Бисквитки

четвъртък, 16 януари 2020 г.

Община Враца продължава да осигурява топъл обяд на 120 лица

Удължава се срокът, в който Община Враца ще продължи да предоставя безплатен обяд на 120 потребители. Социалната услуга се осъществява чрез реализиране на дейностите по проект „Осигуряване на топъл обяд 2016-2020“към Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане. 
Проектът трябваше да приключи на 31 декември 2019 г., но на 24.10.2019 г. между Министерство на труда и социалната политика, чрез и Община Враца беше подписано допълнително споразумение за удължаване на дейностите с още 4 месеца. На Община Враца се предоставят допълнителни средства в размер на 24 975,50 лв.
С така извършените корекции, крайният срок за реализиране на услугите е 30 април 2020 г., а общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е 309 575,95 лв.
С продължаване на дейностите по проекта се осигурява помощ и подкрепа за най-уязвимите групи от населението в общината
-Лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от ППЗСП;
-Лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях;
-Самотно живеещи лица и семейства, които не могат да се издържат чрез имуществото си или труда си и получават пенсии в минимални размери - за осигурителен стаж и възраст; за инвалидност; наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудова дейност.
От стартирането на проектните дейности до момента на над 240 потребители е оказана подкрепа, като към настоящия момент 120 потребители ползват социалната услуга в две трапезарии на територията на града чрез получаване на топъл обяд, включващ: супа, основно ястие, десерт и хляб, в работните дни на всеки месец.

Именниците от Община Враца, които празнуват на 17 Януари – Антоновден и 18 януари- Атанасовден.


17 януари - Антоновден
Антон - 114
Андон - 3
Антоан - 13
Антония - 57
Антонина - 13
Антоанета - 181
Тончо - 9
Тоня  - 10
Дончо - 5
Донко - 1
Донка - 32
На този ден църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики. 
Традиции и обичаи на Антоновден
В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата и шарката.
Специално омесени за празника содени питки се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята", както е била наричана шарката. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.
Според една легенда имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова именните им дни се честват един след друг и на тези дни празнуват всички ковачи, железари и ножари.


18 Януари – Атанасовден
Атанас - 152
Атанаскa - 36
Hася – 1
Наско - 13
Православната църква почита паметта на Атанасий Велики, участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов.
Традиции и обичаи на Атанасовден
Според народните вярвания свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. Облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”. Затова празникът е известен още и като Среди зима.
Поверия
На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат няма да зарасне лесно.
Ако на този ден натрупа голяма снежна покривка, годината ще бъде плодородна.

сряда, 15 януари 2020 г.

Учреди се „Регионален иновационен център Северозапад“ към Аутомотив Клъстер България

Областният управител Малина Николова, като представител на Областна администрация – Враца, участва в учредяването на „Регионален иновационен център Северозапад“ към Аутомотив Клъстер България. Регионалният иновационен център представлява сдружение за подпомагане, насърчаване, представителство и защита на регионалния капацитет за въвеждане и развитие на иновации чрез засилване на сътрудничеството между бизнеса и научно-изследователските организации, университетите и други научни и образователни институти. 
Съобразно новия подход в регионалната политика, където местните и регионални нужди ще бъдат определящи за развитието на конкретната територия, от голямо значение е създаването на работещо партньорство между бизнеса и науката в полза на регионалната икономика. РИЦ е основа за взаимодействие между различните сектори с цел създаване и внедряване на иновации, както и осигуряване на по-голяма обвързаност с необходимостта и спецификите на областта и подобряване на равнището на образование. Изграждането на такъв център ще допринесе за успеха на партньорството бизнес-наука и ще създаде допълнителни условия за развитие на младите хора и подготовката на кадри за реалния бизнес. Центърът ще бъде създаден в областния град.
Учредители на „Регионален иновационен център Северозапад“ са 11 организацииАутомотив Клъстер България, Областна администрация – Враца, Областна администрация  Видин, Община Враца, Търговско-промишлена палата - Враца, Русенски университет „Ангел Кънчев“- филиал Видин, както и компании от региона. Очаква се инициативата за иновационния център да бъде допълнително подкрепена от голям брой организации.
Още от деня на създаването си, сдружението си поставя за цел изграждането и развитието на модерна научноизследователска и иновационна инфраструктура. Иновационният център ще управлява проекти, включващи извършване на индустриални научни изследвания и експериментално развитие за насърчаване на иновациите. Не на последно място сред целите на сдружението е създаването на таланти за бъдещо иновативно и конкурентно развитие на Северозападна България.
Automotive Cluster Bulgaria (ACB) представлява интересите на един от най-бързо развиващите се икономически браншове в България – автомобилната индустрия и производството на автомобили и компоненти за тях. Клъстерът обединява повечето от над 250 автомобилни производителя в страната, които произвеждат компоненти за почти всяка позната марка автомобили. По-голямата част от тях са първо, второ и трето ниво доставчици. В индустрията има над 65 000 заети. Приходите, генерирани от компаниите в този сегмент за 2019 г., възлизат на около 5,5 млрд. евро и съставляват над 10% от БВП на страната.

Община Враца увеличи заплатите на медицинските специалисти в детските градини и училищата


Ръководството на Община Враца изпълни предвиденото в бюджета за 2020 г. увеличение на заплатите на медицинските специалисти, работещи в детско и училищно здравеопазване. Повишаване на заплатите е с 10 % и е считано от 01.01.2020 г.
Актуализирането на заплащането в този сектор на общинското здравеопазване е свързано с изпълнение на договореното от Колективния трудов договор в отрасъла.

понеделник, 13 януари 2020 г.

Калин Каменов проведе работна среща с кметовете от Община Враца

Първа работа среща за 2020 година проведе кметът на Община Враца – Калин Каменов с новоизбраните кметове на населените места. В рамките на срещата кметът Каменов посочи, че трябва да бъдат представени основните приоритетите на всяко село за четиригодишния мандат, за да бъдат планувани средства за тяхното финансиране.
Снегопочистването в кметствата, опазването на обществения ред и имуществото на жителите, както и работата с органите на МВР бяха част от дискутираните теми на срещата. Разисквани бяха също и въпроси свързани с административното обслужване на гражданите, издаването на разрешително за достъп до горските територии, както и нови акценти в оперативните програми за заетост.
На срещата присъстваха още секретарят на Община Враца Нина Дакева, председателят на Общинския съвет – Нели Стоянова, представители и експерти от общинска администрация и полицията.