Бисквитки

четвъртък, 8 септември 2011 г.

Николай Иванов, кмет на Криводол: Проектът за строеж на стадион в Криводол е изряден и за него има осигурено финансиране

Поисках право на отговор във връзка с публикацията от брой 171 (3566) на в-к Конкурент от 8 септември. В нея е отразено изявлението на народния представител от ПП ГЕРБ Николай Коцев, в което той е обявил, че (цитирам): „Президентът е поканен да направи първа копка на нещо, което може въобще да не се случи. Причината за това е, че проектът за стадион „Христо Ботев” е одобрен, но няма финансиране. И отново ГЕРБ постъпва морално. За да не се изложи президентът, съответното министерство изпрати писмо, в което се посочва, че пари за разработката няма и по-добре би било да не се прави първа копка”.
Въпреки че за читателите на вестника може и да е малко скучно, ще си позволя в името на истината да направя една кратка ретроспекция на развитието на проекта „Реконструкция градски стадион Христо Ботев”, гр. Криводол.
Той е финансиран с европейски средства по мярка 321 на Програмата за развитието на селските райони на (ПРСР), която се управлява от Разплащателната агенция на „Държавен фонд Земеделие”. Договорът с фонда (№ 06/321/00053) е подписан на 11 май 2010 г. След като преминават всички процедури на предварителен контрол и на възлагане по Закона за обществените поръчки, договорите по трите основни дейности – стротелен надзор, строителство и доставка на оборудване са сключени.
Реалният старт на строителството започва след окончателното съгласуване с Управляващия орган на ПРСР на всяка проведена процедура, което се прави с изрично писмо до общината. На 29.08.11 г. ние получихме съгласувателните писма за сключените договори за строителен надзор и за самото строителство. На 30.08.11 г (ден след визитата на президента на Република България в Криводол) получихме и последното съгласувателно писмо за договора за доставка на оборудване за стадиона, с което цялостната проверка за законосъобразност на всички проведени процедури по проекта приключи и то без никакви санкции от Управляващия орган.
За всички, които се интересуват от документите за развитието на проекта, към настоящия си отговор прилагам и копия на писмата от официалната ни кореспонденция.
Във връзка с основния аргумент на депутата Николай Коцев, че за проекта няма осигурено финансиране, прилагам копията от уведомителни писма за одобрение на авансово плащане, с което финансирането на обекта е открито. Това финансиране е в доста сериозен размер т.е. твърдението, че няма средства за реконструкцията на стадиона просто не отговаря на истината.
Държах да получа това право на отговор, защото считам, че гражданите на Криводол и особено децата ще се радват да знаят истината – а тя е, че ще имат ново и модерно спортно съоръжение, в което ще могат да практикуват поне 5 вида спорт.
Искам да кажа и няколко думи за моралната страна на постъпката на ГЕРБ. Не съм наивен и знам много добре причината за всичко, което се случи около първата копка на обекта. Мълчах доста, защото не смятам, че хората в Криводол трябва да стават част от подобни грозни интриги като тази, инициирана от ГЕРБ. Но това изказване ми дава правото да заявя публично истината по случая. Тя е, че на 26.08.11 г. отговорен представител на изпълнителната власт е позвънил (а не е изпратил писмо) в президентството и е „препоръчал” да не се прави първа копка по проекта. Причините считам, че са ясни на всички и няма смисъл да ги изговаряме още веднъж.
Когато разбрах за това позвъняване, лично взех решение да се отмени мероприятието по първата копка, защото ми стана ясно, че празникът на хората ще бъде превърнат в неумела политическа интрига от местно ниво, в която ще бъдат въвлечени не само гражданите от общината, но и президентът на България, който уважи лично празника ни. За разлика от всички представители на управляващите, които не присъстваха на това важно за града ни събитие, въпреки официално отправените към тях покани.
Оставям на читателите сами преценят „морално” ли е да създаваш интрига и да пречиш на реализацията на един изряден проект, спечелен с усилията на много хора в стремежа си да постигнеш краткосрочни политически цели? И дори да имаш безочието да се хвалиш с това пред медиите и обществото…?
Моята цел винаги е била гражданите на Криводол да имат условия да живеят добре и реконструкцията на градски стадион Христо Ботев е стъпка в тази посока, именно затова държа цялата истината за проекта да стане публична.

сряда, 7 септември 2011 г.

Жаден чупи магазин

Миналата нощ в 02.16 часа в РУ Полиция -Враца е получено съобщение за шум от чупене на стъкла на търговски обект във Враца,че в ж.к.”Дъбника” срещу бл.17. Изпратеният на мястото полицейски екип е задържал в момент на извършване на кражба лицето В.И. на 25 години от Враца, което направило опит да открадне 7 бутилки с безалкохолни напитки. Образувано е дознание.

Шест деца приеха първо причастие


Католическа енория „Свети Йосиф” и отец Койчо Димов на 4 септември посрещнаха скъп гост – апостолическият екзарх монс. Христо Пройков. Поводът за гостуването 38 години след първото му посещение в селото, бе честването на особен празник – шест деца приеха за пръв път Светото Причастие, а едно бебе бе кръстено.
Ева, Мария, Мирослава, Ралица, Илиян и Любомир с радост пристъпиха към олтара след катехистичната им подготовка през това лято, а малката Петя Чуканова с кръщението си стана част от голямото семейство на енорията ни.

“Поглед към традицията”


В края на лятната ваканция самодейните колективи при Народно читалище „Съединение-1923” – с.Бърдарски геран дадоха възможност на гостите и жителите на селото да се докоснат отново до магията и вълненията на живота в голямото семейство на читалището ни. През това лято съставите се увеличиха, нови изпълнители и нови изпълнения под вещото ръководство на хореографката Маргарита Тошкова зарадваха емоционалната публика, която винаги ги аплодира с много обич.
Концертът на Народно читалище „Съединение-1923” – с.Бърдарски геран се осъществи по проекта “Работилница „От „Имало едно време” до Network”, по програма „Живо наследство” на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата помощ на Фондация „Америка за България”.
Част от проекта е и фотографската изложба „Моят поглед към традицията” в една от залите на читалището, която показва различния и уникален свят на банатската българска общност с нейните делници и празници. Втората част на изложбата ще се състои по време на Фестивала Фършанги на 18 и 19 февруари 2012 г.
Продължителността на проекта е осем месеца, от края на юни 2011 г. до Фършанги, 19 февруари 2012 г. Общата стойност на проекта е 4 728 лв., а финансирането от Фондация „Работилница за граждански инициативи” е на стойност 2 500 лв.
Благодарим на самодейците – за дългите часове репетиции.
Благодарим на хореографката Маргарита Тошкова, че издържа стоически и това лято на напрегната работа с децата и младежите.
Благодарим на дарителите, с чиято помощ съставите ни гостуваха в Сърбия и Румъния – г-жа Цветомила Спасова, кмет на село Бърдарски геран, за пътуването до Сърбия и фирма „Виктория-93” в лицето на г-н Атанас Караиванов, който подпомогна турнето до Румъния. Благодарим на дарителите, които подсигуриха средства и материали за новите носии на Благодарим на кроячките, шивачките и всички взели участие в ушиването на костюмите – Цветелина Беличовска, Петя Бобойчева, Ирина Босилкова, Рацка Славова, Маргарита Тошкова, Светослава Кръстева и Габриела Маринова.
И накрая благодарим на Светлана Караджова, която създаде настоящия проект.
От името на родителите и близките на децата и младежите цветя и благодарности поднесе Ани Мирчева, която благодари на гореизброените хора, с чиято помощ работата в читалището ни това лято кипя и даде отлични резултати. Тя поднесе сърдечни благодарности на Мария Караджова, председател на читалищното настоятелство, която за пореден път успя да удържи в една обща посока разнородните и разностранни вълнения и трудности през цялото лято.

вторник, 6 септември 2011 г.

Враца отбеляза Деня на Съединението


Деня на Съединението на България 6-ти септември беше отбелязан с издигане на Националният флаг пред сградата на общината. В своето приветствие кмета на Община Враца –д-р Костадин Шахов сподели,че „…Днешният празник- Денят на Съединението, завинаги в нашите сърца ще бъде символ на родолюбие, решителност и воля за обединение на България.
Преди 126 години дългогодишната мечта за съединение на Княжество България с Източна Румелия става исторически факт. Това е едно от събитията в нашата история, подготвено и осъществено изключително от българския народ.
Този ден е доказателство за решимостта и патриотизма на поборниците за обединение на България, доказателство за силата на българския дух, доказателство за това, че имаме държава!
В ден като този отново трябва да си припомним мъдрата мисъл, че “Съединението прави силата”. Нека да работим заедно за благото на нашия народ, за това, националния ни флаг да се вее гордо и свободно.
Нека заедно да градим България, такава, каквато искаме всички – истинска европейска държава.
Вярвам, че всички с благодарност и почит свеждаме чела в памет на героите от Съединението.”
Водосвет –молебен за благоденствие на България беше отслужен от Негово Преосвещенство Траянополският епископ Киприян .
Честването на празника приключи с празничен концерт на Симфониета Враца и Духов оркестър при ч-ще „Развитие”-Враца.
На тържеството присъстваха народният представител Николай Коцев, Областният управител на Област Враца Пепа Владимирова, Председателя на Общинският съвет- Малина Николова, общински съветници и граждани и гости на Враца.

Паметник на загиналите войници откриха в село Вировско

Заместник –кмета на Община Враца инж.Петя Аврамова присъства на откриването и освещаването на Паметник на загиналите войници от с.Вировско дали живота си за свободата на България през Балканската, Междусъюзническата и през Първата световна война.През Балканската война от с.Вировско са мобилизирани 150 души и са загинали 9 човека- 6 човека при Чаталджа и 3-ма човека при превземането на Одрин. През първата световна война от с.Вировско са мобилизирани 180 души и загиват 19 човека. Света литургия в памет на загиналите отслужи отец Младен.В знак на признателност пред героичният подвиг и паметта на загиналите бяха поднесени венци и цветя от наследниците на загиналите, Кметство-с.Вировско, Народният представител –Николай Коцев, Областният управител на Област Враца, Председателя на Общинският съвет-г-жа Малина Николова и заместник-кмета на Община Враца.