Бисквитки

петък, 14 юни 2013 г.

Крими хроника



На 13.06.2013г., служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД МВР-Враца проведоха специализирана полицейска проверка с цел: пресичане, разкриване и документиране на закононарушения при търговията, транспортирането и съхранението на акцизни стоки без български акцизен бандерол. В землището на с. Габаре, Община Бяла Слатина е извършена проверка на товарен автомобил „Ивеко” управляван от С.М./39г./ от с. Бъркач, Община Долни  Дъбник. В автомобила са намери  и иззети 8 500 кутии цигари, без български акцизен бандерол.По случая е образувано БП  за престъпление по чл. 234 от НК Мъжът   е задържано за срок от 24 часа.
         На 12.06.2013г., в гр. Враца, в момента на продажба на 20 кутии цигари без български акцизен е установено лицето К.М./37г./. На 13.06.2013г., в гаражна клетка собственост на К.М. са намерени  и иззети 1 070 кутии цигари от различни марки без български акцизен бандерол. Образувано   е дознание. К.М. е задържан за срок от 24 часа.
За времето от 13.00ч.  до 21.00ч на 13.06.2013г., на  територията на гр.Криводол, с.Лесура и с.Фурен  е проведена специализирана полицейска проверка с цел: повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражба на животни от частни домове и превантивни мерки с/у престъпления от всякакъв вид.
За времето от 17.30 ч. до 22.00 ч. на 13.06.2013 г.,  на територията на селата Долна Кремена и Горна Кремена е проведена СПО с цел :осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления. Проверени са автомобили  и пътуващите  в тях лица, питейни заведения, охраняване обекти.
За времето от 17.30 ч. до 22.00 ч. на 13.06.2013 г.,  на територията на селата:Лик,Люти дол,Типченица и Ребърково  е проведена СПО с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления.
За времето от 21.00ч. на 13.06.2013г. до 05.00ч. на 14.06.2013г., на територията на селата: Крива бара, Бутан, Гложене и Рогозен е проведе комплексна специализирана полицейска операция с цел: предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, осигуряване на добър обществен ред и безопасност на движениет 
На 13.06.2013г.,  в приемна на МВР  в Гложене е получен сигнал от жител на същото село който заявил, че за времето от 19.00ч на 12.06.2013г. до 06.30ч. на 13.06.2013г., неизвестно лице  е откраднало  велосипеда му. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата 14-годишно момче   от гр. Мизия.
На 14.06.2013 г. , в 00:22 ч. в гр.Козлодуй е спрян за проверка лек автомобил ”Ситроен” управляван от Р.П./52г./ от гр.Козлодуй. Пробата за алкохол е положителна- 0,77 промила.
На 13.06.2013г., в РУП-Враца е получено съобщение, че на същата дата в гр. Враца, в магазин за дрехи е извършена кражба на дамско портмоне с намиращата се в него сума от 225 лева, 2 дебитни карти, лична карта. След проведени бързи ОИМ е установено, че извършител на кражбата е 15-годишно момиче от гр.Враца.
 В 17.20ч. в с.Липница е извършена проверка на лек автомобил „Рено”, управляван от Т.М./52г./ от с.Алтимир. пробата  за алкохол   положителна  2,19 промила.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

ЗА НЕЗАБАВНО ОТСТРАНЯВАНЕ НА СИЛВИЯ ДРАЙЧЕВА



ДО Министъра на образованието и науката
Областен управител на област Враца
Началника на Регионален инспекторат на МОН
Кмета на община Враца
Вече 15 години Силвия Драйчева е несменяем директор на ЕГ „Йоан Екзарх” гр. Враца. През този период гимназията постигна известни успехи благодарение на труда и ентусиазма на учителите от по-старото поколение, съчетани с инициативността на младите учители. Но задълбоченият и всестранен анализ на резултатите от многообразната дейност на училището показва, че през последните години гимназията загуби репутацията си на едно от водещите профилирани учебни заведения в Северозападна България.
От авторитета на известната в цялата страна Френска езикова гимназия, а по-късно Езикова гимназия, не остана почти нищо. Отпаднаха паралелките с изучаване на френски, немски и испански език. Традиционно силно развити извънкласни форми на работа и дейности останаха само спомен.- експедиционно-туристическа, спортна, екологична; фестивали, вечери на езиците, екскурзии с учебна цел, конкурси, състезания, участия в прояви на регионално и национално равнище.
Ликвидирани са учебните кабинети по основните предмети, както и езиковите центрове по френски и английски език.
Не се организира ежегодния традиционен патронен празник на гимназията на 17 май.
Многобройните публикации / над 60 на брой / в местния и национален печат предизвикаха проверки от страна на РИО на МОМН и МОМН. В констативните протоколи, останали скрити за учителската колегия и широката общественост, са посочени голям брой нарушения от различен характер и съответните предписания за тяхното отстраняване.
От страна на директорката няма съответната адекватна реакция.
През целият период на поста директор Драйчева в рамките на 2 години беше зам. кмет на община Враца, една учебна година- като учител в училище в Бостън, САЩ, и още половин учебна година в Англия. Поради липса на елементарни професионални и управленски качества госпожата беше отстранена от поста на зам. кмет, дисциплинарно и скандално уволнена от бостънското училище и преждевременно освободена от училището в Англия.
Понастоящем в училището цари страх, недоверие, атмосфера на доносничество и подмазване, толериране на определен кръг приближени учители. Липсва творческа атмосфера, основен ръководен принцип на директорката е „ Разделя и владей „ . Увеличава се броят на преместващите се ученици в други училища, видимо намалява приема
Главен виновник за настоящото незавидно състояние на гимназията е директорката Силвия Драйчева въпреки че тя умело и безскрупулно прехвърля негативите върху други фактори.
На основание на всичко гореизложено ние смятаме, че С. Драйчева не притежава необходимия авторитет, професионални и личностни качества поради което тя незабавно трябва да бъде отстранена от заемания пост.

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ

Ясен Петров е новият старши-треньор на “Ботев” Враца



Ясен Петров е новият старши-треньор на “Ботев”.  Решението бе взето късно снощи. 44-годишният специалист е постигнал споразумение с ръководството на врачани и е договорил личните си условия. В треньорския щаб влиза и легендата на клуба Румен Ненов, който е новият наставник на вратарите.
Ясен Петров заменя на поста Антони Здравков, който напусна клуба след края на сезона. Решението за назначението на Петров бе взето с пълно единодушие от Управителния съвет на клуба, а целта пред новия треньор е влизане в „А” група, след като отборът изпадна във втора дивизия през сезон 2012-2013 година.
В кариерата си Ясен Петров е водил отборите на “Левски”, “Локомотив”-Пловдив, “Ботев”-Пловдив, “Черно море”-Варна, “Нефтохимик”-Бургас и “Локомотив”-София. През последната година работи като директор на детско-юношеската школа на “Левски”, днес бе официално представен пред медиите, като новия наставник на “Ботев”-Враца. Петров заяви, че е изключително доволен от  завръщането си в треньорската професия, която е неговото призвание.
“Едно от нещата, което наклони везните да дойда в “Ботев” е, че Враца е футболен град. Ще дам цялата си енергия за да постигнем целта, която сме си поставили”, коментира Петров
Договорът на новия треньор на “Ботев” ще стане факт през следващата седмица. Причината е, че все още специалистът не е приключил взаиомоотношенията си с “Левски”. В щаба на Ясен Петров влизат досегашните помощник-треньори Тодор Гарев и Илия Войнов и кондиционният треньор Ивайло Младенов. Новият наставник на вратарите е легендата на клуба Румен Ненов.

Започна детският панаир във Враца


    Двудневен детски панаир се откри днес във Враца. Сред първите гости на празника бяха кметът инж. Николай Иванов и зам.-кметът Красимир Богданов. Двамата посетиха всички кътове и уъркшопове, където се забавляваха стотици деца. Четиридесетте шатри са разположени на централния градски площад, в Регионалния исторически музей и в двора на Етнографско-възрожденския комплекс във Враца. Децата рисуват с различни техники, работят с глина и с вълна, танцуват,  играят футбол, правят кукли от природни материали, могат да опитат да изтакът нещо на стан, снимат се с различни костюми и военни униформи, правят първите си стъпки във фотографията. Най-смелите могат да се качат в истински пожарникарски автомобил. Програмата на панаира включва също концерти и куклени спектакли на открито, бой с мечове и стрелба с лъкове. Съорганизатори на детския панаир са Община Враца и фондация „Изиарт”.
Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

Проектът „CONURBANT" се присъедини към Конвента на кметовете




На 22.08.2011 год., след Решение № 1058 от 28.07.2011 г. на Общински съвет – Враца и в изпълнение на проект „CONURBANT - Всеобхватен мрежови подход за включване на европейските агломерации и други обширни области за участие в Спогодбата на кметовете”, Община Враца се присъедини към Конвента на кметовете. Конвентът на кметовете е основното европейско движение с участието на местните и регионални органи за управление, ангажирали се доброволно с повишаването на енергийната ефективност и използването на възобновяеми енергийни източници на техните територии. Поемайки тази отговорност, подписалите Споразумението целят да постигнат и надминат целите на ЕС за намаляване на емисиите на CO2 с поне 20% до 2020 г. Основното предизвикателство, с което се сблъсква нашата планета днес и явяващ се един от основните проблеми е въздействието от изменението на климата. „Устойчивото развитие”, което предполага баланс между икономически, социални и екологични проблеми, от дълго време насам е сред основните цели на Европейската политика. Едно съществено предизвикателство, обаче е станало прецедент в момента: промяната на климата.
Община Враца изпълнява проект CONURBANT от 10.05.2011 год. Той се финансира по програма Интелигентна енергия – Европа и е с продължителност 36 месеца. Проектът цели въвличането на градове и техните конурбации в действително справяне с енергийни проблеми и подобряване на енергийната ефективност на тяхната територия, според изискванията на Конвента на кметовете.
Община Враца привлече още 5 общини от област Враца - Община Козлодуй, Община Мизия, Община Криводол, Община Оряхово и Община Мездра, които също се присъединиха към Конвента на кметовете и разработиха планове за действие за устойчиво енергийно развитие.
В изпълнение на поетите ангажименти при подписването на Конвента на кметовете, Община Враца изготви „План за действие за устойчиво енергийно развитие 2013-2020 г. „Враца 2020 – Зелена и енергоустойчива”, който трябва да бъде приет от Общински съвет и да покаже как ще намалят разходите за потребление на енергия и отделяне на емисии на CO2 до 2020 г. с най-малко 20 %.
Енергийният форум, проведен на 14.06.2013 г. с участие на заинтересованите страни е част от официалните отговорности на община Враца, включена в Спогодбата и има за цел да повиши обществената информираност и знания за възможностите за по-разумно използване на енергията.
С организирането на форума, Община Враца има изключителна възможност да предостави пред обществеността своята ангажираност към целите на Европейския съюз за намаляване на потреблението на енергия, на емисиите на въглероден диоксид минимум с 20 % и за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в общото потребление на енергия.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е



          
         “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че днес, 14.06.2013г, поради отстраняване на авария  водоподаването ще бъде спряно от 10:00 до 13:00часа  в следните райони на гр. Враца: района между ул. „Христо Ботев“ от пресечката с ул. „Подбалканска“, жилищен комплекс „Река Лева“ до ул. „Симеон“, както и района на Стария пазар и кв. „72“  в гр. Враца.

ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774