Бисквитки

събота, 4 декември 2010 г.

Иманяри нападат уникална галерия



В мездренското село Царевец  се намира уникална за Европа галерия. Тя е разположена в две пещери  Средния камък и Говедарника. В тях няма сталактити, сталагмити или други природни чудеса. Има рисунки и графити. Сред прах и тътен те изчезват завинаги.
През 1962 година науката за първи път влиза в тази галерия. В началото се смята, че рисунките и надписите датират от втората половина на XVIII век. Публикациите  им предизвикват интереса на учените по целия свят.
По стените на пещерите в Средния камък и Говедарника са намерени над 700 графита и 30 надписа. Датировката им започва да променя първоначалното мнение. Откритата картинна галерия съдържа рисунки на конници, бойци, тотемни маски, различни животни, както и слънчеви символи и свастики. Стиловият анализ показва, че някои от тях са правени още в праисторическо време, други разказват за татарските нашествия по нашите земи в началото на XVI век, а трети са дело на граматици от школите в село Царевец от XVIII век.
Сега тази древна галерия е нападната от иманяри. Община Мездра е изготвила проект за опазването на уникалните находки, но Министерството на културата не дава необходимите средства.

четвъртък, 2 декември 2010 г.

57 села във Врачанско няма да могат да си избират кмет

14 810 души от 57 села в област Враца ще бъдат лишени от правото да избират кмет на населеното си място, съгласно новият избирателен кодекс. З това алармираха от ВМРО – НИЕ във Враца.
Румен Христов – член на националното ръководство на партията и Георги Георгиев – областен координатор, бяха категорични, че промяната ще доведе до по – слаба изборна активност в тези села, където няма да се избира кмет, от което печелят само 2 – 3 големи партии.
Мотивът, че така се спестяват разходи от заплати за кметовете, не е верен, тъй като вместо кметове в тези села ще бъдат назначавани кметски намесници, които също получават заплати, категорични са от ВМРО – НИЕ.

Още 8 дни ще се набират преброители и контрольори



До 10 декември ще продължи кампанията за набиране на преброители и контрольори за предстоящото Преброяване на населението и жилищния фонд през 2011 г.
Към края на ноември в цялата страна са подадени близо 28 000 заявления за преброители и контрольори, което представлява 70% от разчетите за необходимия брой.
За област Враца са необходими около 1460 преброители.
Кандидатите за преброители и контрольори могат да се запознаят по –подробно с документите и условията на заплащане на интернет-сайта на Преброяване 2011 http://www.nsi.bg/census2011/pagebg.php?P=10, както и на страниците на Териториалните статистически бюра и в общинските преброителни комисии.
Желаещите да работят като преброители и контрольори трябва да подадат необходимите документи в общинските преброителни комисии.
За периода от 10 до 26 ноември 2010 г. заявлението и автобиографията, които трябва да попълнят кандидат-преброителите са изтеглени над 20 000 пъти от сайта на Преброяване 2011.

Промените в Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в България, разгледани на първо четене в Народното събрание на 25 ноември 2010 г. предвиждат Преброяването на населението да се проведе в периода 1 - 28 февруари 2011 година. Изрично е регламентирано преброяването по Интернет – от 1 до 9 февруари. След този период, до края на февруари, то ще се извършва с посещение на домакинствата, сградите и жилищата.

сряда, 1 декември 2010 г.

В АЕЦ “Козлодуй” се проведе общо аварийно учение

На 1 декември на територията на АЕЦ “Козлодуй” се проведе общо аварийно учение съгласно годишния График за провеждане на обучения и тренировки с персонала на атомната електроцентрала през 2010 г.
Тренировката имаше за цел да провери и да повиши готовността на персонала на АЕЦ да реагира адекватно в случай на “възникване” на “Обща авария”. Сценарият на учението се основаваше на ситуация, причинена от разкъсване на главен циркулационен тръбопровод на първи контур на 5 блок и последващо “изхвърляне на радиоактивни вещества в атмосферата”. Събитието бе симулирано на Пълномащабния симулатор в Учебно-тренировъчния център на АЕЦ. В хода на занятието бяха демонстрирани на практика действията на аварийните екипи по управление на аварията”. Бяха приложени процедурите за бързо и прецизно идентифициране и класифициране на “аварийното събитие” и възможностите за оценка на “аварийните условия”. Определени бяха неотложните защитни мерки, предвидени в Аварийния план на централата за хората, намиращи се на територията й, и за населението в 30-километровата зона около АЕЦ.
Цялостната подготовка и реализация на учението беше осъществена от отдел Аварийна готовност към управление Безопасност”. По време на тренировката бяха проверени създадената организация и нивото на координация на действията между вътрешните структури на АЕЦ “Козлодуй”, свързани с Аварийния план на централата. Наред с това беше демонстрирана добрата комуникация при обмяната на информация в случай на “авария” с национални и регионални институции – Агенцията за ядрено регулиране, Главна дирекция “Гражданска защита” към МВР, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, областните управления на “Гражданска защита” във Враца и Монтана, Районно управление полиция “АЕЦ Козлодуй”, Районно управление “Пожарна безопасност и спасяване” – АЕЦ “Козлодуй”, както и с местните власти.


 "ПРЕЗЕРВАТИРАЙ СЕ!
По инициатива на Ученически общински съвет – Враца и Български младежки червен кръст – Враца, със съдействието на Младежки дом – Враца, днес 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН, се проведе Младежко шествие.
 В шествието взеха участие младежи от всички училища от град Враца.
Бяха раздадени информационни материали и кондими, осигурени от РИОКОЗ – Враца.
Младежки дом – Враца, със финансовата подкрепа на Общински съвет по наркотични вещества, организира Концерт с участието на Вокална студия „Враца” и Рок-група „Бодил”, към МД – Враца за Националната АНТИСПИН кампания, която тази година преминава под мотото "ПРЕЗЕРВАТИРАЙ СЕ!".

вторник, 30 ноември 2010 г.

Таборът се среща с лукса



След протеста на живеещи до Противочумния институт кметството във Враца настани циганските семейства на друго място - в бивши помещения на ХЕИ. С договор за управление на собствеността помещенията на улица „Георги Апосолов” №2, които са държавна собственост, от днес са предадени на община Враца.  Договорът е двегодишен. В имота вече се настаняват ромските семейства, за които община Враца търсеше решение. Днес в 15 часа  комисии от областна администрация и от община Враца на място съставиха приемо-предавателен протокол.
Условията за живот в помещенията са много добри. Има оборудвани тоалетни, течаща вода, подът е с теракот, PVC-дограма, а от днес вече – и електричество. Двете комисии завариха майстори, които монтираха ел. инсталация. Припомням ви, че тези помещения бяха разбити преди повече от месец. Имотът на улица „Георги Апостолов” №2 се стопанисваше от Туристическо дружество „Веслец”. При вандалските набези беше изскубана цялата електрическа инсталация, потрошени прозорци и откраднат алуминиев портал-антипаник врата. Областна администрация предприе действия за влизане във владение на имота и реши да помогне за решаване на казуса с настаняването на ромските семейства, предизвикал обществен отзвук в града.
Ромите от днес обитават 6 стаи. Най-малкият член на едно от семействата е бебе на 4 месеца. Децата са повече от възрастните. Ромите обещаха да поддържат всичко във вида, в който са го приели. Радват се, че имат свой дом и категорично заявиха пред комисията, че каруци и коне в двора няма да има. Един от тях дори решил да внесе свой вкус в стаята, която си избрал да живее. Той се похвали с новобоядисаните си лично от него стени.  

Депутати задават въпрос на военния министър

Депутатът Божинов подкрепи протестиращите във Враца.

                                          ЧРЕЗ

Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
41-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
               
ДО
Г-Н АНЮ АНГЕЛОВ
МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА



В Ъ П Р О С

от Георги Божинов - народен представител от 6-ти МИР Враца;
Михаил Миков – народен представител от 5-ти МИР Видин


На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 82 от  ПОДНС внасяме въпрос

ОТНОСНО: статута и съдбата на поделение 52380, гр. Враца след приемането на Бялата книга за отбраната и въоръжените сили на Република България

     Уважаеми господин министър,
Обществеността на гр. Враца, жителите на съседните общини от Плевен до Видин, военнослужещите и техните семейства посрещнаха с тревога и неодобрение съобщението за закриване на военния гарнизон в гр. Враца.
Закриването на поделение 52380 се оценява като грешка от гледна точка на отбраната, решение с много тежки социални-икономически последствия, посегателство на традициите, честта и духа на врачани. Не на последно място това решение се приема като част от поредица други решение и бездействия на властите, които в продължение на години грубо ощетяват населението на този край на България. Идеята тясно специализираната инфраструктура на поделението да се предостави на общината и бъдещето и да се съгласува с бизнеса също не се приема еднозначно. Безспорно е, че част от изградената база и територията на поделението трябва да се използват за това, за което целево са изградени с парите на българския данъкоплатец. Враца трябва да остане център на отбраната и подготовка на кадри за въоръжените сили на България.
В тази връзка нашият въпрос към Вас е:
Ще отчете ли при вземане на окончателното решение мнението на обществеността и какво ще бъде това окончателно решение?



                                                                  Георги Божинов
                                                                  Народен представител


                                                                  Михаил Миков
                                                                  Народен представител

понеделник, 29 ноември 2010 г.

Кметът на Враца: „Всички реформи започват от Северозапада. Това не е добре!”

Д-р Костадин Шахов  събра сили да изкаже откровено мнението си. Поводът бе закриването на военното поделение в града. С този акт близо 500 души ще останат без работа. При друга реформа миналата година бе затворена  дирекцията на НАП във Враца. На косъм висеше преместването на Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите.
Прав е кметът. Ако продължат подобни реформи във Враца може да остане само областната администрация. Но за какво е тя, като не може  да опази завоюваните позиции на този град. Или няма кой да се показва на коктейлите и в деловите президиуми на разни тържества.
На врачани им е  омръзнало от церемониалмайстори. На такъв се правеше бившия кмет Тотю Младенов. И се идва да се пъчи из Враца, вместо от позицията си на социален министър със зъби и нокти да се бие за всяко работно място в „любимия си град”.
Всички министри се изсипаха миналата година да подкрепят кметския избор на Шахов.  А сега го поставят в патова ситуация. Не само кмета, но и града.
Веселин Ангелов

Свещеници без заплати във Врачанската епархия


Свещениците от Врачанска епархия се разбунтуваха срещу Светия синод, предаде БНТ. В нарочна декларация те твърдят, че спирането на заплатите и осигуровките им ги обрича не само на глад, но и на духовна криза, а те дори нямат право да протестират или да поставят ултиматуми.
 В същото време заради дългове са блокирани сметките на Врачанската митрополия и Епархийският съвет е принуден да продава църковни имоти, за да посреща ежедневните нужди на свещениците, храмовете и манастирите.
 Отец Николай служи от 10 години в митрополитския храм във Враца. Има три деца и е на границата на възможностите си да ги храни и облича.
 Отец Николай:
- В много трудно положение сме и много трудно се справяме с издръжката, и свещенослужителите са в окаяно състояние, и всекидневно изпитание, и борба за издръжка на семейния живот. Не получаваме средства от централното ръководство и месец за месец водим борба да се справяме с това положение.
 Пари идват само от продажбата на свещи, църковни обреди и дарителство. За поддръжката на храмовете почти нищо не остава и повечето са занемарени отвън и отвътре.
 Отец Младен:
- Парите отиват за заплати, за осигуровки, и все повече и повече не стигат, защото хората обедняват и са по-малки постъпленията.
 Вярващите са готови да помогнат, защото има опасност църквата да остане без свещеници.
 Отец Младен:
- Знаем, че никога Господ не ни праща по-тежки изпитания от тия, които можем да понесем, и се надяваме на по-добри дни.
Вижте видеото на:   
http://bnt.bg/bg/news/view/41883/sveshtenici_bez_zaplati_vyv_vrachanskata_eparhija

неделя, 28 ноември 2010 г.

Оживява къщата на баба Илийца

 Днес в къща “Баба Илийца”  в село Челопек са поредните “Уроци по родолюбие” с ученици от  осмите класове на СОУ “Васил Кънчов” Враца. В тях се представят две теми: “От хурката и вретеното до тъкачния стан” и “На чаша балкански чай”. Посещенията се организират от Мемориален комплекс “Ботев път” като на всички училища в Община Враца са изпратени специални покани, предлагащи различни теми.
С народните практики- обработка на вълна, запридане и  тъкане на стан, младите хора  се запознават чрез демонстрации, представени от  жените от Пенсионерския клуб в селото. Втората тема е посветена на Вазовата героиня баба Илийца и среща с наследници от рода й.
От началото на учебната година уроците по родолюбие са посетили  над 130 ученици от  четири училища на Община Враца. От 1 септември до сега  къща “Баба Илийца” е посрещнала  1326 посетители.
Р. Крумова

Шамар за Враца



Така определиха закриването на военното поделение в града протестиращите жени и бивши военни. Те блокираха  за два часа едно от най-оживените кръстовища. Така освен автомобилния поток бе спряно и движението на тролейбусите. Към протеста се присъедини и депутатът от Коалиция за България  Георги Божинов. Той се обяви против подобни действия на правителството, с които с е създава обществено недоволство.
Жени на участници в мисия в Афганистан споделиха, че когато съпрузите им се върнат ще останат на улицата, а сега залагат живота си. Много от тях са закупили жилища във Враца и ще им бъде трудно да се местят в Стара Загора или Карлово, където им предлага военния министър. В  организираната преди няколко дни подписка срещу закриването на поделението са събрани близо 7000 подписа.
Участниците в протеста подозират, че след като бъдат предоставени на общината земите и сградите на поделението ще бъдат заграбени на символ лична цена от местни бизнесмени близки до властта.
Група от ВМРО дойде да подкрепи протеста. Наскоро с нарочна декларация те подкреппиха протеста и се обявиха против закриването на казрмите. Бивши военни смятат, че е кощунство в условията на криза близо 500 военнослужещи в поделението да останат без хляб. Пред  „Шанс експрес” полковникът от резерва Радослав Гетов заяви: