Бисквитки

събота, 16 декември 2017 г.

Кметът Калин Каменов присъства на концерт на Симфониета - Враца, със солист “Българският Паганини”


            Кметът на Община Враца Калин Каменов присъства на празничния концерт на Симфониета Враца, който се проведе в Ритуалната зала. Специален гост на събитието бе световноизвестният музикант – Павел Минев, известен с прозвището си „Българският Паганини“, а диригент на концерта – Христо Павлов.
            Музикалният спектакъл представи на публиката произведения от вечните класици – Паганини, Гершуин, Рахманинов, Виотан и Чайковски.
             



Стотици жители и гости на Враца се включиха в първия в историята на града Празник на местните вина, ракии и мезета



Стотици жители и гости на Враца дойдоха на площад „Христо Ботев“ и се веселиха на първия в историята на града Празник на местните вина, ракии и мезета. Силният вятър не спря и участниците в кулинарната надпревара, които часове преди старта на Празника започнаха да носят своите пенливи вина и атрактивни мезета.
Празникът бе открит от кмета Калин Каменов, който приветства всички присъстващи и участници в надпреварата.
„На празника ще изберем Цар на виното, цар на ракията и майстор на мезетата. Целта е да има конкуренция, да се правят все по-добри продукти и по този начин да популяризираме Враца като културна дестинация. Забавлявайте се, опитвайте и се надявам празникът да се превърне в традиционен. Честит празник на всички!“, каза Каменов и допълни, че победителите ще получат традиционни български награди – еленски бут, бъклица със специална селекция ракия „Врачанска теменуга“ и вино от сорта „Врачански мискет“.
В четири категории бяха разделени продуктите и изделията в празника: бяло вино, червено вино, ракия и мезета. Две комисии оценяваха пивките и кулинарни шедьоври. Комисията, която журираше вината и ракиите бе в състав: председател – Цветанка – енолог, инж. Технолог, Николай Йончев – винопроизводител, Тихомир Костадинов – винопроизводител и Хрисим Чучков – ресторантьор. Втората комисия бе за мезетата, в чийто състав влизаха – председател – Юлия Кръстева – инж. технолог, Христо Марински - инж. технолог, Димитринка Тодорова - учител и Иво Милков – ресторантьор.
Над 70 бяха всички продукти и изделия, които се включиха в кулинарната надпревара.
Състезанието беше изключително оспорвано и докато журито дегустираше, на подредените маси, доказани врачани - кулинари, разрязваха печени прасенца и традиционни мезета.
В категория „Мезета“, третото място бе отредено на фирма „Млечен рай“, която представи млечни деликатеси, второто място бе за Емилия Георгиева, която впечатли журито с биволско мезе, а на първо място бе класирана сланината на Владимир Тодоров. Победителите бяха наградени от кмета Калин Каменов.
Празникът продължи с обвяване на призовите места в категория „Бели вина“. Третото място грабна виното на Иван Андреев, след него се нареди напитката на Тихомир Тошев, на първо място и със 7 килограмов еленския бут си тръгна Иван Тодоров. Наградите бяха връчени от заместник-кмета Петя Долапчиева.
Най-голяма конкуренция имаше сред червените вина. Безпристрастното жури подреди на трето място да бъде виното на Тони Коцев, второ място отиде при Александър Александров, а първото място спечели червеният еликсир на Димитър Иванов. Победителите получиха наградите си от секретаря на Община Враца – Нина Дакева.
В категория „Ракии“ на трето място бе класирана огнената напитка на Марин Цветков, след него се нареди Димитър Александров и първото място грабна ракията на Венчо Петков.
За празничното настроение се погрижи Духовият оркестър при НЧ „Развитие 1969“. Кръшни хора се извиха на площад „Христо Ботев“ във Враца, където само за два часа се смени метеорологичната прогноза няколко пъти и дори пъстра дъга озари небето над града.








петък, 15 декември 2017 г.

Премиера на врачанския театър

Премиерата на "Летене" е на 19 и 20 декември

Участват:
Теодор Софрониев, Георги Грозев, Емона Илиева, Венета Иванова, 
Виктор Ганчев, Красан Ханджиев, Стефани Ивайло, Ина Георгиева

Превод: Добринка Стефанова
Режисьор: проф. Възкресия Вихърова
Сценограф: арх. Зарко Узунов
Хореограф: Росен Михайлов
Асистент на режисьора: Дарина Стоименова /студнт НБУ/


Няколко думи за пиесата:
Авторът на „ЛЕТЕНЕ“ е един от най-провокативните съвременни руски драматурзи и писатели.
За основа на тази пиеса, Оля Мухина е използвала над 15 документални интервюта с млади хора, жители на Москва и работещи в сферата на публичните медии. Така оформя разказ за шест „телевизионери“, работещи за младежки телевизионен канал ВСН, за едно новопристигнало от Далечния изток момиче и един сержант, участвал във войната в Афганистан.
Съдбите на тези 8 млади хора се преплитат в поредица от случки, любовни авантюри и действия на границата с нарушения на закона.
Младежите упорито търсят отговори на важни житейски въпроси като: Кои сме ние? От къде идваме? И главно: Какво е любовта?
През цялото време те настойчиво припомнят на себе си и на зрителя отговора, че

четвъртък, 14 декември 2017 г.

Спряно водоподаване

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, утре 15.12.2017г. водоподаването ще бъде спряно от 09:00ч до 17:00ч в района на кв.Медковец.

НАП ще излъчва в интернет семинара „Данъци и осигуряване 2018“



Национална агенция за приходите организира семинар, свързан с промените в данъчното и осигурително законодателство, които ще влязат в сила от 1 януари 2018 г. Семинарът ще се излъчва на живо на 15 декември (петък) от 10 до 16,00 ч.  в канала на приходната агенция в YouTube на адрес https://www.youtube.com/user/NRAChannel/live. Запис от семинара ще бъде публикуван в официалния канал на НАП в YouTube.
Ще бъдат представени най-новите законодателни решения в областта на данъчното законодателство и практиката по прилагането му, особеностите на автоматичния обмен на отчети по държави и перспективите пред електронните услуги на НАП.
В събитието участие ще вземат Милена Кръстанова, заместник-изпълнителен директор на НАП, Росен Иванов, директор на дирекция „Данъчно осигурителна методология“, водещи експерти по преки и косвени данъци и осигуряване и Росен Бъчваров, директор на дирекция „Комуникации и протокол“ в НАП.


Броени дни до първата награда в 
Лотария с касови бележки 2
НАП дава игрова конзола с две безплатни игри на късметлията
Броени дни остават до тегленето на първата седмична награда от второто издание на Лотарията с касови бележки на НАП.  Късметлията ще стане ясен на 18 декември в сутрешния блок на bTV между 8,30 и 9,00 ч. Той, както и следващите трима седмични победители, ще се радват на чисто нова игрова конзола с две безплатни игри към нея.
До сега за участие във втората част на популярната игра на данъчните, са регистрирани над 3 млн. фискални бонове на обща стойност 50 млн. лв. Над 160 000 от вече регистрираните бележки са от ПОС терминал. Средно всеки потребител в Лотарията се е отчел в играта с по 145 касови бележки. Фискалният бон с най-висока стойност е записан от потребител от Варна, като участници от Силистра, Сливен, Пазарджик и София са регистрирали касови бележки на стойност над 9000 лв.
Статистиката на Лотарията сочи, че 55% от потребителите са мъже. Близо 10% от регистриращите касови бележки имат интереси в областта на спорта, а 3 на сто посещават готварски форуми и рубрики и се интересуват от хранене и напитки.
Тази година късметлиите ще бъдат обявявани не само на официалния интернет сайт на Лотарията – kasovbon.bg, но и на специално създадената във Facebook страница https://www.facebook.com/kasovbon/. В социалната мрежа потребителите могат да следят последните новини около играта и да задават своите въпроси.
Голямата награда в тазгодишното издание на Лотарията е 50 000 лв. 2000 лв. ще дават данъчните всеки месец на един щастливец, регистрирал печеливша касова бележка. Всяка седмица някой ще печели и предметна награда на стойност приблизително 1000 лв. Двойно по-голям шанс за спечелване на награда имат участниците, които са плащали с банкова карта и, освен касовата си бележка, са запазили и регистрирали бележката от ПОС терминала.
В данъчната лотария имат право да участват всички български граждани, които са навършили 14 години и регистрират фискалните си бонове в интернет, на специално създадения за целта сайт – www.kasovbon.bg. Както и през миналата година, данните, които трябва да бъдат въведени за участие, са стойността на покупката, датата и часа, в който е издадена касовата бележка. Няма ограничения за минимална или максимална стойност на покупките, допълват от НАП.



Мая Динчева

Тел: 092 6684112