Бисквитки

събота, 7 юли 2018 г.

Мария Попова бе гост на Празника на баницата


За осемнсета поредна година вието бе открито от заместник-кмета Мария Попова. "Уверена съм, че няма българска къща, в която този неустоим аромат на прясно изпечена баница, да не е усещан. Сигурна съм, че традицията да правим баница ще пребъде! Нека пребъде и този ден, в който почитаме българското! Успех на всички участници, а на гостите - желая много положителни емоции. Честит празник!“ – каза Попова в приветствието си към присъстващите.
село Баница се проведе празник на традиционното българско печиво – баницата. Събит
Празничната програма продължи с дегустация на над 70 баници, приготвени от майстори от над десет читалища в региона. Всички атрактивни тестени изделия се оценяваха от жури, с председател - шеф Любомир Тодоров, завършил в Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца. Членове на комисията бяха още: инж. Петя Янчик - преподавател в ПГТР и Цветана Александрова от село Баница. Тази година участниците се състезаваха в две категории – сладка и солена баница.
Докато журито оценяваше тестените изделия, гостите на празника се насладиха на тематична фолклорна програма, в която участие взеха – талантливият изпълнител Юри Крумов и самодейци от читалища в Северозападна България.
На събитието присъстваха още – кметът на село Баница - Любен Нинов, кметове на населени места от общината, общински съветници, читалищни дейци и гости.

четвъртък, 5 юли 2018 г.

Премахват неправилно паркираните автомобили на Крайречен булевард


Експерти  на звено „Инспекторат“, съвместно със служители на полицията и представители на Общинско предприятие „Паркинги и гаражи“ започнаха акция срещу неправилно паркирани автомобили на Крайречен булевард. От вчера в този пътен участък са поставени знаци, които забраняват престоя и паркирането, поради извършваните в едното пътно платно строително-ремотни дейности.
При стартиралата проверка са констатирани нерегламентирано паркирани превозни средства, които са преместени с репатриращия автомобил. Акцията на звено „Инспекторат“ продължава.

Танцов състав „Хемус“ участва в два международни фестивала


Представителен  танцов състав „Хемус“ при Община Враца ще вземе участие в два международни фестивала. От 06 до 08 юли талантливите майстори на танца, с ръководители Геновева Спасова и Валери Спасов ще се включат в Международния фолклорен фестивал на православните държави. Те са по покана на организаторите от компания „Боксит“ и Община Миличи, Босна и Херцеговина. В престижния форум, който има конкурсен характер, ще мерят сили фолклорни ансамбли и танцови формации от Русия, Румъния, Сърбия, Македония, Гърция, Беларус, Косово и др., които ще покажат богатството и разнообразието на своя фолклор.
Веднага след участието си в Босна и Херцеговина, врачанските танцьори отпътуват за участие в Международен фолклорен фестивал за песни и танци в град Херцег Нови в Черна гора. В рамките на феста те ще участват в съвместни концерти с представители от още осем държави.
Участието в международните прояви  на Представителен танцов състав „Хемус“  се осъществява с финансовата подкрепа на Община Враца.

сряда, 4 юли 2018 г.

Знак забранява престоя и паркирането на Крайречен булевард


Във връзка със стартиралите строително-ремонтни дейности на част от Крайречен булевард и създадената временна организация са поставени допълнителни знаци В27 – „Забранени са престоят и паркирането“. В момента, в този участък движението е двупосочно в едното платно и паркиралите автомобили пречат на преминаващите пътни превозни средства.
Поставена е и допълнителна табела, която указва, че паркираните автомобили ще бъдат премахвани с репатриращ автомобил от екип на ОП „Паркинги и гаражи“.

Светила в медицината посетиха врачанската болница

Вчера врачанската болница бе посетена от изпълнителния директор на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ проф.д-р Асен Балтов, д.м. и проф.д-р Николай Габровски, д.м.н. – началник на Клиниката по неврохирургия в университетската болница. Двете светила в българската медицина пристигнаха за работна среща в МБАЛ „Христо Ботев“ по покана на директора на лечебното заведение Евгени Любенов. В рамките на двучасовия разговор гостите споделиха опита си и добрите практики в най-голямата болница за спешна медицинска помощ у нас. Проф. Балтов подчерта, че подкрепят врачанската болница и желаят тя да тръгне нагоре. Той изяви готовност да осигури авторитетни лекари от „Пирогов“, които да компенсират недостига на специалисти в областната болница. Готовност за помощ чрез квалифицирани кадри в летния график на МБАЛ „Христо Ботев“ са заявили и други столични болници, с които предстоят разговори в следващите дни. Срещите стават възможни благодарение на екипа на здравното министерство и най-вече на зам. министъра Жени Начева. 

Търсят се специалисти за работа по нов социален проект


Във връзка с изпълнението на проект BG05M9OP001-2.009-0019-С01 „ОТВЪД ХОРИЗОНТА – нови възможности за децата и младежите, настанени в резидентни социални услуги на територията на град Враца“ сдружение „Алианс Балкани“ обявява 6 свободни работни позиции със срок на заетост – две години.
Свободни позиции за  психолози, логопед, арт-терапевт, музикотерапевт и кинезитерапевт.
Проект „ОТВЪД ХОРИЗОНТА“ се реализира в партньорство с Община Враца. Неговата основна цел е да допринесе за напредъка на деинституционализацията и социалното приобщаване на деца и младежи в риск чрез прилагане на програми и инициативи в подкрепа на тяхното личностно развитие, умения за самостоятелност, учене и работа.
За да кандидатствате за заемане на свободните позиции е необходимо да подадете автобиография (по образец), както и копия на документи, удостоверяващи образователен ценз и професионален опит.
Документи се подават по електронен път – на e-mail alliance.balkani@abv.bg, в срок до 13 юли 2018 г. (петък).
Подробности относно изискванията за съответните длъжности са поместени в публикуваната обява.
Линк към обявата: alliancebalkani.org/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE/

Знак забранява престоя и паркирането на Крайречен булевард


Във връзка със стартиралите строително-ремонтни дейности на част от Крайречен булевард и създадената временна организация са поставенидопълнителни знаци В27  Забранени са престоят и паркирането“. В момента, в този участък движението е двупосочно в едното платно и паркиралите автомобили пречат на преминаващите пътни превозни средства.
Поставена е и допълнителна табела, която указва, че паркираните автомобили ще бъдат премахвани с репатриращ автомобил от екип на ОП „Паркинги и гаражи“.

Кулинарни шедьоври за Празника на баницата


За осемнадесета поредна година село Баница ще бъде домакин на Празник на баницата. Фестивалът на традиционното българско ястие ще сепроведе на 07 юли, от 10:30 ч. в Народно читалище „Светлина 1910”.
В кулинарната надпревара ще се включат майстори от над десет читалища от общините Враца, Мездра и Плевен. Представените от тях вкусни печива ще бъдат разделени в две категории – солени и сладки баници.
Кулинарните шедьоври ще бъдат оценявани от жури с председател врачанският топ готвач шеф Любомир Тодоров. Баш майсторът е бивш възпитаник на Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство/ПГТР/. Работил е пет години в ресторанти в Германия, като два от тях са със звезди „Мишлен” в прочутия кулинарен регион Шварцвалд в Баден Вюртенберг. Негови помощници в оценяването на атрактивните тестени изделия ще бъдат Петя Янчик - преподавател в ПГТР Враца и Цветана Александрова – дългогодишен участник в състезанието по майсторлък.
За всички гости на Празника на баницата е подготвена концертна програма с участието на народния изпълнител Юри Крумов, самодейни групи и състави.
Организатори на събитието са Община Враца, кметството на село Баница и  местното читалище.

понеделник, 2 юли 2018 г.

Лятно училище отново отвори врати


За трета поредна година в Общностния център за деца и семейства се провежда Лятно училище за бъдещи първокласници. Заниманията са част от проект „СТИМУЛ за ранно детско развитие“ и бяха открити с празнична програма, в която участие взеха възпитаниците от ДГ „Слънце“ и ОУ „Васил Левски“.

Приветствие към присъстващите на тържеството отправи Маринела Петрова – директор на дирекция „Образование, здравеопазване и социални дейности“, която пожела на децата да са старателни в уроците, но и много да се забавляват.

С китка здравец и водени от педагога Иванета Николаева, бъдещите първокласници прекрачиха прага на „Лятно училище 3”.

НАП проверява 290 души с големи разходи, но без никакви доходи



LЮлия Грънчарова                 
                           Тел.: 092 66 84 152

Инспекторите на НАП започват проверки на 290 души, които са извършили разходи за минали години над 50 000 лв., но едновременно с това нямат никакви официално декларирани доходи. Общото между всички, на които са възложени проверки е, че са се осигурявали върху минималния осигурителен доход, но дори не са подали данъчна декларация за доходите, поясняват от НАП. Едновременно с това тези физически лица са извършили значителни разходи –50 000 лв. за година. 
Инспекторите на НАП ще  изследват източниците на доходи в семействата на проверяваните, както и издръжката на домакинствата и разходите им. Ако бъдат установени несъответствия между имущество и доходи, ще бъдат възложени данъчни ревизии за последните 5 години, допълват от приходната администрация. 
„Тези 300 случая са най-очевидните несъответствия между официален доход и разходи на домакинствата. Освен тях има и други физически лица, чието имущество е повече от декларираните приходи, които също ще бъдат проверени“ “, каза по повод контролните мерки заместник-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров. 

неделя, 1 юли 2018 г.

Обстановката в Роман

В сградата на Община Роман на 30 юни се проведе сутрешно заседание на  Общинския щаб за изпълнение на общински план за защита при бедствия, в което участва областният управител Малина Николова, за анализ на ситуацията и насоки за последващи мерки.
Директорът на РДПБЗН докладва за предприетите мерки за отводняване на частните домове и детската градина. От доклада стана ясно, че на денонощен режим в Роман работят 6 екипа на Регионалната дирекция с техническо оборудване от три автомобила и пет помпи. До момента са отводнени 46 частни имоти, което е близо 2/3 от всички домакинства, пострадали от бедствието. По преценка на старши комисар Димитров не е необходимо да се осигурява допълнително оборудване и служители, тъй като прогнозата е до 17 часа на деня в оставащите около 1/3 домове водата да бъде изпомпана. Създаден е и подвижен екип за обслужване на засегнатите села в Община Роман – Хубавене, Караш и Средни рът.
Предприети са необходимите мерки и от директора на ОД на МВР за охрана на частното имущество на хората, пострадали от бедствието.
По данни на „ВиК“,  водоснабдяването в Карашки квартал е напълно възстановено и водата е годна за пиене и битови нужди. Не е възстановено водоподаването в с. Хубавене, в чието землище помпената станция е залята от придошлите води. Днес екипи на „ВиК“ отстраняват проблема със захранването на селото.
Стартира се и възстановяването на ел. захранването, което беше спряно през изминалото денонощие, за да се предотврати възможността за евентуални токови удари, като приоритетно се захранват стълбовете и уличното осветление, а след преценка на състоянието на домовете се възстановява електро подаването в отделни къщи.
От експерти на общинската администрация са създадени комисии за оценка на щетите на частните имоти и публичната инфраструктура, които ще опишат състоянието на засегнатите имоти и оборудване, за да се отправят искания за финансова помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Община Роман е организирала и доброволци, които подпомагат служителите на РДПБЗН при възстановяване на нормалното състояние на частните домове.
Областният управител направи оглед на състоянието на засегнатия от наводнението Карашки квартал и разговаря с хората от каква конкретна помощ имат необходимост за справяне с тежката ситуация