Бисквитки

петък, 26 октомври 2018 г.

Акция на звено „Инспекторат“ и полицията на ул. „Доспат“


Служители на звено „Инспекторат“ към Община Враца, съвместно с екип на Районно управление на полицията, извършиха проверка на ул. „Доспат“ в града. Акцията е във връзка с подадени жалби и сигнали на граждани за нарушаване на Наредбата за осигуряване  на обществения ред, опазване на околната среда и  опазване на имуществото на територията на община Враца.
В рамките на проверката е установено, че в незаконно построени сгради се отглеждат селскостопански животни /коне, крави, овце, кози/, които се пускат свободно на паша. В тази връзка на живеещите на ул. „Доспат“, притежаващи животни, е издаден предупредителен протокол, според който в 7-дневен срок трябва да премахнат незаконните постройки и животни. При неспазване на предписанието сградите ще бъдат премахнати.
По време на проверката, експертите от звено „Инспекторат“ са конфискували кон, пуснат свободно на паша на терен общинска собственост.
Контролът, свързан с изпълнението на общинските наредби ще продължи.

Кът за отдих бе открит в село Челопек



            На големия християнски празник – Димитровден, в село Челопек бе открит кът за отдих „Среща при герана“. На събитието присъства и кметът Калин Каменов. „Реализираният проект е пример за това как, когато човек иска да постигне нещо, започва да търси решения, а не да намира проблеми. Кметът на населеното място – Тихомир Тошев е може би един от най-активните не само в общината, но и в областта. Днешният ден на строителя е един малък празник за вашето село. Откриваме обект, изграден изцяло от доброволния труд на жителите на Челопек. Добрата новина е, че всяка година тук се случват нови неща – обновяват се спирки, подменят се детски съоръжения, облагородяват се паркове. Продължавайте да работите за преобразяването на вашето село! Честит празник!“ – каза кметът Калин Каменов при откриването на обекта.
            Кметът на село Челопек – Тихомир Тошев благодари на местната администрация и Общинския съвет за оказаната подкрепа при реализиране на проекта.
            Празникът започна със Света божествена литургия, по случай Димитровден. На събитието присъстваха още: областният управител Малина Николова, заместник областният управител Мирослав Комитски, председателят на Общинския съвет Румен Антов, общински съветници и жители на населеното място.
            Проектът „Среща при герана“ е реализиран и финансиран по програмата „Малки граждански инициативи“. Вложените средства са в размер на 2 895 лв., като всички дейности по неговото изграждане и облагородяване на пространството са извършени от жители на село Челопек.

четвъртък, 25 октомври 2018 г.

Петя Долапчиева прочете любими приказки на деца в Регионалната библиотека


Заместник-кметът Петя Долапчиева „Хуманитарни дейности“ прочете приказките на Ран Босилек „Кума Лиса кръстница“ и „Бабата и мечката“ на деца от група „Симба“ от ДГ „Европейчета“. Малчуганите бяха подготвили изненади и представиха песничка и танц, както и специално изработено табло с илюстрации от любими приказки - „Дядо и ряпа“, „Житената питка“, „Вълкът и седемте козлета“ и др.
Събитието се проведе в детския отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев“, гр. Враца и е част от инициативите по повод Националната седмица на четенето, провеждаща се в периода 22-26 октомври.

Заседание на Областния щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия


Областният управител Малина Николова проведе днес редовно заседание на Областния щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия относно готовността за предстоящия зимен сезон. На срещата присъстваха заместник – кметове и представители на общините от областта, както и ръководители на териториалните звена, в чиито отговорности и правомощия е предприемането на мерки за недопускане възникването на извънредни ситуации.
Съгласно заповед на областния управител, на кметовете на общини от областта, ръководителите на териториалните звена на изпълнителната власт и дружествата са дадени разяснения относно планиране на дейностите, организиране на взаимодействието между структурите и предприемане на необходимите превантивни мерки за намаляване на последствията за населението и инфраструктурата в случай на усложнена зимна обстановка.
Директорът на Областно пътно управление – Враца Веселин Николов отчете готовността за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа. Изтича срокът на сключения договор с поддържащата фирма и предстои сключването на анекс. До края на годината са налични необходимите инертни материали, сол, луга и химически вещества. Осигурена е необходимата снегопочистваща техника. Предварително е изготвен списък на участъците за зимно поддържане, с опорни критични точки с опасност от заледяване и снегонавявания. 110 машини за снегопочистване ще поддържат републиканската пътна мрежа на територията на областта. За тази година Областно пътно управление – Враца има сключени споразумения за поддържане на републиканската мрежа в населените места с общините Бяла Слатина, Враца, Мездра и Роман, а за 2019 г. с общините Бяла Слатина, Враца и Мездра.
Комисар Николай Димитров, директор на РД ПБЗН – Враца и началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Враца Янко Харалампиев докладваха за създадената организация за действия при сложни метеорологични условия и за разработените планове за работа през зимния сезон.
ЦСМП – Враца и филиалите в областта са осигурили 12 медицински екипа, обслужващи населението и при необходимост имат готовност за осигуряване на 3 допълнителни мобилни екипа.
Представителите на общините в областта докладваха за създадената организация за работа през зимния сезон. Почти всички общини имат вече сключени договори с фирми -изпълнители за почистване на общинската пътна мрежа, както и на уличната мрежа в населените места. Общините, които все още нямат сключени договори за зимно поддържане, предстои да завършат процедурата в кратки срокове. Всички общински щабове имат изготвени оперативни планове за работа, извършени са проверки в детските градини и учебните заведения за обезпечаване на нормален учебен процес. Осигурени са нужните количества сол и пясък за всички населени места. Общинските болнични заведения са в готовност за реакция при кризи и са създадени необходимите условия за транспорт при зимни условия на болните на хемодиализа до болничните заведения. Всички общини докладваха за спазване на разпоредбите, свързани с поддържането на свободен обем на язовирите и са осигурили постоянно наблюдение върху хидротехническите съоръжения.
Областният управител Малина Николова благодари за отговорното отношение на всички институции и напомни, че с настъпването на зимния сезон  и с цел предприемане на своевременни мерки за защита на населението, оперативните дежурни в общинските съвети за сигурност следва да подават информация за обстановката на всеки два часа до Областния съвет за сигурност.
„Апелирам всички граждани и фирми в област Враца да предприемат действия за привеждане в техническа изправност на пътните превозни средства, както и отговорно отношение за почистване на прилежащите пространства към жилищните и обществени сгради“, заяви в края на заседанието Малина Николова.

Имениците от Община Враца, които празнуват на 26 октомври – Димитровден:


Димитър – 1 178
Димитрина – 182
Димитринка – 67
Димо – 32
Дима – 3
Димка – 8
Димитричка – 2
Димчо – 18
Димана – 13
Димитра - 70
Митра – 13
Митко – 271
Митка – 78

На този ден Православната църква чества паметта на великомъченик Димитър Мироточиви Солунски.
Традиции и обреди
Народната поговорка гласи: „Георги лято носи, Димитър - зима” и затова народа казва, че от Димитровден започва зимата. Според легендите св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки.
Обредна трапеза: курбан от овче месо, гювеч, яхния от пиле, пита с ябълки, варена царевица, печени ябълки, тиква
Поверия за Димитровден
В старопланинските райони стопаните следят на Димитровден госта, който пръв ще прекрачи прага на къщата. Ако той е добър и имотен човек, те вярват, че идващата година ще е здрава и изобилна.


сряда, 24 октомври 2018 г.

Театърът представя

До края на месец октомври, ДКТ-Враца предлага на врачанската публика следните представления:

Днес - 24 октомври и утре - 25 октомври от 19 часа в Камерна зала - 
"Предградие" от Ерик Богосян, режисьор Евгени Будинов

26 октомври, петък от 18 ч. и 27 октомври - събота от 10.30 ч. в Куклена зала малчуганите могат да гледат заедно с родителите си  
"Палечка" по Ханс Кристиян Андерсен

30 октомври, вторник, от 19 часа в Камерна зала
"Нора" от Ибсен

Вече има и билети за предстоящото гостуване на Сатиричен театър "Алеко Константинов", който ще представи на 16 ноември комедията "Да, господин Премиер!" от сър Антъни Джей и Джонатан Лин в големия салон на театъра. Цените са в зависимост от местата: 10, 12 и 14 лв.
Участват: Кръстю Лафазанов, Мариан Бачев, Тони Минасян, Рада Кайрякова, Константин Икономов, Светослав Пеев, със специалното участие на Калин Сърменов.

Молебен за децата с увреждания бе отслужен в църквата „Св. Николай“



        Заместник-кметът на Община Враца Петя Долапчиева присъства на молебен за децата с увреждания. Той бе отслужен от ик. Николай Костадинов и ик. Димитър Митев в митрополитския храм „Св. Николай“.
        По време на молебена, отец Николай Костадинов предаде благословението на врачанския митрополит Григорий и пожела на миряните Божия помощ, подкрепа, здраве, сила и душевен покой.
        След решение на Светия синод, в деня в който се почита иконата на Света Богородица „Всех скорбящих радост" - 24 октомври, всяка година ще бъде отслужван молебен и ще се прочита молитва за децата с увреждания.


вторник, 23 октомври 2018 г.

Боен клуб Сила с Европейска и вице Европейска титла по ММА


На провелото се на 20-21 октомври в Арена Шумен  Европейско първенство по ММА за момчета,кадети и юнуши врачанските бойци на „Боен клуб Сила „ успяха да спечелят призови места .
Цветомир Тодоров  е седем кратен Републикански и шест кратен Балкански шампион  ,а вече и Европейски шампион по ММА при юнушите в категория до 61кг. След блестяща игра в четвърт финала Цветомир успя да надиграе състезателя  на Турция. На финала се изправи срещу Ивелин Добрев от България с който направиха атрактивна среща ,която бе спечелена от ЦветомирТодоров  в третият рунд  с технически нокаут. Така Врачанинът се окичи с европейското злато.
Николай Цветков е републикански шампион за 2018г.което му усигури квота за европейският форум през октомври. Цветков игра в категория до 48кг. при момчетата където се представи отлично. В първата си среща успя да надвие по точки представителя на Украйна , след което отсрани друг опонент от България ,което му усигури участие на финал. Във финалната си среща се изправи срещу друг състезател на Украйна , който не успя да надиграе и загуби срещата си с ключ направен от Украинеца. Вице европейската титка на Цветков бе задоволителна за първо участие на голям форум на младият боец.
Българският национален отбор спечели отборната купа като след тях се наредиха Украйна , Португалия, Турция и Албания.
Равносметката от Европейският шампионат по ММА е златен и сребърен медал за врачанските бойци.Треньорите Асен Асенов и Ивайло Русинов с гордост поздравяват свойте възпитаници за добре свършената работа . Целите им са постигнати на сто процента благодарение на отдаденоста на момчетата по време на подготовката . Екипът на „Боен клуб Сила“ благодари на всички който помагаха за подготовката на момчетата и не на последно място на спонсорите на клуба.


Международен проект учи децата да опазват природата на Земята

Заместник-кметът Петя Долапчиева бе официален гост на концерта „Да опазим Земята“, част от проект „Ефикасен педагогически ресурс за активно учене“, по програма „Еразъм+”. Проектът се изпълнява от Начално училище „Св. Софроний Врачански“, съвместно с учебни заведения от Франция, Испания, Полша и Италия, чийто представители също присъстваха на проявата.
Всички заедно трябва да опазим нашия общ дом – Земята. Щастлива съм, че децата още от малки имат идеи как да се случи всичко това.Пожелавам успех на проекта и на участниците в концерта.“, каза Петя Долапчиева в приветствието си към присъстващите и подари на директора на врачанското училище - Антоанета Сиракова туя, която да бъде посадена в двора на учебното заведение. „Грижете се за дръвчето и го отглеждайте с любов и ще видите как всяко усилие се възнаграждава от майката Земя“, допълни още заместник-кметът. 
На концерта, чрез танциученици от НУ „Св. Софроний Врачански”, пресъздадоха своите решения за опазване на планетата.
В обучителната среща във Враца присъстваха 25 гости, като от тях 12 са ученици от Испания и Полша.

Враца бе домакин на кръгла маса за превенция на наркоманиите

Кметът на Община Враца Калин Каменов откри кръгла маса за превенция от наркоманиите. Инициативата се организира от общинските съвети по наркотични вещества във Враца и Благоевград, съвместно с Община Враца и Превентивно-информационния център в града.
„Убеден съм, че говорейки за проблема, ще намерим и решенията. Цялата строгост на закона, трябва да бъде приложена върху тези, които разпространяват психотропни вещества и живеят на гърба на нашите деца”, заяви кметът Калин Каменов при откриването на срещата.
В рамките на форума бе прожектиран документалният филм „Началото е край“, част от Националната стратегия за борба с наркотиците, както бяха представени и презентации на теми „Пуста младост, ни се с пари, милай мамо, не купува“ и „Религиозното образование като превенция“.
На кръглата маса, която се проведе в Конферентната зала на Търговско-промишлената палата във Враца, присъстваха д-р Теменужка Любенова – председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград, Мирела Кючукова – координатор в Православния информационен център на Неврокопската света митрополия и специалист в Превантивно информационен център, представители на държавни и местни институции.

понеделник, 22 октомври 2018 г.

НАП проверява осигуряват ли строителните работници по обектите в страната

Юлия Грънчарова                 
                                   
НАП започна проверки за спазването на осигурителното  и данъчно законодателство при наемането на работници по строителните обекти в страната. 
Инспекторите на приходната агенция следят за това дали служителите имат сключени трудови договори, дали се осигуряват върху реалния доход, който получават, дали се спазва обявеното работно време или формално е деклариран намален работен ден, а в действителност се извършват строителни работи по-дълго. 
Ревизорите проверят също дали се подават редовно задължителните осигурителни и данъчни декларации, дали се превеждат осигурителните вноски на работниците в срок, както и дали не са нарушени по някакъв начин техните трудови права. Инспекторите на НАП избират за проверка строителни компании на база издадените от общините разрешения за строеж, свързването им с електрическата мрежа и потреблението на електрическа енергия, като комбинацията от тези фактори е индикатор за очаквания брой заети на обекта.  
До момента са възложени проверки на над 80 строежа на територията на цялата страна.
Строителството е един от рисковите браншове по отношение на спазването на осигурителното и данъчно законодателство в странатаЧаст от мерките, с които НАП третира риска от неспазването на задълженията в този сектор, е информационната кампания на приходната администрация  - „Заплата в плик“. Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния  им доходи и вземат част от заплата си в плик. На специално създаден сайт – https://zaplatavplik.bg, всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. „калкулатор на загубите. Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии. Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61% от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.
Калкулаторът е изработен съвместно от експерти на НАП и НОИ, за да подкрепи кампанията на приходната администрация срещу укриването на част от трудовите възнаграждения на наетите лица. Инициативата на НАП се осъществява и със съдействието и на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Министерство на труда и социалната политика, синдикатите, големите работодателски и браншови организации.
Страница. 1 от 2

„COMMANDO CHALLENGE 2018“


             Отбора по стрелба на СК „Спартак- Враца’’ при ОД на МВР – Враца взе участие  в междунордното състезание „COMMANDO CHALLENGE 2018“, което се проведе от 19.10.2018г. до 20.10.2018г. в международен център за специална подготовка „Алфа –Метал“ - Габрово . Състезанието организирано по инициатива на бивши военослужещи от 68 – ма бригада Специални сили и СОБТ, беше открито от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Врачанските полицай - отбор в състав Ивайло Флоров, Николай Милушев, Петко Петков и Катя Василева се представиха достойно, като  преодоляха една от най- тежките тактически полоси с препятствия, стрелба с дългоцевно оръжие САР АК-47 и карабина М-4, оказване на първа долекарска помощ на ранен и евакуацията му през CQB тактическо селище. Врачани заеха 15 място в класирането в съревнование с отбори от НСО, СОБТ, 68- ма бригада Специални сили, 61- ва Стрямска механизирана бригада, ГДБОП, ЗЖУ – Монтана и др. Най- добри в предизвикатеството бяха служителите на НСО, следвани от СОБТ и трето място за бойците от 61 – ва Стрямска механизирана бригада. Наградите бяха връчени от командира на 68 – ма бригада Специални сили ген. Явор Матеев. Катя Василева получи специална награда от организаторите като единствения участник – жена, а Ивайло Флоров за най възрастен участник в тежката надпревара, който обаче не отстъпи  по форма и на родените през 1995г.
            Тази година  „COMMANDO CHALLENGE 2018“ беше посветено в памет на загиналите български военослужещи при атаката на база “Индия“ в Ирак. През 2018г. се навършват 15 години от терористичния акт, при който загинаха – капитан, посмъртно произведен в майор Георги Качорин – командир на рота, лейтенант, посмъртно прроизведен в старши лейтенант Николай Сарьев – командир на взвод, старши сержант Иван Инджов – командир на отделение, младши сержант Антон Петров – командир на отделение и редник Свилен Киров – мерач. 


ПРИКЛЮЧИ ПЛАНОВИЯТ ГОДИШЕН РЕМОНТ НА ШЕСТИ БЛОК НА АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”



На 22 октомври завърши плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ “Козлодуй”. В 10 ч. и 48 мин. блокът бе включен в паралел с електроенергийната система на страната, след проведена проверка и издадено одобрение от страна на Агенцията за ядрено регулиране.
В рамките на плановия престой, започнал на 15 септември 2018 г., бяха извършени предвидените ремонтни работи и профилактика на системите и оборудването. Реакторът на шести блок бе презареден със свежо ядрено гориво.
Пети блок на атомната централа работи със 100% натоварване на мощността.