Бисквитки

събота, 19 февруари 2011 г.

"Ботевци" от Козлодуй и Враца с равен в контрола с 6 гола

Отборите на Ботев (Враца) и Ботев (Козлодуй) завършиха 3:3 в контролна среща, предаде репортер на Football24.bg. Двубоят бе много интересен, като освен шестте гола, зрителите видяха и два червени картона. Мишев в 5-ата минута откри резултата за козлодуй. Михайлов изравни в 9-ата минута.
В следващите минути третодивизионният тим взе инициативата и стигна до два гола. Първо Страти Илиев центрира от фаул, Цветковски изби, но топката попадна в Божидар Георгиев, който сгреши - 1:2. Малко по-късно Драгомир Иванов направи 1:3 с удар от около 20 метра. Все пак в последните 20 минути врачани се събраха и стигнаха до равенството. Кирил Михайлов се разписа за 2:3 в 73-ата минута. Само две минути по-късно след хубава атака на Данчев, Тодор Димитров се разписа за 3:3.
Съдията показа и два червени картоно - на Николов от Домакините и Цветомир Тодоров от гостите. Освен това тимън на Коздолуй изтърва дузпа, след като Цветковски събори Любо Иванов в наказателното поле. От бялата точка Димитров нацели гредата.

„Чавдар“ падна достойно с 1:2 от ЦСКА

В равностоен мач „Чавдар“ (Бяла Слатина) отстъпи с 1:2 на ЦСКА в последна контрола за двата тима преди подновяването на футболния сезон в България.
Попадението за белослатинци беше дело на Владислав Василев, който се разписа след почивката.
Спарингът се игра на стадион "Левски" в Елин Пелин, съобщи неофициалният сайт на "Чавдар".
За червените се разписаха Александър Тонев и Килиън Шеридън в 43-ата и 57-ата минута, докато точен за „чавдарци“ беше Влади Василев в 67-ата минута. Силен мач за "Чавдар" записаха голмайсторът Василев, както и двамата вратари Светослав Тошев и Николай Младенов.
През първото полувреме отборът на ЦСКА не може да се похвали с добра игра, тъй като възпитаниците на Милен Радуканов бяха пасивни и трудно стигаха в близост до вратата на своя опонент.
Въпреки това, благодарение на индивидуалните си качества, Тонев успя да изведе своя отбор напред в резултата. Младокът се разписа със силен удар с десния крак от границата на наказателното поле. Преди това обаче той направи фрапантен пропуск, след като бе заел отлична позиция пред вратата на „Чавдар“. Нелсън се освободи от противников бранител, стреля, Тошев изби топката, която попадна в Тонев, но ударът на младежкия национал бе спасен от стража на втородивизионния тим. "Чавдарци" също имаха своите силни моменти през първата част, когато само в рамките на 4 минути успяха да сътворят две чудесни атаки, но при първата Явор Тричков се засуети в наказателното поле и топката му беше избита от Акуаро, а при втората бързоногият Денис Николов стреля слабо към вратаря Караджов, вместо да подаде на капитана Василев, който нахлуваше на скорост в пеналта на ЦСКА.
След почивката „Армейците“ започнаха да атакуват доста по-мощно и резултата не закъсня. В 57-ата минута Килиън Шеридън вкара феноменален гол, след като от 35 метра препарира вратаря на „Чавдар“. Окрилени от попадението възпитаниците на Радуканов се хвърлиха в още по-свирепи атаки, които обаче не се увенчаха с успех.
Платини на два пъти и Шеридън пропуснаха да се разпишат, останали очи с очи срещу стража на „Чавдар“. Така се стигна до 67-ата минута, когато след едно невнимание в наказателното поле на червените, Василев засече центриране на Милен Тонев и по този начин оформи крайното 2:1.

петък, 18 февруари 2011 г.

Първата българка, изкачила Еверест, посети Мездра

По покана на местната туристическа общност в Мездра гостува Петя Колчева – първата българка, изкачила Еверест (8848 м). Паметното събитие се случи рано сутринта на 22 май 2009 г., когато 45-годишната (по онова време) юристка и нейният съпруг Камен покориха най-високия връх на планетата в състава на американска комерсиална експедиция. Колчеви са едва петата семейна двойка в света, стъпила на Покрива на света.
Увлекателно и цветисто, Петя Колчева, която е непрофесионален алпинист и майка на три деца, разказа за страстната си любов към приключенията, планината и екстремния туризъм. Сподели любопитни моменти от подготовката, изкачването и завръщането от Джомолунгма (на тибетски „Богинята майка на света”). Според нея ключът към успеха е: трудолюбие, постоянство и дисциплина. Именно тези качества са й помогнали да постигне своята най-съкровена мечта – да се изкачи „Високо в небесата” (каквото е непалското име на Mount Everest – Сагарматха).
„Гледката от Върха е неописуемо красива и величествена – сподели Петя, но и изключително сурова, потискаща. Там за пръв път ясно осъзнах, че Земята е кръгла. Чувстваш се свободен като птица, струва ти се, че ще полетиш. А най-странното е, че при изгрев сянката на Еверест се отразява върху… облаците”.
„Изкачването на Еверест ме направи по-уверена в себе си, в собствените ми възможности – каза в заключение Колчева. Най-важното е, че след завръщането ни от Хималаите се сближих много повече с децата си, с близките си.” Не скри, че мечтае един ден да изкачи перлата в короната на алпинизма – вторият по височина връх К2 (8611 м), но смята, че все още не е подготвена за това предизвикателство.
От името на мездренските туристи председателят на Общински съвет Делян Дамяновски подари на първата българка, изкачила Еверест, букет цветя, илюстрован албум на общината и пясъчен часовник, с пожеланието да отброява времето до изкачването й на К2. Накрая любителите на природата, изпълнили салона на кино „Роял”, имаха възможност да си купят книгата на Петя Колчева „В сянката на Еверест”, да получат автограф и да се снимат за спомен.
Мирослав Гетов – в. „Мездра XXI век”

„Отчет„ идва в Оряхово

Община Оряхово и Художествена галерия „М. Върбанов” ви канят на юбилейната изложба „Отчет” на художника Любен Стоев на 02.03.2011 г. в 17:00 часа!
Любен Стоев е роден през 1939 г. в София. През 1963 г. завършва специалност „Графика” във Висшето училище за изобразителни изкуства в Дрезден.
Изложбата „Отчет” е посветена на неговата 70-годишнина и на 50-годишния му творчески път.
Ето как специалистите определят творчеството му: „Авторът създава силни социални творби за днешната разслоена, обезсърчена и мъчително търсеща пътя си България. Контрастът шокира, провокира, дори отвращава. Той реализира целта на художника – да ни накара да се замислим.”

Ученици от врачанско училище дариха средства за паметник на Левски

В навечерието на патронният си празник, учениците от врачанското основно училище „Васил Левски”, дариха 500 лева за възстановяване откраднатия паметник на Апостола в града. На специално тържество, сумата събрана от малките родолюбци, беше предадена на председателят на Инициативният комитет Красимир Богданов от директора на училището Румен Петков. Гости на тържеството бяха общинският съветник ген. Валери Стаменов, Галя Георгиева от Дамски клуб „Вратица”, Валентин Вълков от Инициативния комитет.
От името на комитета, Красимир Богданов обяви края на кампанията за набиране на средства за възстановяване паметника на Левски. Инициативата продължи една година и събра необходимите средства за извършване на техническите дейности. Сумата е в размер на 2 650 лева, като дарения направиха учениците от врачанските училища ОУ ’’Васил Левски”, НУ ”Софроний Врачански”, ОУ ”Св. Св. Кирил и Методий”, СОУ „Христо Ботев”, народният представител Георги Божинов, Иван Младенов- Управител на БКС-Враца, фирма „Белгин”, Общински съвет и общинска администрация Враца, гражданите на Враца, чрез набирателни каси поставени на 3-ти март и 24-ти май, членове и симпатизанти на ВМРО. При идентифицирането на паметника и подготовката на кампанията подкрепа оказаха Регионалният исторически музей – Враца, ЦДГ „Васил Левски” гр. Видин, НИК и фондация ВМРО. Инициативният комитет благодари на всички съмишленици за оказаната подкрепа.

В момента се извършват последните технически дейности по изработването на паметника и предстои поставянето и откриването му на площад „Васил Левски”.

С 44 милиона ще разполага Враца

Разширяване на предлаганите социални услуги за гражданите са приоритет в бюджета за 2011 година на Община Враца. Те са предимно в сферата на диетичното хранене, домашния патронаж, помощи за новородени, преференции за тролейбусния транспорт за възрастните хора и инвалидите са само част от дейностите, каза кметът д-р Костадин Шахов по време на общественото обсъждане на проекто-бюджета. Предвидени се средства за осигуряване издръжката на целодневните детски градини,обединени детски заведения ,детски ясли, Център за работа с деца и младежки дом.
Разчетени са средства и за развитие и оптимизация на създадените през 2010 година общински предприятия.
Предвидено е още благоустрояване на улици и пътища, разширяване мрежата на уличното осветление, изграждане на приют за кучета. Д-р Шахов допълни, че при изготвянето на проекта са прецизирани всички заложени разходи и очакваните приходи са представени реалистично. Над 44 милиона лв. са заложени в приходната и разходната част на бюджета за тази година. От тях близо 55% ще са приходите от държавата, а останалите 45 на 100 ще бъдат осигурени от общински дейности. Най-големи постъпления се очакват от събирането на общински такси – над 4 милиона и половина лв. От имуществени данъци е предвидено да постъпят над 3 милиона. Още над 2 милиона и половина Община Враца трябва да получи от продажба на имущество. В разходната част на проекто-бюджета за държавни дейности са предвидени близо 25 млн.лв., а за общински 19 и половина. Най-голям процент от разходите за общински дейности – близо 36 % са заложени за изпълнение на капиталовата програма на общината. За жилищно строителство, благоустройство и комунални дейности и опазване на общинската собственост са заделени близо 24 на 100.
Строителство, екология и транспорт са основните акценти в капиталовата програма на Община Враца за 2011 година. Важните обекти са строителството на допълнителната клетка на депото за твърди битови отпадъци и сепарираща инсталация и изграждането на приют за кучета. По този начин ще се решат два съществено важни проблема на града. Предстои и подобряване на транспортната инфраструктура. Според зам.кмета по строителство инж. Петя Аврамова в Републиканския бюджет вече са заделени близо 4 милиона и половина лв. за новата клетка и инсталацията. Останалите средства ще бъдат дадени като дофинансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Строителството на приюта за бездомни кучета ще струва 399 000 лв. Капацитетът му е за 55 животни. За обновяване на транспортната инфраструктура са заделени над 500 хиляди лв. За основен ремонт на улиците в селата са предвидени над 221 хиляди, а за общинските пътища – над 223 хиляди лв. Предстои разширяване на мрежата на уличното осветление. За 3 улици, 1 булевард и двата жилищни комплекса „Дъбника” и „Сениче” ще бъдат изразходвани близо 250 хиляди лева. Предстои довършване и на храма „Свети мина” в ж.к. „Дъбника”. В музея ще бъде ремонтиран покрива и фондохранилищата ще бъдат климатизирани. Ще се ремонтира и ритуалната зала в Двореца на културата, а в част от селата ще бъдат извършени строителни дейности в здравните служби и сградите на кметствата.

Ще подновяват Ботевия път

Врачанският областен управител Пепа Владимирова и ръководителят на
Мемориален комплекс „Ботев път“ Росица Кузманова проведоха среща с главния
секретар на Министерство на културата Стоян Стоянов за цялостна
реконструкция на 120-километровото трасе. Идеята е маршрутът да се включи в
проект, чрез който Министерството да кандидатства по мярка
„Културно-историческо наследство“, стартираща през март. „Ботев път“ е
обявен за паметник на културата от национално значение през 1993 година. В
момента екипът на областния управител работи по актуване на терена като
държавна собственост. Проектът ще включи началната точка – корабът
„Радецки“, всички места, паметници и обекти по пътя на Ботевата чета и
комплекс „Околчица“. Комплексът включва туристически бунгала
и фотодокументална изложба „Христо Ботев и неговата чета“. Целият маршрут
ще бъде облагороден и превърнат в целогодишна туристическа дестинация, а не
само място, което се посещава по време на Ботевите чествания и традиционния
национален поход „Козлодуй-Околчица“.
Областният управител подкрепи и инициативата на учениците от СОУ „Христо
Ботев“ в Козлодуй, които започнаха национална дарителската кампания по
спасяването на кораба „Радецки“. Съгласие за стартирането й е дал и
министър Вежди Рашидов. Г-жа Владимирова се обърна с писма към областните
управител на България с молба чрез фирмите и общините си в техните региони
да се популяризират тази родолюбива инициатива и всеки, който желае, да я
подкрепи с дарения.
„Радецки“ е единственият плаващ музей в България и на Балканите. Той е сред
100-те национални туристически обекта. В момента корабът е в лимана на
козлодуйското пристанище и е обявен от контролните органи по
корабоплаването в състояние извън експлоатация. За да тръгне отново,
корабът се нуждае от ремонт. За целта са необходими 200 000 лева.

В Криводол започват уроци по история

В навечерието на 3 март Читалище „Н. Й. Вапцаров-1924” – Криводол и СОУ „Св. св. Кирил и Методий” организираха прожектирането на българския игрален филм „Под игото”. Основна цел бе запознаването на децата от пети до осми клас с произведения на българските класици.
Това е поредната инициатива за изнесени часове по различните предмети, изучавани в училище, включени в годишния план на библиотеката.
Преди прожекцията, с презентация беше отбелязана и 138 годишнината от гибелта на Васил Левски. Темата на презентацията бе „За чиста и свята Република”.
От 23 до 25 февруари презентации за исторически събития ще бъдат представени пред децата от начален курс на СОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Криводол, както и в училищата в селата Краводер и Пудрия.

Ани Цолова е половин врачанка

В предаването на бТВ „Тази сутрин” на 15 февруари водещата Ани Цолова разкри, че неин дядо живее в село Михайлово. Поводът за директно включване оттам бе убийството на 40-годишната Красимира Градинарска от същото село. Ани разказа, че домът на дядо й е бил обект на грабежи от роми. Тя е подала жалба в полицията, но не са предприети никакви мерки. Както и по многото оплаквания от жителите на селото срещу циганска фамилия, чийто деца са уличени в жестокото убийство.
Но това не е единствената връзка на родената в Плевен тв водеща с нашия край. Нейният баща е добре познат във Враца от първите години на прехода. Той се казва Георги Цолов и е бил учител в Роман, а с идването на демокрацията се залавя с частен бизнес в града на малък и голям Искър. Става един от основателите на Асоциацията на месопреработвателите в България. Но при нас е известна фирмата му "Ескусиана 96" ООД. През 1996 година той поема като спонсор футболния клуб „Ботев” - Враца. Тогава „Ескусиана” завладява врачанския пазар с произвежданите от фирмата колбаси. Дори Цолов призовава гражданите да купуват от само от неговите салами, за да подкрепят футболния тим и обещава да го вкара отново в елита, от който е изпаднал през 1989 година. Но това не става, а по-късно - през 2005 година "Ескусиана 96" е обявена в несъстоятелност.

3 000 лв. от некоректни държавни служители събра офис на НАП Враца

3 000 лв. от некоректни държавни служители събра офис на НАП Враца за месец и половина
Общо 3 000 лева „забравени” глоби, данъци и осигурителни вноски платиха в офис на НАП Враца некоректни държавни служители. В края на миналата година приходната агенция започна кампания за уведомяване на работодатели, че техни служители дължат пари на хазната. Офис Враца изпрати съобщения до ръководителите на 14 ведомства, за общо 71 служители, които имат непокрити задължения към държавата. Освен това публични изпълнители се свързаха с голяма част от некоректните чиновници по телефона, за да им напомнят, че имат да плащат стари глоби, бяха изпратени и покани за доброволно изпълнение. Само за месец и половина от старта на акцията, 32-ма от длъжниците посетиха лично офиса за уточняване и погасяване на задълженията.
В случаи, когато държавни служители не предприемат действия по погасяване на старите си дългове, се налагат обезпечителни мерки, като запори върху заплати и банкови сметки, а може да се стигне дори до продажба на имущество, напомнят от НАП.
Инициативата на приходната агенция започна с издължаване на всички нейни служители, които не бяха платили навреме глоби към КАТ и други институции.
Припомняме, че от началото на 2010 г. Агенцията за държавни вземания се вля в НАП. С това в приходното ведомство премина събирането на неплатените в срок глоби към КАТ, РИОКОЗ, митници, съдилища, общини, дължими за минали периоди. След предаването им в НАП неплатените навреме глоби се плащат по сметка, посочена от публичен изпълнител.

четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Театърът представя

В събота – 19 февруари от 10.30 часа в куклена зала, показва постановката „Танцуващи ръце”. Същият спектакъл ще бъде показан във вторник пред публиката и в Ловеч, където трупата от Враца заминава на турне.
В сряда – 23 февруари, в две детски градини във Враца ще гледат актуалното заглавие за сезона „Баба Марта внучка жени”. Детската програма за седмицата приключваме с класическото заглавие „Мечо Пух” от Алън Милн”.
В понеделник – 21 февруари от 19 часа в камерна зала, е постановката „Тестът” (Храбрият Симон Корах) от Лукас Берфус.
Във вторник, 22 февруари ДКТ – Враца представя в Ловеч комедията от Петър Петрович-Пеция „Една жена – трима мъже”.
В сряда, 23 февруари от 19 часа на Голяма сцена представя актуалното си заглавие за сезона – „Шекспир – Събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл.
По същото време в сряда, от 19 часа но на камерна сцена, ценителите на изкуството на Мелпомена ще могат да гледат 151-ото представление на спектакъла „Греховната любов на Зографа Захарий” от Павел Спасов, представен от Любомир Бъчваров.
Седмицата ще приключи със съботното представление на „Хоровод” от Артур Шницлер, което ще започне на 26 февруари в 19 часа на камерна сцена.

Кметът на Криводол инж. Николай Иванов: „Имаме амбицията да завършим успешно мандата”

„На 22 февруари общинските съветници в Криводол ще приемат бюджета за тази година. Това е поредният изключително труден за изпълнение бюджет, от гледна точка на драстично намалените държавни субсидии и обективно намалените собствени приходи. План-сметката трябва да е такава, че да осигури поддържането и функционирането на всички общински дейности и услуги, което ще бъде изключително трудно. Но не се предаваме и имаме амбицията да завършим успешно мандата, въпреки тежката финансова среда. В тази връзка голяма помощ ще окаже успешното привличане на външни средства. В момента изпълняваме три проекта по оперативните програми за около 6 милиона лева. Очакваме и сме убедени, че ще бъде положителна съдбата на още два проекта важни за общинската инфраструктура на стойност около 1 милион и 700 хиляди лева. Те са за благоустрояване на големите населени места в общината, включващи изграждането на паркове, зелени зони, места за рекреация на младите хора. Работим и по проект за развитие на селските райони и по мерки за защита от наводнения по Оперативна програма „Регионално развитие” за изграждане на предпазната дига на река Ботуня и корекцията на речното корито в центъра на Криводол, с която ще защитим и бъдещото спортно съоръжение, отново по спечелен проект за 5 милиона лева по Програма „Развитие на селските райони”, което ще започнем да изграждаме през тази година. Надяваме се с тези привлечени средства отвън да решим по-важните инфраструктурни проблеми и заедно с това сме заложили и една амбициозна задача - да осигурим такива собствени приходи, че липсата от средства за капиталови разходи намалени от държавата, да компенсираме със собствени средства и на всяко едно населено място да реализираме една малка инвестиционна програма, малка, но значима за селата, като за целта ще отделим от бюджета около 150 хиляди лева.
Една от главните задачи е подобряване качеството на социалните услуги, за което сме заложили средства за модернизиране на автопарка, домашния социален патронаж, материалната му база като целим подобряване качеството на обслужването и намаляване на таксата, която заплащат. В тези тежки времена това ще бъде една изключителна привилегия за хората, които ние обслужваме. Разбира се, отделени са пари за поддържане на мрежата от детски и учебни заведения, за качественото извършване на всички комунални услуги, които сме задължени да изпълняваме, така че да осигурим едно нормално функциониране на цялата община и да бъдем на нивото на отговорността, която гражданите изискват от нас като местно самоуправление. Надявам се, че Общинският съвет ще подходи с необходимата отговорност, за което съм сигурен и в срок ще приеме бюджета за 2011 година и да започнем неговото изпълнение, защото той е основният инструмент на местната политика.

Кметът на Враца награди ученици и учители

Кметът на Община Враца – д-р Костадин Шахов награди училищата от Община Враца, участвали в Общински ученически игри 2009/2010 г. в спортните дисциплини волейбол и хандбал във възрастовите групи 5 – 7 клас, 8-10 клас и 11 – 12 клас за момичета и момчета. По една първа награда, съответно за момичета и момчета , волейбол, 5-7 клас бяха присъдени на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Враца. Девойките и юношите на ПМГ „Акад. Иван Ценов” получиха първите награди във възрастовата група от 8-10 клас. Първото място за девойки 11-12 клас взе Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство, а при юношите – ЕГ „Йоан Екзарх” – Враца.
В дисциплината хандбал, момчета 5-7 клас, първо място спечели ОУ „Васил Левски”. Две първи награди завоюваха учениците от ПТГ „НV ЙV Вапцаров”, съответно в групите 8-10 клас и 11-12-клас.
Наградени от кмета на Община Враца бяха и учителите – ръководители на отборите – Нина Любенова, Тодор Тинковски, Димитър Арменов, Томислав Томов и Лидия Крумова - треньори на отборите по волейбол, както и Момчил Илиев и Венци Николов, тренирали учениците в категорията хандбал.
През 2009/2010 г. в Общински ученически игри са взели участие над 1 500 учащи се от 15 училища. Участвали са 89 отбора от общинските училища, разпределени във вид спорт, трите възрастови групи и двата пола.
Волейболът е най- масовия спорт в училищата на територията на община Враца.През изминалата година са участвали 28 отбора, а през тази 33. В дисциплината хандбал са участвали 5 отбора. През м. Ноември 2010 г. Община Враца награди и спечелилите в другите 7 вида спорт – баскетбол, бадмингтон, лека атлетика, плуване, тенис на маса , футбол и шахмат.

Враца е сред първите областни градове за който е изработен цялостен цифров модел на регулацията

Община Враца, проведе обществено обсъждане на Проект за подробен устройствен план (план за регулация) на гр. Враца в цифров и графичен вид на базата на одобрената кадастрална карта на града. В него са включени: „Хранително-вкусова зона”, ж.к. „Дъбника”, ж.к. „Сениче”, „Складова зона”, „Промишлена зона”, „Източна промишлена зона”, ж.к. „Медковец”, кв. „Младост”, ж.к. „Самуил”, ж.к. „Околчица, „Спортен комплекс”, ж.к. „Кемера-Художника”, ж.к. „Толбухин-юг”, „Болничен комплекс”, „Централна градска част”, ж.к. „Подбалканска”, ж.к. „Река Лева”, ж.к. „Металург”, кв. Бистрец и кв. Кулата.
Планът е обявен в ДВ бр. 101/28.12.2010 г.
В едномесечния срок от обявяването на плана до общинската администрация са отправени около 20 предложения, искания, жалби повечето от които са за отстраняване на технически грешки. Планът беше представен от гл. архитект на Община Враца – арх. Данаил Дилков и част от екипа по изработването на плана от фирма „Мапекс” АД с ръководител инж. Керка Борисова и членове инж.Петя Величкова и Милена Тодорова – юрист.
Град Враца е сред първите областни градове в страната, за който е изработен цялостен цифров модел на регулацията, като достъпът до данните в него е осигурен чрез модерна информационна система(географска информационна система), интегрирана с тази на Служба по геодезия, картография и кадастър. Системата позволява, освен плана за регулация прикачването на модули, например съдържащи информация за подземните комуникаци и всякакъв друг вид данни за цялостно информационно осигуряване на територията на града.
При изработването на плана за регулация е следвана транспортно-комуникационната схема от общия градоустройствен план.
За всеки отделен урегулиран поземлен имот са определени граници, достъп от улица, път или алея и режим на застрояване. Вътрешните регулационни линии на урегулираните поземлени имоти следват имотните граници, отразени в кадастралната карта.
Една от основните причини за възлагането на подробния устройствен план е законовата забрана за строителство в имоти, за които вътрешните регулационни граници не съвпадат с имотните граници. При наличието на този план ще бъде улеснена инвестиционната инициатива на гражданите, които имат намерение да реализират застрояване в имотите си и ще бъде избегната дългата административна процедура по одобряване на подробни устройствени планове.
При изработването на уличната мрежа са запазени съществуващите улици с минимално засягане на имотите, а в промишлените зони уличната мрежа е съобразена за безпроблемно движение на камиони, тирове и др.
Проектирани са нови кръгови кръстовища, бъдещото реализиране на които ще осигурят безопасност на движението и лесен достъп до цялата територия на града.
Планът съдържа устройствени зони за един или група урегулирани поземлени имоти, улично-регулационни линии, бордюрни линии, дворищно-регулацонни линии, номера на квартали и УПИ, наименования на местности, улици, площади, предназначение на териториите за обществени мероприятия, осова мрежа, напречен размер на улиците и устройствените зони със съответните им параметри. По възможност са запазени номерата на кварталите от действащите планове за регулация.
Наличието на този план дава възможност Община Враца да участва в проекти по програмата за Интегрирани планове градско развитие и при осигуряване на необходимите средства да развие комуникацията на града. Осигурява се възможност за отваряне на града към язовир „Дъбника”, лесен достъп до територията на врачанските лозя и евентуално промяна на статута им във вилна зона или жилищна територия за индивидуално застрояване.
Предвиждат се още създаване на ново кръгово кръстовище при ж.к.”Сениче”, както и осигуряване на по-голям брой паркоместа в кварталите с комплексно застрояване, за да се спре паркирането върху зелените площи.
От общественото обсъждане беше дадена положителна оценка на изработения план за регулация. Предстои разглеждането му от експертния съвет по устройство на територията и внасяне за одобрение от Общински съвет Враца.

ПП ГЕРБ Враца съдейства за мемориален шахматен турнир

Първи мемориален шахматен турнир Георги Мартинов организира Спортен клуб по шахмат “Враца”, със съдействието на ПП ГЕРБ Враца.
Открития турнир по класически шах, Швейцарска система ще се проведе в шест кръга от 19-ти до 20-ти февруари в Шахматната зала на ул.”Кокиче” 14, гр. Враца. Началният час на събитието е 10,00ч. За участие са поканени всички челаещи, за контакти Красимир Бочев, 0898 539 814.

По покана на евродепутата Владимир Уручев британската изложба „Дарвин СЕГА” идва във Враца

Изложбата може да бъде видяна във фоайето на Читалище "Развитие“ във Враца.
По покана на евродепутата от ЕНП /ГЕРБ/ Владимир Уручев по случай Деня на еволюцията – 12 февруари, Британски съвет представя във Враца изложбата „Дарвин СЕГА”, в партньорство с Националния природонаучен музей при БАН. Откриването на уникалната експозиция ще се състои на 21 февруари (понеделник) от 14:30ч. във фоайето на НЧ „Развитие“, гр. Враца и ще остане до 11 март. „Дарвин сега” е подходяща за хора от различни възрасти и професии. Изложбата отразява живота на Чарлз Дарвин, неговите идеи, основополагащата му теория за произхода на видовете и обяснява как те продължават да влияят на съвременните изследвания в областта на биологията и медицината.

Върху 16 панела чрез текстове, фотографии и скици са представени различни аспекти от живота и трудовете на Дарвин. Те са посветени на пътуването му на кораба „Бийгъл", дневника му, теорията му за еволюцията, мненията на неговите съвременници за труда му „Произхода на видовете”, връзката наука-религия и неговата научна кореспонденция.

Изложбата предлага възможност на посетителите да споделят собствените си идеи за Дарвин и еволюцията. Един от най-интересните експонати е еволюционното дърво, на което всеки посетител има възможност да остави малка картичка със свое послание, вдъхновено от видяното. Много от посланията, закачени досега на дървото, са свързани с опазването на природата, като например "Помогни да изкореним идеята, че дървото е само дървесина", "Пазете природата и водата, защото се нуждаем от тях всеки ден", "Науката ни предлага шанс да изучим невероятната вселена около нас, като нов поглед върху това как еволюцията продължава и до днес".

ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
Гради Градев, Мениджър „Публични комуникации”, Британски съвет
гр. София 1504, ул. Кракра 7
T +359 2 9 42 42 10 F +359 2 9 42 42 22 M +359 887 42 42 10
gradi.gradev@britishcouncil.bg www.britishcouncil.org/bulgaria

Мария Дончева, асистент на евродепутата Владимир Уручев за гр. Враца
гр. Враца, ул. „Лукашов“ 8, ет. 3, офис 1
тел.: +359 (0) 884 800 031
mep.gerb.vratza@gmail.com

сряда, 16 февруари 2011 г.

Трима от „Кум Рьонг” отиват на Европейско

Трима от врачанския клуб по таекуон-до „Кум Рьонг“ ще летят на 21 февруари за Естония, където ще се проведе Европейското първенство по таекуон-до. Старши треньорът Илия Цветков – помощник – треньор на националния отбор, Велизар Емануилов – който ще представя България при юношите до 57 кг и Ирена Цветкова – жени до 69 кг. Освен в индивидуалните дисциплини възпитаниците на Илия Цветков са включени и в отборните дисциплини – спаринг, специална техника и силов тест. Българският национален отбор ще е с пълни състави при юношите, девойките, мъжете и жените, както и ще има 8 състезатели при децата. Първенството на стария континент ще се проведе от 21 до 28 февруари, като надпреварите при мъжете и жените ще са още в първите дни на шампионата. Това се налага, тъй като на 27 февруари пък отново в Естония ще се проведат Международни игри по бойни изкуства, в рамките на които ще е световен турнир по таекуон-до. В него ще вземат участие представители само на мъже и жени.
Илия Цветков, старши треньор на „Кум Рьонг“ и пом.треньор на националния отбор: „ Двама от поканените четирима състезатели от „Кум Рьонг“ ще вземат участие на предстоящото европейско първенство. Дебют на подобен форум ще направи Велизар Емануилов, който е многократен републикански шампион при юношите. Подготовката на състезателите е на много високо ниво и очаквам те да се представят отлично. Малко по-тежко ще е участието на Ирена Цветкова, на която й предстоят всъщност две състезания – Европейско първенство и Световен турнир в рамките на няма и една седмица. Мисля, че физическата подготовка на мъжете и жените от националната гарнитура е повече от достатъчна и те ще се справят с това предизвикателство. Последното участие на Ирена в Международните игри по бойни изкуства бе през 2006 година в Северна Корея, от където се върна с две сребърни отличия – от спаринг индивидуално и отборно. Тази година състезанието съвпада с датите и мястото на провеждане на Европейското първенство. Естествено най-голямата конкуренция ще са представителките на Корея и Русия.
За Велизар също няма да е лесно, пред вид това, че ще му е първо участие, но съм сигурен в отличното му представяне. Той има всички шансове за спечелването на европейската титла, защото е много качествен състезател.
Николай Николов и Изабела Цветкова за съжаление няма да вземат участие в първенството. Николай бе поканен да вземе участие при юношите, но ден преди състезанието навършва 18 години и минава в мъже, а Изабела ще пропусне поради липса на финасови средства. „
Предсъстезателната подготовка на националните отбори протича под ръководството на националния селекционер Ким Унг Чол – 8 дан в зала Скаптопара, Благоевград. Триразовите тренировки ще продължат до 19 февруари включително.

Работна група ще подпомага икономическото развитие на Северозападна България

Работна група да обобщи наличните в различните министерства проекти и да предложи нови за приоритетно икономическо развитие на Северозападна България – затова се договориха днес на среща в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, министри, областните управители на областите Видин, Враца и Монтана и депутати, избрани от региона. Председател на работната група ще бъде министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. В състава й, освен народните представители от региона и областните управители на трите области, ще влязат още служители на МФ, МРРБ, МИЕТ, МТИТС, МЗХ, МТСП.
По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов до началото на следващата седмица членовете на работната група ще обобщят наличните в министерствата проекти по различни програми и ще набележат приоритетните от тях, които да започнат да се изпълняват в най-кратки срокове. Всички технически и идейни проекти ще бъдат обединени в програма за икономическо развитие на Северозападна България.
В срещата участваха вицепремиерът Симеон Дянков и министрите Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков, Тотю Младенов, Мирослав Найденов и Александър Цветков.

Петър Данчев стана дядо

Президентът на футболен клуб “Ботев”-Криводол Петър Данчев стана дядо за първи път. Днес на февруари голямата му дъщеря Галя /мениджър в „КИА-моторс“/ роди момче. Бебето се появи на бял свят в 9.15 ч. в акушеро-гинекологичното отделение на столичната болница „Света София“. Данчев се похвали, че раждането е преминало без проблеми и майката и бебето се чувстват добре. Малкият тежи 3.450 килограма и е с ръст 50 сантиметра. Щастливият дядо с гордост каза, че бебето ще носи неговото име -Петър.

Враца е сред първенците в преброяването

Председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева лично поздрави инстиуциите,
медиите и гражданите от Врачанска област за високите резултати в
преброяването. Поздравленията бяха и лично за екипа на областния управител
Пепа Владимирова, който вложи много сили и работа, за да улесни
информираността на хората и достъпа им до интернет броенето. Към момента
Врачанска област е преброена на 65.63%. В тези данни са включени интернет
броенето и броенето на хартия до днес. За страната цифрите са 66-70%. Град
Враца е преборен на 80%. Същите данни важат и за София.
В НСИ не е постъпил нито един сигнал за измами или нередности от област
Враца. Има и готови с преброяването преброители, но данните им все още не
са обработени. Няма проблеми с броенето на компактното ромско население в
областта, нито на хората без лични карти и скитниците. Манастирите,
Затворът, арестът, хотелите и болниците в областта са преброени още на 1
февруари. Експресните данни ще бъдат изнесени в първата седмица на април. В
тях влиза информация за населението в цялата страна и по населени места, по
признака мъже/жени и възраст. Окончателните данни ще бъдат изнесени през
юли. България е една от седемте страни в ЕС с интернет броене. Румъния,
която ще се брои през есента, е дала заявка за внедряване на българска
практика в тази кампания и ползване нашия опит.
След визитата си във Враца Председателят на НСИ и главният секретар
посетиха Мездра. Мездра и Козлодуй са другите две общини в област Враца с
висок процент на електронно преброили се. Козлодуй е с 54%, а Мездра - с
50%.

Какалов пред договор с „Ботев” (Враца)

Пастрокът на Валери Божинов, Сашо Ангелов, покани нападателя в отбора си, съобщи Гол.бг
Нападателят Георги Какалов сменя „Ботев” с „Ботев”. Ексцентрикът, който се раздели с пловдивските "канарчета", ще подсили врачанския тим.
В последните две седмици Какалов тренираше с „Брестник”, докато очакваше обаждане от израелския „Апоел” (Беер Шева).
В една от контролите той получи контузия и спря тренировките. Докато се лекува Какалов обаче е получил оферта от пастрока на национала Валери Божинов - Сашо Ангелов, който е старши треньор на „Ботев” (Враца).
"Предложението на „Ботев” е твърде интересно за мен - най-малко заради амбициите на отбора. Вероятно ще приема предложението от Враца. През лятото, ако съм здрав, със сигурност ще подпиша с „Апоел” (Беер Шева)", заяви Какалов.
Очаква се до края на седмицата нападателят да се присъедини към лидера в Западната "Б" група.

Намериха пребит човек

Кметът на Старо село, община Мездра, е подал сигнал в РУ Мездра, че в къщата на Й.Й./82г./ е намерен трупа на собственика. В стаята били разхвърляни вещи. При извършения оглед е установено, че в къщата е проникнато с взлом. По трупа има рани и охлузвания. Работата по случая продължава. Образувано е дознание.

И това не беше се случвало

Вчера по обяд в сградата на полицейски управление ”Дъбника” във Враца е нахълтало лицето П.А./43г./ от Враца, което без обясними причини, държейки се за пистолет в кобур на колана му, започнало да отправя заповеди към полицейските служители, като им отправяло обидни думи и заплахи, че използва оръжието си, ако не му отдадат чест. Лицето е задържано, от него е иззет законно притежаван пистолет „ТТ” с 8 патрона. П.А. е задържан в РУП-Враца за срок от 24 часа.

вторник, 15 февруари 2011 г.

Обсъдени бяха възможностите за изграждане на нов блок на АЕЦ „Козлодуй”

Министър-председателят Бойко Борисов проведе днес работна среща с президента на Холдинг AREVA г-жа Ан Льовержан.
По време на разговорите двамата обсъдиха широк кръг от теми, свързани с прилагането на съвременните европейски подходи по енергийните въпроси, както и възможностите за стратегическо сътрудничество между България и Франция, с оглед развитието на ядрения сектор в нашата страна.
Обсъдени бяха възможностите за изграждане на нов блок на АЕЦ „Козлодуй” и участие на AREVA в проекта „АЕЦ „Белене”. По време на срещата страните направиха преглед на проблемите в областта на ядрената сигурност и обсъдиха възможностите за сътрудничество в тази област.
AREVA се налага като световен холдинг в сектора на ядрената енергетика, където разполага с най-иновационните средства, свързани с проекти за проучване и развитие. Холдингът разполага с най-напредналите технологии в ядрения сектор, телекомуникациите, информатиката, микроелектрониката и автомобилизма. Обединяващия фактор в тези дейности е технологичното съдържание.
Компанията развива и разпространява ВЕИ от вятър, биоенергия, слънце и вода.
В разговорите участваха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и посланикът на България във Франция Марин Райков.

Ани Цолова имала дядо в Михайлово, оплаквала се на полицията

След убийството в Михайлово - хората искат изселване на виновните
Оказва се, че в България има места, в които можете да бъдете убити, ако сте си сложили два златни пръстена на ръцете.
Врачанското село Михайлово е едно забравено от години от държавата място. До там се стига трудно - пътищата са осеяни с дупки, няма икономика и бизнес, почти няма млади хора. Там беше убита 40-годишна жена посред бял ден от 16-годишни момчета. Те са познати на полицията и са били задържани многократно за кражби от къщите на възрастни хора.
В деня на убийството
Красимира върви по безлюден участък. Засича се с двете момчета. Познават се и се поздравяват. Разминават се. След това Цецо и Милен я нападат в гръб. Душат я. Връзват я с връзки за обувки и я влачат до близка изоставена постройка. Всичко това за телефон, няколко златни верижки и пръстени.
Роднини и цяло село чакат 25 дни Красимира да се завърне. Всички мислят, че е отвлечена или поне се надяват на това. Тази неделя жена открива тялото й в изоставена постройка.
Съпругът на Красимира
Започва издирването й само час и 20 минути, след като разбира, че я няма. Обажда се и на полицията. 25 дни по-късно разбира, че тя е била на 100 метра от пътя, по който е вървяла. Казва през сълзи: „Ние сме ги изхранили тия цигани. Ние сме ги отчували. Питайте на кого не е дала вересия, кого не е нахранила. Те така са научени да живеят – да крадат. Безотговорност на всички нива и чувство за безнаказаност”.
Казва, че хората ги е страх да се оплакват, защото „на другия ден по-голяма беда ще стане”.
Версията на полицията
„Всички действия по разследването по категоричен начин доказват, че Цветомир и Милен са извършителите на деянието”, заяви комисар Тодор Георгиев – заместник-директор на ОДП-Враца. той допълни, че убийството е извършено по-особено жесток начин, както и че е планирано предварително. Последно момчетата са осъдени с обществено порицание, тъй като са непълнолетни.
Хората са вдигнали ръце от фамилията
Казват, че непрекъснато има кражби. Знае се и за двете момчета, че имат пръст в тях, но никой не взима отношение. Отдавна не ходят и на училище. Подавали са жалби, но в повечето случаи се оказва, че няма към кого да се обърнат.
Майката на Красимира
Сигурна е, че деянията им се покриват и затова се чувстват безнаказани. Чувала неколкократно Цецо да казва, че не го е страх от наказание. Иска подписка за изкореняването на фамилия Макавееви от селото.
В края на предаването водещата Ани Цолова сподели, че дядо и живее в селото и домът му често е бил обект на кражби. Лично тя е подала устно оплакване в полицията, но не са взети никакви мерки.
За да видите предаването кликнете на заглавието.

Позицията на НИС на СДС: Икономиката преди всичко

Ако търсите продължение на скандали, версии за взривове или ченгеджийски разкрития, попаднали сте на грешното място. Скандалите са другаде - търсете ги при ГЕРБ, БСП и техните коалиционни партньори. Днес ние ясно заявяваме, че отказваме да участваме в тази игра и призоваваме всички българи да погледнем сериозните проблеми на страната.
След 20 месеца управление на ГЕРБ, Съюзът на демократичните сили констатира, че:
Днес българският гражданин е все по-беден. Плаща повече за парно, ток и вода. Плаща повече за храна и здраве. Плаща повече за телефон и горива.
Днес всеки един от нас се чувства все по-малко свободен, а хаосът в управлението води до безпереспективност и по-малко вяра, че утрешния ден ще бъде по-добър от днешния. Малкият и средният бизнес е поставен пред изключително тежка ситуация.
Зачестяват фалитите, увеличава се безработицата, расте дела на сивата икономика. Затова ние казваме - нека поставим икономиката преди всичко. Нашата основна задача е да подобрим икономиката, за да живеят българите по-добре.
СДС ще продължи да предлага конкретни политики и решения, за да стане средата за бизнес в България по-добра, за да могат фирмите да работят, да наемат работници и да плащат заплати. Затова нашите предложения имат за цел да помогнат директно на малките и средните фирми, в които работят най-много хора.
- СДС предложи въвеждането на фискален борд и идеята беше приета и от управляващите. Следващата седмица очакваме председателя на бюджетната комисия в Европейския парламент, който също да подкрепи идеята. Крайният резултат от това ще бъде намалението на лихвите, което ще осигури свежо и по-евтино финансиране за българския бизнес и българското домакинство, както и повече инвестиции и нови добре платени работни места.
- СДС предлага малкият и средният бизнес да бъде обслужван на едно гише. Сега тези хора обикалят данъчни, общини, здравни служби, НОИ, пожарна и т.н. Обслужването на едно гише ще спести време и средства на малкия и средния бизнес, които те ще инвестират в нови работни места. Обслужването на едно гише е първата крачка към преминаване към изцяло интернет обслужване.
Това са най-важните теми. СДС ще продължи да предлага политики и решения за работещите хора. Призоваваме всички политически партии, българския парламент и българското правителство да концентрират усилията си за решаване на проблемите на активните хора.
Пресцентър на СДС, 15 февруари 2011

Общинска комисия проверява хотелите във Враца

Проверка на местата за нощуване започнаха експерти от Община Враца на база Закона за местни данъци и такси /ЗМДТ/ и Закона за туризма, Наредба за определяне на местните данъци през 2011 година на територията на община Враца и Наредба за реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на община Враца.
От 01.01.2011 г. със ЗМДТ е въведена промяна, свързана с облагането на нощувките. С новия чл.1, ал.1, т.7 от закона е въведен туристически данък, който замени задължението за заплащане на туристическа такса. Подробна информация, относно основните положения, свързани с новия местен данък са поместени на интернет страницата на общината. Независимо от това, част от задължените лица, платци на данъка неправилно насочиха плащанията за месец януари. Това е една от причините, освен изпълнение на законовите правомощия на общинските органите по приходи за осъществяване на проверки в средствата за подслон и местата за настаняване, предлагащи нощувки.
В проверяващия екип са включени служители от две структурни звена на Община Враца – служител, изпълняващ функциите на категоризиращ орган и служители – органи по приходите, осъществяващи администрирането на туристическия данък.
Основните цели на контролиращия екип бяха сведени до:
1.Указателен и методически характер, включително предоставяне на систематизиран материал на хартиен носител с информация за правно основание за облагане; обект на облагане; задължени лица; задължения за деклариране; размер на туристическия данък; срокове и начини на плащане ; приложен образец на декларацията по чл.52 от Закона за туризма със срок на подаване до категоризиращия орган 28 февруари.
2.Обхващане на платците на туристически данък от общината чрез уточняване към момента на проверката статута на обекта и лицето, предоставящо нощувка; разполагаемата леглова база ;
3.Проверка на издавания документ за продадена нощувка с цел спазване на нормата на чл.61р, ал.4 от ЗМДТ и отчитане на реалната леглова заетост.
Обект на проверката – издадени документи за реализирани нощувки през 2011 г; подадени декларации за осъществяване на патентна дейност за задължените лица по същия закон;
- актуализиране на данъчните сметки и уточняване на собственост на категоризираните недвижимите имоти във връзка с установяване на вземанията за ДНИ и ТБО;
- проверка на Удостоверение за категоризация на средствата за подслон и местата за настаняване;
- туристически регистър;
- обявени на видно място цени на нощувки;
- обявени на видно място цени на предлагани допълнителни услуги, в случаи, че има такива;
-Уведомление за извършване на търговска дейност.
Броят на проверените задължени лица е 28 съгласно приложен актуален списък.
В резултат на проверката бе направен извод от двете страни за висок коефициент на полезност.

Хванаха пияна зад волана

Вчера, след празнуване на Трифон Зарезан в 21:25ч. във Враца, булевард ”Хр.Ботев”, полицески патрул спрял за проверка лек автомобил “Сеат Ибиза”, управляван от 34-годишната Х.Ц. от Враца. Тя е била в явно нетрезво състояние ,отказала е да бъде изпробвана с техническо средство “Дрегер Алкотест” , не е дала кръв за лабораторно изследване, държала се грубо и предизвикателно към полицейските служители. Жената е задържана за срок от 24часа.

понеделник, 14 февруари 2011 г.

Евро-ученици обучават свои връстници на безопасен интернет

Хепънинг под мотото „Интернет хигиена“, разглеждащ темата за безопасно и отговорно присъствие в Световната мрежа организираха членовете на евроклуб „Хоризонти“ към ПМГ „Академик Иван Ценов“.
В късните следобедни часове на 14 февруари в училището членовете на клуба демонстрираха пред свои съученици и преподаватели до какво могат да доведат любовта и опиянението от сърфирането в Интернет. Впечатляващата статистическа информация за уязвимостите в световната мрежа, които заплашват както подрастващите, така и интернет потребителите на зряла възраст дадоха повод за дискусия и коментари от присъстващите на хепънинга. В ефектния финал на събитието основните варианти на интернет заплаха бяха драматизирани и разиграни под формата на сценка. Двамата типични интернет-злодеи показаха нагледно пред публиката по какъв начин могат да навредят на представители три от най-характерните типове уязвимо поведение в Мрежата – „Наивната“, „Пазаруващата“ и „Предизвикателната“ персони.
Предстоящите инициативи на членуващи в евроклуб „Хоризонти“ са в посока преоформяне на си в обучителен пакет, който да възпитава в техните връстници интелигентно и безопасно присъствие в световната мрежа.

Концерт за Свети Валентин

С голям конерт на открито Младежкият дом във Враца отбеляза Свети Валентин. Върпеки студеното време и мъглата на площада пред съдебната палата се събраха много млади хора с червени балони.

Номинации за Анти-награди “Големият Брат” – за нарушаване на правото на неприкосновеност на личния живот и защита на личните данни България 2011 г.

Анти-наградите ще бъдат връчени на церемония на 16 февруари, сряда, от 11.00 ч. в Пресклуба на БТА - бул. "Цариградско шосе" 49, София.
В сферата на държавно управление
Парламентарната подкомисия, осъществяваща парламентарен контрол и наблюдение на процедурите по разрешаване, прилагане и използване на специалните разузнавателни средства.
Мотиви
Номинирана е заради неизпълнението си на основното си задължение - да осъществява парламентарен контрол върху разрешаването, прилагането и използването на СРС. Няма публикувана информация какво точно е работила подкомисията за контрол на СРС, какви проверки е осъществила, какви са резултатите от тези проверки Единствения изготвен доклад, приет от НС през юни 2010 г., не е публикуван никъде. Номинирана е и заради липсата на официално предприети действия относно предизвикалите обществен дебат казуси, от края на 2010 г. и началото на 2011г., свързани с вероятното незаконосъобразно използване на СРС. В медиите беше изнесена информация, че комисията ще извърши проверки по казусите, но официално становище на комисията не е публикувано. Липсва каквито и да е официална информация за действията и становището на комисията.
Министерство на вътрешните работи – за създаване на предпоставки за системно нарушаване на правото на лична неприкосновеност и защита на личните данни на гражданите.
Мотиви:
1. За използване на СРС извън законовите регламенти (пример – случая с болницата в Горяховица, в който са използвани СРС, събрани по съвършено друг казус)
2. За липсата на реален контрол върху работата със СРС, което позволява изтичането на информация, събрана със СРС
3. Заради публичното огласяване от страна на министъра на вътрешните работи на съдържанието на телефонни разговори,записани чрез СРС (има се предвид публичното четене в Парламента на стенограмите от записаните чрез СРС телефонни разговори между лекари в МБАЛ Горна Оряховица. )
4. За надхвърляне пределите си на компетентност, определени в Наредбата за Полицейската Регистрация. За случаите, в които полицейската регистрация не се унищожава, въпреки отпаднало основание за нейното съхраняване. За случаите, в които, макар да няма полицейска регистрация по смисъла на наредбата, МВР съхранява данни за гражданите, свързани с техни дребни нарушения.
Промените в Закона за електронните съобщения в сила от 10 май 2010 година – чл.250а – чл 250е
Мотиви:
През 2010 г. бяха променени разпоредбите в ЗЕС, отнасящи се до достъпа на МВР, прокуратурата и службите за сигурност до т.нар трафични данни, а именно информация кой с кого, откъде и кога си е писал или разговарял, съхранявана от мобилните оператори и интернет доставчиците. След широк обществен дебат парламентът реши достъпът да се осъществява след разрешение на съдия.
Основание за такъв достъп има в два случая – за целите на оперативно-издирвателната дейност на МВР и за целите на наказателното разследване. Оказва се, че народните представители така са формулирали новите разпоредби от ЗЕС, че понастоящем за първата цел трябва да се иска съдебно разрешение, а за целите на разследването достъп може да се получи без такова разрешение /поради препращането на ЗЕС към чл.159 от НПК, който задължава лицата и фирмите да предоставят информация на полицията и прокуратурата, без да изисква съдебно разрешение/. По този начин отпадна изискването за съдебно разрешение при достъп до трафични данни във всеки конкретен случай, което се съдържаше в редакцията на ЗЕС отпреди 2010 г
Прокуратурата на РБ
Мотиви:
1. За издадените задължителни указания на Главния прокурор, според които когато е образувано разследване за тежко или компютърно престъпление, прокурорите не трябва да искат разрешение от съдия, а директно да изискват трафични данни от мобилните и интернет оператори. Указанията разпореждат още да се съобщава на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), за всеки случай, в който доставчик на електронни услуги откаже да предостави информация за трафичните данни на конкретен потребител.
2. За поисканите само за 7 месеца 2767 проследявания на комуникации без разрешение от съдия.
Данните са от проверка на вестник „Дневник“.
Кмета на град Божурище Аспарух Аспарухов – за публикуването в общинския вестник имена и лични данни на жители на града във връзка с извършени от тях нарушения.
Мотиви:
Вестник "Божурище" се издава от общината в град Божурище. В продължение на няколко месеца в него освен обичайните дописки , хората в града могат да прочетат и какви нарушения са направили техните съграждани. Нарушителите са посочени с три имена и адреси, на наякои от тях са посочени и ЕГН-тата. Така например могат да разберат, че кръчмата на гражданина Х е работила незаконно след полунощ, а пък гражданина У поливал с питейна вода. Рубриката в местния вестник носи заглавието „Налага се да бъдем безкомпромисни".
Срещу кмета е подадена жалба в КЗЛД, по случая комисията е установила нарушение.
Темата е отразена във в. "Труд", 26.04.2010.
Българска социалистическа партия и Сергей Станишев - за изпращане на телефони предизборни агитационни съобщения, без съгласието на адресатите.
Мотиви:
Жалбоподателка е сезирала КЗЛД с оплакване, че на 06.06.2009г. по време на предизборната кампания за евродепутати в Европейски парламент на домашния й телефон е получила съобщение, с което я призоват да гласува за Коалиция за България. Съобщението е от името на тогавашния министър-председател на България и председател на Висшия съвет на БСП Сергей Станишев и съобщението е с неговия глас. Жалбоподателката е отсъствала от дома си и съобщението е записано на телефонният й секретар. С решение на КЗЛД № 53/ 09.12.2009 г. е признато нарушение на ЗЗЛД, а на политическата партия е издадено задължително предписание да да не допуска действия на политическа агитация, насочени към физическо лице, чрез средствата и методите на директния маркетинг, без наличието на неговото изрично съгласие за това.
Столична община
Мотиви:
Всеки път, когато гражданин иска да влезе в сградата на Столична община, му записват от личната карта освен трите имена, кога е влязъл и къде отива, и неговото ЕГН. Така е всеки път и от години. Нито в съда, нито в прокуратурата искат ЕГН.
Законодателите в лицето на Народното събрание или вносителя на Закона за пчеларството (2008 г.) в лицето на Министерство на земеделието и храните
Мотиви:
Компанията "Алкател-Лусент"
Мотиви:
Компанията е пуснала анкета сред 2875 свои служители (бивши на БТК) с въпроси бременни ли са, имат ли диабет или психично разстройство във връзка с предстоящи съкращения. По този начин грубо нарушава ЗЗЛД. Данни за здравето могат да се обработват с оглед на специфични изисквания на трудовото законодателство, но защитата от уволнение на основание заболяване е по-скоро право на работника. Т. е. той преценява дали да го използва, а не е задължен. От друга страна работодателят се оправдава с Наредба №5 от 1987 г. на Министерството на народното здраве (която не е променяна оттогава). Тя задължава работниците да подадат при поискване медицински документи, установяващи наличието на някое от посочените заболявания. Т. е. наредбата превръща правото в задължение. Нормативният акт е толкова остарял и противоречащ на съвременните изисквания за защита на данните, че би трябвало отдавна да е отменен.
Обратно, като положителната практика в случая може да се посочи агенция "Митници", която за да изпълни задълженията си по Кодекса на труда, изпраща въпросници само на работниците, определени за освобождаване. Така само хората, попаднали в предварителния подбор, декларират пред работодателя дали са защитени от уволнение заради заболяване.
Казусът е разработен във вестник "Труд" от 20 юли 2010 г.
Алфа Банк – България
За грубо пренебрегване на организационни и технически мерки на съхраняване и унищожаване на лични данни и безотговорно и лошо съхраняване и унищожаване на копия от лични документи на клиенти на банката.
Мотиви:
На 09 ноември 2010година, голямо количество копия от лични документи - кредитни договори, застрахователни полици, нотариални актове на клиенти на Алфа Банк са изхвърлени в чували до контейнерите за боклук на улицата до централния офис на банката. Силния вятър през деня, разсипва чувалите като по този начин копия от документи съдържащи лични данни на граждани се разпиляват свободно по улицата. КЗЛД е извършила проверка по случая, установено е нарушение, а банката е санкционирана.
Многопрофилна болница за активно лечение в град Смолян - за непропорционално „свръх”събиране и обработване на лични данни на работещите в болницата.
Мотиви:
Ръководството на болницата въвело нова система за допуск в болницата и отчитане на работното време на персонала . За тази цел, е разпоредено събирането на биометрични данни – пръстови отпечатъци - на лекарите и медицинските сестри, работещи в болницата. Местната етична лекарска комисия е сезирала Комисията за защита на личните данни с молба за проверка на извършеното нарушение.
Мобилните оператори - Мтел („Мобилтел“ ЕАД), Глобул( “Космо България Мобайл ”ЕАД) и Виваком – за системно нарушаване на правата на гражданите на защита на личните данни.
Мотиви:
1. За прехвърляне на бази лични данни на свои клиенти без тяхното знание (пример – прехвърлянето на задължения на клиенти)
2. За поддържани неактуални регистри с лични данни на клиентите си
3. За прекомерно и непропорционално събиране на лични данни на клиентите си

Конкурс за рекламна творба «Изворът на моята енергия»

Информационните офиси в България на евродепутата от ЕНП /ГЕРБ/ Владимир Уручев обявяват конкурс за рекламна творба «Изворът на моята енергия».
В рамките до 200 думи всеки участник да назове, опише и приложи снимка на дадена забележителност – културна, природна или археологическа – като се позове на свои впечатления, исторически факти или легенди. Желателно е разработката да започва така: „Искам да ви представя...............! Защото...............”.
Избраният туристически обект или дестинация трябва да е част от територията на област Враца или област Смолян.
Предизвикателството пред всeки участник е да създаде рекламна творба, вдъхновена от величествената природа и/или богатата история, култура и традиции на своята област. Текстът трябва да разкрива уникалността на избраната забележителност и в същото време да поставя акцент върху съхраняването й и опазването на околната среда. Целта на конкурса е да популяризира туристическите обекти в областите Враца и Смолян и да насърчи тяхната посещаемост и съхранение.
В конкурса могат да се включат ученици от 9-12 клас и младежи до 30-годишна възраст. Рекламната творба да се състои от 200 думи и да бъде придружена с трите имена и снимка на автора, възраст, адрес, учебно заведение, телефонен номер и елекронна поща.
Крайният срок за изпращане на творбите е 30 септември 2011г. по електронна поща или на адрес:
гр. Враца, 3000, ул. “Лукашов” №8, ет. 3, офис 1 (бившето кино “Коларов”) или e-mail: mep.gerb.vratza@gmail.com
гр. Козлодуй, 3320, сдружение Бизнес център – Козлодуй, ул. “Хаджи Димитър” №1, ет. 2, офис 5 или e-mail: mep.gerb.kozloduy@gmail.com
гр. Смолян, 4700, бул. “България” №14 или e-mail: mep.gerb.smolian@gmail.com
Критериите за оценяване на участниците са: оригиналност и творчески подход към темата; яснота и образност на текста; творбите могат да бъдат написани на компютър, напечатани или четливо написани на ръка, като е спазено условието за броя на думите. Журито ще е съставено от представител на инициаторите на конкурса, експерт от туристическия бранш и литератор.
Авторите на първите три отличени творби от всяка област ще посетят Европейския парламент в Брюксел, а най-добрите творби ще бъдат публикувани в сборник със снимки «Изворът на моята енергия».
За да се гарантира прозрачността на конкурса, всички материали ще бъдат качени в сайта на евродепутата Владимир Уручев – www.urutchev.eu и сайта на ПП ГЕРБ – Смолян - www.gerb-smolyan.com,без редакторска намеса и по реда на тяхното получаване.
Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в началото на месец октомври от евродепутата Владимир Уручев на церемония в предварително обявен ден и час.
За повече информация:
Мария Дончева, 0884 800 031
Илиана Владимирова, 0884 800 285
Димитрина Павлова, 0884 800 259

Новости за здравето на пловдивския панаир

Нови продукти, които са ориентирани към здравословния начин на живот, ще покажат участниците в изложенията „Фудтех“ и „Хорека Пловдив“. Те ще се проведат заедно с изложбата „Винария“ от 23 до 26 февруари 2011 г. в Международен панаир Пловдив.
Уникална хранителна добавка, която стимулира стволовите клетки и укрепва здравето, е разработила българската фирма „Златната ябълка“. „GoldenStemPower“ стана „Продукт на годината“ на най-голямото световно изложение за храни SIAL 2010 в Париж. Той е първият в света, който съчетава микроводорасли с български пробиотици, екстракт от зелен чай и екстракт от арония. Комбинация от най-силните природни стимулатори е 4 пъти по-мощна от познатите досега. Тя има цялостно въздействие върху имунната система, зрението, мозъка и концентрацията, при възпалителни процеси и алергии, дава козметичен и отслабителен ефект. Подпомага оздравителните процеси след инфаркт, инсулт и операции, при Алцхаймер, множествена склероза, диабет и други болести.
Машини за пречистване на питейна вода в барове, ресторанти, хотели, цехове за храни и дома, която са новост за българския пазара, ще представи фирмата „Каза Белла Л.М.“ на изложението „Хорека Пловдив“. Съчетание от нанотехнологии и йонизиращо въздействие са в основата на уреда, създаден през 2010 г. от концерна „Аqua sana“. Той премахва вредните примеси и създава йони, за да доближи водата по състав до най-добрите естествени извори по света. Йонизираната алкална вода неутрализира киселинните остатъци в организма, има лечебен ефект и дори подмладява.
Новост за европейския пазар са съоръженията за производство на моцарела, кашкавал и топено сирене на италианската компания „Милкилаб“. А „Булконс Първомай“ пуска лютеница "Първомай" по БДС 2022-74.
Ново изделие за нашия пазар са и биоразградимите опаковки - торбички и фолиа от царевична скорбяла, на българската фирма „Биоглоуб инвест“. Те се разграждат напълно само за три месеца под въздействие на микроорганизми и са сертифицирани по европейския стандарт за биоразградимост EN 13432:2000.
Продукти за аромотерапия в дома, ресторанти и хотели ще демонстрира компанията „Рефан“ на своя щанд по време на изложението „Хорека Пловдив“, а също - антибактериален гел за ръце, сапуни на килограм, бутикови свещи, както и някои по–специализирани продукти.
Множество атрактивни експонати ще бъдат представени на 24-и 25-и февруари по време на Деня на ресторантьора и Деня на хотелиера. Те се организират за първи път, за да могат изложителите да презентират своите стоки пред собственици на заведения и хотели.

Задържаха убийците на 40 годишна жена, обявена за издирване

Криминалисти задържаха двама младежи, извършили убийство по особено жесток начин в село Михайлово, община Хайредин. Пред Агенция „Фокус” Росен Иванов, директор ОД МВР Враца заяви, че са задържани убийците на Красимира Градинарска, изчезнала на 19 януари. Във връзка с мистериозното изчезване в селото са се появили слухове, че е извършено отвличане от банда, подобна на „Наглите”. Росен Иванов заяви, че жената е изчезнала съвсем мистериозно, движейки се по пътя от дома си към магазина, в който работи. Тя е била собственичка на магазина.
„Тогава предприехме издирване, обаче нямахме никаква насока. Вчера следобед на 13 февруари се намери труп в една стопанска постройка в същото село, който се оказа нейния. Постройката не е далеч от пътя, по който минава. Криминалистите предприехме незабавни действия и се установи, че става въпрос за убийство по особено жесток начин. Тази жена е нападната, давена в малка река край магазина, а после удушена с ръце и завързана с връзка от обувка. Убита е по особено жесток начин и след това е скрита”, посочи директорът на ОД на МВР Враца.
„От кръга на заподозрени от десетина човека изяснихме, че убийството е извършено от две непълнолетни лица от същото село. Единият е от ромски произход. Двамата са на 16 години, родени са 1994 година. Единият е с инициали Ц.Н., а другият - М.М.
Убийството е извършено с цел грабеж. От жертвата са отнети златни накити и мобилен телефон. Впоследствие една голяма част от златните накити бяха намерени. Лицата са криминално проявени, декември месец са били задържани за кражба на кабели. Тогава присъдата им е била обществено порицание”, посочи директорът на ОД на МВР Враца - Росен Иванов.
Красимира Градинарска от село Михайлово е в неизвестност от 19 януари 2011 г. Сигналът за изчезването й подава мъжа й. Съпругът заявява, че жената излиза от къщата си в селото и се отправя към магазина, в който работи като продавач. След това следите й се губят. Веднага са сформирани екипи за издирване. В хода на издирването е включено и следово куче. Жената е на 40 г., висока 150 см., със сини очи, с тъмно руса къса коса, с нормално телосложение.

неделя, 13 февруари 2011 г.

Министър от Враца иска хляб от Татово време

БАБХ започва проверки за пестициди във вносните храни БАБХ започва проверки за пестициди във вносните храни
Олиото на борсата отново поскъпна Олиото на борсата отново поскъпна
Средната цена на подаръците валентинки е 50 лв. Средната цена на подаръците валентинки е 50 лв.
Аз не искам да консумираме хляб с европейско качество, а прекрасния български хляб, защото европейците трябва да се учат от нас как се прави хляб, а не ние от тях. Това каза днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той бе категоричен, че ние, учейки се от тях или от други като тях, сме в това положение в момента – да ядем най-некачествения хляб.
"Ние имахме най-прекрасния хляб. Винаги се е говорело за българския хляб, за българските домати, за българското сирене. Просто в годините на прехода много хора направиха пари от това да ядем боклуци и да ги слагаме на нашата трапеза. Затова искаме да върнем онези позабравени от годините на прехода стандарти, да ги направим достъпни за хората”, допълни Найденов, предаде Фокус.
Що се отнася до цената на новите продукти министърът каза, че е ясно, че няма как да ядем салам от месо, сирене от мляко и хляб от брашно, които да бъдат на тези цени, на които са в момента.
"Цените ще бъдат по-високи, но нека тези, които искат ниските цени, да знаят, че плащайки малко, правят компромис най-вече със здравето си", заяви Найденов.

"Видима" се издъни срещу "Ботев" (Враца)

Видима-Раковски завърши 1:1 с втородивизионния Ботев (Враца) в поредната си контролна среща, която беше и първа след края на лагера на севлиевския тим в Сандански. Иван Коконов откри резултата за врачани в 33-ата минута, но само две по-късно Владимир Владимиров изравни.
Севлиевският тим беше по-активният в мача, но не успя да стигне до победата. В 17-та минута Калин Щърков проби от ляво, центрира пред вратата, където Николай Владинов с глава изпрати топката в ръцете на вратаря. Минута по-късно капитанът Георги Стойчев стреля по земята и топката премина близо до гредата. Владинов опита в 27-та минута технично да насочи топката към вратата, но тя бе избита в ъглов удар.
Гостите разчитаха на контраатаки, като при една от тях успяха да надиграят севлиевската отбрана. Опитният Светлин Симеонов изведе Коконов сам срещу вратаря Ивайло Василев и той откри - 0:1. Само две минути трябваха на футболистите на Видима-Раковски да възстановят равенството. Николай Владинов стреля в напречната греда, но топката попадна във Владимир Владимиров, който с плътен удар я изпрати в мрежата - 1:1.
След почивката старши треньорът Димитър Тодоров направи доста смени, като само Александър Бранеков, Георги Стойчев, Христо Господинов и Васил Велев играха през целия мач. В последните минути ДВидима-РаковскиФ натисна съперника си, но не успя да създаде опасни голови положения и равенството се запази до последния съдийски сигнал.
Стартов състав на Видима-Раковски: Ивайло Василев /46-Пламен Колев/, Цветомир Панов /46 - Иван Скерлев/, Траян Траянов /46- Самет Ашимов/, Александър Бранеков, Калин Щърков /70 - Борислав Гюлеметов /, Георги Стойчев, Васил Велев, Христо Господинов, Владимир Владимиров /46 Ангел Русев/, Евгени Игнатов /46-Станимир Андонов/ и Николай Владинов /46-Атанас Иванов/.

ЦСКА постави Чавдар (Бяла Слатина) в безизходица

Ръководството на ЦСКА си взе вратаря Божидар Стойчев
само месец след като го даде под наем до пролетта на „Чавдар“ (Бяла Слатина).
Абсурдното решение на червените постави в доста неприятна позиция белослатинци, които останаха с двама контузени вратари.
Именно по тази причина във вчерашната контрола с третодивизионния „Спартак 1919“ (Плевен), завършила 0:0, за „Чавдар“ пазеше третият вратар на плевенчани Мартин Димитров. Почти сигурно Стойчев ще премине в „Академик“ (София) под наем.
Иначе срещата със „Спартак“ не беше от най-силните на белослатинци по време на зимната подготовка. По-интересно беше първото полувреме, но голове така и не паднаха. Пламен Николов и Лъчезар Петров от „Спартак“ пропуснаха да се разпишат от чисти позиции. Чавдарци също могат да съжаляват заради пропуските на Денис Николов и капитана Владислав Василев.
След почивката картината не се промени, като темпото на играта спадна и не се стигна до нищо запомнящо се пред двете врати.
Неофициален дебют за „Чавдар“ записа централният нападател Драгомир Иванов. Той ще подсили белослатинци, като за последно е ритал за кипърския "АЕС" Никозия. До миналата седмица Иванов водеше подготовка с „Дунав“ (Русе), но след като стана ясно, че русенския клуб е отново пред фалит, Драгомир Иванов се прибра в родния Плевен, където проведе няколко тренировки със "Спартак 1919" преди да се озове в Бяла Слатина.
Следващата проверка, която е и последна за „Чавдар“, ще е срещу столичния гранд ЦСКА. Приятелската среща ще се играе на 19 февруари в София.Божидар Стойчев

„Ботев”-Криводол претърпя втора загуба от третодивизионния „Ботев”-Козлодуй в контрола

Двубоят започна с по-активна игра на гостите от Криводол. Още в 6-ата минута Милчев стреля от около 20 метра, но вратарят на домакините спаси. В 28-ата минута Алек Манолов подаде към Борис Петков, който от границата на наказателното поле прати топката на сантиметри над напречната греда. Две минути по-късно отборът от Козлодуй отправи първия си по-опасен удар. Александър Ангелов стреля, но топката премина покрай десния страничен стълб. В 35-ата минута след бърза контраатака Ивайло Кунчев стреля и със сетни сили стражът на домакините изчисти в корнер. На почивката двамата треньори направиха поредица от смени, което се отрази по-добре на играта на отбора от крайдунавския град. Треньорът на криводолския тим пък даде шанс за изява на дошлите на проби Емил Николов, Борис Папазов, котдивоареца Конан и футболисти, които рядко попадат в титулярния състав. В 62-ата минута ветеранът Страти Илиев изведе Цветослав Тодоров, който необезпокояван вкара за 1:0 в полза на „Ботев”-Козлодуй. Само пет минути по-късно за игра с ръка в наказателното поле на Николай Ставрев реферът Бойо Бочев отсъди 11-метров наказателен удар. Зад топката застана Страти Илиев, който обаче би неточно и топката премина на метри покрай левия страничен стълб. В 72-ата минута домакините имаха още една възможност за гол, но удар на Мариян Маринов с глава премина покрай гредата. В последвалата атака Даниел Дочев стреля от границата на наказателното поле, но Върганов се намеси убедително и спаси. Минута преди последия съдийски сигнал Ивов центрира в наказателното поле и Танев стреля с глава, но покрай левия страничен стълб. Така срещата завърши с победа с 1:0 в полза на „Ботев”-Козлодуй.
На 16 февруари отборът на „Ботев”-Криводол гостува на „Локомотив”-Мездра. Двубоят започва от 14.00 часа.

След мача старши-треньорът на „Ботев”-Криводол Иван Ценов каза: „През първата част се полечи това, което искахме като игра, а именно да пресираме по целия терен. Имахме две-три ситуации за гол, но не успяхме да ги реализираме, което беше единствения проблем праз първто полувреме. Според мен отборът ни игра стабилно в защита и в средата на терена, но липсата на късмет, а и на неумението ни да отбелязваме голове и днес пролича. През второто полувреме изобщо не се получи игра. Единствено съм доволен от Борис Папазов. Другите две момчета, дошли на проби ще ги освободим, тъй като няма да ни вършат работа. Очакваме още две-три нови попълнения през тази седмица, които ако покажат нужните качества ще останат в отбора”.
„Ботев”-Криводол:И.Петков, Милчев, Димитров, Зарчев, Ирфан, Кунчев, Танев, Манолов, Б. Петков, Петров, Чирпанов /Дочев, Ивов, Ставрев, Иванов, Папазов, Конан, Николов/
„Ботев”-Козлодуй: Д. Димитров, Симеонов, Т. Димитров, Лазаров, Станчев, Ангелов, Айхиди, Петров, Галип, Благоев, Вълков /Върганов, Кирилов, Бугов, Босилков, Пчеларов, Ганчев, Илиев, Маринов, Цв. Тодоров, Николов, Кръстев/
Стадион „Христо Ботев”-гр. Козлодуй-50 зрители
Гл. съдия Бойчо Бочев

В Мизия бе открит офис на ГЕРБ

За освещаването на партийния клуб дойдоха депутатите Николай Коцев, Янко Здравков и областният управител Пепа Владимирова. 72 човека членуват в общинската организация на ГЕРБ, а предстои приемането на още 18. Николай Коцев пожела в офиса да не идват само хора, които се оплакват от местната власт, а личности, които търсят подкрепа за амбициозни идеи свързани с разкриването на работни места.
По късно на среща с журналисти депутатът съобщи, че е инициирал среща при премиера с министрите Трайков, Дянков, Плевнелиев и Цачев на която ще бъдат разгледани протекционни мерки за развитието на Северозапада. Срещата ще се състои в сряда.