Бисквитки

петък, 7 януари 2011 г.

Лъжат ни с диетични хлябове

Калоричната стойност, съдържанието на фибри, сол и захари, обявени на опаковките на популярни марки диетични хлябове, не съответстват на реалното съдържание на продуктите. Това установиха тестове на асоциация „Активни потребители”. Тестовете са  проведени в лабораторията на SGS във Варна и включват 12 марки диетичен хляб. 
Обявените енергийни стойности на етикетите на хлябовете на всички изследвани марки са по-ниски от реално установените. По принцип е важно за потребителите да знаят, че разликата в общата енергийна стойност при белите и тъмните хлябове не е голяма. Мит е, че тъмните хлябове спомагат да отслабнете, поради съдържание на по-малко калории. Всъщност, важният показател за диетичното хранене е съдържанието на влакнини (фибри).
Тестовете на SGS показват и занижено съдържание на фибри при въпросните хлябове, не само в сравнение с обявеното на етикета, но и спрямо европейските практики. Според резултатите в изследваните хлябове средното количество фибри е 1.02 грама фибри на 100 грама. За сравнение, средното съдържание при проведен подобен тест в Холандия е 5,1 грама фибри на 100 грама или близо 5 пъти по-високо. Дори хлябът с най-високо съдържание на фибри в теста (Вита Силует с пшеничен зародиш) съдържа 3,18% фибри, което е доста по-малко от обявеното на етикета.
Високото съдържание на остатъчна пепел в продуктите в теста може да се обясни с влагането на много сол и други добавки (например утайка от кафе), които обикновено имат за цел да подобрят естетическия вид на хляба.
Най-високо съдържание на захари в теста е установено в хляба с наименование „за диабетици”
Препоръчителното количество сол не трябва да надвишава повече от 6 грама сол на ден. Хлябът допринася за приемането на около една трета от консумацията на сол. Етикетите на хляба дават малко насоки в това отношение, тъй като производителите не се задължени да изписват количеството сол върху опаковките. Би било добре, ако това се случваше за по-голяма яснота за потребителите. Тестовете на потребителските организации в Европа показват, че количеството сол в хляба е било чувствително намалено през последните години в резултат от настойчивите им кампании в тази насока.
Голяма част от производителите изписват върху етикетите си, че фирмите им са сертифицирани по ISO – напр. 9001:2000. Важно е да подчертаем, че това не е сертификация за качество на продуктите, а на производствения процес и вътрешно фирмената организация. Поставянето на такива надписи върху етикетите не е разрешено дори от самия стандарт, защото създава подвеждащо впечатление у потребителите.
Пълният анализ и подробности за теста и резултатите четете в списание „Активни потребители”.
За асоциацията: Асоциацията е учредена в края на 1998 година и е регистрирана в началото на 1999 г. под името Българска национална асоциация на потребителите. От началото на 2010 година след присъединяването към БНАП на сдружение АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ, наименованието на асоциацията придобива името Българска национална асоциация АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ. Основните цели на асоциацията са да защитава правата и интересите на потребителите чрез:
              предоставяне на информация, която подпомага потребителите да се ориентират в пазарната среда.
              съдействие при нарушени права и интереси-консултиране и помощ при рекламации, при водене на съдебни дела или съдействие при извън съдебни  процедури /помирителни комисии
              усъвършенстване на законодателството - защитава интересите на потребителите при промени в законодателството.
За SGS България: Компанията е филиал на групата SGS и е официално регистрирана в страната през 1991 г. Компанията притежава голям опит и познания за нуждите на бизнес клиентите и условията на сертификационния пазар у нас. Разполага с офиси в София, Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Плевен, Велико Търново и Добрич. Част от услугите включват анализи на зърнени култури, нефт и нефтени продукти, текстил. В порт-фолиото на компанията влизат и услугите аутсорсинг, управление на риска, технически консултации и обучения. С дейността и анализите си СЖС България  доказва съответствието на стоките с изискванията по договорите, подпомага бързината и ефикасността при извършването на търговските сделки, спомага за  намаляването на рисковете и улеснява кредитните процеси.
Невена Пелева, 02/9878130, 0887 07 66 95, peleva@mbcomms.com

Обява от Община Вършец

  ОБЩИНА  ВЪРШЕЦ
   Адрес: 3540 гр.Вършец, бул.България 10, обл. Монтана         
Тел: 09527/ 22-22; 09527/ 20-02 ;  факс: 09527/ 23-23
e-mail :  admin_varshetz @ mail.bg

РЕШЕНИЕ № 421

т.5 На основание чл.3 ал.1 от Наредба № 9 от 2000 г. за условията и реда за провеждане на конкурси за възлагане на управлението на лечебни заведения по Закона за лечебните заведения, Об.С - Вършец взема решение за провеждане на  конкурс за възлагане на управление на  “ МЦ – Вършец ” ЕООД.

РЕШЕНИЕ № 426

Общински съвет – Вършец на основание чл. 3, ал. 1, т.1, т.2, т.3, т.4 и т.5 от Наредба № 9 от 2000 г. за условията и реда за провеждане на конкурси за възлагане на управлението на лечебни за заведения по Закона за лечебните заведения допълва свое Решение № 421 от Протокол № 48/03.12.2010 г. , както следва:             
              1. Изисквания към кандидатите съгласно чл. 4, ал. 1, т.1, т. 2 и т. 3 от Наредба № 9/2000г:
              - Да притежават образователно-квалификационна степен "магистър" по медицина, съответно дентална медицина, или лица с образователно-квалификационна степен "магистър" по икономика и управление с призната специалност по медицинска информатика или по икономика на здравеопазването;
               - Да имат най-малко пет години трудов стаж като лекар, съответно лекар по дентална медицина, или икономист; кандидатите, притежаващи образователно-квалификационна степен "магистър" по медицина, съответно дентална медицина, да имат придобита специалност;
              - Да не са осъждани на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, освен ако са реабилитирани.
          2. Необходими документи за допускане до участие в конкурса: 1. Заявление за участие в конкурса; 2.Диплома за завършено висше образование; 3. Документ за основна специалност– за кандидатите притежаващи образователно – квалификационна степен „магистър” по медицина, съответно стоматология; 5. Документ, удостоверяващ придобит трудов стаж; 6. Автобиография; 7. Свидетелство за съдимост; 8. Програма за развитието и дейността на „Медицински център Вършец” ЕООД  за тригодишен период считано от 01.01.2011 до 01.01.2014г. /включващ задачи, приоритети и срокове за изпълнение/;
          3. Място и срок за подаване на заявление за участие в конкурса: документи за участие в конкурса се приемат в 14 /четиринадесeт/ дневен срок от датата на публикуване на настоящата обява в един централен и един местен ежедневник. Документите се подават в деловодството на Община Вършец с адрес гр.Вършец 3540, община Вършец, област Монтана бул.”България”№ 10, ет.1, всеки работен ден от 8.30 до 17.00 часа. Заявленията за участие в конкурса, заедно с необходимите документи се подават в запечатан, непрозрачен плик, на лицевата страна на който се изписват трите имена и адреса на кандидата, като програмата за развитие по т.8 се представя в отделен запечатан плик, обозначин с трите имена и адреса на кандидата и надпис „Програма за развитието и дейността на „Медицински център Вършец” ЕООД .         
          4. Срок и място, в който може да се получи информация относно темите, предмет на събеседване: В 7 /седем/  дневен срок след изтичане на срока за подаване на заявлението за участие в конкурса от упълномощено от комисията за избор на управител лице.
    5. Утвърждава проект на договор за възлагане управлението на “Медицински център – Вършец” ЕООД.
    6. На основание чл. 5 ал. 1 от Наредба № 9 от 2000 г. за условията и реда за провеждане на конкурси за възлагане на управление на лечебни за заведения по Закона за лечебните заведения определя еднократно възнаграждение на членовете на комисията по 50 лв.

За допълнителна информация отдел ПОУОС при Об.А. - Вършец тел. 09527/22 – 22, 
вътрешен 44.

В Осен отбелязаха 163 години от рождението на Христо Ботев


На 6 януари в с. Осен пред барелеф – паметника на Христо Ботев тържествено бе отбелязана 163 годишнината от рождението на поета - революционер.
На митинг – поклонението присъстваха кметът на Община Криводол инж. Николай Иванов, заместник – кметът Йордан Иванов, поетът Цветан Илиев, Евгени Унанов – сътрудник на вестник „Зора”, жители и гости на село Осен.
Митингът бе открит от кмета на селото Пенка Илиева. Водосвет отслужи отец Цветан.
Слова и речи произнесоха кмета инж. Николай Иванов и Евгени Унанов. Дългогодишният учител Христо Петков рецитира стихотворението на Ботев „Хайдути”, а Цветан Илиев прочете новото си стихотворение „Грехът на Осен”. В програмата взеха участие и женска вокална група при НЧ „Н. Й. Вапцаров-1924” – Криводол.
След като бе отдадена заслужена почит и уважение към делото и живота на видния български поет и революционер Христо Ботев, всички участваха в церемонията по откриването на новия Клуб на пенсионера в Осен. Лентата преряза кметът на общината инж. Иванов.    

четвъртък, 6 януари 2011 г.

Враца работи по културен проект

На 4 и 6 януари 2011 год. в Община Враца се проведоха две заседания за предварително набиране на идеи във връзка с проект за кандидатстване по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития”, Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, Операция 1.1 „Социална инфраструктура” на Оперативна програма „Регионално развитие”.
На заседанието присъстваха кмета на Община Враца-д-р Костадин Шахов, председателят на ОбС Враца- Малина Николова, зам.-кметовете Ани Василева и Михаил Шарков, председателят на ПК по култура към ОбС – Емил Пеняшки, Соня Илчева-член на същата комисия, директорът на РИМ Враца- Илия Стоянов и музейните специалисти д-р ст.н.с Йорданка Манкова, д-р с.н.с. Нарцис Торбов, Валерия Тарашоева, Георги Ганецовски, както и директорът на дирекция “Оперативни програми” Виолета Божинова и Радосвета Крумова- гл.експерт “Култура”.
Обсъдени бяха различни предложения за Организирането и провеждането на иновативни културни събития, свързани с историята, битието и традициите на града.
В тази връзка, до 15 януари тази година Община Враца набира проектни идеи, които след задължителна процедура на селекция, могат да бъдат включени в дейностите на цялостния проект.
        Предложения  и идеи за иновативни културни събития  могат да бъдат изпратени  на следния адрес: obshtinavr@b-trust.org

Лекоатлетът Йоло Николов спаси богоявленския кръст в Мездра

Рекорден брой храбреци дръзнаха да се опитат да спасят кръста в Мездра навръх Богоявление. Въпреки мразовитото време, в леденостудените води на Искъра се гмурнаха 7 смелчаци на възраст от 20 до 29 години. За втори път най-съобразителен се оказа 26-годишният лекоатлет Йоло Николов, който извади богоявленския кръст, хвърлен от отец Данаил Цинцарски.  Йолко е национален състезател в препятствените бягания на средни разстояния и треньор в СК Атлет. Той изпревари своя брат Павел (22 г.), Станислав Петров (20 г.), Николай Николов (22 г.), Светозар Иванов (26 г.), Радуил Георгиев и Иван Симеонов (на по 29 г.). Спасителят на кръста получи 100 лв., осигурени от Църковното настоятелство и от Община Мездра, а останалите участници си тръгнаха с поощрителни парични награди.  И тази година стотици миряни от железничарското селище се събраха край крепостта Калето, за да станат свидетели на стародавния ритуал. Сред тях бяха множество именници, кметът на общината Иван Аспарухов и най-малката поклонничка – 3-годишната Василена Томова. Преди това по случай големия християнски празник о. Данаил отслужи Златоустова св. литургия и Велик водосвет в енорийския храм „Св. Георги”, след което литийно шествие се отправи към стария мост над р. Искър.    Традицията за хвърлянето на кръста в реката край Мездра датира от началото на 30-те години на миналия век. През 90-те години тя е възродена. Победители в ритуала през последните години са били: Павел Николов (2010), Йоло Николов (2009), Валентин Тодоров (2008, 2007), Радуил Георгиев (2006) и Александър Лилов (2005).

Мирослав Гетов –  в. Мездра XXI век

Село Вировско ще има детска градина

Внезапна проверка, за да инспектира как вървят дейностите по ремонта на сградата, в която ще се помещава новата детска градина на село Вировско направиха кметът на община Враца д-р Костадин Шахов и председателят на Общинския съвет Малина Николова.
Работата по благоустрояването на част от сградата, в която преди се е помещавал интерната е започнала през месец декември. Напълно подменена с алуминиева е цялата стара дървена дограма на приземния и част от втория етаж. Сменена е цялата електроинсталация и са монтирани климатици. Цялото стълбище е ремонтирано и към момента се боядисва.
На втория етаж децата ще разполагат с голяма приемна, която ще бъде оборудвана с гардеробчета, дневна за занимания и игри, спалня. Почти завършени са стаята за персонала, склада, кухнята и тоалетните. Всички битови помещения са с ламиниран паркет, а сервизните – с теракот. „Инвестицията е за 34 000 лева. През месец януари детската градина ще заработи.”- каза кметът д-р Костадин Шахов. Според председателя на Общинския съвет Малина Николова по този начин ще се реши сериозен проблем, тъй като старата детска градина се ползва от 40 години, а сградата е от дървени панели, подпълнени със стъклена вата, която е вредна. Решава се и друг проблем. Ежедневно майките и децата се налагало да минават по опасно железно мостче над реката. Новата детска градина се намира в самия център на селото. Кметът на Вировско Нанко Тодоров допълни, че 16-те деца не можели дори да бъдат извеждани за игри навън, тъй като теренът около старата детска градина не е бил пригоден за това. Кметът на Враца д-р Костадин Шахов веднага разпореди да бъдат заделени нови катерушки и люлки, които ще бъдат монтирани в парка на селото, за да могат децата да играят на воля.
Очаква се ремонтът да бъде завършен през настоящия месец, след което ще бъдат пуснати климатиците, за да може за няколко дни да се почисти. След достигане на нужните показатели като температура и влажност на въздуха в помещенията детската градина ще се открие официално и ще заработи. Към момента децата са във ваканция в очакване на новата си придобивка.

Училище "Христо Ботев" празнува

„Училище „Христо Ботев” отговаря на европейските критерии за образование и работи по европейски, използвайки всички най-модерни и съвременни методи, учебни помагала, пособия, лаборатории и компютърни зали.” С това изречение кметът на града д-р Костадин Шахов подчерта значението на най-старото учебно заведение в града в приветственото си слово по повод патронния празник. Той беше сред официалните гости на тържествен концерт-спектакъл в Драматично-кукления театър. Придружаван бе от заместник кмета по хуманитарни и социални дейности д-р Михаил Шарков. Сред официалните гости бяха още проф. Желязко Стоянов и доц. Христо Паунов от Софийски университет „Св. Климент Охридски”.„За мен е особена чест в деня на вашия патронен празник да ви поздравя като наследници на най-старото учебно заведение във Враца с вековна традиция и значими постижения в обучението на поколения врачани.”, каза още д-р Шахов. В приветственото си слово кметът подчерта значението и приноса на училище „Христо Ботев” за развитието на града и общината и пожела на всички здраве, успехи и още много покорени върхове. Поздравителни адреси бяха прочетени и от името на областния управител и началника на Регионалния инспекторат по образованието. Приветствие към учениците отправи и директорът Виктор Кръстев, който припомни думите на Ботев, които и днес младите хора трябва да вземат за пример – „Любовта към Отечеството минава през любовта към ближния”. За учениците, получили отличия от национални състезания и олимпиади бяха подготвени награди. Почетен знак получи преподавателя по история Мая Антова. Специален диплом беше връчен на вокална група „Весели звънчета”.

В Криводол отбелязаха Богоявление

В Криводол отбелязаха един от най-големите християнски празници Богоявление – Йордановден.
На Богоявление Траянополският епископ Киприян бе в Криводол, за да води ритуала по хвърлянето на кръста в реката. Преди това отец Николай и отец Георги отслужиха Велик Богоявленски водосвет и празнична литургия в църквата „Света Троица”. След службата свещеници и миряни се отправиха на литийно шествие от храма до мястото, където се състоя ритуалът по хвърлянето на кръста – на моста в центъра на града.      
Според поверието, този който успее да извади кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.
Негово преосвещенство Киприян извърши водосвет и хвърли кръста във водите на река Лева. Девет смелчаци се хвърлиха в  студените води на реката. Късметлията бе Цветан Пепиев Цветанов, който успя да извади кръста. Героят на деня получи благословията на Траянополския епископ Киприян за здраве и благополучие. Кметът на общината инж. Николай Иванов награди победителя в ритуала. Осемнайсет годишният Цветан получи парична награда в размер на 100 лева и лично от кмета 50 лева. Парични награди получиха и останалите осем участници.

Честито Дарик!

Дарик радио Враца навърши 16 години! Първата частна станция във Враца порасна, като даваше тон на едно поколение, израстващо след родилните мъки на демокрацията.
Честито Рожден ден на екипа: Анелия Армянова, Мая Ценова, Галя Василева, Даниела Хитова и Светлин Нинов! Да им се множат успехите!
За многая лета!

Дар от Бога е първото бебе за годината в Мездра


Първото бебе, родено в МБАЛ – Мездра през 2011 г., е момченце. Малкият юначко се е появил на бял свят в 10.15 часа навръх 1 януари. Казва се Теодор (от гр. Божи дар), тежи 3 кг. и 90 гр., висок е 50 см., уточни старшата акушерка в лечебното заведение Виолета Алексиева. Тео е първа рожба на 27-годишната врачанка Габриела Симеонова и на щастливия татко Радослав Николов.
Последното бебе, проплакало в мездренската болница през 2010 г., също е дар свише. В 5.00 часа сутринта на 31 декември 31-годишната Петя Такова от Враца се е сдобила с първороден син – Матей (от ивр. дар от Бога). Отрочето от мъжки пол е с почти кралимарковски размери: 4,150 кг, 51 см.
Под вещите грижи на д-р Владимир Цеков – началник на АГО, и на неговите подопечни акушерки, през м. г. в МБАЛ – Мездра са се родили 281 бебета. 155 от тях са момченца, а останалите 126 – момиченца. Има и една двойка близнаци: сестрите Стефани и Цветелина Цанкови, дошли на този свят на 31 май.
Най-лекото бебе е Ванеса Вачева, която при раждането си на 03.05.2010 г. е тежала само 1,610 кг, докато най-едрият богатир – Цветослав Иванов (роден на 29.09.2010 г.), е окръглил 4,500 кг. Най-младата майка е 15-годишната Виктория Павлова от Роман, а най-възрастната е на 40 г.
Запазва се положителната тенденция на увеличаване на ражданията в МБАЛ – Мездра. За сравнение: през 2009 г. новородените са били 277, а през 2008 г. – 255. Радващо е, че през цялата минала година няма нито едно мъртвородено дете.
Мирослав Гетов – в. „Мездра XXI век”         

Кмет проверява снегопочистването

Извънредна проверка за състоянието на общинската пътна мрежа направи лично кметът на Враца д-р Костадин Шахов. Внезапната спешна инспекция се наложи във връзка с влошената метеорологична обстановка и обилния снеговалеж, обхванал района. В продължение на 4 часа д-р Шахов мина над 100 километра и обиколи селата Бели извор, Власатица, Осен, Чирен, Горно Пещене, Тишевица, основните подходи за вилната зона, както и улиците във Враца и кварталите. Кметът умишлено избра да провери отсечките след края на работното време т.е. след 17 часа, за да може да направи реална оценка за свършеното. Проверката продължи и днес в селата Големо Пещене, Мало пещене и Веслец.
Най-много сняг е паднал в общинския център, в Бели извор и Власатица. Основните пътни отсечки между всички населени места са почистени и движението се осъществява нормално при зимни условия. „Фирмите по снегопочистването се справят добре на този етап.”, коментира кметът. Снегопочистването е започнало своевременно и ако се прави и в бъдеще със същите темпове, няма да се стига до проблеми с пътната инфраструктура дори и при продължаващи обилни снеговалежи.
Единствен проблем са паркираните автомобили, които особено в тесните улички затрудняват дейностите на снегопочистващата техника.
Снежната покривка в община Враца е между 6 и 10 сантиметра.
Почистването на улиците в града и отсечките от общинската пътна мрежа продължава. Ще продължат и внезапните проверки, категоричен е д-р Шахов.

Горна Кремена остана без камбана

В Районно управление ”Полиция в Мездра е получено съобщение от кмета на село Горна Кремена, че  е открадната  медна камбана от църквата  в селото. Неизвестните крадци са  взели от храма и 2 бронзови свещника и кутия с парични дарения. Образувано е дознание, съобщиха от областната дирекция на полицията във Враца.

Георги Божинов: Това е чудовищно!

Народният представител от БСП Георги Божинов заяви, че е поразен от скандала с разпечатките на телефонните разговори на изпълнителния директор на Агенция “Митници” Ваньо Танов с министъра на финансите Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов.
“Това, което става в момента в България е чудовищно. Това минава границите на нормалната политика и няма нищо общо с държавността и  заявените предизборни намерения на управляващата партия.
Затова смятам, че четирите главни действащи  лица в този скандал – Ваньо Танов, Симеон Дянков, Владислав Горанов и Цветан Цветанов незабавно трябва да си подадат оставките.
Освен това, политическа партия ГЕРБ незабавно трябва да състави второ правителство, защото, ако продължим фундаменталните мисли на Ваньо Танов и стигнем до техните политически и философски обобщения, можем да кажем, че когато им “умре” партията, след това – избори много.”

сряда, 5 януари 2011 г.

Председателят на Комитета на регионите поздрави кмета на община Мездра по случай Коледа и Нова година

Председателят на Комитета на регионите в Европейския съюз Мерцедес Бресо изпрати поздравително писмо до кмета на община Мездра Иван Аспарухов по случай Коледа и Нова година.

В писмото се казва: ,,Тъй като празниците идват, изпращам своите най-искрени и топли пожелания за лични и професионални успехи през 2011 година. Надявам се , че с нашите общи усилия и споделени действия

Комитетът на регионите може да помогне за прогреса на Европа
по пътя ни към устойчиво развитие.”
Мерцедес Бресо
Председател на Комитета на регионите

вторник, 4 януари 2011 г.

Общоградско честване на Богоявление в Криводол

Община Криводол и Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров- 1924” организират на 6 януари /четвъртък/ 2011 г. Общоградско честване на Богоявление. Празничната литургия и водосвет ще отслужат свещеници от Врачанска митрополия и Негово Преосвещенство Троянополски епископ Киприян. 
В програмата:
9:00ч. – Празнична света литургия в храм „Света Троица”–гр.                     Криводол
10:00ч. – Велик водосвет
11:30ч. – Водосвет и хвърляне на кръста във водите на р. Лева

15:00 - Митинг- поклонение на паметника на Ботев в с. Осен
15.30ч. - Откриване на Клуб на Пенсионера в с. Осен
                  
На 5 януари от 11.00 ч. Читалищната библиотека организира литературно утро посветено на 163 години от рождението Христо Ботев. Мероприятието ще се проведе в учебната зала за презентации  в СОУ „Св. св. Кирил и Методий”-Криводол. Учениците ще се запознаят с живота и творчеството на Ботев. 

Момче е първото бебе за 2011 година, родено в МБАЛ „Христо Ботев” - Враца

3,970 кг и 52 см са размерите на първото за годината бебе, родено във врачанската болница. Момченцето е родено в 3.20 часа на 4 януари и е първото за двадесет годишната майка от с. Чирен. Първото за годината бебе за Враца се е родило с професионалната помощ на д-р Дафин Станев и акушерката Снежана Атанасова. Бебето и майката се чувстват добре.

* * *
581 са ражданията в МБАЛ „Хр. Ботев” за 2010година. 590 са бебета, като 336 от тях са момчета, а с 82 по-малко – 254 са момичетата. От родените във врачанската болница бебета има 10 двойки близнаци.
Най-младата майка е на 14 години, а най-възрастната е на 48 години. Продължава тенденцията за увеличаване на броя на родилките във възраст под 18 години, като за 2010 година те са 61. За 2010г. в АГО отделението на врачанската болница са извършени 133 секцио цезареа.
Най-лекото бебе, което е проплакало във врачанската болница за миналата година е с тегло от 680 грама, което близо 7 пъти по-малко от най-голямото бебе с тегло от 4,650 кг.

понеделник, 3 януари 2011 г.

АЕЦ “Козлодуй” приключи 2010 година с преизпълнен план

От 01.01.2010 до 31.12.2010 г. АЕЦ “Козлодуй” произведе 15 248 605 MWh (мегаватчаса) електроенергия, с което отчете преизпълнение на производствения план за изминалата година.
Планираното за 2010 г. електропроизводство бе достигнато на 26 декември, а до края на годината бяха произведени допълнително 253 465  MWh.
Днес, 3 януари 2011 г., 1000-мегатовите пети и шести блок работят със 100% мощност.

НАП спести 47,5 млн. лв. на бизнеса и гражданите

През 2010 г. НАП е спестила общо 47,5 млн. лв. на бизнеса и гражданите от административни разходи - опростени процедури, по-малък брой платежни нареждания за плащане на данъци и осигуровки и  електронните услуги. От агенцията напомнят, че в началото на 2010 г. обещаха с 40 млн. лв. по-малко разходи на бизнеса.
Според изчисленията на данъчните, през 2011 г. 23,6 млн. лв. са спестени от по-малко платежни нареждания за плащане на осигуровки, заради отпадналите  през 2010 г. 62 осигурителни кода за вид плащане. По-малкото разходи за бизнеса се изразяват в близо 8 млн. броя по-малко платежни нареждани към НАП.
Още 10,8 млн. лв. по-малко разходи са имали клиентите на агенцията, заради засиленото ползване на електронните услуги на НАП. До края на ноември 2010 г. в НАП са постъпили 1,5 милиона декларации по ДДС, за сравнение – през 2006 г. са били десет пъти по-малко - 150 000. Дори при подаването на декларации от физически лица по електронен път се отчитат впечатляващи резултати – от 260 през 2006 г. до близо 32 000 тази година. НАП отчита общо 626 000 повече електронни декларации през 2010 г. в сравнение с миналата година.
13 млн. лв. или 379 000 посещения пък са спестени на фирмите при подаване на годишните отчети за дейността на едно място – или в НАП, или в Национални статистически институт.     Така общата сума, на спестените административни разходи от бизнеса и гражданите, която отчита НАП, е 47,5 млн. лв.
От началото на годината до края на ноември през офисите за обслужване на НАП са преминали 3 милиона и 100 хиляди граждани и представители на фирми. Средното време за обслужване на един клиент е 13 минути, като то е намаляло с 2 минути в сравнение с 2009 г.
До края на ноември в НАП са приети и обработени 70 милиона декларации (за корпоративни данъци, облагане на доходите, ДДС-документи, осигурителни декларации образец 1,3, и 6), 30 милиона уведомления за трудови договори, издадени са над 700 хиляди удостоверения за липса на данъчни и осигурителни задължения.

Побой и кражба за ЧНГ

На 2 януари в 20:40ч. в МВР Враца е получено съобщение, че на паркинг в междублоковото пространство на бл.16 в жк.”Дъбника”, неизвестно лице е нанесло удари с юмрук в лицето  на Н.А. – момиче на 23-годишни от село Драганица, и отнело от нея чанта с  преносим компют и мобилен телефон. Описание на извършителя: възраст около 16-18 год., височина около 165-170см., слабо телосложение, облечен с тъмно (черно, промазан плат, платнено) яке без надписи, светло слабо (детско) издължено лице, къса кестенява коса. Образувано е дознание.

Нови цени на топлото

“Топлофикация – Враца” ЕАД уведомява своите абонати, че с РЕШЕНИЕ № Ц-045 от 27.12.2010 г. Държавната  комисия за енергийно и водно регулиране утвърждава изменение на  пределната цена на топлинната енергия и определя преференциална цена на електрическата енергия, произведена по комбиниран начин на  “Топлофикация- Враца “ ЕАД  считано от 01.01.2011 год. както следва:
1. Преференциална цена на електрическата енергия  без ДДС – 240.90 лв./ МВтч, в т.ч- индивидуална цена на комбинирана електрическа енергия – 165.90 лв./ МВтч  - добавка по чл.33, ал. 3 от ЗЕ – 75.00 лв./ МВтч
2. Еднокомпонентна цена на топлинна енергия с топлоносител гореща вода без ДД -  81.13 лв./ МВтч