Бисквитки

събота, 31 август 2019 г.

Ремонтни дейности ограничават движението на улица в кв. „Бистрец“



Във връзка с извършване на текущ ремонт от 02 септември до 02 октомври ще бъде ограничено движението по ул. „Гавраил Бистричанин“ в кв. „Бистрец“.
Фирмата-изпълнител на асфалтирането на пътния участък ще постави съответната вертикална сигнализация.

Второ издание на детски карнавал „Магаренце“


Десетки жители и гости на село Челопек присъстваха на второто издание на детския карнавал „Магаренце“. Пъстрият празник се организира от Народно читалище „Огнище - 1930“ в село Челопек и се реализира по проект „Да пораснем заедно на село“.
Официален гост на празника беше заместник-кметът Петя Долапчиева, която връчи на председателя на читалището – Миглена Младеновапоздравителен адрес от името на кмета - Калин Каменов.„Празникът днес е доказателство за това, че почитате  традициите  и ги предавате на идните поколения. Продължавайте заедно да работите за развитието на с.Челопек, бъдете обединени от любовта към децата и родния край. Уверен съм, че Вашата инициативност и мотивираност, насочени в опазване на българското, ще привлече още последователи и ще създаде една здрава общност. Пожелавам Ви упоритост и нестихващ стремеж към покоряване на нови върхове! - се казва в поздравителния адрес.
В тазгодишното издание, на единствения карнавал у нас посветен на магарето, малчуганите имаха възможност да се забавляват, да пеят и танцуват на открита сцена, да се разходят с каруца по специално декорирани улици в балканското село, да се снимат с клепоухите животни в двора на магаренцата, както и да си изработят сами авторски съд на грънчарско колело, с помощта на майстор Куман Жеков. 
В програмата на второто издание се включиха детски танцови и певчески състави от читалищата в селата Челопек, Паволче, Костелево,Иновативно основно училище „Васил Левски“, както и индивидуални изпълнители.
На празника присъстваха още областният управител Малина Николова, кметът на село Челопек Тихомир Тошев, регионалният координатор на Фондация „Америка за България“ - Спаска Михайлова, общински съветници, жители и гости на населеното място.
Карнавалът носи името „Магаренце“, защото дългоухото животно е символ на селото. Атрактивният и забавен празник се осъществява съвместно със Сдружение „Обществен дарителски фонд“ и Фондация „Америка за България“.

петък, 30 август 2019 г.

Затваря се за ремонт ул. „Складова“



Поради извършване на текущ ремонт от 30 август до 02 октомври ще бъде затворена за движение ул. „Складова“, в частта от ул. „Драган Цанков“ до бул. „Европа“.
Във връзка с асфалтирането на пътния участък и ограничаване на движението ще бъде поставена съответната вертикална сигнализация.

Детски празник в деня „Да изчистим България заедно“


Община Враца и „Екопак България” АД, подаряват детски Еко празник за всички малки жители, в деня на деветото издание на Националната кампания „Да изчистим България заедно“ – 14 септември. Чрез куклен театър ще се разкаже на децата как да опазват природата и да събират разделно. Представлението ще започне в 10:00 ч. пред сградата на общината. На всяко дете организаторите ще подарят книжка, магнитче с приказни герои, балони, очакват ги и още много изненади.
Най-мащабната доброволческа кампания за поредна година ще обедини институции, неправителствени и бизнес организации, както и доброволци, в името на каузата за по-чиста околна среда. Във връзка с реализирането на събитието, общинска администрация се обръща към жителите на града и населените места да се включат активно в почистването на обособени територии във Враца.
Стартът на кампанията е в 09:00 ч., а определените места за почистване са:
Корито на река „Лева” от разклона за село Згориград до кв. „Бистрец“, велоалея от парк „Хижата“ към комплекс „Чайка“, парк „Хижата", входно-изходни артерии на града, гората към ТЕЦ „Младост“, каналите на – „Медковско дере“„Скакля“, ул. „Георги Апостолов“, при бул. „България", пред  ж.к. „Сениче” бл. 74, бивши сервизни гаражи в ж.к. „Сениче“, под център „Зорница“, парк стадион „Христо Ботев“, от „Чифлика“ – база ГУСВ – ул. „Шипка“, пътят от Криводолско шосе към кв. „Кулата“, под жк „Сениче“ бл. 74, включително и канала.
И тази година Община Враца приканва жителите да се включат в организираното предаване на разделно събрани от домакинствата отпадъци. Участниците в доброволческата инициатива - домакинства и сервизни бази могат да се освободят от всички излишни и ненужни отпадъци, като излязло от употреба електрическо и електронно оборудване /ИУЕЕО/ (бяла и черна техника - телевизори, домакински уреди, телефони, компютри и др. електрически уреди), негодни за употреба батерии и акумулатори – НУБА, рециклируеми отпадъци /пластмаса, хартия, пластмасови опаковки, хартиени опаковки, стъкло/, отпадъци от текстил и кожа, както и излезли от употреба едрогабаритни отпадъци от домакинствата.
Всички желаещи да се присъединят към кампанията „Да изчистим България заедно“, трябва да подадат заявка на сайта на Община Враца - http://www.vratza.bg/?page=6
Информацията е необходима, за да може да се осигурят необходимите помощни материали /чували и ръкавици/, както и за организиране на своевременното извозване на събраните отпадъци.
Като партньори на Община Враца се включат и фирмите „ЕКОПАК България” АД, „Индустриални суровини” ЕООД, „ЕКОПРОЕКТ“ ООД и ОП БКС.
Лица за контакт, ангажирани с организирането, провеждането и разясняването на кампанията:
инж. Христос Мингас Началник отдел ПИОС - тел. 0887 900 318 (mingas@vratza.bg)
Галя Блехова – Главен  експерт „Озеленяване и ООС“  в отдел ПИОС, тел. 0887 900 357 (gblehova@vratza.bg)
 Елица Богданова – Младши експерт „Екология“ в отдел ПИОС, тел. 0879 351 399

сряда, 28 август 2019 г.

Технология на бъдещето рекламира природните забележителности на Враца

Иновативен VR продукт беше представен във Враца от Сдружение „Книгини“. Срещата бе открита от заместник-кмета Петя Долапчиева, която приветства идеята за създаването на атрактивната идея. Чрез съвременната технология, която е използвана, за да се създаде 15 минутен филм, ще бъдат популяризирани природните забележителности и културно-историческото наследство във Враца. Една от целите е и увеличаване на туристите към региона. 
Модерният продукт „Дестинация Враца – величие и красота в 360“ е създаден по идея на Сдружение „Книгини“, със съдействието на Община Враца. Съвременната технология позволява да посетиш виртуално природните забележителности в града – водопада Скакля, Боров камък, Кобилини стени, прохода Вратцата, местността Погледец, къщата на баба Илийца, както и да разгледаш от птичи поглед цялата красота на врачанските скали.
На представянето на иновативния VR продукт, който е озвучен на български и английски език, присъства екипът на фирмата, изработилфилма, експерти на Природен парк „Врачански Балкан“, на Търговско- промишлената палата, Регионална библиотека и представители на бизнеса.