Бисквитки

петък, 15 април 2011 г.

На празник в Чирен

В събота /16 април 2011 г./ кметът на Община Враца – д-р Костадин Шахов ще открие 16 -то издание на Общинския пролетен празник, който ще се проведе в Народно читалище „Пробуждане 1906” с. Чирен.
Празникът ще започне в 10.00ч. с традиционното лазаруване за здраве и берекет. Над 50 лазарки ще огласят с песните си площада пред читалището и кметството на с. Чирен. Домакинът-кметът на селото и председател на читалището- Диан Дамянов, ще дари по обичая лазарките с яйца, подаръци и паричка.
Програмата започва в 10.30 ч. и ще продължи до 16.00 ч. На празника ще бъдат наградени и читалищата, които са се представили най-добре на местните фолклорни празници. Специални грамоти ще бъдат връчени на най-възрастния и най-малкия участник в програмата.
За доброто настроение на домакини и гости на площада на с. Чирен през целия ден ще свирят музикантите от оркестъра на НЧ “Пробуда 1927” с. Върбица - носители на златен плакет от VІІ Национален събор на народното творчество в Копривщица през 2010 година.

Кола падна в Искър

През ноща около 01:45 часа., на пътя Зверино- Люти брод в района на село Черепиш, лек автомобил ”Опел Вектра”, управляван от В.П./28-годишна/ от с.Зверино, паднал в р.Искър. Ранени са пътниците в автомобила –Д.Д./26-годишна/ от с.Зверино, която е с охлузни рани, И.Н./22г./ от с.Зверино, който е с фрактура на ключица и счупено ребро. Мъжът е настанен в МБАЛ Мездра, без опасност за живота. Причини: несъобразена скорост с пътните условия/мокър път/ и релефа на пътя- остър завой и употреба на алкохол/0.66 промила/ от водача. Образувано е дознание.

четвъртък, 14 април 2011 г.

Предстои туристически събор

Днес се проведе заседание на Организационния комитет за провеждане на Пролетен спортно-туристически събор – „Леденика – 2011” на 16 април/събота/ във Врачанския балкан. Повече от 800 ученици от училищата на територията на община Враца са пожелали участие в спортния празник. Организаторите – Община Враца, Туристическо дружество „Веслец” и РИО на МОНМ са осигурили надпревара в спортни състезания за деца, юноши и девойки в дисциплините теглене на въже и туристическа щафета. На класираните в личното и отборно първенство от първо до трето място ще бъдат раздадени материални награди. В 11.30 ч. ще започне концерт на народни песни и танци на учениците от СОУ „Отец Паисий”.
Пролетният спортно – туристически събор „Леденика – 2011” се организира и провежда от Общината под патронажа на Кмета на град Враца и се посвещава на 111 – та годишнина от Туристическо дружество „Веслец”.

И общинарите са на линия в чистенето

Служителите на Общинска администрация – Враца ще се включат в пролетното почистване на града, което започна миналата седмица. Предварително са набелязани 4 основни пункта, на които ще се реализира инициативата. Основно са обхванати входно – изходните артерии на града. Те реално са в най-лошо състояние, установи обход, предприет лично от кмета д-р Костадин Шахов в края на миналата седмица. Поради тази причина той се обърна с апел към фирмите, които се намират в близост да предприемат хигиенизиране на районите, за да не остават с лошо впечатление за Враца преминаващите и гостуващите.
В тази връзка утре /петък 15.04.2011г./ от 13,00 часа общинските служители, разпределени по групи ще почистват четири възлови маршрута.
Това са:
- път Враца-Мездра/ от Химически техникум до табела Враца/;
-път Монтана -Враца / от жп прелез КАТ до Млекокоп/ и десен тротоар до табела Враца;
-път Враца-Криводол/ от надлез КАТ -Растителна защита/;
-път Враца-Оряхово/ от пътен възел Лукойл-табела Враца/.
В почистването по своя инициатива могат да се включат граждани, фирми, организации.

Започва ежегодната ваксинация на дивите хищници срещу бяс

5 самолета ще изхвърлят ваксинални примамки над 19 области в страната
От понеделник 18.04.2011 година Българската агенция по безопасност на храните стартира първият етап на пролетната ваксинацията срещу бяс при дивите хищници. В операцията ще се включат 5 специално оборудвани самолета. Машините ще изхвърлят над 1.1 млн. ваксинални примамки над територията на областите София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Търговище, Шумен и част от Бургас (общини Руен и Поморие).
Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. При изяждане на примамката, те се ваксинират против бяс. За контрол на извършената ваксинация във ваксиналната примамка е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на ваксинираното животно. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS система. Примамки няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.
Ветеринарите препоръчват хората да НЕ пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се консултират с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче животните да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.
За първи път ваксинацията на хищници от въздуха бе извършена на два етапа през пролетта и есента на 2009 г., когато над 2 млн. ваксинални примамки бяха изхвърлени от самолетите върху площ от над 55 хил. км2.
Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Българската агенция по безопасност на храните. Всяка година програмата се одобрява от Европейската комисия за съфинансиране, като по този начин подпомага нейната реализация.

21 годишен напада с нож

През изминалата нощ в 00:20 часа в РУП Враца е получено съобщение, че на 12.04.2011г., около 23:50 часа в гр. Враца, в ж.к.”Дъбника” пред ресторант „Каприз”, неизвестен извършител е нанесъл удар с нож в областта на корема на А.Ц.на 31години от от Враца. Раненият е настанен в МБАЛ „Хр.Ботев” с опасност за живота. В 10:30 часа, с множество прободни рани в болницата е бил приет и Т.С.на 32 години също от Враца, който е настанен в лечебното заведение, без опасност за живота. След ОИМ и ПСД е установено, че извършител на деянията е криминално проявеното за кражби лице Й.П.на 21години от Враца, който е задържан за 24 часа в РУП Враца.

сряда, 13 април 2011 г.

Пилот от Враца с престижно класиране в автосъстезание


Врачанският пилот Мирослав Петков спечели две втори места в класа си в немския шампионат за туристически автомобили организиран от немската федерация ADMV(Allgemeiner Deutscher Motorsport Verband). Петков остана недоволен от старта на уикенда си в квалификацията, въпреки че спечели 2-ро място на стартовата решетка в своя клас, защото изпусна да спечели пол-позишъна в класа си до 1600сс, където той се състезава с Лада Самара - специално разработена от отбора на Любнер в Лайпциг, Германия. Първото състезание стартира с летящ старт и той загуби няколко позиции, но все пак успя да се добере до втора позиция в класа си и 10-ти в общото генерално след технически проблеми от сблъсък с конкурентно БМВ 320 si.
Мирослав Петков:
Два пъти завърших втори! Все пак не съм много доволен от карането ми. В свободната тренировка дадох 2:09.5, обаче в квалификацията не можах да го повторя. В първото състезание направих лош старт и няколко коли ме изпревариха включително и две Лади, но за пръв път ми беше да стартирам на летящ старт. Едната Лада я изпреварих още на 2-ри завой, но в първия завой на втората обиколка Михаел Майер с БМВ ме удари и ме завъртя. За мой късмет там е голяма асфалтова зона за сигурност, така че след бързи 360 градуса продължих без да загубя много време. Направих две много бързи обиколки докато настигна отново колите с които се борех, така завърших 10-ти в общото класиране и 2-ри в класа!
Във второто състезание българския пилот отново направи лош старт, но загуби по-малко позиции и финишира на по-малко от 1 сек. зад победителя в класа и оставайки зад себе си много по-силни машини като БМВ и Алфа Ромео.
Мирослав Петков:
Отново направих лош старт, една Лада и Майер с БМВ ме изпревариха! Ладата я минах в първата обиколка, но БМВ-то не можах да го изпреваря и той започна да ме бави, защото бях много по-бърз през Мотодром от него и излизах от последния завой на неговата броня, обаче на правата той леко се отдалечаваше колкото да не мога да го изпреваря. Две обиколки преди края най-после успях да го изпреваря и да тръгна да гоня лидера Гросман с Форд Пума Киткар, обаче вече бе твърде късно. Той завърши на 20м пред мен и пак бях втори в класа, обаче вече 9-ти в общото класиране от 27 коли.
Победител в двете състезания станаха Щефен Гросман с Форд Пума в клас до 1600 сс и Кристиян Франк със СЕАТ Леон Суперкопа.
Мирослав Петков е шампион в българския картинг шампионат за 1988, след което става втори в класа си в Българския пистов шампионат през 1995, през 1996-та става шампион в купа Юниор на Българския пистов шампионат, а в сезон 1999 той става първия българин състезавал се във Формула Рено. През сезон 2011 работи в Йенцер Моторспорт в шампионата Формула Абарт и се състезава в шампионата за туристически автомобили на ADMV.

Мездра приема футболен турнир от UEFA Regions' Cup
От 16 до 20 април 2011 г. Мездра и Тетевен ще бъдат домакини на квалификационния турнир в 5 група от първия (междинен) кръг на VII Европейско първенство по футбол за аматьори UEFA Regions' Cup. Съперници в него са отборите на Югозападна България, Белград (Сърбия), Западна Словакия и Източна Северна Ирландия.

Програма на турнира:
16 април (събота) – 16.00 часа
ст. „Георги Бенковски” – Тетевен
Югозападна България – Западна Словакия,
ст. „Локомотив” - Мездра
Белград (Срб) – Източна Сев. Ирландия
18 април (понеделник) – 16.00 часа
в Тетевен Югозападна България – Белград (Срб),
в Мездра Източна Сев. Ирландия – Западна Словакия
20 април (сряда) – 16.00 часа
в Тетевен Източна Сев. Ирландия – Югозападна България,
в Мездра Западна Словакия – Белград (Срб).
урнирът за Купата на регионите се провежда на всеки две години под егидата на УЕФА. В него участват отбори, съставени от футболисти, които се състезават в даден регион (географска област) на съответната страна. Техният статут задължително трябва да е аматьорски. Българският национален отбор (аматьори) се формира предимно от футболисти, които участват в сборните отбори от една от четирите „В” групи – Североизточна, Северозападна, Югоизточна и Югозападна.

Регламент на турнира:
В предварителния кръг (1.VIII – 30.IX.2010 г.) участват 12 асоциирани страни-членки на УЕФА, разделени в три групи. Победителите в тях + двата най-двата най-добри втори отбори се класират за следващия, междинен кръг.
В първия (междинен) кръг (1.VIII – 30.IV.2011 г.) участват 32 обора, разделени в 8 групи по четири тима. Те играят помежду си мини-турнири по кръговата система „всеки срещу всеки”. Осемте отбора-победители в междинните групи се класират за финалния етап наЕвропейското първенство за аматьори.
Финалите на 2010/11 UEFA Regions' Cup ще се състоят от 21 до 28 юни в северозападния португалски регион Миньо, като мачовете ще се играят в Брага, Вила Верде, Барсело и Еспосенде.
Победители в досегашните издания на турнира за Купата на регионите са били: 1999 г. – Veneto (Италия), 2001 г. – Central Moravia (Чехия), 2003 г. – C. R. Piemonte Valle d’Aosta (Италия), 2005 г. – Basque Country (Испания), 2007 г. – Dolnoslaski (Полша) и 2009 г. – Castilla y Leon (Испания).
Българският национален отбор (аматьори) е двукратен вицешампион на стария континент: през 2005 г. от турнира в Краков (Полша), където загуби на финала от Баския с 0:1, и през 2007 г. от турнира в Сливен, във финалната среща на който отстъпи пред поляците с 2:1 след продължения, в редовното време 1:1.
Мирослав Гетов – в. „Мездра XXI век”

Златни и бронзови медали спечелиха в Солун наши състезатели по спортни танци


На 9 и 10 април в Солун се проведе Международен танцов турнир „Salonika Open”. В него взеха участие отбори и двойки от Гърция, Македония и България / два отбора от София, 2 отбора от Враца и един отбор от Пловдив/. Участниците от Враца бяха три танцови двойки от Клуб по спортни танци „Харизма” при Младежки дом, три танцови двойки от Школа по спортни танци „Танцувай с мен” при Център за работа с деца и две смесени формации момичета /МД и ЦРД/. Съдиите на Турнира бяха от Гърция, Македония и България. След тежка и оспорвана борба ето и класирането:
В категория формации – деца до 11 години врачанските момичета грабнаха купата за трето място и бронзови медали. Формацията бе представена от:
Сара Николаева – Младежки дом, Ивани Александрова – Младежки дом, Криси Цветанова – ЦРД, Моника Николаева – Младежки дом и Андреа Братванова – ЦРД.

Елена Петрова участва в коопродукция между Народния театър и врачанската трупа


В петък, 15 април ценителите на театралното изкуство във Враца ще могат да видят поредната премиера от афиша за този сезон. В 19 часа на камерна сцена ще бъде представена комедията от Ерик Асус „Брачната илюзия”. Звездата от ТV-сериала „Стъклен дом” Елена Петрова си партнира в постановката с Мариус Донкин и Валентин Танев в една наистина смешна, забавна и поучителна история.
Героите в пиесата Жана и Максим решават след няколко години успешен брак да си признаят някои дребни отклонения. Това е началото на едно сериозно преосмисляне, на законни подозрения, на обвинения от всякакъв характер, на непоносими ревности. Никоя лъжа не е без последствие, никоя истина не е безопасна. Всъщност, доверието трябва да остане илюзия. Това несъмнено е елементарното условие за спокойствието в семейството.
„Брачната илюзия” е копродукция между Народен театър „Иван Вазов” и Драматично-куклен театър – Враца. Премиерата на врачанска цена е в петък, 15 април, от 19 часа.

Великденска инициатива на дамите от ВМРО

Дамите от ВМРО и Дамски клуб „Вратица” имат отново нужда от съдействието на цялата общественост на град Враца, за да осъществят своята най-нова благотворителна идея! Нека всички заедно съберем дрехи и обувки за децата, чиито родители изпитват трудности и не могат да си позволят да им купят нови! Знаем от опит, че във всеки гардероб има стари, но красиви и запазени, вече малки за нашите пораснали деца дрешки, а в шкафовете и обувки! Нужно ли е да ни пречат или да ги събираме в пликове и да ги повреждаме, след като можем да ги подарим на други деца, които ще им се радват и имат ужасна нужда от тях!?
Ние Ви молим, огледайте гардеробите и шкафовете си и ни донесете дрешки и обувчици, а ние ще открием нуждаещите се деца и ще им предадем вашите подаръци! Заповядайте с даренията за нуждаещите се деца всеки делничен ден в дните около Великден от 18 до 21 април 2011г., в офиса на ВМРО-Враца, намиращ се на адрес-гр.Враца, бул. “Христо Ботев” №18, ет. 3, ст. 35А в часовете между 17:30 и 19:30! Ние ще ви посрещнем, ще си поговорим, ще приемем всяка ваша идея и всеки ваш подарък за децата, а те ще ви благодарят с техните усмивки!!! Нима ще получите някога по-красив подарък от този!?
Благодарим на Враца!!!

ПП ГЕРБ Борован уважи 50-годишнината на ОДЗ „Юрий Гагарин” в Малорад


Общинското ръководство на ПП ГЕРБ Борован присъства на тържественото честване на 50-годишнината от създаването на ОДЗ „Юрий Гагарин” с. Малорад. Гост на вчерашното тържество (12.04.2011г.) беше и народният представител на ГЕРБ от врачанския регион д-р Янко Здравков, който поздрави преподавателите в детското заведение и подари на възпитаниците му играчки и учебни помагала. Д-р Цезар Пенчев – член на УС на ПП ГЕРБ Борован подари икона от името на Общинското ръководство на структурата, по повод юбилея на учреждението.
Малките възпитаници зарадваха своите гости с пъстър и атрактивен концерт, по време на който усмивките не слизаха от лицата на всички.

НАП: Забрана за кешово плащане има, дори сделката да е сключена преди влизането на закона в сила

След 26 февруари всяко плащане над 15 000 лв. трябва да се извърши задължително чрез банков превод или внасяне по платежна сметка, дори и да произтича от договор, сключен преди влизането в сила на новата разпоредба. Това гласи указание на министъра на финансите, публикувано в интернет страницата на НАП - www.nap.bg, за прилагането на Закона за ограничаване на плащанията в брой. Нормативният акт беше обнародван на 22 февруари 2011 г. и влезе в сила три дни след това. Указанието на министъра на финансите има за цел да подпомогне органите по приходите и да внесе допълнителна яснота за единното прилагане на Закона за ограничаване на плащанията в брой.
Законът предвижда забрана и на плащания под 15 000 лв., когато те са част от договор, чиято обща стойност надхвърля или е равна на прага от 15 000 лв. Така ще се ограничат възможностите за заобикаляне на нормите, като например плащанията по договор за доставка на стоки на стойност над 15 000 лв. да бъдат разделени на 2 части, за да бъдат платени в брой.
Освен чрез банков превод, сумите над 15 000 лв., ще могат да се внасят и по платежна сметка. Това на практика означава, че разплащанията ще могат да се извършват и чрез други платежни институции (като например пощенските оператори или системата Easypay), а не само чрез търговските банки.
Според нормите ограниченията за плащания в брой няма да се отнасят за теглене и внасяне на пари в брой от и в собствени платежни сметки. Прагът от 15 000 лв. няма да се взема предвид и при оперирането със сметки на недееспособни лица, както и на съпрузи и роднини по права линия. В закона са предвидени и други изключения, като например за операциите, извършвани от БНБ.
От НАП предупреждават, че при неспазване на забраната за големи плащания в брой, физическите лица са заплашени от глоба в размер на 25% от стойността на транзакцията, а за фирмите - 50% имуществена санкция. При повторно нарушение пък глобата ще бъде двойна.

вторник, 12 април 2011 г.

Наградиха млади музиканти


Днес в Градската концертна зала на Община Враца бяха връчени наградите на победителите в Петото издание на Националния конкурс за млади изпълнители „Дико Илиев”. Специалната награда на Кмета на Община Враца беше връчена на Сияна Зашева – студентка в Националната музикална академия. Поради отсъствието на талантливата изпълнителка, наградата прие нейната преподавателка – проф. Илка Попова

Депутат подари театър на ученички

Народният представител от политическа партия ГЕРБ д-р Янко Здравков направи хубав подарък на 25 девойки, които живеят в Средношколското общежитие във Враца, като им купи билети за театър. Депутатът не за първи път прави подобни благородни жестове. Особеното този път е, че младите почитателки на изкуството на Мелпомена отдавна искаха да гледат комедията от сръбския автор „Петър Петрович-Пеция – „Една жена – трима мъже”. Затова купуването на билети за тази постановка и предоставянето им има малко по-особена стойност.
Спектакълът „Една жена – трима мъже”, който се играе тази вечер (12 април, вторник) от 19 часа на камерна сцена, е една от най-касовите продукции на Драматично-куклен театър – Враца през последната година.

Враца събира млади биолози на национална олимпиада в края на седмицата

На 16 и 17 април във Враца ще се проведе Националната олимпиада по биология и здравно образование. Организатори и домакини на проявата са РИ на МОН – Враца и ПМГ „Ак. Ив. Ценов”, гр. Враца.
Участниците са близо 100 ученици от най-елитните училища от цялата страна, разделени на две възрастови групи – 7-8 клас и 9-12 клас.
Честта на врачанската школа ще бъде защитавана от 7 ученици, всички от ПМГ – Враца.

Владимир Уручев (ЕНП-ГЕРБ) внесе ключови изменения в проекта за директива за управлението на отработено гориво и радиоактивни отпадъци


Българският евродепутат от групата на ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев предложи 27 поправки в доклада на Romana Jordan Cizelj относно проекта за директива за управление на отработеното гориво и радиоактивните отпадъци.
Предложението на ЕК за Директива предвижда радиоактивните отпадъци да се погребват само в страната, в която са генерирани, като се допуска между отделните страни членки да се изграждат общи хранилища, но се изключва възможността това да става извън територията на ЕС.
В същото време редица страни (включително и България) имат дългосрочни контракти за връщане на отработено ядрено гориво в други страни от ЕС или извън него за преработка и съхранение на оставащите след преработването радиоактивни отпадъци за сравнително дълги периоди. На практика това прави невъзможно от юридическа гледна точка приложението на предложеното от ЕК решение.
Българският евродепутат намира едно подобно решение за твърде рестриктивна мярка и смята, че то ще доведе до капсулирането на ЕС по тази важна за всички жители на планетата тема.
"Инцидентите в ядрените инсталации не признават национални граници и безопасността на подобни съоръжения е еднакво важна и в рамките на ЕС и извън него", заяви още вчера Владимир Уручев по време на протеклото обсъждане на доклада във водещата Комисия по индустрия, изследвания и енергетика, на която той е член.
Според него евентуалните забранителни клаузи в директивата за експорт извън ЕС биха били в ущърб на безопасното съхранение и третиране на ядрени отпадъци в останалите страни с ядрени мощности и не се вписват в политиката на ЕС за постигане на максимална безопасност в глобален мащаб.
Целта на предлаганите от евродепутата поправки е подобни забрани да отпаднат, защото това ще попречи за разпространението на високите европейски стандартите за сигурност и безопасност в глобален план и най-вече в съседните държави, които не са членки на Съюза.
Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ коментира че опитът на ЕС по управление на ядрените отпадъци трябва да се разпространи и сред останалите страни с ядрена енергетика, а това може да стане само на базата на реално сътрудничество, обмяна на технологии и съвместни решения.
Според Владимир Уручев отпадането на ограничението за експорт извън ЕС и участието в съвместни проекти с трети страни ще позволи една по-голяма координация и синхронизиране на правилата за третирането и съхранението на радиоактивни отпадъци. Само така може да се гарантират еднакво приложими най-високи стандарти за безопасното им третиране на територията на цяла Европа .

ПОКАНА


ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ, НАЙ - УЧТИВО ВИ КАНИ НА ПРЕДСТАВЯНЕТО НА КНИГАТА „ТРЕТАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА” И НА ФИЛМА НА КОСТАДИН КОСТАДИНОВ, ПОСВЕТЕНИ НА НАЙ - ТЕЖКАТА ДЕМОГРАФСКА КРИЗА В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ, КОЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 14. 04. 2011г. ОТ 17. 30 ЧАСА В ЧИТАЛНЯТА НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ХР. БОТЕВ” ГР. ВРАЦА – ЕТАЖ ВТОРИ.

КРАСИМИР БОГДАНОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЛАСТЕН КОМИТЕТ НА ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ

понеделник, 11 април 2011 г.

14 тона боклук събраха врачани

Въпреки силния вятър в събота над 14 тона боклук събраха гражданите на Враца по време на първото пролетно почистване, каза кметът д-р Костадин Шахов. Общото количество, което извозиха 17 камиона на общинската фирма БКС е 14 тона и 680 килограма. На строително разтоварище са депонирани още 52 кубични метра клони и други небитови отпадъци. Раздадени са 3000 чували, уточни кметът. Почистен бе и района на Хижата, пешеходната зона около река Лева, както и районът около паметника на Радан Воевода и пътя за Леденика.
В града бяха разкрити 23 пункта, на които служители на Общината раздаваха чували и ръкавици на желаещите да се включат.
Кампанията продължава през цялата седмица и прикани всички да се включат, защото има още какво да се направи. Той лично обиколил града в неделя и установил, че на много места е добре почистено, но има и такива места, на които боклукът си стои. Показателен пример в това отношение са част от блоковете н ж.к. „Дъбника”, всички изходи на града, бул. „Мито Орозов” по лявата му страна, излизайки от града. Затова той настоятелно помоли фирмите и организациите, които са в близост до тези обекти да се включат в почистването.
Миналата седмица е започнало и приемането на заявки и раздаването на озеленителен материал за обществените площи. Постъпили са 50 заявления, от които са удовлетворени 45. Само за четвъртък и петък са раздадени над 100 фиданки и над 450 вечнозелени храсти, над 160 иглолистни храсти и 1168 броя цъфтящи растения. В заявленията се посочва къде точно ще бъдат засадени тези видове, както и телефон за връзка, уточни кметът. По този начин ще бъде осъществен контрол върху озеленителната кампания. Практиката сочи, че в предишни години е вземан материал, който обаче не използван по предназначение.

Учители от 7 държави са във Враца


Днес зам.-кметът на Община Враца – д-р Михаил Шарков, директорът на Дирекция „Култура, социални и хуманитарни дейности” – г-жа Маринела Петрова и г-жа Валентина Михайлова – началник отдел „Образование” приеха делегация от седем държави – Полша, Италия, Германия, Турция, Литва, Унгария и Румъния – партньори по проект "Коменски" на СОУ „Отец Паисий” – Враца.
На проведената среща д-р Шарков запозна участниците в проект „Да спасим планетата, да спасим пеперудите” с профила на община Враца, представи накратко културните и туристически забележителности на града и разясни какви са институциите, работещи в сферата на образованието.
На свой ред, гостите благодариха за любезното гостоприемство и изказаха своите впечатления от града.
В програмата на петдневната визита, учителите и учениците от държавите –партньори са включени множество срещи и представяне на презентации, уроци по народни танци, посещение на крепостта „Царевец” във Велико Търново, Врачански исторически музей, пещерата „Леденика”, както и засаждане на семена в градината, специално подготвена във формата на пеперуда и намираща се в двора на училището.

Бащата на Марто купи къща, събори покрива


Петьо Петров, бащата на национала и футболист на английския „Болтън” купи миналата година къща. Тя се намира на улица „Цвета Кръстенякова” във Враца , в близост до ж.п. гарата. Запознати твърдят, че за нея той е броил 100 хиляди лева. Бащата на Марто работи като домакин в „Толофикация” Враца.
Днес до къщата спряха багер, фадрома, кран и камиони, за да започнат събарянето на покрива. Основите на дома са здарви и ще могат да издържат още един етаж. Така ще се издигне модерна къща. Най-вероятно в нея ще прекарват Марто и семейството му, когато си идват в България.

АЕЦ оспорва представящ се за аналиозатор

По повод на твърдение за манипулиране на процедурата за избор на консултант за удължаване на ресурса на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, коментирана от представящия се за политически анализатор Стефан Гамизов в предаването “Сеизмограф” по bТV на 09.04.2011 г., заявяваме следното:
На 17.02.2011 г. “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, като възложител на обществени поръчки, обяви процедура на договаряне с обявление с предмет: “Комплексно обследване на фактическото състояние и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на блокове 5 и 6 на АЕЦ “Козлодуй”.
Кратка хронология:
- На 15.07.2010 г. Съветът на директорите на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД взема решение за стартиране на процедура на договаряне с обявление на тема “Комплексно обследване на фактическото състояние и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на блокове 5 и 6 на АЕЦ “Козлодуй”.
- На 21.09.2010 г. “АЕЦ Козлодуй” ЕАД изпраща пакета документи за одобрение от принципала “БЕХ” ЕАД за даване на разрешение за обявяване на процедурата.
- На 13.01.2011 год. принципалът “БЕХ” ЕАД издава разрешение на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД за обявяване на процедурата с ограничен бюджет.
- На 17.02.2011 г. процедурата е обявена в Регистъра за обществени поръчки, Държавен вестник и Официален вестник на Европейската комисия. Документацията е публикувана и в Интернет сайта на Агенцията за обществени поръчки и в сайта на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД.
- Срокът за закупуване на документация е 09.05.2011 г.
- Заявления за участие се приемат до 19.05.2011 г.
- На 20.05.2011 г. подадените заявления ще бъдат разгледани от комисия, определена със Заповед на изпълнителния директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД.
Към настоящия момент тръжни документи са закупени от седем чуждестранни фирми (западноевропейски, руски и американски) и от осем български. Към този момент, в съответствие с разпоредбите на Закона за обществените поръчки, възложителят няма право да огласи лицата, закупили документация.
Основните изисквания към кандидатите са общодостъпни и са обявени в сайта на Агенцията за обществени поръчки. По-важните от тях са:
- Изпълнителят трябва да представи ясни и убедителни референции за изпълнени комплексни анализи и цялостни проекти за продължаване на срока на експлоатация на дайстващи атомни електроцентрали, приети от регулаторните органи на страни от Европейския съюз.
- Използваната методология трябва да съответства на препоръчителните документи на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и на приетите стандарти и регулаторни изисквания за атомни централи в Европейския съюз.
Досега от кандидатите са зададени общо осем уточняващи въпроса, чийто отговори, в съответствие с принципите на Закона за обществените поръчки за публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация, са изпратени до всички, закупили тръжните документи, и са публикувани в Регистъра за обществени поръчки към Агенцията и в сайта на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД.

Започва пререгистрация на всички обекти, регистрирани по Закона за храните

Във връзка с необходимостта от изготвяне на единен актуален национален регистър на всички обекти под контрола на Българска агенция по безопасност на храните, започват проверки и пререгистрация на обектите по Закона за храните на бланки на агенцията, в това число:
1. Oбектите за производство и търговия на едро с храни от неживотински произход.
2. Oбектите за търговия на дребно с храни, с изключение на обектите за търговия на дребно, в които се предлагат само храни от животински произход.
3. Обекти за обществено хранене.
Проверките на обектите за производство и търговия на едро с храни от неживотински произход ще се извършват от трима инспектори, а на обектите за търговия на дребно - от двама инспектори. Проверяващите експерти на Българската агенция по безопасност на храните ще съблюдават за съответствие на обекта по сградов фонд и оборудване, съответствие на технологична документация, добри производствени и хигиенни практики, спазване изискванията на Наредбата за етикетиране и представяне на храните.
При проверките ще се определи минималната честота на текущите инспекции в обектите, съгласно разработените Указания за категоризирането им.

В Чирен с песни и танци ще се празнува Лазаровден

Над 420 певци, танцьори и разказвачи от 19 читалища на Община Враца ще вземат участие в ХVІ-тия Общински пролетен празник, който ще се проведе на Лазаровден - 16 април 2011 год. от 10.00 часа в Народно читалище “Пробуждане 1906” с. Чирен.
Празникът ще започне с традиционното лазаруване за здраве и берекет. Над 50 лазарки ще огласят с песните си площада пред читалището и кметството на с. Чирен. Домакинът-кметът на селото и председател на читалището- Диан Дамянов, ще дари по обичая лазарките с яйца, подаръци и паричка.
Организаторите на празника – Община Враца, кметство с. Чирен, НЧ “Пробуждане 1906” с. Чирен, както и читалищата от общината, са подготвили и кулинарна изложба - базар, която ще бъде представена в малкия салон на читалището. Над 100 са заявените до момента кулинарни изкушения, които ще бъдат представени- различни видове баници, питки и сладкиши – кексове, торти, плодови пити, дребни сладки. Цените на кулинарните произведения, приготвени от самодейките в читалищата, са от 5 до 10 лв. и могат да бъдат закупени от изложбата-базар. Част от средствата ще бъдат отделени за благотворителност, а останалите - за читалищна дейност.
На сцената на читалището в с. Чирен ще бъдат представени над 60 изпълнения на песни, танци, обичаи и сценки, показани на местните фолклорни празници и селектирани от експертите на Сектор “Култура”, които са посетили всички празници в 19-те читалища на Общината.
Програмата започва в 10.30 ч. и ще продължи до 16.00 ч. На празника ще бъдат наградени и читалищата, които са се представили най-добре на местните фолклорни празници. Специални грамоти ще бъдат връчени на най-възрастния и най-малкия участник в програмата.
За доброто настроение на домакини и гости на площада на с. Чирен през целия ден ще свирят музикантите от оркестъра на НЧ “Пробуда 1927” с. Върбица- носители на златен плакет от VІІ Национален събор на народното творчество в Копривщица през 2010 година.
Каним всички на празника!

Носителите на наградите „Икар” идват във Враца


Носителите на наградите „Икар за 2011 година” за главна мъжка и женска роля ще играят в официалната програма на 22-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца. Форумът ще прикове вниманието на театралите от цяла България между 16 и 21 май. Мариус Куркински се представя с авторския спектакъл „Български разкази”, а Ирини Жамбонас (която проби в родното кино с ролята си в „Маргарит и Маргарита”!) ще излезе на сцената в спектакъла „Канкун” от каталунския автор Жорди Галсеран. В края на месец март Жамбонас и Куркински получиха „Икар”-и. Отличията се раздават всяка година от Съюза на артистите в България на международния ден на театъра – 27 март.
Но с тези две имена далече не се изчерпва звездната селекция, изготвена от Явор Койнаков. Миналогодишният носител на две награди – главна мъжка роля и най-музикален актьор Владимир Пенев, отново ще радва публиката с изпълненията си. Този път той играе в компанията на Невена Мандаджиева в „Кралицата майка” от Манлио Сантанели.
Йосиф Сърчаджиев пък ще дефилира и като актьор, и като режисьор. Мегазвездата на родния театър представя черната комедия на ирландския автор Мартин Макдона „Кралицата на красотата от малкия град”.
На сцените на фестивала ще се появят още: Ивайло Христов, Койна Русева, Малин Кръстев, Марияна Жикич, Христо Мутафчиев, Филип Аврамов…
В спор за отличията се пускат и три извънстолични трупи. По традиция, домакините от Драматично-куклен театър – Враца ще пазят до последния момент в тайна имената на своите пиеси. Старозагорският театър „Гео Милев” ще представи „При закрити врати” от Жан Пол Сартр (родоначалник на екзистенциализма), а Пазарджишкият театър ще покаже „Великденско вино” от Константин Илиев.
Международната програма тази година ще бъде под егидата на НЕТА – Нова европейска театрална мрежа, в която Врачанският театър членува от година (само още 2 български трупи могат да се похвалят с членство – Военният театър и „Сфумато”).

БСП ще отбележи Международният ден на политзатворниците

Днес , 11 април БСП Враца ще отбележи Международният ден на политзатворниците , концлагеристите и посрадалите от Фашизма и войните. От 17.30 ч.ще бъдат поднасение венци и цветя на паметната плоча на Йордан Лютибродски ,където ще има и кратък литературно - музикален рецитал. След това предстои среща - разговор с ген. полк. Митко Митков - заместник председател на ЦС на БАС от 18.00 часа в клуба на БСП.

неделя, 10 април 2011 г.

ФК "Ботев" Враца става на 90

Във Враца бе представен Инициативният комитет за честването на 90-годишнината от основаването на футболния клуб "Ботев". Агенция "Фокус" съобщиу, че председател на комитета е д-р Костадин Шахов, кмет на Община Враца и председател на УС на клуба. В Инициативния комитет за честването са още изпълнителният директор на Ботев Враца Пламен Николов, членовете на УС на клуба Чавдар Атанасов и Момчил Калистратов, както и ветеранът Петър Каменов.
„Ботев е голям клуб и заслужава да отбележим по подобаващ начин 90-годишнината му. Надяваме се няколко седмици след официалното честване на юбилея, да зарадваме футболната общественост и феновете във Враца с класиране в А група”, заяви изпълнителният директор на "Ботев" Враца и бивш национален вратар Пламен Николов.
Тържеството по повод 90-годишнината от основаването на футболния клуб "Ботев" Враца ще се проведе на 1 май. Честването ще започне с поднасяне на цветя пред паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца, след което към градския стадион тръгва шествие на привържениците на отбора.
От 17:30 часа на стадион „Христо Ботев” започва приятелски мач между ветерани на "Ботев" Враца и сборен клуб от ветерани на софийските клубове. Двата отбора ще бъдат селектирани съответно от Петър Каменов и Димитър Пенев. Привържениците на футбола във Враца ще имат възможност да видят отново с екипа на клуба местните легенди Емил Маринов, Илия Вълов, Генчо Симеонов, Валентин Станчев, Тодор Гарев и др. В състава на гостите от София се очаква да се появят Божидар Искренов, Наско Сираков, Павел Панов, Георги Георгиев, Даниел Боримиров, Емил Костадинов и др.

Днес легендата на футболния клуб Петър Каменов навърши 70 години. Честито!

Той е роден на 11 април 1941 година в село Трайково, Монтанско. Кариерата му като футболист започва в Левски /Лом/ и преминава през ФК Генерал Заимов /Сливен/ и Академик /Сф/, като и с двата тима играе в „А” група. Бранителят помага на сливенския клуб да влезе за първи път в елита през 1963 година, докато за студентите дори бележи 4 гола. Железният стопер се включва в състава на Ботев през 1966 г. и рита до 1973 г. През 1971 г. е част от отбора, който печели бронзовите медали в „А” група и участва срещу Динамо /Загреб/ в турнира за купата на УЕФА. След прекратяването на състезателната си кариера, Каменов става треньор на Ботев, като през 1984 г. извежда отбора до 4-то място и участие в Балканската купа, а през следващия сезон и до полуфинал за купата на Съветската армия. Когато той е наставник, в националния тим са повикани Илия Вълов, Цветан Данов, Емил Маринов и Илия Войнов, а за младежкия тим играят Румен Ненов, Илиян Илиев, Димо Конов и Юри Николов. Каменов пуска при мъжете и едва 15-годишния Мартин Петров. Треньорът постига и забележителни успехи в Кипър с Анагенисис /Дериня/ и Арис /Лимасол/, успявайки да ги вкара в първа дивизия.

Всички поколения заедно на една сцена


Народно читалище „Съединение-1923” – с.Бърдарски геран представи на 9 април концерт, с който отбеляза две важни събития: приключването на проекта „Всички поколения заедно” и една година от дебюта на децата от танцов състав „Палкенче”. Проектът бе осъществен с помощта на Фондация „Лале” и има комбиниран характер, като засяга както социалната сфера с разширяването на Дневния център за работа с деца „Палкенче” с още една зала, така и подкрепата на Фондацията за традиционни чествания в общността, превръщайки честването на Фършанги във фестивал.
Отпуснатата сума от Фондация "Лале" е 3 918 лв., а общата стойност на проекта - 6 473 лв. Средствата от Фондацията са изцяло за материали, а трудът бе доброволен от членовете на читалището. Благодарим на всички, които отделиха от времето и силите си, за да ни помогнат.
Поради разминаване във времето на одобрение на проекта първо бе реализиран фестивалът „Фършанги”, а след това бе ремонтирана залата. Създадоха се условия дейността на Центъра да прерасне, обхващайки всички поколения и обединяването на различни групи от населението при организирането на събития и различни инициативи. Превръщането на още една от залите в читалищната сграда във функциониращо пространство, осигуряващо контакти, изяви и богата културна дейност ще способства за това разширяване на дейността.
В обновената зала гостите и жителите на Бърдарски геран бяха организирани изложби отново под надслов „Всички поколения заедно" Мария Пенкова подреди ръкоделия „От алмаре на баба”, а художниците от Бърдарски геран Петя Мойзис-Бобойчева и Иван Филипов показаха част от творбите си.
През пролетната ваканция с танцьорите от „Палкенче” работи Маргарита Тошкова, хореографката под чиито вещи грижи растат малките танцьори на „Палкенче”. На 9 април зрителите можаха да видят как всички поколения танцуват заедно – засега на родна сцена, а по-късно и на много други. От ветераните Мария Тошкова и Катерина Тошкова до най-малките танцьори всички заедно танцуваха с настроение и радост, че са заедно, че могат да покажат какво пазят като памет и какво предават на поколенията.
Певческият състав с ръководител Иван Франев обра аплодисментите на публиката, а 84-годишният Петър Веризов демонстрира как се свири на цитра и устна хармоника.
Мария Караджова, председател на читалищното настоятелство, благодари на всички, които помогнаха осъществяването на проекта да стане възможно – на целия екип към читалището, на всички дарители, които за пореден път подкрепиха инициативността, на всички, които се отзоваха и участваха с доброволен труд при ремонтирането на залата.
Цветомила Спасова, кмет на Бърдарски геран, благодари от името на селото на Мария Караджова„човекът, който дърпа конците”, за да може работата в читалището да върви така добре и да дава отлични резултати.
Цветомила Спакова обяви, че на 7 април в село Иваново, Сръбски Банат, бе подписан договор за сътрудничество между селата Бърдарски геран и Иваново и по силата на този договор през самодейците от Народно читалище „Съединение 1923” ще гостуват на своите приятели в Иваново през лятната ваканция. Разходите по пътуването ще бъдат поети от Цветомила Спасова, която призова всички, които могат да помогнат за следващо ходене в чужбина, този път в Стар Бешенов Румъния на 15 август, да се отзоват и да помогнат на самодейците да покажат как са запазили традициите на банатските българи.
Тъй като от по-ранни разговори това пътуване също има спомоществователи можем да обявим, че самодейците от Народно читалище „Съединение 1923” ще имат това лято две турнета – при банатските българи в Румънски и в Сръбски Банат.
Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи

Точна стрелба на врачански полицаи


В средата на седмицата гр.Плевен бе домакин на Републикански турнир по стрелба с пистолет за служители на МВР „Величко Величков”.
Мероприятието се организира от спортната асоциация на МВР и областната дирекция на МВР - Плевен.
19 отбора в страната в продължение на два дни мериха сили на огневия рубеж.
Врачанските полицаи взеха участие в състезанието с отбор от 5 мъже и 2 жени, представители на спортен клуб „Спартак” при ОД на МВР Враца.
Дамян Петров, Румен Атанасов, Йордан Ценов, Ивайло Флоров и Николай Милушев при мъжете стреляха прецизно и в крайното класиране заеха второ място, а в индивидуалното класиране Йордан Ценов се класира пети.
Катя Василева и Десислава Иванова при жените отборно са пети.
В комплексното класиране отборът от града под Околчица се класира на трето място, а първи станаха домакините от гр.Плевен.
В началото на месец май столичната дирекция на МВР организира следващия турнир по стрелба, а в средата на месец май домакин на зонален турнир ще бъде и Враца.
Огнян Филипов

Младежи ГЕРБ Козлодуй отбелязаха Седмицата на гората


Представители на Информационният офис на евродепутата Владимир Уручев /ГЕРБ-ЕНП/, съвместно с младежката организация на ГЕРБ Козлодуй и местната БКС отбелязаха Седмицата на гората, провеждайки еко-акция в Зоната за отдих в гр. Козлодуй. С общи усилия в рамките на няколко часа ентусиастите почистиха отпадъците и освежиха парка, давайки пример и стимул на своите съграждани за продължаване на природозащитните дейности.

Враца отива на туристическо изложение

Община Враца ще участва в 8-мото международно туристическо изложение „Културен туризъм”, което ще се проведе в изложбени зали „Рафаил Михайлов” град Велико Търново от 13 до 16 април 2011 година. Проявата се организира от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” със съдействието на община Велико Търново, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции, българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Специализираният форум за културен туризъм включва Туристическо изложение, Дискусионна програма с презентации и обсъждания по актуални теми и Филмовия фестивал „На източния бряг на Европа”.
Община Враца, съвместно с Регионалния исторически музей подготвя мултумедийна презентация на тема „ Културно- историческото наследство на Враца и археологическите разкопки на РИМ – новите възможности на дестинация Северозапад”, с която ще се представи по време на форума още през първия ден на изложението.

Депутат поздрави здравните работници


С официален коктейл за началниците на 30-те отделения в МБАЛ „Хр. Ботев” – Враца, ръководството на болничното заведение честити професионалния празник на здравните работници. Лично поздравите си поднесе и народният представител от ГЕРБ – д-р Янко Здравков. Изпълнителният директор на болницата – г-н Орлин Цветков поздрави работещите в болницата и прочете поздравителните адреси от кмета на общината – д-р К. Шахов, директора на РЗИ – Враца – д-р Ан. Ставрова и директора на РЗОК – Св. Симеонов.
Към момента във врачанската болница работят 142 лекари, като голяма част от тях имат по две или три признати специалности и 315 специалисти по медицински грижи – сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и друг медицински персонал, като от тях по-голямата част също са с образователна степен магистър или бакалавър по медицински грижи.

И Криводол се включи в кампанията на БТВ „Да изчистим България за един ден”


Децата от Вапцарова творческа работилница към НЧ ”Н. Й. Вапцаров-1924” гр. Криводол се включиха в кампанията на БТВ „Да изчистим България за един ден”.
Малчуганите почистиха детската площадка и района около реката в центъра на града. Инициативата им бе подкрепена от кмета на Общината инж. Николай Иванов.

Голяма кушия във Враца


Във Враца се проведе традиционната кушия организирана от Община Враца и Ездови клуб
В словото си Кмета на Общината приветства всички участници и заяви:
„В днешни времена, за нас модерните хора, конските сили вече са затворени в двигателите, но онази тръпка и любов към земята, просторите и свободата винаги ни тегли към изяви като тази. Затова съм щастлив да бъда тук заедно с вас.
За седма поредна година Враца е домакин на тази проява, която е част от Програмата на Българска федерация по конен спорт. Чувствам се удовлетворен и горд, че сили в състезанието ще премерят клубовете от цялата страна, че тук са дошли и всичките тези хора, която не забравят своя корен и силата на желанието да покориш въздуха с движение напред”
В края на приветствието си, кметът на Община Враца пожела успех на всички състезатели.