Бисквитки

петък, 11 октомври 2013 г.

Община Враца прие партньори по европейски проект


            Кметът инж. Николай Иванов днес се срещна с гости от Италия, Португалия и Испания, с които Община Враца е партньор по проекта „Активен демократичен диалог за успешнo европейскo обществo“. От българска страна присъстваха и представители на Асоциацията за развитие на алтернативен туризъм – Коритен, Мездра, които също участват в проекта. Сред гостите бяха Хавиер Васкес - кмет на община Куртис, Испания и Жоао Пинто - кмет на община Пайао, Португалия. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма „Младежта в действие” на Европейската комисия, администрирана в България от Национален център за европейски младежки програми и  инициативи” и е на стойност 27 692 евро.
Проектът ще стимулира гражданската активност на младите хора в малките населени места, ще се бори с преодоляване на социалната пасивност и ще създава дейности, осмислящи свободното време. Основните задачи, свързани с тази цел са насърчаване диалога между местната власт и младежките организации, развитие на различните форми за участие на младите хора в процеса на вземане на решения на местно, регионално и европейско ниво. Той обединява 32-ма участници от четири общини и четири неправителствени организации на четирите държави. Продължителността му е пет месеца – до края на януари 2014 г. На финала на проекта ще се проведе седмица на активната дейност, чийто домакин отново ще бъде Враца. В седемте дни през декември младите хора от държавите-партньори ще представят своите предложения към местната власт, към централната и към властите в ЕС.
„Този проект е много добър, защото ще активира младите хора и ще ги подготви за гражданския и политически диалог. Ще създаде у тях интерес към политиката. Чрез проекта младежите ще получат повече разбиране за пряката демокрация и приложението й, ще се стимулира тяхната активност. Ще се създаде възможност за едно освежаване на политическата класа, което в нашата страна усещаме като необходимо” – коментира инж. Николай Иванов.

 Даниела Хитова, гл. експерт „Връзки с обществеността”


Здравната каса изплати 680 912 лв. за извършени профилактични прегледи


За периода от 1 януари до 30 септември 2013 г. РЗОК-Враца е изплатила на общопрактикуващите лекар от областта 680 912 лв. за извършени профилактични прегледи на деца и възрастни.
По програма „Детско здравеопазване”  са извършени и отчетени 33 721 броя профилактични прегледи на деца от 0 до 18 г., за които здравната каса е платила 279 674 лв.  При отчетената през септември профилактична дейност при децата има увеличение на средствата с 43 336 лв., спрямо предходният месец август. Това се дължи на завишеният брой профилактични прегледи, които личните лекари са направили на децата и учениците във връзка със здравословното им състояние преди започването на новата учебна година.  
НЗОК заплаща 9 лв. за извършен профилактичният преглед при децата на възраст от 0 до 1 години по програма детско здравеопазване. Във възрастовите групи от 1 до 18 години – цената е 8 лв. Честотата на прегледите при различните възрастови граници е различна. При бебетата до 1 г. профилактичния преглед е ежемесечен, от 1 до 2 години е четири пъти годишно, от 2 до 7 години – два пъти годишно, а от 7 до 18 години  - веднъж годишно.  
 От началото на годината до края на септември 44 582 здравноосигурени пациенти над 18 години или 36 % от всички здравноосигурени лица са осъществили профилактични прегледи при своя общопрактикуващ лекар. За тях здравната каса е изплатила средства в размер на 401 238 лв.
Профилактичният преглед при възрастните е ежегоден и се заплаща от касата на цена 9 лв. Той включва следните дейности: изчисляване на индекс на телесна маса, оценка на психичен статус, изследване на острота на зрение, измерване на кръвно налягане, ЕКГ, изследване на урина за протеин, глюкоза, определяне на кръвна захар в лаборатория при наличие на рискови фактори като хипертония, затлъстяване, фамилна анамнеза за захарен диабет, злокачествени новообразувания и др.
Ежегодно при жените над 30 години при профилактичния преглед трябва да се извършва и мануално изследване на млечна жлеза. Веднъж на 5 години при профилактичния преглед при жените и мъжете се назначават изследвания за пълна кръвна картина, холестерол и триглицериди. 
Личният лекар веднъж на 2 години има право да назначи  високоспециализираните медико-диагностични изследвания „Мамография на млечни жлези” от пакет „Образна диагностика” при жени на възраст от 50 до 69 години включително, а при мъжете над 50 години веднъж на 2 години се прави скринингово изследване за рак на простата.
За отчитане на непълен обем дейности, задължителни при профилактиката, личните лекари могат да бъдат санкционирани с глоби от 50 до 100 лв. при първоначално нарушение и от 100 до 200 лв. при повторно нарушение.
За неявяване на профилактичен преглед осигуреният губи осигурителни права за срок от 1 месец.
Средномесечният брой на лицата с непрекъснати здравноосигурителни права над 18 години е 123 670 души, което е 68% от населението на областта. Средномесечния брой на лицата с прекъснати здравноосигурителни права за областта се движи между 33 хил.души и 39 хил.души или 19-24 % от избралите общопрактикуващ лекар.

                                                     ПРЕСЦЕНТЪР  
РУМЯНА СТЕФАНОВА


Боксовият елит пристига във Враца

За втори път Враца ще бъде домакин на световна боксова гала вечер. Новината бе съобщена на специална пресконференция от организаторите на събитието боксовият мениджър Филип Фондю и д-р Георги Езекиев – член на Управителния съвет на Българска професионална боксова лига.  Гала вечерта е под патронажа на кмета на Враца инж. Николай Иванов. За спортното събитие в града ще пристигнат боксьори от Англия, Италия, Сърбия, Украйна, Беларус и България.  В спортната зала на Природо-математическата гимназия ще се играят осем или девет мача. Двете основни битки за защита на европейски титли ще са между Витали Копиленко и Сергей Комитски и между Сергей Рабченко и Сердик Виту.  Шоуто ще включва професионалния дебют на Сони Ъптън от Белфаст, който е най-новата звезда, взета под крилото на Рики Хътън, който също пристига във Враца. За радост на публиката на тепиха ще излезе и българският боксьор Коко Семерджиев - Тайсъна. Сред официалните гости ще са президентът и генералният секретар на Европейският боксов съюз. „Вечерта на боксьорите – Враца`2013” ще се предава по телевизионния канал „Евроспорт” за 69 държави в света.


 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

„Враца търси таланти „2


Тазгодишният формат на „Враца търси таланти” набира участници от цяла Северозападна България.
Всички който могат да пеят,рисуват,танцуват или имат някакъв друг талант са добре дошли на тазгодишният конкурс ,който ще протече на 3-ри кръга:

1-ви кръг на кастингите ще е на 19.10.2013г. от 9,30 часа в Младежки дом  гр.Враца в „Синята зала”

2-ри кръг на кастингите ще е на 02.11.2013г. от 10,30 часа в Младежки дом гр.Враца в „Синята зала”

Официалният концерт ще е на 04.11.2013г. от 10,00 часа в „Концертна зала” към Община Враца


Записванията ще продължат до 18.10.2013 г. на телефон 0892/956465

РИОСВ – Враца отбелязва 30 години от обявяването на резерват "Врачански карст"

Тази година се навършват 30 години от обявяването на резерват "Врачански карст". По случай празника Регионална инспекция по околната среда и водите – Враца организира хепънинг, който ще се проведе на 15 октомври 2013 г., (вторник) от 17 часа, на площад Христо Ботев в град Враца. За гражданите и гостите на града, ще работи информационна шатра, където всеки може да се запознае с изключителната ценност на намиращия се в непосредствена близост до града резерват. Децата и учениците, ще имат възможност да посетят творческа работилница, където да участват в забавни викторини и увлекателни игри, а най-активните участници да получат интересни награди. На издигната за целта сцена ще се изявяват талантливи месни състави. За хубавото настроение на празника ще се погрижи  и звездата от Х фактор и всеобщ любимец на публиката - Рафи Бохосян.
Организирането на хепънинга е във връзка с изпълнението на една от дейностите по проект „Дейности по устойчиво управление на резерват „Врачански карст” – изключителна държавна собственост, попадащ в териториалния обхват на РИОСВ-гр. Враца”, с номер:  DIR-5113325-17-115, одобрен със Заповед № РД-529/02.07.2012г на МОСВ, по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG161PO005/11/3/3.2/05/26 „Изпълнение на дейности за устройство и управление на национални паркове и резервати" , приоритетна ос 3:„Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие". Финансира се от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013”. 


С Ъ О Б Щ Е Н И Е



“Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, 
че днес, 11.10.2013г, поради отстраняване на втора авария в гр. Враца водоподаването 
ще бъде спряно до 16:00 часа в района на Стария пазар и Промишлена зона.

ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774
                                              

Врачанският театър представя

 НА 14 ОКТОМВРИ ОТ 18 ЧАСА В ГОЛЯМА ЗАЛА
„Българи от старо време”

Музикалната постановка „Българи от старо време” гостува на голямата сцена на врачанския Драматично-куклен театър на 14 октомври от 18 часа. Творбата на ломския театър „Кръстьо Пишурка” е дело на Асен Карастоянов и е по едноименната повест на Любен Каравелов.
Режисьор на музикалния спектакъл е Николай Априлов.
Катерина Тупарова, актриса от Държавния музикален театър „Стефан Македонски”, е специалната изненада за публиката, която ще види оригинален, но в същото време автентичен прочит на прочутата творба.
Билетите за мюзикъла се продават на касата на театъра и струват по 4, 6 и 8 лева в зависимост от гледната точка в голямата зала. Творбата е полезна за учениците от средния курс, а цената на ученическите билети е 4 лева!

Киноафиш


четвъртък, 10 октомври 2013 г.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

           “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че днес, 11.10.2013г, поради отстраняване на авария на главен водопровод, водоподаването ще бъде спряно до 15:00 часа в района, заключен между бул. „Демокрация“, ул. „Спортна“, ул. „Васил Кънчов“ и ул. „Никола Войводов“ в гр. Враца.


ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774





Започват Ученически игри`2013 – 2014


         Графикът за общинския етап на Ученически игри`2013 – 2014 вече е готов. Това стана ясно на провелото се днес заседание с представители на училищата в община Враца. Петнадесет ще са отборите по футбол, които ще дадат старт на игрите. Сили ще мерят също отбори в спортовете баскетбол, волейбол, хандбал, бадминтон, лека атлетика, тенис на маса и шахмат. Заявките за тазгодишните състезания са по-малко в сравнение с миналата година.  В баскетбола липсват заявки при най-малката възрастова група, 5 – 7 клас, при момичетата и при момчетата. В хандбала ще се състезават само два отбора в различни възрастови групи.
Началото на Ученическите игри е през следващата седмица с футболни срещи. Програмата за баскетбола предвижда мачовете да се проведат от 10 до 13 декември. На 15 и 16 януари 2014 г. предстоят срещи по тенис на маса. Новото тук е домакинството на СОУ „Никола Войводов”. Природо-математическата гимназия ще домакинства срещите по баскетбол и волейбол, а ОУ „Васил Левски” ще приеме партиите по шахмат на 21 и 22  януари 2014 г. Състезанията по бадминтон ще се проведат на 6 и 7 февруари 2014 г. в ПГ „Димитраки Хаджитошин”.  Волейболните отбори ще мерят сили от 10 февруари 2014 г. Последният спорт, който е включен в програмата – лека атлетика, е насрочен за 14 март 2014 г. на стадион „Христо Ботев”.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


На 1 ноември – Ден на будителите се отбелязва и 200 години от успението на Св. Софроний Врачански.

По този повод Областна администрация – Враца, съвместно с Община Враца, Врачанската Митрополия, РИМ Враца, РИО Враца и директорите на СОУ „Христо Ботев“ и НУ „Св. Софроний Врачански“ подготвят програма за отбелязването на именитата дата.
Честването на 200 години от смъртта на Св. Софроний – епископ Врачански се провежда под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова.
На работна среща, състояла се на 10.10. 2013  в сградата на Областна администрация – Враца, продължи да се дискутира сценарият за отбелязването на годишнината, предложен на среща, провела се миналата седмица.
На срещата присъстваха зам. областният управител Иван Даков, Галина Евденова - началник на РИО Враца, Илия Стоянов – директор на РИМ Враца, Антония Сиракова - директор на СОУ „Св. Софроний Врачански“, Виктор Кръстев - директор на СОУ „Христо Ботев“. Поради ангажираността на Негово Преосвещенство Траянополски Епископ Киприян и кмета на Враца инж. Николай Иванов, на тяхно място присъстваха представител на Врачанската Митрополия и зам. кмета Красимир Богданов.


Стиляна Стоянова

PR - Областна администрация - Враца

Крими хроника

На 09.10.2013г., в 17.50ч. в РУП-Враца е получено съобщение, че на същата дата около 17.00ч. в ж.к. „Младост, гр.Враца, две лица с маски на лицата,  на възраст около 9-14 години, повалили на земята 10-годишно момче и отнели от него чанта,  в която имало мобилен телефон и връзка ключове. След бързи ОИМ нападателите са заловени, две лица на възраст 12г. и 14г.
На 02.10.2013г., в РУП Враца е постъпила жалба от жител на село Баница, който заявил, че от постройка в двора на имота му, неизвестно лице е откраднало електромотор от циркуляр. След ОИМ  е установено, че кражбата  е извършена от лицето  В.В./30г./ от село Баница.
След ОИМ и ПСД по сигнал от 06.07.2013г., за кражба на мобилен телефон от пункт за изкупуване на черни и цветни метали в гр. Враца  е установено, че  извършител на кражбата  е лицето М.В./23г./ от гр.Враца.
След ОИМ по сигнал за откраднати: циркуляр, скоростна кутия от лек автомобил и ръчна метална количка от двора на частен имот  в село с.Галатин, е установено, че извършител е лицето А.А./56г./ от с.Пудрия.
         На 09.10.13г.,  в РУП-Бяла Слатина  е получено съобщение от жител на село Търнак, който заявил, че на 08.10.13г. около 12.00ч., неизвестно лице  е простреляло  и умъртвило кучето му. Образувано  е досъдебно производство.

На 09.10.13 г.,  в РУП-Б.Слатина е получено съобщение, че от необитаема къща  в село Попица, неизвестно лице  е извършило кражба на домакински съдове  и завивки. След бързи ОИМ  е установено, че кражбата  е извършена от лицето Д.Р./31г./ от с.Попица.
 След проведени бързи ОИМ по сигнал за кражба на 320 лева от къща  в село Алтимир,  е установено, че извършител  е лицето А.П./20г./ от с.Търнава.
 На  09.10.2013 г. в гр. Козлодуй, по време на   съвместна проверка   на служители на РУП Козлодуй и „Митници”- Лом,   в пристройка до магазин  са намерени  и иззети  168 кутии цигари   от различни марки, без акцизен бандерол.   По  случая  е образувано  дознание.
На територията на РУП-Роман е проведена  СПО за незаконна търговия и разпространение на акцизни стоки без български акцизен бандерол. Лом.
Проверени  са 4 обекта и 2 лица. В къща в гр.Роман са намерени и иззети 140 кутии  цигари от различни марки, без български акцизен бандерол.
На градския пазар в гр.Роман, в лицето Н.Ж./20г./ от с. Буковлък, са намерени  и иззети  5 пакета с  нарязан тютюн.
Около 08:20ч. на пътя с.Вировско- гр.Враца,  катастрофира като се преобръща  лек автомобил  „Опел Корса”, управляван от И.К./66г./, живущ в с.Вировско. Водачът е настанен в болницата  в гр. Враца.
 Регионален говорител на МВР:
      Красимир Василев
                                                                         


“Ботев”-Враца излиза за победа срещу “Монтана”

 в среща – реванш от 1/16-финалите от турнира за Купата на България. Двубоят ще се играе в събота от 15.00 часа на стадион “Огоста”. Старши-треньорът на врачани Тодор Гарев заяви, че очаква тимът да изиграе добър мач и да продължи напред в турнира. “Настроението сред футболистите е добро. Резултатът от първия мач е добър за нас и се надявам и в Монтана да успеем да отбележим гол за да продължим напред в надпреварата”, коментира наставникът. Той допълни, че ще използва двубоя да се подобри игровото състояние на отбора. В тима няма проблеми с контузени и наказани футболисти. “Със сигурност ще има рокади в състава. В турнира за Купата не е задължително да играят юноши и по всяка вероятност ще пусна по-опитните футболисти”, каза още Гарев. Старши-треньорът на врачани съобщи, че днес ще бъде картотекиран Дарко Савич и бранителят със сигурност ще вземе участие в мача срещу “Монтана”.
Мария Георгиева


Опознаваме Враца в деня на ходенето


         Нов маршрут, който преминава през исторически забележителности във Враца, е избран за тазгодишното отбелязването на Световния ден на ходенето в града. Традиционната проява ще се проведе на 19 октомври от 10.30 ч. Тръгването е от „Хижата”, следват къщата-музей „Андрей Николов”, парк „Могиланска могила”, кулата на Мешчиите и финалът е пред сградата на Община Враца. Дължината на трасето е 1.5 км и маршрутът е подходящ за всички възрасти. Организаторите от Община Враца, съвместно с сдружение „Възможност”, са предвидили и още една интересна инициатива за този ден. За всички участници в прехода и хората от града ще има флашмоб „Ще танцуваме ли?”. Флашмобът ще бъде представен от момичета от Центъра за работа с деца, които, заедно с публиката, ще танцуват зумба на площада пред сградата на Общината. По традиция, всички, които са се включили в инициативите в деня на ходенето, ще участват в томбола с награди.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


С Ъ О Б Щ Е Н И Е

                 “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че днес, 10.10.2013г, поради отстраняване на авария, водоподаването ще бъде спряно до 13:00 часа в кв. „Подбалкански“, кв. „Кемера“, района около „Червения площад“ и на потребителите, живеещи по бул. „Втори юни“ до ул. „Екз. Йосиф“.
         От 13:00 до 17:00 часа водоподаването ще бъде спряно в района, заключен между ул. „Ген. Леонов“, ул. „Екз. Йосиф“, бул. „Демокрация“ и ул. „Козлодуйски бряг“ в гр. Враца.

 \
ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774


сряда, 9 октомври 2013 г.

ТЪРСИ СЕ НАЙ-ДОБРИЯТ КЛИП “С ВЕЛОСИПЕД В ГРАДА”

До 15 октомври любителите на велосипедите могат да вземат участие в конкурс за най-добър клип на тема С велосипед в града. Надпреварата е организирана от регионалния екологичен център за Централна и Източна Европа в България.
Целта на конкурса е избор на видео-клип, който по най-добър начин да даде различен и интересен поглед върху карането на велосипед в градска среда и така да се насърчи използването на велосипеди сред всички групи на обществото като средство за ежедневно придвижване в града.
Максималната продължителност на творбата трябва да е до 3 минути.
Състезанието е в рамките на проект "Повече велосипеди в малки и средно големи населени места в Централна и Източна Европа –
mobile 2020".

Повече за регистрацията, изискванията към видеото и наградите:


Стартира международен конкурс Не хвърляйте храната

„Не хвърляйте храна (хранителни отпадъци)” е темата на 23-тият Международен конкурс за детска рисунка, организиран от Програмата на ООН по околна среда (UNEP). Подтемите са „Пазете планетата – не хвърляйте храна. Неразумното отношение към храната е неразумно отношение и към планетата”.
Организаторите отправят покана към децата от целия свят да изпратят своите рисунки до съответния за техния регион офис на
UNEP.
Участниците трябва да изпратят своите рисунки до 15 март 2014 г.
За повече информация посетете сайта на UNEP www.thinkeatsave.org.
Международният конкурс за детска рисунка, посветена на околната среда, се организира всяка година от Програмата за околна среда на ООН (United Nations Environmental Program, UNEP), базираната в Япония Фондация за световен мир и околна среда (FGPE), корпорациите Байер и Никон.
Конкурсът се провежда от 1991 г. и в него са участвали повече от 3 милиона рисунки на деца от над 150 държави.

 
08.10.2013 г.

Пресцентър РИОСВ - Враца

Над 290 врачани ще участват в похода до местността „Речка”

 Над 290 врачани са заявили желание да участват в традиционния общински поход-събор в местността „Речка”. Това стана ясно на заседание на организационния комитет на инициативата. Организатори на похода са Община Враца, Регионалният инспекторат по образованието и туристическо дружество „Веслец”. Походът ще се състои на 12 октомври (събота), като тръгването е в 8 ч. при паметника „Лъвчето” до жп гарата. Участие могат да вземат всички клубове по пешеходен туризъм в училищата и фирмите, и граждани. Очаква се походниците да пристигнат в местността „Речка” около 11 ч., където ще се проведат спортно-туристически игри – крос, туристическа щафета, теглене на въже. На класиралите се на първите три места в различните дисциплини ще бъдат раздадени туристически пособия и лакомства. След края на празника участниците ще могат да ползват автобуси, с които да стигнат до града. За целта са ангажирани автобуси по линиите с номера 8 и 12. Цената на билета е 2 лева.


Приключиха ремонтите на над 40 улици във Враца

По над 40 улици във Враца приключи текущият ремонт, като са обхванати почти всички части на града. Сред тези пътни настилки има такива, които не са ремонтирани през последните 20 години, каквато е улица „Никола Вапцаров”. С асфалтова смес са покрити над 13 600 кв м площ. Извършеният ремонт е за 505 823 лв., което е 84 % от предвидените средства. В момента екипите работят по бул. „Васил Кънчов” и ул. „Ангел Кънчев”. Над 263 000 лв. са заделени за ремонт на общинската пътна мрежа. Към момента са изпълнени ремонтни дейности за 185 000 лева и са положени над 6 500 кв м настилка. За ремонт на общинската пътна мрежа в бюджета са заделени 263 000 лева. Ремонтите на уличната и общинската пътна мрежа продължават.

 Даниела Хитова, гл. експерт „Връзки с обществеността”


НОВ ДИРЕКТОР НА ОД МВР- ВРАЦА


Със заповед на министъра на вътрешните работи, от днес комисар Иван Кирилов Иванов заема  длъжността ВНД директор на ОД МВР-Враца. До момента Комисар Иван Кирилов бе началник на служба „Миграция” към ОД МВР-Враца. Заемал е и други ръководни служби в ОД МВР Враца.
Досегашният директор комисар Росен Иванов получи благодарности за работата си  от името на министъра на вътрешните работи.
Комисар ИВАН КИРИЛОВ ИВАНОВ е роден на 30.11.1966 г. в гр.Банско. 
Има завършено висше образование във ВСФИ „Д.А.Ценов” гр. Свищов, образователно квалификационна степен – магистър, специалност „счетоводство и контрол”.
В системата на МВР работи от 1992 г. Последователно е заемал различни изпълнителски и ръководни длъжности в ОД на МВР-Враца.
На 23.09.2003 г. е назначен за началник на сектор „Икономическа полиция”. 
На 06.12.2004 г. е назначен за началник на   служба „Полиция”.
На 01.09.2006 г. със заповед на Министъра на вътрешните работи е назначен на длъжност заместник-директор на ОД МВР-Враца.  
На 06.11.2009 г. е назначен на длъжност началник на група „Миграция”.
На 09.10.2013 г.със заповед на министъра на вътрешните работи, Иван Иванов е назначен за ВНД ДИРЕКТОР на ОД на МВР- Враца.



С Ъ О Б Щ Е Н И Е

    “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че днес, 09.10.2013г, поради отстраняване на авария, водоподаването ще бъде спряно до 14:00 часа в района между ул. „Ген. Леонов“, ул. „Екз. Йосиф“, бул. „Демокрация“ и ул. „Козлодуйски бряг“, както и в района, разположен между ул. „Иваница Данчов“, ул. „28 Октомври“ и ул. „Илия Кръстеняков“ в гр. Враца.



ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774



Крими хроника

На 08.10.2013г., по време на  СПП е извършена полицейска проверка и претърсване в два апартамента на ул. ”Вежен” в гр. Враца. В едното жилище е намерено засадено  зелено растение, от което е иззета около 100 грама  зелена листна маса,  която при направения полеви наркотест реагира на канабис. Намерени са и две сгъвки със суха  суха листна маса - канабис. Обитателят на жилището, 30-годишният Ц.В. е задържан за срок от 24 часа. Образувано  е досъдебно производство.
Във втория апартамент, обитаван от лицето А.К./30-годишна/ е намерена кутия от цигари съдържаща суха листна маса- канабис. Образувано  е дознание.
На 09.10.2013г., в 01.00ч. в  гр.Враца е извършена проверка на  лек автомобил “ Опел Астра”, управляван от И.К./40г./  от гр.Враца. Пробата за алкохол е положителна-  1,63 промила 
На 08.10.11 г., в РУП-Б.Слатина се е явила 27-годишна жена от  гр.Б.Слатина, която е заявила, че й  е нанесен побой от мъжа  с когото живее на семейни начало. След извършената проверка е  установено, че лицето С.С./23г./ от с.Търнак е нанесъл побоя , като  в резултат на това жената е получила на показалеца на дясната ръка. Образувано   е дознание.
На 08.10.2013г.,  на територията на  РУП -Б. Слатина е  проведена СПО с цел: ефективно противодействие на престъпността, осъществяване контрол по спазване на правилата за движение по пътищата, установяване и задържане на извършители на противообществени деяния и осигуряване на добър обществен ред. Проверени са  16 МПС и 27 лица. Констатиран са 13 нарушения, които са санкционирани по ЗДвП.
На 25.09.2013 год., в РУ”Полиция” - Мездра е получен сигнал от жител на село Моравица, който заявил, че в землището на селото, неизвестно лице е откраднало козата му. След ОИМ и ПСД е установено, че извършител на престъплението е лицето Р.О./27г./  от с.Моравица. Козата е намерена и върната на собственика 
На 08.10.2013г., в 17.40ч. в с. Хърлец, лек автомобил „Рено”  управляван от Н.Ф./58г./ от с. Хърлец, при излизане от крайпътен имот и при движение на заден ход притиснал между вратата на двора и автомобила, съпругата си С.Ф./51г./, която  е транспортирана до ФСМП гр.Козлодуй, а след това до  ЦСМП гр.Враца.   Пробата за алкохол на водача е отрицателна.  Образувано  е дознание.
На 09.10.2013г., в 01.25ч. в гр.Оряхово е спрян за проверка лек автомобил „Рено”.Установено  е, че водача Г.М./37г./ е неправоспособен  и шофира след употреба на алкохол- 1,23промила.
   Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


вторник, 8 октомври 2013 г.

Канадска борба в Селановци


На 12 октомври събота в с.Селановци ще се проведе ежегодния Международен турнир по канадска борба „Селановски събор 2013”, който по традиция съвпада със събора на Селановци. Надпреварата ще се проведе на специално монтирната открита сцена в центъра на селото. Главния организатор на състезанието Любен Иванов съобщи, че в състезанието ще вземат участие 100 състезатели от Румъния, Хърватия, Унгария и България.  Кантарът е в 9 часа сутринта, а битката за отличията започва в 12 часа.

Крими хроника

Данни за станали ПТП
1. На 07.10.2013г. около 16:45ч. в гр.Враца катастрофират като се сблъскват л.а.”Нисан Микра” управляван от Б. Х. от.с.Зверино и т.а.”Мерцедес-4121” управляван от Й. Н. от гр.Враца .
Убити и ранени:няма.Щети по МПС:300лв.
Причини:отнемане на предимство при маневра преминаване от дясна в лява лента от водача Б. Х .Водачите са изпробвани за алкохол с „Дрегер-Алкотест”, като пробите са отрицателни.

2. На 07.10.2013г. около 17:40ч. в гр.Враца катастрофират като се сблъскват л.а.”Деу Нубира” управляван от Л. И. от гр.Монтана и т.а.”Волво” с прикачено ремарке управляван от чужденец от Република Словения.
Убити и ранени:няма.Щети по МПС:800лв.
Причини:излизане от крайпътна територия от водача Л. И.Водачите са изпробвани за алкохол с „Дрегер-Алкотест”, като пробите са отрицателни.

   РУ „ПОЛИЦИЯ” - ВРАЦА

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ:
КРАЖБА
1. На 26.07.2013г. в РУП- Враца по повод постъпила жалба от жителка на  гр. Враца - барман в кафе-бар която е заявява, че на 16.07.2013г., НЛ, използвайки невниманието й е извършило кражба от бара на сумата от около 55 лева.
            От проведените ОИМ се установи, че извършител на деянието е П. Е. от гр. Враца.Парите, предмет на престъпление, са върнати на собственика.

            2. В РУП- Враца по повод постъпила жалба от жител на гр. Враца в която заявява, че на 29.09.2013г., около 23:45 часа, НЛ, използвайки невниманието му, е извършило кражба на 1 мобилен телефон. Нанесена щета по данни на тъжителя за около 100 лева.
            От проведените ОИМ се установи, че извършител на деянието е Г. Г. от гр. Враца.Мобилният телефон, предмет на кражба е намерен и иззет.

НАРКОТИЦИ
1. На 07.10.2013г. в гр.Враца след извършена полицейска проверка и последващо претърсване и изземване в жилището на Р. Б. бяха намерени засадени 2  зелени растения, от които се иззе зелена листна маса, която при направения полеви наркотест реагира на канабис.
            По случая в РУП-Враца е образувано ДП.

          РУ „ПОЛИЦИЯ” – БЯЛА СЛАТИНА

СИГНАЛИ ЗА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ:
ВЗЛОМНА КРАЖБА
1. За времето от 19.09.2013 г. до 09.00 ч. на 07.10.13 г. в с.Търнак НИ след преодоляване на ограда и последователно  взломяване на 3 врати е проникнал в необитаем дом собственост на К. К. от гр.Враца, откъдето е извършил кражба на 1  диван, 1 килим и 1 маслен радиатор на обща стойност около 400 лв. 
            Започнато е ДП.
РУ „ПОЛИЦИЯ” - КОЗЛОДУЙ

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ:
КРАЖБА
1. На 07.10.2013 в 11.00ч. в  УП-Хайредин е получен сигнал от жител на с. Бързина, че за времето от 15.00ч. на 05.10.2013г. до 09.00ч. на 06.10.2013г. НЛ, чрез сваляне на шперплат на прозорец, е проникнало в дом находящ се в с.Бързина, собственост на  Н. В. от Козлодуй, от където е извършил кражба на 4 метални табли за легла и 4 пружини за легла.Щета в процес на изясняване.По случая в РУП- Козлодуй е започнато ЗМ.
От проведените бързи ОИМ е установено, че извършител на кражбата е лицето В. Й. от с.Бързина,Същия е предал вещите с протокол за доброволно предаване.

В Правец спортуват полицаите



28 отбора от всички Областни полицайски управления в България ще вземат участие в Републиканското първенство по полицейска лична защита и карате за служители в МВР. Враца ще бъде представена от двама състезатели Ивайло Стоянов и Иван Иванов , които ще се мерят сили в състезанието по полицейска лична защита. Състезанието е утре и се очаква купите и грамотите на победителите да бъдат връчени от Главния секретар на МВР и кмета на Правец. 
Огнян Филипов

Петя Аврамова търси количествено–стойностната сметка за сумата от 11 млн. лева

   Народният представител от ГЕРБ  инж. Петя Аврамова предложи на Председателя на Общински съвет Враца да изиска от кмета на града количествено–стойностната сметка за сумата от 11 млн. лева, предвидени за ремонт на пътната мрежа във Враца, след изпълнението на проекта „Воден цикъл”.
Инж. Аврамова ще внесе в парламента искане тези средства да бъдат заложени в бюджета за 2014г. Това предложи тя на състоялата се по-рано днес среща между общинските съветници и народните представители от 06-ти МИР Враца.


понеделник, 7 октомври 2013 г.

Подготвя се бюджетът за 2014 г.


В Община Враца се подготвят контретните параметри и показатели в проекта на бюджет за 2014 г., годишните разчети за сметките на средствата от ЕС  и средносрочни бюджетни прогнози до 2016 г. През септември в Общинския съвет бяха приети актуализираните бюджетни прогнози за 2014, 2015  и 2016 г., които Общината внесе в Министерството на финансите. На   участниците в бюджетния процес е предоставена информация по бюджетния календар и са раздадени образци на бюджетни карти. Подготвените от тях данни ще се събират в отдел „Бюджет и финанси” до 21 октомври. На тази база ще се разработят проектобюджет`2014 и  индикативен годишен разчет за сметките на средствата от ЕС, ще бъде направен анализ и прогноза за състоянието на общинския дълг,  както и финансов анализ на общинските дружества. Предстои да се направи също анализ на собствените приходи, на изпълнението на инвестиционната програма, анализ на разходите и ангажиментите за поемане на разходи.
„До 21 ноември  планираме  да разработим проектобюджета за 2014 г.в частта „местни дейности”. Съгласно Закона за публичните финанси, до 30 ноември трябва да бъдат проведени публичните обсъждания по него.  Тази година ще се опитаме такива обсъждания да бъдат проведени на повече места с цел стимулиране на гражданското участие при формирането на общинската политика по обхвата и качеството на предоставяните публични местни услуги” – поясни кметът на Враца инж. Николай Иванов.
Процедурите, които предстои след това да бъдат изпълнени, се намират в официалния сайт на община Враца, в категория „Бюджет”. 

Кметът разпореди проверка на пътните знаци по трасето на тролеите

Цялостна проверка на сътоянието на пътните знаци и сигнализацията по
по трасето на тролейбусния транспорт във Враца разпореди кметът инж. Николай Иванов. До  фирмите-изпълнители на проекта за водния цикъл на Враца и проектния мениджър е изпратено нарочно писмо с искане за възстановяване на повредените пътни знаци и сигнализация, след приключилата  работа по изпълнението на водопровода и канализацията по тези улици. На фирмите и проектния мениджър е предоставен и подробен опис на повредена маркировка с повече от 15 констатации. В писмото се настоява в най-кратък срок ще бъде предоставен отчет за извършените ремонтни дейности по конкретните констатации.

Община Враца с грамота от туристическото изложение във Варна
        
         Община Враца получи грамота за активен принос в развитието на екотуризма в България на Шестия Черноморски форум във Варна. Туристическото изложение, в което взеха участие над 60 изложители, се проведе в морската столица от 2 до 4 октомври. Сред участниците бяха общини, природни паркове, сдружения, университети, фирми, хотели. Враца е една от двете общини, които са получили грамота сред класиралитете се в петте категории. Темата на тазгодишния форум бе „Еко туризмът – нашето зелено бъдеще”. Община Враца участва в туристическата борса с щанд и мултимедийна презентация на тема „Мистерията Враца”, чиято основна цел бе популяризирането на културно-историческото и археологическо наследство в региона и представяне на възможностите за културен, еко, спортен, киленарен, приключенски и алтернативен туризъм. На изложението във Варна за първи път бяха представени седемте туристически пакета, разработени по проекта „Враца – врата към древността”.
Впечатляващо бе представянето на Враца и в малката туристическа борса в Поморие, която се проведе от 26 до 28 септември. Регионът бе представен с щанд и презентация. Представители на общината взеха участие в дискусионната кръгла маса.

Враца отново събира почитатели на старата градска песен

За четиринадесети път Враца ще бъде домакин на празника на старата градска песен „Мара Врачанка”. На 12 октомври събитието ще събере 470 участници от всички краища на страната. На сцената в градската концертна зала ще стъпят 36 групи, 19 индивидуални изпълнители, осем дуета, едно трио и два квартета. Тази година за празника ще дойдат 19 нови групи – от Самоков, Летница, София, Монтана, Ставерци, Бургас, Самоков, Плевен и др. Най-малкият участник ще е петгодишната Даниела Георгиева, която ще изпълни песента за Мара Врачанка. Талантът на участниците ще бъде оценяван от авторитетно жури, което включва Бони Милчева, Томислав Аспарухов и Димитър Панов. Гостите на празника ще се насладят и на прекрасните гласове на Даниел Спасов и Милен Иванов, автори и водещи на предаването „Иде нашенската музика” по БНТ.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


ОБЛЕКЧАВА СЕ ПРОЦЕДУРАТА ПО ИЗПИСВАНЕТО НА КОНВЕНЦИОНАЛНИ ИНСУЛИНИ


Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ променя режима на предписване и отпускане на конвенционални /човешки/ инсулини и улеснява болните от захарен диабет, които се лекуват с тях.
От 01.10.2013 г. вече няма да е необходимо да се издават и утвърждават протоколи
IC на задължително здравноосигурените лица с тази диагноза. Промяната изисква започването на терапия с конвенционални инсулини, както и терапията след промяна на терапевтичната схема, задължително да се извършва след преглед от специалист ендокринолог.
На общопрактикуващия лекар следва да се представя медицински документ от извършени прегледи (амбулаторен лист, епикриза) с назначената терапия – вид и доза на конвенционалния инсулин. Корекция на терапията и на съответната доза /единици инсулин/ може да се извършва само от специалист ендокринолог или детски ендокринолог.
При наличие на утвърдени действащи протоколи за конвенционални инсулини ще се издава рецептурна бланка образец МЗ-НЗОК №5 или №5А в съответствие с вида и дозите конвенционални инсулини, посочени в протокола. Аптеките –договорни партньори на НЗОК, след 01.10.2013 г., ще изпълняват рецептите и няма да изискват от пациентите протоколи. За лицата, при които има назначена терапия и вече са издадени протоколи, за остатъчния период на валидност на протокола не се налага извънреден преглед или консултация с ендокринолог.
Задължително здравноосигурените лица с поставена диагноза Неинсулинозависим захарен диабет /МКБ Е11/, на които за първи път е назначена терапия с конвенционални инсулини, отпускани без протокол, имат право да получават глюкомер и съответно тест-ленти за него. Това ще става по преценка на специалиста, с предписване на втората рецепта. Лекарят задължително ще се съобразява с наличието на предходно предписване и отпускане на конвенционални инсулини, което ще се удостоверява с вписване в „Рецептурна книжка на хронично болния“.
От началото на 2013 г. до края на месец август 1584 пациенти от област Враца са получили лечение с конвенциални инсулини.



07.10.2013 г.                                                      ПРЕСЦЕНТЪР

МЕСЕЧЕН ОТЧЕТ ЗА КОНТРОЛНАТА ДЕЙНОСТ НА РИОСВ – ВРАЦА ЗА СЕПТЕМВРИ

През месец СЕПТЕМВРИ са проверени 113 обекта, извършени са 117 бр. проверки, от които: 99 бр. планови и 18 бр. извънредни. За периода експертите са извършили последващ контрол за изпълнение на 12 бр. предписания. В РИОСВ – Враца са постъпили 3 бр. жалби и сигнали, по който е реагирано незабавно. Съставен е един констативен протокол във връзка с наложена санкция.
При извършване на контролната дейност през август от страна на РИОСВ – Враца има издадени общо 15 предписания.

През месец септември са съставени 4 броя АУАН:
·         на физическо лице от гр. Бяла Слатина за констатирано наличие на части втора употреба от разкомплектоването на автомобили. При проверката не са представени документи за произход и собственост. Лицето не притежава разрешително за дейности по третиране на отпадъци от ИУМПС съгласно изискванията на ЗУО. Нарушен чл. 35, ал. 1, т. 1 от Закона за управление на отпадъците във вр. с чл. 17 от Наредбата за ИУМПС. Издадено е наказателно постановление с глоба в размер на 500 лв.
·         “Краси” ЕООД - гр. Велико Търново, зърнобаза в с. Михайлово, общ. Хайредин, обл. Враца. Дружеството ползва воден обект (бивш рибарник) за заустване на отпадъчни води формиращи се на площадката на зърнобазата, без издадено разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води. Нарушен чл. 46, ал. 1, т. 3, буква “б” от Закона за водите.
·         на кмет на с. Гложене, общ. Козлодуй, обл. Враца за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. В района на бивше нерегламентирано сметище находящо се в местността “Бели брег” в с. Гложене има депонирани значителни количества смесени битови отпадъци, състоящи се от растителни отпадъци, торов отпад, отпадъци от пластмасови, найлонови, хартиени и стъклени опаковки, текстилни отпадъци, отпадъци от ремонтни работи на моторни превозни средства и строителни отпадъци. Замърсеният терен е с приблизителна площ от около 3 дка. и нерегламентирано депонираните отпадъци са с приблизително количество 250 м3. Нарушен чл. 112, ал. 1, т. 1 от Закона за управление на отпадъците.
·         на кмет на с. Галиче, общ. Бяла Слатина, обл. Враца за депонирани смесени битови отпадъци. В района на бивше нерегламентирано сметище находящо се от ляво по пътя за мелницата има депонирани значителни количества смесени битови отпадъци, включително отпадъци от пластмасови, найлонови и стъклени опаковки, както и текстилни отпадъци и строителни отпадъци. Замърсеният терен е с приблизителна площ от около 3 дка. Нарушен чл. 112, ал. 1, т. 1 от Закона за управление на отпадъците.





Акценти по компоненти:

Контрол чистотата на въздуха:

При анализ на регистрираните от АИС “ЖП Гара”- Враца концентрации на контролираните замърсители, влияещи върху качеството на атмосферния въздух: серен  диоксид, азотен оксид и диоксид,  азотни оксиди,  въглероден оксид, озон и ФПЧ10, са отчетени 2 бр. превишения на средноденонощната норма по показателя ФПЧ10, като и за същия период на 2012 г. 

Контрол чистотата на водите:

През месец септември в направление “води” са извършени 27 бр. проверки на обекти формиращи отпадъчни води, от които: 23 бр. планови и 4 бр. извънредни.
За отчетния период са издадени 8 бр. предписания.
Извършена е 1 бр. проверка  по сигнал за замърсяване на река Мътница в землището на с. Михайлово, общ. Хайредин, обл. Враца от дейността на зърнобаза, собстваност на фирма “Краси” ЕООД. Проверката е извършена съвместна от експерти на РИОСВ-Враца, БДУВДР-Плевен, ОДБХ-Враца и РЛ-Враца. Поради констатирано заустване на отпадъчни води от площадката на фирмата към воден обект, без същата да притежава разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води, съгласно изискванията на чл. 46, ал. 1, т. 3 от Закона за водите, на Управителя е съставен акт, който е изпратен в Община Велико Търново за предявяване и подписване. Дадено е предписание за подаване на заявление в БДУВДР-Плевен за издаване на необходимото разрешително.
- 1 бр. по жалба за нерегламентирано заустване на битово-фекални отпадъчни от жители на с. Остров, общ. Оряхово в дъждовно-отводнителен канал. Дадени са предписания на Кмета на Община Оряхово за извършване на основна ревизия на канализацията и осъществяване на контрол относно нерегламентираните зауствания.
За направените констатации от извършените проверки по постъпилите жалби и сигнали своевременно са изготвени и изпратени отговори до жалбоподателите.

Управление на отпадъците и опазване на почвите:

През месец септември е извършен контрол на кметове на общини и населени места относно третиране на битови и строителни отпадъци, на фирми, чиято дейност е свързана с образуване на производствени и опасни отпадъци, на фирми пускащи на пазара опаковани стоки, относно заплащане на продуктова такса, на животновъдни обекти относно съхранение на торов отпад и др.
Извършени са общо 43 бр. проверки:
За периода са постъпили 1 бр. жалба свързана с нерегламентирано събиране и разкомплектоване на ИУМПС в гр. Бяла Слатина за която се констатира, че е основателна и е дадено предписание, 2 бр. жалби за отглеждане на животни в регулационните граници на с. Ракево, общ. Криводол и с. Радовене, общ. Роман. Жалбата касаеща проверка в с. Радовене е изпратена по компетентност на община Роман, а във връзка с жалбата за с. Ракево е взето участие в комисия, назначена със Заповед на Кмета на общ. Криводол.
Взето е участие в две Комисии за приемане на извършена работа на реализирани проекти, финансирани от ПУДООС в рамките на националната кампания “За чиста околна среда” на МОСВ за следните обекти:
●  по Договор № 9164/17.05.2013 г. за обект “Централния парк на с. Добролево – зона за отдих” в с. Добролево, общ. Борован, обл. Враца;
● по Договор № 8929/11.04.2013 г. за обект “Възстановяване на квартална зона  за отдих и създаване на детска площадка между ул. „Ю .Гагарин”, ул. „Н. Вапцаров” и ул. „Шипка” в с. Хърлец, общ. Козлодуй, обл. Враца.

Защитени територии

Във връзка с осъществяване на контрол в защитените територии в териториалния обхват на РИОСВ-Враца за месец септември 2013 година са извършени 7 проверки на следните защитени територии: Р„Врачански карст”, ЗМ „Вола”, ПЗ „Вратцата”, ПЗ „Леденика, ЗМ „Падините”, ЗМ „Боров камък” и ПЗ „Новата пещера”.

07.10.2013 Г.

Пресцентър РИОСВ - Враца