчиненията на древните автори, описани като богове, исполини, нимфи и океаниди, но са и родоначалници на първите династии на тракийските царства, простиращи се на три континента. Траките и българите са свързани расово, езиково и културно с великата атлантска цивилизация – те са нейните първи ученици и наследници.
     Тези твърдения, обявявани за „архиеретични“ от официалната историография и предизвикващи присмех у догматиците, престават да изглеждат фантастични на фона на лавината от доказателства, предоставяни от все по-бурно развиващите се инженерни науки, геологията, геофизиката, археологията, генетиката и електрониката. Пукнатината между техните достижения и аксиомите на закостенялата казионна история, преподавана на инат в класните стаи и университетските аудитории, расне с всеки изминал ден и става нетърпима.
    За Милена Върбанова българската реч е шперц, проникващ в тайните на времето и обясняващ множество понятия и имена, чийто смисъл е останал загадка за поколения учени. На базата на българския език и на свидетелствата от древната историческа книжнина, тя дава нова трактовка на емблематични слова и имена като Одисей, Полифем, Сцила, Гърция (гърци), Одесос (Варна), Канарии (Канарски острови), остров Корсика, мафия, ндрангета и пр. Книгата й, състояща се от шест исторически „статии“, се чете с лекотата и удоволствието на роман.
      „Атланти и Чудовища“ е естествено продължение на първата книга на Милена Върбанова „Връх България“, но този път изследователската сонда на авторката е проникнала още по-дълбоко в хилядолетията. Тя ни поднася нови доказателства за величието на тракийския етнос и българския народ и отправя призив към всички българи: „Не се примирявайте с поругаването и унищожаването на България! Пазете я за бъдните поколения! Нека се свети името й вовеки веков!“

Имениците от Община Враца, които празнуват на 14 февруари – Св. Трифон и Св. Валентин.

Радко - 8
Рачо - 10
Трифон - 43
Трифонка - 5
Лозан - 6
Лозана - 12
Гроздан - 5
Гроздана - 3
Веселин - 447
Веско - 45
Веселина - 183
Веса - 22
Радка - 119

Валентин - 560
Валя - 180
Валентина - 371

Безработните дължат месечно по 22,40 лв. за здравни вноски

За информация: Юлия Грънчарова                 
                                     Тел.:092 66 84 152 

От 1 януари 2019 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 22,40 лева. Със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. от 1 януари 2019 г. е определен нов размер на минималния месечен осигурителен доход - 560 лв. и на максималния месечен осигурителен доход - 3000 лв. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Тоест за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8% върху не по-малко от 280 лв. и не повече от 3000 лв. месечно. 
От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за месец януари 2019 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2019 г.
От НАП напомнят също, че всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на агенцията по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Тоест, ако от 1 януари 2019 г. трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то следва да подадете декларация Образец 7 до 25 февруари. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева. 
От началото на годината в офис на НАП Враца са приети близо 1 200декларации Образец 7,  подадени от безработни лица. През м.г. подадените декларации са над 8 200.
Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Здравноосигурителните права на гражданитекоитоса с прекъснати здравноосигурителни права се възстановяват, при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период.
Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.
ТД на НАП В.Търново, офис Враца  2019 г.Страница. 1 от 2

Фирмите подават в НАП данни за платени доходи на физически лица 

                                     

До 15 март предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2018 г. доходи на физически лица, посочени в чл. 73, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), са длъжни да представят в НАП справка по образец за тези доходи
В справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ се обявяват изплатените през годината доходи на физически лица от: 
- друга стопанска дейност (извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, за авторски и лицензионни възнаграждения и др. посочени в чл. 29 от ЗДДФЛ);
наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество; 
доходи, посочени в чл. 35 от ЗДДФЛ, включително облагаемите парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител;
- доходи, подлежащи на облагане с окончателен данък по реда на глава шеста от ЗДДФЛ, включително доходи от дивиденти и ликвидационни дялове;
- доходи от прехвърляне на права и имущество и други доходи, посочени в чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ.
Доходите, които следва да се включат в справката, изчерпателно са описани в номенклатурата за вид на дохода към утвърдения от министъра на финансите образец на справката
Информацията от справките, които предприятията подават, позволява на приходната администрация да извърши съпоставка на декларираните данни от платците и получателите на доходи. 
Санкциите за непредставяне на данни за изплатени суми на физически лица, както и за посочване на неверни или непълни данни в справката, са в размер до 250 лева. Глобата се налага за всяко физическо лице, за което не е подадена информация или подадената информация не е коректна.
До момента в офис на НАП Враца са приети 622 справки по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ за изплатени през годината доходи на физически лица, от тях 528 са подадени по електронен път. През м.г. подадените справки са 2510.
Повече информация за попълването и подаването на справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.
ТД на НАП В.Търново, офис Враца  2019 г.Страница. 1 от 2

вторник, 12 февруари 2019 г.

Калин Каменов: Общините със съществуващ тролейбусен транспорт да кандидатстват за екологичен градски транспорт в новия програмен период

Въпросът за възможността общините да кандидатстват за закупуване на екологичен градски транспорт, чрез финансиране в новия програмен период, постави кметът на Враца Калин Каменов по

време на заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на Общините в България.
Като член на Управителния съвет Каменов подчерта значимостта, от това в предстоящия програмен период, общините да получат финансиране за екологичен градски транспорт. Заедно с Враца, от подобно финансиране могат да се възползват също Русе и Габрово, Хасково и Пазарджик като общини, в които като екологичен, тролейбусният транспорт заема съществено значение. 
Наред с екологичните ползи от подобен градски транспорт, Каменов уточни още, че по този начин ще могат да се компенсират линиите на дружествата, които имат по-малък пътникопоток. „В община Враца, дружеството „Тролейбусен транспорт“ изпълнява автобусни линии, в които пътникопотокът е минимален. Такива са до селата Мало Пещене и Лютаджик. Чрез предлагане на по-добра услуга на обществения транспорт в града и превръщането му в конкурентоспособна и печеливша дейност, ние можем да компенсираме линиите до отдалечените населени места, обясни още Калин Каменов. 
Срещата на Управителния съвет на НСОРБ е част от 32-ото заседание на Сдружението. Форумът се провежда в София и в него участват над 350 делегати, представители на повече от 200 общини от цялата страна. 
Начало на заседанието даде кметът на Община Велико Търново и председател на Управителния съвет на НСОРБ – Даниел Панов. Участниците приветства Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. Срещата се проведе в присъствието на  министъра на Регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министъра на околната среда и водите Нено Димов, министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и министъра на икономиката Емил Караниколов.
Приключи плановото почистване на речните корита в област Враца за 2018 година

Съгласно разпоредбите на Закона за водите и Закона за защита при бедствия, областният управител осъществява държавната политика, свързана със защитата на населението по превенция, готовност за реагиране, реагиране и възстановяване.
Във връзка с дейностите по превенция, свързани с намаляване на риска от наводнения,ежегодно със заповед на областния управител Малина Николова се назначава Междуведомствена комисия, която има за цел да извършва обход на речните корита извън урбанизираните територии на област Враца. В резултат на проверката се изготвя Програма за планово почистване на речните легла, в която се определят необходимите мерки заосигуряване на нормалния речен отток. Изпълнението на Програмата за планово почистване ежегодно се включва в областния и националния план за защита при бедствия.
С Постановление № 125/29.06.2018 г. на МС, на Областна администрация – Враца са отпуснати средства от Държавния бюджет в размер на 147 486 лева за финансиране на дейностите по плановото почистване на 13 речни участъци, намиращи се в шест общини на територията на област Враца. Програмата за планово почистване на речните легла е реализирана в обхвата от обекти за 2018 г.
На територията на община Борован са почистени 2 участъка по поречието на река Скът с обща дължина 1100 м. В община Бяла Слатина са осъществени дейности по подобряване на проводимостта на река Гостиля, в землището на с. Търнак и река Скът в землищата на гр. Бяла Слатина и с. Комарево.
Пет са почистените речни участъци на територията на община Враца, като е осигурена проводимостта на реките Бистрешка, Въртешница, Рибине, Лева, както и на река Скът в землището на с. Голямо Пещене.
Подобрена е проводимостта на речното корито на р. Ботуня при моста на път II-101 Криводол – Бойчиновци, община Криводол, а за 600 м от коритото на река Скът извън урбанизираната територия на община Мизия е изготвен технически проект за определяне коти на водния стоеж. 
На територията на община Роман е извършено почистване на долното течение на р. Курновска до вливането ѝ в река Искър. 
С извършените превантивни дейности за намаляване на риска от бедствия са реализирани мерки за предотвратяване възникването на извънредни ситуации на територията на област Враца.
През настоящата 2019 година предстои да бъде внесена нова Програма за планово почистване на други участъци от речните корита в извън урбанизираните територии.



i

Благотворителна изложба събира средства за издаване на книга за Челопек

Над 150 ръчно направени изделия за дома и семейството, изработени от майсторските ръце на жители на село Челопек, бяха представени на благотворителната изложба-базар „Искри от огнището“. Домакин на проявата бе Етнографско-възрожденският комплекс „Св. Софроний Врачански“ във Враца.
Целта на благотворителното събитие е набиране на средства за издаване историята на селото „Челопек - Природният олтар“, с автор дългогодишният журналист Цветана Евгениева, както и да се популяризират художествените занаяти и приемствеността в духовното наследство.
Базарът се организира от Народно читалище „Огнище - 1930“ в село Челопек, кметството и църковното настоятелство при храм „Св. Димитър“ и бе открит от кмета на балканското село Тихомир Тошев. Той благодари на всички жители на селото, включили се в изработката на изделията и съобщи, че официалното представяне на книгата ще бъде на 3 март в село Челопек.
На благотворителната изложба, която ще продължи до 14 февруари, присъстваха секретарят на Община Враца Нина Дакева, директори на културни институции, общественици и представители на общинска администрация.

понеделник, 11 февруари 2019 г.

Наследниците на Мито Орозов: „Благодаря Ви, че пазите паметта на българския Хенри Форд. Гордейте се!“

„Благодаря Ви, че пазите паметта на българския Хенри Форд. Не забравяйте, че Враца е градът на българския Хенри Форд. Гордейте се, че сте негови наследници!“. Това каза Ива Орозова, снаха на фабриканта Мито Орозов, преди прожекцията на филма „160 години безсмъртие“, посветен на годишнината от рождението на видния врачанин. Късометражният биографичен филм е зас
нет по идея на общественика Христо Илиев и представя най-важните моменти от живота на Мито Орозов.
„За мен е удоволствие и гордост да присъствам на прожекцията, посветена на бележития врачанин. Много са жителите на града ни, които са оставили светла диря в историята не само на Враца, но и в света. Такъв е и Мито Орозов. За него с почит са говорили известният Хенри Форд, както и писателят Алеко Константинов. Нека да бъдем достойни негови наследници!“ -  посочи заместник-кметът Петя Долапчиева преди представянето на филма.
Христо Илиев благодари на всички за подкрепата при реализирането на биографичния филм и съобщи за две събития, които се очакват да бъдат осъществени през 2019 г. Те отново са свързани с почитане паметта на видния врачанин. „До края на годината в центъра на Враца ще бъде изграден бюст-паметник на Мито Орозов“, съобщи авторът на филма и допълни, че в момента работи по възможността да върне в града единствения файтон, изработен от фабриканта, намиращ в читалището в село Байлово.
На представянето на филма присъстваха още правнукът на Мито Орозов – Петър Орозов, близки на видния врачанин, Анко Велков, майсторът на файтони, правени по чертежи на Мито Орозов, ученици и жители на Враца.

Враца избира Цар на лозята на Трифон Зарезан

Община Враца и Регионален исторически музей за поредна година организират честване на народния празник Трифон Зарезан. Отбелязването ще се проведе в двора на Етнографско-възрожденския комплекс „Свети Софроний Врачански” и ще започне в 12:00 ч. Участие в празника ще вземат изпълнители от Народно читалище „Пробуда 1926” от с. Згориград, които ще пресъздадат обичая „Зарязване” и ще изберат новия цар на лозята.
За втора поредна година ще бъде представена и изложба на ритуални пити за празника, приготвени от самодейци на читалищата от Община Враца.
И тази година в рамките на празника се организирани конкурси за бяло и червено вино. Досега над двадесет са майсторите на гроздовия еликсир, които са подали заявка за участие в надпреварата. Желаещите да се включат в състезанието за най-добро вино могат да го направят преди празника.
Участие в празничната програма ще вземат танцьорите от ПТС „Хемус” към Община Враца, а песни за виното ще изпълнят певиците от читалището в Згориград с ръководител Любомир Гешковски.

Представят филм за Мито Орозов

Today, February 11, at 17:30, "160 Immortality" will be screened at "Metropol" Cinema on the occasion of the 160th anniversary of the birth of the prominent Vratsa industrialist - Mito Orozov. The short biographical film was shot on the idea of ​​public figure Hristo Iliev.
The performance of the band will include the great-grandson of Mito Orozov - Petar Orozov, as well as Anko Velkov - a master of the carriages.

Представят книгата „Атланти и Чудовища” на Милена Върбанова

  Клуб на дейците на културата – Враца и Библиотеката при Народно читалище „Развитие 1869“ – Враца организират представяне на книгата „Атланти и Чудовища“ .
Автор на книгата е  Милена Върбанова - историк и специалист по теория и история на културата. 
Изданието ще бъде представено от Петър Анастасов- поет и драматург.
Културното събитие  ще се състои на 12-ти февруари 2019 г./вторник/  от 17.00 часа в читалнята на читалище „Развитие 1869“  Враца

-----------------------------------------------------------------------------------------

  Живеем в съдбоносно време, което стоварва върху нас беди, опасности и унижения. Ставаме все по-бедни, все по-малобройни, все по-несвободни. Но сякаш по чудо, противно на очакванията на идеолози и властници, днешната епоха ни дарява и една изстрадана награда - успяхме да надмогнем ред заблуди, догми и илюзии, оковаващи като менгемесъзнанието на човечеството от два века насам. Прозряхме истината за произхода на човешкия род и за водещата роля на тракийския и българския етнос в европейската и световната цивилизация. 
  В глобален исторически план това означава пълно преосмисляне на т. нар. праистория и отхвърляне на псевдонаучната теория за произхода на съвременния човек от… маймуната. Взривният технологичен прогрес в първите две десетилетия на настоящия век ни помогнаха да възкресим едно древно познание, укривано и унищожавано, погребано под хилядолетни пластове от лъжи и невежество. 
    Книгата „Атланти и Чудовища“ изобилства с открития. За първи път в световната историческа литература се появява, подплатена със съвременни научни доказателства,  трактовка на описаните в древногръцката (а според авторката древнотракийската), митология и в омировите творби чудовища като машини и технически съоръжения на планетарната атлантска цивилизация. Сцила и Харибда, Тифон и Талос, горгоните и граите, овенът със златното руно и други чудовищни образи от древната книжнина, според Милена Върбанова са технически изобретения на атлантите, чийто външен и функции са предадени в древните текстове с точността на технически паспорт. 
   Самите атланти, оцелели след световния катаклизъм, потопил Атлантида, са далеч по-многобройни, отколкото се предполагаше досега.   
   Те не само са постоянни действащи лица в съчиненията на древните автори, описани като богове, исполини, нимфи и океаниди, но са и родоначалници на първите династии на тракийските царства, простиращи се на три континента. Траките и българите са свързани расово, езиково и културно с великата атлантска цивилизация – те са нейните първи ученици и наследници.
    Тези твърдения, обявявани за архиеретични от официалната историография и предизвикващи присмех у догматиците, престават да изглеждат фантастични на фона на лавината от доказателства, предоставяни от все по-бурно развиващите се инженерни науки, геологията, геофизиката, археологията, генетиката и електрониката. Пукнатината между техните достижения и аксиомите на закостенялата казионна история, преподавана на инат в класните стаи и университетските аудитории, расне с всеки изминал ден и става нетърпима. 
  За Милена Върбанова българската реч е шперц, проникващ в тайните на времето и обясняващ множество понятия и имена, чийто смисъл е останал загадка за поколения учени. На базата на българския език и на свидетелствата от древната историческа книжнина, тя дава нова трактовка на емблематични слова и имена като Одисей, Полифем, Сцила, Гърция (гърци), Одесос (Варна), Канарии (Канарски острови), остров Корсика, мафия, ндрангета и пр. Книгата й, състояща се от шест исторически „статии“, се чете с лекотата и удоволствието на роман.  
    „Атланти и Чудовища“ е естествено продължение на първата книга на Милена Върбанова „Връх България“, но този път изследователската сонда на авторката е проникнала още по-дълбоко в хилядолетията. Тя ни поднася нови доказателства за величието на тракийския етнос и българския народ и отправя призив към всички българи: „Не се примирявайте с поругаването и унищожаването на България! Пазете я за бъдните поколения! Нека се свети името й вовеки веков!“