Бисквитки

петък, 21 февруари 2020 г.

В Община Враца стартира Националната програма „Предоставяне на грижи в домашна среда”


Община Враца обявява прием на документи за кандидат- потребители по новата Национална програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“. Право да се включат имат хора с от 80 до 89,99 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ, както и лица на възраст над 65 г. в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в Р България. 
Другото условие за включване в Програмата е кандидат-потребителите да са навършили 65 г. към момента на подаване на заявлениетоживеят сами и/или нямат близки, които да им оказват подкрепа и са в невъзможност за самообслужване и не могат самостоятелно да задоволяват своите ежедневни потребности от битов характер (пазаруване, приготвяне на храна, хранене, поддържане на лична хигиена и др.)
Необходимите документи за кандидат-потребителите са обявени на сайта на Община Враца, раздел „Социални дейности“, подраздел „Социални програми и проекти“:http://www.vratza.bg/?category=44&sub=431Те могат да подават документите лично, или чрез упълномощено лице, в сградата на Община Враца, ул. „Стефанаки Савов” № 6, Център за административно обслужване, в срок до 06.03.2020 г. /включително/ – 17.00 часа.
Кандидатите за домашни помощници не трябва да подават документи в Община Враца, тъй като ще бъдат насочени към Програмата като безработни лица от Дирекция „Бюро по труда“ – Враца.
Националната програма е със срок на действие до 31.12.2020 г.

Калин Каменов награди европейската шампионка по борба Мими Христова


Кметът Калин Каменов връчи почетен плакет на европейската шампионка по борба  Мими Христова.  Отличието, родената във Враца спортистка, получи по повод завоювания златен медал от Европейското първенство по борба в Рим, провело се преди дни.
Шампионката триумфира с титлата за първи път в по-тежката категория до 65 кг.

Калин Каменов поздрави Мими Христова за отличното представяне на престижното състезание на Стария континент и отправи пожелания за нови победи.

На срещата присъства и бившият председател на клуба по борба „Ботев - 93“ – Вангел Вангелов.

сряда, 19 февруари 2020 г.

Калин Каменов: „Нека сме единни и да не позволяваме разединението да петни името на Васил Левски!“



„Днес, освен да споделяме лика на Васил Левски и негови цитати в социалните мрежи, е нужно да се замислим в каква степен спазваме  заветите му - да бъдем коректив към себе си, да бъдем честни и да си помагаме. Вярвам, че можем много повече от това да си спомняме делото му само на определени поводи. В нашето съвремие, не е необходимо да жертваме живота си и да оставяме семействата и родината си, необходимо е да „жертваме“ малко от собственото си време и да работим за нашия град, за нашата общност. Скъпи съграждани, нека бъдем единни и да не позволяваме разединението да петни паметта на Васил Левски! Да бъде светла паметта на Апостола и на всички български герои, жертвали живота си за свободата на България!“, каза в словото си кметът Калин Каменов по повод отбелязването на 147 години от гибелта на Васил Левски.

Възпоменанието продължи с минута поклон пред паметника на Апостола българската свобода, в центъра на Враца. Поетична композиция за великия българин представиха възпитаници от Иновативно основно училище „Васил Левски“.

На тържеството присъстваха: областният управител Малина Николова, председателят на Общинския съвет – Нели Стоянова, общински съветници, заместник-кметът Петя Долапчиева, кметът на район „Младост“ във Варна-Христо Христов, директори на институции, ученици, граждани.

В знак на синовна почит и признателност, пред паметника на Васил Левски, бяха поднесени венци и цветя.

Като част от честванията по повод годишнината от гибелта на Апостола, в Младежкия дом бяха отличени призьорите от Областния конкурс „Жив във времето“, организиран от  ИОУ „Васил Левски“.
В рамките на награждаването, кметът Калин Каменов връчи приз на Томислава Валентинова, от ПГТР, в раздел „Литература“. В категория „Изобразително“, градоначалникът отличи Велислав Вутов от СУ „Отец Паисий“. В конкурса, който е под патронажа на кмета Каменов, участие взеха над 70 ученици от област Враца.


вторник, 18 февруари 2020 г.

Председателят на Народното събрание Караянчева: „Враца е пример за ефективно привличане на чуждестранни инвеститори“

Кметът Калин Каменов заяви, че местната администрация продължава изпълнението на мащабни инфраструктурни проекти и разговори с потенциални инвеститори, които да изградят своите производства във Враца. „Само преди година тези два терена бяха в окаяно състояние, а днес виждаме огромните халета и цехове на двата завода – МД Електроник и Теклас. В момента представителите на инвеститорите работят активно с Бюрото по труда  и Общината, защото само след по-малко от година тук ще работят близо 2000 врачани. В момента обсъждаме вариантите и за цялостното асфалтиране на пътя до двата завода, който същевременно е и транспортна връзка между ж.к. „Сениче“ и кв. „Кулата“. Уверен съм, че с подкрепата от страна на изпълнителната власт, Враца ще бъде град, предоставящ възможности за развитие на младите хора, които до момента предпочитаха да търсят реализация в други градове от страната или в Европа“ – добави още Каменов.

Областният управител Малина Николова коментира, че съвместно с Община Враца и Аутомотив Клъстер се работи в посока създаването на първия научноизследователски център в региона, който ще е от голяма полза за ангажираните в производствата на двата завода.

Строителите на немския завод МД Електроник бяха категорични, че дейностите по изграждането на завода вървят без прекъсване, като основните помещения вече са почти завършени. Общата площ на производствените сгради е близо 5000 кв.м., като е предвидено обособяването на още 5000 кв.м. складове и логистични сгради. В завода първоначално ще бъдат ангажирани 300 човека, а с разширяване обема на работа – 1000. Инвестицията е 21,5 милиона лева.

От Теклас изразиха готовност за завършване на строителните дейности до средата на годината, като общата площ на планираното строителство е 12 000 кв.м. Първоначалният брой на наетите служители ще е 500 човека, а в последствие – 1000. Инвестицията е в размер на 22 милиона лева.

На срещата присъстваха още: народният представител Красен Кръстев, представители на фирмите, изграждащи заводите и граждани.

До 28 февруари работодателите подават справки за доходи, изплатени през 2019 г.


Близо 80 хиляди фирми получиха напомняне по имейл за наближаващия краен срок днес
Людмила Байчева                 
                                      Тел.:092 66 84 100
До 28  февруари предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2019 г. доходи на физически лица, включително и от трудови правоотношения, са длъжни да представят в НАП справка за платените суми по електронен път.
В справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ се обявяват изплатените през годината доходи,  удържаните данък и задължителни осигурителни вноски на физически лица от:  друга стопанска дейност (извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, за авторски и лицензионни възнаграждения и др.); наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество; доходи от други източници, включително облагаемите парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител;  доходи, подлежащи на облагане с окончателен данък такива от дивиденти и ликвидационни дялове; доходи от прехвърляне на права и имущество и други доходи, посочени в чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ. 
От 2020 година, съгласно чл.73, ал.6 от ЗДДФЛработодателите изготвят и справка по образец за изплатените през 2019 година облагаеми доходи потрудови правоотношения и за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски.
Близо 80 хиляди работодатели и платци на доходи вече са получили в електроните си пощи напомняне от НАП за наближаващия краен срок и ангажимента да подадат до 28 февруари справки за изплатените през годината доходи
За да улесни подаването на справките, от 3 февруари Национална агенция за приходите предоставя две нови електронни услуги, достъпни с Персонален идентификационен код /ПИК/ и Квалифициран електронен подпис /КЕП/. 
Чрез новите услуги работодателите виждат на екран справките с подадените данни, като могат да ги изтеглят под формата на таблица. Пред тях ще се визуализират:
-„Актуално състояние на данните, декларирани със Справката за изплатени през годината доходи по чл.73, ал.1 от ЗДДФЛ и за удържаните данък и задължителни осигурителни вноски“;
-„Актуално състояние на данните, декларирани със Справката по чл.73, ал.6 от ЗДДФЛ за изплатените през годината доходи по трудови правоотношения“.
Повече информация за попълването на данните и подаването на справките може да бъде получена на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700,  съобразно тарифата на съответния оператор. 
ТД на НАП Велико Търново, Офис Враца 2020

понеделник, 17 февруари 2020 г.

Удължават на 72 часа срока за отстраняване на технически проблем


На 72 часа, вместо сегашните 24 часа, да бъде удължен срокът преди блокиране на фискалните устройства в търговските обекти при възникнал технически проблем. За това бе постигнато съгласие на работна среща на представители на Националната агенция за приходите и Сдружение за модерна търговия, в което  членуват големите търговски вериги Билла, Дайхман, ДМ, Доверие Брико (Мосю Бриколаж), Кауфланд, Лидл, Максима (Т-Маркет), Промаркет, Хиполенд.  Ще бъде дадена възможност за работа в т.нар. авариен режим при природни бедствия и извънредни ситуации, като касовите апарати не блокират дори след загубване на връзката, беше договорено още на срещата. По този начин, със заповед дистанционно на фискалните устройства може да бъде позволено да продължат работа. Предстои да бъдат изготвени предложения за промени в Наредба Н-18, които да намалят рисковете пред всички търговци, използващи фискални системи в ситуация на технически трудности.

Основните въпроси, които поставиха ритейл веригите на срещата, бяха свързани с 24 -  часовия срок преди блокиране, денонощната поддръжка на свързаността на фискалните системи с НАП, бъдещите стъпки по отношение на фискализацията. От сдружението подчертаха, че членовете му са направили значителни инвестиции и са вложили усилия, за да приведат дейността си в съответствие с Наредба Н-18. От сдружението заявиха на срещата подкрепа към философията на наредбата, валидната й цел - да ограничава отклонението от облагане и да способства за конкурентна бизнес среда. „За нас е важно бизнесът да изсветлее, защото това означава равнопоставеност и по-добри условия за всички на пазара“, подчертаха членовете на Сдружението.

По време на дискусията стана ясно още, че с последните изменения на Наредбата вече е създадена възможност за дистанционна поддръжка на фискалните устройства за фирмите, които ги обслужват. Това е възможно чрез т.нар. втори канал за предаване и получаване на данни. Чрез него ще може от разстояние да се актуализира софтуера и да се отстраняват повреди в касовите апарати в много по-кратки срокове.  
От приходната агенция съобщиха още, че вече е осигурен денонощен мониторинг на системите за обмен на данни с фискалните устройства не само от НАП, но и от външен доставчик.
На срещата бе коментирано и създаването на работни групи с участието на бизнеса, разработчиците на софтуер и експерти на НАП, в които да бъдат обсъдени всички специфики на Наредба Н-18 и откритите въпроси по прилагането й.
Зам.- изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров припомни, че преди близо две години НАП е поела ангажимента всички промени в Наредба Н-18 да бъдат алтернативни, а не императивни, като всички следващи изменения ще бъдат плод на разговори, дискусии и изработване на правила, заедно с бизнеса, в условията на открит диалог и консенсус. Всяка иновация, която не компрометира фиска, може да бъде обмислена и това ще бъде направено, подчерта той.
ТД на НАП Велико Търново, Офис Враца 2020Стр. 2 от 2

Враца се прекланя пред паметта на Апостола


С  панихида и възпоменание, на 19 февруари, Враца ще почете 147 години от гибелта на Васил Левски. Тържественото отбелязване на годишнината ще започне в 10:00 ч. със заупокойна молитва в памет наЙеродякон Игнатий, отслужена в храм-паметник „Свето Възнесение”.
След църковния ритуал, от 10:30 ч., пред паметника на Апостола на българската свобода в центъра на Враца, ученици от Основно училище „Васил Левски“ ще изпълнят поетична композиция за великия българин.
В знак на почит и признателност, пред паметника на Васил Левски,ще бъдат поднесени венци и цветя.