Бисквитки

петък, 18 април 2014 г.

Поздрав от кмета на Враца


Скъпи врачани и гости на нашата община!
В навечерието сме на най-светлия християнски празник – Възкресение Христово!Да се насладим на радостта, която този ден носи!Да опазим в сърцата си пламъчето на вярата!Да намерим място на истинските и важни неща в живота си!Нека всеки дом се изпълни с мир, любов и благополучие!
Христос воскресе!



                                                                                  Инж. Николай Иванов,

                                                                  кмет на община Враца

четвъртък, 17 април 2014 г.

ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!



 Нека посрещнем светлия християнски празник Великден
с повече вяра и надежда за по-добър живот!
На всички наши служители, клиенти, партньори и техните семейства желаем много здраве и благополучие,
повече усмивки и пролетно настроение!

ВЕСЕЛИ ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ!

Управител Ангел Престойски

Крими хроника


На 09.04.2014г., в РУП – Враца е получено съобщение за счупен автомат за кафе и откраднати от него 30 лева. След ОИМ и ПСД е установено, че извършител на деянието е лицето Е.А./28г./ от с. Вирове.
 На 14.04.2014г., в РУП- Враца е постъпил сигнал, че на 12.04.2014г,  неизвестно лице е счупило стъкла и надраскало два леки автомобила в гр. Враца. Щетите са за около 800 лева.  След ОИМ е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното и осъждано лице Ц.К./24г./ от гр. Враца.
На 16.04.2014г., на територията гр.Враца е проведена специализирана операция за противодействие на незаконната миграция, проверка и контрол по режима за пребиваване на чужди граждани от т. нар. рискови държави. Извършени проверки на 5 места за подслон, 4 търговски обекта, 10 частни адреса. Нарушения не са констатирани.
На територията на с.Паволче, с.Челопек, с.Лиляче, с.Бели извор и с.Власатица е проведена полицейска операция за контрол на неправомерно престояване и паркиране на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места, проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол, повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Констатирани нарушения – няма.
От 22.30ч. до 02.30ч. на 17.04.14г. на територията на гр.Враца е проведена специализирана полицейска операция за неправомерно престояване и паркиране на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места, проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол, повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Проверени  са 25 лица, 14 МПС, 12 питейни заведения. Констатирани са 6  нарушения
         На централния площад в гр.Бяла Слатина, неизвестно лице извършило кражба на мобилен телефон от 67-годишна жена. След бързи ОИМ е установено, че извършител на деянието е М.А./42г./ от гр.Б.Слатина.
В гр.Б.Слатина е спрян за проверка лек автомобил „Опел Вектра”  управляван от С.П./51г./ от с.Търнак. Водачът представил  неистински официални документи- СУМПС  и контролен талон. Образувано  е досъдебно производство 
Пак на  16.04.2014г., при претърсване в частен дом в село  с.Гложене, полицейски служители са намерили и иззели зелена суха листна маса- канабис.  Образувано  е досъдебно производство.
При проверка в друг частен дом, е намерено и иззето бяло прахообразно вещество, което след извършен тест реагира на хероин.
Образувано  е досъдебно производство.
На 14.04.2014год.,  в участък Полиция- Мизия е получено съобщение, че от къща в село  с.Липница, за времето от 22.03.2014г. до 14.04.2014г., неизвестно лице е откраднало  4 дървени колела от каруца.  След ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето Н.Г./19г./ от същото село.
За времето от 09.00 ч.  на 16.04.2014 год. до 08.00ч. на 17.04.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са 7 питейни заведения, 15 МПС, 21  лица, заложна къща, два пункта за изкупуване на метали. Констатирани са 7 нарушения на ЗДвП и ЗБЛД.

 Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев
                                                                         

Кметът на Враца награди 45 състезатели




         Кметът инж. Николай Иванов днес връчи грамоти на 45 състезатели от врачански отбори, завоювали престижни отличия на държавни и международни първенства и на 15 треньори. От началото на годината до края на март врачански състезатели са спечелили 13 златни, 9 сребърни и 15 бронзови медали в индивидуалните спортове. Има и едно отборно първо място по тенис на маса в „А” републиканска група за Северна България при мъжете. „Всички вие ни карате да се гордеем, че сме врачани. Желая ви още много у наспехи и здраве” – с тези думи се обърна към победителите инж. Николай Иванов.
         Първата грамота бе за най-изявания до момента спортист на общината – Асен Асенов, носител в две поредни години на престижното отличие „Спортист на годината”. Само преди месец той стана световен шампион по муай-тай в категория до 60 кг на първенството в Тайланд. Освен тази титла, състезателите от клуб „Арис-2008” за първите три месеца на годината са завоювали и четири златни и два сребърни медала от държавни първенства. Най-многобройната група отличени състезатели днес бе от клуба по борба „Ботев-93”.  Отборът има 22 медала от държавни първенства във всички възрастови групи - от тях три златни, пет сребърни и 14 бронзови. Състезателите са спечелили също два сребърни и два бронзови медала от международен турнир за кадети. Три спортни клуба по лека атлетика завоюваха шест златни, един сребърен и два бронзови медала от държавни първенства и международния турнир „Академик”. Атлетът от  клуб „Враца” Пламен Петков спечели два златни медала в дисциплините троен и дълъг скок при юношите младша възраст. Георги Тодоров и Иво Вачев от СК „Павел Павлов” се отчетоха със златен и бронзов медали от Международния турнир. Клубът по плувни спортове „Ботев” донесе на общината един сребърен медал. Спечели го Рени Руменова на 100 м бътерфлай, с треньор Венетка Начева. Два бронзови медала в спорта джудо спечели състезателката на клуб „Ипон” Ивета Иванова при жените. Шампион за мъже отборно стана отборът по тенис на маса „Враца”.


Община Враца събра с половин милион повече




         До 10 април Община Враца е събрала 2 692 000 лева от местни данъци и такса „битови отпадъци” от граждани и фирми. Сумата е с близо 500 000 лева повече, сравнено със същия период на миналата година. Увеличението е при събраните данъци от недвижими имоти с около 142 000 лева, при данъка върху превозните средства – с 68 000 лв. повече, при такса „битови отпадъци” – с 272 000 лева повече. С 62 000 лева са се увеличили приходите от данъка при придобиване на имущество. Голяма част от събраните в повече половин милион лева са в резултат на платени стари задължения на данъкоплатците. Събраните до момента суми са 37 % от предвидените за годината, администрирани от дирекция „Местни данъци и такси”.
         В момента тече данъчната кампания за плащане на първата вноска за данъка върху превозните средства, данъка върху недвижимите имоти и такса „битови отпадъци”. Крайният срок за плащането й е 30 юни. Платилите целия размер на налозите до края на април ползват 5 % отстъпка. Втората вноска трябва да се плати до 30 октомври. Салоните за обслужване на гражданите и фирмите в общинската данъчна служба работят без обедна почивка от понеделник до петък от 8 до 17 ч.
Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

сряда, 16 април 2014 г.

Крими хроника

           На 09.04.14г., в РУП-Враца е получено съобщение  за разбита  машина за кафе на бул.”Н.Войводов”, гр.Враца.  След ОИМ и ПСД е установено, че извършители на деянието са лицата: Е.А./28г./ от с. Вирове,  криминално проявен и осъждан за кражби; И.С./17г./ от гр. Враца, криминално проявен /грабеж и кражби/.
На 15.04.2014г.,  за времето от 15.00ч. до 23.00ч. на територията на с.Лесура, Фурен и с.Галатин е проведена специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността в малките и отдалечени населени места на територията на ОДМВР-Враца.
Констатирани нарушения няма.
От 18.00ч. до 02.00ч. на 16.04.2014г., на територията на с.Горно Пещене, Вировско, Върбица, Голямо Пещене и с.Мраморен е проведена специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността в малките и отдалечени населени места на територията на ОДМВР-Враца. Не са констатирани нарушения.
От  10.00ч. до 12.00ч., и от 14.00ч. до 16.00ч., на територията на  РУП-Б.Слатина е  проведе  СПО по  линия на TISPOL, с цел  засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост на движение. Проверени са 37 МПС и 56 лица.
Констатирани са 12 нарушения, за които са съставени  1 акт по ЗДвП ,1 акт по КЗ и  5 фиша.
В 19.10ч. в гр.Мездра е спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген” управляван от Г.Т./42г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол е положителна- 1,95 промила.
В РУП Козлодуй е получено съобщение, че от магазин за хранителни стоки в гр.Козлодуй, две неизвестни лица са извършили кражба на  мъжки парфюм и 1 пакет дъвки.  След ОИМ се установи, че извършители на престъплението са две малолетни лица от гр.Козлодуй.
За времето от 09.00 ч.  на 15.04.2014 год. до 08.00ч. на 16.04.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са   7 питейни заведения, 9 МПС, 17  лица, една заложна къща, два пункта за изкупуване на метали. Констатирани са 7 нарушения на ЗДвП.
           На 15.04.2014г.,  по време  на СПО в с.Камено поле, в хранителен магазин са намерени тютюневи изделия (нарязан тютюн) без български акцизен бандерол.
 Служители на „Пътна полиция” извършиха проверки по метода широкообхватен пътен контрол. Проверени бяха 53 МПС. Констатираните нарушения са 17. 
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Партиите се разбраха за съставите на СИК



         Само за 10 минути представителите на политическите партии и коалиции, които ще имат свои членове в секционните избирателни комисии се разбраха за съставите на СИК в община Враца. Всички единодушно приеха разпределението, изготвено от отдела „Работа с кметствата, обслужване на общинския съвет и АСД” в общинската администрация, който е пряко ангажиран с организацията на предстоящия евровот.
Сто и пет ще бъдат секционните избирателни комисии в общината с общо 915 членове. От тях ГЕРБ получава 350 места, „Коалиция за България” – 309, ДПС – 134, „Атака” – 86, „Синята коалиция” и НДСВ – по 18. Всички партии, с изключение на НДСВ, имаха свои представители в днешните консултации, водени от кмета инж. Николай Иванов. От НДСВ предварително бяха изпратили своето съгласие с направеното разпределение. Представителите на парламентарно представените партии, коалициите от партии и партиите и коалициите, които имат членове в Европейския парламент, се обединиха около предложението на партия „Атака”, поименните списъци с членовете на СИК да бъдат предадени в общинската управа до обяд на 22 април. Партиите и коалициите ще трябва да имат готовност и с имена за членове на допълнително разкрити СИК в затвора, болницата и следствения арест, при евентуално проявено желание за гласуване от гласоподаватели на тези места.

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Иван Звездев ще журира баниците в с. Баница


         Видният кулинар Иван Звездев тази година ще е председател на журито на Празника на баницата във врачанското село Баница, който ще се проведе на 17 май. От екипа му вече са потвърдили неговото тридневно гостуване в региона. Освен да оценява вкусните печива, Звездев ще гостува и в селата Паволче, Челопек и Згориград, където местните майсторки ще му покажат традиционни врачански рецепти. От жените в трите села той ще се учи как се прави нашенска налагана баница, различни видове лютики и обредни хлябове. Врачанските рецепти след това ще бъдат излъчени в няколко издания на популярното предаване „Кухнята на Звездев”.


вторник, 15 април 2014 г.

М ГЕРБ с информационна кампания за телефонните измами



          В цяла Област Враца младежите от ГЕРБ раздаваха информационни листовки с призив „Внимание телефонни измами!”. Поводът за инициативата са зачестилите случаи на обаждания по телефона, свързани с искане на пари за лечение на близки, мними печалби от томболи, награди и др.
          Младежите представят най-разпространените сценарии за извършване на този вид престъпления, както и начините за предпазване от тях. Според съдържанието на флаера най-важното в такъв момент е да запазим спокойствие и да се свържем с близките си хора, а след това да съобщим в полицията.
          М ГЕРБ предупреждават, че тези заплахи имат сериозни последствия и апелират по никакъв начин да не даваме спестените си пари на непознати хора!

          

М ГЕРБ организира хипотерапия за децата с аутизъм



                  За шеста поред година Младежите от ГЕРБ Враца организират хипотерапия  за децата от Ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение на деца и ученици със специални образователни потребности. Поводът за инициативата е 2-ри април, Световен ден за информираност за аутизма. В топлия априлски ден 20 деца яздиха кон край хотелски комплекс „Леденика”.
              Гости на мероприятието бяха евродепутата Владимир Уручев,  и народния представител инж. Тотю Младенов. Те подариха на всяко дете поименна карта, която включва 30 безплатни посещения за 40 минутна езда  и важи до края на месец септември. „Аутизмът е заболяване, което се повлиява благоприятно от метода хипотерапия. Децата, на които се провежда този вид лечение, имат доказан прогрес във физическото и психическото си състояние. За да помогнем на тези деца, осигуряваме безплатна терапевтичната езда”, обясни Владимир Уручев.

              По повод християнския празник Цветница, който тази година съвпада със събитието, Владимир Уручев поднесе живо цвете на всяка от майките, а малчуганите получиха лакомства.

Приеха културната програма за „Ботеви дни`2014”



Календарът с културните прояви за „Ботеви дни`2014” бе приет в окончателния му вариант. Това стана на третото заседание на Ботевския организационен комитет, което се проведе днес под председателството на кмета на Враца инж. Николай Иванов. Сред участниците в заседанието бяха също народният представител Тотю Младенов, зам.-областният управител Иван Даков, председателят на общинския съвет Малина Николова и зам.-кметът Красимир Богданов. Всички членове на Ботевския организационен комитет приеха единодушно програмата след кратки дебати и само две корекции. Първата бе за удължаване с един ден на VІІ-та Национална среща на детските и младежки парламенти в България. По програма тя трябваше да се проведе от 31 май до 2 юни. След предложение на председателя на Ученическия общински съвет Николай Николов, срещата ще започне още на 30 май следобяд, за да има достатъчно време за дискусии по актуални теми. Второто допълнение бе, че на 31 май в 10.30 ч. пред паметната плоча на къщата на Иванка Ботева ще бъдат поднесени цветя. Събитието по традиция предшества литературното четене на жените поетеси, което тази година е в същия ден от 11 ч.
Депутатът Тотю Младенов предложи на концерта на симфониета „Враца” в пещерата „Леденика” на 31 май в 11 ч. да бъдат поканени и посланици от различни държави. Заместник областният управител Иван Даков отчете свършената работа по подготовката и обезпечаването на традиционния поход „Козлодуй – Околчица”, който ежегодно се финансира от държавата. Според предварителните заявки, тази година в него ще се включат 300 походници от различни градове на България. За първи път в похода ще участва и група от Санкт Петербург – Русия. На обсъждане бе подложен и въпросът за избор на режисьор на тържествения концерт, който се провежда ежегодно на 1 юни вечерта преди митинга-заря. До окончателно решение не се стигна. Ботевският комитет упълномощи кмета инж. Николай Иванов да направи избора на режисьора.


Панаир на образованието се провежда във Враца



         Трето издание на Панаир на образованието се провежда днес във Враца. В него по традиция участват всички начални, средни и профилирани училища и професионални гимназии в града. За първи път в изложението се включват Центърът за кариерно развитие във Враца, филиалите на Медицинския университет – София и на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и Професионалният колеж по бизнес и финанси – София. „Убеден съм, че и кандидат-гимназистите, и кандидат-студентите  ще  бъдат доволни да се запознаят с постиженията и традициите на представените учебни заведения лично от техните преподаватели, ученици и студенти и да обменят добри идеи и опит в кандидатстването за новата учебна 2014/2015 година! Пожелавам успех в изложението и нека всеки открие най-подходящото училище или университет, за да развитие своите заложби и изгради нови умения!” – каза кметът инж. Николай Иванов. Сред официалните гости на панаира бяха също зам.-кметът по образование Красимир Богданов и Митонка Червеняшка – началник на отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност” в РИО.

Панаирът на образованието се провежда по инициатива на Община Враца. Щандовете му са разположени в градинката при Сувенирната и ще приемат гости до края на деня.

Ученици се състезаваха по родолюбие



         Отбори от четири врачански училища днес показваха знания в интерактивната игра „Познавам ли моята България?”. Това състезание е поредната инициатива в новия сезон на Програмата за патриотично възпитание на Община Враца. Играта протече в три кръга, а участниците бяха от СУ „Св. Климент Охридски”, СОУ „Отец Паисий”, СОУ „Христо Ботев” и СОУ „Никола Войводов”. В първия кръг отборите трябваше да покажат сглобения от тях модел на средновековната крепост „Вратица” край Враца и да разкажат какво знаят за историята й. Във втория кръг участниците изтегляха билетче с маршрут в България. По всеки от маршрутите имаше по три обекта, чиито макети бяха в залата. Участниците трябваше да ги разпознаят и да ги поставят на правилното място върху географската карта на България. Бързината бе водеща в третия кръг. За максимално кратко време отборите трябва да наредят пъзел, в който бе скрита някоя забележителност от България и подредения пъзел да поставят на точното му географско място. Играта бе много оспорвана и журито, с председател зам.-кметът Красимир Богданов и членове археологът Александра Петрова и авторът на макета Анастас Величков, бе затруднено при избора на най-добрите. След крайното класиране първото място бе за отбора на СОУ „Христо Ботев”, спечелил общо 97 точки. Само с четири точки по-малко завоюваха момчетата и момичетата от отбора на СОУ „Отец Паисий”. С равен брой точки – по 82 – се класираха възпитаниците на СУ „Св. Климент Охридски” и СОУ „Никола Войводов”. Съорганизатори на играта бяха Регионалният исторически музей с представители археолозите Нарцис Торбов и Александра Петрова и двете издателства „Камея дизайн” и „Колхида”.

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

понеделник, 14 април 2014 г.

Крими хроника

На 13.04.14г.,  от 00.30 ч. до 02.00 часа  по време на СПО в гр.Бяла Слатина, върху билярдна маса  в заведение  е намерена мъжка  чанта в която имало  пистолет „Макаров” и боеприпаси за него. Образувано  е досъдебно производство.   
         В джоб на съседна билярдна маса е намерена полиетиленова сгъвка с прахообразно вещество което при направеният полеви тест реагира на амфетамин.
         Започнато е е досъдебно производство.
         Работата по случаят продължава.
  На  12.04.14 г., в УП-Габаре е получено съобщение от жител на село Буковец, който заявил за кражба на ловно оръжие от жилището му. След ОИМ и ПСД е установено, че  лицето С.С./17г./ от същото село, проникнало в жилището  и  демонтирало метален шкаф, от който откраднало  ловна пушка  боеприпаси за нея,  лични документи.  Оръжието и документите са  намерени и иззети  от жилището на С.С.
         За времето от 09.00 ч.  на 13.04.2014 год. до 08.00ч. на 14.04.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция  за противодействие на битовата престъпност . Проверени са 5 питейни заведения, 13 МПС, 26 лица, заложна къща, два пункта за изкупуване на метали. Констатирани са 9 нарушения, за които са съставени 1 акт и 7 фиша по  ЗДвП и 1 акт по ЗБЛД.
         За времето от 10.00 часа на 07.04.2014 г. до 17.00 часа на 13.04.2014г., на територията на РУП-Роман е проведена СПО цел противодействие на престъпността.           Проверени са 43 МПС и 94 лица. Констатирани са 21 нарушения, за които са съставени, 3 акта по ЗБЛД, 11 фиша по ЗДвП, 6 акта по ЗДвП.

Регионален говорител на МВР:
       Красимир Василев
                                                                         

Враца спечели приз на международното изложение във Велико Търново


 
         Награда за оригинално представяне на продукт на културния туризъм бе присъдена на Община Враца за участието й в ХІ-то Международно изложение „Културен туризъм” във Велико Търново. Престижното отличие бе връчено на официална церемония в читалище „Надежда – 1869” в старопрестолния град. Призът включва грамота и оригинален плакет, изобразяващ портата на крепостта Царевец. „Това е поредното признание за усилията на нашата община за популяризирането на Враца като атрактивна туристическа дестинация. Благодаря за високата оценка на организаторите. Благодаря и на екипа, който участва в подготовката и реализирането на нашето представяне във Велико Търново” – каза кметът инж. Николай Иванов. Освен с оригиналния си щанд, врачанското представяне ще остане запомнящо се и с филма „Враца – врата към древността”, който бе излъчен пред препълнена зала. Филмът е изработен в рамките на едноименния проект на Община Враца и представя регионалния туристически продукт на три общини – Враца, Мездра и Роман.
Тази година в изложението във Велико Търново участваха 11 държави и 67 общини. Община Враца се представи с интересна визия на щанда  - той представляваше умален триизмерен модел на входа на пещерата „Леденика”. На тази природна забележителност и възможностите за развлечение, които предлага новоизграденият атракционен парк при нея, бе посветено представянето на Враца. На гостите бяха показани също рекламни материали на съкровищата и етнографските сбирки, които предлага Регионалният исторически музей. Специално внимание бе обърнато на възможностите за фестивален туризъм във Враца. През това лято за първи път в с. Оходен от 17 до 21 юли ще се проведе Фестивал на древните култури. Традиционно в годишния културен календар присъстват и очакват своите почитатели Международният фолклорен фестивал „Врачанска пролет”, Празникът на баницата в с. Баница, Ботевите дни и Празникът на старата градска песен „Мара Врачанка”. Участие в представянето на Враца във Велико Търново взеха Танцовият състав „Хемус”, Театрална група „ТЕМП”, атракционен парк „Леденика” и Дом на творчеството „Дух и материя”.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността