Бисквитки

петък, 12 юли 2019 г.

За сега няма чума по свинете в областта


Заместник областният управител Мирослав Комитски председателства днес извънредното заседание на Областната епизоотична комисия. Срещата се проведе във връзка с констатираното огнище на Африканска чума по свинете в област Плевен и регистрираните 7 случая на нелегално изнасяне на месо без документ от инфектираните зони. 
„Всички институции, имащи отношение към превенцията на заболяването и собственици на животни, трябва да сме стриктни, за да опазим областта от епидемията“, заяви по време на срещата Мирослав Комитски, като акцентира върху изпълнението на мерките по превенция и засиления контрол от страна на Областна дирекция „Безопасност на храните“ – Враца. 
Директорът на ОДБХ - Враца д-р Милчо Костурков запозна присъстващите с епизоотичната обстановка в област Враца, която към днешна дата е нормална.
„Няма причини за тревога сред населението, тъй като се извършва денонощно наблюдение и не е констатиран признак на болестта Африканска чума по свинете на територията на област Враца“, подчерта д-р Костурков. Той набеляза основните мерки за превенция и изтъкна, че след проведените заседания на общинските епизоотични комисии под наблюдение са 44 лични стопанства от тип “Заден двор“ с 22 броя свине.
По указания на Министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева е в ход информационна кампания, която цели да запознае стопаните с основните признаци на болестта и методите за недопускане на епидемия. 
В заключение Мирослав Комитски обобщи, че от съществено значение е стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. 
„Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани. Отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях, не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, включително трупове на отстреляни диви свине не трябва да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират“, допълни още Комитски. 
Областна епизоотична комисия ще заседава извънредно следващия петък, когато ще бъде предоставена актуална информация за хода на информационната кампания и изпълнението на превантивните мерки на болестта Африканска чума по свинете в област Враца.за сега

НА ПЕТИ БЛОК НА АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” ПРЕДСТОИ ТЕСТВАНЕ НА ГОТОВНОСТТА ЗА РАБОТА НА ПОВИШЕНА МОЩНОСТ


След успешното приключване на последните модернизации от проекта за повишаване на мощността на пети блок на АЕЦ “Козлодуй” до 104%, реализирани по време на плановия годишен ремонт през тази година, на 13 и 14 юли 2019 г. е планирано да бъдат извършени финалните изпитания. Целта е да се потвърди готовността на системите и съоръженията за работа в условията на повишена мощност в различни експлоатационни режими.
Програмата за изпитанията е съгласувана с главния конструктор ОКБ Хидропрес и с Агенцията за ядрено регулиране, а товаровият график за дните на провеждането е предоставен на Електроенергийния системен оператор. Изпълнението е предвидено за почивните дни в края на седмицата с оглед намаленото търсене на електроенергия в този период. 
По време на изпитанията е планирано мощността на блока последователно да бъде понижена до 60% и до 40%. На 14 юли турбогенераторът ще бъде изключен за няколко часа, след което в рамките на същия ден ще бъде включен и ще започне повишаване на мощността в съответствие с графика.
Аналогична програма за изпитания бе изпълнена на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” през 2017 г. В момента блокът работи с пълно натоварване на мощността – 1040 МВт.


сряда, 10 юли 2019 г.

ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЩЕ ОБЕЗОПАСИ 100 РИСКОВИ ЩЪРКЕЛОВИ ГНЕЗДА В ОБЛАСТ ВРАЦА

В рамките на проекта „Живот за птиците“, изпълняван съвместно с БДЗП, компанията ще монтира и птицезащитни  елементи върху 130 стълба в региона
ЧЕЗ Разпределение предприема мерки за защита на живота на птиците и предпазване на електроразпределителната мрежа от повреди в резултат на досега с тях в област Враца. Дейностите са част от мащабния проект „Живот за птиците“, изпълняван в партньорство с Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/ на територията на Западна България. 
В хода на проекта бяха извършени теренни проучвания и бяха локализирани най-рисковите за птиците места по мрежата. След анализ на данните, в област Враца бяха идентифицирани 100щъркелови гнезда, които представляват заплаха за живота на птиците и крият опасност за пожари по електроразпределителната мрежа. ЧЕЗ Разпределение България ще обезопаси гнездата, като ще монтира специални платформи за тяхното повдигане и ще създаде сигурен дом за 100 двойки щъркели и техните малки. Компанията предвижда и обезопасяване на рискови електропроводи на територията на област Враца и тяхното продължение в област Монтана, като ще бъдат монтирани птицезащитни елементи на 130 стълба в региона. 
С цел да привлече общественото внимание към възможностите за опазване на биологичното разнообразие и подобряване на градската среда, ЧЕЗ Разпределение организира конкурс за рисунки върху разпределителни касети в гр. Враца. Млади художници претвориха свои красиви проекти, свързани с птиците и електроразпределителната мрежа, върху електроенергийнисъоръжения в града. 
Проектът „Живот за птиците“, с официално название „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България“, LIFE16/NAT/BG/000612, e с бюджет 2,65 млн. . ЧЕЗ Разпределение инвестира в него над 800 хил. евро, както и човешки ресурс за неговото изпълнение. Финансиране от 1.85 млн. евро е осигурено от Европейската комисия по програма LIFE на Европейския съюз. 
Проектът ще се реализира до 2022 г., като дотогава компанията ще инсталира 4000 предпазни и 3600 маркиращи съоръжения на рискови стълбове и ще монтира 900 платформи, за да могат птиците да гнездят безопасно върху елементи от електроразпределителната мрежа

вторник, 9 юли 2019 г.

Отпадат книгите за дневни финансови отчети на фискалните устройства
Електронните системи с фискална памет ще могат да работят в авариен режим

За информация: Людмила Байчева                 
                                     Тел.:092 66 84 152 


От 2 юли 2019 г. за лицата, използващи фискални устройства за отчитане на продажби на стоки/услуги в търговски обекти, отпада задължението за водене на книгиза дневните финансови отчети, в които всеки ден се съхраняват дневните отчети на фискалните устройстваЗадължението остава за бензиностанциите, използващи електронни системи с фискална памет (ЕСФП).
За лицата, за които отпада това задължение, е предвидено при работа с касови бележки от кочан да водят специален регистър за ползваните касови бележки от кочан, в който да вписват началния и крайния номер на издадените касови бележки за деня и общия оборот, изчислен въз основа на всички тях, както и текст, указващ причината за работа с бележките от кочан. Регистърът се съхранява в търговския обект. 
Също така е предвидено да отпадне и задължението за отпечатване на дневни финансови отчети от фискалните устройствакато това облекчение не се отнася за лицата, използващи ЕСФП. Това улеснение ще стане възможно след като фърмуерите на устройствата бъдат актуализирани с функционалност за автоматичното генериране на дневен финансов отчет. С последните промени в наредбата е въведено изискване всяко фискално устройство, включително вградено в автомат на самообслужване, да генерира автоматично пълен дневен финансов отчет с нулиране и запис във фискалната памет и в КЛЕН за всеки ден (за всеки 24 часа), през който в устройството са регистрирани продажби/сторно или служебно въведени операции, в случай че през последните 24 часа такъв отчет не е отпечатан от задълженото лице.
В тази връзка е регламентирано задължение за производителите/вносителите на фискални устройства в срок до 30 октомври 2019 г. да представят за функционално изпитване фискални устройства с коригирана версия на фърмуера, осигуряваща изпълнение на изискването за автоматично генериране на дневен финансов отчет.
До привеждане на въведените в експлоатация фискални устройства в съответствие с новите изисквания, но не по-късно от 31 март 2020 г., задължените лица са длъжни да отпечатват дневен финансов отчет с нулиране и запис във фискалната памет и в КЛЕН за всеки ден (за всеки 24 часа), през който в устройството са регистрирани продажби/сторно или служебно въведени операции.
Считано от влизане в сила на наредбата, търговците вече нямат задължение за използване на книга за дневните финансови отчети, но имат задължение за отпечатване на отчетите до реализиране на функционалността за автоматично генериране на дневен финансов отчет, но не по-късно от 31.03.2020 г. Така отпечатаните отчети, по желание на лицето, могат да продължат да се съхраняват в книгата за дневните финансови отчети на фискалното устройство за 2019 г., която може да се използва и като регистър за ползваните касови бележки от кочан. В случай че дневните финансови отчети не се съхраняват в книгата (в търговския обект), лицето следва да ги съхрани по подходящ начин в нормативно определените срокове и при поискване от органи по приходите да ги предостави. 
Регламентирана е и възможност за извършване на промени във фърмуера на устройството и подмяната на версията му чрез използване на втори канал, осигуряващотдалечен достъп до фискалното устройство. Тази промяна ще позволи автоматично и дистанционно да се  обновява версията на фърмуера на фискалното устройство от производителите/вносителите/сервизните организации, което ще улесни изпълнението на нормативните изисквания. 
По отношение на лицата, използващи ЕСФП за отчитане на продажби/зареждания на течни горива, в наредбата е предвидена възможност за работа в авариен режим, в случаи на бедствие по смисъла на Закона за защита при бедствия и след издадена заповед от министъра на финансите или оправомощено от него лице. Този редпозволява да се осигури непрекъсваемост на работата на обектите в извънредни ситуации, като данни за реализираните обороти по време на аварийния режим следва дасе предадат в НАП след възстановяване на нормалната работа на ЕСФП.    
ТД на НАП В.Търново, офис Враца  2019 г.Страница. 1 от 2

понеделник, 8 юли 2019 г.

Започва третата обработка на тревните площи във Враца, пръска се и срещу комари


Трето наземно пръскане срещу кърлежи, бълхи и гризачи започва от 09 юли /вторник/ на територията на град Враца. Обработката се извършва с наземна техника на „ДДД Груп Дезинфекционна станция“ ООД.
Ще бъдат третирани обществените зелени площи в града, както и детските площадки, спортни игрища, паркове и градини.
Специализираните  екипи ще пръскат и срещу комари, като е изготвен и допълнителен график, който включва районите: Спортен комплекс „Христо Ботев“, комплекс „Вестителят“-парк Хижата, алеите, парковете при площад „Руски“ и ДНА, ж.к „Дъбника“, около игрището в кв. 72 и ул. „Братя Миладинови“. 
Дейностите по дезинфекция, дезинсекция и дератизация се контролират от служители на Община Враца. Препаратът, с който се обезпаразитяват зелените терени, е безвреден за хора и животни. На обработените пространства се поставят обозначителни табели.