Бисквитки

петък, 14 ноември 2014 г.

Дарение за пострадали идва от Швейцария



По инициатива на посолството в Берн и Областна администрация – Враца, в продължение на практиката за организиране на помощи от Швейцария за България, днес потегли дарение, което  е събрано и организирано от сдружение "Солидарност - Бернер Оберланд - Източна Европа" и е предназначено за шест от пострадалите във Врачанска област общини( Мизия, Мездра, Хайредин, Борован, Роман, Бяла Слатина).
Дарените - болнично и друго обзавеждане, инвентар, медицинско оборудване и медицинско облекло са предоставени от няколко болници от Швейцария  и се очаква да пристигнат във Враца в понеделник, 17.11.2014, след което с активното съдействие и организация създадена  от  областната управа на Враца ще  бъдат разпределени по нуждаещите се общините.
Специални благодарности за осъществяването на тази дарителска акцията следва да бъдат изказани на Сдружение Бернер Оберланд - Източна Европа и лично на неговия Президент г-н Андреас Тьони и на г-жа Розмари Клоуда, секретариат и касиер на сдружението за тяхната доброта, всеотдайност и енергия, както и на десетките доброволците, включили се напълно безвъзмездно в дейностите  по цялостното разглобяване, пакетиране, товаренe и подготовка на транспорта.

Сдружение Солидарност Бернер Оберланд-Източна Европа http://www.facebook.com/solidaritat.berneroberlandosteuropa е основано през 2005г. и до момента е осъществило над 20 проекта за България, като до момента са предоставени дарения на болници, домове за възрастни хора общини, SOS –детски селища, пожарни команди в следните региони на България- София, Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Перник, Тетевен




четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Крими хроника




         На 11.11.14г.,  в РУП-Враца е получено съобщение,  че около 19.30ч. в гр.Враца, ж.к.”Сениче”, неизвестно лице е нападнало и чрез сила  отнело дамската чанта на 53-годишна жена.  След ОИМ и ПСД е установено, че извършител на престъплението е лицето  Л.Ц./18г./ от с.Лесковец, което извършил деянието с помощта на още три лица- М.З./17г./ от с.Лесковец;  И.И./18г./ от с.Върбица; В.С./18г./ от с.Струпец.
След ОИМ за кражба на кражба на водна помпа и  20м. ел. разклонител на стойност около 400 лв., извършена на 31.10.2014г. от частен имот в село Попица е установено, че  извършители на деянието са лицата: М.М./20г./ и В.Н./20г./ от с.Попица
На 13.11.2014г. от 14.00ч.  до 17.00 ч. по метода ”широкообхватен конрол”, на територията на  РУП –Бяла  Слатина е  проведена специализирана операция  с цел:  ефективно противодействие на контрабандата  и разпространението на акцизни стоки-тютюневи изделия, подобряване резултатите при противодействие и ограничаване на „битовата” престъпност, превенция и контрол при управлението на МПС от неправоспособни и непълнолетни водачи, обезпечаване сигурността на децата на обществени места, контрол и недопускане на незаконното рязане и транспортирането на държавен горски фонд. Проверени са   17 МПС и  26 лица. Констатирани са 18 нарушения.
За времето от 09.00 ч. на 13.11.2014 год. до 08.00ч. на 14.11.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана полицейска операция  за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Констатирани са 8 нарушения на ЗДвП.
На 14.11.2014г., около 03,00ч. в гр.Мизия е възникнал пожар в офис автокъща. Изгоряла е цялата постройка от 72кв.м. Причини и щети- в процес на установяване. Огънят  е загасен от служители на РУПБЗН-Оряхово.
На 13.11.2014 г., в РУП - Роман е получен сигнал, че от къща в село Камено поле  е извършена кражба на 100 лева. От проведените бързи ОИМ е установено, че извършители на кражбата са три непълнолетни лица от същото село.
Около 14.10ч. на разклона за с.Кунино и гр.Роман , полицейски екип спрял за проверка лек автомобил „Опел”,  управляван от лицето Г.М./30г./ от село Кунино. Установено е,че водача е неправоспособен, а в колата са открити дърва за огрев без контролна марка и билет доказващ законният им произход.
При проверка на къща в село  с.Рогозен, полицейските служители са намерили и  иззели самоделно направена ловна пушка.
На 13.11.2014г., при полицейска проверка  в къща  в село Власатица, служителите са намерили иззели  цигари без български акцизен бандерол.

     Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

12 фирми с оферти за ремонта на бившето училище „Митрополит Константин”



      Общинска комисия с председател зам.-кметът инж. Красимира Георгиева днес отвори офертите на участниците в обществената поръчка за изпълнение на строително-ремонтните дейности в Младежки център във Враца. Постъпилите предложения са 12, като пет от тях са от фирми от Враца, четири – от София и по едно дружество от Пазарджик, Благоевград и Русе. Участниците са „Обединение Турна”, „Термикс ЕС” ООД, „Енемона” АД, „Елитстрой” АД, „Радми 90” ЕООД, „Инфра роудс” ЕООД, „СП 90 – Венцислав Петров – Тони Петров” ЕТ, ДЗЗД „Сдружение Враца – ОК”, „ГУСВ” ЕАД, „Билдинг груп” ЕООД, ДЗЗД „Сдружение за младежки център” и „Декра-строй” ЕООД. Отворени бяха пликовете с документите за подбор и предложенията за изпълнение на поръчката. На свое закрито заседание предстои комисията да разгледа документите на участниците.
         Обществената поръчка е по проекта „За подобряване на благосъстоянието на децата и младежите в риск – изграждане на устойчив модел за интеграция и социално включване в община Враца”. При реализирането му ще се извърши цялостен ремонт на сградата на бившето училище „Митрополит Константин” и там ще бъде изграден модерен Младежки център в помощ на деца и младежи в риск. Стойността на обявената обществена поръчка за ремонта на сградата е 1 247 290 лв., а на целия проект – 2 269 130 лв.

 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”