Бисквитки

събота, 25 ноември 2017 г.

Заместник-кметът Мария Попова бе официален гост на празника на читалището в село Мраморен



            Заместник-кметът Мария Попова бе сред официалните гости на празника по случай 90 години от създаването на читалище „Милин Камък 1927“ в село Мраморен. Тържеството се проведе в салона на културната институция и събра десетки жители на населеното място и гости. От името на кмета на Община Враца Калин Каменов, Мария Попова връчи поздравителен адрес на председателя на читалището Антония Антов Тошев и подари картина по повод юбилея.
Приветствие и пожелания към всички самодейци и културни дейци през годините поднесе и кметът на Мраморен Страхил Цеков.
С двучасова богата художествено - музикална програма беше отбелязан празникът на културната институция, в която участие взеха танцовият състав към читалище „Милин Камък 1927“, мъжката певческа група „Змей горянин“ от село Зверино, фолклорните изпълнители Мила Рангелова и Юри Крумов, както и самодейци от други читалища в Община Враца.
Изложба на дърворезба и други измайсторени продукти от сръчните ръце на местните самодейци бе показана във фоайето на читалището.

петък, 24 ноември 2017 г.

Заместник-кметът Петя Долапчиева откри официално обновения двор на детска градина в село Три кладенци

Заместник-кметът Петя Долапчиева, кметът на село Три кладенци Светлан Симеонов, директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите инж. Цветинка Нейкова и директорът на Детска градина „Щастливо детство“ Галя Йончева официално прерязаха лентата на обновения двор на детската градина в с. Три кладенци. Детското заведение е филиал на ДГ „Щастливо детство“.
От името на кмета на Община Враца г-н Калин Каменов, Петя Долапчиева поздрави присъстващите, като пожела весели игри на децата на новата площадка, а на родителите и кмета на населеното място да я опазв
ат и съхранят, за да й се радват много години. Към призива, да опазваме новата площадка се присъедини и инж. Цветинка Нейкова.
С песни и танци децата от групата поздравиха гостите на събитието и изразиха радостта си от новата придобивка. Директорът на детската градина - Галя Йончева информира за извършените дейности по проекта, чрез които дворът е превърнат в приятна зона за труд, спорт, обучение и игра на децата от разновъзрастова група „ Незабравка“ в с. Три кладенци.
Новата площадка е изградена по проект „Зелено сърце” и ефинансиран от Национална кампания „Чиста Околна Среда“-2017, ПУДООС гр. София за разновъзрастова група „Незабравка“ в с. Три кладенци по темата:„ Обичам природата- и аз участвам“.
Чрез дейностите по проекта е създадена подходяща образователно-възпитателна среда за формиране на позитивна нагласа към природата за провеждане на педагогически ситуации на открито по образователно направление околен свят, конструиране и технологии, физическа култура, изобразително изкуство и др. Оборудвана е еко - зона на открито „Зелено сърце.
Извършено е озеленяване и са оформяни лехи с цветя,  засадени са  храсти и дръвчета, чрез които децата ще могат да се запознаят с многообразието и красотата на растителния свят.
По проекта е изградена зона за различни игри и спорт чрез  катерушка, пясъчник, детско влакче и детска пейка. Закупени са детски енциклопедии за природата, водата, сезоните, растенията и др., мултимедия и екран за реализиране на дейности, чрез интерактивни методи.

Кметът Калин Каменов участва в Конференция на МОСВ за подобряване качеството на атмосферния въздух



Кметът Калин Каменов бе сред участниците в конференцията, организирана от Министерството на околната среда и водите „Проблеми и решения за подобряване качеството на атмосферния въздух“. Форумът бе открит от министъра на околната среда и водите Нено Димов и на него присъстваха още Ивелина Василева, председател на комисията по околната среда и водите при 44-то Народно събрание на Република България, Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Теменужка Петкова, министър на енергетиката, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и др.
На конференцията Каменов бе в качеството си на член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/. От името на Сдружението, кметът на Враца приветства присъстващите и посочи, че проблемът с въздуха е изключително тежък и той не е само екологичен, но и има социално-икономическо измерение. От името на НСОРБ той поясни, че неговото решение е възможно единствено с полагане на съвместни усилия и предприемане на реални мерки за подобряване на чистотата на въздуха от всичките отговорни институции в страната.
Кметът на Враца информира, че Националното сдружение на общините в България участва активно в сформираните две междуведомствени работни групи - за анализ на възможните мерки при горивата за битово отопление и за подобряване характеристиките на автомобилния транспорт. Експерти работят и за създаването на ефективни предложения, насочени към борбата със замърсяването, но за тяхното приемане и реално изпълнение е необходима ясна воля и политика на всички нива, както и финансова осигуреност. Каменов допълни още, че с подкрепата на Министерството на околната среда и водите и на Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 /ОПОС/ много общини разработват или актуализират програми за качеството на атмосферния въздух. Той уточни, че вече има 11 сключени договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, а общият размер на финансирането е над 1,5 милиона лв., като това са общините Варна, Пловдив, Асеновград, Враца, Гълъбово, Димитровград, Монтана, Несебър, Шумен, Благоевград и Перник.
По време на изказването си, от името на НСОРБ Калин Каменов направи две предложения: в Индикативна годишна работна програма (ИГРП) за 2018 г., на Оперативната програма, да бъде предвидена процедура, свързана с изпълнението на заложените в програмите на общините мерки за подобряване качеството на въздуха, както и процедурата да бъде отворена и достъпна за кандидатстване през по-дълъг срок (например 2 г.), което ще даде необходимата увереност за общините, че средствата са там и могат да бъдат ползвани гъвкаво, при готовност от тяхна страна.

Спряно водоподаване

Във връзка с възникнала авария при изпълнението на строително-ремонтните дейности по проекта за Водния цикъл на гр.Враца  днес 24.11.2017г. водоподаването ще бъде спряно до 12:00ч в зоната между ул."Стоян Заимов", бул."Мито Орозов" и ул."Климент Охридски".

четвъртък, 23 ноември 2017 г.

Заместник-кметът Петя Долапчиева приветства участниците в проект на Филиала на ВТУ във Враца



 Заместник-кметът на Община Враца Петя Долапчиева участва в кръгла маса на тема „Професионално-педагогическата подготовка на студенти – бъдещи детски учители”  в  зала 106  на Филиала на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”  във Враца. На кръглата маса бяха представени резултати от проведен научноизследователски проект „Сравнителни аспекти на професионално-педагогическата подготовка на студенти-бъдещи детски учители (върху примера на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и Висше педагогическо училище – Алексинац, Република Сърбия). 
            Събитието бе открито от проф. д-р Маринела Михова, директор на Филиала. Заместник-кметът на Община Враца Петя  Долапчиева поздрави гостите, домакините и участниците във форума от името на кмета на Община Враца г-н Калин Каменов, като пожела успех на участниците.
             „Всичко, което наистина трябва да знам, съм научил в детската градина“ казва Робърт Фулам и ние, тук присъстващите знаем, че е така. Учителите в детската градина полагат основите и не случайно детската градина е първото стъпало в образователната ни система. Поздравявам младите хора в залата, чиято подготовка е обект на проекта и очаквам скоро да се влеят в редиците на успешните учители в нашата община.“- каза още заместник-кметът Петя Долапчиева.
             Ръководителят на проекта доц. д-р Евгения Топалска представи реализираните проектни дейности до момента, а академичният състав на Висше училище Алексинац, Сърбия, проф. д-р Весна Краварушич, проф. д-р Соня Величкович, и проф. д-р Анкица Симона Ковачевич  презентираха дейностите, реализирани в Сърбия.
На кръглата маса взеха участие още: преподаватели от Филиала на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”  във Враца, директори на базови детски градини, студенти, както и членовете на екипа по проекта.