Бисквитки

петък, 18 октомври 2013 г.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

          “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че днес, 18.10.2013г, поради отстраняване на аварии причинени от фирма извършваща строителни дейности по Проекта за водния цикъл на гр. Враца, ще бъде спряно водоподаването до 17:00 часа в кв. „Медковец“ и района между улиците: ул. „Е. Йосиф”, ул. „Генерал Леонов”, ул. „Козлодуйски бряг” и ул. „Вардар”


ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774


Треньорът на вратарите в “Ботев”-Враца Румен Ненов подаде оставка

Причината е, че не се чувства пълноценен да изпълнява  своите задължения. “Най-отговорно мога да заявя, че където съм работил до сега вратарите са пазили на едно доста добро ниво. При тази ситуация, която се създаде в “Ботев”-Враца смятам, че е по-разумно да си тръгна, защото не можеш да излизаш на терена и да отбиваш номер и просто да минава тренировката. За съжаление трябва да си тръгна от “Ботев”-Враца, но така е във футбола. Тръгвам си с най-добри чувства”. Ненов заяви, че не желая да се спекулира с неговото напускане. Като основна причина да си тръгне от Враца той посочи, че не е получил нито една стотинка от както е постъпил на работа в клуба. “Смятате ли, че като сме започнали на 17 юни, а днес сме 18 октомври е разумно и нормално да остана на работа”? Румен Ненов съобщи още, че решението да напусне клуба не е емоционално, а добре обмислено. “Това е! Решението ми е категорично. Съжалявам, че това, което говорихме лятото като амбиции и цели не се получи. Не упреквам никого. Такава е ситуацията, така се е случило”.  Въпреки, че напуска желанието на Румен Ненов е “Ботев”-Враца да се стабилизира. “Защото това е отбор със сериозна история и не заслужава да бъде в такава патова ситуация”. Румен Ненов напуска врачанския клуб, но ще продължи да се занимава с футбол. “Футболът е моя живот. Такава тръпка и такива емоции, каквито са във футбола на друго място няма”. 
Сериозни кадрови пробеми има тимът на “Ботев”-Враца преди домакинския мач срещу “Банско”. Въпреки това врачани излизат за трите точки, заяви старши-треньорът Тодор Гарев. Наставникът се надява в неделя да стане открит и интересен двубой, като крайният победител да е врачанският тим. Наставникът уточни, банскалии винаги са имали забележимо присъствие в първенството, но очаква неговите момчета да спечелят трите точки. “Сега започнаха малко трудно първенството с две или три поредни загуби, но след това стабилизираха представянето си. Имат и нов амбициозен треньорски екип. Не напразно в последните мачове те се изкачиха в класирането. Надявам се да се получи един оспорван двубой, в който ние да играем по-добре и да спечелим трите точки”, коментира Гарев. Трима футболисти са под въпрос за двубоя срещу “Банско”. Александър Киров и Владимир Байрев са с настинки, но от лекарския щаб на врачани правят всичко възможност да ги вдигнат на крака за мача. Със сигурност треньорът Тодор Гарев няма да може да разчита на Георги Пейчев. Младежкият национал пропуска двубоя, тъй като е с разтегнати връзки на глезена. “Освен кадровите проблеми имаме и финансови, но тази седмица кадровите се засилиха. Много е възможно Георги Пейчев да отпадне до края на полусезона. Имаме уверението на д-р Мишо Илиев, че ще се опитат поне за последните два кръга да е възстановен. Той е основен футболист и влизаше в квотата на юношите”, допълни старши-треньорът

Двубоят между “Ботев” и “Банско” ще се играе в неделя – 20 октомври от 16.00 часа на стадион “Христо Ботев” във Враца. 

НАП следи рискови стоки по границата

             
             Мониторинг на движението на рискови стоки на територията на България започва НАП от 1 януари 2014 г. За това ще отговаря бъдещата дирекция „Финансов контрол“. Работата на инспекторите в звеното ще е основно свързана с физически и документален контрол на стоки, представляващ висок фискален риск (най-често селскостопанска продукция, зърно, захар, месо и др. подобни). Работата ще се извършва в близост до граничните пунктове между България и Румъния и Гърция, както и във вътрешността на страната – в местата където транспортните средства ще бъдат разтоварвани под данъчен контрол. По външните за ЕС граници контролът ще се извършва, както и досега, от агенция Митници, допълват от НАП.
Данъчните ще следят как се движат стоките, дали се реализират на територията на България, изнасят ли се за трети страни и дали всички транзакции се отразяват коректно в счетоводните и финансови документи на превозвача, получателя и доставчика. Предвидена е възможността превозните средства да бъдат запечатвани и оборудвани с технически средства за GPS проследяване.
Контролът в близост до границите, както и този във вътрешността на страната, е предвидено да се осъществява 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.
От НАП уточняват, че в близката седмица ще бъде обявен подбор сред служителите на агенцията, които искат да работят в новата дирекция „Фискален контрол”. Служителите в дирекция „Фискален контрол“ ще бъдат назначени в рамките на сегашната численост на персонала на НАП.
 Юлия Грънчарова  

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

         “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че поради отстраняване на авария на ул. „Симеон“, днес 18.10.2013г се налага спиране на водоподаването до 14:00 часа в района между бул. „Васил Кънчов“, ул. „Борис Коцев“ и ул. „Симеон“.
       

ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774


Крими хроника

На 17.10.13г., на територията на с. Крушовица е проведена СПП по линия престъпления свързани с общоопасни средства.
 При претърсване в къща  собственост  на лицето лицето В.П./58г./, е намерена и иззета  пушка с патрони, без  съответното разрешително.
По случая е образувано БП.
В къщата на А.Г./50г./ е намерена самоделна пушка, без съответното разрешително. По случая е образувано дознание за престъпление по чл. 339, ал.1 НК.
След ОИМ и ПСД по сигнал за кражба на 7 куб.метра дърва и 50 дървени колци от сечище в землището на село Галатин,  е установено, че извършители са лицата: И.И./30г./, Р.И./28г./ и Б.Т./31г./, всичките от гр. Криводол.
На 17.10.2013г.,  в УП-Криводол е получено съобщение от жител на село Галатин, който заявил, че от къща  в селото, неизвестни лица са откраднали музикална уредба марка  LG,  машина за кафе, куфар за дрехи, прибори за хранене, дъска за рязане на хляб,  тенджера.
След ОИМ и ПСД е установено, че извършители на деянието са лицата: О.И./23г./ от с.Галатин и Н.С./32г./ от гр.София.
На 17.10.13г.,  в 00.30ч., след получен сигнал за ПТП, в с.Сираково е спрян за проверка лек автомобил „Рено”, управляван от Н.В./23г./ от с.Рогозен. Установено е,че  около 22.00ч. в с.Сираково,  неправоспособният водач е катастрофирал в необитаема сграда. Пробата за алкохол е положителна- 1,68 промила.
На 26.09.2013г., в РУП-Мездра е постъпил сигнал за кражба на SIM карта от домашния телефон на 81-годишен жител на село Оселна, вследствие на което е начислена сметка за проведени разговори в размер на 696 лв.   След ОИМ е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното лице М.К./26г./ от същото село.
На 17.10.2013г., в РУП Козлодуй е получено съобщение от жител на гр.Козлодуй, който заявил, че е  откраднат автомобила му „Сеат”, който бил паркиран  в гр.Козлодуй, ж.к.3. Образувано  е дознание.
След ОИМ за кражба на детска количка собственост на жител на  с. Рогозен, е установено, че кражбата  е извършена от 17-годишно момче от  село Добролево.
 След ОИМ за кражба на 830 лева от частен дом в село Селановци, извършена на 16.10.2013г. е установено,че извършители са криминално проявените лица:  Р.Б./18г./ и Ю.Д./23г./ от гр.Оряхово.
На 17.10.13г., в  15.35ч, в  РСПБЗН гр.Оряхово е получен сигнал за пожар в селскостопанска постройка в с.Лесковец. Изгорели са  80 квадратни метра покривна  конструкция и 150 бали сено. Огънят  е загасен от служители на РСПБЗН – Оряхово. Причини и щети- в процес на изясняване. Образувано  е дознание.

   Регионален говорител на МВР:
     Красимир Василев

                                                                          

четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Делегация от Серпухов пристигна на работно посещение във Враца

   Делегация от руския град Серпухов бе на работно посещение във Враца. Срещата е продължение на разменени визити между делегации от двата побратимени града  – в дните около 2 юни във Враца и през септември в Серпухов. Днес във Враца бяха кметът на Серпухов Павел Залесов и представители на най-големия местен строителен холдинг „Подолская жилищная инициатива” в гр. Подолск. Холдингът бе представляван от Юрий Алексеев. Основната тема на разговорите с кмета на Враца инж. Николай Иванов бе възможността за участие на врачански строители в мащабни жилищни и обществени проекти в гр. Серпухов. Подписан бе меморандум между двата града, чиято цел е да урежда сътрудничеството и да координира съвместните дейности между двете общини. В документа се предвижда обмен на специалисти в областта на проектирането и строителните дейности, създаване на нови работни места, разработване и реализиране на регионални и международни проекти с активното участие на врачански фирми. Община Враца се ангажира, при наличие на интерес за изграждането на обекти за хранително-вкусовата промишленост, да предостави преференциални условия в рамките на съществуващото национално законодателство.
„Предстои делегация от представители на врачански строителни фирми да посети град Серпухов, където да се запознае с конкретните проекти, да се изрази готовността за участие в тези от тях, за които нашите фирми разполагат с необходимия капацитет и да се проведат търговски преговори за сключване на споразумения. Така ще се даде възможност на врачанския строителен бизнес да участва в големи проекти извън граница” – коментира кметът инж. Николай Иванов.

 Даниела Хитова, гл. експерт „Връзки с обществеността”


ОТВОРЕНО ПИСМО към обществеността на град Враца

   Уважаеми съграждани, искам още веднъж да поднеса своите най-искрени съболезнования на семейството и близките по повод трагичната загуба на Николай Димитров.  Като родител съпреживявам безмерната им болка.
         Уважаеми съграждани,  като кмет на Враца, изпълнявайки правомощията, дадени ми от закона, проведох среща с ръководния екип на Областната дирекция на МВР – Враца и настоях да бъдат предприети мерки за въвеждане на засилен и ефективен контрол в питейните заведения в града. В случай, че се констатират закононарушения, своевременно да бъде задействана процедура за отнемане на лиценза им.
Ангажирам се да няма компромиси по отношение на удължаване на работното време на питейни заведения, които не отговарят на изискванията за сигурността и безопасността на нашите деца. Вярвам, че правосъдните органи ще излязат със справедливо решение, каквото очакваме в една европейска правова държава.

        
Инж. Николай Иванов

Кмет на Община Враца

Крими хроника

След ОИМ по сигнал за кражба на 100 лева е установено, е извършител е лицето С.П./58-годишна/ от село Згориград. Кражбата е извършена на 05.09.2013г., пред банкомат в гр. Враца. С.П. се възползва от невниманието на жена, която теглила пари от банкомата. 
На 25.09.2013г., в РУ”Полиция” - Враца е получено съобщение, че от сладкарница  в гр. Враца, неизвестно лице откраднало дамска чанта на служител в заведението. В чантата имало 800 лева, лична карта, 2  дебитни карти,  ключове и други лични вещи. След ОИМ и ПСД е установено, че извършител на деянието е Р.К./48г./ от гр. Враца, криминално проявен за грабеж и кражби.
След ОИМ за кражба на 1240 лв., златен ланец и 2 мобилни телефона, извършена на  01.09.13г. от къща  в село Галиче  е установено, че извършител е 15-годишно момче от същото село.
След ОИМ за кражба на газова бутилка с вместимост 25 литра и ъглошлайф, извършена на  10.09.13г. от къща  в село  Търнава, е установено, че извършител е лицето И.И./36г./ от същото село.
         На 16.10.2013г., в 23:55ч. в РУП Козлодуй е получено съобщение за пожар в частна постройка в с.Хайредин. Изгоряла е цялата покривна конструкция, дървено легло, маса, дървени прозорци и 5 дървени врати, 200  бали с люцерна и 100 бали със слама, складирани в едно от помещенията  След ОИМ и ПСД е установено, че извършител на престъплението е Д.Г./41г./ от с.Хайредин, криминално проявен и  осъждан, който нощува в постройката. Пожарът е предизвикан от запалена от него свещ, с която осветявал помещението.
На територията на РУП-Роман е проведена специализирана полицейска операция.  На Кооперативен пазар-Роман, при проверка на лицето К.А./36г./ от с. Буковлък е установено, че същото продава нарязан /насипен/ тютюн без  акцизен бандерол.

17.10.2013г.                                    Регионален говорител на МВР:
          гр. Враца                                                /Красимир Василев/
                                                                         


С Ъ О Б Щ Е Н И Е

          “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че днес, 17.10.2013г се налага спиране на водоподаването в следните райони:
         1. Поради отстраняване на авария в района на Стария пазар и Промишлена зона в гр. Враца - до 13:00 часа;
         2. Поради причинена авария на ул. „Райна Княгиня“ от фирма, извършваща строителни дейности по Проекта за водния цикъл на гр. Враца, водоподаването в кв. „Медковец“ ще е спряно, докато фирмата отстрани аварията.
         3. Поради ежедневно възникващите аварии в ж.к. „Дъбника“, се налага монтиране на съоръжение за регулиране на налягането. Това налага водоподаването в ж.к. „Дъбника“, ж.к. „Сениче“, кв. „Кулата“, с. „Нефела“ и Ученическия комплекс  да бъде спряно от 13:00 до 17:00 часа.


ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774



сряда, 16 октомври 2013 г.

НОЩ НА ПРИЛЕПИТЕ


Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца се включва в отбелязването на Европейската нощ на прилепите.  
На 17 октомври експерти от инспекцията и учениците от XI клас на Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство – Враца ще проведат интерактивни игри за жизнения цикъл на прилепите.Участниците трябва да покажат познания за прилепите и ще получат специални значки.
По инициатива на еко-клуба към училището са изработени и специални къщички за прилепи.
 Пресцентър РИОСВ - Враца

Излезе сборник „Рилският чудотворец и Бистрешкият манастир „Св. Иван Пусти”


Издание на Регионална библиотека „Христо Ботев” и Регионално краеведско дружество с финансовата подкрепа на Община Враца – фонд „Култура”. Автор на текста е Калина Тодорова, с фотографиите на Васко Врачовски, Петър Петров, Боян Пищиков и худ. оформление на Станислав Стаменов, лит. редактор – Бойка Лозанска. Включени са 42 автентични разказа за св. Иван Рилски, Бистрешкия, Мътнишкия, Лопушанския, Германския и Куриловския  манастир.

Бистрешката света обител, разположена във Врачанския балкан е един от най-интересните и в същото време най-малко изследвани културно-исторически паметник с национално значение от Врачанския край. В периода 2010-2012 г.  екип от експерти осъществи поредица от теренни проучвания на обителта. Обобщените резултати от проучването, придружено с автентичните записи на над 50 информатори са систематизирани в настоящия сборник. В изданието са включени нови разработки и непубликувани материали, свързани с култа към най-тачения български светец св. Иван Рилски в Северозападна България, фотографии от началото на века на храма и Постницата, както и фотоси на реставрираните скални фрески от Голямата пещера. Придружено е с анотации и изборен паралелен текст на английски език. Издаването на сборника е и финализиране на втория етап от кампанията за изучаване, възстановяване и популяризиране на Бистрешкия манастир на Регионална библиотека и Регионално краеведско дружество- Враца.
Записаният от нас цикъл легенди, предания и разкази от културното пространство на Бистрешкия манастир „Св. Иван Рилски (Пусти) – Касинец” е представен в настоящата разработка в контекста на фолклорната традиция, посветена на Рилския чудотворец като част от живия култ към него, а самият манастир – като част от своеобразна културна мрежа (също посветена на светеца), където опорни точки са християнските светилища, но в която влизат и всички свети места, свързани с народните вярвания и местни култове, съхранили предхристиянски представи, образи и митологични мотиви. В този смисъл нашият труд може да бъде определен и като начало на едно цялостно изучаване на паметта за св. Иван Рилски в Северозападна България и на Бистрешката света обител – център на този процес във Врачанския край.
            Събраните наративи могат най-общо да бъдат обединени около водещите мотиви, сюжети и легендарни персонажи по следния начин: Пребиваването и чудесата на  св. Иван в Постницата на Бистрешкия манастир; Бягството в Рила; Произхода на манастира „Иван Пусти”; Именуването на манастирите „Св. Иван Пусти” край Враца и на Рилския манастир „Св. Иван Рилски”; Царските съкровища (монетарницата на Иван Шишман). По-обстойно внимание е отделено на текстовете, в които Бистрешкият манастир е представен като „образ и подобие” на Рилския. В разказите се съдържат и ценни сведения за един недокументиран период от съществуването на манастира край Враца – от 1944 г. до края на ХХ в. На практика е проследен „другият живот на манастира” (освен като туристическа и художествена ценност) – като място, дълбоко и трайно свързано с духовния живот на местните. Друга тема е тази за „лековитата вода” в Голямата пещера – традиционните методи за водолечение и климатолечение, практикувани на територията на обителта.
Народният сказ за св. Иван и неговата обител край Враца е изграден върху взаимното преминаване и преплитане на чисто личната история и историята, носеща отговор на общочовешки търсения, взаимопроникването на националното и универсалното, напластявания на религиозни култове и вярвания на различни общества и култури, обитавали от дълбока древност земите около Врачанската планина.
Главен герой в легендите е свети Иван (Пусти, Рилски) – чудотворец, маг и лечител, а чудото е доказателство за неговите свръхчовешки, висши качества и действителната връзка на постника-пустинник с Оня свят и Бога. В резултат на чудото и пребиваването тук на светията тези качества придобива и мястото. Нашите информатори „изнасят” на преден план характерни белези и дадености, доближаващи Рилския чудотворец до митичния чудотворец и повелител на жива и нежива природа, познат в предхристиянските вярвания с различни имена и роли. Св. Иван присъства в съвременната фолклорна традиция с образ, дълбоко вплетен в народната митология – като наследник на древни божества и в същото време като изключително индивидуален, „единствен и незаменим” в сърцата на българите. Може би именно в това се крие и тайната на култа към него по тези земи – съчетаването на стародавно наследство с възрожденските идеи за „небесен баща” на осиротелия във векове на робство народ. Образът му се нарежда до древните мъдреци и лечители, но в началото на ХХ-и в. го отриваме върху стените на  храма на заветния Царев връх в едно с героите освободители от българския национален пантеон; век по-късно той е сред първите духовни водачи на нацията като най-обичан учител и наставник на всеки, позовал чудото на живота чрез вяра.
В представения от нас цикъл с легенди, предания и разкази се налага знанието и усещането на хората от съседните на манастира „Св. Иван Пусти” селища за обителта като за място близко, свое, родно. В техните представи той далеч не е онова студено и чуждо, сковано от схоластика здание, а обичано и познато кътче, където като деца играели, по-сетне – като пастирчета се отбивали да се напият с изворна вода и да си побъбрят с пазача или някой от монасите, а по празници се събирали с близки и рода от съседните села, за да „отговеят” заедно и заедно да посрещнат светлите дни. На Богородица и на големите християнски празници отивали млади и стари с почит и вяра. Изпълнявали и църковните, и народните обреди и обичаи. Но манастирът е и място, където младите се харесвали и залюбвали, „кръстосвали се” моми и ергени от различните села. През 30-те години той вече е популярно в околността със своите природни дадености „райско кътче”, които го правят предпочитано за отмора и почивка, а пътят до него – любим маршрут на туристи и пещерняци чак до наши дни. С манастира са свързани делниците и празниците на местните поколения наред. Тук и по „комунистическо” кръщават децата си и ги харизват, берат билки „за здраве” на хора и стока, молят се в трудни дни или пък търсят спасение от тегоби и „лош късмет”. В разказите манастирът, заедно с близкия Мътнишки, присъства и с голямото си стопанство и колоритните стопани. Те хем се грижат за Божиите дела, хем за плодородната земя, което е висша добродетел в представите на българския селянин, свързано с почитта към земята-майка и хляба. Така постепенно у слушателя на тези пасажи от разказите се поражда представата, внушението за мястото като за райско кътче на земята – Божие, чисто, изпълнено с благодат – свещен извор, треви и дървета, преродили от плод, обработена земя със златни жита, зеленчукови градини, обори и тучни ливади, пълни със стада животни. И съвсем разбираемо за периодите на „запустване” на обителта всички говорят с голяма болка. Най-емоционални се оказват разказите, в които хората си спомнят своето детство, пряко свързано с манастира или разказват за „онези” курбани на Голяма Богородица от тяхната младост, когато „светъ беше друг”. Много от тях завършват със сълзи на носталгия и умиление, други пък с послания въпрос към своите наследници. Във всички обаче прозира грижата за съхраняване на обителта, но и на заобикалящата я природа – да не пресъхва водата на светия извор – и в буквалния, и в преносния смисъл.


 


Резерват "Врачански карст" отпразнува своята 30 - годишнина


Регионалната инспекция по околната среда и водите отбеляза 30-годишнината на резерват “Врачански карст” с хепънинг. Празникът се проведе на 15 октомври 2013 г. на централния площад “Христо Ботев” в областния град.
Изпълняващият длъжността директор на РИОСВ – Враца инж. Христо Христов откри празничното мероприятие и призова врачани за по-отговорно отношение към уникалната природа на Резервата.
Официални гости на празника бяха Юлия Велчева и Еленко Стоянов от дирекция "Кохезионна политика за околна среда" на МОСВ, зам.-областният управител на област Враца г-н Иван Даков, инж. Ивайло Ангелов – директор ТП ДГС - Враца, представители на община Враца и кметове на населените места в границите, на които попада резерват "Врачански карст". Поздравителни адреси бяха поднесени от областния управител на Област Враца инж.Венислав Василев и инж.Николай Ненчев – директор на ДПП “Врачански Балкан”. На събитието присъстваха и стотици гости и граждани на Враца, които имаха възможност да научат повече за Резервата и неговата ценност в изградената за целта информационната шатра.
За най-малките беше отворила врати творческа работилница, където изработваха от различни материали фигури на животни и растения. Аниматори, символизиращи дърво и скала, слезли от Резервата в града, приканваха всички да се присъединят и участват активно във веселбата. Ансамбъл за народни песни и танци и талантливите ученици от паралелката по поп и джаз пеене към СОУ „Отец Паисйи“, гр.Враца поставиха началото на тържеството. Сцената разтърсиха с динамични ритми децата модерен балет „Вива“ с ръководител Нина Димитрова.
В чест на 30-годишнината от обявяването на резерват „Врачански карст” пя любимецът на публиката Рафи Бохосян. Чрез забавление и игри организаторите се постараха присъстващите да научат повече за Резервата и неговата ценност. Най-любознателните си тръгнаха с подаръци, от организираната викторина.

Инициативата е част от дейностите по проект „Дейности по устойчиво управление на резерват „Врачански карст” – изключителна държавна собственост, попадащ в териториалния обхват на РИОСВ-гр. Враца”, с номер:  DIR-5113325-17-115, одобрен със Заповед № РД-529/02.07.2012г на МОСВ, по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG161PO005/11/3/3.2/05/26 „Изпълнение на дейности за устройство и управление на национални паркове и резервати" , приоритетна ос 3:„Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие". Финансира се от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013”. 

Тежка авария изключи светофар


         Тежка авария стана причина да спре работата на светофара на крайречния булевард във Враца. Екип от „БКС”, които отговарят за поддръжката  на тези съоръжения, е констатирал повреда на захранващия кабел. Отстраняването на аварията ще отнеме няколко дни, така че светофарът ще започне да работи отново най-късно в понеделник.

Вандали разрушиха беседка


         Само два дни врачани се радваха на нова придобивка в парка на спортния комплекс „Христо Ботев”. Беседката бе монтирана от служители на общинската администрация в петък. В неделя съоръжението, поставено за приятен отдих на гражданите, бе разрушено до основи, така че възстановяването му е невъзможно. Вандалският акт, за съжаление, е един от многото, на които сме свидетели в нашия град. Непрекъснато виждаме счупени новите пейки и уличните глобуси, изкъртват се кошчета за смет и пътни знаци. Обръщаме се към всички врачани – въпреки финансовата криза, общинското ръководство успя да задели средства за облагородяването и озеленяването на градската среда. Нека пазим това, което сме изградили с общи усилия, за да изглежда градът ни приятно място за живеене.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

НАП уведомява клиентите си за движенията по данъчно-осигурителната им сметка



 Юлия Грънчарова                
                    

            НАП уведомява с имейл своите клиенти за всички плащания, които постъпват по тяхната данъчно-осигурителна сметка. С новата електронна услуга на приходната агенция се дава възможност  клиентите й да получават по-пълна информация за функционирането на единната сметка, като проследяват всички плащания, които правят за данъци и осигурителни вноски. Е-услугата е напълно безплатна, а от пускането й до сега са изпратени общо 272 000 електронни съобщения.
            Услугата предвижда имейли да получават всички физически и юридически лица, които ползват електронните услуги на НАП с електронен подпис и имат достъп до данъчно-осигурителна информация. Новата е-услуга могат да ползват и тези, които имат персонален идентификационен код (ПИК) и са посочили е-адрес за кореспонденция.
Притежателите на ПИК не само получават съобщения за направените от тях плащания, но могат да направят и електронна справка в сайта на НАП за всичките си задължения и плащания. Освен дълговете за данъци и осигурителни вноски, електронната услуга дава достъп и до информация за неплатени глоби и санкции, наложени от различни държавни органи и изпратени за принудително събиране от НАП, допълват от приходното ведомство.
Повече информация за плащането на данъци и осигурителни вноски, процедурите за издаване на ПИК и отписване на задължение може да се получи на  информационния телефон на НАП  0700 18 700 на цената на стандартен телефонен разговор.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е


                             
    “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че днес, 16.10.2013г, поради отстраняване на авария на бул. „Васил Кънчов“ №80, водоподаването ще бъде спряно до 15:00 часа в района, разположен между бул. „Демокрация“, ул.“Екз. Йосиф“, ул. „Спортна“ и бул. „Васил Кънчов“ в гр. Враца.


ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774



вторник, 15 октомври 2013 г.

Крими хроника


На 15.10.2013г., при претърсване в частен имот в село  Краводер, полицейските служители са намерили и иззели  мотоциклет „Априлия”, без регистрационни табели и със заличен идентификационен номер на рамата. Образувано  е дознание.
B 04.20ч.  в РУП- Мездра е получено съобщение  от служител на мобилен оператор, че е задействана аларма на междуселищен съобщителен кабел по трасето гр.Мездра – с.Върбешница. При извършения от полицейски служители обход на трасето, в землището на с. Върбешница  са установени 6 изкопа в земята, от които  е изтеглен съобщителен кабел.  Образувано   е дознание.
B 04.30ч. в РУП Мездра е получено съобщение от жител на гр.Мездра, който заявил, че е видял мъж, който срязал гумите  и увредил предното стъкло на автомобила му. Изпратеният на мястото полицейски патрул е задържал лицето Я.П./ 53г./ гр.Мездра.  В мъжа  е  намерен нож. Образувано  е  БП.
На територията на РУП „АЕЦ Козлодуй„ е проведена специализирана полицейска проверка с цел:  спазване на ЗДвП от водачите на МПС на територията на РУП „АЕЦ-Козлодуй”. Констатирани са 2 нарушения.
B РУП-Оряхово е постъпил сигнал от жител на гр. Оряхово, който заявил, че неизвестно лице е откраднало мобилния му телефон. След ОИМ е установено , че извършители на кражбата са лицата: К.Б./51г./ и М.В./21г./ от гр.Оряхово.


    Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

Общо събрание свиква сдружението с нестопанска цел Професионален общински футболен клуб „Ботев“-Враца

. То ще се проведе на 22 ноември от 10.30 часа в сградата на стадион „Христо Ботев”. 7 точки за обсъждане са включени в дневния ред. На събранието ще бъдат заличени членове на Общото събрание и ще бъдат приети нови такива. Ще бъдат направени и промени в Управителния съвет на клуба. Ще бъдат обсъдени спортно-технически и финансови проблеми на Сдружението. “При липса на кворум събранието ще се отложи с един час по-късно на същото място и при същия дневен ред и може да се проведе, колкото и членове да се явят“, уточняват от клубното ръководство.  


В НАП разсрочват данъци и осигуровки на фирми с дългове


 Юлия Грънчарова                

Всяка фирма, която изпитва временни финансови затруднения и чиито банкови сметки са запорирани от НАП, може да поиска от приходната администрация да й бъде разрешено да плаща дълговете си  на части с издаването на разрешение за неотложно плащане. Процедурата включва отправяне на писмено искане до публичния изпълнител, който може да определи процент от постъпленията по банковите сметки на длъжника да се удържат за плащането на задължения към бюджета, а част от средствата да продължат да се използват за неотложни плащания по договори, свързани с основната им дейност, като например плащания към доставчици, за заплати на персонала и др. подобни. Задължителни условия за разрешаване на неотложно плащане са сумите да са дължими по договори, свързани с основната дейност на длъжника и възможността забавянето или неплащането на тези суми  да доведе до тежки стопански последици за длъжника. Най-често държавата в лицето на НАП задържа  между 20 и 30% от всички постъпления по банковата сметка на фирмата, получила разрешение за неотложно плащане, допълват още от приходната агенция. Възможно е да се договори и месечна сума, която да се отчислява от банковата сметка на длъжника.
За да получи възможност да плаща на части, длъжникът трябва да представи и банкови извлечения за доказване на паричните потоци; прогноза за очакваните приходи и разходи за периода, за който се иска разрешението, както и обезпечение на целия си дълг, заедно с изтеклите лихви. Най-често за дообезпечение на публичното вземане служат превозни средства, машини, оборудване, недвижими имоти.
Обикновено разрешенията за неотложни плащания се издават за период от един до 3 месеца, но няма пречка да бъдат продължени, ако длъжникът спазва договорените условия. Процедурата по издаване на разрешение обикновено трае не повече от 7 дни.
За последните 6 месеца от разрешения за неотложни плащания са се възползвали над 6000 фирми, за чиито дългове за близо 450 млн. лв. са постигнати споразумения за плащането им на части.
В офис Враца от началото на годината са проведени над 300 срещи на публични изпълнители със задължени лица, в резултат на което са постигнати споразумения за плащане на части и са дадени 250 разрешения за неотложни плащания.

„Този вид разсрочване е от полза и за държавата, и за фирмите. НАП няма интерес да продаде имуществото на длъжника, защото фалитът ще доведе до това да няма кой да плаща данъци догодина. По-добре е да се намери начин дългът да се внася, макар и на части ”, каза изпълнителния директор на НАП Бойко Атанасов във връзка с използвания подход. 

Съобщение

В иК ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че в момента се отстранява авария на главен водопровод на ул. "Леонова", поради което до 17:00 часа водоподаването ще бъде спряно в Централната градска част на Враца.

понеделник, 14 октомври 2013 г.

Първата краеведска разходка през новата учебна година бе на тема „Стара Враца”. Ученици от  СИП „История” на СОУ „Козма Тричков” с ръководител Светла Димитрова проведоха своята познавателна експедиция в миналото чрез фотодокумента. …За това колко може „да ни разкаже” една обикновена фотография от времето, когато не сме били родени или няколко красиво написани изречения на гърба на стара пощенска картичка, за черно-белите албуми със забележителности от града и за това как са се променили емблематични сгради, площади, улици…  Историята може да бъде творчество, а опознаването на родния край – предизвикателство.

Традиционно краеведските разходки на Регионална библиотека „Хр. Ботев” – гр. Враца, част от Патриотичната програма на Общината, стартират в началото на всяка учебна година и целят да са в помощ на историци, географи и литератори по интересен и занимателен начин да приобщят младите към традициите и ценностите на родния град.

Гласувайте за неолитната дама Тодорка


В момента тече втори, финален тур от битката за най-значимо археологическо откритие на България. В онлайн референдума на "Чудесата на България" се състезават 20 уникални находки. Сред тях е откритието на археолога Георги Ганецовски от музея във Враца – неолитната дама Тодорка. В първия етап на гласуването тя дълго време държа 8-мо място, но в крайна сметка завърши на 10-то. Сега не е в челната десятка, вероятно защото врачани не знаят за втория етап от гласуването. Така наречената неолитна Тодорка е представителка на първата земеделска цивилизация у нас. Останките й са отрити край врачанското село Оходен през 2004 година. В следващите години от проучването на праисторическото селище са открити още три скелета от тази епоха. Прави впечатление, че битката в първия етап на референдума спечели Крумчо от Кар дере. Става дума за скелет на момче от неолита. Находката получи най-много гласове не защото е по-ценна от нашата Тодорка, а благодарение на това, че жителите на Димитровград се оказаха много активни при гласуването
Редно е сега и врачани да подкрепят единствената номинирана находка от нашия край. Гласуването във втория финален етап на онлайн референдума ще продължи до края на октомври. Най-значимото откритие ще бъде обявено на суперцеремония в началото на ноември. Находките от първата десятка пък ще получат финансова подкрепа от държавата.
Всеки, който иска да гласува може да го прави всеки ден по веднъж на www.bgchudesa.com.
Участниците:
Неолитният човек от с. Крум
Златото на гетите от Омуртагова могила
Провадия - Солницата
Цари мали град край Белчин
Долината на тракийските царе
Глухите камъни
Колесницата от Караново
Тракийският некропол под Струма
Перперикон
Неолитната дама Тодорка
Храмът на Кибела в Балчик
Античната куполна гробница в Поморие
Татул
Александровска гробница
Мощите на Йоан Кръстител
Дворцовата църква на цар Симеон
Термите на Деултум
Находките в центъра на София
Храмовете на одрисите в Старосел
Най-ранният хански дворец в Плиска


Съобщение


„Водоснабдяване и Канализация“ ООД гр. Враца уведомява потребителите живеещи в блокове от № 1 до № 7 в ж.к. „Дъбника“, че спирането на водоподаването в този район през последния месец се дължи на ежедневно възникващи  аварии на силно амортизирания стар етернитов водопровод. Той е предвиден за подмяна по Проекта за водния цикъл на гр. Враца. За да не се нарушат параметрите по проекта, водоснабдителното дружество няма право да го подмени изцяло, а само да отстранява възникнали аварии по него, както и по други водопроводи в това състояние.
      ВиК Враца уверява всички свои потребители, че прави всичко необходимо да отстранява бързо и в максимално кратки срокове ежедневно възникващите аварии.


         “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че днес, 15.10.2013г, поради отстраняване на авария, причинена от строителни дейности на фирмите, работещи по проекта за водния цикъл на гр. Враца,  водоподаването ще бъде спряно до 15:00 часа в ж.к. „Медковец“ в гр. Враца. 

Ученици опознават историческите места във Враца




         Десет исторически и културни обекта във Враца са включени в интерактивна игра, в която ще участват ученици от града. Играта носи името „Експедиция Враца”, организира се от Община Враца и Регионалния исторически музей и е част от Програмата за патриотично възпитание. Своето желание да опознаят града са заявили отбори от шест училища във Враца и един от с. Баница. Състезателите ще трябва да отговарят на загадки, чийто правилен отговор ще е историческо място в града, до което ще трябва да стигнат, за да получат стикер. Стикерите се събират и се поставят върху карта. За тези, които най-бързо обиколят емблематичните за града места, е предвидена специална награда. Интерактивната игра ще стартира в 14 ч. във вторник (15 октомври) от площад „Христо Ботев”.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


Крими хроника


На 13.10.2013г., за времето от 10:00ч. до 17:00ч., служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД на МВР- Враца, съвместно със служители на РУП-Мездра, извършиха специализирани полицейски проверки с цел: противодействие на престъпността при добива и транспортирането на дървен материал; търговията и измамите със зърно; опазването на селскостопанската продукция; транспортирането, съхранението и разпространението на акцизни стоки без български акцизен бандерол и незаконния превоз на живи животни. На главен път Е79, КПП- Ребърково са спрени и проверени 6 товарни МПС. При проверка на товарен автомобил „Мерцедес”, с водач А.Ц./42г./ от гр. Враца, е констатирано наличието на акцизни стоки / 3 000 кутии цигари/, без български акцизен бандерол от марките „TORRO” и „VELVET”.  По случая е образувано бързо производство.
В 09.00ч. в гр.Враца е спрян за проверка  лек автомобил „Мазда”, управляван от Х.Ц./38г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол е положителна-  1,21 промила.
В РУП-Б.Слатина е получено съобщение, че на 12/13.10.13г., от телефонни шахти  на улици в гр. Бяла Слатина, неизвестно лице  е извършило кражба на 350м. телефонен кабел на стойност около 8 500лв. Образувано  е дознание.
На 14.10.2013г., в 00.40ч. в гр.Мездра, при проверка на лек автомобил ”Опел”, с водач П.П./44г./ от гр. Роман е установено, че водача шофира след употреба на алкохол-  1,54 промила.
За времето от 07.10. до 13.10.2013г., на територията на РУ”Полиция” - Мездра е проведена комплексна специализирана полицейска операция.  По време на СПО няма настъпили ПТП с убити и ранени граждани. Проверени са 72 лица, 49 МПС, 12 питейни заведения. Констатирани са 62 нарушения ,за които са съставени  10 акта и 37 фиша по ЗДВП,  9 акта по ЗБЛД, 2  акта по НОбС-Мездра,   1 акт по КЗ. Образувани са 2 досъдебни производства.
На 13.10.2013г.,  в 18.40.ч. в гр. Козлодуй  е спрян за проверка  товарен автомобил „Рено”, управляван от неправоспособен водач-Л.В./38г./  от с. Крушовица. Пробата за алкохол е положителна- 1,67 промила.
За времето от 07.10.2013г. до 13.10.2013г., на територията на РУП - Козлодуй е проведена  комплексна СПО с цел:   предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал, опазване на на селскостопанска продукция, превоза на живи животни и продукти от животински произход. с цел. Проверка на дискотеки, барове, ресторанти, интернет клубове, в които има данни за посещение от деца, търговски обекти извършващи търговска дейност с акцизни стоки. Проверени са 24 МПС, 171 лица.  Констатирани са 25 нарушения.  Съставени са 9 акта по ЗДвП, 12 фиш по ЗДвП , 3 акт по ЗБЛД,  1 акт по КЗ. Образувани са  3 досъдебни производства.
На 13.10.2013 год., в   17:00ч. в РУП-Оряхово е получил съобщение от 53-годишен мъж от с.Селановци , който  заявил, че две непознати лица го нападнали на улица  в селото и след като му нанесени удари, отнели от него  мъжка чанта , в която имало 20 лева и два мобилни телефона. След  проведените ОИМ и ПСД е установено, че извършители на грабежа са лицата: И.И./35г./ и М.П./38-годишна/ от село Селановци.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


С Ъ О Б Щ Е Н И Е


“Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че днес, 14.10.2013г, поради отстраняване на авария, водоподаването ще бъде спряно до 15:00 часа в следните райони в гр. Враца:

• блокове от № 1 до № 7 в ж.к. „Дъбника“;

• зоната между бул. „Мито Орозов“, ул. „Хр. Ботев“ и ул. „Симеон“



ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:

080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/

ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774