Бисквитки

събота, 3 март 2012 г.

Славия излъга Ботев във Враца

Славия излъга Ботев във Враца
Славия започна пролетния полусезон с победа 1:0 срещу Ботев във Враца. Двубоят на стадион „Христо Ботев“ бе равностоен, като на момент домакините имаха сериозно превъзходство над своя съперник. „Белите“ обаче успяха да завоюват трите точки след гол на Петър Димитров в 79-а минута.
В 10-а минута Николай Божов бе оставен сам срещу Цветковски, но прати топката високо над вратата. Бранимир Костадинов пък изпусна удобно положение за домакините.
Почивката дойде при нулево равенство, а в началото на втората част Ботев имаха предимство. Удари на Костадинов, Лъчезар Балтанов и Илия Илиев минаха в близост до вратата на Славия, но гол така и не падна. Вместо това в 79-а минута гостите реализираха единствения гол в мача. Юруков напредна отляво и центрира, последва кратко разбъркване в наказателното поле. В крайна сметка топката попадна в Петър Димитров, който от близко разстояние разстреля Цветковски.
В самия край на мача от щаба на Ботев имаха претенции за дузпа. Владинов влезе в съприкосновение с Живко Желев, но реферът Александър Костадинов не посочи бялата точка, а това бе и последната интересна ситуация в двубоя.
В класирането Славия е на пето място с 30 точки, а Ботев е на 11-а позиция с 14.
Гонг

Петвековна кула отново отвори врати във Враца



Кула от 17 век, която се намира в центъра на Враца, от днес е превърната в музеен бутик. Жилищно-отбранителната кула не се е ползвала цели пет века. Тя е една от трите в България с такова предназначение, запазени от онази епоха. Сега в Куртпашовата кула на първия етаж са подредени рекламни материали и сувенири, свързани с културното и историческо наследство в региона. На втория етаж през следващата седмица ще бъдат експонирани реплики на съдове от Рогозенското съкровище и от находките в Могиланската могила. Залите на втория и третия етаж ще се ползват и за гостуващи изложби. Догодина на третия етаж ще бъде отворено ретрофото ателие с традиционни одежди от времето на рицарите до наши дни, с които туристите ще могат да се снимат. Реконструкцията на кулата бе реализирана с финансовата помощ на Община Враца.


Враца отбеляза тържествено 3 март


С българския химн и издигането на националния флаг във Враца започна честването на 134-та годишнина от освобождението на България. „Трети март е върхът на една цяла епоха - епохата на Българското възраждане - и нейн достоен финал! Трети март е и едно голямо начало - началото на онази Трета България, на която историята бе отредила да се намира между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно се преплитат интересите на великите сили. Паметта за 3-ти март не избледнява с годините и ето, с всяко честване този славен ден прибавя по нещо към старите хроники – за отминали събития, за непрежалими жертви, за бойно единство, за пътищата към победата в суровите дни на 1877-1878 година! Съдби на обикновени хора и достолепни генерали, съдби на млади и стари, на герои и мирни хора са преплетени в тази дата! Един истински венец, който краси свидното лице на Майка България!” – каза в тържественото си слово кметът на община Враца инж. Николай Иванов.
На централния градски площад траянополският епископ Киприян отслужи водосвет за здравето на всички жители и гости на града. На тържеството присъстваха също депутатите Янко Здравков и Николай Рашев, областният управител Пепа Владимирова, Николай Чернов - първи секретар на посолството на Руската федерация в България, председателят на общинския съвет инж. Петя Аврамова, заместник кметовете на общината Ангел Вълчев, инж. Красимира Георгиева, Светозар Луканов, Красимир Богданов, общински съветници, директори на училищата във Враца, видни общественици и граждани.
Тържеството продължи с концерт на професионалния ансамбъл „Пазарджик”, който представи спектакъла „Робство. Хайдутство. Априлско въстание” в градската концертна зала.
По повод 3 март кметът на община Враца инж. Николай Иванов даде празничен коктейл.
Ето и словото на врачанския кмет:


"Ваше преосвещенство,

Уважаеми господа народни представители,

Уважаема госпожо Областен управител на Област Враца,

Уважаеми господин Първи секретар на Посолството на Руската федерация в Република България,

Уважаема госпожо Председател на Общински съвет-Враца,

Уважаеми госпожи и господа общински съветници,

Уважаеми офицери и воини от Българската армия,

Скъпи съграждани, ученици, младежи и девойки,
Днес, в деня на нашия национален празник -3 март, за мен е чест да ви поздравя и да изразя своята, а вярвам и вашата почит пред родолюбието, смелостта и подвига на хилядите герои, които извоюваха свободата на майка България.
Има дати в нашата история, които трогват до дъно душите ни, други, които ни понасят на крилете на въодушевлението и гордостта или пък ни подтикват отново и отново да преживяваме с горчивина минали събития!
Трети март, националният празник на Република България, нашият Трети март, сякаш е побрал в себе си от всичко. И най-вече огромната радост от извоюваната свобода след пет века турско робство!
Преди 134 години този ден донесе историческата победа на руските войски над турската армия и въздигна тази победа на пиедестала на честта и общочовешките ценности!
И нещо още по-голямо, което надскочи границите на Балканите - Трети март 1878 година заяви пред Европа и света безспорните права на народите за самоопределение, политическа свобода и независимост.
Руските войски-освободители, подпомогнати от украински, румънски, финландски бойци и от сърцатите българи-опълченци доказаха силата на братската солидарност над деспотизма на османските господари.
А този деспотизъм покосяваше с жестокост и подтискаше всеки порив за свобода, всяка изява на самостоятелност. Дълбоко в мрака на робството три ручея на българщината постепенно, ден из ден, достигаха своето пълноводие и буйната си мощ!
От първите комити и хайдушките чети, до българските легии и въстанически дружини и до висотата и величието на връх Шипка с храбрите опълченци – ето го едното лице на майка България в годините преди свободата!
Паисий Хилендарски гордо въздигна своята „История славянобългарска” и нейният пламък озари цяла една епоха – до огнените слова и подвига на Христо Ботев. Българската църква и духовенство останаха крепители на духа и вярата и подадоха ръка на събратята в беди и в подем – ето го другото лице, духовният ръст на родината, които й извоюваха световно признание като държава на духа на Балканите!
И нека не забравяме прочутите български занаятчии, майстори, строители, първите манифактуристи, чийто труд и постижения направиха още по време на робството нашите градчета и села още по-приветливи, а българската общност – още по-силна!
Затова Трети март е върхът на една цяла епоха - епохата на Българското възраждане - и неин достоен финал!
Трети март е и едно голямо начало – началото на онази Трета България, на която историята бе отредила да се намира между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно се преплитат интересите на великите сили.
Свободна България с ведър глас поздравява своите събратя – европейските народи, в чието семейство се завръща – изстрадала, но с богата история, култура, традиции и най-вече, с огромната жажда да навакса пропуснатото през вековете на робство.
Уважаеми госпожи и господа, уважаеми съграждани, паметта за Трети март не избледнява с годините и ето, с всяко честване този славен ден прибавя по нещо към старите хроники – за отминали събития, за непрежалими жертви, за бойно единство, за пътищата към победата в суровите дни на 1877-1878 година!
Съдби на обикновени хора и достолепни генерали, съдби на млади и стари, на герои и мирни хора са преплетени в тази дата!
Един истински венец, който краси свидното лице на Майка България!
Нека завинаги носим в сърцата си огънят и славата на Трети март – денят на свободата, националният празник на Република България!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!"

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

петък, 2 март 2012 г.

Поздравление от кмета на Враца


Евродепутатът Владимир Уручев ( ЕНП/ГЕРБ) - домакин на научен семинар и изложба на нанотехнологии в ЕП


В периода 05 - 09 март евродепутатът Владимир Уручев ( ЕНП/ГЕРБ) и неправителствената организация Единение Д.Е.Н организират в ЕП научен семинар и изложба на тема "Български високи и нанотехнологии за повишена сигурност и по-добра защита на европейските граждани".Година по-рано, същата експозиция бе подредена и в българското народно събрание.
Научният семинар ще се проведе на 06 март от 15:00 часа с участието на български и чуждестранни лектори от Германия и Австрия, а изложбата ще бъде официално открита от евродепутата Владимир Уручев и председателя на сдружение Единение Д.Е.Н проф. Живко Желев вечерта на същия ден от 18.30 ч. с демонстрация на ритуала Орфеево винопиене с български мавруд в музикален съпровод от българска традиционна каба гайда и изпълнения на народната певица Валя Балканска.
Форумът включва два панела. В първият ще бъдат представени значението на нанотехнологиите за лична и национална сигурност, а втората част ще бъде посветена на феномените и качеството на водата като основен елемент на холистичното земеделие. Тук ще бъде представена възможността за непрекъснато проследяване чрез енергията на Н-връзката между молекулите на водата.
По време на изложбата ще бъдат демонстрирани различни нанотехнологии срещу фалшификация на стоки и документи, проследяване на автентичност, персонализирана защита, разшифроване на изтрити маркировки, разчитане на скрити шифри върху метални повърхности и други иновативни методи, представени и прието в ООН и внедрени пилотно в 5 европейски държави, сред които и България.
В рамките на една седмица всеки посетител ще има възможността да се запознае на място с машините, които служат за защита на документи и ценни книжа срещу фалшификация, срещу акцизни и данъчни измами, за холистично земеделие и за борба с организираната престъпност, трафика на оръжия и кражбите на МПС-та.
Споменатите технологии, които ще бъдат демонстрирани в ЕП са резултат от дългогодишната работа и сътрудничество на български и европейски учени, а част от тях са финансирани по Шеста и Седма Рамкова програма на ЕС за научни изследвания.

В АЕЦ “Козлодуй” се проведе Мисия за техническа поддръжка

От 28 февруари до 2 март 2012 г. в АЕЦ “Козлодуй” се проведе Мисия за техническа поддръжка (МТП) на тема “Подготовка за мисия OSART”. Тя бе организирана от Московския център (МЦ) на Световната асоциация на ядрените оператори (WANO), и бе по покана на ръководството на българската АЕЦ. Основната цел на форума бе експертите от Асоциацията да споделят своя опит и да дадат препоръки, които да помогнат при провеждането на предстоящата в края на годината мисия OSART (Operational Safety Review Team) на Международната агенция по атомна енергия.
Експертите от WANO – МЦ, проведоха съвместно с представителите на АЕЦ “Козлодуй” семинари в работни групи и извършиха наблюдения в различни обекти на централата. Обхванати бяха следните области: “Експлоатация”, “Инженерно осигуряване”, “Ремонт”, “Химия” и “Аварийно планиране и аварийна готовност”. Обсъжданията и дискусиите предоставиха на специалистите в АЕЦ “Козлодуй” ценен опит и полезна информация за дейностите по подготовка на OSART мисия в тези области.
МТП е една от програмите на WANO, наред с партньорските проверки и обмяната на експлоатационен опит. Тя помага на членовете на WANO да открият решения за съществуващи проблеми и да намерят доказани в практиката начини за ефективно подобрение на работните процеси.

ПРОГРАМА за честване на 3 март - Национален празник на Р България





Време
Събитие
Място



3.03.2012 г.
събота
9.00-17.00 ч.
Безплатни посещения за ученици на експозициите на Регионалния исторически музей /РИМ/
РИМ
записвания на
тел. 62 02 20



3.03.2012 г.
събота
10.00 ч.
Откриване на музеен бутик за сувенири и рекламни материали и експозиционни пространства в Куртпашовата кула
Кула на Куртпашови



3.03.2012 г.
10.30 ч.
Ритуал по издигане на националния флаг
пл. “Христо Ботев”



3.03.2012 г.
11.00 ч.
Празничен концерт на Ансамбъл „Пазарджик”, посветен на 134 години от Освобождението на България
Градска концертна зала– вход свободен



Предстои ски състезание


Общинско ученическо първенство по ски „Пършевица 2012” ще се проведе в почивните дни на ски пистата във Врачанския балкан. Първенството се организира от Община Враца, със съдействието на туристическо дружество „Веслец” и ски-клуб „Пършевица”.
В събота ще се проведе гигантски слалом в два манша за ученици в три възрастови групи – от 13 до 17 години. Откриването е в 10 часа.
В неделния ден ски състезанието е за мъже и жени.
Класиралите се до трето място ще получат медали и материални награди.

Приключи участието на община Враца в проекта „SUGAR”


Приключи участието на Община Враца в проект „SUGAR – Регионални и местни политики за устойчиви добри логистични градски практики”. Проектът се изпълняваше от Община Враца, като партньор от началото на 2009 година. Той се финансира от Програма INTERREG IVC и има за цел обмен на добри практики и опит в създаването на политики в сферата на градската логистика. Проектът се координираше от Регион Емилия-Романя (Италия) и в него участваха 17 партньора от 10 европейски страни. Партньорската мрежа включваше 4 града с добри практики, 8 трансферни градове, между които и Враца, 2 европейски мрежи и 3 подкрепящи структури. Той се фокусира върху решаването на проблема с неефикасното и неефективно управление на градската дистрибуция на товари, важен елемент от цялостната система на градския транспорт и основен източник на емисии от превозните средства. За да постигне това, SUGAR насърчаваше обмена, дискусиите и предаването на политически опит, знания и добри практики в областта на градското управление на товарните превози.
Чрез участието си в проекта, Община Враца събра и анализира детайлна информация за сегашното състояние на градския транспорт, фокусирайки се върху проблемите свързани с отношението му към товарния транспорт; влиянието на транспорта върху околната среда, съвременните методи за планиране и подготовка на стратегически документи, по-нататъшната необходимост от подобряване на достъпа на хората с увреждания до обществен транспорт.
Като основни проблеми, идентифицирани и планирани за решаване бяха класифицирани:
  • Развитие на икономически устойчив и екологичен обществен транспорт;
  • Увеличаване на площта на пешеходни зони в населените места;
  • Изграждане на вело-алеи в града и в близост до града;
  • Подобряване достъпа до основната инфраструктура и спирките на градския транспорт и за хора с увреждания;
  • Подобряване на обществения градски транспорт по отношение на околната среда чрез създаване на нови тролейбусни и автобусни линии, и по този начин да отговорим на европейските изисквания за намаляване на вредни емисии от изгорени газове.
Съществуващата комуникационно – транспортна схема на града създава проблеми, решаването на които налага извеждане на транзитното движение чрез изграждане обходния път на Враца, провеждане на вътрешноградския трафик в обход на административно – търговския център, оптимизиране трасетата на автобусния и тролейбусния транспорт, решаване по съвременен начин проблемите при паркирането и гарирането на моторните превозни средства и др.
Благодарение на участието си в проект „SUGAR – Регионални и местни политики за устойчиви добри логистични градски практики”, Община Враца разработи:
  • SWOT анализ на транспорта;
  • Стратегия за развитие на градската логистика във Враца, която очерта четирите стратегически приоритета на транспорта за периода до 2020 г.: ефективно поддържане, модернизация и развитие на транспортната инфраструктура; интегриране на общинската транспортна система в националната и

Нова декларация за платени доходи, за които е приложена СИДДО

До 2 април 2012 г. всички1, които през 2011 г. са изплатили или начислили доходи на чуждестранни лица (до 500 000 лв. годишно), за които е приложена сключена спогодба за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО), подават декларация пред НАП. Формулярът се попълва и представя от платеца на доходите, който е задължен да удържа и внася данък при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане и окончателния данък по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
Такива доходи са например дивиденти и ликвидационни дялове, лихви, доходи от наем на движимо и недвижимо имущество, авторски и лицензионни възнаграждения, възнаграждения по договори за франчайз и факторинг, възнаграждения за управление или контрол на българско юридическо лице, обезщетения за пропуснати ползи и неустойки, стипендии за обучение в страната и чужбина и др.
Новата декларация се подава за всяка календарна година до 31 март на следващата година в териториалната структура на НАП, където е регистриран или подлежи на регистрация платецът на дохода. Формулярът може да бъде изпратен и по пощата с обратна разписка. Образец на декларацията е качен в интернет страницата на НАП www.nap.bg. Санкцията за неподадена в срок на декларацията е в размер от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение от 1000 до 10 000 лв.
За 2012 г. срокът изтича на 2 април, тъй като 31 март е почивен ден.
Повече информация и консултации за попълването на данъчни и осигурителни декларации можете да получите на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

1 Местни юридически лица, чуждестранни лица, осъществяващи дейност в България чрез място на стопанска дейност, еднолични търговци и самоосигуряващи се лица

 
ГЕРБ - Оряхово зарадва деца лишени от родителски грижи

На 1-ви март oбщинското ръководство на ПП ГЕРБ - Оряхово посети дом за деца лишени от родителски грижи в с. Борован. Те зарадваха малките си приятели с красиви мартенички и парче вкусна торта.
Малчуганите от своя страна поздравиха гостите със стихове и песни. Грейналите детски очи и слънчеви усмивки превърнаха този ден в незабравимо изживяване!





                          Разкриха порнографски материали
На 01.03.2012г., служители на РУП Мездра са извършили полицейска проверка в апартамент в гр.Мездра,обитаван от П.Б./33г./, криминално не проявен. Открита е компютърна конфигурация, на която са установени порнографски материали. При претърсване на жилището са открити 73 CD и DVD носители с порнографски материали, компютърна конфигурация и други веществени доказателства за реализирано престъпление по чл.159, ал.4 вр ал.1 от НК. При проверката е намерена нерегистрирана въздушна пушка. Уведомена е прокуратурата в гр.Мездра. Работата по случая продължава.Образувано е дознание

Учредиха купа на името на Мистер Сенко


107-та годишнина от рождението на врачанина Евстати Карайончев – Сенко бе отбелязана във Враца с магическо шоу. Инициативата бе на клуба на илюзионистите в България „Сенко” и Община Враца. В спектакъла участваха излюзионистите Дочко Дочев – Мандрак (ученик на Мистер Сенко), Ивокс, Дани Меджик, Крум Крумов – Трезор, Росен Димитров – Джим и учредителят на клуба Христо Караджулов – Ирко. Сред многобройните гости на празника бе и снахата на Мистер Сенко – Стефка Карайончева. „Особено ми е приятно, че сред нас е г-жа Карайончева, която във връзка със 100-годишнината от рождението на великия маг и наш съгражданин дари на Регионалния исторически музей негов сценичен костюм, много негови награди и лични вещи” – каза в словото си Красимир Богданов, зам.-кмет на община Враца. Публиката дълго аплодира изкуството на илюзионистите. Представен бе и осемминутен филм с интервюта и фокуси, представени от самия Мистер Сенко.
Председателят на клуба на илюзионистите Дочко Дочев връчи почетни плакети на известни членове на клуба, сред които бяха Стефка Карайончева – Сенко, Ирко и Орфи. Обявено бе учредяването на мемориална преходна купа на името на Мистер Сенко

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

четвъртък, 1 март 2012 г.

Грациите от Мездра донесоха медали от Украйна


Три медала се спечелиха грациите от Мездра в седмия Международен турнир „Златен лъв“. Надпреварата се проведе от 24 до 28 февруари в Львов-Украйна. В първентвото участваха гимнастички от България, Украйна, Русия, Молдова, Полша, Словакия, Словения и Словения. От българска страна се представиха единствено възпитаничките на Лили Николова от клубАнелия“-Мездра. Съчетанията на турнира бяха само индивидуални. При най-малките до 5 години отлично се представи Калина Илиева, която се окичи с бронзовия медал. Също на трето място, но в надпреварата до 7 години се класира Евгения Върбева. В шампионата при 8-годишните клуб „Анелия“-Мездра бе представен от две гимнастички. След отлично изиграване на съчетанията си без уред и топка Емили Стоянова спечели златния медал, а Велина Венциславова остана на шесто място. С три грации се включи мезренският клуб в турнира при 9-годишните на топка и без уред, където бе и най-многобройната група участнички. Денислава Георгиева се нареди на пета позиция. Екатерина Костова е девета, а Виолета Миловска се класира на 11-то място. В същата възрастова група, но на топка и въже честта на клуб „Анелия“ защитаваха две състезателки. Тихомира Бонева се класира на четвърто място, а Божидара Върбева е шеста. Единствената участничка при девойките бе Натали Цолова, която се нареди на седма позиция на топка и бухалки.

На нимката: От ляво на дясно-Калина Илиева, Велина Венциславова, Евгения Върбева, Емили Стоянова, Екатерина Костова, Тихомира Бонева, Денислава Георгиева, Виолета Миловска, Божидара Върбева


Мария Георгиева

ПП ГЕРБ Мизия зарадва деца



В слънчевото утро на 1-ви март представители на местната структура на ГЕРБ в град Мизия зарадваха малчугани от обединените детски заведения с красиви мартенички. От своя страна децата поздравиха скъпите гости с песни и танци в духа на традиционния български празник.

ДДС декларации и дневници само със символи на кирилица от март


Справките декларации и дневниците, които регистрираните по ДДС компании подават в НАП всеки месец трябва да са попълнени със символи на кирилица съобразно кодовата таблица Windows 1251 с код от 20 до FF включително. Това гласят промени в Правилника за прилагане на закона за данъка върху добавената стойност, които влизат в сила от началото на март. Февруарските ДДС декларации и дневници ще се подават до 14 март 2012 г. по стария начин – без контрол на символите. Мартенските ДДС документи, чийто срок е до 14 април обаче ще се подават по новия начин, като компютърната система на НАП ще отказва приемането на декларации и дневници, които не са попълнени в съответствие с кодовата таблица.
НАП ще информира персонално всяко регистрирано по ДДС лице, както и разработчиците на счетоводен софтуер в страната за промяната. До края на март приходната агенция пуска на сайта си и безплатен програмен продукт за обработка на ДДС и VIES документи под Windows, който ще следи автоматично и за символите в текстовите полета.
Допълнителна информация за новите изисквания може да се получи на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700.

Хванаха близо 5000 честърфийлда


Вчера служители на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД МВР Враца проведоха СПП с цел: пресичане, разкриване и документиране на закононарушения при търговията, транспортирането и съхранението на акцизни стоки без български акцизен бандерол. В резултат на ОИМ и заградителни мероприятия в центъра на с. Борован е спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген Кади”, управляван от Х.Ц./31г./ от Бяла Слатина. В колата е пътувало и лицето Г.Ф./39г./ от същия град. В автомобила са открити 4950 кутии цигари “Честърфийлд” ,без български акцизен бандерол. Образувано е дознание по чл. 234 от НК. Лицето Г.Ф. е задържано за 24 часа, лицето Х.Ц. не е задържан по здравословни причини.

сряда, 29 февруари 2012 г.

Жени ГЕРБ – Враца с нетрадиционна инициатива за 1 - ви март



Жени ГЕРБ отбелязаха старата българска традиция по иновативен и нетрадиционен начин. Рано сутринта на 1 –ви март украсеното с мартеници дърво пред офиса на партийната структура приятно изненада Враца. Дамите сами изработиха 41 красиви мартеници, както и табела с поздрав към врачани по случай празника.
Жени ГЕРБ – Враца, Ви пожелава да сте здрави и щастливи, бели и червени, весели всеки ден! Нека възраждащата сила на пролетта да озарява с обич сърцата Ви!

Община Враца раздава мартеници на най-ранобудните данъкоплатци



Служителите на отдел „Местни приходи” в Община Враца на днес подаряваха мартеници на най-ранобудните данъкоплатци. Подаръкът, с благопожелание за здраве и дълголетие, ще получат първите 50 граждани, които ще дойдат да си плащат данъците в този ден. Инициативата се прави за първи път.
На 1 март стартира кампанията за събирането на местните данъци и такси. Първата вноска на данъците за превозните средства, за недвижимите имоти и такса „битови отпадъци” трябва да бъде направена от началото на март до края на юни. Втората вноска се плаща до края на октомври. Освен мартеница, най-изрядните данъкоплатци ще получат и друг подарък - отстъпка от 5 % до края на април. Плащането може да се извърши в брой на касите в Община Враца или по банков път. В кметствата и кметските наместничества издължаването към местната хазна ще става в пощенските станции в населените места.
Миналата година на 1 март своите данъци са платили 800 жители на община Враца.


Врачански проект събира богатото наследство и красотата на три общини



В Община Враца днес се проведе публично обсъждане на туристическия продукт „Враца – врата към древността”. Той е по проект, с който общината ще кандидатства по ОП „Регионално развитие”, по схема „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите”. В обсъждането участва инж. Красимира Георгиева, зам.-кмет по европейско финансиране и обществени поръчки и екипът по подготовката на проекта. Целта на проекта е да бъдат предложени инвестиционни решения, които да насърчат туризма и бизнеса в региона чрез популяризиране на културните и историческите забележителности в региона. Партньори на Община Враца по проекта са общините Мездра и Роман.
На срещата бяха представени четири двудневни, два тридневни и един петдневен туристически пакета. Те носят имената „Враца – врата към древността”, „Враца – красотата на природата”, „Враца – град като Балкана – древен и млад”, „Хлябът на трибалите”, „Древната писменост на трибалите” и „Виното на трибалите”. В тях са влючени всички значими културни и исторически обекти в трите общини. На туристите ще бъде предложено да видят както красотите на Врачанския балкан, Леденика, Вратцата, Божия мост и манастирите в региона, така също съкровищата от Могиланската могила и Рогозен, древната писменост на над 5 000 години от пещерите край с. Царевец, Калето край Мездра. Ще могат да научат как трибалите са правели хляб и да пробват питки от едрозърнест лимец, по рецепта на 8 000 години. Ще присъстват на дионисиев ритуал. Ще могат да пробват местни специалитети и вино. Ще научат кои са били древните занаяти във Враца. Ще влязат в къщата на Баба Илийца и ще стигнат до паметника на Дядо Йоцо.
Срокът, в който готовият проект трябва да бъде предаден е 15 март 2012

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Община Враца

вторник, 28 февруари 2012 г.

„Ботев” чака „Благородният испанец”


Футболистите на „Ботев” /Враца/ ще гледат организирано театър, след като ръководството на клуба купи билети за комедията „Благородният испанец” от Съмърсет Моъм. Спектакълът ще се играе на 6 март от 19.30 часа в големия салон на Драматично-кукления театър във Враца, а в него участват Елена Петрова, Мария Статулова, Димитър Рачков, Стефан Радков и др. Това не е първото посещение на футболисти от „Ботев” на културно събитие във Враца, откакто клубът се ръководи от Чавдар Атанасов и Пламен Николов.
Заглавието на спектакъла „Благородният испанец” обаче кара и феновете на отбора да мечтаят, тъй като през тази седмица се очаква спасителен транш с 500-600 000 лева от испанския предприемач Хосеп Делгадо. Представител на чужденеца, пожелал анонимност, обяви, че се очаква Делгадо да се включи в издръжката на „Ботев” и да участва в общото събрание на клуба, насрочено за сряда, 29 февруари от 10 часа на стадион „Христо Ботев”.
В същото време свободните билети за спектакъла „Благородният испанец” не са много. Засега се намират единични бройки на цена от по 12 и 15 лева, а интересът към комедията продължава да нараства с наближаването на представлението следващия вторник. 
Георги Александров 

НАП издава персонален идентификационен код за достъп до електронни услуги


НАП издава персонален идентификационен код (ПИК) за достъп до електронни услуги без да е необходимо закупуването на електронен подпис. Чрез този код клиентите на администрацията могат да проверят:
какъв е осигурителния им доход - върху каква сума работодателите, внасят осигурителните им вноски; данните в индивидуалната им партида по Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) - в кой пенсионен фонд е осигурен и каква е натрупаната сума до момента по партидата; декларираните пред НАП трудови договори за лицето от неговия работодател; декларираните от юридическите лица пред НАП трудови договори. Чрез този код могат също и да подадат искане за издаване на документ.
Гражданите и представителите на юридически лица за да получат персонален идентификационен код, трябва да подадат заявление по образец, което може да се изтегли от тук www.nap.bg. Заявлението може да се подаде във всеки офис на НАП, включително и по пощата, но получаването му става лично в офиса на агенцията по постоянен адрес за физическите лица и адрес на управление на юридическите лица.
Предвижда се в близките месеци достъпът до тези услуги да се разшири и той да става не само чрез интернет, но и чрез системата на кол центъра на НАП – 0700 18 700. До края на годината се предвижда определени групи клиенти на НАП да могат да правят справки чрез ПИК и в личната си данъчно-осигурителна сметка.
До този момент в офис Враца са издадени 133 персонални идентификационни кода за достъп до електронни услуги.

понеделник, 27 февруари 2012 г.

9 годишни плашат с бомби



Вчера в 13:21 ч. на тел. 112 е получено съобщение, че в училище „Петър Берон” има бомба, като не е посочено населеното място. След извършена проверка е установено, че обаждането е от град Оряхово. След оперативни действия е установено, че разговора е бил проведен от 9-годишна момче от Оряхово, след като тел. 112 е бил избран от друго 9-годишно момче. В хода на издирванията е установено, че на 04.02.2012г., същото лице е подало сигнал, че на ул.”Странджа” има бомба, като не е посочено населеното място.

Инж. Николай Иванов даде отчет за 100-те дни като кмет на Враца


Снегопочистване

Едно от сериозните предизвикателства в началото на мандата, е тежката зима с ниски температури, каквито не е имало през последните 70 години и незапомнени количества сняг. От ноември до 15 февруари са похарчени 358 262 лева за снегопочистване, като от тях над 309 000 лева са за машинно чистете на улиците, а останалите са за ръчно почистване на пешеходните зони и местата около социалните обекти. По пътищата на общината са хвърлени 1 155 тона пясък, 437 т сол и 19 т луга. За съжаление, поради лоша организация и остаряла техника не беше извършена дейността на очакваното от гражданите ниво. Въпреки това не се допусна блокиране на града и населените места в общината.

Изкърпване на улиците

В началото на декември се наложи спешно изкърпване на участъци от улици във Враца. С топла смес бяха асфалтирани дупки на 14 улици в града. Сред тях са тези по шосето при надлеза на КАТ, в предгаровия площад, на площад “Св. Софроний Врачански”, на бул. “Демокрация”. Общата площ на изкърпванията бе 139 кв м, за което бяха похарчени 2 422 лева. Аварийно запълване на дупки бе направено и в началото на януари, като заради ниските температури бе използван фрезован материал. Аварийният ремонт се наложи на участъци от 17 улици, сред които бул. “Втори юни”, ул. “Георги Апостолов” и районът пред сградата на “ДЗИ”.

Депо за твърди битови отпадъци

Завършена бе клетка 2.1 на депото за твърди битови отпадъци. На обекта е издаден акт 16 и е получено разрешително за ползване. В него са вложени 3.8 милиона лева. Доставена и монтирана в срок бе сепариращата инсталация на депото. В началото на февруари на машините и съоръженията бяха проведени единични изпитания, за което има съставен протокол. Строителните работи по сградата, където се помещава сепариращата инсталация, бяха прекратени на 10 февруари. Очаква се да бъдат възстановени в началото на март. Все още има работа по покрива, предстои да се поставят улуци и водосточни тръби, да се монтират вратите и да направи електрозахранването и захранването с вода на обекта. Всички тези дейности са описани и е направен график за оптималното им изпълнение от фирмата “Пътна строителна техника”, която е изпълнител на обекта. Инвестицията е за 4 милиона лева, като от тях вече са усвоени 3 600 000 лева.

Социални дейности

От началото на годината почти двойно увеличихме броя на хората, ползващи “Домашен социален патронаж”. Причината е в големия интерес към този вид социална услуга и в желанието на хора от селата в общината също да я ползват. До края на 2011 г. 200 жители на Враца са ползвали “Домашен социален патронаж”. От началото на 2012 г. те вече са 350, като в тази цифра влизат и хора от Тишевица, Вировско, Горно Пещене, Мраморен, Девене, Чирен, Три кладенци, Згориград и Бели извор.
В изпълнение на общинската стратегия за развитие на социалните услуги в общината продължава в същия обем дейността на “Звено “Майка и бебе”, “Център за обществена подкрепа”, “Наблюдавано жилище”, “Дом за стари хора “Зора” и “Дом за младежи с увреждания” в с. Три кладенци. На 13 февруари изтече срокът на договора на Националния център за социална рехабилитация (НЦСР)– София за предоставяне на услугата “Център за обществена подкрепа”. Изтичането на договора, многото жалби от граждани, ползващи услугата и от работещи в звеното, стана причина да се вземе решение тази социална дейност в бъдеще да се предлага от общината. За целта от 14 февруари тече процедура по подбор на екип. Подобна процедура ще бъде реализирана и по отношение на услугата “Звено “Майка и бебе”, която също досега бе предоставяна от НЦСР.
Предвидено е увеличаване на капацитета на Дневен център за деца и възрастни с увреждания “Зорница” във Враца от 50 на 60 места.
В социалната сфера реализираме следните проекти:
- “Подкрепа за достоен живот”, дейност “Личен асистент” – 95 ползватели на услугата и 95 наети лица
- “Обществени трапезарии” - услугата ползват 98 социално слаби граждани и деца
- “СТИМУЛ – социални, трайно интегрирани, местни услуги за личността” – по него ще бъде изграден Обществен център за деца и семейства. Строително ремонтните дейности трябва да приключат в началото на второто тримесечие на годината. Стартирани са процедурите по доставка на оборудване. Предстои, след съгласуване с МТСП, да бъде направен подбор и обучение на екипите по изпълнение на проекта.
- Проект за изграждане на три центъра за настанява от семеен тип и едно защитено жилище – договорът по този проект по ОП “Регионално развитие” бе подписан на 16 февруари.
След обстоен анализ на дейността на “Центъра за социална рехабилитация и интеграция” бе взето решение в проекто-бюджета на община Враца да бъда предвидени средства в размер на 48 500 лева за издръжката на центъра, който ще предоставя услуги на 25 граждани. Услугите, които центърът предлага, принципно би трябвало да приключат на 1 март т. г. като проект по ОП “Развитие на човешките ресурси”. Продължаването на предоставянето на тези услуги ще даде възможност през 2013 г. дейността да бъде предвидена за финансиране от държавния бюджет.

Здравеопазване

В областта на здравеопазването бе постигната договореност с РЗОК и РЗИ да бъде изградена база данни, която да съдържа: актуален регистър на лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ в община Враца, гражданите, ползващи здравни услуги и гражданите, които нямат здравни осигуровки. Очаква се тази информация да бъде готова до края на април. Идеята е на основата на тези данни Община Враца да предприеме адекватни мерки за подобряване здравния статус на населението. В тази насока се подготвя мащабна нова общинска профилактична програма. Тя обхваща профилактиране на социално значимите заболявания. За реализирането й в бюджета са предвидени 63 360 лева.
В края на януари бе подписан договор за изграждането и оборудването на лъчелечебен център към Комплексния онкологичен център във Враца. Общият му бюджет е 6 306 906 лв. Размерът на безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма "Регионално развитие" е 6 052 107 лв., а съфинансирането от Община Враца е 254 799 лв.

Приют за бездомните кучета

Екип от служители на общинската администрация, общинския съвет и представител на Агенцията по храните работи по нова общинска програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета, която ще е обхваща периода от 2012 г. до 2015 г. Очаква се проектът да бъде готов в края на този месец.
Междувременно бе спряно изпълнението на договора, сключен с фирмата “Корект” ООД за изграждане на общински приют за бездомните кучета до анализирането на резултатите от одитния доклад по разкритата процедура, по договарянето и по извършването на предвидените дейности.

Образование

Извършен е оглед на място и са проведени срещи с ръководствата на всички училища в общината. Посетени са и всички детски заведения в региона, като в някои от тях са извършени аварийни ремонти.
Актуализирана и оптимизирана е транспортната схема за превоз на учениците към средищните училища В новия вариант училищните автобуси ще обикалят населените места, от където ще събират учениците и ще ги транспортират до училищата. Новата транспортна схема влиза в сила от 7 март.
Подготвена е общинска програма за насърчаване на творческите заложби на децата с изявени дарби, която предстои да бъде внесена за гласуване в общинския съвет.

Култура

Организиран и проведен бе конкурс за коледна украса на града.
Изготвена е програма за дейността на читалищата през 2012 г.
Проведени са срещи с представителите на културните институции с цел прецезиране на културния календар на общината.
Проведе се първата работна среща на Ботевския организационен комитет.

Спорт
Подготвена и приета бе на първо четене Наредбата за условията, реда и критериите за финансовото подпомагане на спортните клубове в община Враца.
Организирана бе церемония по награждаването на 10-те най-добри спортисти на Враца за изминалата година.
Извършени бяха аварийни дейности в някои спортни обекти.
Проведени бяха общински турнири и спортни първенства по джудо, баскетбол, волейбол, тенис на маса и шахмат.
Съдбата на футболният клуб “Ботев – Враца” вълнува всички врачани. На този етап можем да кажем, че отборът се представи добре през есeнния полусезон. Направена бе добра селекция и подготовка. Има изключително голям шанс да бъде привлечен стратегически инвеститор от Испания.


Туризъм

Най-значимото събитие е участието на община Враца в туристическата борса “Вацанция и спа ЕКСПО`2012”. Нашият щанд получи специална награда за най-атрактивно и професионално представяне на български туристически продукт. Наградата връчи лично зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

Местни данъци и такси

Такса „битови отпадъци” за община Враца е намалена от началото на тази година. Таксата за жилищни сгради се намалява от 2,5 промила на 2,25 промила, а върху нежилищните имоти - от 8,5 промила на 7,5 промила.

Управленска програма

Управленската програма за мандата като проект е готова. В момента върви нейното съгласуване с екип и в срок ще бъде внесена в Общинския съвет.

Бюджет

Основна цел на бюджета за 2012 г. е запазване обема на публичните услуги, предоставяни от общината, при постигнати критерии за качество, независимо от полученото наследство и то в условията на системната световна криза. Той предполага прилагане на решения за строги икономии на публичен финансов ресурс, законосъобразно, целесъобразно, ефективно и ефикасно разходване на бюджетни средства за недопускане на по-нататъшно влошаване финансовото състояние на общината. Очакваните приходи са в общ размер 39 702 815 лева. От тях 25 506 285 лева са от централния бюджет.

Проекти

През 100-те дни на управление на инж. Николай Иванов са подписани четири договора за безвъзмездна финансова помощ по оперативните програми, на стойност 14,5 млн. лв. Това са:

1. „Развитие на устойчив туризъм в община Враца. Леденика – туризъм без сезони”
На 23 ноември 2011 г. бе подписан договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие” за финансиране на дейностите по проект „Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. Леденика – туризъм без сезони”. Общият бюджет на проекта е 5,3 млн.лв., а допълнителният собствен принос от Община Враца е в размер на 237 хил.лв.
2. „Изграждане и оборудване на лъчелечебен център в „Комплексен онкологичен център” ЕООД гр. Враца”
На 31.01.2012 г. в Благоевград бе подписан договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие” за финансиране на дейностите по проект „Изграждане и оборудване на Лъчелечебен център в „Комплексен онкологичен център” ЕООД град Враца”. Проектът е на стойност 6,3 млн. лева. Съфинансирането от Община Враца е в размер на 255 хил.лева (4, %). Размерът на исканата безвъзмездна финансова помощ от ОПРР е 6 млн. лева (96 %). Специфичните цели на проекта са:
3. „ИСКРА – иновативен социален комплекс от резидентни алтернативи”
На 16.02.2012 г. в град Шумен бе подписан договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие” за финансиране на дейностите по проект „ИСКРА – Иновативен Социален Комплекс от Резидентни Алтернативи”. Проектът е на стойност 2,6 млн. лева, а съфинансирането от Община Враца е в размер на 132 хил.лева.
4. „И аз имам семейство”
На 08.12.2011 г. е подписано Междуинституционално рамково споразумение за партньорство между Агенция за социално подпомагане, чрез Дирекция ”Закрила на детето” София и Община Враца за изпълнение на проекта. Целта му е подкрепа на процеса на деинституционализация на деца, чрез създаване на устойчив модел за развитие на заместваща семейна грижа за деца, настанени в специализирани институции и на деца в риск от изоставяне.

ДРУГИ ИЗПЪЛНЯВАНИ ПРОЕКТИ
Продължи работата по осем проекта, за които договорите за безвъзмездна финансова помощ са сключени в предходните години и по четирите проекта, за които договорите са сключени през 100-те дни. Проектите са по три оперативни програми (ОП), една национална, една за транс-регионално развитие и по една програма на ЕК. По ОП „Регионално развитие” проектите са 5, по ОП „Техническа помощ” - 1, по ОП „Развитие на човешките ресурси” - 2, по НП „Социално включване” - 1, по ИНТЕРРЕГ VC – 1 и по Интелигентна енергия Европа – 1.
1.„Подкрепа за достоен живот”
От 08.11.2010 г. до 03.09.2012 г. Община Враца изпълнява проект „Подкрепа за достоен живот” съгласно междуинституционално рамково споразумение, сключено между Агенция за социално подпомагане и Община Враца. Проектът се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013 г. съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд. За отчетния период са направени 289 проверки. Не са констатирани конфликтни или рискови ситуации. Потребителите и техните близки са доволни от предоставяните по проекта услуги.
2. „Регионални и местни политики за устойчиви добри логистични градски практики – SUGAR”
През февруари 2012 г., Община Враца приключва проект „Регионални и местни политики за устойчиви добри логистични градски практики – SUGAR”. Проектът бе с продължителност 40 месеца. Благодарение на участието си в проект „SUGAR – Регионални и местни политики за устойчиви добри логистични градски практики”, Община Враца разработи: SWOT анализ на транспорта; Стратегия за развитие на градската логистика във Враца, която очерта четирите стратегически приоритета на транспорта за периода до 2020 г.: ефективно поддържане, модернизация и развитие на транспортната инфраструктура; интегриране на общинската транспортна система в националната и международната; намаляване на отрицателното влияние на транспорта върху околната среда и климата, и устойчиво развитие на обществения масов транспорт. Извършено бе заснемане на съществуващото състояние на хоризонталната и вертикална планировка, както и анализ на проблемите на паркирането в централна градска част – “Синя зона”. Разработен бе План за действие в сферата на градската логистика на гр. Враца, който очертава ясни приоритети за действие до 2017 година и допринася за изпълнение на мисията на транспорта в града.
3. „CONURBANT - Всеобхватен мрежови подход за включване на европейските агломерации и други обширни области в участие в "Спогодбата на кметовете”
Изпълнението на проект “CONURBANT - Всеобхватен мрежови подход за включване на европейските агломерации и други обширни области в участие в "Спогодбата на кметовете” стартира на 10.05.2011 г. и е с продължителност три години. Основната стратегическа цел на проекта е да подпомогне достигането на целите на Европейския съюз по отношение на намаляването на емисиите на CO2, увеличаването на възобновяемите енергийни източници и опазване на климата. Бюджетът по проекта за Община Враца е 63 657 евро, а съфинансирането от Община Враца е в размер на 25%.
През периода 15.11.2011 – 29.02.2012 са извършени следните дейности:
Експерти от Община Враца взеха участие в работна среща с 14 от партньорите по проекта от 7 страни, проведена в град Алба Юлия, Румъния. Целта на срещата е обучение за изработване на плановете за устойчиво развитие по места. Беше проведено и второто местно обучение за общините, които се присъединиха към Конвента на кметовете за поемане на ангажимент за постигане целите на Европа 2020 и станаха партньори на Община Враца в изпълнение на дейностите по проекта. Започна работата по изготвяне на Плановете за устойчиво енергийно развитие на общините, в съответствие с националното и европейско законодателство.
4. „СТИМУЛ – Социални, трайно интегрирани, местни услуги за личността”
Изпълнението на проект „СТИМУЛ – Социални, трайно интегрирани, местни услуги за личността” стартира на 01.06.2011г. Главна цел на проекта е утвърждаване устойчив модел на социална местна политика, консолидираща услуги и ресурси в Общностен център за деца от 0 до 7 години и техните семейства в община Враца.
В периода ноември 2011 г. – февруари 2012 г. се изпълняват СМР дейности за изграждане на Общностен център съгласно плана по проекта и се подготвят документите по обявяване на обществени поръчки по Компонент I „Консултантски услуги” и Компонент ІІІ „Стоки (оборудване)”.
5. “Превенция на риска от наводнения в Община Враца”.
Изпълнението на проект „Превенция на риска от наводнения в Община Враца” е стартирало на 03.06.2011г. Проектът е на стойност 1,2 мнл.лева, а съфинансирането от Община Враца е в 170 хил. лева. Общата цел на проекта е превенция на риска от наводнения, вследствие на високи води от намиращи се на територията на три от населените места в Община Враца (гр. Враца, с. Косталево и с. Власатица) водни обекти, както и защита на бреговете на водните обекти от ерозия, за ограничаване на социално-икономическите и екологичните щети, подобряване на физическата среда и повишаване на безопасността и сигурността на населението и прилежащите терени.
През периода 15.11.2011 – 29.02.2012 бяха актуализирани част от документите към ДБФП и подписани два Анекса към него. Беше обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на СМР дейностите за три обекта. Подготвена е документацията за избор на изпълнители за Строителен надзор и Авторски надзор, за одит и публичност на проекта.
6. „Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Враца”
Работата по проекта е стартирала през юни 2011 г. и ще продължи до края на 2013 г. Общата цел на проектното предложение е изработване на Интегриран план за градско възстановяване и развитие (ИПГВР), който да допринесе за повишаване качеството на живот на населението и за осъществяването на дългосрочна визия за развитието на град Враца – център на агломерационен ареал, чрез мерки и действия за подобряване на социално-икономическите и екологичните условия и на физическата среда като цяло. Общата стойност на проекта е 500 хил.лв., а продължителността 29 месеца. През изминалите сто дни бяха подготвени документи за стартиране на процедури за избор на изпълнители за разработване на ИПГВР, за одит, публичност и визуализация.
7. „Изграждане и функциониране на областен информационен център Враца”
Общата стойност на проекта е 400 хил.лв., а продължителността – 36 месеца. Целта на проекта е изграждане и функциониране на Областен информационен център (ОИЦ) за кохезионната политика във Враца, като част от националната мрежа от областни центрове в България. Чрез проекта се цели по-нататъшно усъвършенстване на координацията, контрола, прилагането и оценката на СКФ в България за периода 2007-2013 г.
През изминалите 100 дни бе избран изпълнител за извършване на СМР дейности по ремонта на сградата, в която ще се помещава ОИЦ, сключен бе договор за строителство с него и бяха изпълнени всички предвидени дейности по ремонта. Обявен бе конкурс за избор на управител за центъра във Враца. Назначените експерти започнаха работа, преминаха едно от обученията, свързано с работа в мрежата от 27-те ОИЦ в България и Централния координационен и информационен офис.
8. SUМ (Устойчива градска мобилност)
Община Враца, участва като партньор по проект SUМ (Устойчива градска мобилност) по програма INTERREG IVC. Проектът е с водещ партньор Община Виго (Испания), с 12 европейски и 2 български партньори и с продължителност 30 месеца (01.01.2012 – 31.06.2014). Основната цел на проекта е да насърчава обмяната на опит и познания за идентифициране на добри практики за спомагане развитието на устойчива мобилност чрез използване на чист и зелен обществен транспорт. Бюджетът, определен за Община Враца, е в размер на 188 хил. лева. Националното съфинансиране е 15 %, като 10 % се осигуряват от МРРБ и 5 % е собствения принос на Община Враца. Чрез този проект ще продължим работата по актуализиране и усъвършенстване на транспортно-комуникационната схема на Враца.

ПОДАДЕНИ ПРОЕКТИ И ПРОЕКТИ В ПРОЦЕС НА ПОДГОТОВКА:

1. Проект „Красива България”
На 15 февруари 2012 г. Община Враца внесе четири проектни предложения по Проект „Красива България”. По мярка 01 „Подобряване на градската среда” са предложени за финансиране следните обекти:
- „Велосипедна алея №1 – Рехабилитация и преасфалтиране” с общ бюджет 170 хил. лв.
- „Паркинги и пешеходен подход към православен храм "Св. Мина”, ж.к. „Дъбника” с общ бюджет 199 хил. лв.
По мярка 02 „Подобряване на социалната инфраструктура” са предложени за финансиране следните обекти:
- „Външно саниране на училищен корпус на СОУ „Никола Войводов”, ж.к. „Дъбника” с общ бюджет 298 хил. лв.
- „Топлоизолация фасади и подмяна на дограма ОДЗ №1 "Брезичка", ж.к. „Младост” с общ бюджет 184 хил.лв.
2. Проект „Местното културно-историческо наследство като инструмент за иновативни методи на преподаване и активно учене”
Община Враца разработи съвместен проект по секторна програма „Коменски” – Регионални партньорства” с побратимения град Крайова. Проектът бе подаден на 21.02.2012 г. Проектът се подготвя в партньорство със СОУ „Хр. Ботев” и Регионалния исторически музей, и ще изпълняваме заедно с Регионалния инспекторат по образованието на окръг Долж и едно средно училище от Крайова. Целта е обогатяване на училищата с учебни и извънучилищни методи за придобиване на практически умения, съчетани с теоретични знания за формиране на европейски граждани с активна обществена позиция.
3. Проект „Враца – врата към древността”
Община Враца подготвя проект „Враца – Врата към древността” по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, по схема „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите". Партньори по проекта са Община Мездра и Община Роман. Крайният срок за подаване на проект по схемата е 15.03.2012 г. С този проект целим създаване и популяризиране на туристически продукт, който ще повиши посещенията в региона, ще увеличи приходите от туризма, ще увеличи заетостта на легловата база, ще доведе до създаване на нови работни места и ще повиши инвестиционната привлекателност.

Проект “Воден цикъл”

През изминалите 100 дни се изпълняваха сключените пет договора за дейности по проекта:
- Проучване, проектиране и авторски надзор на магистрален водопровод от яз. „Среченска бара” до гр.Враца;
- Изпълнение на мерки за информация и публичност по проекта;
- Строителен мениджмънт и строителен надзор на договори за строителство по ФИДИК;
- Техническа помощ за ЗИП;
- Одит по проекта.

На 08.12.2011год. бе подписан договор с избрания за изпълнител на „Мерки за информация и публичност по проекта” – Консорциум „Агенция за информация и публичност”.
По проекта се извършиха одитни проверки от МОСВ през ноември – декември 2011год., включващи цялостен преглед на документацията по проекта от 2007 год. до сега и от фирмата, изпълняваща одит по проекта по сключен договор с Община Враца – януари 2012год., включваща документите за верификация на разходи №3.
Приемат се месечни и шестмесечни доклади за изпълнението на дейностите по сключените пет договора по Интегриран проект за водния цикъл на гр.Враца.
На 05.12.2011 год. ръководството на общината и звеното за изпълнение на проекта отчете дейността по проекта за второто полугодие на 2011год. пред представители на Европейската комисия , Управляващия Орган и Междинното Звено на ОПОС.
С Решение № 254 от 23.02.2012 г. на кмета на Община Враца, инж. Николай Иванов, беше открита процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на строително – монтажни работи на обект: Реконструкция на водопроводната мрежа и реконструкция и удължаване на канализационната мрежа на гр. Враца – Етап II, по проект “Интегриран проект за Водния цикъл на Град Враца” по Договор № 58111-С065-256/15.01.2010г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по приоритетна ос 1 от ОП “Околна Среда”.
Обектът на поръчката е осъществяване на строително-монтажи работи по изграждане на 17 852 m канализационна мрежа, включително канализационна помпена станция в кв. Бистрец и на 34 148 m водопроводна мрежа в гр. Враца, включително част от магистралния водопровод за гр. Мездра (3 752m). Проектната стойност на обществената поръчка е 19 179 926 лв. без ДДС


Фотоволтаичен парк

Сред най-обсъжданите бъдещи проекти в община Враца е този за изграждане на
фотоволтаичен парк. Инвестицията е пред реализация. През март ОбС ще разгледа окончателното предложение на инвеститора,одобрен ПУП за терена,подготвя се проект на договор.

Важни срещи

От началото на мандата са проведени срещи на ниво заместник министри в
МОСВ и МФ. Обсъжданите теми са проектът „Воден цикъл”, инфраструктурното финансиране и финансирането на собственото участие в проекти на еврофондове.
Инж. Николай Иванов се срещна също с председателя на БТПП Цветан Симеонов. Разисквани бяха възможностите за бъдещи съвместни инициативи и сътрудничество за привличане на чуждестранни инвеститори.
Кметът имаше среща и с управителя на „РБО” за България Матео Рока. Поводът бе запознаване с хода на изграждане на мощностите на бъдещия завод за сферични кранове във Враца. Общината се ангажира да съдейства на дружеството при възникване на трудности при реализиране на инвеститорския проект.
Инж. Иванов разговаря с Хитоши Кубаяши, управител на фирмата „SEBN” – България за възможностите за бъдещо сътрудничество. След негова молба, на г-н Кубаяши бе обещана институционална подкрепа от Община Враца за завършване на втория етап от инвестиционнните намерения на дружеството.
Възможностите за бъдещи инвестиции в сферата на текстилната промишленост и селското стопанство бяха основната тема по време на срещата между инж. Николай Иванов и Парк Йънг Со – съветник по икономическото сътрудничество в посолството на Южна Корея в България. Бъдещето сътрудничество може да бъде изградено на базата на сключено споразумение между Южна Корея и ЕС.
Различните видове туризъм и възможността в тях да бъдат вложени чуждестранни инвестиции бяха разгледани на среща между инж. Иванов и търговското аташе към посолството на САЩ у нас Барбара Лапини.
Възможностите за бъдещо партньорство в сферата на културата и туризма, както и прествавянето на добри практики и инициативи бяха обсъдени на среща между кмета на община Враца и Марио Канела - изпълнителен директор на „Ферара Арте”, провинция Ферара, Италия.
Кметът на Враца се срещна и с Сергей Панкрушкин – първи секретар на посолството на Русия в България. Двамата разговаряха за възможностите за сътрудничество в областите туризъм и бизнес. Обсъдена бе идеята при предстоящо посещение в Русия в делегацията да бъдат включени и представители на бизнеса от Враца.
Проведена бе и среща с Начо Начев, координатор на регион Враца на основната организация на инвалидите. Обсъдени бяха възможностите за подпомагане на хората с увреждания чрез средства по европейски програми.