Бисквитки

събота, 26 януари 2013 г.

ГЛАСУВАХА ВАЖНИ РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРСКИЯ АВТОМОДЕЛИЗЪМ


През уйкенда във Враца се проведе общо събрание на Българската федерация по автомоделни спортове. Председателите на клубове от цялата страна приеха отчетите на Управителния и Контролния съвет на федерацията, като дадоха добра оценка за организацията на спортните мероприятия проведени през годината, както и на високите спортно технически резултати, постигнати в 9-те кръга от държавния шампионат
в различните класове радиоуправляеми автомодели.
Български състезател е седми на Европейски шампионат, а врачанина Дамян Петров е със златен и сребърен медал на Международни състезания в Турция и в България. Голям успех е и спечелената квота от врачанския пилот Дамян Петров , който през месец юли тази година ще се състезава в Европейския шампионат в Испания.
Приет бе новия спортен календар в който са залегнали провеждане на 11-сет състезания, като четири от тях ще се проведът в град Враца. Най-значимото от тях е Международното състезание „Гранд При България” за моторни модели, което е планирано за 8 и 9 юни. Бюджета на Федерацията за 2013 година е в размер на 12 хиляди лева. Приеха се и важни решения за масовизиране на спортната дейност, както и бяха направени редица подобрения в правилника на Федерацията, които да облекчат дейноста за провеждане на мероприятия по автомоделизъм в Българтия. Общото събрание бе ръководено от председателя д-р Янко Здравков, който е депутат от област Враца в Българския парламент.

петък, 25 януари 2013 г.

Стратегия за интегриране на ромите бе приета от областния съвет


На 24.01.2013 г. в Заседателна зала на Областна администрация Враца се проведе първото за 2013 г. заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси - Враца.
С Решение №1, съвета прие Стратегия на област Враца за интегриране на ромите (2012-2020 г.). Проекта на стратегическия документ е изготвен от Областен оперативен екип определен със Заповед на Областния управител на област Враца.
Стратегията обхваща актуално състояние на ромската общност, както и специфични цели и конкретни дейности по 6 приоритетни области на интеграционната политика: образование, здравеопазване, жилищни условия, заетост, върховенство на закона и недискриминация, култура и медии. Визията, стратегическата цел, както и водещите принципи и хоризонтални аспекти са съобразени със спецификата на областта. Стратегията прилага целенасочен интегриран подход към гражданите в уязвимо положение от ромски произход, за борба с бедността и социалното изключването,а също и предоставяне на подкрепа и за лица в неравностойно положение от други етнически групи.
Планът за действие към стратегията е структуриран за изпълнение в два периода: 2012 - 2014 и от 2014 - 2020 г. Първият период се покрива изцяло от Националния план за действие по инициативата „Десетилетие на ромското включване 2005-2015”.
Очакваните резултати след изготвения и утвърден стратегически документ са:
- Засилване на политиките на социално включване;
- Синхронизиране на визията за развитието на етноинтеграционните процеси на всички нива – общинско, областно и национално;
- Съответствие на областните стратегии на националните и европейските приоритети в сферата на интегрирането на маргинализираните етнически групи;
- Осигуряване на актуална информация и детайлизирана картина на състоянието, проблемите и потребностите от интегриране на маргинализираните етнически групи.
Изследването е основа за национално планиране на интервенциите и инвестициите в сферата на интегриране на маргинализирани етнически групи през следващия планов период на оперативните програми на ЕС - 2014-2020г.

Театърът представя

Акцент в програма е представлението „Рейс” от Станислав Стратиев.
Премиерата на „Рейс” от Станислав Стратиев бе представeна на сцената на Драматично.-куклен театър във Враца на 10 март 2011 г. Още с появата си спектакълът си спечели десетки почитатели, които напълниха залите на театъра дори за предпремиерното представление.
Сюжетът е известен: Девет души пътуват в градски автобус към центъра на града, неочаквано автобусът се отклонява от своя маршрут. Пътниците започват да осъзнават че никога няма да стигнат там за където са тръгнал. Страхът, паниката и ужасът и ги превръщат в прозрачна човекоподобна маса. Правим ли това, което е необходимо? Реагираме ли точно и навреме на злото? Не се ли крием от проблемите наивно, смятайки, че по този начин те ще ни отминат? Какво губим и какво изтриваме от човешките си черти и докъде може да стигне човек, тръгнал по пътя на компромисите? Можем ли да стоим настрана от всичко, пасивни? Това са само част от въпросите, които пиесата поставя, докато чудовищната неуправляема машина лети към своята гибел.
Рейс” ще ви отведе на едно безкрайно комично, поетично и незабравимо пътешествие в територията на българските нрави – трогателни и нелепи, жестоки и абсурдни…
Рейс” е екшън-комедия, която има невероятно съвременно звучене…
Рейс” разсмива през сълзи. Абсурдът е другото име на българския модел, възпят като никой друг от Станислав Стратиев…
Режисьор на постановката е Венцислав Асенов, сценографията е на Бойко Дойчинов, а музикалната среда – на Павел Васев.
На сцената излиза „тежката артилерия” на врачанската трупа: Огнян Симеонов, Калин Костадинов, Димитър Димитров, Борислав Сарафанов, Анатоли Бенкин, Кирил Стаменов, Теодор Гайдарджиев, Жана Рашева и Камелия Лишковска.

26.01.`13 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
Умният, храбър шивач” по братя Грим

29.01.`13 г. – вторник в Камерна зала от 12 часа
Обувки за щастие” по братя Грим

29.01.`13 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
Сладкиш от любов” по Карло Голдони

30.01.`13 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
Сладкиш от любов” по Карло Голдони

31.01.`13 г. - четвъртък в Камерна зала от 19 часа
Рейс” от Станислав Стратиев

02.02.`13 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
Малката баба Яга” от Отфрид Пройслер


Билети можете да купите на билетна каса. Информация ще получите на телефони 092/623044 и 0878/884675. Още новини можете да намерите на сайта на ДКТ – Враца: theatre.vratza.com



четвъртък, 24 януари 2013 г.

Крими хроника

На 24.01.2013г., служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД МВР-Враца проведоха специализирана проверка с цел пресичане, разкриване и документиране на закононарушения при търговията, транспортирането и съхранението на акцизни стоки без български акцизен бандерол. В автомобил паркиран на улица в гр. Мездра, полицаите са открили 1730 кутии с цигари от различни марки, без акцизен бандерол. Автомобилът е собственост на С.С./61г./ - криминално проявен и осъждан за престъпление по чл. 234 от НК. По случая е образувано БП.
След ОИМ за кражба на медна лозарска пръскачка, открадната от къща в село Голямо Бабино, за времето от месец юни 2011г. до 12.01.2013г., е установено, че извършител 17-годишният М.Т. от същото село, криминално проявен за кражби.
След ОИМ за кражба на: две моторна резачки, две медни пръскачки, електрожен, менгеме, медни съдове с вместимост по 10 литра, бутилка за пропан бутан, извършена за времето от 09.01.2013г. до 12.01.2013г. от вила в местността „Дери вол” е установено, че извършител е лицето Е.М./59г./ криминално проявено за кражби.
На 11.01.13г., в РУП-Враца е постъпила жалба от М.М./23г./ от гр. Враца, че в кв. Кулата две непознати лица му нанесли удари, като по този начин му причинили контузии и рани. След ОИМ е установено, че извършители са криминално проявените лица: С.А./18г./ и Н.С./18г./, и двамата от гр. Враца.
На 24.01.13г., при проверка в магазин в село Търнак, полицейски служители са открили 7 кутии цигари, без български акцизен бандерол.

Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев


По-справедлива, по-зелена и грижеща се за малките земеделски производители нова ОСП


ЕП гласува и защити силна ОСП за периода 2014-2020 година


Бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) беше основният акцент от работата на членовете от Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) на 23 и 24 януари. По време на заседанието на комисията бяха гласувани докладите по четирите основни законодателни предложения на ЕК, свързани с директните плащания, развитието на селските райони, общата организаиция на пазарите и финансирането на ОСП.
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, която внесе близо 200 изменения по документите, взе активно участие по време на вота. Заедно с колегите си тя гласува за по-справедливо разпределение на директните плащания между държавите-членки и за промяна на формулата, по която то ще бъде извършено. Националните пакети за директните плащания ще бъдат адаптирани, така че за държавите членки с настоящо равнище от директни плащания на хектар под 70% от средната стойност за Съюза, увеличаването ще е с 30%. За държави членки с равнище на директни плащания между 70 и 80% от средната стойност увеличаването е с 25%, а в тези държави-членки, които получават повече от 80% от средното - с 10%. Вследствие на прилагането на тези механизми, полученото равнище не трябва да бъде под 65% от средното за Съюза в нито една държава членка.
Друг основен момент по време на гласуването беше обвързаното с производството подпомагане, за което държавите-членки ще използват 15%, а не както беше предвидено 5%, от годишните си национални тавани за директни плащания. Особено важен за България момент е свързан с това, че обвързаното с производството подпомагане ще може да се отпуска и за тютюн. Това стана възможно след като земеделската комисия в Европарламента премахна списъка, даден от европейската комисия за подпомагане на определени култури.
Ключовото изменение, внесено от българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел относно изработването на нова, финансирана с европейски средства схема за плащане на пчелно семейство в сектора на пчеларството, също беше прието. В същото време евродепутатите гласуваха и компормисна поправка по раздела от доклада за общата организация на пазарите, свързан с помощта в сектора. Тя разширява значително обхвата на предложението на ЕК и в нея са включени всички изменения на българския евродепутат от ГЕРБ.
Във връзка с гъвкавостта между стълбовете страните-членки ще имат възможност да прехвърлят 10% от Втори към Първи стълб и 15% от Първи към Втори на ОСП за новия програмен период.
Подкрепeно беше и предложението на ЕП за включване на възможност за държави-членки, които към 31 декември 2013 г. прилгат Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) да могат да продължават да я прилагат като временна схема до 31 декември 2020 г.
В същия момент се увеличава обхватът на референтните години за първоначалното разпределение на плащанията, които са една от трите 2009, 2010 или 2011 г.
Във връзка с озеленяването, евродепутатите от комисията по земеделие в Европарламента гласуваха по-гъвкави условия. Диверсификацията на културите например ще се извършва при обработваема земя от 10 до 30 хектара с най-малко две различни култури, като нито едната не трябва да покрива повече от 80% от площта. При повече от 30 хектара културите ще са минимум три, като основната не покрива повече от 75%, а двете основни заедно - не повече от 95%. Промяна ще има и при приоритетните екологични площи, които ще важат за стопанства над 10 ха и ще бъдат 3% от площта до 2016 г., 5% от 2016 г., след което въз основа на анализ на ЕК могат да бъдат увеличени до 7% за 2018 г.
Европейският парламент гласува и предложението на ЕК за таван на плащанията, който като стойности остава непроменен, но няма да се отнася за кооперативи.
Младите фермери ще бъдат подпомагани по решение на държавите-членки като единичната сума за подкрепа се увеличава до 1 500 евро, което ще позволи включването на повече малки ферми по схемата.
Комисията по земеделие в Европарламента гласува задължителна схема за младите фермери до 40 години, които ще получават 2% от бюджета за директни плащания.
Що се отнася до определянето на термина "активен фермер", критериите ще бъдат определени от държавите-членки.
Важна точка, която не беше приета от мнозинството от членовете беше достигането на националните тавани на преки плащания за България и Румъния още през 2014 г. за съжаление това ще се случи през 2016 г.
Следващата стъпка, която предстои, е гласуването на докладите в пленарна зала, след което започват официалните преговори със страните-членки. Парламентът и Съветът на ЕС имат равни правомощия за решенията относно Общата селскостопанска политика (ОСП) и двете институции ще трябва да достигнат съгласие, за да може законодателната рамка, определяща бъдещето на ОСП, да влезе в сила.

Враца почете жертвите от бомбардировките през 1944 г.


Враца днес отбеляза 69-та годишнина от деня, в който при бомбардировки над града загиват 132-ма врачани и временно пребиваващи в населеното място жители на столицата. Имената им бяха прочетени по време на обща панихида, отслужена от свещеник Аспарух Аспарухов в църквата „Св. Възровел само веднъж – по повод 60-годишнината от историческото събитие. След края на панихидата заместник кметът Красимир Богданов обяви, че врачани са длъжни да изградят паметен знак в името на загиналите ни съграждани.
При бомбардировката на 24 януари 1944 г. над Враца прелитат 41 англо-американски аероплана, които изсипват върху града 380 бомби. Загиват 132-ма души, сред които цели фамилии, като Ангелови, Балиеви, Добралевски, Дянкови, Карабашеви. Без покрив в този ден се оказват 1 667 врачани. Повредените сгради са 823, като сред тях напълно разрушените са 243, а полуразрушените – 182. Сред срадите с разрушения е и читалище „Развитие”. След въздушната атака 2/3 от града е евакуиран. Тези данни бяха припомнени от врачанина Веско Лазаров, който направи презентация за историческото събитие. Поетът Върбан Велчев прочете баладата си за капитан Димитър Списаревски, известен като първата жива торпила на българската авиация. Възпоменанието бе инициирано от Община Враца и настоятелството на читалище „Развитие”.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

снимка Община Враца

Огнеборците се отчетоха за резултатите през 2012


През 2012г., огнеборците от Врачанска област са участвали в ликвидирането на 1834 произшествия, при 2037 за 2011г. От тях 1198 пожари са без материални щети /1018 за 2011г./ и 341 пожари в обекти на икономиката и личната собственост на гражданите /310 за 2011г./. Органите за пожарна безопасност и защита на населението участваха и в ликвидирането на 252 аварийни ситуации, Лъжливите повиквания са 43. При пожари са загинали двама и са пострадали осем граждани.
От органите, упражняващи Държавен противопожарен контрол от началото на годината са извършени общо 6131 проверки на обекти. За констатирани нарушения на нормативните изисквания са връчени 648 разпоредителни документи, съставени са 88 акта за установяване на административни нарушения и са наложени 7 принудителни административни мерки.
По представени за съгласуване проекти на новостроящи се обекти са издадени 97 становища за съответствие на инвестиционните проекти с правилата и нормите за пожарна безопасност
В направление “Пожарогасене и спасителна дейност” работата бе насочена основно в поддържането на нивото на готовност на РСПБЗН в региона за оперативно реагиране на възникналите произшествия – пожари, бедствия и извънредни ситуации.
Тази година за пореден път се проведе конкурса “Пожарникари на годината”.
В съответствие с изискванията на регламента за организиране и провеждане на ежегоден национален конкурс “Пожарникар на годината”. След като комисията разгледа предложените конкурсни документи, класира служителите в категорията „Пожарникари на годината - 2012” на областно ниво, както следва:
I.Раздел Пожарникари на годината от направление „Пожарогасителна и спасителна дейност:
- подраздел за държавни служители с висше образование:
Победител - инспектор Лучко Луканов – инструктор в РСПБЗН АЕЦ Козлодуй.
- подраздел за държавни служители със средно образование:
Победител – пожарникар Мирослав Котов – ст. пожарникар в РСПБЗН Враца.
II. Раздел Пожарникари на годината от направление „Контролна дейност”, осъществяващи държавен противопожарен контрол или превантивен контрол:
- подраздел за държавни служители с висше образование:
Победител инспeктор Николай Ангелов – инструктор при РСПБЗН-АЕЦ Козлодуй.
- подраздел за държавни служители със средно образование:
Победител – гл. пожарникар Георги Иванов- ст. пожарникар в РСПБЗН Враца. Ръководеният от него отбор е многократен първенец на проведените областни състезания с МПО „Млад огнеборец”.

Четиримата служители са наградени с „ПИСМЕНА ПОХВАЛА”


Българската федерация ще отчете своята дейност в събота от 11.00 часа


Мероприятиято ще се състои в заседателната зала на социалния дом във Враца.
Шефовете на клубовете от цялата страна ще приемат отчет за работата на Управителния и на Контролния съвет на Федерацията, ще утвърдят новия спортен календар за 2013 година и ще приемат бюджета на организацията за настояшата година.
Ще се дискутират и промени в настоящите правила за провеждане на спортно-състезателна дейност.
Общото събрание ще се ръководи от Председателя на Федерацията, Депутата д-р Янко Здравков.


НС Единство няма да позволи подмяна на истината: НДСВ и Кунева затвориха преждевременно 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”, за да разчистят пътя за АЕЦ „Белене”


По повод разпространено до медиите право на отговор от НДСВ във връзка с участието на Надежда Нейнски в предаването „Денят започва” по БНТ от 22 януари 2013 г., НС ЕДИНСТВО възразява остро срещу тенденциозното цитиране и премълчаването на важни факти от Меморандума между Европейската комисия и правителството на България, подписан на 29 ноември 1999 г. от еврокомисаря Ферхойген и външния министър Надежда Михайлова.

В Меморандума ясно е записано, че: в случай на актуализиране на енергийната стратегия, което ще бъде завършено през 2002 г., България ще вземе решение, съгласувано с Комисията и взимайки предвид Споразумението за ядрена безопасност и други релевантни фактори, за дати за окончателно затваряне на блокове
3 и 4, което ще стане преди сега предвидените дати за затваряне на блоковете, съответно 2008 г. и 2010 г. Позицията на Комисията е, че окончателното затваряне на тези блокове ще стане най-късно през 2006 г.”

От този текст е видно, че правителството на ОДС е обвързало възможността за промяна на сроковете с евентуална промяна в Националната енергийна стратегия.

В Националната стратегия за развитие на енергийния сектор и енергийната ефективност до 2010, одобрена от Народното събрание през март 1999 г, са заложени срокове за затваряне на четирите малки реактора на АЕЦ Козлодуй съответно: 1 и 2 през 2005 г., 3 и 4 – след 2010 г.

Повече от очевидно е, че в Меморандума правителството на ОДС не отстъпва от българските национални интереси, които са защитени дори и при евентуално актуализиране на Националната енергийна стратегия, което правителството на НДСВ не направи.

На този фон при необясними за широката общественост обстоятелства министър – председателят на НДСВ Симеон Сакскобургготски изненадващо обеща пред гръцкия си колега Костас Симитис, че България ще затвори блоковете през 2006 г. – срокът, който според Меморандума е приемлив за ЕК, но не и за българската държава, управлявана от предходното правителство на ОДС.

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски заедно с тогавашния министър по европейските въпроси Миглена Кунева
приеха безропотно условията на ЕК, отказаха се да защитават българския национален интерес и в резултат на тази услужлива политика първите два блока на АЕЦ „Козлодуй” бяха изведени от експлоатация през 2002 г., а 3 и 4 блок бяха затворени през 2006 г, каквото е желанието на ЕК. 

Неправомерността на това решение на правителството на НДСВ бе недвусмислено доказано от Върховния административен съд на Р България, който отмени решението на правителството на НДСВ, взето на 1 октомври 2002 г., за затваряне на блоковете 3 и 4.(вж. приложението)

Ние от НС Единство заставаме зад всяко действие на министър-председателя Иван Костов и министъра на външните работи Надежда Михайлова като част от голямата им битка за удължаване живота на реакторите на АЕЦ „Козлодуй”, въпреки безпрецедентния натиск, на който е подложена тогава българската държава, от страна на ЕК.

Разбираме настървението на НДСВ да използват всеки повод за политическото си реанимиране преди предстоящите парламентарни избори, но вярваме, че решението на Сакскобургготски и Кунева за преждевременното затваряне на АЕЦ „Козлодуй” бе правилно разбрано от българските граждани. Това решение допринесе за тяхната недвусмислена оценка на два поредни национални избора, на които НДСВ достигна критична точка на обществено доверие и остана извън българския парламент.

Днешното решение на НДСВ да гласуват с ДА на референдума, както и решението на партията на Меглена Кунева да бойкотира референдума е поредното доказателство, че по време на управлението си са обслужвали чужди интереси с цел да разчистят пътя за строежа на АЕЦ „Белене”.



Решение №164 София,01/09/2003

Върховният административен съд на Република България -Пето отделение,всъдебнозаседаниена единадесети декември две хиляди и втора годинав състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
АНДРЕЙ ИКОНОМОВ
ЧЛЕНОВЕ:
АЛЕКСАНДЪР ЕЛЕНКОВ
ВАНЯ АНЧЕВА

при секретар
Мария Попинска
и с участието
на прокурора
Огнян Топуров
изслуша докладваното
от съдията
АЛЕКСАНДЪР ЕЛЕНКОВ
по адм. дело № 8903/2002. 
.................................................................................................
РЕШИ:

ОТМЕНЯ Решение № 641 от 1 октомври 2002 г. на Министерския съвет В ЧАСТТА, с която е одобрена допълнителна информация към позицията за преговори по глава 14 "Енергетика" от бъдещия Договор за присъединяване на Република България към Европейския съюз, според която България приема Общата позиция на ЕС (CONF-BG 79/01) относно затварянето на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй" и се ангажира тези блокове да бъдат затворени през 2006 г.

и решение

№ 3044
София, 03/28/2003

В ИМЕТО НА НАРОДА

Върховният административен съд на Република България -Петчленен състав,всъдебнозаседаниена двадесет и осми февруари две хиляди и трета годинав състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
СВЕТЛА ПЕТКОВА
ЧЛЕНОВЕ:
ВЕСЕЛИН АНГЕЛОВ
ЙОРДАН ЗЛАТАРЕВ
ЕЛЕНА ЗЛАТИНОВА
СВЕТЛОЗАРА АНЧЕВА

при секретар
Нина Спасова
и с участието
на прокурора
Огнян Топуров
изслуша докладваното
Отпредседателя
СВЕТЛА ПЕТКОВА
по адм. Дело№ 1134/2003.



РЕШИ:
 ОСТАВЯ В СИЛА решение № 164 от 9.01.2003 г. по адм. дело № 8903/2002 г. на ВАС - пето отделение, с което е отменено РМС № 641 от 1.10.2002 г. в частта по т.1, с която е одобрена допълнителна информация към позицията за преговори по глава 14 ”Енергетика” от бъдещия Договор за присъединяване на Република България към Европейския съюз, според която България приема Общата позиция на ЕС (CONF-BG 79/01) относно затварянето на блокове 3 и 4 на АЕЦ”Козлодуй” и се ангажира тези блокове да бъдат затворени през 2006 година.


сряда, 23 януари 2013 г.

Крими хроника

Служители на РУП-Враца задържаха 21-годишният Ц.П., който на 21.01.2013г., чрез заплаха отнел 30 лева, 500 сръбски динара и 5000 руски рубли, от две 14-годишни момчета. Престъплението бе извършено в гр. Враца, след което Ц.П. се укриваше от органите на МВР. Лицето е задържано в РУП-Враца. Образувано е досъдебно производство.
Служители на РУП-Козлодуй разкриха лицата, които на 12.01..2013г. и на 22.01.2013г., разбили два магазина в гр.Козлодуй, от които извършили кражба на 60 кутии цигари и бутилки с уиски. Кражбите са извършени от криминално проявените и осъждани за кражби лица: Д.М./39г./; Б.Б./23г./; В.И./32-годишна/; А.Р./16г./, всичките от гр. Козлодуй.
На 23.01.2013 год., при проверка на пазара в село Остров, полицейски служители са установили двама мъже от село Буковлък, които предлагали за продажба нарязан тютюн, без български акцизен бандерол. Иззети са три чувала с нарязан тютюн.
В 23:40ч., в гр.Мизия е спрян за полицейска проверка лек автомобил „Рено”, управляван от Т.К./23г./- неправоспособен водач, който шофирал след употреба на алкохол-1,44 промила. 
На 02.01.2013г., в РУ”Полиция”-Враца е постъпил сигнал от Л.А./21г./ от с.Три кладенци, който заявил, че двама мъже му нанесли побой на улицата пред къщата му. След ОИМ е установено, че извършители на деянието са криминално проявените лица: С.П./40г./ и М.А./19г./ от същото село
На 17.01.2013г., в РУ”Полиция”-Враца е депозирана жалба 29-годишна жена от гр.Враца, която е заявила, че на 14.01.2013г., в квартирата на баща й, непознато лице след скандал и нанесло удари, като в резултат на това получила натъртвания. След ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето Я.Г./44г./ от гр.Враца.
На 23.01.2013г., за времето от 22:00ч. до 02:00ч. на 24.01.2013г., на територията на с. Рогозен и с. Малорад е проведено СПО с цел: разкриване и задържане на лица, извършващи кражби от частни домове, кражби на животни, както и на компоненти от ел. преносната мрежа, други противообществени прояви на територията на двете села. Операцията е проведена от служители на РУП- Козлодуй и РУП-Б.Слатина. Не са констатирани нарушения.
В РУП гр.Козлодуй е получено съобщение от С.П./52г./ от с.Буковлък, обл.Плевен, който е заявил, че за времето от 17:40 ч. на 22.01.2013г., до 09:00 ч. на 23.01.2013г., от частен дом в с.Крива Бара, неизвестно лице от него 3 000 лева, които се намирали в джоб на якето му. Образувано е дознание.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев


Сергей Станишев: ГЕРБ заблуждават, че ще развиват ядрената енергетика

 

Правителството не прави никакви реални стъпки за развитие на българската ядрена енергетика. Нямало да правят Белене, същевременно лъжат, че щели да правят Козлодуй. Заблуждават хората. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев във Враца. Той изтъкна, че Белене остана единственият високотехнологичен проект в България и призова гражданите да гласуват с ДА на референдума. „Колкото повече приближава референдумът, толкова повече нараства цената в устите на хората от ГЕРБ”, каза още лидерът на БСП по повод на фрапиращите манипулации на управляващите за цената на Белене. Според Станишев целта на ГЕРБ е всичко да бъде хвърлено на вятъра.


Сладкарска работилница „Звънче“

Във връзка с отбелязването на 25-годишния юбилей на ОДЗ „Звънче“ през месец май 2013 г. и стартирането на мини проекта “Звънчета“, детското заведение отвори вратите си за своите партньори, родители и приятели.
Една от първите дейности на проекта бе на тема “Сладкарска работилница „Звънче“”, проведена на 22 януари, цели натрупване на опит за създаване на модел по образец и формиране на здравно хигиенни и битови навици.
Директорът на детското заведение Николинка Гигова, децата от втора група “Пинокио“ със старши учител Илияна Вълова, старши учител Ваня Йорданова и леля Галя, заедно с гостите си от ОДЗ „Зора“ с директор Мариела Георгиева, деца от група „Калинка“ със старши учител Галя Петкова и леля Вени, се потрудиха в детската сладкарска работилница и приготвиха вкусни сладки, които после похапнаха заедно.
Развитието на детската личност е продължителен процес и започва от най-ранно детство, което е периода на повишена сензитивност към външни възпитателни взаимодействия. Актуална задача на една съвременна детска градина е формирането на гражданска образованост, ориентация към демокрация и хуманност на педагогическия процес. За оформянето на светогледа и поведението на децата голяма роля играе това, което са възприели, преживяли, изпробвали. Вече трябва да се търси не схематичното натрупване на знания, а стимулирането и изграждането на социална и емоционална компетентност, личностна позиция, ориентирана към положително обществено отношение, ефективна и творческа комуникативност и умение за вземане и отстояване на морален избор.

Отборът на “Ботев”-Враца надигра с 3:2 тима на “Локомотив”-София в контролна среща

Това бе втора проверка за врачани от предсезонната им подготовка. Двубоят се игра днес на стадиона в Сандански. Още в 3-ата минута врачани имаха възможност да открият резултата, но вратарят улови топката след центриране на Илия Илиев от фаул. Последва удар с глава на Димитър Телкийски, но Жайро изчисти. В 17-ата минута Иван Коконов бе изведен зад отбраната на столичните железничари и под плонжа на Митрев вкара за 1:0 в полза на ботевци. Десет минути по-късно невероятен пропуск за “Локомотив” направи Крум Бибишков. Той получи топката на точката на дузпата и бе останал сам срещу стража Христо Митов, но стреля в аут. В 34-ата минута Илия Илиев центрира от корнер и Тихомир Найденов с глава удвои преднината на врачани. В последната минута на първата част Телкийски проби отляво и центрира в наказателното поле, където Костадинов с глава намали на 2:1. Второто полувреме започна с натиск на железничарите и в 60-ата минута Искрен Писаров стреля, но се получи рикошет в гърба на футболист на “Ботев”. Топката заблуди вратаря Здравко Чавдаров и влезе в мрежа за 2:2. Осем минути по-късно след центриране от корнер на Кирил Иванов, Ванков отклони топката и тя попадна в Андрей Атанасов, който се разписа за 3:2 в полза на тима от Враца. Момчетата на Антони Здравков имаха възможност да запишат победа и с по-убедителен резултат, но в 80-ата минута уникален пропуск направи Андрей Атанасов. Таранът прехвърли Галев, но топката се удари в гредата. Така срещата приключи с победа с 3:2 за “Ботев”-Враца.
Като цяло съм доволен от футболистите. Целта на треньорското ръководство е не победата в този мач, а нивото на подготовка на футболистите. Получи се едно отпускане в нашите редици в началото на второто полувреме, след направените смени, но постепенно всичко си дойде на мястото. На новите футболисти им трябва още време за да се впишат напълно в състава Единствените, които не взеха участие в срещата са третият вратар Стоян Маринов и Алесандро Маркети, който все още не е започнал тренировка с топка”, коментира старши-треньорът на “Ботев” Антони Здравков. Следващата контрола на врачани е срещу “Славия”. Двубоят ще се играе на 26 януари от 11.00 часа на градския стадион в Сандански.

Крими хроника

На 22.01.2013г., на територията на РУП-Роман е проведена специализирана полицейска проверка за незаконна търговия и разпространение на акцизни стоки без бандерол. При проверка в къщата на К.К./42г./ в с Камено поле, полицейските служители са открили цигари без акцизен бандерол.
72-годишна жена от село Върбица е съобщила, за времето от 25.11.12г., до 22.01.13г., от къщата й е извършена кражба на: смесителни батерии за „ВиК”, бронзова канела за ”ВиК”, 20л.домашна ракия, спално бельо-чаршафи, тенджери. Образувано е дознание.
В 05:15ч. в РУП-Козлодуй е получено съобщение, че за времето от 03:00 часа до 05:00 часа, е била разбита стена на супермаркет в Ж.К-2, откъдето е извършена кражба на 750 кутии с цигари от различни марки. Образувано е дознание.
На 23.01.2013г., в 03.25ч. в РУП-Козлодуй е получено съобщение от частна охранителна фирма, че е разбито стъкло на хранителен магазин в Ж.К.-1, гр. Козлодуй. Извършена е кражба на 60 кутии с цигари и 10 литра уиски. Образувано е дознание.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев


вторник, 22 януари 2013 г.

Наближава крайният срок за подаване на проектни предложения по схема „На път“

Областният информационен център – Враца (ОИЦ) проведе днес първата за тази година информационна среща. На събитието беше представена схемата „На път“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Представители на бизнеса и медиите бяха запознати с възможностите по настоящата процедура.
Схемата предоставя финансиране за организиран транспорт до и от работното място за работещите в съответното предприятие за период до 12 месеца. Изискването е работното място да не е отдалечено на повече от 100 км.
Бюджетът на процедурата е 20 млн. лв., а размерът на безвъзмездната финансова помощ за проектно предложение е между 20 хил. лв. и 390 хил. лв.
Проектните предложения се приемат в бюрата по труда в областните градове. Крайният срок за подаването на документите е 8 февруари 2013 г.
Повече информация заинтересованите лица могат да получат от сайта на Агенция по заетостта www.az.government.bg/ophr, както и на място в информационния център.
ОИЦ – Враца е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.


Контакти:
Виктория Гарванска
092/ 627431
0882/ 493892