Бисквитки

петък, 29 ноември 2013 г.

ПРОЕКТ ЗА ДЕМОКРАТИЧНО ГРАЖДАНСТВО


ПАРТНЬОРСТВО НА ОБЩИНА ВРАЦА И АРАТ-КОРИТЕН, МЕЗДРА

OT 30.11.2013г до 07.12.2013 г. Във Враца ще се проведе Европейска седмица на демократичното гражданство по проект "Активен демократичен диалог за успешнo европейскo обществo с партньорството на Асоциация за развитие на алтернативен туризъм – Коритен, Мездра и Община Враца.  Проектът обединява 32-ма млади хора от четири общини и четири неправителствени организации от България, Италия, Португалия и Испания.
Основните задачи, свързани с проекта са насърчаване диалога между местната власт и младежките организации, развитие на гражданската активност, борба със социалната пасивност на младите хора в малките населени места и припознаване на доброволчеството като форма на изява.
Проектът обхваща няколко фази: планиране и подготовка, провеждане на форуми в партньорските страни и оценка на дейностите.  На дискусионните форуми са разработени предложения от младежите, които ще бъдат обсъдени на пленарно заседание, проведено в Европейска седмица на дейностите заедно с представители на общинския съвет, областния съвет и на националния парламент.  

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма „Младежта в действие” на Европейската комисия, администрирана в България от Национален център за европейски младежки програми и  инициативи”. Финансирането на проекта е на стойност 27 692 евро.


МАРИЕЛА ГОРАНОВА – УПРАВИТЕЛ НА АРАТ –КОРИТЕН, МЕЗДРА

Апел

ДО
ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ,
ФИРМИ И УЧРЕЖЕДЕНИЯ,
ГРАЖДАНИ НА ВРАЦА


                      УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Наближават прекрасни християнски и новогодишни празници, които традиционно са изпълнени с много светлина и настроение.
Украсен, нашия град добавя оригиналност и доза от приказното вълшебство на Коледа на всички граждани, особено на най-малките.
         Затова се обръщам към всички вас с апел да допринесете за празничното настроение с оригинална външна коледна украса на своите офиси, обекти, на собствените си домове.
Община Враца ще награди най-красивите украси, поставени на магазини, туристически обекти – места за настаняване и заведения за хранене и развлечение, обществени и частни сгради. Всички  желаещи да бъдат включени в конкурса за най-стилна и оригинална коледна украса следва да подадат заявка за участие до 13 декември 2013 г. /петък/ в Община Враца на телефон: 0887 900 331, 092/ 665708  -  г-жа  Ирена Николова или  на електронна поща bogdanov@vratza.bg  . /Моля да оставите адрес и телефон за обратна връзка./
Специална комисия ще направи журирането и ще обходи заявените обекти на 16 – 17 декември 2013 г. Награждаване ще се състои на 20.12. 2013г.
Нека наближаващите празници обединят усилията ни  Враца да бъде коледно  красива и да внесе много добро настроение на всички нас!



КМЕТ НА ОБЩИНА ВРАЦА:
                                                                       ИНЖ. НИКОЛАЙ ИВАНОВ

четвъртък, 28 ноември 2013 г.

Крими хроника

На 21.11.2013г., в гр. Враца  е установен лек автомобил „Ауди А2” ,управляван от П.Н./23г./ от гр.Враца. В хода на проверката са възникнали съмнения относно автентичността на идентификационният номер на рамата на автомобила. След експертиза е установено, че върху идентификационният номер на рамата  е извършена интервенция, като е „присадена” нова рама. Установена е интервенция и в областта на типовата табела на автомобила.
След ОИМ за откраднат през месец октомври 2013г. мобилен телефон собственост на жител на село Добролево е установено, че   извършител е 16-годишно момче от същото село.
При извършена полицейска проверка в частен дом в с. Михайлово е намерен нарязан тютюн без български акцизен бандерол, с тегло повече от 2 килограма.
На територията на с.Хърлец е проведена полицейска проверка с цел: установяване на лица извършващи нерегламентирани теренни разкопки и занимаващи се с иманярска дейност. Не са установени лица занимаващи се с иманярска дейност и налични в тях вещи и предмети с културно историческа и нумизматична стойност.
След ОИМ за кражба на мобилен телефон, извършена на 11.08.2013г. в гр.Оряхово е установено, че извършител е 17-годишно лице от гр.Оряхово.
В 17.00ч. на гл. път Е-79  катастрофират челно  товарен автомобил „Мерцедес”, управляван от Т.Т./32г./ от гр. Враца  и товарен автомобил  „Мерцедес”,  управляван от  И.А./38г./ от гр. София. Загинал е водача Т.Т., леко ранени са водача на другия автомобил и двамата му спътници, които са прегледани от екип на  ЦСМП-Враца.  Пробата за алкохол на водача И.А. е отрицателна.
Около 15.35ч. в района на местността „Дери вол”, МПС с  неизвестна марка и модел блъснало 62-годишен пешеходец, а водача  напуснал  мястото на произшествието без да помогне на пострадалия и да изчака органите на МВР. Пешеходецът е транспортиран в МБАЛ-„Хр.Ботев”- Враца. Образувано  е дознание.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

                                                                          

Крими хроника


         За времето от 22.30ч. на 27.11.13г. до 02.30ч. на 28.11.2013г., на територията РУП-Враца  е проведена полицейска операция с цел:  контрол и проверка за неправомерно престояване и паркиране на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места. Установяване на малолетни и непълнолетни лица в нощните увеселителни питейни заведения. Проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол. Повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал.  Проверени са 4 заведения и 37 лица. Констатирани са 2 нарушения, съставен е един акт по  ЗБЛД,  една глоба с фиш.
         На 25.11.2013г.,  в РУП- Козлодуй е получено съобщение от оператор на частна охранителна фирма, който съобщил за нарушение на охраняван от фирмата обект -хранителен магазин в гр.Козлодуй. От проведените ОИМ и ПСД е установено, че две лица от гр.Козлодуй проникнали в обекта и извършили кражба на цигари. Лицата са установени: Л.М./33г./ и М.Й./32г./
На 27.11.2013г., в гр.Козлодуй при проверка на лек автомобил „Ланча”, в жабката на колата е открит газ-сигнален пистолет и боеприпаси за него. Автомобилът е бил управляван от лицето  Л.М./33г./ от гр.Козлодуй. Образувано  е дознание.
 След ОИМ за извършена кражба на 40 лева от Газ-станция в гр.Оряхово,  извършена 02.11.2013г. е установено, че извършител е лицето П.П./38г./ гр.Оряхово.
         По време на операция по линия „Незаконни притежания на оръжия и боеприпаси”, в частен дом в село Софрониево  е открита  и иззета самоделна пушка  и боеприпаси за нея. Образувано  е дознание.
На територията на РУП-Роман е проведена СПО за незаконна търговия и разпространение на акцизни стоки без български акцизен бандерол. Проверките са извършени съвместно със  служители от „Агенция Митници”.  На Общински пазар-Роман е извършена проверка на лицето  Б.Ж./30г./ от с. Буковлък, в което  са намерени и иззети 2,300 кг. пакетиран тютюн без акцизен бандерол. 
След ОИМ за кражба на мобилен телефон, извършена на 20.11.2013г. в гр.Враца  е установено, че кражбата е дело на 15-годишно момче от гр.Враца.

Регионален говорител на МВР:
 Красимир Василев
                                                                         

Драматично-куклен театър – Враца спечели 4 награди

от поредното издание на международния театрален фестивал, организиран от театър „Алесандру Давила” в румънския град Питещ. Късно снощи проявата беше закрита, а журито обяви резултатите.
Спектакълът „Боб” от Елин Рахнев печели наградата за най-добро представление на фестивала. Творбата е режисирана от македонския режисьор Люпчо Горгиевски и е едно от най-новите заглавия в афиша на врачанския театър.
Спектакълът „Търговци на презервативи” от Ханох Левин с режисьор Борислав Чакринов пък печели приз за най-добра сценография.
Трупата на ДКТ – Враца може да се похвали и с 2 от най-ценните персонални отличия на фестивала в Питещ. Анастас Попдимитров беше обявен за най-добър актьор в проявата, а специалната награда на журито е присъдена на Йоана Поповска. Персоналните награди на Попдимитров и Поповска са за участието им в „Боб” от Елин Рахнев.
Припомням, че наградите в Питещ са поредното признание за врачанската трупа. „Боб” вече беше отличен с голямата награда на международния фестивал на НЕТА във Враца през май т.г., а си тръгна и с награда на критиката от международния фестивал „Ристо Шишков” в Струмица, Македония.
Румяна Мерджанска и Огнян Симеонов взеха съответно трета награда за женска и втора награда за мъжка роля от НФМТФ – Враца 2013 заради участието си в „Търговци на презервативи”.


ПРОГРАМАТА

30.11.`13 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
„Хитър Петър” от Панчо Панчев

02.12.`13 г. – понеделник в Камерна зала от 19 часа
„Шекспир – събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл

03.12.`13 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Съвсем проста история” от Марина Ладо

04.12.`13 г. – сряда в Камерна зала от 18 часа
„Съвсем проста история” от Марина Ладо

05.12.`13 г. – четвъртък в Камерна зала от 10.30 часа
„Обувки за щастие” по братя Грим

05.12.`12 г. – четвъртък в Камерна зала от 18.30 часа
„Сладкиш от любов” по Карло Голдони

07.12.`13 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
„Обувки за щастие” по братя Грим



сряда, 27 ноември 2013 г.

НОВ ФИНАНСОВ ИНСТРУМЕНТ ЗА СЕВЕРОЗАПАДНИЯ РЕГИОН


Областен информационен център Враца бе домакин на среща – дискусия за Интегрирани териториални инвестиции в Северозападния район, провела се в заседателната зала на Община Враца. Тя е част от поредица от срещи организирани във всички областни градове на Северозападния регион с цел по широк кръг от хора да вземат участие в дискусиите. Целта на срещата бе представяне анализа на Северозападен район за планиране, представяне на вариант на Стратегията за интегрирана териториална инвестиция за Северозападен район на планиране, предложения и идеи за ключови проекти, които биха  развили региона и  дискусия с участниците. Участие взеха кметове и представители на общински администрации, експерти от областна администрация, ТПП Враца, Дом на науката и техника, Подкрепа, КНСБ, читалища и др. Лектори на срещата бяха доц. д-р Стелиян Димитров и доц. д-р Климент Найденов от СУ “Св. Климент Охридски“. "Целта на стратегията е да се осигурят определени възможности за импулс в развитието на района, което да генерира, да даде предпоставки за генериране на растеж и да се преодолеят огромният диспаритет  между Северозападният регион и останалата част от националното пространство.“, изтъкна доц. Стилиян Димитров. Дискутирани бяха предложения за мерки за развитието на туризма, стимулиране на предприемачеството и иновациите в региона, облекчени условия и проекти насочени към бизнеса.  Като голям потенциал за региона бе посочено земеделието, както и затваряне на цикъла чрез разкриване на  цехове и фабрики за хранително-вкусова и лека промишленост.
Общинските администрации, браншови организации и НПО могат да изпращат своите конкретни предложения и проекти за включване в стратегията до Министерски съвет , до края на годината тя трябва да бъде изготвена, за да бъде включена в Споразумението за партньорство.

В затворените улици не може да се извършва снегопочистване


           
            Участъци от девет улици във Враца са затворени и в момента по тях не се извършва снегопочистване. Причината са продължаващите строително-монтажни дейности по интегрирания проект за воден цикъл на града. Пътните участъци са по ул. „Алеко Константинов” (от площад „Св. Софроний Врачански” до „кръговото” при бензиностанцията на „Лукойл”), ул. „Кръстю Българията” (от площад „Св. Софроний Врачански” до ул. „Иванчо Цветков”), ул. „Ген. Леонов” (от площад „Васил Левски” до ул. „Екзарх Йосиф”) и ул. „Рила”. В жк „Дъбника” се работи по ул. „Славянска” (от ул. „Околчица” до ул. „Независимост”) и по ул. „Митрополит Паисий” (от ул. „Славянска” до бул. „Съединение”). Екипи на водния цикъл работят и по ул. „Мир” в участъка от ул. „Тинтява” до ул. „Иглига” в квартал „Кулата”. Строителни бригади има също в кв. „Бистрец” на ул. „Радовене” – от ул. „Стоян Орловски” до ул. „Бориките” и във Враца на ул. „Константин Огнянович” – от ул. „Цар Борис І” до ул. „Ангел Кънчев”. Снегопочистването по тези улици ще започне след като приключат строителните дейности и пътните платна бъдат отворени за движение.
Община Враца регулярно ще информира гражданите за улиците, по които са завършили или започват строително-монтажни работи по проекта за водния цикъл.


Пътната мрежа на територията на област Враца е проходима при зимни условия

Осигурени са необходимите техника и материали  за почистване, като в момента 85 машини, чистят и опесъчават пътищата в областта. Това предадоха Областното пътно управление Враца до дежурния екип по Областен съвет за сигурност към Областна администрация – Враца. Няма въведени ограничения или затворени пътни участъци за движение на автомобили, както и сигнали за закъсали коли или други произшествия. 

Крими хроника

На 26.11.2013г., около 16.30 в РУП-Враца е получен сигнал за съмнителни лица на бензиностанция „Лукойл” в Враца,  бул.”Васил Кънчов”. При извършената проверка на място е установен лек автомобил BMW, управляван от лицето А.Л./23г./ от гр.София. Заедно с него е било и лицето С.Б./24г./ от гр.Лом ул.”Пристанищна” 15, вх.Д,ет.5,ап.24 – криминално проявен.  В автомобила са открити и иззети следните вещи:
1.Електронно устройство с черен кабел и букса в края тип „тапа” – 1бр.
2.ПИН- декодер за деактивация на алармени системи за МПС
3.Взломена ключалка за запалване за лек автомобил „АУДИ”
4. Електронно устройство за лек автомобил „АУДИ”
5. Метални уреди тип „къртачи” за взломяване заключващите устройства на различни видове МПС – 3бр.
6.Метални винтове – 6 мм. тип „олшраф” – 2 бр.
7. Електронно устройство за захранване с букса и надпис „Energizer”.
Лицата са криминално проявени по линия „Престъпления свързани с МПС”. А.Л. и С.Б. са задържани за 24 часа. Работата по случая продължава.
В с.Бутан е извършена полицейска проверка в къщата на А.И./42г./. По време на проверката е намерен 3 –литров съд пълен на 2/3 от обема със суха листна маса- канабис. Образувано   е дознание.
На територията на РУП-Козлодуй е  проведена специализирана полицейска проверка  с цел противодействие на   престъпления по чл.234  от НК. Проверени   са   5 търговски обекта  и  2 физически лица. Акцизни стоки без български акцизен бандерол не са установени.   
На 26.11.2013г., в 16.00 ч. на кръстовище в село Бутан катастрофират:  лек автомобил „Ланчия Делта”, управляван от Б.Т./27г./-  неправоспособен водач от с.Бутан, който при движение на заден ход блъснал движещ се лек автомобил „Рено”. Причина за катастрофата- неправоспособност на водача Б.Т. Пробите за алкохол са отрицателни. Няма пострадали.
В18.45ч. до автобусна спирка  в гр.Козлодуй, лек автомобил „Мерцедес А160”, управляван от М.К./41-годишна/  от гр.Козлодуй, блъснала на пешеходна пътека 13-годишно момиче.  Детето  е настанено  в болницата  в гр. Козлодуй. Пробата за алкохол на водача е отрицателна. Образувано  е дознание.
На 24.11.2013г.,   от телефон 112 е получен сигнал от жител на гр. Роман, който съобщил, че от къщата му  е извършена кражба на 140 лева. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е лицето Р.Д./40г./ от гр.Роман.

Регионален говорител на МВР:
          Красимир Василев
                                                                         


РИОСВ-ВРАЦА ИЗБРА ЕКО-ПОСЛАНИЕ ЗА ЗАЩИНИТЕ ТЕРИТОРИИ В ОБЛАСТ ВРАЦА


        Точно 27 предложения за еко-послание са регистрирани за участие в конкурса на Регионалната инспекция по околна среда и водите във Враца.
Най-активни сред участниците са учениците от Основно училище “Васил Левски” в град Враца.
Жури, съставено от експерти от РИОСВ – Враца селектира трите най-сполучливи предложения. На първо място комисията класира Паола Димитрова от гр. Враца. Печелившото предложение ще стане мото на подготвяната за отпечатване брошура за защитените територии в област Враца. На второ и трето място се подредиха посланията съответно на Мирослава Йончева и Ивета Иванова.
 Най-малките участници Никола Лазаров и Мартин Керефейски също ще получат поощрителни награди за отлично представяне в конкурса.

Официалното връчване на наградите ще се проведе на 5 декември от 15 часа в Информационния център на РИОСВ – Враца.

вторник, 26 ноември 2013 г.

P.I.F” правят безплатен концерт във Враца


            Родната група „Р.I.F” пристига на 29 ноември във Враца. Момчетата ще направят в града безплатен концерт за феновете си. Поводът е предстоящият Световен ден за борба със СПИН, който се отбелязва на 1 декември. Почитателите на хубавата музика ще могат да чуят своите любимци в залата на Младежкия дом, като началото на концерта е в 18.30 ч. Сред публиката ще се раздават рекламни тениски, презервативи и тематични брошури. Половин час по-рано отново в Младежкия дом ще отвори врати изнесен кабинет за безплатно изследване за ХИВ/СПИН. Анонимността на пожелалите да си направят тест е гарантирана.
         С концерта ще завърши Месецът за борба със зависимостите, който бе обявен във Враца от Общинския съвет по наркотичните вещества. Партньори на инициативите в него бяха Регионалната здравна инспекция, МБЧК и Младежкият дом.

 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника

 На 21.11.2013г., в РУП Враца е постъпила жалба от жител на село Баница, който е заявил, че  за период от 6 месеца, от къщата му  в селото  е извършена кражба на: 4 килима, 10 одеяла, 4 пръти за риболов заедно с макарите, 1 газов котлон, 1 ел.печка, 2 пластмасови 100л. бидони, кухненски прибори  и множество дрехи. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е криминално проявеното лице М.К./31г./ от с.Баница. Откраднатото  е намерено  и върнато на собственика.
След ОИМ за кражба на 200  тухли от сграда в двора на гимназията  в село Габаре,  извършена на 05/06.11.13 г. е установено, че извършители са лицата: М.М./27г./ и Х.Т./14г./, и двамата от село Габаре.
След ОИМ за  кражба на мобилен телефон в село Малорад е установено, че извършител е 14-годишно момиче от същото село 
На 25.11.2013г., в 14.25ч. в гр.Б.Слатина е спрян за проверка лек автомобил „Опел Астра”,  управляван от Т.М./62г./ от гр.Б.Слатина.Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,35 промила.
В  13.00ч. в с.Борован е спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген”,  управляван от И.И./34-годишна/ от гр.Враца. В автомобила  е намерен 1 чувал с рязан тютюн.
На 07.07.2013г., в РУП-Мездра е постъпило съобщение от жител на гр.София,който заявил, че от къщата му  в село Кален  е извършена кражба на различни вещи на обща стойност около 6 000 лв. След ОИМ и ПСД, на 04. 11. 2013г. служители на РУП- Мездра извършиха  проверка в къща с. Кален, обитавана от криминално проявеното лице А.П./28г./. Намерени  и иззети са много от вещите  и предметите откраднати на 7 юли 2013г. от къщата на жалбоподателя от  гр.София.
На 25.11.2013 г., в 06.14 часа в РУП Мездра е получено съобщение за пожар в селскостопанска постройка в двора на частен имот в село Зверино. Причини – неправилно боравене с печка на твърдо гориво. Пожарът е загасен от служители на РСПБЗН – Мездра.
Около 17.30ч. в гр.Враца, лек автомобил „Фолксваген”, управляван от М.С./35г./ от с.Власатица, при движение на заден ход блъснал 73-годишна жена, която е настанена  в болница. Пробата за алкохол на водача е отрицателна.
Получен е сигнал за пожар в магазин в гр. Враца, бул. „Мито Орозов”№10. Причина-  късо съединение в лампички за коледна украса.

  Регионален говорител на МВР:
        Красимир Василев/ю

                                                                          

понеделник, 25 ноември 2013 г.

Отново работи покритият плувен басейн във Враца


            От днес отново е пуснат в експлоатация покритият плувен басейн във Враца, който е единствен за Северозападна България. В продължение на два месеца басейнът бе затворен за посетители, поради ремонт. Кметът инж. Николай Иванов и зам.-кметът Красимир Богданов днес направиха проверка на място. „Основното, което бе извършено е проектирането и ремонтните дейности на отоплението и вентилационната система на басейна. Подменен бе топлообменникът, с което постигнахме контролиране на чистотата, съдържанието и топлината на водата в басейна. Нови са и радиаторите в залата на басейна и част от другите помещения. Отоплението вече ще се извършва от нова абонатна станция. Работят и въздуховодите на климатичната инсталация” – каза Венка Велчева, вр. и.д. директор на общинското предприятие „Спорт и туризъм”. За ремонта в капиталовата програма на Общината бяха заделени 27 900 лв. Проектирането и строителните дейности бяха извършени от ЕТ „СП-90 – Венцислав Петров – Тони Петров”. С около 9 000 лева собствени средства на предприятието бе направено боядисване и освежаване на залата на плувния басейн, на баните и съблекалните, подменени бяха душове, поставени бяха нови стълбички в басейна, закупени нови врати за състезанията и тренировките по водна топка, сменени осветителните тела на прожекторите с енергоспестяващи, реновирана бе сауната и помещенията, в които ще се предлагат нови услуги като лечебен масаж, лечебна гимнастика и солариум.
„Сега всички условия отговарят на изискванията на РЗИ. Покритият плувен басейн и
помещенията отдавна имаха нужда от обновяване. От 1968 г. не са правени ремонти на машинната зала, която включва подгревателите на водата, филтрите за пречистването й, колекторите, радиаторите. Климатичната инсталация не беше ремонтирана от 1990 г. Целта е да създадем привлекателна атмосфера за гражданите, гостите, децата на града и на членовете на спортните клубове и в същото време да се намалят разходите за поддръжка на това скъпо струващо водно съоръжение” – обобщи Венка Велчева.
            При посещението в спортния комплекс кметът инж. Николай Иванов и зам.-кметът Красимир Богданов разгледаха и хотела, където са направени ремонти на 80 % от стаите.



Община Враца е готова за зимата


От днес работниците в „БКС” във Враца дават 24-часови дежурства във връзка с очакваните снеговалежи в близките дни. Направени са графици за дежурствата на хората и техниката. Снегопочистването в града и по общинските пътища ще се извършва от комуналното дружество с 20 собствени и 20 наети машини. Има готовност при падане на температурите улиците да бъдат третирани с калциев двухлорид против обледяване. Във всички села на общината са доставени заявените количества пясък със сол като общото количество е 115 куб. м. В 14 села са подписани договори с арендатори и фирми за вътрешно почистване на селата, снегопочистването в останалите 8 села ще се извършва от „БКС”. Осигурено е отоплението в четирите средишни училища в община Враца. В селата Девене, Баница, Паволче и Тишевица, където се намират училищата, отоплението е с метан, като периодично се правят доставки. В с. Баница детската градина се отоплява с отклонеие, направено от системата на училището. В Девене, Паволче и Тишевица отоплението е на твърдо гориво и в трите села са доставени дърва. „Имаме пълна готовност за зимния сезон” – обобщи кметът инж. Николай Иванов.

Богата програма за коледните и новогодишни празници във Враца

         В първия ден на декември тази година ще стартират културните прояви, свързани с коледните и новогодишни празници във Враца. На 1 декември в 11 ч. в градската концертна зала ще се състои фолклорен концерт на млади изпълнителите „Звездите на Северозападна България”. Запалването на светлините на коледната елха ще бъде на 2 декември от 17 ч. в пространството пред СОУ „Козма Тричков”. И тази година в жк „Дъбника” също ще има ритуал по запалването на светлините на елхата и той ще е на 3 декември в 17 ч. В дните около Коледа врачанската симфониета ще направи няколко празнични концерта. Коледният концерт на симфониетата, който включва популярна мелодии, ще е на 19 декември от 17.30 ч.
Четири от формациите към Читалище „Развитие” също ще направят концерти – хор „Орфей”, квартет „Лотос”, танцов ансамбъл „Вратица” и Духовата музика. Две училища – СОУ „Отец Паисий” и СОУ „Васил Кънчов”  и Центърът за рабоат с деца също са подготвили коледни концерти.
         За първи път в дните преди Коледа тази година врачани ще могат да видят 3 D мапинг. Събитието е предвидено за 19 декември и ще започне с концерт на открито. След това на сградата на Драматично-кукления театър ефектно ще бъдат представени емблематични места за региона. Сред тях са местността „Калето”, Чирепишкият манастир, проходът „Вратцата”, „Божия мост”, пещерата „Леденика”. Инициативата е част от проекта „Враца – врата към древността”.
         От 16 до 25 декември във времето от 11 до 13 ч. на централния градски площад ще звучат коледни песни. На 24 и 25 декември дядо Коледа ще се разходи по централната пешеходна зона във Враца и ще раздава лакомства на децата.
         На 31 декември точно в полунощ Новата година ще бъде посрещната на площада пред Община Враца с концерт на Радостина Паньова и  Духовата музика към Читалище „Развитие”.


 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”



Гастгрол на Народния театър "Иван Вазов"

на 12 декември от 19 часа на голямата сцена      на театъра във Враца:

ДУХЪТ НА ПОЕТА
смешна трагедия от Стефан Цанев
Как някогашните борци за свобода се превръщат в диктатори – без да правят преврати, с официалното съгласие на народа и с всички лостове на демокрацията. Този спектакъл е един сън на Стефан Стамболов, в който със Захари Стоянов трябва да решат какво да правят с внезапно появилият се „поет от корицата на Читанката".
Бившите апостоли и настоящи властници са изправени пред най-тежкия избор. А каквото и да направят над тях ще тегне духът на поета. Кой е поета ли? Христо Ботев!
Освен всички останали достойнства, пиесата е и образователна. Особено за тези, които обичат българската история и се интересуват от истинските личности в нея.
Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Павлин Петрунов са актьорите, които ще видим на голямата сцена на врачанския театър.

Режисьор на тази продукция на Народния театър „Иван Вазов” е Маргарита Младенова, а сценографията и костюмите са дело на носителката на „Аскеер” Даниела Олег Ляхова.

Крими хроника

На 25.11.2013г., в  02.40ч. в  гр.Враца е спрян за проверка   лек автомобил „Пежо”,  управляван от  Б.Т./23г./  от с.Баурене. Пробата за алкохол е положителна 1,36 промила .
На 24.11.2013г., в РУП Мездра е получен сигнал от 75-годишна жена от  с.Боденец, която е заявила, че от жилището  й  е извършена кражба на личната  й карта  и сумата от 40 лева. След бързи ОИМ е  установено, че извършител е лицето  В.В./20г./  от село Баница
За времето от 18.11.2013 г. до 24.11.2013 г., на територията на РУП - Мездра е проведена СПО. По време на операцията са образувани 4 досъдебни производства, разкрити са 3 престъпления, проверени са 93 лица, 36 МПС, 16 питейни заведения, проведени са беседи  с 9 лица. Констатирани са общо 33 нарушения, за които са съставени  4 акта и 17 фиша по ЗДвП, 15 акта по ЗБЛД и 1 един акт по КЗ.
На 24.11.2013г., в 11.00ч. в РУП гр.Козлодуй е постъпил сигнал от жител на гр.Козлодуй, окйто  е съобщил, че от незаключеното му жилище, неизвестно лице   е извършило кражба на 250 лева. След  ОИМ е установено, че извършител на престъплението е лицето П.К./29г./ от гр.Козлодуй. 
За времето от 18.11.2013г. до 25.11.2013г., на територията на РУП - Козлодуй е проведе комплексна СПО с цел:  предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал, превоза на живи животни и продукти от животински произход. Проверени са дискотеки, барове, ресторанти, интернет клубове.  Проверени са 29 МПС и 168 лица. Констатирани са 28 нарушения, за които са   съставени са 10 акта по ЗДвП, 14 фиша и 4 акта по ЗБЛД. Образувани са 8 досъдебни производства.
На 23.11.12г., в 21.30 часа в РУП-Б.Слатина е получен сигнал за пожар  в частен имот в с.Габаре. Изгорели са около  60кв.м. покривна конструкция  и 400 бали сено. От извършеният допълнителен оглед през светлата част на денонощието се установи,че най-вероятно се касае за палеж. Образувано  е дознание.

  Регионален говорител на МВР:
   Красимир Василев