Бисквитки

четвъртък, 28 април 2011 г.

Областен празник за безопасност на движението по пътищата се състоя в Криводол


На 28 април 2011 г. в Криводол се проведе Областно ученическо състезание по безопасност на движението по пътищата „Да обучим и опазим децата в пътното движение”. Организатори са Община Криводол и Регионален инспекторат по образованието – Враца, със съдействието на Областна комисия по безопасност на движението, Центъра за методическа възпитателна работа по безопасност на движението, „Пътна полиция” – КАТ, Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи, Съюз на българските автомобилисти и Български червен кръст.
Гости на празника бяха инж. Николай Иванов – кмет на Община Криводол, инж. Тошко Павлов – зам. кмет на Община Криводол, Нина Николова – гл. експерт „Образование”- Община Криводол, Илия Перчинков – председател на Общинския съвет, Цветан Бенински – старши експерт „Физическо възпитание и спорт” към Регионален инспекторат по образованието гр. Враца, Валери Борисов – Ръководител на центъра за методическа и възпитателна работа по БДП – Враца, Венцислав Александров – инспектор сектор Пътна полиция КАТ гр. Враца, Галя Георгиева – Секретар на Областната комисия по безопасност на движението, Мирослава Георгиева – Регионален представител на Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи, Тодора Тодорова – Завеждащ отдел в БЧК – Враца, Александър Атанасов – капитан на АМК „Старт-Н-Криводол”.
Приветствено слово към участниците и гостите отправи заместник кмета на общината и заместник председател на Организационния комитет за провеждане на областния празник инж. Тошко Павлов.
В състезанието участваха отбори от Врачанските училища - СОУ „Козма Тричков”, ПМГ „Акад. Иван Ценов”, СУ „Св. Климент Охридски”, СОУ „Христо Ботев” и два отбора от СОУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Криводол.
Състезанието включваше тест, обхващащ въпроси от познавателните структури, залегнали в учебните програми за 5-8 клас, викторина, пъзели, устройство и техническа изправност на велосипеда и тест, свързан с указване на първа долекарска помощ.
На първо място се класира отбора на СОУ „Козма Тричков”, второ място за отбора на СУ „Св. Климент Охридски” и на трето място - отбора на ПМГ „Акад. Иван Ценов”. Наградите на победителите връчи зам. кмета на общината инж. Тошко Павлов.
Награди получиха и децата, които рисуваха по темата за безопасност на движението.
Пред участниците беше представена и презентация за дейността на Автомобилен и мото клуб „Старт-Н-Криводол”. А за доброто настроение на всички се погрижиха децата от СОУ„Св. св. Кирил и Методий” и ОДЗ „Славейче” гр. Криводол, и Инес и Дани от спортен клуб „София – Средец” гр. София.

"Ботев" Враца прави грандиозен празник за 90-годишнината си


Министър-председателят Бойко Борисов и цяло съзвездие от футболни легенди ще гостуват на 1 май във Враца

Грандиозен празник за 90-годишнината на "Ботев" Враца ще се състои на 1 май 2011 г. За честването на стадион "Христо Ботев" се очаква да пристигнат министър-председателят Бойко Борисов, министрите Тотю Младенов и Мирослав Найденов, както и цяло съзвездие футболни легенди – заяви изпълнителният директор на клуба Пламен Николов.
Програмата за честването на 90-годишнината започва с поднасяне на цветя пред паметника на Христо Ботев от 16 ч. на централния площад и шествие на привържениците към градския стадион, където е кулминацията на събитията.
Точно в 17:30 на терена ще излязат един срещу друг отбор от легенди на "Ботев" и сборен клуб от ветерани на софийските клубове. Двата отбора ще бъдат селектирани съответно от Петър Каменов и треньор номер 1 на XX век Димитър Пенев.
Привържениците ще имат възможност отново да видят в действие с екипа на "Боте" местните легенди Емил Маринов, Илия Вълов, Генчо Симеонов, Валентин Станчев, Тодор Гарев и др. В състава на гостите от София пък се очаква да се появят голяма част от играчите, извоювали четвърто място на световното първенство в САЩ през 1994 г., начело с Емил Костадинов, Наско Сираков и Даниел Боримиров. Под ръководството на Димитър Пенев ще изявят още легендите Божидар Искренов, Павел Панов, Георги Георгиев, Георги Гинчев и др. Очаква се лично премиерът Бойко Борисов да носи капитанската лента на отбора на гостите.
За главен съдия на мача е поканен легендарният Йордан Жежов.
С плакети за цялостния им принос към футболен клуб "Ботев" Враца ще бъдат наградени и ветераните на клуба, сред които са Илия Вълов, Георги Каменов, Илия Войнов и др.
В рамките на събитията по честването, ще се състои и благотворителен търг, на който ще се разиграят емблематични фланелки на Стоичков, Балъков, Ивайло Йорданов и Мартин Петров, както и други лични вещи на звездите – участници в мача. Събраните средствата ще отидат за подпомагане на детско-юношеската школа на "Ботев".
„Постарали сме се да организираме истински празник за града и всички фенове на Ботев-Враца, защото 90-годишният юбилей е голям повод и отборът го заслужава, само на крачка от влзиане в А група” – заяви Пламен Николов.
Чавдар Атанасов – член на УС на клуба допълни, че вече има сериозен интерес от потенциални спонсори на клуба при влизане в елита. „Особено съм радостен, че има специален интерес към детско-юношеската школа на клуба, което означава инвестиции в база и потенциала, който имат нашите деца. Считам, че това е правилният път за развитие на един клуб”, заяви Атанасов.
Празненствата за юбилея се организират от Инициативен комитет, сформиран в началото на април с председател кмета на Община Враца д-р Костадин Шахов и членове изпълнителният директор на Ботев Пламен Николов, членовете на УС на клуба Чавдар Атанасов и Момчил Калистратов, както и ветеранът Петър Каменов.
Уважаеми съграждани, от името на ръководството на ПОФК "Ботев" Враца и Инициативният комитет за честването на 90-годишнината на клуба, ви каним на празненствата по повода във Враца на 1 май 2011 г. (неделя).

Програма на честването на 90-години "Ботев" Враца:

• 16.00 ч., пл. "Христо Ботев" във Враца – поднасяне на цветя на паметника на Христо Ботев и шествие до ст. "Христо Ботев"

• 17.00 ч., ст. "Христо Ботев" - приятелски мач между ветераните на "Ботев" Враца (треньор Петър Каменов) и сборен отбор на София (треньор Димитър Пенев)

• 19.30 часа, х. Хемус – благотворителен търг за подпомагане на детско-юношеската школа на "Ботев"-Враца

Александър Владимиров

Посланикът на САЩ посети АЕЦ „Козлодуй”


Посланикът на САЩ в България Негово Превъзходителство Джеймс Уорлик посети АЕЦ “Козлодуй” на 28 април 2011 г. Той бе придружаван г-н Риаз Ауан – директор на регионалния офис на Департамента по енергетика на САЩ, от г-жа Джанет Тайсън – секретар по икономическите въпроси, и г-н Винсент Кампос – втори секретар.
По време на срещата с ръководния екип на атомната централа изпълнителният директор на Дружеството Костадин Димитров запозна делегацията с текущото състояние на ядрените мощности и с перспективите пред АЕЦ “Козлодуй”.
В рамките на визитата посланикът на САЩ и придружаващите го лица посетиха командна и машинна зала на 440-мегаватовите втори и трети блок и на 1000-мегаватовия шести блок, както и Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво.

Крадци и вандали трошат влакове

В междугарието Руска Бела-Мездра юг, бърз влак Враца- Пловдив е спрял принудително поради това, че през контактната мрежа са прехвърлени и провиснали три въжета с вързани в края им камъни. Установено е, че е счупен прожектора на влака, който е престоял в междугарието две минути, след което е продължил пътуването си по направление. Няма нанесени други материални щети по влака, както и пострадали пътници и персонал. Работата по случая продължава.
На 27.04.2011г. в 22:00ч. в РУТП-Мездра е получено съобщение от началник на БВ София-Лом, че след жп.гара Враца, около спирка Власатица, неизвестно лице е хвърлило камък по влака, в следствие на което е счупило стъкло на вагон. Няма пострадали пътници и персонал.

сряда, 27 април 2011 г.

Ресурсният център отваря врати

Ден на отворени врати организира Ресурсен център – Враца на 2 май, понеделник. Всички желаещи могат да посетят центъра в кв. „Медковец”, ул. „Огоста” 4, до Помощното училище, между 9:30 и 16:30 часа и да се запознаят с дейността и целите му. Те могат да получат консултация от специалисти логопеди, психолози, ресурсни учители, слухово-речеви рехабилитатор и педагог на деца със зрителни затруднения. Ще бъдат представени също диагностика и терапия на деца с проблеми в развитието, обучението и възпитанието.

В Деня на отворените врати на Ресурсен център – Враца, посетителите ще могат да научат повече за работата на специалистите в него чрез демонстриране на различни техники.

Ресурсните учители ще представят метода „Ремелка” за обучение в математика; методи на работа по Монтесори за предучилищна възраст; използването на компютър при обучението на деца със специални образователни потребности; представяне взаимодействието между ресурсни и масови учители – учебна документация; работа с природни материали; арт-терапевтични техники.
Логопедите ще демонстрират обследване на речта; терапия на фонематичен слух, фина моторика, нарушения в артикулацията, дисграфия, дислексия, дискалкулия; Брейн – Джим като метод за активизиране на мозъчната дейност; диагностика и терапия при зрително-моторни дефицити, сензорно интегративна дисфункция; ранна диагностика на деца 3-4 години.
Психолозите ще представят диагностични методи на основните психични процеси и личностови особености; демонстрация на ЕЕГ Биофидбек; ранно откриване и терапия на аутизъм; работа с деца със сензорно интегративна дисфункция.
Слухово-речеви рехабилитатор ще демонстрира технически помощни средства и тяхната роля в обучението на децата с увреден слух в условията на интегрирано обучение; консултация, диагностика и практически насоки в обучението и комуникацията с деца с увреден слух.
Педагог на деца със зрителни затруднения ще демонстрира ограмотяване на Брайл, писане с машина и плоча, четене; ориентиране и мобилност.

21 банди идват на V – ти Областен преглед на вокални състави и индивидуални изпълнители

На 29 април 2011 година /петък/ от 10:00 часа в Градска концертна зала ще се проведе за пети път Областен преглед на вокални състави и индивидуални изпълнители – Враца 2011.
В Прегледа ще вземат участие вокални групи и индивидуални изпълнители, обособени в 4 възрастови групи:

I група – до 7 години
II група – от 8 до 10 години
III група – от 11 до 14 години
IV група – от 15 до 19 години

Вокалните състави участват с две песни, едната от които задължително българска.
Индивидуалните изпълнители участват с една песен по избор.

Участие са заявили 24 вокални групи от:
Мизия, Оряхово, Типченица, Горна Кремена, Крушовица, Зверино, Козлодуй, Мездра и Враца и 45 индивидуални изпълнители на възраст от 3 до 19 години.
Организаторите: Регионален инспекторат по образоване –Враца, Център за работа с деца – Враца и Младежки дом – Враца са осигурили плакети, грамоти и значки за всички участници.

Концентрация на газ ксенон е измерена на Пети блок в АЕЦ

На 26.04.2011 г., по време на разуплътняване на елементи от първи контур на спрения за планов годишен ремонт 5 блок на АЕЦ “Козлодуй”, в 10:45 ч. е регистрирано повишаване на нивото на радиоактивни благородни газове в херметичната зона на блока. Установено е, че активността се дължи на повишена концентрация на газ ксенон (Хе-133*). Преустановена е работата и всички намиращи се в помещението хора са изведени и са предприети мерки за нормализиране на радиационната обстановка. Мощността на еквивалентната доза от гама лъчение в херметичната зона е достигнала стойности до 10% от контролната граница.
Всички работници и специалисти, които са пребивавали в херметичната зона на 5 блок, са преминали измерване на целотелесната активност, като резултатите показват, че не са регистрирани превишения на допустимите нива за вътрешно и външно облъчване. Максималната оценена доза на персонала, зает с разуплътняването, не превишава 0,05 mSv при предвидени за тази дейност 0,5 mSv.
След направен мониторинг в помещенията извън херметичната зона е установено, че не са превишени допустимите радиологични нива. Не са превишени и допустимите нива за изхвърляния през вентилационните тръби на 5 блок. В 18 ч. на 26.04.2011 г. радиационната обстановка в херметичната зона на блока е нормализирана.
Назначена е комисия за анализ на събитието. Предварителната оценка по скалата INES е ниво "0".
Няма отклонения в радиационния фон в района на АЕЦ “Козлодуй”.
____
*Хе-133 е радиоактивен изотоп на инертния газ ксенон с атомен номер 54, с период на полуразпадане 5,24 дни. Той се получава като продукт на делене на урановите ядра и постъпва в първи контур на топлоносителя чрез дифузия през обвивката на топлоотделящите елементи. Хе-133 не се натрупва в човешкото тяло, поради това, че е газообразен и инертен. Извеждането му от тялото на човека се осъществява чрез естествения процес на дишане. В резултат от краткия период на полуразпадане и газообразната си форма той има незначителен дял в облъчването на човека.

Тренчев дойде за кръгла маса


Кметът на Община Враца присъства на кръгла маса по информационно направление „Безопасност и здраве при работа” на тема „Изменения и нови моменти в нормативната уредба по здравословни и безопасни условия на труд”
На събитието присъстваха Областния управител на Област Враца – г-жа Пепа Владимирова, д-р Константин Тренчев – Президент на КТ „Подкрепа”, г-н Емил Димитров – Конфедерален секретар на КТ „Подкрепа”, г-жа Румяна Михайлова – Изпълнителен директор на Изпълнителна дирекция на „Главна инспекция по труда”, както и кметове на общини от област Враца, началник на РИО на МОНМ, представители на работодателски и синдикални организации.
В своето приветствие към участниците в кръглата маса, кметът на Община Враца изрази увереността си, че усилията в посока на търсене на методи, средства и начини за достоен, здравословен и безопасен за хората, трябва да продължат, защото най-ценното е човешкото здраве и човешкият живот. Това трябва да се има предвид винаги, за да има смисъл и самият труд и за да бъде страната ни държава с европейски правила.

Провериха опасни язовири


Потенциално опасните язовири в област Враца са 22. Комисията е проверила и
участъци от 3 диги, 2-те хвостохранирища и мостове и поречия на реките в
област Враца. 10 от язовирите са в добро състояние. При останалите е
констатирана нужда от почистване на сухия откос – това са „Бързина“,
„Косталево“, „Кираджията“, „Чирен 3“, „Сухия скът“, „Под кръста“,
„Мраморчица“, „Стояновци“, „Габаре“, „Драшан“. При някои от язовирите е
констатирано, че не работят крановете на основния изпускател. При
„Мраморчица“ и „Градешница“ е констатирана ерозия на язовирните стени.
Въпреки че възстановяването на преливника на един голям язовир възлиза на
около 150 000 – 200 000 лева, общините трябва да предвидят такива средства
там, където е необходимо. От 10-те общини на област Враца само община Враца
е представила за съгласуване актуализирания си авариен план. Останалите 9
общини трябва да представят тази документация в служба „Пожарна безопасност
и защита на населението“. Селата трябва да предприемат мерки за почистване
отводнителните канали. Затлачването им застрашава населените места от
наводнения при проливни дъждове и порои. Не е довършено почистването от
храсти около мостовете на река Ботуня при Главаци, Краводер, Пудрия и
Ракево; река Скът при Крушовица и Мизия; река Лева край Бистрец и Е-79. Има
отпуснати средства за почистване на моста при село Струпец на река Искър. В
област Враца има 2 хвостохранилища. Едното е до Елисейна, а другото – край
Лютаджик. Хвостохранилището до Елисейна е в добро състояние, поддържа се и
се контролира. За поддръжката му за тази година са отпуснати 20 000 лева.
Задоволително е състоянието на хвостохранилището край Лютаджик. Проблем при
него са неприключени съдбени дела и това, че собственикът не е въведен във
владение. В момента за обекта се грижи кметът на селото. Двата скатни
канала са почистени и така не се допуска приток на дъждовна вода в
хвостохранилището.

РЗОК преведе пари за болници и аптеки

Районната здравноосигурителна каса във Враца преведе днес /сряда – 27 април/ заявените през месец април 2011 г. средства на изпълнителите на
болнична помощ и аптеки. Общият размер на плащанията е 3 093 616лв.
За лечение на пациенти по клинични пътеки болниците от областта ще получат средства в размер на 2 523 975 лв. За оказана медицинска помощ на здравнонеосигурени родилки лечебните заведения ще получат още 10 340 лв., а за лечение на чужди граждани на изпълнителите на медицинска помощ са преведени 776 лв.
За отпускане на лекарства за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели на аптеките във врачанска област са преведени 558 525 лв.

„Приказка за пътя”


Интерактивен спектакъл „Приказка за пътя”, който е част от социалната кампания за детска пътна безопасност, беше представен днес пред учениците на началните училища и групи от детските градини в града. Инициаторите на събитието „Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи” и Фондация „Приказка за пътя” запознаха децата чрез поставяне в реални ситуации с правилата на движение, като по този начин се цели изграждане на навици и добри рефлекси за правилна реакция в различни рискови и критични ситуации на пътя.
Целта на тази инициатива е да подготви и образова младите хора, които са реални участници в пътната обстановка, да изгради у тях култура на пътя, както и да ги предпази от нежелани инциденти с фатални последици.
Според информация на Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи годишно в България при катастрофи загиват около 55-60 деца на възраст до 16 години, по-голямата част от които са пешеходци или велосипедисти. При голям брой катастрофи, ранените или загинали деца не са били обезопасени на седалките в превозните средства. Как да се движат безопасно с велосипеди и на пешеходната пътека, как и къде да пресичат малките участници в движението бяха теми на инициативата. Децата отговориха правилно на всички зададени въпроси, поправиха грешките на героите от спектакъла и научиха повече за това как сами да се предпазват на пътя.
Инициатива, която се провежда под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова продължава и се предвижда да се направят още поне 25 спектакъла в цялата страна.

вторник, 26 април 2011 г.

Европейски ден на солидарността между поколенията предстои във Враца

По повод Европейският ден на солидарността между поколенията (29 Април) – ден на общуване, споделяне и зачитане, Дружество за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода (Prison Fellowship Bulgaria) и членове на гражданската мрежа „Активна общност - Враца” се присъединяват към националната кампания на Фондация “Лале”, като инициират поредица от събития носещи общото име “ПОКОЛЕНИЯТА – ОБРАЗИ В ОГЛЕДАЛОТО” .

“ПОКОЛЕНИЯТА – ОБРАЗИ В ОГЛЕДАЛОТО” в гр. Враца включва:

28 Април (Сряда) 2011г., от 14.00 до 16.30 в двора на ЕВК "С.Врачански" при РИМ - Враца
• Организиране на павилиони с различни занаяти, приложни
изкуства и игри, в които различните поколения ще се забавляват
и обменят знания и умения.
• В двора на музея ще бъде изложен файтон по модел на Мито Орозов на който деца и възрастни ще могат заедно да разказват историите на своето детство
• Осигурена е възможност за моментална фотография

28.04.2011 от 17.00 пред читалище „Развитие” се открива изложба с картини на деца на възраст от 7 до 12 години.
• Всички граждани на Враца ще могат да се насладят на детското изкуство под съпровода на Духовият оркестър на читалището.

28.04.2011 от 18.00 – 19.30 в Младежки дом Враца
• Дискусионния клуб „Да мислим възпитанието”, създаден по инициатива на ДРОПЛС и гражданска мрежа „Активна общност Враца” ще се проведе дискусия на тема „Солидарността между поколенията – минало и модерен свят”
• В дискусията ще вземат участие ученици от „Софроний Врачански” и техните родители и пра-родители.

29.04.2011, 02.04.2011 и 03.04.2011г. в затвор Враца:

• ДРОПЛС и екип от доброволци (граждани - временно лишени от свобода) организират семинари сред осъдените на тема „Солидарността между поколенията – минало и модерен свят”.
• Семинарите включват – представяне на Европейския ден на солидарността и ценностите, които промотира и дискусия по теммата.
• Творби на осъдени от затвор Враца участват в едноименен художествен и литературен национален конкурс, организиран от ДРОПЛС в местата за лишаване от свобода

Елена Йончева
Изпълнителен Директор 0897803257
ДРОПЛС restoration_bg@yahoo.com


Многобройни, разнообразни инициативи на организации и хора от всички възрасти, ще се включат в Националната кампания “Европейски ден на солидарност между поколенията” 2011 инициирана от фондация “Лале”.
На 29 април 2011 г. за трети път ще бъде отбелязан Европейският ден на солидарността и сътрудничеството между поколенията, приет от Европейски Съвет по предложение на Словенското председателство през 2008 г. Създаването на Европейски ден на солидарността между поколенията ще играе важна роля за насочване на общественото внимание към насърчаване на солидарността, нуждата от промяна в политиките за възрастни хора и създаване на нови визии за изграждане на общество на всички възрасти.
Солидарността между поколенията е важна за гарантирането на достъпни, качествени и финансово ефективни системи за социална закрила, които са основите на Европейския социални модел. В условия на променяща се демографска реалност в Европа и финансова и икономическа криза солидарността между поколенията е насъщно важна. Поколенията има какво да научат едни от други. Създаването на възможности за поколенията да се срещат, да работят и живеят заедно ще им позволи да се възползват от опита, знанията, енергията, жизнеността и отговорността на другите възрастови групи. В контекста на свиващи се публични ресурси на преден план излиза темата за грижата. Грижата за другите и получаването на грижа в различни моменти от живота е на практика нашата споделена човечност, в която солидарността между поколенията е основен елемент. Тази година за първи път гласоподавателите в Европа на възраст над 50 години ще бъдат мнозинство и тази промяна може да доведе до дисбаланс в представителството на интересите на различните възрастови групи, като младите ще бъдат губещите. Необходимо е младежите, работещите и възрастните хора да участват в общи дебати за бъдещи политики и промени и да участват активно в процеса на вземане на решения на всички нива – местно, национално и Европейско.

Европейският младежки форум, Европейското женско лоби, Европейската Платформа на възрастните хора и други мрежи на граждански организации в ЕС приветстват обявяването на 29 април като ден, посветен на солидарността и насърчават:
- Европейската комисия да направи необходимото за това европейски програми и структурни фондове да бъдат използвани за засилване на солидарността между поколенията и да предложи на Европейския Парламент и на Съвета да приемат 2012 година за Европейска година на Солидарността между поколенията, както и да организира Европейска конференция „Солидарността и сътрудничеството между поколенията” през април 2010 г.
- Кандидатите за изборите за Европейски парламент 2009 да определят солидарността и сътрудничеството между поколенията като един от техните приоритети, ако бъдат избрани и да подкрепят предложението на Комисията 2012 година да стане Европейска година на Солидарността между поколенията,
- Страните членки да подкрепят предложението за Европейска година на Солидарността между поколенията през 2012 г. и да включат солидарността между поколенията в съответните документи за социална закрила, трудова заетост, здравеопазване и дългосрочна грижа, доброволчество, равни възможности, транспорт, образование и други.

Екоинспектори провериха сигал за умряла риба

По постъпил сигнал на “зеления телефон” в 930 ч. на 26.04.2011г. в РИОСВ-Враца, за наличие на умряла риба в река Ботуня при с. Пудрия и с. Голямо Бабино, е извършена незабавна съвместна проверка от експерти на РИОСВ - Враца и ИАРА – сектор Враца.
При извършен оглед на реката в района при с. Пудрия не се констатира наличие на умряла риба. В реката при моста на с. Голямо Бабино и надолу по течението по посока на град Криводол има значителни количества дребни и едри екземпляри умряла риба. По информация на жители от селото рибата е забелязана рано сутринта на същия ден. В момента на проверката водите на реката са видимо бистри. Измерените на място от РЛ-Враца показатели рН - 8,85 и разтворен кислород – 10,46 са в нормите за категорията водоприемник.
В момента на проверката не се констатира извършване на дейности в реката, които биха довели до нейното замърсяване. В района, където са открити умрелите риби няма производствени предприятия, а само обработваеми земеделски земи, на които през последните няколко дни е извършено подхранване и пръскане с хербициди.
Взети са водни проби за анализ от РЛ-Враца от река Ботуня при с. Голямо Бабино, въз основа на които ще може да се установи вероятния причинител на замърсяването.
От експертите на Рибарство и контрол – сектор Враца са взети умрели риби за изследване.
За резултатите от лабораторните анализи на водните проби ще ви информираме допълнително.

ГЕРБ Козлодуй раздаде козунаци за Великден


Общинското ръководство на ПП ГЕРБ Козлодуй зарадва с козунаци за Великден възрастните хора от ”ДВХФУ” гр. Козлодуй, ”ЦНСТ” с. Гложене, ”Защитено жилище за възрастни хора с психични разстройства” с. Гложене, ”ЦСРИ” с. Бутан и ”ДВУИ” с. Бутан. Живущите в социалните заведения в община Козлодуй посрещаха с усмивка своите гости, създали им повече настроение за празниците.

Лакомства за празниците получиха талантливи деца от ПП ГЕРБ Хайредин


На Възкресение Христово талантливите деца на Хайредин поздравиха всички присъстващи на поздравителния празничен концерт, организиран от читалище " Просвета " Хайредин с красиви изпълнения. Двучасовия концерт, изпълнен с много песни, автентични танци и хумор събра над триста жители и гости на Хайредин. Ръководството на ПП ГЕРБ поздрави участниците в концерта и подари на 60-те деца, самодейци три големи торти и по едно шоколадово яйце.

Ученици и учители дариха храни

За поредна година в навечерието на християнския празник Великден БЧК в партньорство с РИО-Враца организира благотворителна кампания „Хранителна банка“, която се състои в набирането на пакетирани хранителни продукти от ученици за ученици и деца в социално неравностойно положение. Целта на кампанията е да се възпитава у децата чувство на милосърдие и сърдечност .
Учениците и учителите от СОУ“Никола Войводов“ и тази година, за пореден път, взеха участие в кампанията, като дариха общо 125кг храни от 249 пакета. Над 100 ученици приеха присърце инициативата и показаха човещината, на която са способни. С това те не само опровергаха скептицизма на времето, в което живеем, но и потенциално могат да превърнат училището си в пример и първенец в кампанията.
СОУ“Никола Войводов“ честити на всички Великденските празници с пожелание за повече вяра, смирение и топли усмивки. Нека в добротата и помощта на човека до себе си да осъзнаем истинското си спасение.

ОД МВР Враца апелира към жителите на областта, да подават заявления за подмяна на личните си документи преди изтичане срока им на валидност

Според статистиката на Дирекция “Български документи за самоличност” – МВР, очаква в края на годината рязко да нарасне броят на гражданите, които ще бъдат длъжни да преиздадат личните си документи.
От група “Български документи за самоличност” в ОДМВР-Враца препоръчва на гражданите да не изчаква последния момент за подмяна на документите. Такива, които изтичат до края на 2011 година, могат да се подменят и сега, когато няма опашки пред гишетата за обслужване на граждани.
До края на 2011 г., с изтичащ срок на валидност са 38 200 лични карти, 11 070 паспорта, 13 800 свидетелства за управление на МПС.
Съгласно Закона за българските лични документи глоба от 20 лв. до 150 лв. се налага на лице, което не подаде заявление в срок до 30 дни за подмяна на личната карта след изтичане на нейната валидност. Същата глоба се налага и ако не се върне паспорта в тримесечен срок след изтичане на неговата валидност.

"Подкрепа" прави кръгла маса във Враца

На 27 април 2011 г. от 14.00 ч. в хотелски комплекс „Хемус” (пл. „Христо Ботев” 1) във Враца КТ „Подкрепа” организира кръгла маса на тема „28 април – Световен ден за безопасност и здраве при работа. Новости в нормативната уредба.” В рамките на кръглата маса ще се проведе и открито заседание на Областния съвет по условия на труд – Враца, като част от усилията на КТ „Подкрепа” да инициира и активизира социалния диалог в областта на безопасността и здравето при работа на местно и регионално ниво. Ще бъде представено и изследване на КТ „Подкрепа” за състоянието и функционирането на Областните и Общински съвети по условия на труд.
Събитието ще бъде открито от президента на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев, министъра на труда и социалната политика г-н Тотю Младенов, областния управител г-жа Пепа Витанова и кмета на Враца д-р Костадин Шахов. Участие ще вземат: членове на Изпълнителния съвет на КТ „Подкрепа”, изпълнителния директор на ГИТ г-жа Румяна Михайлова, областни управители и представители от 12 областни администрации, кметовете на десетте общини от област Враца, представители на БСК, БТПП и ССИ, представители на регионални представителства на институции. Домакин на събитието е Основно информационно бюро „Достоен труд” – Враца по проект „Подкрепа за Достоен труд” с координатор и председател на СРС „Подкрепа” – Враца г-жа Десислава Димитрова. Инициативата за безопасност и здраве при работа на Информационни бюра „Достоен труд” към КТ „Подкрепа” ще бъде представена от ръководителя на Национална мрежа ИБДТ и конфедерален секретар на КТ „Подкрепа” г-н Емил Димитров.
От 17.00 ч. представителите на КТ „Подкрепа” в храм „Св Николай” (пл. „Хр. Ботев”) ще склонят глава пред паметта на загиналите при трудови злополуки и ще запалят свещ за здравето и блогополучието на българските работници.
Всяка година на 28 април се отбелязва Световният ден за безопасност и здраве при работа от международното синдикално движение, Международната организация на труда (МОТ) и др.
МОТ призовава към Световния ден за безопасност на труда да се присъединят държавните власти, работодателските и синдикални организации, които в рамките на своята дейност да проведат разяснително информационни кампании, посветени на предотвратяването на трудовите злополуки и професионалните болести. МОТ призовава всички работници да помислят за безопасните условия на труд, да направят всичко възможно за тяхното подобряване и превенция срещу инцидентите и болестите на работното място не само на 28 април, но и през цялата година.

Дейността на Информационните бюра «Достоен труд» към КТ «Подкрепа» са част от Националната кампания „Подкрепа за Достоен труд”, която се реализира в рамките на проект „Подкрепа за Достоен труд”, BG051PO001-2.1.04, осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

ПРЕСЦЕНТЪР

Общинското ръководство на ПП ГЕРБ Мизия раздаде шоколадови яйца за Великден


По повод отбелязването на Великден, Общинското ръководство на ПП ГЕРБ Мизия раздаде вкусни и красиви шоколадови яйца на всички участници във Великденския концерт на ОДК при Община Мизия, който се състоя на 24.04.2011г. в салона на читалище „Просвета “ гр. Мизия. Това е поредното тържество в общината, на което партийната структура радва малки и големи.

Яйце - Гигант снесе кокошка


В птичия двор на Аделина и Стоян Караджови от Бърдарски геран се появи поредната аномалия - яйце-гигант, снесено от кокошка. Появата му съвпадна с дните около Великден за изненада, гордост и размисъл.
Светлана Караджова

Затварят улици заради ремонти

Днес и утре ще бъдат затворени улиците „Георги Апостолов” и ул.”Леонова” от кръстовището на ул.”Козлодуйски бряг” поради извършване на ремонт на уличната настилка.
Община Враца се извинява за причиненото неудобство за гражданите!

понеделник, 25 април 2011 г.

Премиерът ще рита във Враца


Премиерът Бойко Борисов е потвърдил участието си в юбилейния мач във Враца на 1 май, отбелязващ 90 години от основаването на "Ботев". Това съобщиха организаторите, които вече уговориха присъствието на министрите Тотю Младенов и Мирослав Найденов. Мартин Петров също е обещал да направи и невъзможното, за да почете родния си клуб.
В 24 кръг от първенството на Западната "Б" група врачани разгромиха "Банско" с 3:0 и то на стадиона в планинския курорт. В същото време "Етър" претърпя тежка загуба и се сбогува с мечтата за директна промоция в А група.
Бившият шампион на България падна много тежко днес от Вихрен в Сандански с 0:3.
Независимо от поражението, Етър запазва своите шансове да играе бараж. "Болярите", Банско и Спортист (Своге) имат по 34 точки и вероятно ще водят битка до края. В следващия кръг Етър почива, а след това приема Ботев (Враца).

Равен на "Чавдар" Бяла Слатина вкъщи

„Чавдар“ (Бяла Слатина) не успя да вземе важни три точки в борбата за оцеляване в Западната „Б“ група и завърши наравно 2:2 с „Пирин“ (Гоце Делчев), съобщи http://www.pfcchavdar.com
Домакините бяха на два пъти водачи в резултата, но в крайна сметка не съумяха да запазят головата си преднина. В 17-ата минута Владислав Василев откри след гол от дузпа. В самия край на първото полувреме обаче „Пирин“ се върна в мача чрез Никола Иванов. В ответната атака вратарят на гостите Ангел Юсев сгреши и подари топката на Владислав Василев, който отбеляза втория си гол в мача и „Чавдар“ поведе с 2:1. 120 секунди след почивката отново Никола Иванов също вкара втори гол и оформи крайното 2:2.
След ремито „Чавдар“ е девети в класирането с 26 точки, колкото има и предпоследния „Малеш“. „Пирин“ пък са осми с 28 точки. Следващата събота (30 април) „Чавдар“ гостува в Своге на „Спортист“.

Ето и всички крайни резултати в 24-ия кръг на Западната „Б“ група:

23 април 2011, събота, 17:00 ч
Ботев (Криводол) - Малеш (Микрево) 0:2
Чавдар (Етрополе) - Спортист 1924 (Своге) 0:1
Чавдар (Бяла Слатина) - Пирин (Гоце Делчев) 2:2
Банско (Банско) - Ботев (Враца) 0:3
Вихрен (Сандански) - Етър 1924 (Велико Търново) 3:0
Септември (Симитли) почива

Класиране след 24-ия кръг:

М П Р З ГР Т

1. Ботев (Враца) 22 14 1 7 38:21 43
-------------------------------------------------------------------
2. Банско (Банско) 22 10 4 8 33:27 34
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
3. Етър 1924 (Велико Търново) 22 8 10 4 25:17 34
4. Спортист 1924 (Своге) 22 9 7 6 24:13 34
5. Чавдар (Етрополе) 22 9 4 9 25:27 31
6. Септември (Симитли) 21 8 7 6 20:19 31
7. Вихрен (Сандански) 21 9 3 9 25:22 30
8. Пирин (Гоце Делчев) 22 8 4 10 20:25 28
9. Чавдар (Бяла Слатина) 22 7 5 10 15:22 26
10. Малеш (Микрево) 22 7 5 10 16:27 26
-------------------------------------------------------------------
11. Ботев (Криводол) 22 4 4 14 20:41 16

За ново управление на Община Враца


Национално движение „Достойни за България” във Враца подкрепи с официална декларация призива на ВМРО-Българско национално движение за ново управление на Община Враца. В декларацията подписана от зоналният секретар на движението инж. Пламен Тошев се заявява необходимостта от ново управление на Общината. „След като двадесет години управлението беше в ръцете на леви и десни, дошли да обогатяват себе си и съмнителни бизнесмени, Враца се намира в плачевно състояние. Необходима е родолюбива-патриотична алтернатива, подчинена на професионализма и интересите на гражданите. Враца има нужда от нови личности, неопетнени с тъмни сделки, уважаващи българското минало и традиции”, се казва в декларацията.
Общинският комитет на ВМРО-Българско национално движение, обяви в края на месец март програма от десет точки за спасяване на Враца от тежката икономическа, демографска и институционална катастрофа и отправи призив към всички родолюбиви организации, граждански сдружения и личности да се обединят зад програмата. Освен „Достойни за България”, своята подкрепа вече заявиха от Съюза на патриотичните сили „Защита”. Очаква се скоро да се включат и други организации.

„Пред Великден на мегдана”


Детски празник „Пред Великден на мегдана” събра деца в Криводол на площада пред сградата на читалището. Великденското тържество бе организирано от Народно читалище „Н. Й. Вапцаров-1924” и се проведе на Велики четвъртък.
Ученици от „Св. св. Кирил и Методий” с. Краводер, НУ „Васил Левски” с. Пудрия и СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Криводол участваха в боядисването на яйца. Мероприятието имаше състезателен характер. С различни техники на боядисване, децата сътвориха красиви великденски яйца. На първо място бяха класирани отборите на Пудрия и първия отбор на Криводол с капитан Юлия, на второ място децата от Краводер и втория отбор на Криводол с капитан Любо. Децата получиха награди от организаторите. Награди бяха връчени и на Джесика, Тихомир и Теодор за участие в конкурса за рисунки на тема „Библиотеката оживя”.
Всички имаха възможността да напишат Великденски послания на макет с изрисувани огромни яйца.

Пети енергоблок е спрян за годишен планов ремонт

На 24 април 2011 г., в 02 ч. и 32 мин., 1000-мегаватовият пети енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян за планов годишен ремонт.
Спирането на блока е в съответствие със съгласувания с “Електроенергиен системен оператор” ЕАД график за работа на блоковете на атомната електроцентрала през годината.
В рамките на плановия престой ще бъдат извършени предвидените ремонтни дейности, модернизации и профилактика на оборудването. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за следващата горивна кампания.
Планирано е ремонтът на пети блок да приключи в началото на м. юни.
Другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ “Козлодуй” – шести, работи със 100% натоварване на мощността.

"Ботевци" от Криводол с домакинска загуба


„Ботев”-Криводол загуби с 0:2 като домакин от „Малеш”-Микрево в мач от 24 кръг на първенството в Западната „Б” група. Още в 7-ата минута Салиф имаше възможност да открие резултата с удар от около 20 метра, но топката премина над напречната греда. Две минути по-късно Борис Петков изведе Салиф сам срещу вратаря, но последният вместо да стреля се засуети и топката му бе отнета от бранител на гостите. В 16-ата минута при едно безобидно положение в центъра на терена Ивайло Кунчев фаулира Георги Жежев и реферът му показа директен червен картон. Въпреки, че останаха с човек по-малко, домакините не се предадоха. В 34-ата минута Алек Манолов от пряк свободен удар имаше възможност да открие резултата, но би право в ръцете на вратаря на „Малеш”. В 43-ата минута след разбъркване в наказателното поле Мартин Станков стреля от непосредствена близост, но Маринов се намеси убедително и спаси. В 57-ата минута Петър Петров от границата на пеналта изпрати страхотен шут, но Василев със сетни сили изби в корнер. Десет минути по-късно Папазов центрира от дясно и Петър Петров от малкото наказателно поле прати топката над вратата. В 68-ата минута Благой Станков центрира от фаул и Лъчезар Дафков с глава прати топката в мрежата за 0:1. В 73-ата минута Сакаджийски бе изведен зад защитата на домакините и стреля, но Маринов спаси. Четири минути преди последния съдийски сигнал Светослав Саватов бе изведен зад защитата на домакините и направи безпомощен вратаря на „Ботев” за крайното 0:2.

След мача старши-треньорът на „Ботев”-Криводол Иван Ценов каза: „Много трудно се говори след такъв мач, който на практика свежда до мининум шансовете ни за оставане в групата. Започнахме мача добре и до изгонването на Кунчев владеехме инициативата. Имахме някой положения, които обаче не отиграхме по най-добрия начин. Според мен червеният картон предреши изхода от срещата. Искам обаче да поздравя момчетата за мъжеството и характера, който проявиха. Независимо, че загубихме мача мисля, че и с 10 човека имахме положения за отбелязване на гол. За съжаление допуснахме грешка от центриране пред нашата врата и противникът откри резултата. Опитахме се с включването на повече нападатели да търсим някакава промяна, но се получи хаос в играта ни и загубихме мача. Според мен, с риск да прозвучи смешно, тимът на „Малеш” не ни превъзхождаше. С червения картон съдията определи крайният изход на мача”.

„Ботев”-Криводол:Маринов, Димитров /капитан/, Ефремов, Ивов, Каменов /ж.к., 77-Върбанов/, Кунчев /16-мин. ч.к./, Петков, Манолов, П. Петров /73-Анг. Петров/, Чирпанов /46-Папазов/, Салиф
„Малеш”-Микрево: Василев, Дафков, Стоянов /85-Шекеров/, Бл. Станков, Зюмбулев, Ташев /33-Райков-ж.к./, Атанасов /капитан/, Жежев, Сакаджийски, Симеонов /70-Саватов/, М. Станков
Гл. съдия: Георги Димитров-София
Помощници: Стоян Владимиров, Димитър Павлов-София
4-ти съдия Адриан Петров-София
Делегат на БФС – Йордан Стефанов-София
Стадион: „Локомотив”-Мездра-50 зрители