Бисквитки

събота, 14 март 2020 г.

Мерки за епидемията



Областният оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ и Съветът за медицинско осигуряване към него, действащи на територията на област Враца, в изпълнение на Заповед РД-01-124/13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването приема и публикува за сведение и изпълнение противоепидемични мерки.
Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведения за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски обекти, неупоменати по-горе продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. 
Кметовете на общини създават оперативни екипи, включващи представители на общинската администрация, РЗИ и РУ на МВР за връчване Заповед РД-01-124/13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването на собствениците на търговски обекти в срок до 19.00 ч. на 14.03.2020 г. и упражняват контрол по нейното изпълнение.
Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини
Преустановяват се всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици, извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма. 
Преустановяват се всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни /посещения на кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други/.
Кметовете на общини запознават ръководствата на детските заведения, ръководствата на физически и юридически лица, извън системата на предучилищното и училищното образование, работещи с деца и ученици, ръководствата на всички културни, социални и спортни институции със Заповед РД-01-124/13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването и упражняват контрол по изпълнението на заповедта.
Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия в училищата, филиалите на университетите и в други обучителни институции и организации.
Началникът на РУО – Враца, директорите на филиалите на МУ – София и ВТУ, ръководителите на обучителни институции и организации запознават ръководствата на съответните звена със  Заповед РД-01-124/13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването, създават организация за въвеждане на дистанционни форми на обучение при възможност и упражняват контрол по изпълнението на заповедта.
Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност въвеждат дистанционна форма на работа за служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.
Преустановяват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.
Директорът на РЗИ – Враца запознава ръководителите на лечебни заведения със Заповед РД-01-124/13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването и упражнява контрол по изпълнението на заповедта.
Приетите от Областния оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ – Враца противоепидемични мерки, в изпълнение на Заповед РД-01-124/13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването, се публикуват на официалните страници на Областна администрация – Враца, общините от област Враца, РЗИ – Враца, РУО – Враца, териториалните звена на изпълнителната власт, лечебните заведения, училищата, филиалите на университетите.

петък, 13 март 2020 г.

Инструмент за самооценка помага на разработчиците на софтуер за управление на продажбите


За информация: Людмила Байчева                 
                                      Тел.:092 66 84 100

Писмена инструкция, която описва задължителните изисквания към софтуерите за управление на продажбите (СУПТО), ще улеснява разработчиците им. Документът ще бъде публикуван от НАП до края на следващата седмица, като така всеки създател на софтуер ще има предварителна яснота какво очаква НАП от него, което ще улесни процедурата по регистрация на СУПТО. Това беше коментирано на поредната среща на екипа на НАП с ИТ компании и разработчици на софтуер за прилагането на разпоредбите на Наредба Н-18. 
В дискусиите бяха засегнати множество въпроси като началния момент на продажбите и регистрацията му в СУПТО, изискванията за детайлност на фискалните бонове, т.нар. дублираща функционалност на софтуер за продажбите и други програмни продукти и много други. 
От НАП съобщиха, че обмислят облекчаване на изискванията към фискалните бонове в случаите, в които има издадена фактура или друг подробен документ. Предстоят още дискусии по въпросите за търсенето на връзка на СУПТО с фискално устройство при откриване на продажбите и случаите, в които търговците ползват ERP системи и едновременно с това софтуер за управление на продажбите. На срещата бяха обсъдени и теми, свързани с кибер сигурността и онлайн търговията. 
За пореден път бе потвърдена общата воля на НАП и бизнеса за ограничаване на сивата икономика, като бяха отбелязани необходимите промени в части на Наредба Н-18, които биха облекчили бизнеса при съхраняване на фискалния интерес. 
Подробна информация за дискусиите в работни групи по Наредба Н-18 може да се види в специална рубрика на сайта на НАП https://nap.bg/page?id=752където са достъпни и пълни видеозаписи от всяка среща.
ТД на НАП Велико Търново, Офис Враца 2020Стр. 1 от 2

четвъртък, 12 март 2020 г.

Над 12000 души подадоха предварително попълнени данъчни декларации за ден


Новата декларация е значително по-удобна, споделят клиенти
За информация: Людмила Байчева                 
                                      Тел.:092 66 84 100

12000 души са подали предварително попълнените от НАП данъчни декларации за доходите в последните 24 часа, съобщиха от приходната агенция. Над 80% от всички формуляри са подадени в непроменен вид, като в останалите случаи са добавяни ръчно доходи от наем и ползвани данъчни облекчения. Средното време за попълване на декларацията до момента е под 10 минути, като ползвателите споделят, че новата декларация е по-удобна за ползване и подаването й изисква значително по-кратко време.  
Видео инструкция за ползване на новата данъчна декларация може да се види в YouTube канала на НАП на https://www.youtube.com/watch?v=qX8ePZs8To4.  
Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) имат достъп до предварително попълнена информация за получени от тях доходи от трудови правоотношенияграждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица.
Срокът за подаването на декларацията е 30 април 2020 г., като отстъпка от 5% от данъка за довнасяне може да се ползва при деклариране по електронен пъти плащане до края на март, припомнят от приходната агенция. Условие за отстъпката и за ползването на данъчно облекчение е лицето да няма неплатени публични задължения. 
От НАП съветват клиентите си да избягват лични посещения в офиситезаради ситуацията, свързана с корона вируса, като декларирането на доходите и внасянето на данъка могат да бъдат извършени изцяло по електронен път без такса. 
Допълнителна информация за декларирането на доходите за миналата година може да бъде получена на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена според тарифите на съответния оператор.
ТД на НАП Велико Търново, Офис Враца 2020Стр. 1 от 2

сряда, 11 март 2020 г.

Епидемичната обстановка в областта

Заместник областният управител Мирослав Комитски проведе заседание на Областния щаб за борба с грип и острите респираторни заболявания. 
Предвид данните, посочени в доклада на РЗИ – Враца, Областният щаб прие решение за удължаване на грипната ваканция в учебните заведения от област Враца до 16 март 2020 г.,включително. 
„Наблюдава се повишаване на заболяемостта от сезонен грип през последната седмица, както за страната, така и за областта, като за област Враца заболелите са 235 на 10 000 души, при 174 за предишния период“, заяви по време на заседанието директорът на РЗИ – Враца д-р Кети Ценова. Тя допълни, че мярката за прекратяване на учебните занятия с още 3 учебни дни се налага, тъй като информация за заболелите се обобщава веднъж седмично и РЗИ – Враца ще разполага с актуални данни в понеделник, 16 март.
Мирослав Комитски информира, че до края на седмицата предстоят работни срещи с общопрактикуващите лекари, РЗОК и РЗИ на територията на областта във връзка с въпроси, възникнали на заседания на Областния щаб и в изпълнения на решения на Министерски съвет и Министерство на здравеопазването.
„По отношение на динамичната обстановка с Коронавирус, препоръчваме на общините да осъществят контакт с ромските медиатори и кметовете на населените места за осъществяване на връзка с лица от малцинствените групи с цел превенция и дезинфекция, спазване на всички противоепидемични мерки срещу Коронавирус инфекция“, допълни още Мирослав Комитски.
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е поискал справка от Регионалните управления на образованието за наличните дезинфекциращи средства и необходимостта от допълнителни, за спазване на всички противоепидемични мерки в учебните заведения. Началникът на РУО – Враца Галина Евденова уточни, че данните ще бъдат изпратени в министерството в срок и се очаква дезинфекциращите препарати да бъдат налични. Тя подчерта, че се проучват варианти за дистанционно обучение на учениците от I до XII клас при необходимост. 
По време на заседанието, Областният щаб, съгласно препоръките на Националния оперативен щаб, прие мерки в детските заведения да се провеждат занятия при засилени хигиенни мерки, с 3-кратна дезинфекция, периодично проветряване на помещенията и дезинфекция на ръцете. След възстановяване на учебните занятия, в първия учебен час учителите да направят 5-минутен инструктаж на учениците за лична хигиена, а персоналът на учебните заведения да е с повишена бдителност за деца, учители и помощен персонал за евентуални заболявания.
Дадени бяха и насоки по спазване на препоръките от Националния оперативен щаб по отношение провеждането на прожекции в кината и театрални постановки, като стриктно се спазва дезинфекцията и отстоянието на зрителите в салоните.
Мирослав Комитски поясни, че организираният от Областна администрация – Враца Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица“ ще се провежда, но под условие. Предстои да се изготви Регламент на похода, с пълни инструкции към участниците в него.
С цел осъществяване на система за постоянна комуникация и същевременно да се намали риска от заразяване при събиране в закрито помещение, за членовете на щаба е създадена група чрез мобилното приложение WhatsAPP. По този начин ще се поддържа постоянна и дистанционна връзка, както и бърза реакция при необходимост и вземане на решения.

Отбелязваме 281 години от рождението на св. Софроний Врачански

Кметът Калин Каменов поднесе цветя пред паметника на небесния покровител на Враца – св. Софроний Епископ Врачански, по повод 281- годишнина от рождението на българския духовник. 
Всяка година на 11 март своя дълбок поклон пред делото на светеца-будител отправя цяла България. 
Днешният ден е патронен празник и на Начално училище „Св. Софроний Врачански“, което с гордост и достойнство носи името на великия просветител. 
Софроний Врачански е български духовник, врачански епископ, народен будител и пръв последовател на делото на Паисий Хилендарски. Автор е на сборника „Неделник“ – първата печатна книга на новобългарски език. През 1794 година става монах, а на 17 септември същата година е ръкоположен за епископ на Враца под името Софроний.
Канонизиран е за светец от Българската православна църква през 1964 година.

понеделник, 9 март 2020 г.

Мерки срещу короновируса

Областният управител Малина Николова свика съвместно заседание на Областния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания и функциониращия към него Областен медицински съвет във връзка с положителните проби на COVID-19 в страната. В срещата взеха участие народният представител Красен Кръстев, кметове и представители на местната власт, директори на лечебните заведения, Регионална здравна инспекция, Център за спешна медицинска помощ, Областна дирекция на МВР, Регионално управление на образованието и Регионална здравноосигурителна каса. 
Областният управител Малина Николова представи основните мерки и дейности по координиране и организиране на действията, във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на Коронавирус инфекцията и противодействие на влизането и ограничаване разпространението й на областно равнище. 
„Съгласно издадената Заповед на министър Ананиев, до второ нареждане, на територията на област Враца се преустановяват посещенията на културни мероприятия, спортните мероприятия се провеждат без публика, забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца“, поясни областният управител. 
От Регионалната здравна инспекция потвърдиха, че всички заведения за болнична помощ на територията на областта са в готовност за осигуряване на леглови резерв, както и за организация на работата на медицинския персонал. Има достатъчно лични предпазни средства за медицинския персонал и специалистите.
Областният управител разпореди на кметовете на общини да свикат незабавно общинските кризисни щабове с цел набелязване на мерки за неразпространение на заболяването. Като част от набелязаните дейности са контрол върху лицата, поставени под карантина. В детските и социалните заведения е необходимо да се засилят мерките по спазване на филтър и дезинфекция, а общинските предприятия или звена за хранене да се въведат в режим на стриктна дезинфекция и работа с ръкавици. Във фронт офисите на информационните центрове за местни данъци и такси, обслужването на граждани да се осъществява по възможност чрез непряк контакт и да се преустановят приемните дни на кметове и кметски наместници. Разпоредени са мерки, касаещи учениците, като началникът на Регионалното управление на образованието е длъжен да следи и да запознава директорите на училища с разпорежданията на щаба.
Със заповед на министъра на образованието, като превантивна мярка срещу разпространението на грип, остри респираторни заболявания и възможни случаи на COVID-19, се преустановяват училищните събития, пътувания, екскурзии и посещения на обекти, извън учебните заведения на територията на цялата страна. Отлагат се и планираните състезания и олимпиади, няма да се осъществяват квалификации и обучения на преподавателите до разрешение за провеждане на масови мероприятия.
До 11 март 2020 г. продължава ваканцията за учениците от цялата страна. В случай на допълнително обявяване на неучебни дни, училищата трябва да разработят свои планове за преструктуриране на учебния материал и да осигурят възможност за дистанционно обучение при необходимост. За неприсъствалите по преценка на родителите деца в детските градини няма да е необходимо представяне на бележка за извинение на отсъствията в период на грипна ваканция. В детските градини остава задължително изискване за медицински преглед на входа и съблюдаване за недопускане на болни или неизлекувани деца.
Директорът на инфекциозното отделение в МБАЛ – Бяла Слатина Николай Димов увери, че има достатъчно леглови фонд и медицински персонал за прием на пациенти с доказан Коронавирус. Той апелира за прецизиране на случаите, които се насочват към инфекциозно отделение.
От РЗИ потвърдиха за изпратени 9 проби в Националната референтна лаборатория от пациенти със съмнения за инфекция – 2 от СБАЛПФЗ – Враца, 5 са взетите проби от Детско отделение и ОАИЛ – Враца, а две са пробите от инфекциозното отделение в МБАЛ – Бяла Слатина. Дадени са и указания на всички лечебни заведения за контрол върху вътреболничните инфекции. 
По време на заседанието бяха коментирани предприемането на мерки, свързани с контрол и ограничаване струпването на голям брой хора на обществени места, в това число и ученици, които са в грипна ваканция. 
По данни на РЗИ, заболеваемостта от сезонен грип В за област Враца е над средния за страната – 179 на 10 000, като най-засегнати са лица от възрастова група 5-14 години, общо 789. 
Представителите на общините в областта са въвели всички противоепидемични мерки, като кметовете докладваха за намалена посещаемост на детските заведения. Предстои в общинските оперативни щабове да се вземат решения за преустановяване работата на детските заведения във всяка една община. 


Кметът Калин Каменов издаде заповед във връзка с ограничаване на разпространението на коронавирус

Във връзка с регистрираните случаи на COVID-19 на територията на България и заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, кметът на Община Враца – Калин Каменов издаде заповед, с която се преустановяват посещенията на културни мероприятия, в това число и кина, спортните събития ще се провеждат без публика.